- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Upo
addikt
-
Francia91
veterán
-
Upo
addikt
-
hevizms
addikt
-
hevizms
addikt
-
kovy79
őstag
+1
Én is pont tegnap olvastam, nagy gratula a srácnak!Egyébként én úgy vagyok vele, hogy a motorozás (főleg a túrázás) egy hobbi és semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki ezt a szeretett hobbimotorjával csinálja.
Ha valaki ezért lehülyézi, akkor nincs miről vitatkozni, mivel a hobbi ugyebár szubjektív dolog... -
hevizms
addikt
Mennyi "hozzáértő" van.Gyanitom sosem volt Mz-jük vagy ha igen,totál hülyék voltak hozzá.
Minden évben elmegyek külföldre a /1-el most már 6 éve és jelentem "egyszer sem"kellett hazahozatnom,de a társaimnak sem akikkel voltam.
Németország,Ausztria,Szlovénia,Erdély,Ukrajna,Olaszország,
Lengyelország,Szlovákia,Csehország
Erről ennyit.Az hogy most Áron így járt,az benne van minden járműben.Ha nem így lenne akkor nem volna szükség szervizekre.
Jó multkor egy volt Mz-s társunknak a BMW 1150RT motorját kellett tréleren hazahozni,mégsem mondanám hogy szar a BMW.
Jövőre kicsit gatyába rázza a 251-et és csont nélkül lefogjuk tudni Erdélyt(ugyanis én is megyek vele
) -
Francia91
veterán
-
Lomha 8V
addikt
-
kelly416
veterán
Kawasaki VN 800 Drifter, 2002
Magam bütykölöm amikor kell.
-
szekfizsolt
senior tag
Újabb motorom nagyon sosem volt, de ha úgy megy, mint az autóknál, akkor egy új motorral szükség lehet egy laptopra és a szervíz telefonszámára. Értékelem a régi szép időket.
Ezért vettem olyan autót, amit meg tudok javítani (mielőtt valaki megmondja a tutit, nem a pénz miatt), ha gáz van és az ETZ elnyűhetetlen és ez így van rendben. 
-
kelly416
veterán
Ilyenkor azért át tudom értékelni a "megszállott" kifejezést. Nálam egy szerszámkészlet (alkarnyi vékony, arasznyi hosszú szütyő, amibe gyertyakulcs, 3 villáskulcs és egy csavarhúzó fér nagyjából, na meg egy pici-pici drótkefe, ha beköpné a gyertyát...) és egy izzókészlet volt a felszerelés mindig ilyen szempontból, még az Erdélyi túrákon is, és soha semmit nem használtam belőle. Motoros talin használtam a gyertyakulcsot, és ennyi.
-
Francia91
veterán
A hátsó dobozban 6 flakon (6 liter) 2T olaj volt, forgalmi engedély, láthatósági mellény, és pár villáskulcs

Az oldaltáskában vittem magammal biztosítékokat, gyújtótrafót, 2 új Brisk N14C gyertyát, egy rakás szerszámot, első és hátsó kerékhez belső gumit, szerszámot a gumileszedéshez, kb 0,5 m benzincsövet, egy tartalék hátsó lámpát, és 2 db komplett irányjelzőt, valamint mindenhez 1-1 izzót, valamint a kipufogóhollanderhez gyári körmöskulcsot, mert tudtam, hogy még néha után kell húzni, mert a túra előtt kb 2 hónappal lett feltéve az új kipufogókönyök
Megfelelő mennyiségű választ adtam?
-
MurdR
veterán
Szépen összeszedted a gondolataidat, tetszett a cikk.
Bár elfért volna egy kicsit mélyebb elemzés is, én azon kezdtem el agyalni, hogy a dobozodba mi volt, meg mit vittél magaddal az útra... De ez lehet, hogy csak engem érdekelt volna
-
zoltanz
nagyúr
Garutulálok az úthoz azért, a képek is tetszettek. Nekem is az első komolyabb mocim MZ volt, sokat kibírnak. Ismerőseim annak idején Pannóniával utaztak le az Adriára.

-
vandor01
senior tag
-
creation
senior tag
Nem mindenhol szokás a motorosok összetartása. Legalábbis Horvátiában nem ezt vettem észre.
Ellenben mikor kifelé mentünk (VTR 250 + Ducati Monster 600), elég sok hazai állt meg, amikor a Ducati megadta magát. Volt olyan motoros aki nem állt meg, mert visszajött autóval, hogy látta a gondot, de gondolta autóval többet tud segíteni... Így elmentünk hozzá 20km-el odébb, amikor félig megjavítottam a keletkezett hibát és kaptunk egy vagon szerszámot, hogy ha kiértünk Horvátiába, akkor javítsuk meg rendesen, aztán majd visszaadjuk ha haza jöttünk.
Egyébként a Balaton felvidékieknek is minden tiszteletem. Ugyanis amikor a ducatihoz vadásztam alkatrészt, akkor annyira gyorsan és készségesen segítettek az egyik kis háztartásban a probléma megoldásában, hogy az előtt le a kalappal. Pedig látszott rajtuk, hogy amúgy is munkában vannak.

Azokkal a motorosokkal viszont nem tudok kibékülni, akik soha nem ültek "szar motoron" (értsd babetta, verhovina, pony romet, simson, TS MZ, ETZ és társai) és ítélkeznek ezek felett, s azt gondolják, hogy nincs létjogosultságuk már a mai világban. Nem olyan rosszak azok, mint amilyennek ki vannak kiáltva! Csak elment felettük az idő és ezek után egy "nyugatira" ülve, valóban más a biztonság érzet. Amíg az ETZ-m volt, sokszor megkaptam, hogy miért nem veszek egy normális motort... Aztán amikor a sokadik elektronika hibás "nyugati" mellett álltam meg, akkor elgondolkodtam, hogy biztosan akarom e ezt... (végülis akarom, mert továbbra is nyugati a terv)... Az ETZ-nél és a többi szocinál, még van esély az út menti javításra. De egy nyugatinál ez szinte lehetetlen. Ott futó és go haza. Az egyik esetben egy táska van tele pótalkatrésszel, a másikban meg a kártyán legyen pénz a trélerre...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
Ez tök normál motorosok között. Én még a teherautóval is meg szoktam állni. Nyáron egy holland BMW -st vittem így szervízbe. Ott állt a srác az út szélén. Megadta magát az elektronika. Felkaptam a mocit a hátfallal, bekötöttem és elvittem a BMW szervízbe (garis volt a gép). Egyszer, túra közben, valahol Franciaországban egy baszk srácot mentettünk meg. Aztán két napig együtt gurultunk és meghívott minket magához. Következő évben el is gurultunk hozzá Bilbaoba. Így már az Atlanti Óceánba is belegurítottam az első kereket (ez szokásom, ha vmi nagyvízhez érek mocival).
-
Francia91
veterán
-
VS461
tag
Egyszer én is leültem a 251 mellé a benzinkút parkolójába, hátamat a Kresz-táblának támasztva, és két motoros be is kanyarodott a kútra, hogy kell-e segítség. Pedig csak egy jégkrémet ettem meg
. Mosolyogva elköszöntek, és mentek tovább. Nagy élmény az ilyen közösség. -
törölt tag
Tőlünk nyugatra ez már nem így megyen. Nagyon kihalt szakasz kell ahhoz, hogy Te 100 -zal előzzél. Csapatban meg pláne. Persze, ez attól is függ, hogy a hangman (ek) mennyire bevállalós (ak). Ha a második két motor jól dolgozik, akkor Road Captain -ből elég egy, de Hangman -ből kettő kell.
-
Francia91
veterán
-
törölt tag
Nem egészen.
Mi kértük ezt a rajtszámot. Mondjuk úgy, hogy ez paszzol a csapathoz.Infomaker:
Van valami abban, amit írsz, de ez két, külön nézőpont. Lehet úgy is túrázni, hogy az ilyen problémák is bele vannak kalkulálva. Szocimotoros időszakunkban a nyaralás úgy indult, hogy egy csaj becsukott szemmel rábökött egy pontra a Magyarország térképen és az lett az uticél. Egy MZ -nél nem sok minden kell ahhoz, hogy ne maradj az út szélén. Egy-egy belső, némi szerszám, meg egy vontatókötél. A gond ott kezdődik, amikor "megnyúlnak" a kapcsolati szálak és egy hosszú hétvége alatt le kell tolni mondjuk egy München oda-visszát. Az már autópálya, ahol vagy tud a moci 130 -at, vagy beszorulsz a kamionok közé, a szélső sávba és mire odaérnél, már fordulhatsz is vissza. Ugyanez csapatban még több tartalék erőt igényel, ha az együtt megérkezés is cél. -
szekfizsolt
senior tag
Először is gratulálok a cikkhez, jó volt olvasni, beleéltem magam.

Volt ETZ-m, csak a 125-ös "csepp" tankos, rengeteget túráztam vele, pedig "pici" motor, de a 60kg-mat szépen elvitte mindenhová. Autópályára is kimerészkedtem néha, a 100-at elvitte alattam.
Minden út élmény volt és többen csodálkoztak rá, mint bármelyik csilli-villi milliós motorra.
Egyszer félreálltam az út mellé valami állítani rajta és minden arra járó motoros megállt, hogy tud-e valamit segíteni. Hatalmas élmény volt. Ez egy közösség.
Sajnos a sok munka és a család mellett letettem pár éve a motorozásról és apósom "megörökölte" a gépet, majd össze is törte...
Egyszer ha lesz egy kis időm és találok és szép példányt veszek egyet és ismét belevágok.
Az MZ egy élmény, aki szereti és vigyáz rá, annak tényleg örök motor.
Gratulálok a túrádhoz, remélem olvashatom majd a következőt is.
Még annyi, hogy vezettem 250-es ETZ-t is, az már igazi túragép volt, de 16 éves az A1-es jogsim és előről kellene kezdenem, hogy korlátlan A-t kapjak, így nem vágtam bele, majd egyszer...

-
Freeman007
senior tag
Gratula
Remek cikk, jó motor - ez menni fog 20 év múlva is, nemúgy mint a mai nejlonrakéták.
Tisztelet, hogy neki mertél vágni ekkora túrának
-
Francia91
veterán
Makó felé mentem az autópályára, így Szegedet elkerültem eleve, nagy kerülő lett volna arra mennem

Vásárhely majd Makó, ott fel az M43-asra, onnan már díjmentes a szakasz egészen a határig, motorkerékpárra pedig Romániában nincs semmilyen útdíj, autópályára sem(#39) Somatom
Ezt dobta a gép, a 666-ot

-
creation
senior tag
-
Francia91
veterán
-
Infomaker
tag
Kokov véleményének védelmében:
Valóban el kéne már felejteni ezeket a motorokat. Anno tök jó volt, hogy egyáltalán volt mivel motorozni, és igen, meg lehetett javítani az út szélén (bár nekem pont mindig olyan hibákat csinált, hogy mégsem)
Erősen negatív sznobságot érzek a dologban. (ld. a zsíroskenyér is milyen jó volt anno (dehogy volt jó, mindenki szívesebben evett volna igényesebb ételeket))
A retro érzés valamilyen csodás megszépülésnek tűnik az idő fényében. vettem a múltkor egy C64et, mert milyen jó is volt az, évekig imádtam, most meg hát...nem tudok elé leülni (mély tisztelet azoknak, akiknek van hozzá kedvök, türelmük!)Innentől on:
Volt ETZ250-em, 3 évig, 2001től, olyan gyönyörűre megcsináltam, hogy csak na: vettem zsírozott papírral gyári NDK hengert, dugót, új kipuffot (gyári!), új ülés, ami csak kell, de _valami_ miatt mindig megállt alattam. Hol a gyújtótrafó, hol a váltó volt szar (cserélve volt pedig minden), és csörgött húzatáskor, pedig még a hazai egyik MZ szerelő "Isten"hez is elvittem, új telók (15ezer per db!!), metálfény, tényleg szép volt.
De egyszerűen ez a motor nem arra való, hogy túrázzunk vele hosszú távon. Lehet vele menni, trabanttal is a fekete tengerhez, de nem erre való. Lehet példákat hozni, persze, hogy nekem a GSXR1000 is elromlott, de azért az nem statisztika.
Nem fikázom! Csak azért ne istenítsük. Én sem istenítem az ezres swiftem, 18 éves, tudom, papír, meg f.s meg sz.r, de mégiscsak soha az életben nem romlik el, és swifteket nem látni az út mellett. Persze ettől még olyan zajos mint egy trabant, csörög zörög, de megy, és 3.8L a fogy rekordom vele. (városban 5)
Mindezen fentieket tényleg csak azért írtam, hogy hangot adjak annak a véleményemnek, hogy jó volt anno az ETZ, de már a múlt, és akinek van türelme a vele történő szenvedésnek, tegye, respect, de azt tényleg _ne_ mondjuk, hogy elnyűhetetlen, meg hogy kimegy a világból.
-
Francia91
veterán
-
vandor01
senior tag
jotanacsokat tudok adni mz/etz kuplung könnyitésre!

-
creation
senior tag
-
Francia91
veterán
Nincs itt semmi nyomor, pusztan mas eleterzes egy ilyen szocimotorral jarni az orszagot, es turazgatni, mint egy nagymotorral
. Oszinten: Honda CBF500-ason tanultam es vizsgaztam, de nem hianyzik. Nincs olyan karaktere, mint egy MZ-nek. En eleve MZ mellett nottem fel, otthon faternak van egy '87-es ETZ 250-ese, eleve a 250-es MZ-k hangjat is imadom
. Ez fogott meg, es ennel is maradok, attol fuggetlenul, hogy megvan a korlatlan vizsgam is motorra. Fenntartasi koltsegei nevetsegesen alacsonyak.
Raadasul en a megallast is a sajat hibamnak tekintem, mert tavasszal megtehettem volna, hogy ujrakabelezem a motort, de kihagytam (ellenben sok mast javitottam rajta)
Majd most telen lesz ra ido, es ujrakabelezem a teljes elektromos rendszert, valamint veszek Muller Szabolcstol egy uj Hall jelados panelt, es megy az eredeti helyere, szinten friss forrasztassal es kabelekkel
-
VS461
tag
Szép teljesítmény, gratula!
Most már csak összeborítom a 251-est, ami festés, újrakábelezés és elfoglaltság miatt van darabokban. Pedig tudnék szólni ismerősnek, hogy csináltassa/csinálja meg, amíg odavagyok. De akkor a szerelés, a saját kezű munka élménye hol marad? Nekem, aki suttyomban szerelte a biciklijét gyerekként (az első dolog,amit össze is tudtam rakni szétszedés után
), annak ez is hozzátartozik az "élményhez", nem csak a motorozás. Meg néha a full cuccban hazatolás 
Az meg, hogy megállt a kolléga alatt... ő még tapasztalatlan szocimotoros, legközelebb profibb lesz hibakeresésben és pótalkatrészek meglétében (igen, öreg a vas), és hazajön vele.
Tisztelet, hogy Erdélyt is bevállalta egyedül. Nyomor? Kokov fórumtárs, ön téved.

-
vandor01
senior tag
-
Francia91
veterán
-
PAtr0n
addikt
-
Francia91
veterán
-
vandor01
senior tag
-
bitpork
nagyúr
-
Francia91
veterán
-
bitpork
nagyúr
-
Francia91
veterán
-
bitpork
nagyúr
-
Francia91
veterán
-
bitpork
nagyúr
-
Francia91
veterán
-
bitpork
nagyúr
-
Francia91
veterán
-
Francia91
veterán
-
sisu2
aktív tag
-
wolfnet
tag
Minden tiszteletem a tied már írtam is korábban, de azért tegyük hozzá ehhez a kijelentéshez azt, hogy azért a te motorodban is elég sok minden ki lett már cserélve az évek során, és ne egy harley-hoz hasonlítsuk, hanem mondjuk japán motorokhoz. Nekem 22 éves és szintén kitűnő. Mit tekintünk mainak?
Gazdin múlik elsősorban az, hogy megmaradnak-e.

-
vandor01
senior tag
Jo kis tura...
kar a vegen a szoporoller de hat ez van ETZ meg 26 ev
Anno az en idomben mikor fiatal voltam

es ezek a 26 eves mocik ujjonan szaladgaltak!
akkor mi is az oregeket vettuk 250/1 vagy ETZ250...
vagy a nyalanksag! sajat epitett moci!
/1 vaz, ETZ blokk+hatso lengovilla, kis kerek elol tarcsafekkel....
azt irany az NDK 1989ben voltunk ezen az utvonalon:
Budapest-Drezda-Berlin-Nyugat Beril-Rostok.. na es vissza!aztan Legyelorszag Krakko csak 400km hetvegere kiugrani? voltunk parszor

Erdelyben is voltam 1x...Technikai cummi mindig elofordulhat de ha karban volt tartva a gep?
valamint megfelelo mennyisegu tarcsi alkatresszel... azt nem volt gond

-
Francia91
veterán
-
bitpork
nagyúr
-
creation
senior tag
-
kelly416
veterán
Nekem nem tudom mekkora a tankom és nem tudom, mennyi a tartalék.
Átlagosan 120 mérföldnél kell tartalékra kapcsolnom, mentem már 160 mérföldet (nem szándékosan) egy tankkal, még nem állt le, de tovább nem próbálgattam. Nálam ennyi a számítógép. 
-
DonElvis
aktív tag
-
Francia91
veterán
-
RECSKA
veterán
-
DonElvis
aktív tag
Respect a túráért.
Úgy szeretem olvasni ezeket a szocimotoros túrabeszámolókat. Csak az a baj, hogy majd' mindegyik trélerezéssel ér véget. Biztosan én vagyok már elkényelmesedve, de lehet nem állnék neki motort szerelni az út szélén, inkább felgyújtanám mérgemben.
Furcsa ám az, hogy mindneki úgy tartja, ezek a motorok egyszerűek, könnyen javíthatóak. A szerző ennek ellenére nem tudta működésre bírni a gépserkányt, ráadásúl mint írja nem idegen tőle a mociszerelés.
Ez ez egy dolog az, ami miatt ki fognak halni ezek a gépek. A mai világban egész egyszerűen már nincs idő az út szélén motort szerelni, oda kell érni időben. Csak ezért nem vettem ilyen gépsárkányt, maradtam a nagyrobogónál.Üdv:
Don -
Francia91
veterán
Jövőre is lesz Erdélybe menet, nagy valószínűséggel többen is megyünk MZ-vel
. Én 2011 óta évente járok Erdélyben, idén mentem először motorral, eztán is megtartom a szokásomat, hogy minden évben egy hetet kint töltök Erdélyben 
Ha pedig 3 éven belül meglesz az 1300-as Bogár, akkor azzal is bejárom Erdélyt
-
Füge007
senior tag
Először is grat az írásodhoz, mint nagy világcsavargó nagyon szeretem az ilyen beszámolókat. Nagy szép helyeken jártál, bár az idő majd a technika sem volt kegyes hozzád. Azonban ez ne szegje kedved, mint a negatív kritikák sem! Ha neked ez a motor tetszik akkor ezzel motorozol, ennyi, nem is értem miért kell ebbe belekötni
Remélem a következő utadon semmi probléma nem jelentkezik, ja és szívesen olvasnám majd annak is a beszámolóját! Sajnos én nem motoroztam, de mostanában egyre jobban izgat a téma, lehet benevezek majd én is valami túragépre, de ez még a jövő zenéje. Sok sok balesetmentes kilométert neked 
-
kpal
nagyúr
Élmény és kalandos túra volt .

Most is hűen helyt állt az N8.
-
csabyka666
veterán
A 4,5 liter már hihető, a 2 liter - nekem - továbbra sem. Nem azért, mert irigy vagyok a 4T fogyasztására, hanem egyszerűen nem megy el ennyiből - ha normálisan használod, és 90-100-at mész vele! A végén már ott tartunk, hogy meg kell állni 100 kilométerenként, mert a tankot szétrepeszti a megtermelt benzin.
Ja igen, 50-es 4T robogók legendásan jól (keveset) esznek, de cserébe nincs teljesítmény se, mondjuk oda, ahova tervezték őket (falu, város) szerintem nagyon jó választás. Miután 2 óra városi vezetés alatt véresre rugdostam a lábfejem egy 600-as GPZ-n, kezdtem felértékelni a robogók szerepét.
Simsonnal 3 literből eljártam én is, mentem vele sokat forgalomban, nem csak faluban rajoltam, a vége 65-70 volt, sík terepen inkább csak 65, de az megint más világ.
-
Den Hadnagy
senior tag
-
kelly416
veterán
Kollégám meséli, elmentek Sirokra többen is innen melóhelyről (Szentes). Aki mesélte, egy 125-ös endúróval, a többiek 800-1100 sport és túra-sport, de egy tempóval haladtak, senki senkit nem hagyott ott sehol. Mielőtt célba értek, gyorsan beporoltak egy kútra tele tölteni a vasakat, a mesélő meg mondja, levette a tanksapkát, bele kukkantott, és a többiek kérdő tekintetére csak ennyit felelt, "Én még ezzel haza megyek." És nem hinném, hogy annyival nagyobb lenne a tankja. Egy 600-as ennyivel takarékosabb lenne?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Den Hadnagy:
A h.sz eleje nekem szól, de sem a cikk sem az érdem nem az enyém.
(Most másodjára elolvasva nem annyira félre érthető, mint először, már én is értem, mire gondoltál. Mindegy, így hagyom.) Ettől függetlenül tervben van jövőre egy Transzfogaras, de hirtelen 1-ről 4-re emelkedett a családom létszáma (plusz kutya), úgyhogy én bebuktam a motorozást egy darabig, ha nem akarom otthon hagyni a Többieket. Rövid túrák, találkozók OK, de Erdély nem olyan, ami bárkinek is a könyökén jönne ki, ezt nem szívesen venném el a család szeme elől. -
Den Hadnagy
senior tag
Nekem a 600as Hornetem eszik 4,5-4,7-et, csomag nélkül, 90 kilómmal, hegyen "hajtva". Nem vagyok profi, 110-120 a teteje (mondjuk egy nakeden elég is annyi)
Transzfogaras jövőre nekem is tervben vanSzóval fogyasztásügyileg meg tudom erősíteni, amit mondasz.
A cikkhez: riszpekt a bátorságodért.
-
Jeanne d'Arc
addikt
Jo cikk lett és nagy kaland!
-
csabyka666
veterán
-
MK VII
veterán
-
kelly416
veterán
Kawasaki VN800 Drifter, 4,5-5,5 liter, pedig V2 és cruiser, úgy is használom. Egy sor4 600-as minimum ennyit bepuszil.

-
antikomcsi
veterán
Mindig jó ilyet olvasni, most is!
Köszönöm a lehetőséget.
Nekem, úgy 20 éve volt ilyenem, és bár szerintem az egyel ez előtti széria jobb volt, ezt is szerettem. Egy könnyű kis városi motorként kezeltem. Nem volt egy erőgép, nem száguldozott 200-al, de lelke volt, sokkal könnyebb, és kevésbé fárasztó volt motorozni vele, mint a 350-es jávával.
Ha megbecsülöd, szereted, akkor kitartó társad lesz.
Kívánom, hogy legyen vele még sok közös kalandod, és örömed! -
creation
senior tag
Először is... Gratulálok.
Nem vagyok egyedül az agymenésemmel, csak én már megelégeltem. Aztán rá kell jöjjek, hogy igazából annyira nem is volt az rossz...
Saját tapasztalataim: [link] [link] [link]
Nem volt jó gazdája. Sajnos olyan élethelyzetben vettem meg olyan hibákkal, amiket akkor nem tudtam javítani (nem volt már rá pénz). Ezért sajnos a motor sem volt túl hálás. Párszor hagyott az út szélén. De be kell tudjam ezt annak a ténynek, hogy öreg is volt és sajnos sz.r is.
Aztán megvettem a "nyugatit"... [link]
Azt gondoltam kevesebb bajom lesz vele...
NOS NEM. Azaz de, csak másképp. Meg más összegért...
A legújabb feladat, hogy megoldjam, hogy a 2-es hengerből a szelepfedélnél a vadi új GYÁRI 2600HUF-os szaros tömítő alátét alól ne gyöngyözzön az olaj! Ami így elsőre semmi, de gyakorlatban egészen valószínű, hogy 4 gyári csavar + 4 gyári alátét + szelepfedél tömítés kombó lesz, ami alsó hangon lesz 30eHUF. Ennyiből meg lett volna az ETZ-n a festés, vagy a full elektronika csere.
Utána meg jön a vezérmű lánc csere... Amit én nem tudok megcsinálni, hiába autóreszelő a szakmám. Nem értek hozzá, így megy szervízbe. Egyenlőre tudni sem akarom, hogy mennyi lesz az annyi! De az is lesz vagy 50eHUF az 100%.
Szóval, amikor a családom okoskodott, hogy miért nem veszek nyugatit, azzal nincs baj, akkor ilyenkor be szoktam mutatni a "nincs gond"-ból adódó számlákat... És szoktak csodálkozni...
Egy szó mint 100... Jó kis motor az az ETZ. Nem mondom azt hogy visszacserélném, de azon tudtam, hogy mit miért kell csinálnom, itt meg rohangálhatok a szervízbe.
Tartsd karban s tiszteld, akkor még törökországot is meg fogod járni vele!
-
csabyka666
veterán
Részben igazat adok neked, de csak részben!
Én a vásárlást tekintve valahol a kettő között vagyok. Pénzem lett volna (sajnos csak használt) japán motorra, nagyon tetszettek a sorkettes naked bike-ok (GS500, de méginkább ER-5). Meg tudtam volna venni, de 2 "apró" gondom volt.
1.) Pénzem nem sok maradt volna, és akkor éppen tervben volt egy vállalkozás indítása, azt pedig nullából nem lehet.
2.) Számoltam azzal is, hogy mi van, ha elromlik? Felénk az a mondás járta: "az új gépen az alátét is új", de mivel használt motort vettem, sajnos hatványozottan kellett gondolnom a meghibásodásra.
Szerencsére van egy kis szerelő-vénám, nem pityergek, ha olajos lesz a kezem, illetve nem vagyok a pénztárcám ellensége sem - nem mindegy, hogy a garázsban, olajosan, sámlin ülve megjavítom, vagy évente viszem szervizbe (évente olajcsere, karbiszinkron, néha gumit is kell rá venni, erős motorra abból se a legszarabbat kellene megvenni, alsóhangon egy százas 2 normális gumi...és ezek még csak a kötelezők, még el sem romlott a vas!)
Ezekhez a szoci motorokhoz van leírás, az utolsó csavarig leírnak mindent, hogy otthon meg lehessen javítani.Sokat fórumoztam a vásárlás előtt, lényeg a lényeg, 251-es ETZ lett a kiválasztott, és nem bántam meg! A forgalmat lehet vele tartani, emelkedőn sincs gond, 2 személlyel is megbirkózik, fogyasztása sem olyan rossz. Jó értelemben igénytelen motor, évente átnézem, és nincs vele problémám. Ha megadja magát a blokk, akkor megy generálra, és ki fogom tudni fizeti, nem kell ráköltenem egy használt motor árát.
A 2-3 litert nem hiszem el, akármilyen hiperszuper űrtechnikád is van. Bocs, elhiszem, ha 70-et mész vele 6.-ban, lejtőnek, hátszéllel, de ha tényleg használni akarod, nem fog elmenni 2-3 literből. Ezt több, igazi motoros barátom is megerősítette, akik 600-as sornégyekkel járnak, és ha elhúzzák neki, bizony nyeli a benzint. Én is eljárnék 3-4 literből az ETZ vackommal, de akkor inkább megyek gyalog, vagy busszal, mert úgy nincs élvezet a motorozásban, ha a csak negyed gázon tötymörgök, lejtőn meg behúzom a kupplungot.
Szóval összegezve: igazad van, szívem szerint én is új motort vennék, és javaslom mindenkinek, vegyen is új motort, mert az új cuccokkal valóban kevesebb a gond! Azzal viszont nem értek egyet, hogy le kellene hülyézni a Simsonos gyerkőcöket, nagyon nem!
Vannak, aki szívből motoroznak, és vannak, akik szimplán bohócok, játsszák az eszüket. Ők általában az életben is ilyen mentalitással rendelkeznek, lehet, hogy másra nincs is pénzük, csak a motorral villognak, enni meg nincs mit.
-
Laca0
addikt
Nekem 250-es "Etkám" volt, 80ezer kilóméter felett (én csak 15-öt tettem bele). Leállni csak akkor kényszerültem, amikor kifogyott a benzin (sajnos többször elszámoltam magam). Pedig nem csak országúton, hanem terepen is jártam vele.
Az évek alatt egyszer állt meg úgy, hogy 8km-t kellett tolnom teljes felszerelésben, megpakolva...
Otthon kiderült, hogy a generátor egyik sarujáról ugrott le egy kábel. Ha levettem volna az oldaldeknit, egyből megláttam volna
Ill. néha előfordult, hogy az oxidáció miatt nem kapott áramot az akkutól, de egy kis felülettisztítás után már lehetett is indulni. Gyergyakulcs, tartalékgyergya, pár villáskulcs, csavarhúzók azért mindig voltak nálam!Még annyit hozzáteszek, hogy ezek az ETZ-k igen kényelmes túramotorok (voltak)! 90-100-as tempót erőlködés nélkül tartották és a menetszél sem vitte le az embert. Nem sokszáz kilóméteres utakra volt tervezve (mint ahogy a legtöbb jármű sem!), ennek ellenére én is 100-150km-eket mentem egyhuzamban vele és nem volt gondom. Persze mindennel előfordulnak váratlan hibák. Most eszembe jutott még egy sztori! Elkezdett fulladni a motor, majd leállt. Cseklisa kezd: gyertya, gyújtás, benzin, karbi... Minden jó. Berúgom, indul. Megy 5-10km-t, megint leáll... cseklist megint, minden jó, a motor indul... amikor lehúztam a benzincsövet, valahogy nem olyan sugárban jött a benzin, mint szokott... kiderült, hogy a tanksapka levegőző lyuka el volt dugulva!!!
úgyhogy a további utat lazán rácsavart tanksapkával tettem meg... 
-
khron78
őstag
Végre egy jó cikk!
Köszi a beszámolót, klassz túra lehetett, a végét leszámítva.
Örök élmény marad! -
macskea
őstag
Valami hasonló kommentet akartam írni, hasonló hibalistával.
Az utolsó ETZ-m egy 8e km-t futott gyakorlatilag gyűjtői darab volt, az is széthullott minden méteren. A kor nem múlik el nyomtalanul.Ettől ilyen nagy szó amúgy, amikor látok valakit egy ilyen motorral nekiindulni egy komolyabb túrának.
Garanciális pár éves motorral ez nem akkora truváj, de én mégis azt választottam, inkább a távolság legyen a kaland, mindsem a lerobbanástól való rettegés meg az éjszakai szerelés.
Én ehhez már puding vagyok. 
-
kelly416
veterán
-
Kolondrum
félisten
-
frem1790
őstag
Nekem kb. az jött le a szavaidból, hogy hülye mindenki akinek valami hobbija van. Lökött a rádióamatőr mert saját rádiót bütyköl és azzal fürkészi az étert, lökött a motorszerelő gyerek mert szerinte nagyobb élmény egy olyan mocin repeszteni amit saját két kezével rakott össze, stb...
Hiányzik belőled az alkotó ember öröme: örülni a jól végzett munka gyümölcsének és élvezni azt. Evvel persze nincs semmi baj: nem vagyunk egyformák mi emberek, ettől színes a világ. Egyedül azt nem értem, hogy ha Te így látod a dolgokat akkor miért próbálod elrontani más örömét és lehúzni a teljesítményét??? -
Djuree
félisten
na ezt elolvasom! már csak az mz miatt is.
nekem ts 125-öm volt, azzal kimaradt, de most a nagy yamahával muszáj lesz végre beiktatnom nekem is.
-
Francia91
veterán
-
Joe.36
addikt
Gratulálok, szép
A régi szép emlékek 
-
bitpork
nagyúr
Fogadjunk eszedbe nem jutott megállni nálam

-
PAtr0n
addikt
Nem mindenki születik bütykölésre, és arra sem, hogy a maga két kezével összerakott blokk első sikeres beindítása után megérezze azt az igazán felemelő érzést, amit azok sosem fognak akik túl korán feladják, vagy pökhendiségből leszarozzák a régi technikát.
Szegény vagy barátom, így 30 felett, nagyon is, csak még nem tudatosult benned. No offense... -
törölt tag
Na, ez a veszély minket tényleg nem fenyeget. Én vagyok a társaságban az egyetlen Android -kütyübolond. A másikról, az engedélye nélkül, bármilyen képet közzétenni kifejezetten sértésnek számít. Tulképp a kommunikációnkhoz van a FB -nál is egyszerűbb mód. Van egy közösen épített és közösen fenntartott házunk, ahol a motorjainkat is tartjuk és napi szinten találkozunk, kb. 20 éve.

-
kovy79
őstag
Az én példám pont jó válasz neked:
Németországban élünk, nevezhetjük jómódúnak magunkat (orvos + informatikus) és én most vételi szándékkal csakis 15-20éves, ütött- kopott (de egyben lévő) motorokat nézegetek, hogy koszosan ülhessek a sámlin és szerelhessek, majd -lehet, hogy sokkal kevesebb ideig- motorozhassak azzal, amit én újítottam fel, javítottam, tartottam karban...
Nem vágyok arra, hogy bemenjek egy szalonba és kihozzak egy új motort. Veled ellentétben én mondjuk nem nézem hülyének (és ki is mondom) azt, aki nem velem azonosan gondolkodik és nem jelentem ki -sarkosan fogalmazva-, hogy egy csóró hülye...#54) Somatom, ez pont olyan, mint sok mai okostelefon tulaj, akik már el sem tudják képzelni fb, viber, stb nélkül az életüket és kis túlzással hülyének nézik az embert, ha az átmegy a szomszédjához megkérdezni valamit és nem whatsapp-on ír rá...
-
törölt tag
Te tök rosszul látsz valamit. Fogalmad sincs arról, hogy mi a motor szeretete, milyen érzés olyan motoron ülni, amit Te raktál össze, amit az utolsó csavarig ismersz. Sztem mi itt tényleg jól eldiskurálunk Simsonokról, MZ -kről, Pannóniákról. Pedig képzeld, volt már új motorom! A mostani egy 2003 -as HD Dyna Sport (Nyíregyházi HD szalon), 2001 -es HD Dyna Glide (HD Budapest), 1999 -es Suzuki VL1500 (Amargo Chopper). De, az elsőre (ETZ250) emlékszem a legpontosabban. 1987 ápr. 10. (péntek). Akkor, az első gurulásomnál találkoztam azokkal az emberekkel, akik a mai napig meghatározói az életemnek. Minden egyes hiba, lerobbanás, esés, stb. ma egy-egy emlék, story. Nagy kár lett volna, ha ezek nem színesítették volna az életünket.
-
kovy79
őstag
-
Francia91
veterán
Őszintén: Lett volna pénzem nagymotorra is (jogsim is megvan rá), úgy kb 900.000 Ft-ig elmehettem volna motorvásárlásban
Miért ETZ-t vettem? Mert már bizonyított az évek során! Mert egy egyszerű konstrució, amit ha kell, az út szélén is tudsz javítani (jaa, igen, haverom hiper-szuper 3 éves KTM-je felvonulásokon, meg hosszabb utakon rendszerint felforr
), és a fenntartása is olcsóbb
. Amúgy meg ennek az átlagfogyasztása 4,7 liter/100 km, ami szerintem nem mondható rossznak egy 26 éves 2 ütemű motortól, csurig pakolva, meg az én 100 kilós súlyommal 
Kollegám Pannónia P21-essel járja a fél országot, hiba nélkül! Arra is mindenhol azt hallom hogy szar, meg satöbbi, de itt van rá példának kollegám, aki ért hozzá, tudja, hogy mit és hogyan kell összerakni, hogy az jó is legyen
CBR600-as Hondával rendelkező haverom azért nem tudott velem jönni Erdélybe, mert a blokkban vezérlést kellett cserélnie, hirtelen zsebből 80.000 Ft.... Vazzeh, MZ-nél egy komplett motorgenerál 60-70.000 Ft, felső hangon számolva... No comment...
Nem a pénzzel van gondom, hanem azzal, hogy ma már mindent úgy csinálnak, hogy 10 éven belül dobja ki az user. Valaki pedig szereti a 2 ütemű jószágokat, van egy külön világa neki... 2-3 év múlva majd lesz az MZ mellé egy VW Bogár 1300-as (igen, tudom, neked ez is szar
), meg egy Honda CBR1000F, a Bogár után... -
kokov
tag
Tudom, hogy esélytelen, amikor elképzelem, ahogy leültök és nagy egyetértésben kitaláljátok, hogy egy körváltós 4 ütemű Honda, ami évekig gyakorlatilag kinyírhatatlan és elmegy 2-3 literrel az akkora lehúzás, hogy egy igazi kizsákmányoló rendszer terméke, mert semmit nem fogyaszt és csak megy és megy bezzeg az MZ az milyen jó, mert jó nehéz és eszik, meg cserébe jól nem is megy.
Ó egek.
Mert szétszeded és össze tudod tenni és ettől jó, mert ülsz nyakig retkesen a garázsban egy kényelmetlen sámlin és bebeszéled magadnak, hogy nem lenne jobb kint motorozni inkább, mert te hogy szeretsz retkesen ülni a garázsban. Szeretsz a frászt.
Nem vitázom, nincs ennek értelme, igazából költői kérdés volt, hogy „minek kell történni a belátáshoz?”. Egy új motorhoz kéne jutnia első körben, csak ott a hiba, hogy pénze nincs és a legolcsóbb megmagyarázni, hogy nem kell új motor, mert az MZ is jó és így a nem tervezett út szélén rohadás az egyből nem szívás lesz, hanem kaland.
Nos, jó is a kalandozás és amikor a 17 éves gyerek tolja azon tudok is nevetni, csak 30 felett már inkább elszomorít.
Az a qrva nyomor jut az eszembe róla, amit senki nem érdemel meg, aki rendesen melózik 8 órát naponta. -
törölt tag
Akkor tudod, hogy "hova valósi vagyok".
Te is nyomulsz Kunmadáron?
Egyébként, nekem van egy nagyobb álmom is, mint a Szimó. 20 éves koromban hozzájutottam egy 79 -es CBX1000 -hez. 1990 -ben az elég "csajozós" volt. Sajnos kehes lett a blokk, nem bírtam volna felújítani (6 dugattyú, 18 gyűrű, 24 szelep, 4 vezérműtengely, stb.), ezért 6 év után, hülye fejjel eladtam. Ó, ha még egyszer lehetne egy ilyen mozdonyom! -
Francia91
veterán
Amint olvashattad, 3 elektromos kábelen buktam el. Ismerősöm Harley Davidsonában (ami akkor volt 2 éves motor!), a komplett elektronikus gyújtás adta meg magát Olaszországban, amihez ráadásul csak úgy tudott volna hozzáférni, ha lebontja a fél motort.... (teherautóval lett hazahozva)
Amúgy is terveztem a motor újrakábelezését, ugyanis az MZ egyetlen lehetséges hibaforrása szinte 95%-ban az elektronikában rejlik, ami a kb 25-30 éves kábeleknek tudható be. Ha ezt a vétel után megcsinálom, akkor hiba nélkül jártam volna meg Erdélyt
Nem kell hozzá szakértőnek/szerelőnek lenni, de tudni kell, hogy ezeknek egy picivel több karbantartás kell, mint a mai modern motoroknak, és józan ésszel remekül karbantarthatóakFater ETZ 250-esében 111.054 km van, megszakítós gyújtással, bontatlan motorblokkal... Hiba nélkül járta meg vele nem egy alkalommal az NDK-t Tehát nem szar motor ez, csak megfelelő gazdát igényel, aki tisztában van vele, hogy meddig hajthatja, nem spórol az alkatrészeken és az olajminőségen, nem hajtja szarrá az MZ-t...
Az, hogy itt pár ember leszarozza, nem tud meghatni, számomra akkor is ez "A MOTOR"
Általában olyan szarozza le az MZ-t, aki kókányolja össze-vissza, aztán meg nem tudja, hogy miért nem megy, miért nem jó...
-
kovy79
őstag
"Valahogy" sejtettem.

(#44) Somatom, nekem is megvan még a kis Endurom (S51/1E1), soha nem volt szívem eladni. Aztán 4 éve felújítottam az utolsó csavarig (minden gyári, új ESKA), aztán most Ulm-ban láttam, hogy egy hasonló, patika állapotú ér vagy 2000-2500.-€-t.

u.i.: kuplunggal felesleges vesződnöd, a gyári bőven jó 90ccm-ig.
-
törölt tag
Rajta volt a kipuffogó. De, az nem nagy kunszt. Berugókart, vázmerevítőt, meg MZ telót is lehet szerezni. Sok ilyen "Endurosított" N -est, meg B -st lehet látni hirdetésekben. De a dudát már nem szokták átrakni, a gyári Enduro dekli pedig nagy kincs. Pláne, hogy a színe is megegyezett a tank eredeti színével.
Ami a váltót illeti, az Enduro és az Electronic gyárilag 4 gangos volt. De, ha betévedsz a Zichy -be, a második bótba, akkor Gyuri mutat neked csodát. Komplett 5 gangos váltót! Ha megtartanak ezen a melóhelyen, akkor jövőre megkap mindent, ami jár neki. 12V -os rendszert, 70ccm -es kitet, erősített kuplunggal, stb. -
csabyka666
veterán
-
Magnat
veterán
-
törölt tag
Én is vettem egyet. Endurot akartam, mert kölyök koromban csak kisrometem lehetett. De égen-földön nem volt olyan, amihez elérhető áron hozzá lehetett volna jutni. Így alább adtam az igényt és rámentem egy S51B -s hírdetésre. Elmentem megnézni. Rögtön feltűnt a vázmerevítő, meg a "kihajtós" berugókar. Megnéztem a jobbos deklit. Benne volt a kipuffogó helye. Az embernek gőze nem volt arról, hogy egy gyári Endurot árul. Csodálkozott, hogy nem alkudtam (egyébként sem vagyok kalmár típus).
-
Francia91
veterán
Persze, hogy nem szar! Ha így lettem volna vele, akkor nem indultam volna Erdélynek neki!

Kis hibán buktam el a hazajövetelt, amire az ember nem is gondolna 8.500 hibamentes km után -
ronson
őstag
Mondjuk az ETZ-sek, egyébként is ilyen szerelő mazohisták. Ha épp semmi baja nincs, akkor is azt nézik mit lehetne rajta még szerelni. Volt egy-két ilyen ismerősöm régen.

Ez is egyfajta hobbi.

-
csabyka666
veterán
Jó írás lett, vártam már!

A "szarazemzé" hozzászólással ne foglalkozz, a szoci motor egy más világ, nem is fogják megérteni kívülről.

Én már többször, több helyen leírtam, hogy ha lett volna pénzem, nem ETZ-t veszek, hanem bemegyek a boltba, és kijövök egy japán sorkettessel, de ez még odébb lesz.Egyébként pedig, az igazán nagy motorosok elismerik a Simsont is motornak, aki ezeket lenézi, az nem igazi motoros, csak játssza az eszét. Lehet motorjuk sincs.

-
LamerGyuri
senior tag
"Meg 2 embernek nem tudtunk volna már hova pakolni, bár ha muszáj lett volna, biztosan megoldottuk volna"
Az őseim, mikor még csak mag voltam, megjárták Erdélyt. Együtt-ketten. Egy rendszámos Simson Star-al. Szóval ez a csomag duma gyenge kifogás
Üdv a klubban; egy volt MZ-s (150-es Trophy, 150-es ETZ végül 250-es ETZ)
-
törölt tag
-
kovy79
őstag
Én már láttam olyat, hogy egy Pannóniánál "elfelejtették" a szokásos karbantartást és a motor vígan pöfögött. Az utolsó olajcseréje 15éve lehetett (1-2dl fekete massza maradt benne) és a keveréke (benzin) is olyan volt, amiről nem tudta a gazdája, hogy honnan/miből van.
Megnéznék egy mai, modern motort, mi történne vele, ha 15 évig mindenféle karbantartás nélkül nyúznád?!
Azt még hozzá lehet tenni, hogy egy efféle (pl. MZ) motornál sokszor a karbantartás kimerül egy legolcsóbb olaj cseréjénél, egy kis karbitakarításnál, esetleg még egy gyertyacserénél, míg egy mai, modern motornak már minden baja van, ha 6-8000km-enként nem lát szervizt, ahol nem mellesleg ott hagyhatsz 20.000.- Forintot alkalmanként...
Végül, de nem utolsó sorban: ne menj ki, ha esik az eső, mert beleesik az orrodba!(#30) PAtr0n, egyetértek, az ilyen valóban a mai fogyasztói társadalom pazarló mintapéldánya, akinek a mellénye is nagyobb pár számmal...
(#37) Somatom, Kunmadaras?

-
törölt tag
Erre csak annyit tudok írni, hogy a csapatunk 5. éve veretlen a 24 órás veterán versenyen, a 250 -es szoci kategóriában egy P10 -es Pannóniával. Ez azt jelenti, hogy eddig 5 -ször ment 24 órát versenytempóban. Az akkor 20.000 Km -t futott Harley -mon meg pont egy erdélyi túrán adta meg magát az önindító szabadonfutója. 98` -ban, a GSX 1100 -am tulképp megtette a Gyergyó oda-vissza távot, de csak három henger működött, mire hazaértünk.
-
Magnat
veterán
A cikkhez annyit, h a Transzfogaras tényleg gyönyörű, bár a magyar utakhoz (amik szintén nem a legjobb minőségről híresek) szokott szemnek elég megdöbbentő élmény olyan úthibákat látni, h egy kb 30x30-as kátyún át konkrétan le lehet nézni 30 métert és az egész "úthiba" csak egy fűrészbak-szerű rozoga tákolmánnyal van elkerítve a forgalom elől

Én vmikor 2007-ben jártam arra, akkor emlékeim szerint kettő ilyen is volt azon a szakaszon. -
törölt tag
kezdö nagymotornak ideállis.vagy ha valaki akar vegyen pl 4-500k ftért nagymotort amire azt lehet mondani hogy ok,olcsó nagymotor.de gondolom senki nem ugy kezdi a nagymotorozást hogy megvan a jogsi azt suzuki hayabusa egyböl.voltam oylan versenyen hogy a csávó 250es etzvel verte a 600as hondát.nem alap etz volt,kis piszka,miegymás.a túrázás nem arról szól hogy megyek 200-220al huzom amit bir a motor.melesleg ha megnézzük az etz még mindig kényelmesebb mint pl egy 900as cbr.már az ülés is egész más rajta.és inkább megyek 120-130al 4-5 órán keresztül,ami kényelmes tempo,minthogy fél óra után nem érzem a hátsómat mert olyan kemény az ülés.azért kedves kokov,a mai napig szétszedek egy simsont vagy egy etz-t úgy hogy darabokra,és össze is rakom müködöképesre.de ha te pl veszel egy japán robogot,még a vacak karbihoz se férsz hozzá ugy hogy félig szét ne kellene szedni,vagy pl vezérmüláncot se cserélsz ki egy nagyobb motoron otthon.mz-s korszaknak is megvannak a maga szépségei,föleg aki abba az idöbe hajtot is belöle,és tudja milyen élmény volt abba az idöbe

-
ronson
őstag
Ha egy motorhoz szerelő/szakértőnek kell lenni, hogy megbízhatóan üzemeltethető legyen, akkor az egy szar motor. Az ETZ pont ez, mindig az is volt és csak a rajongói tudnak e felett szemet húnyni.
Telekre, horgászni járni jó, de hosszú túrára alkalmatlan.Amikor elkezdtem olvasni a cikket, akkor az első gondolatom az volt, hogyha valaki hiba nélkül megjárja vele Erdélyt, akkor úgyse hiszem el.

Másfelől gratulálok, hogy elmertél vele indulni.

-
Francia91
veterán
-
mcload21
tag
Jó gépek az ETZ-k. Rokonomnak volt 250-es. Szerintem szépek is, kivéve a motorblokk - a Simsoné jobban mutat. Ha minőségi alkatrészekből van felújítva nincs vele gond ... néha esetleg a gyújtás.
A simón pár éve túladtam, bringa van helyette ... -
MineFox54
őstag
Mikóújfaluban nem jártál véletlenül? (Bixad mellett van az E578 mentén)
Testvértelepülésünk

-
PAtr0n
addikt
Végre összeraktad ezt a nagyon jó kis élménybeszámolót! Jó volt olvasni! Remélem egyszer kijutok erdélybe, akárkivel beszéltem odáig volt érte. Meg majd ha minden jól megy, jövőre találkozunk ezen az event-en, legalábbis remélem!
kokov:
Szerintem te nagyon jól illesz a jelenlegi kizsákmányoló liberális rendszerbe, dobjuk el a régi dolgokat, minden t cseréljünk újra pár éven belül.
Régen még más szempont alapján készült minden, és ez érződik még mindig ezeken a dolgokon, legyen az motor, háztartási gép, autó, vagy akár egy leveses tál. A régi gépek szépsége pont abban rejlik, hogy árad belőlük az, hogy élvezettel, lelkesen tervezték őket, nem sietve, a piaci verseny nyomása alatt. Ez nem jelenti azt, hogy nem voltak bakik, nem terveztek szarul, mert minden ilyen matuzsálemnek vannak olyan hibái, ami mai szemmel nevetséges. De a lényeg az, hogy ez nem szándékos volt anno, mert akkor még nem ismerték a tervezett elévülés/elavulás fogalmát.
Ha tőlem kérdezi valaki, a 80-as és még a 90-es évek gépei a a lélek, praktikusság, strapabíróság elvei alapján készültek, mondhatni a vevőorientáltság ott élte fénykorát. Az ezredfordulón meg megváltozott minden.... -
MK VII
veterán
-
Francia91
veterán
Szerintem ez az MZ még 30 év múlva is ugyanúgy használható motor lesz, mint ma! Megnézném, hogy a mai motorcsodák hol lesznek 40-50 éves korukra...
-
dlaj
őstag
-
ToMmY_hun
senior tag
-
Francia91
veterán
-
kokov
tag
Odáig olvastam, hogy az MZ örök élet. Aztán a végére ugrottam és bár fel tudtam volna röhögni, de csak sajnálni tudtam az embert. Komolyan nem értem, hogy miért nem lehet ezeket a sitt hordó MZ-ket elfelejteni. Minek kellene történni a belátáshoz… Régen legalább mentség volt, hogy nem volt más. Aztán mentség volt, hogy még nem volt olyan szar, mint amilyen olcsó, de most, hogy már nagyon öreg is… Ez nem örök élet, hanem örök sz.pás. Nem csodálom, hogy a kutya sem ment el a sráccal. Senki nem akar az út szélén szívni vele. Otthagyni meg bunkóság, megmondani neki is elég érzéketlen, hogy bocs öreg, de menjen a franc a sz.roddal szívni szóval inkább „bocs közbejött valami” és szépen mindenki lekoptatja.
-
törölt tag
kemény 6 évet MZ-ztem.Nekem motorikusan soha nem volt gondom.250esnél 1x volt az hogy a kuplung lejárt állandoan a fötengelyröl mert megkopot a kup rész a fötengelyen.De nekem állandoan inkább elektronikai gondok voltak.mz ts 125,utána mz 250,mz 250/1 az 5 sebességes,na az ment mint a mérgezett egér
utána 125-ös etz,azt 150,végül 250es amit 2002be adtam el.250/1el estem oylat hogy az alkarom 3 helyen törött el 
-
V.Stryker
nagyúr
-
Francia91
veterán
-
MK VII
veterán
Szép tájak, jó mocci, jó telefon... Kell ennél több?

Ja igen.. Egy gyertyakábel..
-
sisu2
aktív tag
Köszönjük ezt jó túra leírást szép táj nagy köd a Transzfogarasi út azért komoly szerpentin nem semmi ott motorozni .
Egyik haverom elment ETZ 250-el Konstancaáig a Fekete tengerhez neki mire visszaért mindenhonnan folyt az olaj de kibírta a gép és elég nagy távolság
-
lugosi
MODERÁTOR
Élmény volt olvasni! Jó motorozást!
-
SmikOne
tag
Jó írás volt! Mi családdal autóval mentünk arrafelé, gyönyörű az Erdélyi táj
Remélem 2éven belül nekem is készen lesz a Trophy 
-
Francia91
veterán
-
potyautas
tag
Nagy bátorság egyedül nekivágni ekkora útnak. Nem csak azért butaság, mert baj esetén nincs kéznél segítség, de nincs ott senki, akinek mondhatnád "nézd milyen szép!"
Olaj: Én Bulgáriának vágtam neki Wartburggal. Az első tankolásnál jöttem rá, hogy kevés lesz 1 liter. Aztán csak sikerült kikönyörögni, hogy adjanak. Vidinben én is csurig tankoltam. Kicsit kocsikáztam a városban, meg-megállva, hogy fér-e már bele olaj
-
Elims
veterán
-
Francia91
veterán
Lehet, hogy én vagyok erre allergiás, de Románia és Erdély nem ugyanaz! Ne vegyük egy kalap alá!

A magyarok zöme példát vehetne az erdélyi magyarok (székelyek) vendégszeretetéről és gondolkozásáról, életfelfogásáról! Azt kell mondjam, hogy sokkal életszerűbben és bölcsebben élnek és gondolkodnak dolgokról, mint a magyarok nagyrésze. Van jópár kinti ismerősöm, jóbarátom, többek között őket meglátogatni is mentem ki Erdélybe.Amúgy meg kisebb szakaszon volt utasom, de az út nagyrészén elég voltam én az MZ-nek

Meg 2 embernek nem tudtunk volna már hova pakolni, bár ha muszáj lett volna, biztosan megoldottuk volnaÉs igen, az N8-assal készültek a képek, és a navigációm is az N8-as volt 100%-ban

-
Elims
veterán
Én meg jobban belevágnék mint egy tiszta elektronikás motorral.Nem azt mondom,hogy azok szarok,de ha gáz van nem kell 100e-ket ráverni a gépre egy szervízben. ;-)
Ahogy megláttam a cikket tudtam,hogy te vagy! :-)
Nagyon szép a Motor!!Asztakurva... :-) Tényleg Nagyon Szép!!!!!
Éééés iggen! A könyököt is kicserélted. :-) Az volt az egyetlen..
Patent Motorod lett!!!!!!!!! :-))
"...ha az ember karbantartja, örök élet."
Ez pontosan így van!
Miért nem vittél vkit magaddal??Kemény vagy. :-)
Szép táj -bár én annyira nem rajongok Romániáért- és szép Motor és persze nagyon jó telefon. ;-)
Az írás pedig tökéletes!!
Köszönjük!!! :-) -
törölt tag
Khm... Ez egyszerűen nem igaz. Eredetileg az egy bölcsővázas motor volt (Trophy, ETS). Aztán jött a nyeregváz és azzal a "görbülő" blokkok problémája. Aztán jött a 250/1, aminél a 4 gangos váltóba egy oldalkörmös kókányolással belerakták a 5. fokozatot. Amikor a körmök sarkai elkezdtek kopni, onnantól dobálta a harmadikat. Aztán jött a négy felömlős henger, amitől 21 LE lett a teljesítmény. Ettől még jobban ferdült a blokk és az eleve alulméretezett láncok is szakadtak (sorbanállás Jawa favorit láncért). Aztán jött a tárcsafék, aminek hamar megkoptak a karmantyúi és dőlt a főfékhengerből az olaj. Az oldalsztender egy idő után elnyomta a vacakul perselyezett lengővillát, a kuplung időnként lepörgött a főtengelyről (savazás, sütőben melegítés), stb., stb. Ha ezek a problémák számodra ismeretlenek, akkor Te nem sokat MZ -ztél.
-
frem1790
őstag
Én is játszok(szenvedek?) csak árkádban, de a PH-s WT topikot rendszeresen olvasom tanulási célzattal. Innen az "ismeretség"(bár az árkád huszárkodás miatt nemigen szoktam hozzászólni), egy régebbi hsz-ben ott még a mocid képét is felraktad. Rögtön beugrott, hogy Te vagy az.
Szép túra lehetett, még ha a vége kicsit kalandosra is sikeredett.
-
takacsbotond
őstag
Jó cikk!

Én biztos nem mertem volna belevágni egy MZ-vel!
-
Francia91
veterán
-
törölt tag
Jó irás
Az ilyen öregebb motrok ha jól karba vannak tartva meghálálják
én anno a simsonos korszakba végignyuztam az mz család minden tipusát,elektronika a legyengébb benne,mással nagyon nem is volt gond velük 
-
frem1790
őstag
Szép teljesítmény - szép tájakon. Az a kis hiba meg... Aki a WT-n edződik az ilyesmit fel sem vesz, igaz?

-
Kolondrum
félisten
Hát te itt is fent vagy?

-
wolfnet
tag
Respect! Ez a túra a kis MZ-vel eleve hatalmas kalandvágyra és bátorságra utal. Külön előny hogy értesz is a motorhoz, pech hogy nem sikerült orvosolni a hibát a helyszínen. De jár a respect, mert erre a túrára a nagy túramotorommal sem biztos hogy elmertem volna indulni.
Széles utat a továbbiakhoz! -
Victoryus
addikt
Köszi! Jó volt olvasni!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- World of Warships
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Asztalos klub
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- !AKCIÓ+GARI! GAMER PC Intel Core i5-14400F/ASUS TUF Gaming B760M/RTX 4070 12GB/32 GB DDR5 5200 MHz
- Asus ROG ALLY X + tartozékok
- G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 CL30 32GB (2 16GB) Fekete
- Üzletből, Macbook Pro Retina 16" 2021,M1 Pro 10mag 32GB RAM/1TB SSD/Metal 16magGPU/Liquid Retina XDR
- Eufy Security 2C Kit
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4365, 100% Akkumulátor
- Apple Mac Mini M1 (2020) 8GB/256GB SSD Szép állapot
- Értékcsökkentett gamer alaplapok /ASUS/MSI/AM5/Számlával/
- Audi A6 C5 Multimedia - 1/32GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy A05s / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Remélem a következő utadon semmi probléma nem jelentkezik, ja és szívesen olvasnám majd annak is a beszámolóját! Sajnos én nem motoroztam, de mostanában egyre jobban izgat a téma, lehet benevezek majd én is valami túragépre, de ez még a jövő zenéje. Sok sok balesetmentes kilométert neked