- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borosz
őstag
A füstgázhoz annyit még, hogy én felülről lefele égetem a száraz akácot. Ebben az esetben elvileg nem keletkezik annyi füstgáz, de a gázokkal a huzat is el tud bánni, mielőtt bármilyen károk keletkeznének a gáz berobbanása miatt. Akkora a huzata az 5,5m-es kéménynek, hogy ha nem korlátoznám az alsó ajtónál a beáramló levegő mennyiségét, akkor pillanatok alatt leégne a fa. Így inkább akkor hajtom beljebb az alsó ajtót, ha már kezd odabent elszabadulni a pokol.
Így biztosan nem keletkezik veszélyes gáz.
A füstjáratok pedig nem annyira tekervényesek, hogy ott bárhol megállhatna a gáz, de az is tény, hogy a huzata azért is lehet olyan nagy, mert túlságosan jó a levegőáramlás odabent.Mindenki:
Nem állítom sehol, hogy tökéletes kályhát építettem és azt sem, hogy minden az is, aminek hívom, de nekem működik és úgy, ahogyan szeretném, ami nekünk megfelel - biztonságosan és hatékonyan. Ha netán aggódnátok a testi épségünkért...ne tegyétek. Második szezont fűtöm ki vele és apróbb javítások kellettek csak. Nem esett szét, nem robbant fel, nem süllyedt el stb.
Az is belefér, ha fikázzátok, ha kontárnak hívnak a mesterek, nem sértődöm meg.Képesnek gondoltam magamat a feladatra, körbejártam a témát és ez született belőle. Továbbra is válaszolok azoknak, akik kérdeznek, érdeklődnek, de okulva a többiek hozzászólásaiból arra kérek mindenkit, HOGY HA VALAKI ILYET SZERETNE ÉPÍTENI ÉS NEM BIZTOS BÁRMIBEN EGY ILYEN KÁLYHA MEGÉPÍTÉSÉT ILLETŐEN, AMINEK KÖVETKEZTÉBEN ESETLEG BÁRKI TESTI ÉPSÉGE VESZÉLYBE KERÜLNE AKKOR NE KEZDJEN BELE!
Egyébként pedig itt is írom, hogy felelősséget csak az általam épített kályhával kapcsolatban vállalok. -
Borosz
őstag
válasz
szemétégető #71 üzenetére
Hidd el, hogy körbejártam a dolgot rendesen. Ha jól figyelsz akkor nem találsz buzdítást a cikkben arra vonatkozóan, hogy "ezt bárki meg tudja csinálni" vagy "bátran kezdjetek ti is el építeni ilyet" stb. A tüzeléstechnikához ilyen esetekben úgy gondolom nem kell professzionális szinten érteni, de az tény, hogy bárki ilyet ne kezdjen el építeni, aki nem néz utána mindennek és nem körültekintő eléggé. Én azért nem tettem bele pl. vizes tűzteret vagy vizes hőcserélőt, mert nem akartam felrobbantani a házat vele. Ha valamibe begyújtasz az nem robban fel csak úgy, pláne, ha jól van megépítve. Eddig jól működik, ha tömegkályha, ha nem - technológiai és építészeti szempontból.
A repedések miatt pedig jól huzatoló kéménynél SZERINTEM nem kell sokat aggódni, be kell fugázni és rendben lesznek.
Ha pedig szeretnéd, akkor még a címet is módosíthatom, hogy jobban aludj "Téglakályha építése házilag". Megfelel?
Még valamit a felelősségről: 3 gyerekes családapa létemre azt gondolom, tudom mit jelent ez a fogalom: felelősség. -
Borosz
őstag
A téglákon kívül volt az öntöttvas ajtó, ezt ugye vásároltam. Csináltam hozzá sütőtér-ajtót szögvasból és egyszerű kapuzsanérból - persze ezt ívvel hegesztettem össze. Csináltam rá zárszerkezetet - ezt is hegesztéssel - lásd a fogantyút felül. A tisztítójárat keret van még szögvasból - hegesztettem. Tetején a tartókonzolok vannak szögvasból. Samott téglatestek kellettek még, falazóhabarcs, samott ragasztó...kb ennyi.
Leírom a teljes költséglistát kb. mennyibe volt:
- A tégla össz ára (kb. 400db) - 20 000Ft
- Rath (800 fokig hőálló) falazó habarcs 3 zsák 25kg/zsák - 33 000Ft
- Rath samott ragasztó habarcs - 2000Ft
- Íves öntöttvas ajtó alsó hamuzó ajtóval - 44 000ft
- Sütőtér ajtó vasanyag: 2000Ft
- Sütőtér ajtó hőálló üveg - 6000Ft
- egyéb vasanyag - 3000ft
- Samott tégla a tűztérhez(nagyméretű 13x26-os, több darab) - 30 000Ft
132 000Ft kb. A habarcson, az ajtón sokat lehet spórolni, egyeben nem érdemes. A habarcs szerintem nem szükséges, hogy 800 fokig hőálló legyen, mivel 800 fok a tűztérben van, ott meg bírja a samottragasztó rendesen. -
Borosz
őstag
Végül is neked is igazad van abban, hogy azért kell hozzá szaktudás. Ezt úgy értettem ,hogy nincs ilyen irányú végzettségem, nem végeztem tanfolyamot sem. Lehet nagyképűnek tűnik, de van veleszületett adottságom az ezer-mesterségre és ebben is ezt a tulajdonságomat használtam ki. Az, hogy emellett sikerült szereznem két diplomát és gyakorlatilag egyiket sem tudom arra használni, hogy jó/normális állásom legyen az egy másik kérdés.
-
Borosz
őstag
Mostanában próbálgatom a tőzegbrikettet bele...
6-8 közepes hasábbal és 2-3 brikettel egyszeri megrakással naponta elég befűteni. Ez nap közben jól megoldja a hőfok 21 fok körül tartását. Estére pár alkalommal bekapcsolt a központi fűtés is. Én a lényegét igyekszem kihasználni: egyszer megrakni úgy, hogy mire leég és elkezd "kijönni" a falán a meleg az annyira legyen meleg, hogy még bírja a kezem. Nekünk ennyi elég. Megtehetném, hogy 4-5 órán át folyamatosan rakom rá a fát, de az szvsz pocséklás. -
Rive
veterán
Teljesen igaza volt a nagyapádnak. Ugyanaz a sztori, pepitában. Láng nélkül gázosodik a tüzelő, illetve: a tüzelőből keletkező gáz felszaporodhat és robbanhat.
Szénégető boksák ugyanez. Ha nem jól rakják, az is robban.
Ui.: a dolgot megforditva: ha láng nélkül 'éget' az ember tüzelőt, akkor gyúlékony, éghető gáz keletkezik, amivel akár motort is lehet hajtani - innen melóból most nem tudok jutyúbra linkelni, de van fönn elég példa.
-
-
Rive
veterán
...Az ok az, hogy ezeknek az elégésénél olyan füst keletkezik, aminek a fajsúlya nehezebb, mint a jó száraz keményfáknak (tölgy, bükk, akác) a füstje...
Izé, nem. Nem igy. Sokkal egyszerűbb - továbbá fára és más hasonlókra is áll az ok (saját kályhában keményfával is sikerült már igazán csúnyát durrantani).
Szimplán, ha füstgáz szaporodik fel a kályhában, majd lángot kap, akkor robban.
'Rárakni' már jellemzően parázsra szokott az ember. A parázs viszont a keletkező füstgázokat vagy begyújtja, vagy nem - de ha a rárakott hideg tűzrevaló még le is fojtja, akkor inkább nem. Viszont ahogy melegszik a tűzrevaló, alőbb-utóbb lángra kap, és az első lángnyelv begyújt mindent, ami a kályhában felszaporodott, márpedig egy cserépkályhának tekintélyes méretű belső tere van, szilárdsága viszont alig -> nagyot robban, könnyen sérül.
Nincs semmi gond a dió héjával se, ha láng mellé rakja az ember és vigyáz, hogy be ne fullassza azt. De ha az ember szimplán fával füstöl be, az ugyanúgy robban...
A magam részéről ha rakni kell még rá, akkor inkább 'megágyazok' némi vékonyabb fával, ami gyorsan lángra kap, és csak utána mennek a vastagok, hogy végig legyen láng.
Diót meg csak az elején, akkor se sokat egyszerre. -
Crystalheart
őstag
Hát igen, a dióhéj tud érdekes dolgokat művelni, mondjuk sparheltben simán eltüzelek több tálnyit is (fa mellett), hirtelen jó meleget ad le a főzőlapnak. De minden bizonnyal kormol is rendesen, most két hete kapartam ki, és ma megint kellett.
Ja, amúgy sokan vannak, akik még szénnel is fűtenek. Nekem van egy láda szenem, de azt tartogatom, eláll.
-
hege8888
aktív tag
Sziasztok!
A megépítéshez gratulálok, kívülről tetszetős, belülről meg elmondták mára többiek is a tényeket.
szemétégetővel, oxox faterjával, meg szentpettel egyetértek.nzozz napkollektoros hozzászólásához én annyit tennék hozzá, hogy télen ezért sajnos nincs magyarországon mindennap olyan napsütés, hogy azzal te fűtsél. Illetve van van 1-3 millád, akkor persze lehet olyan pufferes kollektoros rendszert összehozni, de az baromi soká térül meg, a ház fekvése is nagyban játszik, meg egy átlagmagyar nem biztos, hogy meg tudja fizetni.
Nekem is van egy barkácsolt 2,6 nm-es sörkollektorom, imádom, de mellette ugyanúgy megy a fűtés, annyi, hogy rásegít, illetve ha nem vagyunk otthon, akkor mondjuk du-ra nem 18 fokra hül le a lakás, hanem csak 19-re.
Amit eddig senki sem mondott, és talán sokan nincsenek teljesen tisztában vele:
-cserép és tömegkályhákba (amikben járatokban imbolyog a füst) saját és kályhátok épségének érdekében SZIGORÚAN TILOS fán kívül mást elégetni. (ahogy egy oldalon olvastam a cserépkályha nem hulladékégető, míg egy kazánnal nyugodtan megteheted). A kátrányosodáson kívül a másik nagy veszély:
a csonthéjasok (megymag, dióhéj, kukoricacsutka, illetve a kukoricából préselt cuccok) eltüzelése.Az ok az, hogy ezeknek az elégésénél olyan füst keletkezik, aminek a fajsúlya nehezebb, mint a jó száraz keményfáknak (tölgy, bükk, akác) a füstje. Az ilyenfüst a füstjáratokban nem megy felfele, hanem megül, gomolyog a kályhában.
Utána valamerre elkezd tágulni a felszaporodó gáz, ha le van véve a levegő, és nincs ami tolja kifele a kályhából. Szerencsés esetben csak "megugrasztja" a cserépkályha tetejét, és befüstölöd a nagyszobát, pár napra nuku fűtés, míg kijön a kályhás, és jót röhög rajtad, megusztad párezer forintból.
Durvább esetben szó szerint szétdetonál a kályha. Na most gondolom mindenki el tudja képzelni, hogy pár leomló, 1-2 mre elvetődő tégla vagy kerámia lap mit tud művelni, főleg ha a közelében van valaki.Sajnos saját tapasztalatból írom: tavaly egy kis ártatlan diótörésből sikerült úgy hazavágni a cserépkályhát, hogy el kellett bontani, azt hittem a szívem szakad meg.
Ami utólag nagyon boszantott, hogy nekem se mondta el egy kályhás se hogy MIÉRT nem jó ha dióhéj megy a kályhába, csak annyit, hogy nem szabad, mert cserépkályhába fával illik tüzelni.
Bammeg, ha elmondod így értelmesen, hogy lomha gázt termel, bolond lettem volna beledobni azt a kis lapátnyi dióhéjat... -
szentpet
újonc
Nagyon jó ez a cikk, kívülről hasonlít is a tömegkályhára belülről ezt viszont nem mondanám. Valami hasonló de nem az! Előre bocsátom nem vagyok kályhás csak egy amatőr tömegkályha kedvelő aki több kályhaépítésen is részt vett. Sajnos a kályhás is egy olyan szakma amit nem lehet maradéktalanul a netről megtanulnui. Után lehet építeni, működni is fog, csak megreped itt-ott, kifüstöl, egy kicsit több fát eszik stb. Alapvető technológiai hibák vannak benne, elkövetve az utánégetőkamra sem így néz ki, nem látom benne a dilatációs megoldásokat, örvénytorok van egyátalán benne?
