Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#10720) Dißnäëß válasza #21180672 (#10719) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Aha ertelek. En is PS-eztem mig fotoztam komolyan, hamarosan ujrakezdem, vagy 3 ev kihagyas utan.

Amit tudok ajanlani, nalam bevalt es most is igy tennem:

1. OS-re es Programokra 1x SSD, ma valami WD Blue tokeletes, jo ar/ertek arany, megbizhato.. lehet SATA

2. Scratch disk-re es a vegso allomanyokra 1-1 SSD, kulon SSD, nem feltetlen raid-eznek. Egy gyors NVMe SSD scratch-re es egy masik a vegso munka elmentesere. Utobbi NVMe vagy SATA, attol fugg, marad-e eleg SATA portod. Bar kulon kontroller eseten nem para..

3. 2x HDD tarolasra, raid nelkul, vagy raid1, ha nem erzed bonyinak az egyik elszallasa eseten a masik HDD onallo hasznalatat, megletet. De ezert is lengettem be, hogy nem feltetlen kell ide raid, letarolni amolyan biztonsagos archiv cellal a fajlokat. Szoval ez erre lenne, amikor egy projekt mar lecsengett, vege, total ki van mentve minden SSD-re napok ota, nincs babra, hozzanyulas, akkor ezt at lehet mozgatni HDD-re, ha nem raid, akkor ket lepessel (egyikre ill. masikra). A raid jo, de raid0 vegso tarolasra sztem kizart es csak itt van 2x irasi sebesseged, raid1-nel 1x az irasi sebesseged, nincs novekmeny, masolas inditas utan elmehetsz ebedelni kb, szoval nem oszt, nem szoroz egy-ket egyedulallo HDD-vel szemben. Viszont a raid1 logikai hiba ellen nem ved, peldaul ha a fajlrendszer serul, jon egy virus es gyalul valamit, vagy Te torolsz veletlen... (User error), szoval en vegso nyughelynek a fajloknak archivalas cellal 2db nagy HDD-t fognek be, raid nelkul, es ugyanazt tartanam rajta, kb. ilyen egyszeruen.

----------------------------------------------------------------

2-es ponthoz +1 gondolat: alternativa lehet 2db NVMe SSD raid0-ba, ha tudja a leendo alaplap (marmint a 2 NVMe-t). Ez jo esellyel elvesz par PCIe savot, emiatt SATA portot is, erre kell csak figyelni, bar chipset fuggo.. de ezzel igy a scratch es munka tarhely 1 virtualis meghajtora kerulne, ami bar pokol gyors lehet, pici hiba es azonnal ugrott a melo, mert mondjuk meg nincs atmentve az archiv celu HDD-kre. Szoval en max ket kisebb, de gyors NVMe SSD-vel scratch-elnek, es a felkesz-kesz munkat kulon SSD-re tennem, mondjuk egy SATA alapura. Es semmi raid, mert a raid0 eseten ha beficcen vmi hiba az egyik SSD-nel, ugrott az egesz, raid1 pedig iras intenziv muveleteknel nem hoz tobbletet sebessegben, csak olvasas lesz 2x.

De az is opcio, hogy egy nagyon gyors NVMe scratch-nek es egy masik gyors NVMe a felkesz/frissen-kesz melora.

Ha igy nezem, es ez igy nagyon jo felallas, lehet, raid-re sem lenne szukseged. Bar tudom, csabito sokaknak jatszani ezzel :) de nem mindig van elonye, vagy ertelme.

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.