Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Labrador #249 üzenetére
Nincs nagy mágia a vezetékben amúgy (a Worx-nél legalábbis). Megkerestem most az említett fotót, 18 AWG, 600V, AWM 1015. Semmi extra nincs benne, hétköznapi elektromos vezeték, PVC szigeteléssel, kínából. Viszont ezen a gyári külön vásárolható dobon van 200 méter, ezért kérnek 27eFt-t itthon. A legtöbb villanyszerelési szaküzletben nagyjából ugyanennyi az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező vezeték. Pár helyen találtam 7eFt/100 méter körüli áron is, de ott csak a keresztmetszet van feltüntetve.
-
Labrador
tag
Az összes robotfünyíró kábelje jó erre a célra. A sima elektromos kábel addig fogja bírni, míg a szigetelés le nem jön róla. 2-3 évig tuti müködni fog...
Az se elhanyagolandó, hogy a vezetékben az ellenállás is fontos!
-
Kicsit hosszúra sikeredett, de remélem használhatók az infók.
Nagyon is! Hálás köszönet érte, egyáltalán nem volt hosszú
Vezeték kapcsán én nyomozgattam kicsit a témában, de sajnos nem postoltam róla ide, és máshova se jegyzeteltem, ezért emlékezetből írom: lehet találni a Worx gyári kábeldobról nagy felbontású fotót guglival, ahol látszanak a vezetéken a feliratok. Ez alapján tovább keresve arra jutottam, hogy, ha meg akarnád venni szakboltban külön ugyanezt a típust (keresztmetszet/szigetelés, stb..), akkor kb. ugyanannyiba kerülne.
-
norbic
újonc
Sziasztok!
Sok utána olvasás és vélemények/tesztek átböngészése után a Worx Landroid M500 (WR141E) vettem osztrák Obi-ban még az ősszel 600euro áron. Akkor kerek 200.000 forintra jött ki és itthon nem is volt kapható. Most is a 300-as és 700-as van az OBI-ban
Kb. 370 nm nyírandó füvünk van. Amikor beüzemeltem az egyik részen friss telepítés volt, így csak 200nm-t kellett vele vágni. A területen akkor 6 kicsi gyümölcsfa és egy egy kisebb építmény volt amiket körülhatároltam vezetékkel. Nagy igyekezetemben az egyik fa kimaradt, így annak nekiment a fűnyíró, de kárt nem okozott benne, ezért nem bajlódtam vele, úgy hagytam.
Télre felszedtem a dokkolót és fűnyíróval együtt bekerült a garázsba.
Most két hete került ki újra. A maradék terület is lehatároltam, így már egyben kezeli a fűnyíró.
A két területet egy kb, 1,8 x 7 méteres átjáró köti össze, ami 20°-os emelkedésű. A gép minden további nélkül közlekedik rajta.
Menet közben elkészült gyerekeknek a kerti hinta is, aminek 6 lába van + csúszda, ezért elég sok ütközéssel szembesült a gép. Problémát nem okozott neki, csupán összekarcolódott a fém tartóktól. Emiatt rendeltem egy ütközésérzékelőt (ACS) hozzá. Ezt itthon tudtam megvenni olcsóbban mint bármelyik külföldi oldalon. (49.900Ft)
Tapasztalatok:
Eleinte egy óra töltéssel kb. 70 percet nyírt. Az utóbbi időben ugyanennyi töltéssel kb 90 perc vágási időt teljesít. (Akku elérte a max teljesítményt?, melegebb időben nagyobb a kapacitása?)
A határolókábelt a mellékelt sablonnal 26 cm-re raktam le a szegélytől, ez soknak bizonyult így az idei bővítésnél közelebb tettem 2 centivel, ez már majdnem tökéletes, de elég lehet 22 centire tenni. Nem ástam le, rövid idő alatt teljesen láthatatlan. A bővítéshez nem volt elegendő a gyári vezeték, így sima 1,5-es villanyvezetékkel csináltam. Ez volt otthon maradék tekercsben, kérdéses meddig tart ki. Az ütközésérzékelő a 10-12cm-nél alacsonyabb tárgyakat nem érzékeli, ez nálunk ott jelent gondot, hogy a hinta lábai ferdén állnak és úgy érzi már kikerülte de az élének nekimegy. Ezt akkor teszi ha oldalról érkezik. Megoldása, hogy a hintalábakra teszek még egy darab fát szélesíteni.
A nyírási kép nekem tetszik. A szegélyt a fenti okból hetente egyszer fűkaszával levágom. Pontosabb telepítéssel ez megelőzhető.
A nyírási idő nem fix, az akku kapacitását figyeli, 9%-nál hazaindul. Napi 2 vágási ciklussal rendben tartja a területet. Ezt érdemes lehet mindenhol egyedileg megfigyelni és beállítani. Egy egyszerű négyzetes területen ahol nincsenek akadályok, így sok forduló, kevesebb is elég lehet.
Nem várt nyereség, hogy a szomszéd macskák úgy tűnik nem szimpatizálnak a robottal, mert azóta nem nálunk végzik a dolgukat! :-)
Kicsit hosszúra sikeredett, de remélem használhatók az infók. -
Pety4
újonc
válasz
Balázs0916 #241 üzenetére
Szia!
Az a helyzet, hogy már a kert tervezéskor is tervben volt a robotfűnyíró. Csak fák vannak, amik szegéllyel körbevett ágyásban vannak. Azok vannak körülhatárolva. Illetve egy asztal, de a kialakítás itt is hasonló.
Szóval igyekeztem robotbarát kertet csinálni az évek alatt.Az ACS kiegészítő is segítségedre lehet esetleg.
https://youtu.be/Eo8kFE0GGKU
-
-
qqzs
őstag
válasz
Balázs0916 #241 üzenetére
Azt kell korbekeriteni aminek nekimenve nem tud elfordulni, alamegy vagy ramaszhat. Trambulinnal van egy olyan hogy az u alaku labakat egy leccel utkozesbiztosra kell csinalni hogy ne masszon a foldon fekvo rudra.tehat alulnaz u ket szara koze egy lecet erositeni. En kabelkozovel oldotam meg
-
-
Pety4
újonc
-
Labrador
tag
Minden robotfűnyírónál lengőkéssel ez van. Nem nagyon törődnék vele, mivel ha szabad a kés, akkor is megvágja az ujjad, ha alányúlsz. Viszont a kés elég mocskos, próbáld meg néha reggeli harmatos fűben futtatni, vagy locsolás után. Amire kérlek figyelj még oda: hogy ha lehet, akkor napkelte és napnyugta között nyírj. A Sündisznó, amely éjszaka aktív, nem szalad el a robot elöl, hanem reflexszerűen gömbölyödik, a Robi meg átgázol rajta.
U.I.:
Gardena tesztel jelenleg olyan késekkel, amin nem egy kör alaku lyuk van a csavarnak, hanem egy csík, hogy a kés fordulni tudjon. Ott ha jól tudom nincs beragadás, és ha jól emlékszem, akkor a Worx-hoz is jó. -
Pety4
újonc
Sziasztok,
Nem vártam tovább, megvettem a Landroid M700-ast az Obiban. Beüzemeltem, szépen teszi a dolgát.
Némi finomhangolásra szükség van a hátároló vezeték kapcsán, de amúgy azt hittem macerásabb lesz.A kések fix pozícióba kerültek, a rátapadt fű-por kombináció odaszárad.
Alapvetően nem lenne gond, de kevésbé biztonságos.Valakinek volt hasonló tapasztalata? Megoldás?
Thx
-
lasse001
senior tag
Sziasztok. Van itt valakinek Landix lx 790 es fűnyírója? Mennyire vagy elégedett vele?
-
Pety4
újonc
Köszönöm szépen mind a kettőtöknek!
-
Labrador
tag
Én elvégezném a körberakást, azaz egy "Nyírási sziget" kialakítását. Ügyelj arra, hogy a kézikönyvben meghatározott irányban haladj a határoló kábellel, és a szigethez, valamint a visszavezetö kábel egymás felett legyen, és ne legyen megcsavarva. A távolságnál talán azt választanám, amit eleve el kell hagyni a fü szélénél, esetleg 1-2 cm-el kevesebbet...
-
Labrador
tag
Itt kint most minden bezárva, és szerintem ez most egy darabig így is marad. Ha utána a cégeknek likvitás kell, akkor tuti kiárusítás lesz.
Én az indegót használtan (nagyon fiatalon, 250 óra vágással) 350 euróért vásároltam, még mindig van rá egy év garancia. Ha még kibírod a kézi nyírást, akkor lehet türelemmel lennék. Ha nem bírod ki, akkor keress rá az amazonon a Worx M WR142E modellre, ott most 670 euró. Ha jól tudom, akkor szállítanak magyarországra is.
-
Pety4
újonc
válasz
Labrador #225 üzenetére
Thx! 😉
Az a baj, hogy 360.000-ért már nem szeretnék venni.
Viszont a worx m700 már csak 650€ Ausztriában. De nem igazán érdemes most kimászkálni. Pedig még a mai 348 ft-os € árfolyam mellett is csak 226.000. Rohadt bosszantó, hogy itthon 272.000 Ft ugyan ez 🤬
A fű pedig már kezd nőni 😳
-
n.gab
aktív tag
Helló!
Ez nem tudom segítség-e.
Végén van egy összehasonlító táblázat. -
Pety4
újonc
Sziasztok,
Azt tudja esetleg valaki, hogy mi a különbség a Bosch Indego M+ 700 (360000 ft) és Bosch Indego 700 (300000 ft)
között?
Az edigitálnál mind a kettő akcióban van, de nem találom mi az eltérés.
A bosch honlapján pedig Bosch Indego M 700 van csak, szóval egy 3. név 😳A másik, Al-Ko ROBOLINHO 700 W SOLO robotról van tapasztalatotok? Most az is 285000 akcióban az Al-ko-nál.
A vírus miatt az osztrák kiruccanásom a worx-ért egyelőre elmarad. Itthon pedig 271.990 ft. Legnagyobb bánatomra...
Thx
-
qqzs
őstag
-
Labrador
tag
Egy gyors piaci körkép 2020 tavaszára az általam ismert márkákhoz:
Bosch:
Megjelent az M700 valamint az M700+ (3. Generáció, a +-os az Online verzió), amelyek cserélhető akksival, és állítólag jobb kerékmotorral rendelkeznek. Várhatóan a 350 és 400-as modellek ára csökkenni fog az idényben.
Kicsit még szenvednek a tavaly bevezetett új App-el, valamit a 2. generációnál bevezetett KI-vel, amit annyit eredményez, hogy nem nyír le mindent, kihagy részeket a fűben.
A Gyártást áthelyezik Angliából Budapestre.
Gardena:
Új modell a háromkerekű smart Sileno City 250, azaz a legkisebb modell most már Smart Gateway-el is elérhető.
A Sileno Life modellek egy kiadós Firmware frissítés elött állnak, amivel a Life modellek megkapják a Weather Timert (visszaveszi a nyírási intenzitást) szűk helyet, azaz Passaget-t szisztematikusan nyír le, valamint megkapja a spirálnyírást, ha egy helyen érzékeli, hogy a fű magasabb mint máshol.
A Smart Sileno + (ami technikailag egy Husqvarna 310) most már elérhető akár 2000 nm-re is.
A Smart Gateway az új modellekben kicsit butábbak lettek, nem lehet külső antennát csatlakoztatni.
Ausztriában modelltől függően 50 és 100 eurós Cashback akciót hirdettek, azaz vásárlás után ennyit visszautal a Gardena az ügyfeleknek.
Husqvarna:
Megújult az Automower 305 belépő modell, valamint egy akciós modell került a piacra, az „Automower Limited edition” GPS navigációval, nagy kijelzővel, és egy speciális Réz-Arany színnel 1600 nm-ig.
Ennyi röviden… -
zsiba77
friss újonc
Sziasztok,
Szeretnék én is az idén egy fűnyírórobotot telepíteni. és kb. 500m2 területet kell nyírnom.
Valakinek esetleg van tapasztalata erről a típusról?
https://esegway.hu/Robotfunyiro
Az Aliexpressen jó vélemények vannak róla minden országból.
Néztem a Worx-öt és a a Riwall-t is.
https://emark.hu/webshop/products/details/riwall-pro-robotfunyiro-akkus-rrm-800/16906
Ezek ár/érték arányban jónak tűnnek.
Minden véleményt szívesen fogadok.
Üdv -
Pety4
újonc
Olvastam a tapasztalatod korábban
Ezért is kezdtem el ebbe az irányba próbálkozni. De azóta volt egy brexit. Az angolok nekem is válaszoltak, németekhez irányítottak, de a németek se az e-mailre se a honlapon keresztül küldött üzenetre nem válaszolnak. Nem hiszem, hogy ott nem tud senki angolul -
Pety4
újonc
De kérdeztem, picit reménykedtem benne, hogy működik. Azt mondták, hogy bevihetem, megcsinálják ha baja van, de ki kell fizetni...
-
Pety4
újonc
Hi,
Nekem ugyan ez a problémám. Elvben már eldöntöttem, hogy egy Worx Landroid m700 lesz a megfelelő. Főleg hogy a Gardena, Husqvarna, Robomow azért ~100.000 forinttal drágábbak.
Viszont bosszantó, hogy itthon az Obiban 271.990 Ft, addig Ausztriában szintén az Obiban 669.99 euro (~227.800 Ft).
Írtam nekik, hogy miért, erre nem válaszoltak írásban
figyelmen kívül hagyták. Szóban azt mondta az egyik eladó, hogy a keleti áruházak húzzák az Obit, ezért lehet az eltérő árazás, illetve mennyiségi kedvezmények jöhetnek még szóba, mert itthon a Worx inkább csak fogyogat náluk, a Landscape, 119.990 Ft-ért, ami igazán kelendő.
Az amazon is szóba került, de a garanciális ügyintézés procedúrája tart vissza, persze lehet nem is lesz rá szükség. Az amazon azt írta, hogy a 2 évet ők, a +1évet viszont már a gyártónál kell érvényesítenem, ha gondom van. De probléma függvényében akár visssza is kell küldeni a gépet, aminek a költségét válallják vagy kártalanítanak, de elég problémásnak tűnik, hogy mindent futároztassak vissza, nem beszélve az idő faktorról. Náluk 20 eurovan olcsóbb, de ha van szállítási költség is, akkor már az osztrák Obi a nyerő.
Illetve a Bauhaus Ausztriában 666 euroért kínálja a Worx wr142e-t. 5 év Bauhaus garival, csak a határközelben kevés készlettel mennek.
Írtam a Worx-nek is, hogy beszerzésre melyik irányt javasolják és a garancia hogy megy, de, az angolok a németekhez küldtek, a németek viszont az angol nyelvű levélre nem válaszolnak
Mivel a nyugati országrészben lakom, egyre inkább az tűnik nyerőnek, hogy Ausztriában érdemes megvenni. Nekem az Obi viszonylag közel is van...
-
FYI: megjelent a hazai Obikban a Worx. Tavaly már láttam kiegészítőket (penge, határóló, stb..), de gépek nem voltak, elég furcsa is volt. Ma viszont voltam bent, és van kétféle gép is (M700 és S300). Az árak véleményesek, Bécsben olcsóbb 20-25%-al mindkét modell, egy családi kirándulással összekötve simán megérős lehet a dolog, persze a gariztatás lehet hogy kényelmetlenebb (ennek utána fogok kérdezni azért az Obi-nál). Amazon-os és egyéb EU-s beszerzési forrásokat nézve viszont átlagos, vagy adott esetben még olcsóbbnak is mondható.
Asszem én be fogok nevezni az m700-ra, de még alszok rá párat. Amúgy ha esetleg jobban követte valaki a dolgokat, és látott jobb gépeket amik esetleg mostanában jöttek ki (vagy fognak kijönni), akkor megírhatná. Azért ebben az iparban (ahol ráadásul napról napra változnak/fejlődnek a dolgok) ezek a gépek (nem csak a Worx-öket értem ez alatt) még mindig elég butának számítanak, és ahhoz képest jó drágák. Gyakorlatilag tök régóta vannak a piacon, 2-3-5 éves technológiákról beszélünk, és még mindig azt érzem, hogy early adopter leszek, sok pénzért cserébe.
-
qqzs
őstag
válasz
Labrador #208 üzenetére
Nekem napi 8 orat megy es szerintem meg van a ket harom mili. Hosszu esozesek utan lesz belole 2-3 centi es 550m2-en nyir ehy 500 as robot.
Egyebkent a technologia meglenne. Egy irobot braava felmosorobotunk van ami a teruletet utkozesek alajpjan terkepezi fel.es felmossa szistematikusan az egeszet -
Labrador
tag
Az optimális állapot amúgy az, hogy mulcsot nyírsz. Ez kb 2-3 mm nyesedéket jelent, ami rövid idő alatt bomlik a talajon. Hogy ezt elérd, ahhoz a területed dupláját kellene venni az ajánlásoknál. Pl. egy 500nm-es területhez egy max 1000nm-hez ajánlott robotot érdemes választani.
-
Labrador
tag
az egyenletesen levágott fű egy robotfűnyíróval illúzió. Egy káosz fűnyíróval itt a nyírás intenzitásával lehet ebbe az irányba mozdulni (525nm-re 11:30 nyírási idő), míg a logicut-nál a nyírási szög által kihagyott területek, és az átfedés szab határt. Tökéletes nincs, arra törekedve a nyírás intenzitásának növelése az egyetlen módszer a technika mai állása szerint.
-
qqzs
őstag
egy nap utan kiegyenlitodik es egyenletes a vagas kep, pl 3 nap esso utan mikor megnonek a fuszalak akkor latszik egy fel napig a belenyirt kriszkraksz de egy nap alatt eltunik es kisimul azutan mar csak keresve talalsz le nem nyirt kiallo kupacokat de az eltunik masodik napra (550m2)
-
Labrador
tag
Nekem nem
A Logicut előnye, hogy a gyep sokkal gyorsabban van lenyírva, anyósnál a 200 nm úgy 1 óra 20 perc alatt készen van.
A Gardena nyáron 5 napon keresztül nyír reggel 8tól 19:30ig 525 nm-en...
A Logicut hátránya, hogy sokkal jobban kell figyelni, hogy a terület optimális legyen a robi számára. A stációhoz képest keresztben nyír változó szögekben. 45°-90°-135° os szögben, és keresztben nem hajlandó azokra a területeken nyírni, ami 1,2 méternél "vékonyabb" a két kábel között.
A káosz nyírást is meg lehet szokni, és a fű számomra sűrübbnek tűnik. -
Labrador
tag
2az1ben azaz fűtáp és gyomirtó granulátumot szórtam vizes talajra, hogy megragadjon a leveleken. Otthon már permetezek kétszíkű gyomirtót, azt viszont csak a gazra. Talajfertőtlenítés csak akkor működne, ha az egész falu egyszerre csinálná. Föld nem lett cserélve, az egyenletlenségek lettek olcsó virágföldel javítva
-
válasz
Labrador #200 üzenetére
Nekem tetszik az eredmény, és úgyis csak az számít, szóval grat
Kicsit off: hasonló a "füvem" nekem is mint anyósodnál amilyen volt. Erre tényleg elegendő volt csak a gyomirtó? (már persze a trágyázáson és az új vetésen kívül) Nem kellett talajfertőtlenítés, talajcsere, és hasonló pénz és idő égető dolgok? Elég szép eredmény, milyen gyomirtót használt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Politika
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- ASUS routerek
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest