Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:41:15

LOGOUT.hu

A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3151) lenan válasza FEDman (#3150) üzenetére


lenan
aktív tag

Az oly volt a legmotiváltabb a nativ 43 pro, toppro üvegeivel, de 5 évig törték a fejüket mi a megoldás erre, persze most az em1 után elfelejtimindenki akorábbi nyüglődéseket ésigérgetéseket könnyen. Most a másik tényleg motivált cég a sony lett a FF natív meglévő üvegeivel.
Kicsit motivált a nikon, aki a nem natív, de top teleként használható FF üvegeihez fejleszgetett, nem is sikertelenül. a másikkevésbé motivált a szerencsétlenkedő canon, igen.
A többiek az egész ,mókát a kontrasztalapon dolgozó üvegeik gyorsabbá tételéhet és a követő af jobb működédéhez használják csak. (fuji)

(#3152) b.vr válasza lenan (#3151) üzenetére


b.vr
őstag

Még egyszer, számomra itt arról van szó, hogy az oly _nem_ gyárt már szenzort, ha jól tudom a m43 gépeibe korábban a panától, aztán az e-m5-től kezdve a sonytól veszi a szenzort. Nem oldhatta meg amíg nem volt ilyen szenzor. (mondjuk az egy kérdés, hogy ez e-m1 szenzorát a vajon a sony tervezi is (akár kooperációban) vagy csak gyártja) Tehát eddig nem volt meg a technikai feltétel.

Ellenben a Sonynak megvolt. Így azért könnyen kialakulhat majd egy olyan benyomás hogy az A7 túl _korai_ Eddig "csak" az volt a probléma hogy nagyon kicsi a natív objektívpark (ráadásul az egyetlen fényerős normál látószögű fix meg nagyon drága) , most ha meg ahogy gyűlnek a tapasztalatok és mondjuk az fog kirajzolódni hogy a váznál meg problémás az AF, azért az nem jó hír.

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3153) FEDman válasza lenan (#3151) üzenetére


FEDman
addikt

A Fujinál nem csak erre használják a szenzorba integrált PD AF érzékelőket, hanem többek között a Fuji által kifejlesztett digital split image MF segéd is ezen alapszik. A régi távmérős obik mellett nem lenne egy hátrány ha az A7 is tudna ilyesmit. :)

És hogy valójában mennyire nem is egyszerű dolgok ezek, most hallgattam egy riportot egy Fuji mérnőkkel. Ezen a pofon egyszerűnek tűnő MF segéden is kemény 2 évet dolgoztak mire használható lett.

[ Szerkesztve ]

(#3154) lenan válasza FEDman (#3153) üzenetére


lenan
aktív tag

érdekes, ezt nem is gondoltam hogy a pdaf-ről megy

(#3155) lenan válasza b.vr (#3152) üzenetére


lenan
aktív tag

a nex-eket már gyártják pár éve, csak összebírnak rakni egy kontraszt alapú átlagos af-et, ezen nem izgulom magam halálra - a pdaf más dió, abba lehet hogy még most valóban beletörik a foguk szenzorgyártás ide vagy oda.
mondjuk engem konkrétan sokkal jobban izgat, ha a távmérős nagylátszögűekkel (35 alatt) szar a képe mindkét variációnak

(#3156) Parci válasza FEDman (#3147) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azt hiszem, a szenzoron lévő pd-af összefügg a szenzor méretével is, nem? korábban beszélgettünk erről. de igen, a fuji f300 exr volt az egyik ilyen kompakt, amibe beletették, aztán érdekes módon kivették, míg most például az f900 exr-be megint visszakerült, a nagyobb lapkás gépekkel egyetemben.

aki viszont parádésan megoldotta ezt a kérdéskört, az a nikon. szomorú látni egyébként, hogy egyrészről ott a dslr vonal, ami nem sok valódi innovációt kapott és ekézi is mindenki őket, eközben egy tényleg technológiailag nagyon ütős és merész dolgot csináltak az 1-es sorozattal, de a vázakat menet közben kiherélte a marketing (mert azt ne gondoljuk, hogy a mérnökök ne tudtak volna egy pro spec vázat letenni az asztalra) és a végére egy drága és érdektelen valami lett belőle :( (most meg sírnak, hogy nem fogy... nahát, ki hinné!)

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3157) b.vr válasza lenan (#3155) üzenetére


b.vr
őstag

"a nex-eket már gyártják pár éve, csak összebírnak rakni egy kontraszt alapú átlagos af-et (...) - a pdaf más dió"

Na de nem az helyzet, hogy már voltak olyan NEX-verziók, amelyekben pdaf+cdaf volt?
Mert persze, nem a cdaf a kérdés, hanem ha a nex-féle hibrid af eddig is mondjuk "kihívásokkal küszködött" (nem tudom, csak kérdezem) akkor végül is korántsem lenne meglepő a mostani helyzet.

Viszont ezzel visszakanyarodnék egy korábbi mondatodhoz:

"A többiek az egész ,mókát a kontrasztalapon dolgozó üvegeik gyorsabbá tételéhet és a követő af jobb működédéhez használják csak."

Ugyanis szerintem pont ez a lényeg. A "csak" inkább az objektív-kínálat legacy üvegekkel történő bővítésére kellene hogy vonatkozzon (az egy másik kérdés, hogy pont a FF-NEX esetében a szegényes natív kínálat miatt ennek óriási jelentősége lenne...), de az igazi poén hogy a natív üvegekkel is gyorsítsa a fókuszálást mozgó célpontnál és/vagy követő módban.
A milc-eknek itt volt az egyik legnagyobb hátrányuk a dslr-ekhez képest, ami sok területről egyenesen ki is zárta őket.
Én sem azért szeretném ha a következő m43-vázamban lenne hibrid af mert régi 4/3os üvegekben gondolkoznék - én a natív m4/3os objektívjeimet szeretném használni, olyan helyzetekben is, ahol eddig nem tudtam!

"mondjuk engem konkrétan sokkal jobban izgat, ha a távmérős nagylátszögűekkel (35 alatt) szar a képe mindkét variációnak"

Hát igen, ezt csak azért nem akartam felhozni a váznál mint problémát, mert itt (számomra legalábbis) még nem tisztult le mi a helyzet.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3158) lenan válasza b.vr (#3157) üzenetére


lenan
aktív tag

azt hiszem a helyzet elég egyértelmű azzal, hogy kiadták a vadiúj la-ea4 adaptert - jelenleg még nem megy nekik, kár ebben reménykedni
(picit talán javítani lehet az A7 esetében firmwerekkel majd, de átütő biztos nem lesz)
majd legközelebb...
most szerintem örülni kell végre a FF digitális hátfalnak, használni ami jó obikkal lehet, és várni a rendszerobikat ha valakinek szüksége van rájuk, ha meg gyors követő af kell, A bajonettes obikkal és 4-es adapterrel jól működik ma is.
Vagy ha milcet szeretjük, venni oly em1-et, az a rendszer kezd abszolút kiforrottá válni (a negyed akkora érzékelő előnyeivel és korlátaival)

(#3159) sebgutkopf válasza lenan (#3158) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Azzal, hogy nem igazán mondható, hogy kiforrott lenne a sony féle pd-af elég felemás helyzetet generál. Egyrészt azt már fél éve tudjuk, hogy a sony teljesen eldobta a tükrök, tehát nincs több SLT váz, viszont jövőre jönni fog A-mount-os alfa váz. Addigra pedig valamit csinálniuk kell, mert amit eddig az A7-től láttunk az abba a szegmensbe nem elég. Sőt az A mount váznak tudnia kell a rendes pd-af-re kitalált A mount obikat normálisan csavargatnia adapter nélkül rendes sebességgel. Most akkor vagy valamit már tud a sony, amit most direkt kihagyta az FE vázakból, vagy még csak itt tart a fejlesztésben, de akkor ha nem haladnak terv szerint a fejlesztéssel, akkor esélyes, hogy csúszni fognak az új vázak.

