Új hozzászólás Aktív témák

• harry

veterán

Tűzérzékelőhöz kérnék segítséget. Eleve, ezekből is több van, úgy tudom - mármint egy tetszőleges riasztórendszer részeként, pl. hőérzékelős (konyhába hallottam, hogy javasolják, ahol pára, vagy némi kisebb füst előfordulhat, de ezekre így nem jelez, csak a magas hőmérsékletre), és az optikai füstérzékelő.

Egy raspberry / arduino rendszerhez mit lehetne használni? Amiket néztem:
    - MQ-2 gáz érzékelő, ez szerintem nem teljesen az, amit keresnék... szénmonoxid érzékeléshez jó lehet (valamelyik szenzor, a családból). [link], [link] Izzítás miatt áramigénye is talán magasabb, nagy mennyiségben problémásabb a sok analóg bemenetet biztosítani. Árban is kicsit magasabban van.
    - Láng érzékelő, ez ha jól értem, 1 méteres távolságig észleli a tűzláng fényének hullámhosszát, illetve van benne egy hőmérő is, ami vagy analógon küldi ki az aktuális értéket, vagy küszöbérték felett riaszt digitálison: [link] Nem teljesen értem, minek hőmérő, ha hullámhosszt néz - vagy csak késő van, és rosszul értelmezem. Mindenesetre elég kicsi a hatótávolsága az 1 méter és 60°-kal, nem tetszik annyira, és talán még drágább
    - Valamilyen "photoresistance", "photoelectric", "Photosensitive", vagy milyen érzékelővel, ami meg egyfajta fényérzékelőként működne...?

Direkt füst/tűzjelzőre keresve is, alig találok valamit, holott pl. PIR mozgásérzékelő van milliónyi, $2-tól, egyet vettem is, egyszerű, működik... Mit javasoltok, mit kéne mégis keresnem? Vagy maradjak egyszerűen egy hőmérő + küszönértéknél, és van egy olcsó, digitális riasztásom? Funkcionálisan, jobb ez, mint egy füstérzékelés? Hisz azért a füst még nem feltétlenül jár hőmérséklet emelkedéssel, de azért ad okot aggodalomra...
    Maga az érzékelő a mennyezeten lesz elhelyezve, 2.5m magasan, valamennyi helyiségben.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés