Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:41:15

LOGOUT.hu

A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3551) sebgutkopf válasza PRO-peller (#3545) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Szerinted olyan hihetetlen, ha valaki ilyen obit megvesz?
Én megvettem és nem érzem magam tőle csodabogárnak. :)

(#3552) lenan válasza sebgutkopf (#3550) üzenetére


lenan
aktív tag

Az egész FF sony rendszer legnagyobb dobása, hogy pont a tükör nélküliség miatti kis bázistáv miatt bármilyen objektívbajonettel feltehetőek rá meglévő obik. Ezt nem fogja tudni egy F bajonettes nikon, sem egy EF bajonettes canon váz sem. (Amúgy a 6d egészen kicsi és könnyű, nagyon jól megépített és használható, iszonyatosan jó fogású váz - pont ezerszer jobban mint a d600) A nikonnak még bajonettje sincs ehhez, a canonnak meg csak az.
Pont a natív objektívek hiányát teszi teljesen érdektelenné ha a kézi fókuszt vagy lassú af.et (canon), vagy bazi nagy adapteres minolta af gyors fókuszát elfogadja valaki.
Én hetekig törtem a fejem ebbe, vagy a hihetetlenül jól megépített, gyors af-es lassan teljes obiparkkal bíró oly em1-be gyötörjem bele a pénzem. Ez lett belöle (A7)
Győzött ismét a kultúrsznobság.
Iszonyatosan élvezem :-)

(#3553) lenan válasza rumos14 (#3530) üzenetére


lenan
aktív tag

300-350 eur egy contarex 2/50 planar, csak kicsit jobb, de legalább ugyanolyan mint a leica summicron 50-es. (ma összenéztem őket)
Leica és a filléres m42 obik között még elég széles a mezsgye.

(#3554) fattyu válasza lenan (#3553) üzenetére


fattyu
veterán

aztat nem ismerem, de a ZM50 a legjobb objektív a világon. Igaz én csak filmen próbáltam.

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#3555) lenan válasza fattyu (#3554) üzenetére


lenan
aktív tag

Igen, nagyon jó, nekem is van egy - a contarex szerintem finomabb rajzú, de nincs rajta T réteg, jobban szórja a fényt ha úgy esik éppen.
Amiket eddig próbáltam: Nagylátszögűeknél M bajonettel tényleg még ez az A7 sem az igazi, sőt inkább rossz a sarkokon 15, 21, 28.nál, rekeszelve javulgat, de nem lesz igazán jó. 35.nél is még lehetne jobb a sarkokon, de 2/40 M-minoltával és e fölött nem sok kifogás érheti. Minden jó, tükrös gépekhez csinált obival most is jó képe lesz.

(#3556) b.vr válasza sebgutkopf (#3548) üzenetére


b.vr
őstag

"Nem egészen értem, hogy jön ide, amit írsz. Nem olvastad el, vagy nem értetted amit postomat?"

Ez biztos hogy nem fordítva történt és Te nem értetted meg amit írtam? :)
Nyilván nem csupán a személyes problémáimat írtam, hanem ezek elég _tipikusan_ írt hiányosságok. Ne mond hogy én voltam az egyetlen akinél problémaként olvastad a kevéske és egyben nagyon drága objektívparkot meg a gyenge AF-et :) Csak én beidéztem már minimum 4 külföldi reviewt.

Meg 3 generáció? Miért, bárki is olyan messzire lát előre? Hogy mi nincs kizárva három genrációra előre arról nem nagyon van értelme írni, mert akkor ezt beírhatod bármelyik konkurenciára is. Ellenben amit obik terén _legalább_ roadmap szinten előre lehet látni, és ami alapján véleményt lehet formálni, az bizony nagyon kevés.

Na mindegy, amiket (nem szubjektív, hanem általános műszaki/piaci szempontok szerint) komoly problémának látok azt leírtam, és azt is hogy miért gondolom így. Ettől természetesen elfogadom hogy Te meg nem így gondolod.

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3557) PRO-peller válasza sebgutkopf (#3551) üzenetére


PRO-peller
senior tag

Azt gondoltam, h másnak is bejön a koncepció. Én makacsul ellenállok az árazás miatt. :B Főleg mert a 16-50 nek is van előnye vele szemben. Meg van 18-70 is a házban tükrösön. Eleve nem életbevágó.

Elektronikus a fókuszgyűrű v direkt? Ha direkt, akkor rámondom, h remek videóra is. Márpedig a nexeknél a videózást pazarlás mellőzni.

bogyo112

...egyáltalán mi a fene szüksége van a fullframe-re?

Szűkebb dof? Még kevesebb zaj?

[ Szerkesztve ]

(#3558) Parci válasza sebgutkopf (#3548) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

az slt hány generációt is élt meg..? ;)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3559) FEDman válasza lenan (#3552) üzenetére


FEDman
addikt

De jó, vettél A7-est? :))
Szerintem nagyon messze van az a váz a kultúrsznobságtól. :)
A látszat ellenére nekem is tetszik az új Sony, még akkor is ha a közeljövőben biztos nem is fogok ebbe az irányba mozdulni. De azért persze az "FF" szenzor engem is vonz. Mostanában csak azért volt érdektelen a számomra ez a szenzor méret, mert szinte csak nagy krumpli DSLR-ekben volt elérhető. Egy mirrorless vázban viszont már számomra is sokkal izgalmasabb a történet.
Csak vázat vettél a jelenlegi obijaid alá, vagy jött mellé valamelyik FE üveg is?

(#3560) madgie válasza FEDman (#3559) üzenetére


madgie
titán

Abszolút poénnak szántam ezt a kultúrsznob dumát, de úgy látszik, nagyon felkapta a topik :D

(#3561) FEDman válasza madgie (#3560) üzenetére


FEDman
addikt

Ja hogy te voltál az a genya.. :DDD

(#3562) lenan válasza FEDman (#3559) üzenetére


lenan
aktív tag

jó bizony :N
Vázat vettem, és agy la4 adaptert a régi minoltákhoz, és működik bár órmótlanul néz ki, a fogása teljesen bejön nekem. Ha kell az af ez a cucc.
Igen, a manuál obikkal most jól elvagyok, a minolta 2/40-el pont neked találták ki. Ha gondolod, próbáld ki nálam nyugodtan.

(#3563) FEDman válasza lenan (#3562) üzenetére


FEDman
addikt

Igen, biztos tetszene a 40mm-es Minoltával. :))
Viszont ahogy öregszem én úgy vagyok meg egyre nehezebben AF nélkül. :)
Főleg így normál távon. Ezért is szimpatikusabb jelenleg nekem a Fuji az XF üvegeivel.

Ettől függetlenül megértem azt is ha valaki szeret manuálozni, meg van annak is a maga a varázsa. Sőt, élmény szempontból kimerem jelenteni az MF ad többet. :)
Meg egy apró adalék ehhez az örök érvényű vitához, m43-on manulis 50-essel lényegesen kevesebb picit bemozdult képet készítettem, mint az AF-es Oly 45/1,8-cal. Ez természetesen nem az Oly hibája, az okok inkább abban keresendők, hogy az MF egészen más hozzáállást követel meg a fotóstól.
Mikor én állítom az élességet az mindenképpen odafigyelést igényel így már alapból odakoncentráltan fogok fotózni egy manuális üveggel. AF mellett ehhez képest meg annyival könnyebb az egész művelet, hogy az ember sokkal könnyebben ellazáskodja a fotózást és máris nem lesz annyira koncentrált mint kéne. :)

(#3564) jjeahh válasza lenan (#3562) üzenetére


jjeahh
nagyúr

jesszus :)) tapasztalatokra majd gondolom mindenki kiváncsi, sőt képekre is :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#3565) lenan válasza jjeahh (#3564) üzenetére


lenan
aktív tag

majd egyszer lesz minden :-)

(#3566) sebgutkopf válasza lenan (#3552) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Hopp! Tényleg vettél ez A7-et? Gratula! :C

Meséld el a jövőt! :)

(#3567) sebgutkopf válasza b.vr (#3556) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Olyan aggályokat fogalmaztál meg, amiket fel se hoztam. Egyszerűen én nem az objetívekről beszéltem, és nem értem miért hoztad elő, amikor nem ez volt a téma, hanem a váz és a vele teremtett ár és méretkategória jelentőségérő.
Ettől függetlenül, hogy most kevés az obi az igaz és nem is vitatom, mert tény. Viszont nem erről írtam.
Másrészt lehet valamennyire elfogult vagyok, de annyira azért mégsem, hogy meg is vegyem az A7-et, pedig megtehetném. Nyilván még egy új rendszer és új rendszert még sose indítottak 20 obival.
Viszont érdeklődve figyelem ezen kategória fejlődését, mert ebben a kategóriában egyszer potenciális vevő lehetek. A saját érzéseim meg véleményem a döntésemben fontosabb, mint egy más szemüvegén át nézett review, mint ahogy neked is megvan a saját "szemüveged". :)

(#3568) sebgutkopf válasza PRO-peller (#3557) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Minden E mount obi focus by wire, tehát ez is elektronikus. Ezt mondjuk kevésbé érzem fájdalmasnak videónál, mert puhán jár a gyűrű, bár ebben nem biztos, hogy mérvadó vagyok, mert nem vagyok egy manual focusos emberke. :)

(#3569) sebgutkopf válasza Parci (#3558) üzenetére


sebgutkopf
őstag

ÁÁÁ arról az első bejelentés után azt mondtam, hogy baromság. :)
Erre meg mást mondok. Eddig az ilyen véleményeim kimondottan jól bejöttek. Még a sony - oly szenzorosdi is. Jósnak azért nem fogok elmenni :DDD

(#3570) PRO-peller válasza sebgutkopf (#3568) üzenetére


PRO-peller
senior tag

Én videóztam manuál fókusszal életemben. Volt szerencsém kipróbálni. Ha nem tévedek nagyot a broadcast kamerákon is kézzel fókuszálnak többnyire. Ez pedig ezzel a enyhén késős fókuszgyűrűvel nem az igazi, mert túlhúzható. Előre elképzel, elpróbált snittnél nem jelenthet gondot.

(#3571) Parci válasza sebgutkopf (#3569) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nekiállok majd visszakeresni, hogy nem azt mondtad-e, hogy a sony milyen okos-ügyes, megoldotta a fókuszt videó alatt... :P

az a7 amúgy jó dolog szerintem is. semmi innovatív, milc már van millió, a szenzorméret meg döntés kérdése. de az csak jó, hogy van ilyen is. amit én szeretnék már valakitől, az egy középformátumú vázakat idéző méretű kereső. szóval nagy. NAGY kereső.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3572) b.vr válasza sebgutkopf (#3567) üzenetére


b.vr
őstag

"Olyan aggályokat fogalmaztál meg, amiket fel se hoztam."

Ne mond már, erre írtam a választ: "Az a7 ugyanis a jelenleg elérhető legolcsóbb FF váz a piacon. Olyan árat tud nyújtani, amit egyik ff dslr se."

Erre írtam hogy a váz (relatív) "olcsósága" az semmi, mert stb, stb. Szerintem fölösleges lenne megint leírni.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3573) rumos14 válasza Parci (#3571) üzenetére


rumos14
nagyúr

sztem én mondtam :) és 2010-ben valóban okosan, ügyesen megoldotta. a Canon meg 2013-ban, a 70D féle dual pixel izével.
amúgy meg az SLT csak egy része a rendszernek, előtte is volt alpha bajonett, és ha kis is nyírják (a szemetek! :DDD ) az SLT-t, attól még - várhatóan - marad utána is az alpha bajonett. nekem amúgy kezdenek kétségeim lenni, hogy az A77, A99 utód tényleg leszámol-e az SLT-vel és tényleg tükörmentesek lesznek-e.

(#3574) Warter válasza b.vr (#3572) üzenetére


Warter
őstag

Neked semmi, neki számít. Mit nem értesz ezen? :U

(#3575) Stauffenberg válasza PRO-peller (#3570) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Ha nem tévedek nagyot a broadcast kamerákon is kézzel fókuszálnak többnyire."

Kevés olyan területet tudok a videózásban, illetve filmkészítésben ahol használnak automata fókuszt (nagyjából sehol, ha az MF nem játszik, akkor máshogy érdemes megoldani). Én a NEX és A7 vázak legjobb tulajdonságával a focus peaking-el valamikor 6 évvel ezelőtt ismerkedtem meg amikor napi kapcsolatba kerültem több Sony broadcast kamerával. Volt ugyan már a Sony EX1-en (amivel a legjobban össze voltam gyógyulva) AF mód, de nagyjából csak dísznek.

A filmesek előbb rekeszelnek le annyira, hogy hatalmas legyen a mélységélesség, minthogy AF-et használjanak. Például ha steadicam-et használunk, ott nem lehet a fókuszt buzerálni, mert elbillen a kamera.

(#3576) b.vr válasza Warter (#3574) üzenetére


b.vr
őstag

?
Ha szeretnél valamibe beleszólni (főleg meglehetősen kioktató stílusban) akkor csak rá kéne szánni az energiát és el kellene olvasni valamint megérteni az előzményeket, nem? Egyszerűen még csak nem is arról a dimenzióról van szó, hogy személyesen nekem vagy Neki mi számít vagy nem számít.
És akkor ezt itt most én Veled be is fejezném.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3577) Warter válasza b.vr (#3576) üzenetére


Warter
őstag

Néha el kéne fogadnod, hogy másoknak mások a preferenciái és nem csak TE és TE és TE vagy a világon és a TE preferenciáid ami persze mindenkié fölött áll. Na jóó, inkább befejezem. Uff
Mellesleg nem volt semmi kioktatás csak próbáltam segíteni neked értelmezni, hátha gyorsabban rövidre zárható a történet. Illetve feltettem egy egyszerű kérdést..

[ Szerkesztve ]

(#3578) b.vr válasza Warter (#3577) üzenetére


b.vr
őstag

?
Bocs, de ez valami teljesen fals látásmód, szóval részemről innentől számodra 'ignore on'

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3579) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

gyerekek, nem akarok törölgetni.., téma lezárva!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3580) sebgutkopf válasza Parci (#3571) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Rumos tudja ki mit mondott. Az slt-t én sose tudtam a megfelelő helyre tenni.
Apropó félig áteresztő tükör: annak idején az Oly E330-ban lévő megoldás érdekesebb volt mint a sony féle slt technológia, mert az legalább fel (bocsánat oldalra) tudott csapódni a képkészítéshez. Ilyen megoldással, hogy a user döntheti el csapódjon a tükör vagy ne, tovább mehetett volna ez a koncepció, de 2014-ben már nem tudom lenne-e értelme feltalálni a spanyol viaszt.

(#3581) madgie válasza sebgutkopf (#3580) üzenetére


madgie
titán

Nekünk van még egy E-330 a családban :D

(#3582) Bogyó bá' válasza madgie (#3581) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Még megvan az az ótvar? :P

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#3583) madgie válasza Bogyó bá' (#3582) üzenetére


madgie
titán

Meg-meg :)

(#3584) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Samyang officially releases the five E-mount Full Frame lenses

Na ezek már jópofák. Én a 35mm f/1.4 és 85mm f/1.4 üvegeket használtam D800E és 5DmkIII vázakon és jópofa karakterük van, főleg azt figyelembe véve, hogy a kettő együtt megvan 250 pénzből. :) Mondjuk cserébe nincs AF, de ez sokkal kisebb baj az A7/A7r esetében, mint a fent említett vázakon, ahol semmi értelmes segéd nincs.

(#3585) jjeahh válasza Stauffenberg (#3584) üzenetére


jjeahh
nagyúr

olyanok, mintha mindegyiken lenne egy adapter :DDD
persze nekem 8, egy méret/súly határon belül (ami nálam igen magasan van) minden jöhet, ha jó
mondjuk az a másfél kilós F0.85-ös izé már elég vad

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#3586) Warter válasza jjeahh (#3585) üzenetére


Warter
őstag

Mert mindegyiken van is. :)

They only made it fit to E-mount by making a longer tube.

(#3587) FEDman


FEDman
addikt

Igen, ezekbe gyakorlatilag gyárilag beleépítették az adaptert.
És bár tényleg nagyon jók és viszonylag jó áruk is van ezeknek a Samyang üvegeknek, de emellett a méretük és súlyuk miatt ritka furák is a pici könnyű mirrorless vázakon. :)

(#3588) Stauffenberg válasza jjeahh (#3585) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Csak nem gondoltad, hogy majd teljesen újratervezik az egészet? Ráhegesztenek az objektív végére egy 10 dolláros adaptert, aztán mehet is a piacra. :D

Az a faramuci helyzet van, hogy amit eddig APS-C és FF (DSLR/SLT) rendszerekre terveztek, azok nem passzolnak normálisan ide. Vagy kell egy kályhacső toldalék a bázistávolság miatt, vagy egyszerűen nem vetíti ki a szükséges képkört.

Szerintem a Samyanghoz hasonló gyártók egyelőre csak ilyen garázs barkács megoldásokkal állnak elő amíg ki nem derül, hogy a népek fogják-e kajálni ezt a koncepciót.

(#3589) FEDman válasza Stauffenberg (#3588) üzenetére


FEDman
addikt

Hát pedig én eddig abban bíztam, hogy majd terveznek több obit direkt mirrorlessre. És a kezdetekkor pont a Samyang nagyon biztató is volt ilyen téren. Ugyanis hiba volt DSLR-re fejlesztett halszem obija, mégis fejlesztett egy újat külön direkt mFT rendszerre. Aztán nem sokkal később még egyet, azt meg már direkt APS-C mirrorless-re. És ezek kicsi ügyes remek obik, így aztán reménykedtem, hogy ez majd folytatódni fog a többi üvegnél is, de az hogy most ezeket kiadták beépített adapterrel, ez nem igazán ebbe az irányba mutat. :(

(#3590) Stauffenberg válasza FEDman (#3589) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Samyang fejlesztett APS-C mirrorlessre is, csak aztán jött a Sony és azt mondta "bocsi srácok, mostantól nagyobb képkör kéne". :D De szerintem nem fog mindenki a Sony csettintésére ugrálni, előbb megvárják, hogy sikeres lesz-e az A7/A7r.

(#3591) FEDman


FEDman
addikt

Félig off, de azért beszúrom ide ezt az igen érdekes összevetést. :)

[ Szerkesztve ]

(#3592) b.vr


b.vr
őstag

Ha már RX10, élőben próbálta már valaki? Merthogy az ünnepek alatt olvasgattam róla megint (állandó visszatérő kérdés nálam hogy a fixek mellett kell-e nekem szuper-zoom vagy inkább egy csúcs-kompakt, meg most ez a bridge is... aztán valahogy túl sok kompromisszumnak érzem mindegyiket túl sok pénzért és nem lesz semmi :) az rx10 meg aztán jó darabig még amúgy is elég drága lesz) , szóval korábban fel sem tűnt hogy ezen _nincs_ mechanikus zoom... Valahogy a mérete miatt fel sem merült bennem hogy ne lenne... Persze ha onnan nézem hogy ez legalább annyira videokamera is (még a rekesz is átkapcsolható fokozatmentesre) mint fényképezőgép, akkor valahol érthető - de ettől még fotózás szempontjából (főleg ilyen hosszó tartományban) kicsit lelombozó... persze aztán lehet hogy a gyakorlatban nagyon is jól használható fotózáshoz is, ezért is lennék kíváncsi hogy valaki póbálta-e már élőben és mennyire tűnik használhatónak.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3593) sebgutkopf válasza FEDman (#3591) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Egyre többen nézik ilyen párhuzamban, hogy az RX10 az valóban az R1 szellemi utódja. Kisebb, könnyebb és jobb is tőle. Na meg épp oly drága mint anno az R1 volt. :)

(#3594) FEDman válasza sebgutkopf (#3593) üzenetére


FEDman
addikt

Nekem kicsit olyan ötletszegény az R1 mellett, de meg kell hagyni teljesítmény szempontból méltó utóda az öregnek. :)

(#3595) Parci válasza FEDman (#3594) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azért megnéznék egy valós r1 utódot is:
- az új 24 mp-es aps-c szenzor, aa-filter nélkül
- 24-120/f2,8-?
- legdurvább evf, ami a csövön kifér
- hajtogatós lcd
- a lehető legkompaktabb a fentiekkel, modern, nex-6-szerű forma (csak kényelmesebb méretekkel, úgy is nagyobb lenne)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3596) b.vr válasza sebgutkopf (#3593) üzenetére


b.vr
őstag

"Na meg épp oly drága mint anno az R1 volt. :)"

Hát igen, egy helyen írták 332.900ért, a többi helyen 369.900... :)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3597) rumos14 válasza FEDman (#3591) üzenetére


rumos14
nagyúr

tényleg érdekes, sokat fejlődtek a szenzorok 8 év alatt. az R1 optikája a mai napig megállja a helyét, abban az időben a szoftveres korrekció még nem igazán létezett.
kíváncsi vagyok lesz-e Sony, vagy bármely más gyártótól aps-c lapkás fix objektíves gép. ja, van már, Leica, de az kicsit más tészta. nem lepődnék meg, ha a Sony kihozna egy echte R1 utódot.

(#3598) rumos14 válasza b.vr (#3592) üzenetére


rumos14
nagyúr

én próbáltam, és szerintem is, valamint pl. a Luminous Landscpae teszt szerint is ez a legnagyobb gengéje a gépnek. túl lassú a powa zoom és én úgy éreztem, hogy szemben a NEX 16-50 PZ obival, itt bizony van egy rövidke, de észrevehető késlekedés a tekerés és a tényleges zoomolás között. jó lett volna megoldani a mannuális zoom-ot is, nem tudom, lehetséges-e, szóval csak annyit mondok, kár érte.

(#3599) rumos14 válasza Parci (#3595) üzenetére


rumos14
nagyúr

megvan minden összetevője a Sony-nak, csak össze kell legózni. persze más is megcsinálhatná.
NEX-6 méretű vázon azért buci lnne egy ekkora obi, indulj ki a 16-70/f4 méreteiből, annál biztosan nagyobb lenne az optika.

(#3600) rumos14 válasza b.vr (#3596) üzenetére


rumos14
nagyúr

volt dec elején-közepén 10% áákció pár Sony boltban, akkor volt 332...k

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.