A másik gondolatom, hogy maga a működőképes pd-af rendszer az valóban egy rendszer. Tehát az egy dolog, hogy a sony gyárt és másoknak el is ad olyan szenzort, ami jó képrögzítő szenzor és van rajta pd-af érzékelő, míg az egy külön dolog, hogy ezeket az adatokat ki kell olvasni és kezdeni kell valamit vele a gépnek. Az pedig már a procin és algoritmuson múlik. Ezt a szenzor után történő dolgokat valószínűleg az Oly sokkal jobban megoldotta.

(#3160) p_adam válasza sebgutkopf (#3159) üzenetére


p_adam
addikt

A következő A-mount modell továbbra is marad az SLT-nél, ennyi biztos.

(#3161) lenan válasza p_adam (#3160) üzenetére


lenan
aktív tag

Az egész A mount-nak semmi értelme nincs tovább, ha jól megoldódik a szenzor pdaf, és a fókuszkövetés is kifogástalanná válik ezzel - csak E mount lesz, és egy E-A adapter, bármit is mond a sony most szerintem, elég a 43 m43 példát megnézni

(#3162) p_adam válasza lenan (#3161) üzenetére


p_adam
addikt

A Sony-nál jól működő PDAF még nagyon messze van ez az EM1-től ami alkalmazástól függően még mindig messze van attól amire egy DSLR képes, talán ezért is nem sietnek a Canikon-nál.

Biztosan marad az A-mount, ezt már sokszor említették, a belépő és középszintű DSLR-ek amik egyre jobban kiszorlnak a mirrorless-ek miatt de a profi gépek maradnak és gondolom a Sony majd előbb utóbb oda is tervez valamit ha tényleg minden szinten konkurens szeretne lenni (mint ahogy az előbb linkelt cikk is említi).
E-mount-hoz sose lesz annyi "nagyon" fényerős objektív a méret és súly miatt. Meg úgy egyáltalán nem is lesz annyi objektív, mert ez az A-mount "kiváltsága" marad.
Attól még, hogy használható az adapter, nem optimális megoldás főleg nagyobb FF tele objektívek esetében.
A Canon meg a Nikon is csinálhatja majd ezt, hogy marad a foglalat csak EVF lesz és másfajta AF és emellé megy párhuzamosan a másik bajonettes vonal is.

Ahogy ugyanúgy az EM1 se igazán jó azokkal a nehéz 43 (de optikailag kiváló) SHG objektívekkel mert túl kicsi és könnyű, nem olyan "profi" váz mint az E sorozat volt. Eredetileg tervbe volt véve egy E-7 de elvetették szóval ez jelentheti azt, hogy ez csak a 43 "hattyúdala", és tényleg ebben bíznak hogy ezt el lehet vinni DSLR szintig az m43-al, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Sony nem ezen az úton megy, csak biztosítja az átjárást.

[ Szerkesztve ]

(#3163) sebgutkopf válasza p_adam (#3160) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Ebből a cikkből én nem olvasom ki sehol, hogy maradna a félig áteresztő tükör.
Vagy a video orientated SLR with A mount lenne az utalás? Itt eleve egy tárgyi tévedés van, mert nincs sony SLR (SLT volt már egy ideje), illetve a video orientáltsághoz pont nem igazán kell a tükör és a darabos mozgású pd-af-es obi. Még az is lehet, hogy az SLR-rel a formára és méretre utal nem a belső műszaki megoldásra.
Korábban viszont határozottan kimondták, hogy nincs több tükör. Ettől egy utolsó modell még ugyan lehet, ha nem állnak elég jól a fejlesztéssel. Biztos következtetést nem tudok levonni, hogy milyen lesz az a két gép, majd meglátjuk jövőre.

(#3164) p_adam válasza sebgutkopf (#3163) üzenetére


p_adam
addikt

Mivel a gyári slide-on az SLT-k között van a következő modell (ami valszeg egyszerre váltja az A99-et és A77-et, talán kicsit olcsóbb lesz mint az A99) ezért marad, azt persze nem tudni hogy ez az utolsó lesz-e, de még messze nem működik ez olyan jól a szenzor PDAF mint ami ehhez szükséges lenne, meg az objektítvek egy kisebb részét is frissíteni/cserélni kéne még, mert nem működik mindennel.

Egyébként a huszárvágás az lehetne, hogy ellátják egy olyan móddal, ami felcsapja az SLT tükröt ugyanúgy mint a DSLR-ek esetében (csak itt egyszerűbb). Persze ez is csak egy koncepció...

[ Szerkesztve ]

(#3165) rumos14 válasza sebgutkopf (#3163) üzenetére


rumos14
nagyúr

az oszlop alján olvasható: Translucent Mirror Technology.

közben meg azon dödörgök hogy kéne egy 16-50/2.8 obi... alphán nagyon megszerettem, és most NEX-en nagyon jól kiegészítené a 18-200-at, egyfajta multifokális fixként :)

(#3166) p_adam válasza rumos14 (#3165) üzenetére


p_adam
addikt

A photozone-on is elég jó választásnak írják még a 7-el is, az LA-EA2-ből meg most nagyon sok lesz eladó ebay-en szóval olcsón is hozzá lehet majd jutni.

(#3167) rumos14 válasza p_adam (#3164) üzenetére


rumos14
nagyúr

egy dolgot mindenképp javítani kellene az SLT koncepción: hogy lehessen f3.5-nél tágabb rekeszt is használni videónál (AF-fel).

(#3168) rumos14 válasza p_adam (#3166) üzenetére


rumos14
nagyúr

igen, a hiperszenzitív NEX-7 szenzoron is jól teljesít, a sarkokban is. mondjuk NEX-5-re nem szívesen raknék ekkroa adaptert és ekkora obit, én natív megoldást várok, természetesen OSS-sel. ill. lásd az előző posztomban írt problémát is.

(#3169) p_adam válasza rumos14 (#3168) üzenetére


p_adam
addikt

Azt sajnos várhatod, a G meg a Zeiss zoomok után aligha lesz sok más.

Működik az csak meg kell hack-elni ;] (azért vigyázni kell ezzel a módszerrel)

Talán a pontosság miatt tiltották le vagy miért? Azért a választás lehetőségét még megadhatnák. Szóval több mint furcsa...

(#3170) rumos14 válasza p_adam (#3169) üzenetére


rumos14
nagyúr

felőlem lehet sima Sony jelzéssel is, G nélkül. alphára is ugyebár volt a Zeis 16-80, és utána jött a DT 16-50/2.8, meglepően baráti áron. kell a francnak +25%-ért G betű, +50%-ért Zeiss logó.
a NEX-nél is örülnék vmi hasonló forgatókönyvnek. talán a NEX-7 utódjával bejelentik, prémium kitobinak.
igazából a 18-105 PZ is baromira szimpinek tűnik, videózós obinak, meg hát amúg is, a végig f4 ilyen átfogással már komoly fegyvertény.
érdekes, hogy vannak jó alpha obik, vannak jó NEX obik, de vajon mi tartja vissza a Sony-t, hogy u.azt az optikai formulát, a bázistávolságból adódó különbségek figyelembevételével persze, hozza ki mindkét bajonettre.

(#3171) p_adam válasza rumos14 (#3170) üzenetére


p_adam
addikt

A súly és a méret, meg az, hogy adapterrel úgyis használható, ez a három dolog teljesen feleslegessé teszi. Beépített OSS-hez meg már másfajta design is kellene.
Szóval ilyen obi szinte biztosan nem várható, ott van a Sigma 18-35/1.8 is de nem sok értelme lenne E-mount variánsban is gyártani ugyanezek miatt.

[ Szerkesztve ]

(#3172) konyi79 válasza rumos14 (#3165) üzenetére


konyi79
addikt

Egy ismerősnek van egy 16-50/2.8 DT A77-en, valami nagyon király üveg :K
Bár a mérete se kutya, adapterel aztán elég böszme lenne nexen...

(#3173) lenan válasza rumos14 (#3167) üzenetére


lenan
aktív tag

miért nem lehet?

(#3174) p_adam válasza lenan (#3173) üzenetére


p_adam
addikt

Le van tiltva szoftveresen (nem lehet f3.5 alá menni), a hack is ennyit csinál hogy "elhiteti" a géppel hogy még mindig f3.5 a rekesz miközben a lencse nyitva marad (az expozíciót meg korrigálja a gép probléma nélkül) szóval nem teljesen világos, miért tiltották le.

[ Szerkesztve ]

(#3175) PRO-peller


PRO-peller
senior tag

Mától akció van MM-ben, amibe beleszaladtam. Csereakcióban 15% kedvezmény volt a nex3n-re, amit így már 85e-ért én már nem bírtam kihagyni. Szóltam hátha vkit még érinthet.

(#3176) Bogyó bá' válasza PRO-peller (#3175) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Örülök neki, hogy megvetted. Remélem, hogy meg leszel vele elégedve! :R

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#3177) rumos14 válasza p_adam (#3174) üzenetére


rumos14
nagyúr

hát ez nem hack (az inkább szoftveres buhera), hanem simán kiakasztja a rekeszállító pöcköt... nem tudom, melyik objektívemet barmolnám szét szívesen...esetleg egy 20k-s MAF 50/1.7-et igen, de mást nem. és így is kényelmetlen, hogy fotózni is csak töknyitott rekesszel tudsz.
szóval én ezt kihagynám.

off, mert nem NEX téma.

(#3178) PRO-peller válasza Bogyó bá' (#3176) üzenetére


PRO-peller
senior tag

Gondolom nem lesz ez rossz. Elég sokat gondolkodtam, h kéne-nem kéne. Most a tükrösnek eléggé kiáll a rúdja, mert ezt elve jobban ki tudom használni.

Viszont nem adtak magyar nyelvű leírást a használatiban. Nem mintha sült hülye lennék hozzá, de most a netet kell elővenni. :U

(#3179) lenan


lenan
aktív tag

a nagy parámban ilyenekre lehet bukkanni, azért ez már lehet megoldás erre a tetű képlilulás-vinnyetta problémára a távmérősöknél 9.99 usd-ért a sonytól (kicsit paraszt módon nincs a gépben eleve, persze nem is mindenkinek kell)

http://www.sony.net/Products/di/en-us/products/o4j5/index.html#overview -a lap aljára scrollozva az app-

ha raw-ban is dolgozik, sok minden kitisztulna végre - hurrá

(#3180) p_adam válasza lenan (#3179) üzenetére


p_adam
addikt

Azért az igazsághoz az is, hozzátartozik, hogy pl. a Voigtlander 15/4.5 Leica-n is ugyanúgy lilul, csak filmen nem vagy a Summicron 28/2 is csak a kódolás ezt valamennyire elrejti. Ahogy elkezdik ezeket használni úgyis lesznek Cornerfix korrekciós profilok meg egyebek amiket ki lehet próbálni, persze a legjobb ha eleve minimális mértékű ez a probléma.
Vannak egyéb nem sokkal nagyobb méretű opciók is pl. OM 21/2, 21/3.5 stb. egyelőre olcsóbbak is mint egy Leica vagy Zeiss ZM, de lehet még feljebb fog menni az áruk (főleg az előbbinek mivel csak a Summilux gyorsabb nála).
Az OM 28/2-t használom most, és crop-on az is elég jónak tűnik. FF-en nem lesz perfekt, de ez nem is várható el.
A Zeiss meg majd tervez hozzájuk manuális obikat jövő év végén, csak az áruk is olyan lesz.

(#3181) lenan válasza p_adam (#3180) üzenetére


lenan
aktív tag

ja ja, nekem is be van tárazva pár om, 2/24, 2.8/24, 28, 35, 2/50macro 2/40 és egy zsír új 2.8 35-80,persze el leszek ezekkel is - de azért 9,90 usd még belefér, persze a szétkent sarkokon biztosan nem segít az sem

(#3182) lenan válasza p_adam (#3180) üzenetére


lenan
aktív tag

mondjuk szívesen használnám a 4.5/21 biogont a 0 torzításával, filmen, de még a ricoh m modulon is hibátlan

(#3183) p_adam válasza lenan (#3181) üzenetére


p_adam
addikt

Az a 35-80 nem semmi lehet, ahogy olvastam 100/2 szinű ami a kedvenc OM üvegem csak APS-C-n már túl hosszú és sokkal nagyobb is mint a 100/2.8. Láttam is egyet olcsón igaz nem a legszebb állapotban de ahhoz képest hogy anno mennyire horribilis ára volt most még tűrhető is ha felbukkan egyszer-egyszer, persze aligha használnám ki.
Egyébként kifelejtettem a Voigtlander 21/1.8-at ami gyorsabb mint az OM (és lehet van még más is) de szintén problémás.

(#3184) lenan válasza p_adam (#3183) üzenetére


lenan
aktív tag

az 1.8/21 állítólag problémamentesen duruzsol, nem rossz üvegnek mondják
hol láttál 2/100-at? régóta keresem

(#3185) p_adam válasza lenan (#3184) üzenetére


p_adam
addikt

Igen ahogy látom összekevertem valamivel, akkor lehet le is teszek az OM 21/2-ről :)
Valami csoda folytán mostanra kettőhöz is hozzájutottam (és az újat tartom meg), mindkettőt aukción csak az egyiket jópár másik dologgal pakolták össze, csak szerencsére a leírásban nem említették. 35-80-at is majdnem ugyanígy találtam csak más is kifigyelte, így ott be kellett érnem a második hellyel. De ilyen eset sajnos rettentő ritka meg már a kereskedők is eléggé figyelgetik ezeket...

[ Szerkesztve ]

(#3186) lenan válasza p_adam (#3185) üzenetére


lenan
aktív tag

ok, a romosabbat átveszem szívesen

(#3187) FEDman


FEDman
addikt

Szerintem ez az A7-A7r minden idők legfurább váz párosa. Már a bejelentéskor is vakartuk a fejünket, hogy miért is kellett két váz és milyen elvek mentén szórták szét a kettő között a tulajdonságokat?

Azóta viszont ha lehet csak egyre furcsább a kép. Úgy néz ki a hybrid AF-es A7 a gyengébb AF-ben és az eltolt mikrolencsés A7r meg jobban lilul.. :F

A7

A7r

Nem lehet, hogy bejelentés előtt összekavarodtak a speckók, aztán utána már úgy volt vele a Sony, hogy ha már így kiment akkor most már nem variálunk helyreigazításokkal? :DDD

(#3188) b.vr válasza FEDman (#3187) üzenetére


b.vr
őstag

"Azóta viszont ha lehet csak egyre furcsább a kép. Úgy néz ki a hybrid AF-es A7 a gyengébb AF-ben és az eltolt mikrolencsés A7r meg jobban lilul.. "

Hát igen, vannak itt furcsaságok... :)

Hogy a sima A7 kezeli jobban a lilulást, azt korábban már Steve Hufftól is idéztem:

"In regards to Leica M Mount lenses using adapters…The A7r has issues with the 12, 15 and 21mm focal length, even 28mm to some extent. The A7 had some slight vignetting with the 15 and 21 but no real color shift. Not nearly as much as the A7r. So if you are one who was planning on using WIDE ANGLE Leica M mount glass, go for the A7."

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3189) Pebozso


Pebozso
csendes tag

Sziasztok!

Nex5-höz a 18-55-ös obin kívül milyen obit érdemes venni? Láttam Tamron 18-200-asokat, Minolta 70-300-asokat, Exaktákat, alfához, azok teljes egészében kompatibilisek a nex5-höz is??? Vagy csak a SEL sorozatból érdemes venni hozzá?

Segítségeteket előre is köszönöm.

(#3190) sebgutkopf válasza FEDman (#3187) üzenetére


sebgutkopf
őstag

A megjelenéskor simán azt mondtam, hogy a sima A7-re kell ráugrani. Utána a mikrolencsés dolog elbizonytalanított elméleti síkon, de az ár nyilván nem hagyja az érdemi megingást, most meg megint úgy tűnik, hogy jobb bolt az A7, igaz az AF számomra érthetetlen. Na hátha jön rá új fw és szárnyakat ad. :)

(#3191) sebgutkopf válasza Pebozso (#3189) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Most igazából milyen célra, milyen obit akarsz venni?
Természetfotó, porté, kevés vény, makró, milyen látószög stb...?

(#3192) Parci válasza sebgutkopf (#3190) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

vagy legalább pontosabb lesz, de marad lassú, aztán kijön az utód javított af-fel, így a régi a7-eket gombokért elszórják a sarki zöldségesek :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3193) lenan válasza FEDman (#3187) üzenetére


lenan
aktív tag

Vagy az a7-ben ott volt már a lens correction az agyában. Vagy nem. Mondjuk teljesen érthetetlen az egész. Irják máshol, hogy mindkettőnek eltolt mikrolencséi vannak, de csak az a7r gapless, vagy sem.
Minek az a7-be aa filter, ha már ott van az rx1r anélkül. Melyiket szánták inkább a leicásoknak ha már két karakteresen eltérő van, ezer kérdés, remélem kitisztul 10 nap alatt.:-)

(#3194) rumos14 válasza FEDman (#3187) üzenetére


rumos14
nagyúr

dpreview-n kívül ki/mi írtamég h jobb az AF a 7r-nél? ő is azt írja h az A7 biztosabban fókuszál: [link]
lilulás csak ezekkel a rangefinder obikkal van? Nikon 14-24-gyel pölö nincs gond? mert akkor kérdezem én, hogy Leica-n kívül mi máson nem lilulnak ezek az obik? (persze másra nem is nagyon lehet feltenni őket.)

(#3195) rumos14 válasza Parci (#3192) üzenetére


rumos14
nagyúr

vevő vagyok egy A7-re, ötvenér' :K

(#3196) rumos14 válasza lenan (#3193) üzenetére


rumos14
nagyúr

mi lesz 10 nap múlva? :)

(#3197) FEDman válasza lenan (#3193) üzenetére


FEDman
addikt

"Vagy az a7-ben ott volt már a lens correction az agyában."

Ezt nehezen hiszem. Manuális obik esetén nincs kommunikáció a váz és az obi között, így majd ha ez elérhető lesz is, az akkor se lesz automatikus korrekció. A kis videón jó látszott, hogy ha majd lesz is, akkor is neked kell majd a korrekciók mértékét beállítani adott objektívekhez. Aztán ezeket a beállításokat név szerint el lehet menteni, de mivel ettől még a váz továbbra se fogja tudni, hogy mikor épp milyen manuális obit tekertél rá így gondolom ezek után is minden esetben neked kell majd menüből kiválasztani a megfelelő előre beállított korrekciót.

(#3198) FEDman válasza rumos14 (#3194) üzenetére


FEDman
addikt

A DSLR obik a nagyobb bázistávolság miatt eleve nem gyötrik úgy meg a szenzorokat. Ha ezeket A7-re csavarod a nagyobb bázistávolság az adapternek köszönhetően ugyanúgy megmarad így nyilván ezekkel az obikkal nem lesz semmi gond, ugyanúgy fognak működni, mint bármelyik DSLR vagy SLT vázon.

Igen, ez a lilulás az RF obikra jellemző, azon belül is leginkább a szenzorra tolt nagylátóknál. És hogy ezek min működnek jól? Hát természetesen azon amire eredetileg ezeket tervezték őket, filmen! :DDD

A Fuji a Panával közösen dolgozik egy organikus érzékelőn. Na az például nagyon lapos lesz és ha sikerül nekik megvalósítani akkor az lehet a filmhez hasonlóan kevésbé lesz érzékeny az ehhez hasonló jelenségekre. No de ez még a jövő zenéje, a Fuji bevallása szerint is minimum még 1 év mire lesz valami ebből az új szenzorból.

(#3199) lenan válasza rumos14 (#3194) üzenetére


lenan
aktív tag

- stevehuff is valami ilyesmit pedzeget már az af-ről
- 14-28 nem lilul, persze az összes dslr obi nem
- leicán is simán lilulnak, főleg az új M-en a 12, 15, 18, 21 -esek - (leica m8-on, persze 1.3 croppal nem lilul egyik sem, gxr-en 1.5 croppal meg aztán pláne nem)

(#3200) lenan válasza FEDman (#3197) üzenetére


lenan
aktív tag

persze, igazad van - ezt ismered?

https://www.phigmenttech.ca/lmnex/index.php?page=product

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.