- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
Köszi!
A Panasonic HiFi ha jól sejtem azért nem is 10 ezerbe került. A hangzást nagyon sok minden befolyásolja, a Creative hangkártya vezérlőjében Én anno kikapcsoltam minden "hangzásjavító" dolgot (Crystalizer, EQ, stb.). Volt a gépemben Creative SB Xtreme Music és Titanium is. A forrás, aminél ezt tapasztaltad mi volt?
-
flash-
veterán
tetszik a leirás csak annyit hogy a barátnőmnek is ilyen hangfala van nekem meg panasonic hifim és a hifim azért szebben szól.és nem hiszem h azért mert a barátnőm creative live 7.1se hangkártyával hajtja meg.
valahogy ugy szol a genius mit amikor alacsony biteátájú zenét hallgatok....
ne tom mitol lehet -
Patice
nagyúr
Szerintem nem olyan biztos, hogy a vágási frekvencia pont ott jó, ahol most van. Ndruu számítása szerint olyan 8450 Hz környékén van.
A második oldalon amit linkeltél ez szerepel a hangváltó méretezésénél: "válasszuk ki azt a frekvenciát amelytől fölfelé működtetni szeretnénk a sugárzót". Ezt az értéket Én nem hasra ütés szerűen választanám meg, hanem a mérés eredménye alapján. A frekvenciamenetből már leolvasható lenne, hogy a magas hol adja vissza közel lineárisan a hangokat. Ugyanez igaz a mélyre is. A frekimenetből látná az ember, hogy hol dolgozik optimálisan. Lehet, hogy impedancia-korrekcióra szorulna mondjuk, vagy akár nem ártana a mélynek is egy alul áteresztő szűrő, mert lehet hogy sokáig felmegy frekvenciában, de ott már közel sem dolgozik lineárisan.
Sok "polcra helyezhető" hangfalban a magas hangszórót egész alacsony frekvencián kezdik el működtetni, a vágási frekvencia 3000 Hz környékére esik!
A reflexcső méretét is úgy érdemes meghatározni, ha ismerem a mély-közép hangszóró rezonancia frekvenciáját. Jelenlegi tudásom szerint a csővel ezen frekvencia alá kell hangolni a dobozt, hogy ne érhesse el egykönnyen a hangszóró ezt a pontot.
-
Ghandi
aktív tag
A hangváltó számolásával ne szenvedj annyit,azt már tudjuk hogy a meglévő hangszorók 4Ohmosak,és tudjuk a kondi értékét is.Ebből visszaszámolható az aktuális kereztezési freki,azt veheted alapnak,a magasra ugysem szabad mélyebb frekiket ráengedni.
Vannak oldalak ahol megadod az ellenállást és ferkvenciát és már ki is számolja neked a kondi és az induktivitások értékét.
A sósav és a hiperol valójában már eléggé elavult technológia,és még ráadásul elég veszélyes is,ma már több hatékonyabb és veszélytelenebb megoldás létezik rá,csak példaképp hoztam fel,na meg az én korosztályom annó ezzel kezdte,és amilyen ritkán matratok nyákot igy mindig megmaradtam ennél,ezt ismerem.A vaskloridos megoldás nekem nem jött be,de attól még az ugyan olyan jó,de már van fotolakkos,nyomtatható stb sok fajta módszer is.
De ha elég ügyes vagy akkor nyák nélkül is meg lehet oldani,igaz nem annyira sztétikus,de a célnak az is megfelel. -
Patice
nagyúr
Annyira nem lett eltérő hangzású, inkább más lett a karaktere. Magasabba húz, tisztábban szól, picit jobb dinamikában, a mélyek ( a feleségem szavaival élve) "gömbölyűbbek".
A másodrendű szűrő tényleg nem lenne nagy befektetés, de ahhoz Én szeretném ismerni a hangszórók összes fontos paraméterét (Thiele-Small), frekvencia- és impedancia-menetét. Ha ezek meglennének, akkor egyből egy jó adag matekozással kezdtem volna az egészet, mielőtt hozzányúlok.
Ezeket az értékeket csakis méréssel tudnám megkapni, amihez nincs megfelelő cuccom. Ha jól emlékszem tudok egy céget, akik vállalnak bemérést is, de a 2000 Ft/méréses ár az emlékeimben elriaszt a próbálkozástól.
(Sósavat simán tudok venni, a hiperol meg már nehezen beszerezhető gyógyszertárból, mert fent van az EU kábítószer és pszichotróp anyagok előállításához használható anyagok listáján.
Máshol lehet, hogy kapható, de nem fogok utánajárni.)
A helyesírásra meg csak annyit tudok mondani, hogy a cikk szövege először Word-ben született, ott meg van helyesírás-ellenőrzés.
-
Ghandi
aktív tag
Meg lehet tölteni a hangdobozt teljesen laza hangcsillapító anyaggal,attól nö az akusztikai térfogata,azaz olyan hatása lesz mintha nagyobb lenne a doboz,de ez inkább csak zárt dobozoknál használják,egy bass reflex doboznál nem a legjobb megoldás,na meg a gyakorlatban is nehéz megoldani hogy ne jöjjön ki a csövön.....elég csak a falakat szigetelni.
A falakon keletkezett rezgéseket meg merevítő kbeszerelésével tudod teljesen tompitani.A doboz falain középen keletkeznek a legnagyobb rezgések ha tényleg tutira akarsz menni akkor vagy egy keretet raksz középre vagy a szembelévő falak közé középre becsavarozol egy merevítő rudat.Szerintem ezeket szépen megoldani egy kész doboznál nem lehet,vagy ujra kell festeni a dobozt,vagy látszanak oldalt a csavarok......nem ér annyit az egész -
Patice
nagyúr
-
Ghandi
aktív tag
Jó cikk,gartula a kimerítő íráshoz.Tényleg egyre nehezebb jó helyesírású írásokat találni.Hozzáteszem én sem tudok mindíg helyesen írni......sőt!
A cikk elolvasása,és a képek után nekem is a zsugorcső hiányán akadt meg a szemem,azt szerintem minél hamarabb potold.
Én sem vagyok profi hangdoboz építő és hifi technikus,de már pár hangdobozt építettem,igaz csak magamnak és haveroknak.
Hogy öszinte legyek én sem hiszek abban hogy egy ilyen tuningolástól annyira eltérő hangzású lenne a rendszer.Én nem akarok olyan mélységekbe menni a kábelokkal mint itt páran,szerintem ilyen kis távolságban ez annyira nem jelentős,föleg hogy ezek a kábelok ránézésre csak átlagos minöségüek.Érdekes hogy itt mindenki a kábelvastagsággal jött,és senkinek nem jutott eszébe a huzalok anyaga,ami szerintem pont az ilyen kis hosszaknál sokkal jelentősebb! A kondik eltérő nagysága meg a technológiája miatt olyan eltérő,nem a minőségük miatt,igaz a fólia kondik amit vettél sokkal jobb türésüek mint a gyári olcsó,silány minőségű tömegtermék elkó.Pont emiatt az értékük is jobban szórnak,és az egyik még forditva is volt bekötve.......Ha már csak ugyan olyan uj kondit tettél volna be helyesen bekötve már akkor is észrevettél volna elég sok külömbséget.
Én azért a helyedben elgindolkodtam volna egy nagyobb csillapítású keresztváltón,nem olyan veszett nagy összeg az sem,főleg ha te csinálsz mindent.Gyógyszerészként nem jelent olyan nagy gondot neked a sósav+hiperol beszerzése a nyáklaphoz
Egy 12dB/okávos hangváltóval sokkal jobban észre lehet venni a külömbséget,a 6dB-es hangváltót én szemlyszerint nem nevezném HIFI minőségnek.... -
psyho85
aktív tag
Jó kis mod, gratula hozzá! Használd, hallgasd egészséggel!
Isten óvjon attól, hogy bekerüljek a szórásba, de: autóhifi dB-vadász über-hűha teljesítményeknél el tudom képzelni, hogy számít akár a viszonylag rövid vékonyabb kábel is, de egy ilyen kisebb hangfalban nem hiszem, hogy túl sokat osztana, szorozna. Ennyi erővel az erősítő IC-k, FET-ek, ne adj isten eletroncsövek lábait is cserélni kéne, megannyi akár drágább erősítőben is, nem is beszélve, hogy mekkora ónréteget kéne alkalmazni a nyákokon...
-
Patice
nagyúr
válasz
forgonati #81 üzenetére
Elismerem, hogy nem lett egy jó megoldás így csupaszon hagyni, de orvosolható utólag is, amint lesz rá alkalmam legalább egy kis szigetelő szalagot kap.
Igen, kaptak egy kis bélelést a dobozok. Kb. 0,5 - 1,0 centis vatelin volt itthon, ezzel borítottam be a belső felületeket. A passzív dobozban csak az előlap belső felületére nem tudtam rakni, mert nem értem volna el rendesen. Túl nagy a kezem.
Az aktív dobozban csak felülre raktam, a reflexcső környékére, erről raktam be képet is, meg elől a potik doboza fölé egy kisebb darabot. Jobban nem akartam a szellőzés miatt.
-
dudika10
veterán
válasz
forgonati #79 üzenetére
Hát márpedig az áramlástani példád marhaság és az elektromos elméleted is baromság. Ahogy azt Lompos is megfogalmazta.
Az, hogy mit tapasztalsz nem változtat azon, hogy az elméleted alapjában véve baromság.
Mert ismét leírom, elméleted szerint, ha az a 10 centi kábel már a rendszerben van és ront a hangon akkor mindegy, hogy előtte és utána milyen kábelt használsz. Pedig nagyon nem, mert elméletben és gyakorlatban sem így működik.
Ismét hangsúlyozom, nem az erősítőre gyakorolt hatásról (damping faktor és hasonlók) kívánok társalogni, hanem cáfolom az elméleted, ami ismétlem baromság.Ne mellé beszélj, hanem mondd azt, hogy továbbra is tartod a véleményed miszerint az a 10 centi kábel ha már a képben van akkor tökmindegy mit csinálsz előtte és utána. Ha ezt továbbra is tartod akkor nincs miről beszélni, ha pedig nem tartod akkor elismered, hogy tévedsz. Első esetben szimplán nincs igazad vagy nem ismered el, második esetben pedig kijár a fórumnak egy "nem volt igazam".
-
forgonati
őstag
Mint írtam, nem vonom kétségbe a szakértelmedet elméleti szinten semmiképp. De a több éves gyakorlat, és néha a saját káromon szerzett tapasztalat azt mondataja velem, nem mindig úgy van az ahogy a füzetedben le van írva. Mint ahogy ebben a konkrét esetben sem. De nem megyek ebbe bele, végülis nem az én dolgom, mindenki úgy moddol ahogy neki jól esik.
-
forgonati
őstag
Leírva rendben van ez, komolyan. De a gyakorlatban néha kissé másképp néz ki. Lehet hogy az elméleti fizikát kened-vágod, de tuti nem készítettél még fel pl. autót, hangnyomás versenyre. Akkor tudnád, hogy 10cm nem kellő keresztmetszetű kábel mennyi galibát tud okozni. Brutális impulzusoknál elveszti a szuflát az erősítő, csere után pedig szárnyal. Ismétlem, 10cm kábel. Én sok éves gyakorlatról beszélek, amit a szememmel látok, abban hiszek. Mondom, elméleti fizika egy dolog, de láttam,, tapasztaltam már, ami az általad leírtakat cáfolja, hiszed vagy sem. Béke.
-
forgonati
őstag
"Ha meg annyira szakinak érzed magad, akkor csináld meg utánam, csak jobban és tedd közzé. A lehetőség adott. Abban is lesz hiba, abban is fog más kivetni valót találni."
Miért csináljam? Nem látom értelmét. Időm sincs rá. Illetve ha lenne, és bevállanék egy komolyabb moddingot, és esetleg kiraknám, akkor arra mindenképp ügyelnék, hogy legalább ne rossz példát mutassak. Mert egy-két megoldásod minden, csak nem korrekt. Sorry.
-
Patice
nagyúr
A tüskék kivételén nem is agyaltam. A forrasztás azon a részen tudom hogy gány lett (ezt írtam is), de elég kevés ott a hely még ha ki is veszem a panelt a dobozból, nekem meg péklapát kezem van. Meg a pákával sem tudok még olyan jól bánni.
Írtam, a csatlakozás leszigetelését mihamarabb elvégzem.
Köszi a tippeket azért, hátha más tovább megy ilyen esetben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
forgonati #64 üzenetére
Viszont Te úgy látom tényleg nem "tetszel" tanulni fizikát, mert akkor nem írnál hmm, már megbocsáss de orbitális hülyeséget. Szóval szerintem máskor gondold át.
Amúgy meg, ha egy 3m hosszú és mondjuk 1 collos cső elejére beraksz egy fél méter 0,5 collost, akkor ott lesz a szűk keresztmetszet, és hiába a 3m vastagabb cső, a szűkebb cső úgyis visszafogja az áramlást, és azon ha megvadulsz se préselsz át annyi folyadékot, mint a vastagabb csövön, ugyanannyi idő alatt. Ugyanez van a kábelvastagság és az elektromos töltés esetében. Hiába a vastag drót, ha van benne egy darab cérna, ott töltéstorlódás lesz. Teccikérteni?Amikor elsőnek említettem a forrasztásokkal szembeni kifogásomat, meg akartam említeni azt a 2 boldogtalan szálat, amik 2 levágott ellenálláslábbal vannak odaforrasztva, mert nem fértek bele a lyukakba. Nem tettem, mert miért szomorítsam még pluszba a szerzőt egy teljesen érdektelen dologgal (eltekintve az esztétikától).
Ez a csöves hasonlat ellenben Istennek se talál ide. Elakadtál a folyadékok fizikájánál. Talán következő évben tanították azt, hogy a fémek szerkezetében rengeteg mozgékony elektron van. Nem fognak beszorulni a "csőbe". Egy kisebb keresztmetszet nem fogja visszafogni az áramlást, esetleg a nagy tolongástól melegebb lesz ott. Olyan, hogy töltéstorlódás esetleg részecskegyorsítókban van. Na jó, egy felfűtött elektroncső katódja körül is, amikor még nem kapcsolták rá az anódfeszültséget. Inkább számolj azzal, hogy a vékony-vastag kombinációt bontsd elemeire, mindegyik egy külön ellenállás, majd virtuálisan kösd őket sorba. Teccikérteni?
Előbb gondolkodni kéne.
Ez mindenkire érvényes. És nem kell csípőból tüzelni azonnal. Tudni kell azt, hogy az egyszer leírt szöveg ott marad. Vagy ahogy fizika óra után latin órán tanították (ha igen?): Verba volant, scripta manent.
-
Patice
nagyúr
válasz
forgonati #57 üzenetére
A vastag kábel nem is azért kellett, hogy jobb minőségű legyen a hangja, hanem azért, hogy könnyebben átvigye a hirtelen impulzusokat, minél kevesebb veszteséggel. Így képes szerintem több részletet megmutatni és egy kicsit a dinamikának is jót tesz.
Amint írtam szándékosan használtam belül is ilyen kábeleket, mert kívül is ugyan ilyen vastaggal vannak összekötve.
Az erősítő paneljén nagyon közel vannak a kivezetések és már beláttam pár hsz.-szel feljebb, hogy legalább egy kis szigetelőszalagot tehettem volna közé. Más részről meg, ha lesz egy kis időm, vagy éppen tudok szerezni zsugorcsövet, akkor pótlom ezt a hiányosságot. Nem örökre van az bezárva!
Azok a kábelek, amik a hangszórókhoz vezetnek mind ki lettek cserélve, pont ez volt a lényeg. A táp kábelei és egyéb vezetékeket már tényleg értelmetlen lett volna cserélnem.
A fényképekkel csak meg akartam mutatni az eredeti állapotokat, majd a tuningolt verziót, ha nem jött le elsőnek a képekről, hogy minden ki lett cserélve, akkor kérlek nézd át még egyszer alaposabban.
Ha meg annyira szakinak érzed magad, akkor csináld meg utánam, csak jobban és tedd közzé. A lehetőség adott. Abban is lesz hiba, abban is fog más kivetni valót találni.
Én igyekszem megválaszolni a kérdéseket, reagálni az észrevételekre, javaslatokat megfogadni és megköszönni, aki gratulált a cikkhez.
Végszóként meg csak annyit, hogy ha valaki meg akarja utánam csinálni, akkor legalább van egy kis segítsége, hogy mit csináljon és mit ne, ill. mire figyeljen, hogy azokat a hibákat ne kövesse el amiket Én!
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #56 üzenetére
Nem eladásra szántam, szóval nem téma, hogy ki mennyit adna érte.
Az 5.0-ban igazad van! Tényleg nincs olyan tere, hogy megérné megint szétszedni. Jó ez így ahogy van.
-
Patice
nagyúr
válasz
leonejoci2 #62 üzenetére
Köszi!
-
eziskamu
addikt
-
dudika10
veterán
válasz
bajnokpityu #66 üzenetére
Ha már Te is egyetértesz velem akkor tényleg gond van.
Én csak az orbitális baromságra reagáltam mait írt, a jó/nemjó a vastag kábel témát nem állt szándékomban boncolgatni.
Szerinte, ha 100Ohm-os ellenállás mögé kötnék 1 Ohm-ot akkor a 100 Ohm lenne a szűk keresztmetszet és köthetnék utána 99Ohmot is akár, nem lenne különbség.Egyébként az áramlástanos hasonlata is baromság, ha már itt tartunk.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
forgonati #64 üzenetére
az a gond,h sztem is igaza van dudikának...
minden méter kábel egy darab ellenállás. ha a középső 1métert kicseréled egy kisebb ellenállásúra,akkor a lánc összeellenállása is csökken.ezzel együtt azért ésszel.a vastag kábel bizonyos szint fölött többet árt,mint használ.hogy mi ez a szint,kábele,és hangszórója válogatja.szóval vastag =/= jó.
inkább mélyre hangolódik az egész.ami meg nemtom mennyire jó a geniusnak,lévén a mélye partiban sincs a magasával.
-
dudika10
veterán
válasz
forgonati #64 üzenetére
Az erősítőkben nyákon vékony "kábelen" utazik a jel a csatlakozókig. És valakik érdekes módon mégis 1,5-2,5mm**2-es kábelt raknak a csatlakozó után. Pedig ha tudnák amit Te tudsz, hogy felesleges...
Ezt most ugye nem gondoltad komolyan?
Áramlástani ismereteim nem túl mélyrehatóak, de a hifizéshez van egy kis közöm és nem hiszem, hogy túl nagy párhuzam lenne a kettő közt.
-
forgonati
őstag
"Fizikát tetszik-e tanulni? Ha 3 méter vezetékből a középső 1 métert vastagabbra cseréled akkor is csökken az ellenállás"
Nem tetszik, hanem inkább tetszett mert már rég túl vagyok a sulin.
Viszont Te úgy látom tényleg nem "tetszel" tanulni fizikát, mert akkor nem írnál hmm, már megbocsáss de orbitális hülyeséget. Szóval szerintem máskor gondold át.
Amúgy meg, ha egy 3m hosszú és mondjuk 1 collos cső elejére beraksz egy fél méter 0,5 collost, akkor ott lesz a szűk keresztmetszet, és hiába a 3m vastagabb cső, a szűkebb cső úgyis visszafogja az áramlást, és azon ha megvadulsz se préselsz át annyi folyadékot, mint a vastagabb csövön, ugyanannyi idő alatt. Ugyanez van a kábelvastagság és az elektromos töltés esetében. Hiába a vastag drót, ha van benne egy darab cérna, ott töltéstorlódás lesz. Teccikérteni?
Előbb gondolkodni kéne.
"A zsugorcsövet valóban használhatta volna, de ezt is elég sokan mondták már, ezért kár volt hozzászólást írni.
"
Ez egy fórum. Nekem nem volt kár.
"mert te ugye a hozzászólásod stílusával jó példát mutatsz?"
Nem nagyon akarok senkinek semmilyen példát mutatni, leírtam a véleményem. Ha valakinek azért nem tetszik mert negatív, sajnálom. Csak néha rossz nézni hogy valaki mit művel "moddolás" címszó alatt. Szakértelem nulla. Nem egy ilyen cikket láttam itt az elmúlt hónapkban.
dudika10:
Igen, a tüskékre gondoltam. Konkrétan arra, hogy hiába a 10x vastagabb és jobb minőségű kábel, ha van 1cm hajszálvékony, és rossz minőségű, össze-vissza szennyezett cérna a jel útjában. Minden rendszer csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme.
-
eziskamu
addikt
válasz
leonejoci2 #62 üzenetére
Nana!
Tilos a politizálás a PH!-n, meg az egész lapcsaládban, kivéve ha a házigazdák csinálják, mint pl. ma is
-
leonejoci2
tag
Gratula az építéshez és az íráshoz is!Na az ilyen esetekből látszik, hogy a magyar emberek mennyire talpraesettek és hozzáértőek.Szükség lenne "ilyen" átalakításokra szeretett Hazánkban is!
-
dudika10
veterán
válasz
forgonati #57 üzenetére
Fizikát tetszik-e tanulni? Ha 3 méter vezetékből a középső 1 métert vastagabbra cseréled akkor is csökken az ellenállás.
Csak én nem látom hol hagyta benne a hajszálvékony kábelt? A trafónál? Vagy mire gondolsz? A tüskékre amikre eredetileg csatlakozó ment?A zsugorcsövet valóban használhatta volna, de ezt is elég sokan mondták már, ezért kár volt hozzászólást írni.
-
eziskamu
addikt
válasz
forgonati #57 üzenetére
Ahelyett, hogy a falba vered a fejed, ezt kevesebb indulattal értelmesen pontokba szedhetted volna, és esetleg még pár plusz ötletet is adhattál volna amivel mégis csak lehetne egy pici javulást elérni, ha már olyan profi vagy.
Jómagam is moddolgattam a sajátomat, és ha minőségugrást nem is értem el, de az alapzajt sikeresen eltüntettem végfokcserével és plusz kerámiakondikkal. -
forgonati
őstag
Őszintén szólva nem igazén értem, minek ebbe a dobozba ilyen vastag kábelt forrasztani. A hallható minőségugrás gyakorlatilag zéró, ilyen árfekvésű hangfalak mellett. Másrészt meg teljesítményben ez a cucc közel sincs ahhoz hogy ilyen vastag kábel kelljen. Ráadásul úgy (ezt egyébként azt hittem rosszul látom először) hogy az eredeti kb. 0,5mm hajszálvékony drót benne van hagyva, és annak a végére ráforrasztva a vastag kábel. Ennek mi értelme könyörgöm? A szűk keresztmetszet megmaradt, akkor mivégre a vastag kábel? Tökre értelmetlen ez a félmunka. És arra a forrasztásra nem lehetett már legalább valami zsugorcsövet húzni? Kb 2mm hiányzik ahhoz hogy totális zárlat legyen.
Bírom az ilyen kirakott cikkeket ahol az ember a gányolást látja, ezzel totálisan rossz ötleteket és irányt adva az amatőröknek
-
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #49 üzenetére
Én ezeket nem szándékozom soha eladni. Ezt már eldöntöttem. Bármikor jól jöhetnek. Addig használom őket amíg bírják.
Egyszer eljátszottam azzal a gondolattal, hogy hobbiból vennék egy harmadik párat, készítenék új dobozokat még vastagabb anyagból a hangszóróknak és egy 5.0-ás szettet alakítanék ki belőle.
Kiegészíteném egy jobb mélynyomóval, vennék hozzá egy alsó-középkategóriás házimozi erősítőt és kész egy olcsó rendszer.
-
shouryuken
senior tag
Gratulálok a cikkhez és a tuninghoz, jól összefoglaltad!
Nekem annyira megtetszett az ár/érték arány hangban, hogy ma vettem is egyet a ph-ról, pont megy az íróasztalomhoz, és szexi a fehér membrán, tökéletes lesz másodlagos hangrendszernek, ha valaki épp a nappalit foglalja!
-
gabo89
senior tag
Nekem is ilyen hangfalpárom van, iszonyat jó. Már bánom, hogy nem vettem még egyet, mert tényleg megéri.
Nekem tönkrement a jobb magas hangsugárzóm. Nem tudtok egy alternatívát, amit beletehetek a helyére? Sajnos nem találok róla adatot, hogy milyen kell bele.
Így magas nélkül olyan mintha mélynyomó lenne.
-
nincsisbéla
aktív tag
Azta! Szép kis tuning
Ilyet egyedül tuti nem vállaltam volna -
-
-
Patice
nagyúr
Köszi!
Meglátjuk majd mi lesz az a téma amit érdemesnek tartok megosztani.
A zsugorcsövezést lehet meg fogom csinálni, ha lesz rá megint egy kis időm. Nem szeretnék semmit rövidre zárni odabent. De az annyira nem fenyeget, hogy annyira döngessek vele, hogy lerázódjanak csak úgy.
Csak ez egyik dobozban találtam fordított bekötést. Szerintem a kis robotot inkább a sok szaké zavarta be.
-
eziskamu
addikt
Elég nagy (asszem folyamatosan már 1-2V is elég, de tipusfüggő) fordított polaritású feszültségnél elég hamar el tud pukkannni az elektrolitkondi. Pont amikor a puffert cseréltem a tápegységnél, az egyiket fordítva kötöttem be. Mikor bekapcsoltam pár másodpercig csend volt (nem kötöttem még rá a jelforrást), majd egyre hangosodó búgás jelent meg (a tápfesz 50 Hz-e). Gyorsan kikapcsoltam, de már akkorra a rosszul bekötött kondi felpúposodott és felforrósodott.
Akkor bipoláris volt eredetileg? Mert nem néztem meg sose tüzetesebben.
-
Patice
nagyúr
Érdekes a Z-3 mélye.
"A parasztvakítás fényereje itt egész magasra szökött" hogy úgy mondjam.Amúgy jól látom, hogy ez egy passzív membránnal megspékelt bandpass láda?
A tuning ennél a cuccnál szerintem kimeríthető a belső kábelek cseréjében, és esetleg egy kis "tömésben" a hátsó kamrában.
-
mr_ricsi
veterán
Szia!
A cikk jól sikerült, jöhet a következő!
Többekhez hasonlóan nekem is a "légforrasztott" hangszóróvezetékekkel van bajom. Elvileg azért nem ajánlott így csinálni, mert a hangszórók rezgése miatt a forrasztás idővel elrepedhet. A kommentek között valaki ajánlotta a zsugorcsövet. Ha az lenne a vezetékeken, akkor legalább rövidzárt nem tudnának okozni, amikor a forrasztás eltörik.
"A kábel azért több eres, mert fizikai tény, hogy a töltések az erek felületén vándorolnak, így minél nagyobb ez a felület (minél több ér van) adott keresztmetszethez képest, annál több töltés tud átmenni ugyanakkora idő alatt."
Ez csak akkor működne, ha a kábel erei el lennének szigetelve egymástól. Lásd: [link]"Talán a kondi szólt bele leginkább a hangjába."
Szerintem meg inkább az, hogy az egyik magas fázisfordítva volt bekötve. A másik hangfalpárban is így volt -tehát szándékos-, vagy a kis kínai robotot megzavarhatta egy ideológiai fejtágító? -
Patice
nagyúr
Azon a képen látszik az eredeti kondi kapacitásértéke, ahol a magas hátuljára van még ragasztva. Pár képpel feljebb. Ezt nem tudtam, hogy a bipolárist tönkre vágja szép lassan a fordított bekötés. Megint tanultam valamit.
Hát igen, nem mindegy hogy milyen kondit használ az ember szűrőnek.
-
válasz
HUNNIA1920 #26 üzenetére
Röviden: nem.
Hosszabban kifejtve: A Z-3 mélynyomójáról sok hiszik, hogy zárt, holott ez nem igaz. Pár kép róla. Anno én is felnyitottam a hátulját, akkor derült ki a turpisság.
Ezzel a szettel sokat nem lehet kezdeni. Az erősítő nagyon lekorlátozza a hozzá használható hangszórók körét. Ha jól emlékszem 6Ω-os hangszórók vannak a szettben és az erősítő is erre az impedanciára van méretezve. Egy normális, kétutas szatellit párral lehetne javítani a hangzáson, de 6Ω-osat nehéz találni.
Az meg már más kérdés, hogy az egész többe kerülne, mint maga a Z-3. A gyári szatellitek sajnos elég rosszra sikerültek. -
-
Patice
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #26 üzenetére
A "szakember" jelző megmosolyogtat. Jól esik, köszönöm, de nem vagyok szaki. Egyáltalán nem ez a szakterületem. Patikus lévén inkább a gyógyszerek világa az egyik otthonom.
Így látatlanban azt válaszolom a kérdésedre, hogy elképzelhető, hogy egy Logi-ban is finomíthat a hangzáson egy kis kábelcsere, vagy hangfalbélelés, de egyáltalán nem biztos az eredmény. Neked kell mérlegelned, hogy megéri-e belevágni, módosítani. Vagy úgy csinálod, hogy ha nem sikerült, akkor vissza tudd állítani az eredeti állapotot, akkor max. tapasztalatot nyersz.
A mélyre egy reflexnyílást csak úgy kreálni, nem túl okos ötlet. Ehhez ismerni kéne a hangszóró összes paraméterét, amit beméréssel és tesztekkel lehet megtudni, vagy esetleg egy gyári adatlapról, amit nem hiszem hogy fogsz tudni szerezni. A másik kérdés meg az, hogy a gyári adatlapon leírtak, mennyire fedik a valóságot. Ha ezek az adatok meglennének, akkor egy programmal ki lehetne számoltatni egy reflex doboz méreteit, cső átmérőjét/hosszát. De mire ezt az egészet véghezviszed és megépíted a dobozt, beleteszed a hangszórót és az elektronikát még akkor sem biztos, hogy az eredmény jobb lesz, mint amit most tud.
Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy érdemes volt-e ennyi időt, energiát és pénzt beleölni.
Ha mindezt bevállalod és véghezviszed, akkor írj Te is belőle egy cikket!
-
Patice
nagyúr
válasz
nagysandor88 #21 üzenetére
Elég kis hely van a NYÁK-on a két szár között. Kb. 3-4 mm lehet. A szigetelő szalag is jó ötlet, látod ez eszembe se jutott akkor
-
-
HUNNIA1920
őstag
Most olyat fogok kérdezni, amire látatlanba nehéz válaszolni, de hát te vagy a szakember, nem én.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy szerinted egy Logitech Z3 - assal is lehetne hasonlót csinálni? Gondolkoztam már a tuningon, csak nem igazán látok a dolgok mögé.
Illetve olyat is szeretnék csinálni, hogy a mélynyomóra kivezetőnyílást csinálni, mert gyárilag nincs rajta és eléggé elnyomja a mélynyomót.
-
Patice
nagyúr
A több ezer forrasztási gyakorlat hiányát aláírom.
Az állványok anyagának színe már a boltban is láthatóan eltérő volt, de írtam, hogy ott is korlátozott anyagiakat vetettem be. Nem akartam sokat rá költeni. Meg a "nagyfaluban" bérlakásban barkácsolni igen nagy kosszal jár.
Örültem, hogy legalább ennyit sikerült összehoznom.
Köszönöm az észrevételeket, tanácsokat kiegészítéseket!
Mindenkinek!
Igyekszem tanulni belőlük és hasznosítani a továbbiakban. Respect!
-
Ügyes
@Patice : A hangváltó mindenképp beleszól a hangba, lehet érdemes lenne kipróbálni (ha lehetséges) ilyen jó minőségűből a gyárival egyező értéket.
-
nagysandor88
tag
Nekem is ilyenem van. Nagyon szeretem. Nekem még meg van támogatva egy Grundig aktív mélynyomóval. Nem egy nagy cucc, kb 20-30W de azért sokat segít a mély hangokban.
A vezeték forrasztásánál érdemes zsugorcsövet használni, vagy legalább egy kis darab szigetelőszalagot mókolhattál volna az egyik érre. Én ezt mindenképp pótolnám, nem hálás dolog a zárlat egy erősítőnél.
Amúgy szép munka. Grat a jó cikkhez.
-
4Ω mindkét hangszóró impedanciája a gyári szervizkönyv szerint. A magassugárzó 15W, a mély-közép pedig 20W terhelhetőségű.
Ezen kalkulátor alapján 4,7μF-os kondival 8450Hz környékére lőtték be a váltási frekvenciát (-6dB/oktávos ez a "hangváltó", ha jól emlékszem).
Egy orosz oldalon le is mérték a szettet, ezt kapták:
forrás: ixbt.comÉn mondjuk nem hiszem, hogy egy ilyen árú mély-közép hangszóró ilyen jó frekigörbével rendelkezzen.
-
Patice
nagyúr
Értem, amit írsz. A válasz a vastagabb kábelekre az, hogy kis távolságokon nem olyan jelentős a NYÁk-ban található elvezetések ellenállása, viszont amikor már messzebbre vezeti az ember a jelet, akkor sok múlik a kábel ellenállásán.
Minél hosszabb a hangszóróvezeték, minél távolabb van a hangfal/hangszóró az erősítőtől, annál vastagabb kábel ajánlott.
A hangfalon belül is direkt használtam ilyen vastag kábeleket, hogy a keresztmetszeten ne múljon.
-
Lompos48
nagyúr
A nagy ugrás volt, amit megkérdőjelezek.
Kondit csak paraméterek ismeretében lehet számítani, de kísérletezéssel is közelíthetsz a jobb eredményhez.
Nem kifogásoltam az állványokat. Magukban simán megállják a helyüket. A 2 szín együtt az, ami nincs rendben.
A forrasztásnál nem a páka a hibás, hanem a kezelője. Nincs meg a kezedben a több ezer forrasztás tapasztalata. Majd összejön. Attól még működhet tökéletesen.
PH-User: ott a két pinnek van egy adott átmérője (+ pin, -pin)
Olyan hosszúság esetén lehetnél eltekintőbb.
eziskamu: Nem hiszem, hogy +- 18V-nél több megjelenne a kimeneteken.
Pont abból adódhat a minőségi ugrás, hogy a bekötéstől függően valamelyik polaritást nem szereti az elkó. Idóvel a fordított polaritás miatt veszít a kapacitásából is.
-
bbandi
tag
Szép munka. Kíváncsi lennék egy rendes keresztváltóval (a kondi helyett), mit tudna.
-
eziskamu
addikt
A kondicserének mekkora szerepe volt a hangzás javulásában? Én egy ilyenben cseréltem már erősítő IC-ket és táppuffereket (+ pár kereámiakondi táp részbe építése szűrésnek), két kondicsere még beleférne, de a többivel már nem bajlódnék.
-
Patice
nagyúr
A minőségi ugrás azért észrevehető lett.
Pedig eredetileg a bipoláris elkó sorosan volt forrasztva a magasra. A kondi értékeivel sajna nem volt se lehetőségem, se időm kísérletezni. Csak vettem ugyan olyan értékűt. A méretbeli különbségen Én is meglepődtem. Lehet egy kisebb is bőven jobb lett volna az eredeti helyett. A magas hangszóró impedanciája ismeretlen számomra, nincs semmilyen jelölés rajta. A mély-közép 4 ohmos, 20 W terhelhetőségű.
A forrasztáshoz egy nem túl jó pákám volt csak, sajna ebből kellett dolgoznom.
Az állvány anyagának színe a "hárombetűs barkácsáruház" szerint cseresznye.
Egy mérésnek Én is örülnék. Érdekelne mit tud műszerek szerint.
-
PH-User
addikt
Tetszik a testreszabás, csak azt soha nem értettem, hogy ahol csatlakoznak a hangszóróhoz futó vezetékek, ott a két pinnek van egy adott átmérője (+ pin, -pin)
Ha ezek fixek és mondjuk 1mm átmérőjűek, akkor az áramkörön ezek máris limitálnak, tehát ha utána 3mm2-es kábelt forrasztunk rájuk akkor végül is mit érünk el?
Nem tudom érthető-e amit írok. Mindig lesz egy szakasz (még ha rövid is) ahol korlátozva van a jel áramlása és azt nem értem hogy tudja a vastag vezeték ezt feljavítani (mert ugye tudja).Nem tudom elég érthető volt-e, de törekedtem, hogy az legyen.
Egyébként szép munkát végeztél! -
Lompos48
nagyúr
Az írás szép, kerek, értelmes. Végre valaki, aki tud helyesen írni!
A nagy minőségi ugrásban nem hiszek, de ez az én bajom. Mérni kellene.A soros elkó (eredeti?) a magasnál kapásból butaság. Oda nem lehet polarizárt kondenzátort tenni. A te választásod jó. Az értéke is megkérdőjelezhető, túl nagy (függ a hangszóró impedanciától, frekvenciamenetétől).
A forrasztást még gyakorold!Esztétikai kifogásaim vannak (
): az állványok színe szerintem nem talál a többi feketéhez. A kábeleket elrejthetted volna, ne lógjanak ott szanaszét, mit tyúkbelek.
Csak így tovább!
-
zkiss0
tag
HI!
A kábelek egymástól való elszigetelésére kiváló a zsugorfólia, ami több méretben is kapható, nem mellesleg szebb, igényesebb.
További jó munkát, tetszik nagyon, valóban sokat javíthatott a hangzáson.zkiss0
-
Patice
nagyúr
Az állványnál is az alacsony költség volt a cél, nem pedig a legjobb minőség. Így is segíti a dobozokat mélyben és ezzel így már elégedett is vagyok. Amúgy is akarok majd komolyabb cuccot is, már arra gyűjtök.
A kábel azért több eres, mert fizikai tény, hogy a töltések az erek felületén vándorolnak, így minél nagyobb ez a felület (minél több ér van) adott keresztmetszethez képest, annál több töltés tud átmenni ugyanakkora idő alatt.
Amúgy köszi!
-
LuiT
aktív tag
Egy pár észrevétel:
- A hangfal állvány súlyra OKÉs, de sztem az anyaga nem igazán HiFi-nek való.
- Anno régi tanulmányaim alapján, minnél tömörebb és szilárdabb anyagból készítették az állványokat.
- Az aljukra 4 tüske, az alá pedig filc, hogy ne sértse meg a parkettát, de hangzásilag is jót tesz neki.
- A Vastag kábelezést nemtom ki találta ki anno, de szerintem 1 szál vékony tisztább hangképet adna, de ez ízlés dolga.
Amúgy elég pofás kis írás, gratula. -
Patice
nagyúr
Utólag belegondolva elég lehet az 1-es kábel is. Szándékosan "túlméretezett" kábelt raktam bele. Azt akartam, hogy a cserélt alkatrészeken ne múljon a minőség. Mutassa meg mit tud.
Az erősítő része minőségileg nem a legjobb, de a NAD-os teszt után azt kell mondjam, hogy az erősítő egész jó minőségű a hangszórók tudásához képest. A jó minőségű összekötés és a forrás sem elhanyagolható szempont.
-
Akkor ezek szerint egész jól sikerült a műtét.
Én is gondolkodom az újrakábelezésen, de így képek alapján megint elbizonytalanodtam kicsit. A 1,5mm²-es kábel vastagnak tűnik, főleg ez alapján. Egy ilyen után valószínűleg azoknak a tüskéknek és a NYÁK vezetékezésének az ellenállása lesz a szűk keresztmetszet.
-
Patice
nagyúr
Hamar kikerült. Köszönöm a gyors munkát!
Új hozzászólás Aktív témák
lo Genius SP-HF 1250x tuningolás: forrasztás-ütés-vágás egyszerűen, olcsón.
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Keychron K2 HE
- ZBook Firefly 14 G10 14" FHD+ IPS i5-1335U RTX A500 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- PS5(DS5) Hall effect és Xbox Series TMR analóg analóg csere
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest