2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kínai X99 lap + Xeon E5 V3/V4 + ECC DDR4

Nagyon sok ilyen szervert selejteznek, melyekből kedvező áron erős gépet építhetünk magunknak.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Ez az összefoglalás olyanoknak szól, akik alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkeznek, tudnak alkatrészekből számítógépet összeszerelni, egy kis utánjárással kevesebből többet kihozni. Nem aggódnak attól, hogy használt, garancia nélküli alkatrészeket alkalmazzanak. Ha valami nem tökéletesen működik, közösségi támogatás segítségével, rendbe hozni. Ha olyat szeretnél, hogy a boltban megveszed, ott összerakják, hazaviszed, használod, ha valami nem működik megfelelően, garanciális javításra visszaviszed, ráköltött pénz kevésbé számít, akkor nem érdemes tovább olvasnod. Családban nálunk is vannak olyanok, akiknek kisebb tudású, de állításmentes, teljesen üzembiztos gépet rakok össze, mert nem tudnak és nem akarnak állítgatni, ha probléma lenne, nem tudnák maguktól megoldani.

7 évvel ezelőtti cikkem nagy népszerűségnek örvendett, amikor arról írtam, hogyan tudunk a sokak által kedvelt, bár már akkor sem fiatal LGA 775-ös alaplapokba olcsón 771-es 4 magos Xeon processzort beletenni, némi alaplap, CPU és BIOS módosítás után. A hozzá tartozó topik azóta sem halt ki teljesen. Később LGA 1366-ra és 6 magos Xeon proceszorra váltottunk. A platform nagy előnye a 3 csatornás DDR3-as memória 6 slottal, a BCLK emelésének lehetősége fixált PCI mellett. Azaz 133-ról akár 220-ig lehetett emelni, igen jelentős tuningot eredményezve. Bár egy jó 6 magos, magas szorzójú Xeon X5670 mellett, nem is kell ennyit, BCLK 166 is bőven elég (166x24=3984 MHz). A 1366-os platform hátránya, hogy a lapok jóval korlátozottabban voltak elérhetők, mint 775-ös társaik, és használtan is végig magas áron mentek. Mai napig ezeket használjuk a családban. Következő – bár már szintén régi – cikkemben erről is írtam egy keveset. a hetedik bekezdésben említést tettem a 2011-es platformról is. A márkás X79-es ill. X99-es lapok az X58-asnál is drágábbak, alig elérhetők, úgy kell rájuk vadászni, emiatt hiába lettek olcsók az E5 V1-2 majd a V3-as Xeon-ok, a platform nem tudott elterjedni.

Ekkor jöttek kínai barátaink, akik fantáziát láttak a dologban és elkezdtek X79-es, majd X99-es alaplapokat gyártani a Xeonok számára, melyek fogadták az egyre olcsóbbá váló E5 V1/V2 ill. V3/V4 Xeon processzorokat, ráadásul DDR3-as ill. DDR4-es ECC RAM-okkal együtt. Az ECC RAM-ok – szintén a leselejtezett szerverek miatt – használtan jóval olcsóbban beszerezhetők, mint desktop társaik. Ráadásul orosz hacker kollégáink tovább javítottak az ár / érték arányon: hagyományos tuning ugyan mérsékelten lehetséges (pl. E5 1650 / 60 / 80 V3 / V4 szorzózár mentes), de jelentős teljesítménynövekedés érhető el az ún. all core turbo engedélyezése után. Azaz minden mag (Xeonokban 6-12) turbó frekvencián tud menni, normálisan ez csak 1-2 mag estén működik. Így pl. egy olcsó ~ 5-6 ezer forintos Xeon E5 2620 V3-as Xeon terhelés hatására 2,4 GHz helyett 3,2 GHz-en pörög mind a 6 magon, teljesítménye egy Ryzen 5 1600X körülire nő. Nem kell aggódni, a fogyasztás sem lesz eget rengető. A Xeonok turbó esetén sem lépik át a TPD limitet – hacsak egy hibát kihasználva ki nem iktatjuk.

Bár a móka a kínai X79-es lapokkal kezdődött, véleményem szerint jelenleg inkább X99-es platformmal érdemes foglalkozni: az alaplapok egy árban vannak, az V3-as Xeon-ok már alig drágábbak, mint a V1-V2-esek, viszont modernebbek, kevesebbet fogyasztanak. Az E5 V4-esek szintén belemennek az X99-es alaplapokba, de jelenleg még drágábbak. (Később cserélhetők, de sajnos az all core turbot nem támogatják). Fentiek miatt a cikk az X99-es platformmal foglalkozik bővebben. A platform, ha top teljesítményre vágysz, nem időtálló – hiszen már 7 éves –, de ha olcsón szeretnél jó teljesítményt, akkor belevághatsz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.