Amúgy kivűlről tekintve pofás kis darab és a tulajdonosa is meg van vele elégedve, de kérdezem én mi van akkor ha valaki mindenféle tudás nélkül ezt kezdi el másolni, milyen kályha születik belőle?
A cerépkályhások nagy része általában véve konkurenciának tekinti vagy a téglakályha kategóriába sorolj a tömegkályhát. Ennek a kályhatípusnak mások a méretezési eljárásai, más a járatrendszere és másfajta hőtárolási megoldásokat tartalmaz. A hangsúly a máson van, nem jobb és nem rosszabb egy cserépkályhánál, csupán hazánkban nem ez volt a tradíció, de tülünk északabbra (Finn, Svéd, Oroszrország) előszeretettel használják különböző típusaikat. -
Crystalheart
őstag
Gyulladt már be. Ha ugyanis a sparhelt szabályozó szelepét erős lángnál is kihúzva hagyjuk, akkor a lángok egyenest a kéménykivezetés, az amúgy elég kokszos vascső elejét elérik, amit meg tudnak gyújtani. Rég volt már utoljára ilyen, mert már érzésre tudom, mikor mennyire kell kinyitni. Amikor begyulladt, akkor dübörgött egyet, a kátrány szétégett. Utána kicsit nehezebb volt átkotorni a kéményt, felülről is kellett, mert 9 méter magasban is eltömődött.
Mivel új, szabványos Schiedel kerámia kémény, bírja a gyűrődést, csak ki kell takarítani.
A kátrányosodás ellen nem tehetek semmit. Viszont a kerámia bélés hőtágulása más, mint a kátrányé, így magától is lepereg egy idő után, a kéménykefével le tudom szedni annyira, hogy ne legyen az áramlat útjában. (Ebből következik, hogy takarítás mellett nem halmozódik 5 centis kátrányréteg a kémény belsejében, robbanni nem tud, legföljebb égni. A kéményseprőnek semmi dolga nincs minálunk a pénzbehajtáson kívül...)
-
A Zéé
addikt
válasz
Crystalheart #81 üzenetére
az veszélyes, és nem jó. Szóval csak óvatosan vele, mert ha begyullad, vagy felrobban a kémény, akkor nem fogsz mosolyogni rajta.
-
oxox
addikt
a cikk irojanak:
"Ez egy törpésíttt tömegkállyha. Nem az erdeti tervek szerint épűlt, nem is alkalmas az egész lakás fűtésére, mert ahhoz legalább 10-15 kg kellene naponta. megmaradt a gázfűtés fele ktg-e. Vasáthidalókat sem sélszerű beépíteni mert más a hőtágulásuk." ez volt Apum gyors chat reagalasa.
nekem bevallom jobban tetszik, mint az elere rakott teglakalyha. Valoszinu mi megis az utobbit fogjuk valasztani, es majd teszunk ra burkolatot, csakmert a tegla nem illik a lakasunkba.
udv
oxox -
oxox
addikt
nahh apumat sikerult atiranyitani, remelem majd ranez. neki mint megvilagosodtam elere rakott teglakalyhaja van (en bevallom nem gondoltam bele a kulonbsegbe)
amit sikerult kicsikarnom belole
"A lapjára rakott igazi tömegkályhák a dán a fin és az amerikai (masonry heater - lásd internet ) kétszer annyi tégla igényű, drágább nehezebb emeltre sem építhető a nyagy tömege miatt. A skandináv országokba minden nap 15-20 kg-ot el kell tüzelni. Az első begyújtás után kell kb 5 óra hogy kezdjen melegíteni. Butább lustább mint az élére rakott tégla vagy csempekályha és a hatásfoka 70 % körüli szemben a 82-85 %-os cs kályhával A kilépő füst üzem közben kb 260 fokos a cskályhánál csak 130- 150. Ez alá nem szabad hűteni, mert akkor a kéményben kicsapódik a kátrány"oxox
-
Lomha 8V
addikt
Gratulálok, szép munka!
-
DopeBob
addikt
Szia,
az égéshez szükséges levelegőt honnan veszi? A kémény olyan, hogy azon keresztül tudja beszívni? A ház új építésűnek tűnik, ilyenkor nagyon kell erre figyelni, mert természetes szellőzés gyakorlatilag nincs, könnyen elhasználhatja a lakásban lévő összes oxigént.
-
darvinya
titán
Gratulálok a cikk írónak.
De jó lett volna egy-két dolgora felhívni, leírni.
Iyen kályhának van súlya és ez nem kicsi, így épület statikailag megbontható.
1. ahol nem volt emeletes lakásban hasonló Ne építsen, mert leszakad az emelt.
2. olyan földszíntes házban, ahol nincs rendes alakozás és nem külső koszorú adja a fő statikai teherbírást, ott a belső falak látják el, és összerogyasztja az épületet.…stb.
-
Crystalheart
őstag
válasz
szemétégető #71 üzenetére
A repedések egyetlen veszélye tudtommal, hogy így a szobából szívják el az oxigént az égéshez, vagy rosszul tudom? (Egy régi sparhelten más sincs, mint rés, hézag, lyuk majd' minden illesztésnél...
) Esetleg még leomolhat a komplett kályha? Nem építettem még, nem is fogok, én nem tudok barokk kályhát kivitelezni, de ezeket azért jó tudni a mai mesterember-viszonyok között.
-
madgie
titán
Mi már az energiahivatalnak is írtunk, sz@rt sem ért. Nálunk az a gáz, hogy lekapták az órát, hogy hoppálé, nem stimmel a plomba. Sajnos én nem voltam otthon, de mondtam az asszonynak a telefonban, hogy figyeljen, a dobozt zárják le rendesen, írja alá, stb.
Felmentünk Miskolcra szakértői vizsgálatra, szétkapták előttünk, bezony meg volt piszkálva. A dolog szépséghibája az, hogy ezt hogy a francba nem vették észre akkor, mikor az előző tulajtól átvettük a lakást és kijöttek ellenőrzésre. Ezért vertem is pár helyen az asztalt, mindenütt azt mondták, nincs meg az adott fotó. Egyrészt ez szerintem szabálytalan, öt évig meg kéne lennie, másrészt emiatt hogy akarják leverni rajtunk? Nincs közvetlen bizonyíték, hogy mi voltunk. Én harcolnék azóta is, de az asszony és az após másfél év alatt beleunt a dologba, alkudnának a &%#=+ gázszolgáltatóval, hogy fizessünk... az ő lakásuk, nincs jogom beleszólni. Akar a fene két fronton harcolni egyedül.De hogy negatívan zárjam a soraimat: idén költöztünk, tavaly újrarakattam már előre a cserépkályhát. Kókler munka lett, jó, ha húsz alkalommal megraktam, már a közepén megemelkedett egy sor
-
szemétégető
csendes tag
Sokak szemében egy kályhánál a jó működés csak annyit jelent hogy nem az ajtón vagy a repedéseken keresztül füstöl, a dolog azért ennél egy kicsit összetettebb. Attól hogy egy kályha jól néz ki, ami ugye izlés dolga is, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy jól is működik.De még az sem, ha olcsóbb a gáznál.
-
szemétégető
csendes tag
Azt azért tegyük hozzá, hogy ennek anyyi köze van a tömegkályhához, hogy téglából készült. Ez egy svéd járatos téglakályha, semmi több, cserépkályhákban használják ezt a megoldást. Az eredeti svéd kályhának pedig egy hatékonyabb kifinomultabb tűztere van , amit sajnos nálunk nem vettek át, ahogy te sem. Azt a valamit meg utóégetőnek nevezni meg vicc.
Az hogy kifűti-e vagy épp túlfűti a helységet, arról a jelek szerint építéskor fogalmad sem volt, ha most ezen felbuzdulva majd jópáran szintén barkácsolásba kezdenek, kellemetlen meglepetéseket érhetik őket.
Másrészt , az olyan frankó kis repedések meg egyéb apró kis hibák miatt, akar a családját is bárki kiirthatja, neked edig mázlid volt. Akkor hogy fogsz aludni, ha valami általad fellelkesített barkácsolónak meg nem lesz?
Azonkívül, tüzelőberendezést csak olyan építhet akinek van megfelelő végzettsége, és tud kivitelezői nyilatkozatot adni. Kérdés ezt mennyire veszik komolyan, illetve hatóságok mennyre fognak belekötni, ha mást nem egy tűzesetnél, a biztosító ennek hiányára való hivatkozással, valószínüleg egy kanyit nem fog fizetni.
Csak hogy tisztába legyél a felelősségeddel....
-
toldy
őstag
Szép munka gratula és jól néz ki.
Viszont egy kérdés azért lenne, remélem a kéményseprők látták a kéményt mert ( nem a kivitelezés miatt aggódom, az megoldható) hanem csúnya bünti is lehet belőle
-
válasz
mickemoto #63 üzenetére
Amíg a rendőrt is felveheted közterületen, addig ne arénázzon a gázszerelő, hogy a saját lakásomban mit veszek fel, amikor életekkel és komoly anyagi kárral játszik.
Értelemszerűen a felvétel nem kerül ki a youtube-ra. Amíg nincs csalás. És még akkor is csak kikockázva. Nem kikockázottat a bíróság kapja. -
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Szerintem nem ártana azt elfelejteni, hogy a napkollektoros rendszerek 1MFt -tól indulnak. Persze, ha egy boltban veszek egy komplett vákuumcsöves rendszer, az lehet. De pl. jelen esetben, ha valaki hajlandó egy kályhát megépíteni, az valószínűleg nem teljesen kétbalkezes, ergo mást is meg tud építeni, egyedül vagy segítséggel. Egy házilag elkészített napkollektoros rendszer 100-200eFt -ból szinte biztosan megvan, de ezt nyilván még lehet redukálni, ha rendelkezésre áll alkatrész vagy olcsón sikerül beszerezni. Nyáron megoldja a HMV kérdést, jó esetben (nyilván kell a napsütés) az átmeneti időszakokban is simán üzemel. Télen már valóban problémásabb, de ha tiszta az idő, süt a nap, akkor szintén be tud segíteni a vízmelegítésbe. És az sem igaz - mint ennek a kályhának a példája mutatja - hogy a házilag készült dolgok gagyin néznek ki vagy rosszul működnek, ha valakinek ez lenne az ellenvetése. -
vince
őstag
Szüleimnél valamikor tavaly ősszel az EON alvállalkozói jártak. Szóltak nekik, hogy az egyik villanyórán a gyári plombák nincsenek összenyomva. Ott vannak, rendben a drót is, csak nem voltak összenyomva. Felajánlották, hogy okosban 30E Ft-ért elintézik a dolgot, de azt elmondták kerek perec, hogy ha bármi gond van vagy valaki kérdez, tagadni fognak mindent. Szülők természetesen nem éltek a remek lehetőséggel, hanem másnap beballagtak az ügyfélszolgálatra, bejelentették a tapasztalt rendellenességet. Kijöttek, megnézték, megállapították, hogy nem történt erőszakos behatolás, külsérelmi nyom nincs, de az EON által felkért szakértő majd megvizsgálja a ketyerét. Kicserélték, és mindenki megnyugodott, míg néhány hét múlva jött egy felszólítás 360E Ft kötbér megfizetésére, melyet szerződésszegés címén róttak ki. Zárójelben: hogy a cég hogyan tekint ezekre a büntetésekre, jól jellemzi, hogy kb. a felét kapásból elengedték volna, ha néhány héten belül fizetnek, valamint ez a nagylelkűség több körön keresztül megvolt, mindig lelkesen reklámozták az ügyintézők, próbálták rábeszélni őket az ügy ilyen módon történő lezárására. Nem fizettek – elvi okból – hiszen ezzel elismerték volna az áramlopás tényét, amit persze nem követtek el! Hosszas, bő fél éves levelezés kezdődött, miközben Damoklész kardjaként folyamatosan ott lebegett a villanyáram kikapcsolásának réme, ami 2013-ban azért nagy érvágás a nem túlzottan geek szüleimnek is
A megoldást az Energiahivatal hozta el – akik egyébként az ügy legelején bevonásra kerültek részünkről, de semmi általunk érzékelhetőt nem tettek, jeleztek –, akik érvénytelenítették a büntetést, amit az EON is megerősített néhány hét múlva. Érdemes tehát szembeszállni a mammuttal, van esély a győzelemre! -
User64476
őstag
Nekem úgy cserélték, hogy épp otthon voltam szabin, csönget valaki. Kinyitom, hogy ki lehet, azt mondja a pacák, hogy gázóra ellenőrzés, a másik szaki meg már benne van a lépcsőházi gázóraszekrényben és már le is tépte a plombákat, szedi ki az órát. Mondom hopp hopp, hogyhogy én erről nem tudok, mi van ha nem vagyok itthon? Erre az volt a válasz, hogy pont az a lényeg, hogy nem értesítenek előre, rajtaütés van kérem szépen, ha nem vagyok itthon akkor is leszedik. Na mondom, ez remek, mit fognak kitalálni... Szerencsére megmérték, és mindent rendben találtak, de ilyen előre lefotózom meg bekamerázom dologra esélyem sem volt. Ha leszedték volna és utána ráugrik páros lábbal, és rám fogja hogy megrongáltam, nem tudom bizonyítani, hogy nem én voltam, de még ha csak a plombát megbirizgálja mielőtt leszedi, azt sem. Mondjuk, ha így belegondolok felmegyek a harmadikra, letöröm a haragosom plombáját, aztán ő mit sem tudva fizethet amikor legközelebb jön a kommandó... Valahogy fura ez az egész.
-
perempe
veterán
ez a valódi rezsicsökkentés.
milyen alkatrészek szerepelnek a téglákon kívül, és ezek milyen árúak?
-
-
olbaidhun
őstag
Gratulálok, nagyon jó cikk volt.
-
cool13
őstag
Nem kell engedélyeztetni, az olyan esetekben mint a cikkíróé volt.
3.
Meglévő építményben – alapozást nem igénylő – új égéstermék-elvezető kémény létesítése, ha annak megvalósítása nem jár a meglévő építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével.
4.
Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése, melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg. -
stufen2
aktív tag
Nekünk hatalmas cserépkályhánk van, a közel 200 négyzetmétert vele fűtünk a 360 négyzetméterből (a többi mosókonyha, gradróbos stb oda nem kell.) Kérdezem én minek szétbontogatni? Mi 17 év után bontottuk meg először, utána újrarakattuk, ment egy évet, aztán ismét újrarakás, mert tróger volt a kályhás, de azóta 3 éve tökéletes egy becsületes kályhásnak köszönhetően. Napi 4 tejes láda fa megy bele bükk, tölgy de 22 fokon tartjuk a lakást. Ha normálisan van megcsinálva jó vastag falúra, legalább 7-8 méternyi füstjárattal és egy becsületes szakember rakja össze tényleg elél 15-20 évig egy kályha, csak maximum pár évente a fugát kell kicsit megpótolni ami kipotyog. Hja és a kályhán kívül van padlófűtés is, de az max akkor megy ha minusz tíz van mert ekkora alapterületű háznál egy vagyon a padlófűtés.
-
nesa
veterán
Kijon keto szaki a gazmutol szetbassza a gazorat es azmondjak megbuheraltad, felraknak egy masikat es amit leszedtek elviszik bevizsgalni, aztan jon a hasrautesszeru csekk....
Mindezt azert mert a felderitett gazlopaser jutalom jar a gazosoknak, ezert ha lopsz hanem megb@sznak. -
törölt tag
tényleg zsír lettt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo A kályha mindössze 3 hét alatt készült el és jórészt egyedül csináltam mindent. A gázszámlánk feleződött!
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest