Új hozzászólás Aktív témák

• Keem1

veterán

Srácok, agymenés jön, lehet valakinek hasznos is, azért írom le. Akit nem érint/érdekel, nyugodtan görgessen tovább.

Jogosultság mizéria: úgy néz ki, véget értek az ifjú Werther szenvedései. Beleástam magam a Linux jogosultságokba. Korábban gond volt a minidlna és nemrég a qBittorrent-nox futtatásával is, miután az SSD-t ext4-re formáztam.

Kicsit átterveztem az egészet. Egyrészt, van egy beépített users nevű csoport, innentől kezdve ez lesz a fő csoport, nem az userek saját csoportja - átjárhatóság a megfelelő userek között. Másrészt készítettem egy saját fiókot, a pi:pi usert hagyom ahogy van, kompatibilitási okokból (ha lenne olyan app, ami igényli ezt a fiókot). A saját useremet besoroltam minden csoportba, ahol a pi is van, de csináltam egy teszt nevűt is, ami csak az users-nek tagja.
    Tehát:
    - pi:pi (+ további másodlagos csoportok)
    - keem1:users (+ további másodlagos csoportok)
    - qbtuser:users
    - minidlna:users
    - teszt:users

Az SSD most úgy néz ki, hogy rekurzívan minden folder ownere (szintén kompatibilitás miatt) a pi, csoportja az users. A permission rekurzívan minden meglévőre a /media/ssd-n belül: 0775 (ahogy látom, x nélkül nem lehet foldert listázni, nem elég csak a r jog).

A /media/ssd/minidlna (konfigok) folder: 0775 minidlna:users
    A /media/hdd/torrent folder: 0775 qbtuser:users
    A /media/hdd/ összes többi foldere: 0775 pi:users

Az SD kártyát nem piszkáltam ily módon, azon csak a rendszer van meg a home folderek persze. A felhasználói adatok (a home kivételével) mind a /media/ssd folder alatt gyülekeznek, ez van samba-n megosztva. Ja, és a samba is kiválóan megy Windows és Linux kliens esetén is.

Minden működik és elméletileg mindenkinek pont annyi jogosultsága van, mint amennyire szüksége van :C

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés