Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Klaus Duran: Nem csajos Samsung Z Flip
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacces
őstag
Win7 mellett szól a jó akkumulátor idő, laptopok esetében. (gyártó támogatása programokkal stb. Aki sokat utazik ennek ez fontos lehet)
Mindenkinek:
Visszont az Ubunutnak van egy előnye (Windowssal szemben a DE-IK épülétben) sokkal jobban és magabiztosan fogja az egyetemi wifi jelét. Ahol a Win7 folyamatosan szét kapcsol, ott az Ubuntu nagyon stabilan tartja a wifi hálozatot -
Lacces
őstag
Tom, csak nem szeretem a gyűlöletet magam körül.
Windows, Linux, Unix, Mac, DOS WP, Android, iOS, Symbian. Én ezekkel jól elvagyok. (Használatban, de ha saját laptopomról van szó... akkor igen csak válogatos vagyok én is
)
Elvégre a linux szabadságról szól, a szabad választás, azt a disztrót választod amelyik jó. De némelyik linux fan rosszabb mint egy Apple fan
-
Benőke
őstag
THX.
Jó az összefoglaló.
Nekem már tele van a hócipőm a Win minden verziójával, a szenvedéssel, nincs se kedvem se energiám, időm meg pláne nincs rá. Otthon megszabadultam tőle egy ideje. Azóta halál nyugalom van. Nó virus, nó lassulás, nó összeomlás. Pedig csak egy alap masina. A céges fél millás masina a millás applikációival W7 -el támogatva közel sem tudja ezt elmondani magáról. Lassulás, szenvedés, összeomlás minden napos történet. Mindennek tetejébe a vírusirtóval és a vírusokkal is meg kell birkózni.
A sok ablakkezelő közül a Gnome ami a legjobban kézre áll, a KDE túl csicsás nekem. Az új Ubi üdvöske Unity pedig kicsit más elveket követ. Így a menükhöz szokott ember iszonyú nehezen szokik hozzá. Aztán ki tudja mikor cserélik le megint
Úgyhogy egyenlőre Ubi 10.04 -
7
addikt
válasz
Speeedfire #6 üzenetére
"Amúgy jogos, amit írsz a w7, annyira jó, hogy desktopra felesleges a linux."
Tény, hogy a Windows 7 egy remekül sikerült rendszer, de attól még ugyanúgy látom létjogosultságát a Linuxnak is desktop vonalon, ha a felhasználó munkakörnyezete nem követeli meg a Windowst, illetve nem komoly játékos.Ugyancsak nem érdemes elsiklani az árkülönbség felett sem, hisz' míg a legtöbb Linuxot legálisan be lehet szerezni ingyen, addig egy Win 7 Home Premium (OEM) továbbra is ~26.000 magyar forintba kerül.
Ugyanakkor nem mondom azt, hogy mindenki használjon Linuxot, mert ne. Annak érdemes elgondolkodnia rajta, akit akármilyen okból érdekel a rendszer, annak működése, illetve hajlandó némi időt és energiát áldozni a tanulásra.
-
3aTi3
tag
fantasztikus cikk! gyönyőrű összefoglaló az említésre méltó disztrókról (külön örültem a ph-s topikok linkjeinek); sajnálnám ha a hsz-ekben csak a flémelés menne...
@pirk: amikor én próbáltam néhány ubuntu verzióval ezelőtt, akkor pl. nem találtam ujjlenyomat-felismerő drivert. továbbá vannak hasznos szolgáltatások, mint a gyorsulásérzékelő adatai alapján ki-be kapcsoló vinyó, ujjlenyomat-olvasón alapuló password manager. ja és lenovonál sem elterjedt dolog -de leírom, mert nálam ilyen van-, az újraindítás nélküli váltás a diszkrét és integrált videokártya között.
elsőre ezek jutottak eszembe. nem mindig szükséges feature-ök, és sok esetben össze lehet hekkelni linux alatt, de az -nekem- nem ugyanaz, mint a hivatalosan kiadott driverek és utilityk. -
klambi
addikt
jó cikk nagyon köszönöm!!!
-
ViZion
félisten
Wubi to native erre keress. Van rá program, ha előkészíted a partíciót neki, akkor átrakja, grubbal, mindennel. De lehet Ubuntu topikban Kendek-től tanácsot kérni, neki van programja, ami lementi/visszatölti a rendszert - és lehet a mentést natívra tolni.
Docky külön program, nagyon jó, látványos, és már vagy 100 éve van
Igazad van, este beírom a programokhoz is. Dash-t szerettem én is, Gnome Do vagy a Gnome Shell keresője is jó. Ahogy írtad is: ki kell próbálni. A cikknek ez a célja, utána mondhatják, h kipróbáltam, de tetszett, nem tetszett... Nem kell a W7-et törölni
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A T60 ThinkPadamben egy 60G-s vinyó van gyárilag, így kizárt, hogy a felét megegye a Win7. XP alatt hiába fut az automata driver kereső hozzá, nem tudja azonosítani az eszközt, így mindent nekem kell vadászni. A hangkártya driver életre keltése valami borzalom, a Lenovo oldala sem igen jelent segítséget, meg vadászhatom a megfelelő Atheros drivert is a wifimhez...
Volt már 4 féle Linux disztró a ThinkPademen, de olyan még nem fordult elő, hogy valami ne működött volna azonnal a telepítés után.Mi az, amit hiányolsz a Tp-s progik közül?
-
Lacces
őstag
Tényleg igaz, hogy a Wubi is telepítést valahogy rá lehet winyóra másolni? :-O
Na akkor megyek topicozni.A cikkírónak, a Docky programot máskor tessék a programok részéhez rakni
Így egy picit olyan érzése van az embernek, mintha az adott Zorin OS része lenne (vagy oda javasolnád). Pedig én Ubuntu-n is használom. Szerintem jobb lett volna a programok szekcióhoz írni. (csak ha tényleg kezdőknek szól)
Tudom, hogy sokan fogtok gyűlölni, (úgy vettem észre, ma már divat gyűlölni az Unity-t de szeretnék néhány dolgot megemlíteni)
Asus x52-jr notit használok (Core i3, 3GB, Ati 5470), és az Unity a legtakarékosabb nálam. Kevésbbé harcolja le az akku időt mint a többi, sajnos KDE és Gnome3 nálam, ismétlem, nálam jobban megette az aksit.
Dash - sokan nem szerették és még most sem igazán, de kezd nőni a rajongó tábor (igaz nem idehaza
Dash - jelenleg is erősen fejlesztés alatt van és rengeteg funkció van benne, fel lehet turbózni, igaz ez az Ubuntu 12.04-el lesz inkább elérhető. Pl.: Youtube videók keresésere is fel lehet készíteni + megtekinteni.
Akkor ott van a HUD, vagy a Launcher további finomítása.Azt mondom, hogy ki kell próbálni, kinek melyik a jobb, engem lehet ezért gyűlölni, de nekem kényelmesebb használni a Unity-t van akinek a KDE-t van akinek meg a Gnome-ot.
-
Balrog
tag
Nagyon jó cikk lett és számomra hiánypotló. Eddig csak Ubuntut használtam, de kiszeretnék még próbálni 1-2 disztrót. Ez a cikk most nagyon jól jött.
-
lapa
veterán
mondj mondjuk 2 olyan fícsört, amit wines lenovós appal használsz, és nincs alternatívája linuxon.
aztán két másikat, amit nem vágott gallyra az elmúlt 3 lenovos frissítés egyike sem.
szóval értem én, de ez megint féligazság. a thinkpad topikban már elég unalmas egy "külsősnek", ami szenvedés ezekkel a "hűdejó winre bezzeg van" progokkal megy.
@hcl: megvan a lenovohoz minden lényeges cucc, egyetlen csomag dkms, szóval.
-
válasz
V.Stryker #76 üzenetére
"Valószínűleg azért bírja kb egy órával kevesebbet a noti ubi alatt, mint winfos alatt."
Az egy konkrétan ismert bug, amit valóban sokkal komolyabb sebességgel kellett volna javítani. Amúgy a kisebb prociterhelés nem jelent automatikusan kisebb fogyasztást, mert az energiagazdálkodási feature-öket nem használja a 2.6.x kernel. De amúgy azt is csak bizonyos procikon asszem, a P3 Mobile, és a Pentium M-es notijaimon szépen mennek a spóroló fícsörök." De ha jársz az ubis topikba, akkor bizonyára te is látod, sőt ahogy írod, te is be be írsz, hogy a tanácsok nagyobb része arról szól, hogy mit gépészkedjél a terminálba, miket írjál be"
Mert sokkal informatívabb, mint egy GUI-s hibaüzenet, illetve könnyebb bemásolni a PH-ra az eredményt. Amikor kép kell, akkor azt kérünk.
Windózos ismerősök szólnak, hogy kiírt valamit a gép -> küld esetleg képet, de azért azoknak a hibaüzeneteknek jó része nem túl informatív.
"Arról meg nem beszélek, hogy az ubi pár éve frissítette magát és restart után a grafikus felület összehányta magát."
Egy alkalom volt. Konkrétan a KDE alapértelmezett témáját cserélte a csomag, és hát olyan témára, ami nem létezett
Ez elég nagy baki, de csak az Ubuntu disztrókat érintette. Ne általánosítsunk.
(Windózra meg voltak olyan frissítések, amiktől az előző melóhelyemen több milliós gépek hánytak be, jó nagy kiesést okozott...)
" Pl. ki se írja, hogy ismeretlen hardver vagy valami. "
A windóz meg kiírja, de ha ott nincs driver, akkor se tudsz hova elindulni... Én is sokat érek a PDA-mmal a hibaüzenettel, ha a Win7 nem ismeri fel, és nem létezik hozzá driver.
Meg azok is, akiknek olyan Creative hangkártyája van, amihez szintén nincs.
És azok is sokat értek vele, akiknek a Realtek HD chipsethez felment az XP-s driver, csak épp' hang nem volt vele, mert nem. Az 1-2 -vel régebbi driverrel ment csak... Ezt egy mezei user ugyanúgy nem szopja ki az ujjából.Tökéletes oprendszer márpedig nincs. Ne is keresd.
Lesznek hibák, amikkel együtt kell élni, mind M$, mind pingvin vonalon. Annyit kell tenni, hogy ki kell alakítani egy használható környezetet a magad számára.
@franc0 : Ráadásul a TP szoftvereket igazán felkarolhatná az az IBM, aminek saját Linux disztrói vannak... Még akkor is, ha már eladták a notigyártást.
-
A Linux mint stabil OS? Ez 5 éve volt...
-
franc0
őstag
Sosem értettem, miért nem próbálják ki az emberek a Linuxot, hamár ingyen van. Ráadásul lenne végre egy legális szoftver a gépükön
(akinek nem inge..)
Kb egy évig használtam Ubit, de két okból maradok a Win7-nél:
1. Microsoft Office. (NEM, nem jó az OO és a LO. Ezért kár a billt koptatnod)
2. ThinkPad. Rengeteg hasznos progi jár hozzá, de csak Win alá. Persze sok dolgot átvesz a Linuxos közösség is, mert ott is népszerű laptop, de sajnos a legtöbbet nem. -
hemaka
nagyúr
A Minth tényleg jó, nekem tetszett is, csak a gépem nem szerette sajnos. A külső hangkártyámmal recsegett a hang, a filmeknél meg nem volt élsimítás.
-
HENE
aktív tag
Kb 3 hete kezdtem el használni a Linuxot. A notebookom meghalt és a tartós kölcsönbe kapott notebook kicsit régebbi, így azon a win7 kék halállal rendszeresen újra indult, valami kompatibilitási probléma volt. (CPU 1.3 GHz, 2 GB RAM, tehát futni a kellene rajta)
Először kipróbáltam a Ubuntu 11.10-et, a felhasználói felület nem jött, be, aztán volt Kubuntu, Linux Mint. De mindegyikkel volt valami gond. Végül az Ubuntu 10.04 LTS mellett döntöttem. Simán felment, és tökéletesen működik. A wifi-hez kellett firmwaret letölteni (nem drivert
), de ezt magától megoldotta (a többi disztrónál nekem kellett kutatnom és terminálból futtatni)
Nincs fagyás, működik. Egyetlen gond, hogy a skype hangminősége nem olyan mint a winen. Ez nem tudom miért lehet.
20 éve használok windowst, sőt én még láttam DOS promptot. A Linux egy más filozófiára épül (mondom ezt 3 hét használat után). Nem az a lényeg, minden agynélküli tudja használni, hanem hogy megbízhatóan működjön. Igen, meg kell tanulni a használatát. Akár csak a gépkocsivezetést. Arra rászán az ember 40-50 órát vagy többet az elmélettel, kifizet egy csomó pénzt csak azért, hogy utána drágábban, de kényelmesebben közlekedhessen. (és nem gyalog vagy tömegközlekedéssel) Itt is rá kell szánni az időt (pénzt nem), hogy aztán OLCSÓBBAN és kényelmesebben használhassuk a számítógépet.
Maga az op. rendszer sokkal jobb mint a windows. Stabilabb, testreszabhatóbb. A hiányosságok a driverek és a programok (játékok) hiányából ered. Ez pedig az elterjedtségből. Ahogy az emberek megveszik a sok szar műkaját, úgy nem váltanak windowsról. Mert az emberek (vagy többségük) nem szeretnek gondolkodni, amit megszoktak ahhoz ragaszkodnak. Azt eszik, használják amit eléjük tesznek. A fogyasztói társadalom, a megszokások rabjai. Nem értik a működést, ezért ha olyan dologgal találkoznak, amivel korábban nem, akkor megáll a tudomány. És ez igaz windowsra is. A mai tizenéves generáció nem képes elmélyedni dolgokban, pedig ők már ebben nőnek fel, de elég ha be tudnak jelentkezni a facebookra.
Mindazonáltal megvannak a windowsnak is az előnyei (pl. játék, kompatibilitás microsoftos rendszerekhez), de az tény, hogy az emberek többsége ezt sem tudja rendesen használni főleg nem kihasználni. (és most az irodában, számítógéppel dolgozókról beszélek)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Én még asszem a 10-es verziónál próbálkoztam az Ubuntu-val, használtam pár hónapig, de nem sikerült megbarátkoznunk. Az új grafikus felület viszont egyáltalán nem tetszik, Nekem legalábbis.
Nem mondom azt, hogy rossz volt, csakhát, győzött a megszokás.
Wubi jó már? Tehát, az windows alatt műköfik facán? Még annak idején próbáltam, akkor még nem volt az igazi.
Aztán maradt a lemezes megoldás.
-
ViZion
félisten
válasz
V.Stryker #76 üzenetére
Ndiswrapper-t próbáltad?
-
V.Stryker
nagyúr
Nem szeretnék vitatkozni.
DE ha nem egy hardver, akkor ott a másik, hogy miként használja a felismert hardvereket. Valószínűleg azért bírja kb egy órával kevesebbet a noti ubi alatt, mint winfos alatt.
Régebb sokat küzdöttem ubuntuval én is és úgy elevickéltem vele, de kb egy hónap után mindig feladtam minden próbálkozást. De ha jársz az ubis topikba, akkor bizonyára te is látod, sőt ahogy írod, te is be be írsz, hogy a tanácsok nagyobb része arról szól, hogy mit gépészkedjél a terminálba, miket írjál be, miket kapsz rá, keresd meg az x sort és onnan tudod,hogy jó-e, stb. Egy átlag usernek szerinted erre van szüksége? Egy átlag usernek az kell,hogy feltelepíti (ez szuper) és használja, ha valami driver kell, akkor megtalálja, felajánlja, feltelepíti. Na itt már összefossa magát. Arról meg nem beszélek, hogy az ubi pár éve frissítette magát és restart után a grafikus felület összehányta magát. Úgy kellett, mint egy falat kenyér. De ahhoz képest jól állunk már és folyamatosan figyelek pár disztrót és néha rámegyek a kipróbálására, hogy mikor válthatok át. De még nem jött el az idő.Pl itt van most fent a suse. A yast-ban a hardverek listájánál, az usb portoknál látom az usb-s wifi eszközt, tehát látja a suse is, ott a gyártó, egy rakat vacak még róla, de működni nem működik. Pl ki se írja, hogy ismeretlen hardver vagy valami. Most pl merre induljak? mit csináljak vele? És még hányan hány hardverrel vannak így?
Persze már jó a helyzet, mert a notik 99%-ra feltéve bármelyik disztrót, minden működik és használható. De tökéletestől messze van. Lásd akku idő. pedig elvileg a linux kevésbé terheli a gépet....
-
Csarlee
tag
válasz
Speeedfire #6 üzenetére
"Akkuidő miatt, biztos nem lenne jó váltás, bár az új kernel állítólag kevésbé eszi majd az akkut."
Ez egy baromság, de jó nagy!
-
válasz
V.Stryker #72 üzenetére
"egy programozónak vagy IT-snak tuti jó, hogy egész nap fejjel benne van a terminalba és pötyög. "
A franc tudja, a saját gépemen már nagyon ritkán terminálozok, mert megy minden.
Álatlában az Ubi topicban szoktam segíteni, ahhoz kell terminálozni itthon.Egy hardver támogatása alapján meg ne szűrj le sok mindent.
Amúgy én a melóhelyen írtam scriptet a windózra, a hálózati meghajtók csatolására (a recisnek, meg az egyik főnöknek), mertha úgy indul el a laptopjuk, hogy kicsit később csatlakozik a wifi, mint szokott, akkor a csoda Win7 simán eldobja a hálózati meghajtókat. Így kitettem az asztalukra +a sartupba a .bat -ot, ami meg felcsatolja
Most akkor mondjam ez alapján, hogy a Win7 ígyfosúgyfos? Ami az egyik redszernél hiba, az a másiknál nem?
A disztrók számával egyetértünk, de az X működésének kicsit utánanézhetnél, mert az X-het elég 1, azaz 1 drivert megírni, az ugyanis minden disztróban ugyanaz.
A hardvergyártók hozzáállása meg egy másik dolog, mert az USB3-ad támogatása sem a Linux fejlesztőitől függ igazából (pontosabban mire lesz hozzá open driver, az függ tőlük, de azért vedd bele, hogy ezek az emberek nem fizetésért dolgoznak javarészt...)
-
ViZion
félisten
válasz
V.Stryker #72 üzenetére
Köszi, hogy olvastátok!
Nekem működik az USB3 port, külső vinyó van rajta. Sebességeket nem mértem, de iso ide-oda másolásnál nem éreztem lassúnak, mint pl. pendrive-ra másolást.
kpityu2: az elmúlt 2 évben is sokat változott, 10 éve biztosan más volt...
A CMD-ből kikapcsolt hibernálás több leütés, de enter után kész (ez Windows, nem linuxról van szó). Ha progival csináljuk, akkor futtatja?, elfogdja?, biztosan? ...meg sokkal több idő. Driver támogatás -főleg USB eszközöknél lehetne jobb, de ehhez a gyártóknak is kellene kicsit áldozni rá.AMD e350 + Ubuntu 11.10 minden működik out of the box.
-
V.Stryker
nagyúr
Sajnos igazat kell adjak neked. Én szeretem a linuxot, főlega KDE asztalkezelő tetszik nagyon és átlagos dolgokra tökéletes is. Itthon is fent van az asztali gépen, amúgy is csak netezés és filmezés megy rajta, de nem használjuk, Windowst használunk. Hogy miért? Mert a retkes Netgear usb-s wifikütyümet b.ssza felismerni. Plusz a melóhelyen se használom, pedig oda se kéne több, de nem használom,mert az amit windows alatt két kattintással beállítottam,hogy a hálózaton megosztott két lemezt felcsatolja minden indulásnál, addig linux alatt egy hétig sz.ptam vele és még mindig nem volt tökéletes. Plusz a többi driver támogatása is fos. Pl az alaplapomon hiába van usb3 port, ha nem tudom használni....
Tényleg szép a linux és még trendi is használni, azt sem mondom,hogy rossz, mert egy programozónak vagy IT-snak tuti jó, hogy egész nap fejjel benne van a terminalba és pötyög. DE ha nem lenne ennyi féle disztró, hanem lenne mondjuk 4-5, akkor nem menne a sok fejlesztés a szélrózsa minden irányába. Szerintem itt bukik el többek között a linux, hogy ezer féle disztrót fejlesztenek ezer fele, ahelyett,hogy tömörülnének és csak párat fejlesztenének és az bitang jó lenne. Így már a hardvergyártók is látnák értelmét,hogy drivert adjanak ki a hardvereikhez. De gondolom nekik sincs sok kedvük x féle disztróhoz drivert gyártani. Persze mindjárt jön itt most néhány agyas és kioktat,hogy én vagyok a hülye és a windowsos drivert hozzá lehet tákolni. Kipróbáltam, nem működik és egyébként sem hiszem,hogy úgy kéne használni egy rendszert,hogy feltelepítem, mert hú de fasza,hogy 5 perc alatt felmegy, míg a windows egy órát szüttyög. De azt senki nem említi ,hogy utána egy hétig baszogatod,hogy valamennyire használható legyen minden. És ezt úgy írom,hogy nem vagyok linux ellenes, sőt szeretném használni, ha jó lenne a driver támogatás. De egyenlőre úgy vagyok, hogy ha nagyon UNIX alapú rendszert akarok használni, akkor megfelelő konfigon osx-et fogok használni jobb híjján.
De a cikk jó. Nagy UP neki!
-
Sweet Lou 6
addikt
Szép, összeszedett cikk, gratula hozzá!
-
A screen lock az meta+L normál asztalon, azt tudom, RDP-n majd kipróbálom az Alt-F4-et...
Policyt még nem néztem.@kpityu : Nézd meg a gépem pls., van pár hardverem, amit Win7 alatt be kéne üzemelni.
- Palm m515
- Winfast Leadtek TV2000XP (Conexant chipes, de volt BT-s is)
- Soros kártya
(64 bites Win7 alatt természetesen.)Linuxon természetesen mennek (64 bitesen).
-
kpityu2
őstag
Mire és kinek jó a linux?
Röviden: átlagos, otthoni felhasználásra mindenkinek, aki nem akar töredezettség-mentesítéssel, víruskergetéssel, driverekkel bajlódni.Eddig olvastam. Még nem volt (kb. 10 év) olyan gépem és linuxom, ahol normálisan kezelt volna minden hardvert az adott gépen.
-
EyEsOnU
tag
a particionálás ubuntuban megcsinálja automatikusan a rendszer telepítéskor. egyébként annyiban más ha kézzel csinálod, hogy a rendszernek szüksége van külön egy swap partícióra, és azt is létre kell hozni kézzel. Igazából van néhány alap parancs amikkel jó tisztában lenni, előbb utóbb úgyis szükség lesz rá.
-
ricsi99
addikt
Támogatom az ötletet. Én bevállalnám akár az egysejtűi minősítést is, ha volna ilyesmi topic.
Mindig amikor elolvasok egy ilyen cikket felmerül bennem hogy ki kellene probálni ,de aztán visszakozom a nehézségek miatt.
Linux szép meg frankó, de ha már ott megáll a tudomány, hogy egyáltalán hogy kell partícionálni egy wincsit telepítéskor, avagy hogy teszek fel bármi eszközt, ha nem ismeri fel a gép, avagy egy programot... akkor utána megáll az egész..
Szakkifejezésekkel meg hiába dobálódznak egyesek ,hogy ez milyen alap... már akinek. -
Komplikato
veterán
-
törölt tag
jó kis cikk, jó kis OS. sokáig Ubuntut használtam, de szerintem az Unityvel jól elbasz@rintották, jobb volt a gnome. bár vissza lehet állítani, de hiába, sok újítás nem érte meg.
-
Galdius
csendes tag
Jó kis cikk én Suse-t használok-kde vel
-
RBJ
addikt
Köszönjük.
Mindig örömmel fogadom a linux os agytágítást. pl nem is tudtam, hogy van maszekilag összekalapálható süsü és a peppermint ről se hallottam még. na egy darabig eleszek. -
gybazsi
senior tag
Gratula cikkhez, igazán jól sikerült, tényleg kitért minden fontos dologra.
Én jelenleg még Ubuntu 10.10-et használok, de a támogatottság megszűnése után valószínűleg áttérek LinuxMint-re én is. -
ViZion
félisten
Digikam sem tudja importálni?
Windows-on elszoktunk a "termináltól". Hibernálás kikapcs cmd-vel: powercfg -h off , ugyan ez a művelet a windows oldalról a hivatalos kikapcsoló progival 5 kattintás és 2 perc. Múltkor sokszáz file-t kellett törölni (w7 alatt TC-ből és explorerből próbálva), de csak számolta-számolta-számolta. CMD-ből a del /f *.* és mindent vitt...
Van, jó is, csak ellustultunk. Akinek meg még nem kellett a chkdsk meg a fixmbr az örüljönLapa: jól tudod, alt+F4, utána talán alt+L (vagy valami) a leállás, ctrl+shift+esc a taskmanager, ott is van leállítás.
PH-User: nem? Sebaj. Fogj egy keresztet
-
PH-User
addikt
Címre: Nem, köszi, szívtam vele eleget. (Segítséggel.)
De a cikk az jó!
-
lapa
veterán
"azt ugyanis a M$ saját RDP kliense nem tudja"
ez nekem spec máshogy rémlik, de szerintem policyből biztos turkálható. vagy a restarttal keverem csak? mert pont ma restartoltam valami wint és ment.
hozzáteszem, anno az ikonokat is alaposan tervezgettem a kliensekre (default user) és élből csináltam shutdown ikont mindenkinek.
gugliztam: desktop klikk, majd alt + f4 elvileg kihozza a shutdown dialogot. meg tálca jobbklikk --> task managger is kéne tudja, de most seholse tudom kipróbálni.
-
OK. Ha indózon találkozol egy hasonló problémával (valami nem működik), akkor mi jön?
Gúglizás, és anyázás. Akár több napon keresztül.
Az már halál lényegtelen, hogy milyen felhasználói felületen keresztül abajgatod a gépet.(Hadd ne mondjam, hogy windózon, ha nem legális minden programod, akkor mi jön : telepítő letúrása filemegosztóról, cr@ck vadászat, telepítés, szórakozás...)
Hozzáteszem, melóhelyen windóz van sajnos, és a domain-es környezetben előforduló dolgok egy elég nagy része szintén parancssorból működik (kedvencem a windóz leállítása távolról, azt ugyanis a M$ saját RDP kliense nem tudja - marad a shutdown /m \\gépnév -s )
@zolem : Nekem most nagyobb bajom, hogy a Canon 1100D RAW-jait nem viszi semilyen RAW konverter Linuxon... (Mondjuk azért az Ufraw, meg a Gimp fejlesztői összeszedhetnék magukat...)
@fairi : Az, hogy azért leírtál egy OS-t, mert nem találtál meg benne valamit, az, hát... asszem téged minősít.
Lehet a windózban is vannak dolgok, amiket elég nehéz kitúrni -
Tibor92
tag
Jó cikk, köszönjük, ki kell próbálnom ezt a Linuxot
-
-
pakriksz
őstag
"Ne mond nekem, hogy Windowson minden rögtön megy. " de jó lenne mondani, de sajnos hetente legalább egyszer úgy fel... hogy a falat kaparom
Amúgy a sok terminálfóbiás [moderálva]. Majd ha winnél is beleütköztök egy komolyabb problémába ne felejtsétek el azt a cmd nevű ablakot amit nyomogattok, ami a terminál wines megfelelője
Vagy egyszerűbb a reinstall?
gyakrabban kell azt néztem winen mint linuxon a terminált... Ja és van amikor szórakozásból cmd-zek meg terminálozok, mert meglepő módon sokmindenre jobb gyorsabb, mint 432x klikkelni hogy 5 perc alatt eljussak végre a megfelelő menühöz
batch fájlokat összehozni is egyszerűbb mint esetleg 40x végigklikkelgetni ugyanazt.[ Módosította: 7 ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nagyon későn kezdtem hozzád képest. Volt egy ITcafe cikk a beszélő Ubunturól (Ubuntu 8.04 + Orca képernyőolvasó), ez vitt rá, hogy kipróbáljam a "Linuxot". Aztán később szakítottam velük másik Linuxok irányába, végre manapság már van rendes Catalyst (ez nélkül nálam nem lenne használható a Linux, mert egyéb úton nem lehet scalinget állítani a TV-hez, amin a gép van), stb így már nem igazán akad gondom.
Mostanában fpga programozás, uart kommunikáció figyelése, ilyesmire használom a Linuxot. Pár nappal előrébb lennék, ha a Windows uart kezelője nem fogadta volna el a rossz kódot jónak mutatva. Omg...
-
lapa
veterán
ubuntu 10.04 és 2.6.32 phc kernel. ez persze a múlt, de a jelen és ahogy nézem számomra a jövő is.
ha 15 év aktív gépezés meg némi szakmai tapasztalat után én ezt találom a világ legcsodálatosabb rendszerének, akkor az tudhat valamit. hozzáteszem a nagy bögre bársonyos merlot előtt is így gondoltam, és már-már könnybe lábad a szemem hogy meg sincs említve (nem a merlot). pedig ez (2.6.32 általában) még fogyasztásban is agyonver mindent. meg minden másban is. legkevesebb kompromisszum ever, mint a (régebbi) thinkpadek.
nem biztos, hogy kéne ajánlgatni mindenkinek amúgy se. aki nem tudja miért akarja, az könnyen megtántorodik (még bársonyos merlot nélkül is). olyan ez, mint mikor a karate kidben a miyagi mester felpolíroztatta a csávóval a 80 kocsit. az a 80 kocsi a windows. azt meg kell csinálni, hogy az ember a végén rájöjjön mit miért (és miért nem) akar, és főleg miért nem tudta előbb, hogy azt azt és azért akarja. igen, elég jó a merlot.
hogy kell parancssor? hát köszi, igen, légyszíves. pláne, hogy ha koncepció szerint halad az ember és minden lényeges parancsot elpakol 1 azaz egyetlen fájlba. legközelebb copypaste, ami még a parancssor ezerszeres hatékonyságát is tovább növeli.egyetlen copypaste-tel majdnem minden lényeges program felrakása? szinte akármelyik művelet ugyanúgy? és ki akarja ezeket megjegyezni? arra vannak a terabájtok, hogy tárolják azt a 70kb tudást, amiből aztán csak másoigatja az ember a (z egyszer vért pisálva összeszenvedett) kódot. ami viszont onnantól kezdve kedvenc zokszigen szavajárással élve elég robosztus és kábé örökké működni fog.
ja, hozzáteszem még soha nem használtam-adminisztráltam bármilyen más disztribúciót. viszont könyörtelenül kivágnám, ha a gyengeség vagy a kompromisszum legkisebb jelét is mutatná. 10.10 így ment el balra, valami bug volt benne és kétszer bezárt a filekezelő. ott lett az upgradenek a vége.
-
ViZion
félisten
Ez is kicsit felemás dolog, lehet a Linuxot okolni... ööö miért is? Mert a gyártó nem készít drivert? Mert a közösség nem készít drivert? Nekem van Canon nyomtatóm, pont ehhez nincs driver, az újabbakhoz van - és W7 driver sincs, illetve van, de nálam nem működik vele. Szal. a Canon-t kellene kukázni -bár amúgy a termékei árban, tudásban szimpatikusak. Linuxnál a HP ami leginkább problémamentes. Van lehetőség linuxon is windows drivereket használni, de azt nem tudom, h nyomtatónál, scannernél is működik-e, vagy csak wifi-re van.
mdraco: néhany havonta jelenik meg kernel, új vasakat szinte azonnal támogatja, (régi gépek teljesen más téma, oda nehéz megtalálni a legalkalmasabbat). RAM legyen, azt mind szereti, akkor hasít
Keress rá, hogyan lehet compiz-t, szoftközpontot beüzemelni, próbáld ki a wifit, webcamerát.
-
whited
addikt
ha backtrack és hasonló disztribúciókról szeretnék informálódni az warez, csak mert elvileg ez arra is jó hogy a támadásokat kivédjük, nemde?
-
buherton
őstag
Teljesen egyetértek veled. Egyáltalán nem utasítom el az Ubuntut, de az elméletet nagyon meg kellene tanulni hozzá, hogy az oprendszer megfelelő használatához meg legyen a tudásom. Ez sajnos Linux sajátosság, de remélem lesznek törekvések mindkét oldalról, hogy megfelelő oktatási háttér legyen illetve magát a rendszert is egyszerűsítsék.
-
zolem
aktív tag
Én Canon fan vagyok és vettem egy scannert de nem jó a linuxhoz . Pedig már többször nekiálltam a linuxra váltásnak ,megtaláltam a megszokott progikat is belaktam a gépet , "alig lehetett észrevenni" ,hogy más oprendszer majd jött a szkennelés ....
.....windows bekapcs scan ok linux kuka
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Millió 1 kérdéssel zaklattam az Ubuntusokat itt a fórumban, de még mindig segítettek...
Pl. HDSentinel futtatása két parancs, egyikkel futtathatóvá teszed, másikkal meg futtatod a letöltött állományt. Egy ilyen piti dolog miatt kialakított "SOHA többé" véleményből elég végletes embernek tűnsz. Ne mond nekem, hogy Windowson minden rögtön megy.
-
ViZion
félisten
-
mdraco
őstag
Jó cikk! Mit ajánlotok E-350 procis laptopra?
-
fairi
őstag
Egyszer próbálkoztam Linuxszal pontosabban Ubuntával, mivel egy kis partición fent volt és a windows meghalt. Amíg csak netezésre és filmnézésre kellett és mást nem akartam jó volt. Utána egy HDD ellenőrző programot akartam kipróbálni, nincs-e hibás partició rajta. Ám az istenért se tudtam a letöltött lixusos progit feltenni,amit kinéztem. Kb kiderítettem , a terminálba kell beírni vmi parancssort, persze terminal hova bujtatták Ubuntába nem jöttem rá.( linuxosok nem voltam segítőkészek) Végül volt vmi beépített program HDD ellenőrzésre, igaz semmit nem talált. Ubuntával való szenvedést megunva inkább vettem egy új HDD, arra Windows telepít, és a hibás HDD leellenőrizve volt két bad sector. Most már tartalékrendszerként sincs fent a linux, később vettem laptop (azon is win fut). Ha vmi zűr van a Winnel, akkor azon végzek mindent.
SOHA többé linux...Winnel nekem ritkán van bajom és azok többsége is hardver eredetű volt. persze előfordult az, hogy meghalt a win és nem jöttem rá miért (XP volt,este kikapcs, reggel be és végtelen ideig tartó betöltés). Win7-et már kínoztam párszor, alaplapcsere más gyártóra, más chipset és normál módban betöltött, régi drivert le, új fel és tökéletes, no reinstall.
-
ViZion
félisten
...ó.
Igen, ezek a csomagkezelő programok. Ott van az appok között. Amúgy ezt szeretem: nem mappákból nyíló almappák linkjei közül kell kibuzgányolni a program indító ikonját.
Odamész 'oszt ott vanAmúgy régen kaland volt tényleg - most viszont olyan progik vannak, amikkel tényleg vicc a telepítés/eltávolítás.
fkosa: terminál jó is, kell is -indítóban tartom én is. Ubuntu alapú disztrónál minden van neten, kis túlzással azt lehetne mondani, ha egy progi saját, launchpad vagy wiki oldalán nincs *.deb, akkor azt ki lehet hagyni
.rpm már ritkább, de szinte minden van.
Amit kerestem, ha nincs akkor ált. nem fejlesztik már, és nem működik új kernelekkel.A Linpus-nál említettem, h a desktop kell, ott van QuickOS, de azt így nem lehet kipróbálni, így kimarad.
gabe_: ...pendrive vagy CD nincs?
...amivel kipróbálnád, a leírtak szerint
DeFranco: Ubuntu topik, Lubuntuval is ott kérdezz, illetve az ubuntu.hu fórumon regelj, kérdezz. A helyi topik lakói segítenek biztosan, hcl és Kendek ott élnek
alacsonyabb felhasználói tábor természetesen kevesebb találatot is jelent gugliban, érdemes angolul keresni. -
DeFranco
nagyúr
Tok jo lenne a linux, hasznalom is felesegem osoreg laposan, mert ott a lubuntu hasznalhato sebessegu, az xp a viruskergeto miatt viszon lassan indul es meg lassabban fut. Egy valami riasztott el, de az nagyon. Ha gond van, vagy egyszeruen csak kellene valami extra cucc az alap rendszeren kivul (akar csomagkezelobol letoltve) az egyszeri kezdo user mar el van veszve. Probaltam guglizni, probaltam segitseget kerni, de kabe 0,1 eredmennyel, mert a google talalat kinai, meg kell hozza tanulni a fel rendszert, vagy napokat olvasni, a forumon meg rendes segitseget bajosan kapni, aminek nem tudom az okat. Konyorogni kell minden infomorzsaert, mert nem erik mi ebben a nem ertheto. Persze, meg is tanulhatnam, az lenne a legjobb, de ha a winen 10 perc gugli, linuxon meg 3 nap, akkor annak tableflip a vege.
Ez nem flame a reszemrol, csak egyszeruen azt akarom kifejezni, hogy ez igy nem lesz szelesen elterjedt rendszer, ha a teljesen amatorok nem kapnak egysejtu szintre lebutitott step by step megoldast alap dolgokra.
-
gabe_
őstag
Jó cikk, kedvem lett kipróbálni egy pár disztribúciót. Köszönjük!
-
fkosa
csendes tag
A terminált azért még ne temessük el.
Ha valami megy automatikusan, telepítéskor (jótanács: telepítéskor érdemes internetre kapcsolni a gépet), akkor valóban egyszerű.
Ha fent van a progi amit keresünk a repo-n, az is egyszerű.
De ha nem... Akkor jön a guglizás meg az anyázás (felváltva)...meg a parancs-sor.Sajnos a driver-ekkel továbbra is sok gond van. Amíg nem terjed el eléggé a linux, a hardware-gyártók nem fognak sor erőforrást pazarolni a linux driverekre (persze sok lelkes önkéntes van, aki hackel drivert, nekik köszönet, de közel sincs mindenre megoldás)
Még egy érdekes "próbálkozás" kimaradt a linux distro-k felsorolása jözben:
sokan próbálkoznak "beágyazott" linuxxal (laptop és alaplap gyártók). Ezek fő jellemzője a gyors indulás (minimalista rendszerek, melyek akár egy alaplap bios-a mellett elférnek) és a merevség (szinte semmit sem lehet telepíteni rájuk, még drivert sem. -
alcsa
senior tag
Annyi linuxos cikk jelent meg mostanában itt, hogy már 2. hónapja boldog Ubuntu felhasználó vagyok, és nem bántam meg a váltást.
Jó lett ez a cikk is, akárcsak a többi, köszönöm.
-
Kansas
addikt
Ha AMD/ATI kártyád van, és nem szükségszerűen mániád a teljesen open disztró, én a magam részéről a PCLinuxOS-t javaslom - az én konfigom minden eleme(igen, a legutóbbi kiadásnál már az X-Fi is) már LiveCD-ről is műxik alatta, sokkal kevesebbet szívtam vele hardver kapcsán, mint bármi mással.
Open source mániásoknak szálka lehet a szemében, hogy sok closed source/proprietary dolgot feltesz - igaz, ezek javarészt driverek és kodekek, mert a dolgoknak, ugye, működni kell...A cikkhez gratulálok, megint meghozta a kedvem egy kis Linux kiránduláshoz...
-
GrandeP
addikt
Rég volt, talán igaz sem volt.... nem tudom már milyen kártyával, de az volt a lényeg, h muszáj volt "kézzel" csinálni, volt róla leírás a neten, szó se róla, csak hát elment vele az idő...
ViZion
..esetleg beírni a yast / yumextender / synaptic
-
-
"Parancssorból drivert kicsomagolni majd ugyanitt felerőltetni pláne atinál... mennyei érzés egy mezei usernak..."
Ha ATI drivert parancssorból raksz fel, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, kb mint a klasszikus viccben:
- Képzeld, kipróbáltam a WC kefét!
- És milyen?
- Hát, a papír jobb volt... -
ViZion
félisten
CPT.Pirk: Chakra nekem biztosan kimarad (pedig az Arch alapok miatt biztos gyors), egyszerűen a KDE-t nem kedvelem, pedig Dolphin miatt próbáltam párat, meg csodálom a KDE-s asztalokat, de olyan ez nekem, mint a zsiráf: szép-szép, de otthonra nem ké'ne
Raziel01: ha már az Unity van, akkor elhiszem, h szidjátok: szokni kell, lassú gépen problémás, stb. Van más alternatíva szerencsére - bár suliban nem lenne szerencsés tucatnyi disztrót telepíteni, így gondolom az lett, amit a rendszergazda ismer, vagy jónak látott.
vicze1: írtam, h desktopról van szó. Laptop win-el is szívás néha, még driver CD-vel a kézben is... annyi féle beszállító hordja össze.
GrandeP: lehet netről letöltött csomagot telepíteni... terminálból is akár, de miért nem próbáltál rákattintani, és amikor megkérdezi, h telepítenéd-e, akkor rányomni, hogy igen?
..esetleg beírni a yast / yumextender / synaptic -ba, hogy catalyst???Ennél még windowsban sem egyszerűbb, és ott is okozott már meglepit ATI driver - linuxon is vacakol néha, Ubuntu leállítást megnövelte vagy egy percre anno.
janos1988: módosítok
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mai disztrók már alapból fel tudják tenni az AMD Catalyst-jét kompletten (Ati már rég nincs
) telepítéskor, vagy később te is felteheted csomagkezelőből egyéb disztrókon, de abszolút nem bonyolult terminálból sem, mondjuk ez a megoldás szerencsére elég ritkán kell.
fkosa: mi csak kapirgáltuk a szemétdombot, heti 1 órában volt pár félévig progi, jóformán semmi értelme ilyen kivitelben, többnyire nem is tanultunk semmit...
-
fkosa
csendes tag
Nem teljesen ide vág, de örömmel láttam, hogy valaki programozik is linux alatt.
Nem akar valaki egy cikket írni a linux alatti fejlesztésről?
Próbálkoztam vele, de egyik fejlesztőt sem tudtam normálisan beállítani (próbálkoztam Codeblocks-sal, Qt-vel, stb).
Eddig VB-t használtam, ami eléggé ellustított, azután elég bonyolultnak tűnnek a nyílt forráskódú IDE-k (most SharpDevelop-ot használok, de az sajnos nincs linux alá)
-
GrandeP
addikt
Ez most kábé, mondom kábé, olyan volt mintha azt írtad volna, h próbáld ki az @n@lt!
Parancssorból drivert kicsomagolni majd ugyanitt felerőltetni pláne atinál... mennyei érzés egy mezei usernak...
Évente 1-2 alkalommal mindig ráveszem magam, de borzalmas, ahhoz képest h elvileg ez a felhasználó barátibb, minden dologhoz parancssorban kell matatni olyat szavakkal, amiket meg sem tudsz jegyezni....
Nem indult flémnek, de végül az lett és rájöttem h mégiscsak flémnek indult...
ui: ettől függetlenül nagyon jó és részletes, szerteágazó írás.... lehet h lassan megint rászánom magam, hátha idén jött valami jobb is, mint a puppy linux, mint személyes kedvencem.
-
Hát, nekem kevesebb bajom volt driverekkel, mint windóz alatt.
És ha valmit megcsinálsz, akkor az működik, amíg világ a világ.Hogy a frissítés nem életbiztosítás, azt miből gondolod?
Othtoni 0 használat, az igen, de munkahelyen meg a Windóz produkál olyan dolgokat, hogy a falat kaparom. Sajnos ugyanis nekem kell ezeket megoldani.
-
ricsi99
addikt
Mint aktiv win user, igy sok mindent nem értek a linuxbol ,de csili-vilinek tünik
-
janos1988
addikt
Formailag nem jobban nézne ki, hogy előbb a kis leírás és azután a kép?
-
vicze
félisten
Mire és kinek jó a linux?
Röviden: átlagos, otthoni felhasználásra mindenkinek, aki nem akar töredezettség-mentesítéssel, víruskergetéssel, driverekkel bajlódni.
Ez így ebben a formában nem igaz, mert azért elég sok HW van, amivel gond lehet driver szinten, laptop esetében meg nagyon meg lehet szívni. Na megy egy Ubuntu frissítés se egy életbiztosítás.Amúgy az otthoni 0 használatra ugyan olyan jó Win7 és pl. Ubuntu is, csak az egyik ingyen van.
Aki meg bevállalós Arch alap telepítésből épít magának egy fasza rendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Windowssal úgy vagyok lassan a hülyeségei miatt, hogy már ingyen sem kéne, csak a "játékok" miatt tartom...
Az Ubuntu kezelőfelülete (van belőle 3 is, gondolom Unityvel találkoztál, ebben az esetben megértelek) meg egy dolog, a Windowshoz szokott embereknek sokkal jobban kézreál egy KDE felületű Linux.
-
Vegadog
tag
Grat. a cikkhez, nagyon jól összeszedted a lényeget!
Az adatlapodon látom, hogy AMD VGA-d van, egy kérdés: nincs szívás az ATI driverrel linux alatt?
-
Grat, és köszi az említéseket
A cikk nagyon jó, átfogó bemutatónak tökéletes.Amúgy én nem hiányoltam oldschool Linuxot, max. emlegettem...
De azóta már kiélveztem a dolgot, Pentium 1-re Slackware, meg Debian feldobásával
Az is megérne egy cikket... ...meg is fog@Raziel01 : Az el****tt tantervért nem az operációs rendszer a felelős.
A Windóz meg ingyenes neked, mint diáknak, mert az állam kifizette... (Más kérdés, hogy gyak. a szüleid fizették, mert adóznak.) De otthonra már nem az. -
raziel01
veterán
Ubuntu van a sulis gépeken és én személy szerint szenvedésnek érzem az egészet. Operációsrendszerek órán kell programozni bash-ban meg majd C-ben. De a Linux kezelőfelülete sem tetszik.
Windows-hoz vagyok szokva, C++, C# meg webprogramozás dolgok.
Windows ingyenes is nekünk diákként. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ezt részletezhetnéd, legalább azzal, hogy milyen disztrót használtatok és mi volt a baj. "Linux" -ból jelenleg van vagy 400 féle.
Mi C kódokat forgattunk terminálban meg CodeBlocksban suliban, egyrészt Suse, másrészt Debian alatt. Jelentősen egyszerűbb és gyorsabb volt, mint Windowson dolgozni.
ViZion: Ubuntu alapú Mintet használtam még a régi felülettel, az jó is volt, de egy frissítés után meghalt, aztán többet nem került elő. Van ugyan Debian alapú Mint, de magam részéről most a Chakra a favorit, meg a KDE.
Arról az integrációról nem tudok sokat, igazából még sosem használtam semmit a nepomukból.
-
ViZion
félisten
A legdurvább, h a Dolphin-nál feature-ként említik a nepomuk integrrációt, pedig az egy bug
Ubuntu kiadásban igazad van, sztem évente egyet, de jót kellene, alaposan tesztelve és közelítve a Canonical és a felhasználók elképzelését. Linux Mint az Unity előtt egy jó Ubuntu alapú változat volt, mára konkurencia lett belőle...Speedfire: W7 valóban nagyon jó, de vannak bosszantó hülyeségei (no flame, minden OS-ben van), ami miatt alapból nálam Fedora indul. Munkára, játékra: W7 kell, nem is vitás. Netezés, filmnézés, virtuális gép, stb. Fedora alatt. Nincs vírus, se registry, a törölt programok viszik a sz@rjaikat magukkal, nem telik be az SSD
raziel01: ehh, GUI-hoz vagy szoktatva, vagy vmi más oka van?
Namelesske: alapból /media lenne de /host-ba csatolja, most néztem, javítom...
-
Namelesske
addikt
Hátránya, hogy zárolja a partíciót amire települ, így nem érjük el azon a fájljainkat: pl. C: meghajtóra telepítve a Wubi indítása után nem férünk hozzá a C: meghajtón tárolt fájljainkhoz, dokumentumainkhoz sem.
Ez hülyeség.
Azt hiszem a host mappában van vagy médiában csatolva maga C: vagy D: amire telepítetted. Én így játszottam ki az NTFS Config bugját hogy arra tettem amit automatikusan mountolni akartam.
How do I access the Windows drives?
The Windows partition where you installed Wubi is available as /host within Ubuntu (Places > Computer > File System > Host) All the other partitions will be available under Places > Removable Media
-
raziel01
veterán
Szvsz egy hulladék az egész Linux. Csak szenvedés mikor valamiért a suliban el kell indítani programozás miatt.
Androidot viszont szeretem.
Cikk nagyon szuper attól függetlenül, hogy én utálom a Linuxot.
Lehet kiskoromban pingvinnel ijesztgettek, nem tudom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tetszik a cikk stílusa és tartalma.
Archnál (és / vagy KDE-nél) beírhatod a Chaka Projectet, náluk nem is érhető el másik asztalkörnyezet a csomagkezelőben, mert teljesen KDE központúak, de pont ezért jelenleg már a stabil 4.8.x-es KDE-nél tartanak.
Nagyon jó lehetőség annak is, aki csak kipróbálná a KDE-t, mert a letöltött ISO azonnal Live módban indul, telepíteni is csak a Live rendszer betöltése után lehet. (pikk pakk elindul, nem erre akartam utalni)*nepomuk: szerencsére rögtön kikapcsolható az indexelés KDE-ben egy jobb gombot nyomva az indexelő kis ikonján alul a "tálcán", ha meg már egy ideje indexelt, kikapcsolás után csak simán töröljük ki a /home/ alatt a ha jól emlékszem .nepomuk nevű mappában a legnagyobb méretű fájlt. 10G-s root partíciómnál ciki volt, mikor 2Gb fölé ment ez a fájl a Debianomon. Egyszer csak elfogyott a hely.
Ubuntunál nem tartom jónak ezt az erőltetett kiadási ütemtervet. Nagyjából minden más disztrót akkor adnak ki, ha már bugmentes. Nem kell messze menni, mikor kiadták az első Unitys kiadást, az tömény bug volt, te is írtad, én is tapasztaltam. Persze LTS verziók ilyen szempontból jobbak, rosszmájú megjegyzés szerint az LTS közti verziók tulajdonképpen nyilvános bétateszt verziók.
Btw, kezdőknek szokták ajánlani, de manapság inkább bármelyik "desktop" Linuxot, mint Ubuntut... -
Speeedfire
félisten
válasz
FoxiestFox #5 üzenetére
Ha lenne valami netbookom
Akkuidő miatt, biztos nem lenne jó váltás, bár az új kernel állítólag kevésbé eszi majd az akkut. Amúgy jogos, amit írsz a w7, annyira jó, hogy desktopra felesleges a linux.
Én is inkább szervernek használom. -
-
Rimuru
veterán
Tényleg jó cikk lett
(#2) dying_star: Leírnád hogy miért nem próbálod ki?
-
Speeedfire
félisten
Jó kis cikk lett, grat.
-
Jó kis cikk.
Nekem csak a telefonomon van Linux alapú rendszer, arra megteszi.A címére viszont: kösz, nem
-
ludla
őstag
Gratula a cikkhez, hasznos lehet az épp most linux-al ismerkedőknek
Én a magyar fejlesztésű blackPanther OS is megemlítettem volna, egy nagyon jól összerakott rendszer, én Suse-ról tértem át, és meg vagyok elégedve vele
Új hozzászólás Aktív témák
- új, bontatlan Kingston FURY Impact 32 GB KIT DDR4L-3200 SoDIMM CL20-22-22 memória / kisker garancia
- Asztali PC , i5 10400F , RX 6600 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- Bomba ár! Fujitsu H760 - i7-6820HQ I 32GB I 500SSD I 15,6" FHD I Nvidia 4GB I Cam I W10 I Garancia!
- LG 32" ívelt Monitor 32MR50C-B
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G8 - i5-1145G7 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Dell G15 5520 Gamer FHD IPS 120Hz i7-12700H 14mag 16GB 512GB Nvidia RTX 3060 6GB 140W Win11 Garancia
- Lenovo Yoga Pro 9 (14IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest