- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
Új hozzászólás Aktív témák
-
csuha
tag
Én inkább arra lennék kiváncsi a programoknál milyen hatása van hisz a legtöbb game még azt a pár magot se használja ki!
Esetleg nézhetnél ConvertXtoDVD-t, dvd shrink-et, vagy akár egy nero-t is hogy mi a helyzet. -
törölt tag
egy láma kérdésem lenne:
hol, hogyan lehet a HT-t bekapcsolni? -
Faxxx
csendes tag
-
Azt hittem, hogy valami részletes ismertető lesz a HT-ről...
Egyébként a Linx hány szálat futtat egyszerre? HT alatt nyolcat? Mert ha nem, nincs értelme az összehasonlításnak.
-
XtremLor
őstag
Koszonom a cikket, azert meg mindig megeri vegig gondolni szukseges e otthonra, megeri e azt a felarat, vagy jo e egy olcsobb cpu HT nelkul is
-
-
madgie
titán
Nekem fotófeldolgozásnál, sok-sok kép import/export művelete közben szépen skálázódónák tűnik mondjuk az Adobe Lightroom (nyolc szálon is), de az Adobe-nél is azt mondják, hogy fel vannak készítve a P4 óta a képszerkesztőik, hogy ha van előny a HT-ből, akkor kihasználhassa a program.
-
törölt tag
Várom a folytatást, eddig az jött le hogy nem sokkal jobb ha ON, remélem a következő részben tovább jutunk és kiderül a teljes igazság
Nagy frame rate(200-300 fps) mellett, lehetőleg vegyes limites beállításokkal kellene játékot tesztelni, akkor kiborul a bili... játszok egy pár régi játékkal ami háklis rá, ezért nem is jöhetett szóba a 2600K
-
válasz
Hieronymus #21 üzenetére
Konkrétan milyen "korrekt" tesztre gondolsz? Én teszteltem HT-s processzorokat (már P4 Xeont is), nem csak gyári benchmark programokkal. Ezek között volt olyan is, amiben teljesen független számításokat tudtak végezni a threadek.
-
"Én sosem hittem az ilyen DC meg HT féle vakításokban.
"
Vagy vakítás vagy sem. Nem találkoztam még korrekt tesztel, ami minden oldalról körbejárja a problémát. Sajnos ez a teszt sem mélyül el a HT vizsgálatában.
Ráadásul a tesztelők könnyen juthatnak hibás következtetésre.
Ha egy szálon futó programokkal vizsgálom a többmagos processzorok hatékonyságát, hibás következtetésre jutok. Könnyen bebizonyítom, hogy a magok számának növelése, nem hoz teljesítménytöbbletet, tehát parasztvakítás, az egész. Viszonyt az órajel növelése, szépen hozza többlet teljesítményt.Nyilván a HT esetében is manipulálható a végeredmény.
Ha azokat a programokat hagyom be a tesztben, ami hozza az elvárásaimat, akkor:Király, mert legalább másfél fizikai mag teljesítményét hozza a HT, magonként.
Vagy.
Vakítás, mert növekedés helyett, teljesítményt is veszítek a HT használatával. -
-
Az, hogy miben hiszel, az neked kell eldönteni (vannak is erre a célra ilyen célkeresztes épületek
) ezeket a dolgokat, hogy HT viszont ki lehet tesztelni és teljesen objektív értékelni
Csak azt nem szeretem, hogy előre lehordunk dolgokat, amikről még alig van anyag neten
Ha majd lesz tízmillió teszt erről, hogy mire jó és mire nem jó a HT, akkor lehet megalapozottan szidni és dícsérni, eredménytől függően.
(mint pl a PCIE skálázódásról... erről is eleinte csak as szájhagyomány terjedt hogy a 8x már kurvalassú... ahha ja a a 16x sebességét tudja 97%-ban a játékok alatt)
Természetesen azért védem, mert nekem is ilyen van, de még én sem tudom, hogy mire jó
Ezért akarok tesztelgetni...
Ha az lesz az eredmény hogy HT nélkül jobban megy a GTA, akkor már adom is el a p1ts4ba és jön a 2500k @ 4,5GHz
-
-
Ha lesz egy kis időm, majd nyomok game bencheket valami jó kis CPU limites felbontásban értelmes játékokkal rendesen lemérve Fraps-szal. És nem csak így "kb leolvasás" után
Engem főleg GTA, BF, és DiRT érdekelne
Egyrészt azért hogy az ilyen kommenteknek, mint amit te most leírtál legyen is valami alapjuk, másrészt pedig azért mert engem is rettenetesen érdekel, és ez a teszt nem csillapította teljesen a kíváncsiságomat...
-
Elvileg, ha nincs túlzottan kihasználva a gép, akkor valamivel gyorsabban reagál, mert hamarabb tud szóhoz jutni a GUI threadje. Ha viszont ezerrel megy a feldolgozni való, akkor még visszaesést is okozhat, hiszen ugyanazért a fizikai magért küzd a HT által futtatott két szál. Ennek a váltásnak nyilván van 0-nál nagyobb erőforrás-igénye. És sajnos rengeteg program (még a Microsoft Visual Studio is...) annyira kretén, hogy nem figyel a fizikai magok számára, csak indít annyi feladatot, ahány (logikai) magot lát.
-
Varoz
addikt
Napot!
Tehát a HT továbbra is csak van, de nem ér semmit. Valahogy sejtettem. Ez is olyan vakítás és kész.
-
laci1128
tag
Arra gondolok, hogy programozóként elég nehezen tudod a HT előnyeit kihasználni, a multitasking pedig általában nehezebben kezelhető fejlesztőként...
(Ok, rosszul értve nagyon hülyén hangozhat...
)
A P4 gázságával egyetértek, Cerkákat, kezdeti P4-eket PIII-ak alázzák töredék fogyasztásból, alacsonyabb órajelekkel. -
-
Dr. Romano
veterán
Nem rossz, de szerintem ez így kevés. Még több tesztet elbírt volna még ez, várom a frissítést.
-
Benőke
őstag
Nem akartam mást mondani, csak a véleményemet ill a tapasztalatomat írtam le.
A P4 HT -je nem tudom miben volt más. Nem ástam magam bele a procik lelkivilágába ennyire. A mostani prociknál is fen áll ez a "probléma"...
Csak egy felesleges nyűgnek tartom. Vagy oldják meg hogy teljesen szétválasztható legyen 2 szál a processzor magon belül.
Szerintem marketing téren nagyobbat szól a HT mint a valóságban. Részemről ez egy marketing ficsör... -
Nem mondasz mást, amit én. Ha optimailzálva van rá valami, akkor gyors (esetleg gyorsabb, mint HT nélkül). Ha nincs, akkor nem. Mondjuk persze jobb lenne, ha a nem HT kódok esetén nem használna HT-t a proci, akkor nem lassulna semmi.
Mondjuk az igazi gáz a Pentium 4 HT-ja volt
-
Benőke
őstag
A HT egy baromság volt az Intel részéről. A programok nem használják ki. Nem is fogják. Mert a HT nem engedi meg a programszálak korlátozások nélküli különválasztását. teljesen világos, hogy lesznek olyan programok amiknek ez jó és amelyeknek ez nem jó. Viszont a programokat nem elég többszálúsítani, hanem a HT -re is figyelni kellene. Mármint hogy mik azok a feladatok amik szétbonthatóak és mik azok amik nem.
HT esetében nem szétbontható feladatok külön programszálba kerülnek és mivel függőség van közöttük ezért nem hogy gyorsulás hanem egyenesen lassulás lesz belőle. Ezért kétélű a kard, mert a saját kezünket is meg lehet vele vágni.Irodai felhasználásban (táblázat, szöveg szerkesztés, pasziánsz, levelezés) lassulás esetén sem okoz gondot a felhasználónak.
Szerverek esetében más a helyzet. Általában nem azért adnak ki pénzt a cégek, hogy lassabb gépet vegyenek, miután bedőltek minden marketingszövegnek és ferdített valóságnak, aztán belövik a cuccot és kiderül, hogy felét sem hozza a marketingdumának. Nem tudom mely területeken hogyan számít a HT pontosan, de egyet igen. Adatbázis szerverek esetén megtáltosodik a gép ha nincs HT. Amiket mi használunk azoknál 50% körüli a gyorsulás. Gyakorlatilag nem hittem a szememnek, hogy letérdel egy adatbázis szerver a HT től. Nem néztem meg mindet, és biztos verziók között is lehet különbség. Ettől függetlenül mellbevágó a dolog.
-
Remek és hiánypótló teszt
Respekt
-
-
laci1128
tag
Pont a héten volt szerencsém hallgatni egy HT-t is érintő önlab beszámolót, többszálú algoritmusokról. Naivan optimistán állt az előadó kezdetben a HT-hez (jött is az Inteles borsúra a szépen beigazított utasításokról, sok %-os teljesítménynövekedésről
)... De sajnos ahol használva volt a fizikai egység (példában az ALU volt, int-es szálak közti jelzés miatt a futás alatt végig terhelve volt) két ugyanahhoz a maghoz tartozó szál között, ott a HT negatívan módosította a teljesítményt (i7 2600K-n 4 szálig meredek emelkedés, 4-8 szálig gyenge visszaesés az algoritmus teljesítményében). ALU-t kevésbé terhelő megoldás esetén (szálak közti jelzésre int helyett signalok használatával) pedig hibahatáron belül (<5%) volt 4-8 szálig a javulás. Úgyhogy számomra az jött le a beszámoló után, hogy magasabb szintű programozási nyelven (a példában .NET/C#-ot használtak) összedobott párhuzamos algoritmusoknál fizikai magoknál több szálak alkalmazásával a brosúrában emlegetett számok nem hozhatóak sajnos, azaz gyakorlatilag a HT nem igazán számít (nem javít, nem is ront látványosan). Talán alacsonyabb szinten okoskodva (asm), talán Intel fordítóval optimalizált kódnál javulhat a dolog. Ill. esetleg még multitasknál üthet ki inkább az előny, ahol nem biztos, hogy az éppen futó több, akár eltérő alkalmazás szétterheli a proci összes fizikai részegységét egyszerre és akár működhet is a dolog. Erről viszont nem esett szó a bemutató során sem a mostani írásban.
Egyébként jó cikk, főleg a témája tetszik, van misztifikáció a HT-vel kapcsolatban rendesen.
Várom esetleg a folytatást más programokkal, tesztekkel. -
jo es erdekes cikket lehet faragni, ha kibovited.
Erdemes lenne osszeszedni minden fele tesztet, mint irtak elottem. jatekoknal is kellenek DX9, DX10, DX11 cimek es olyanok, amik egy-ket (COD) illetve olyanok, amik tobb szalat (BC2, BF3) is terhelnek.
Ugyanez normal appokra is igaz, egy szalas es tobbet kihasznalok is jok lennenek, hogy lathato legyen hol johet jol a HT.
-
Pedig nagyon egyszerű a dolog.
Minden újítás akkor ér valamit, ha kihasználják.
Egyszálas progi egy többmagos procin nem sokat jelent. HT-s procin egy HT-t ki nem használó program, nyilván nem gyorsul... esetleg lassul.
Pont ezért felesleges szidni a HT-t, ha már van, érdemesebb lenne a sw gyártóknak kihasználni -
Köszönjük a tesztet
Bár még pár tesztet bevehetnél, mint például egy kis Winrar, és/vagy film konvertálás/tömörítés, mert igaziból úgy vélemény/összegzést írni, hogy lefuttattál 3 tesztet amiből kettő szintetikus, meg egy játékot ahol első sorban a GPU-é a fő szerep, háááát
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Synology NAS
- BestBuy topik
- E-roller topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Anime filmek és sorozatok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 PRO - 128GB - Deep Purple - 85% akkumulátor
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest