Hirdetés

2020. november 27., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2001) liksoft válasza Diablo1 (#1988) üzenetére


liksoft
nagyúr

1. A BIOS setup kiírja, vagy egyéb detektáló programok megmondják. (Talán az Everest is, de ebben nem vagyok biztos.)
3. Ha 2-2 drive van Nálad egy csatornán, akkor 2-2 winyó osztozik az átvitelen. Ebben az esetben teljesen jogos, hogy 2 gyorsabb mint 1 (ha azok külön csatornára kerültek), de 4 azonos 2 sebességével. Hiszen csak 2 csatornát tudnak használni.
4. Az alaplapra korlátozott számú DMA csatornát helyeznek el. Ezek egyszerre is tudnak dolgozni, de egy ATA csatornához csak egyet lehet rendelni. Ha sok csatorna van a gépben, elfogyhatnak a DMA csatornák. A klasszikus felépítésű alaplapban (286-os szabvány - azért említem ezt, mert az újabb chipseteket ilyen mélységben nem ismerem) 2*4 csatornás DMA controller van cascade-ba kötve. Vagyis 7 DMA csatorna használható. Ebből elvisz a floppy, hangkártya 2-3 csatornát. A maradékon osztozkodnak a többiek. Ha van egy TV kártyád, az is kér egyet. Így nem biztos, hogy mindenkinek jut. A PIO és DMA mód között meg tudjuk mekkora a sebességkülönbség. - Az újabb chipsetek más architektúrája ezen segíthet, ezt pontosan nem ismerem. Az alapelv viszont nem változik.
5. Akkor le kéne tesztelned, hogy a 8-16-32-64kB-os konfigurációban működik gyorsabban.
6. Írás esetén igaz, olvasásnál nem. Az írásnál minden drive használatban van, így minél több van a tömbben, annál több munkája van a rendszernek. Olvasáskor RAID0 formában dolgozik, így nagy adatblokk olvasásakor párhuzamosan dolgoznak a drive-ok, tehát egyre gyorsabb. - Én azokat a vezérlőket részesítem előnyben RAID5 esetén, ahol a cache 256MB-2GB között van, SCSI típusú, lehetőleg 3-4 külön csatornával rendelkezik, és csatornánként maximum 2 drive-ot hajlandó kezelni. Igaz, ilyent 150e alatt csak használtban lehet beszerezni.
7. Ha a driver a paritásblokkhoz a memóriába olvassa be a nem írandó drive-ok blokkjait, ott végzi el az XOR kódolást, akkor hiába használsz gigákat, a driver puffere lesz a szűk keresztmetszet. Az meg (programozói és rendszerismereteim alapján) a blokkméret szorozva a drive-ok számával. A legnagyobb DMA-val átvihető blokk 128kB, így ennél nagyobbat nem is célszerű allokálni. (A DMA controller byte vagy word számlálója 2byte-os, így 64 vagy 128kB vihető át egy blokkban.)

Firmware: Itt nem az olcsó (gagyi) vezérlőkre gondoltam, hanem a 100eFt-tól kezdődőekre. Sok vezérlő statisztikázza a drive-ok elérését pozíció alapján, így egyes területeket akkor is a cache-ben tart, ha régen használtuk (egyenletes használatot figyelve) (pl: könyvtárszerkezet). Ehhez viszont méretes cache szükséges. Ha nem kapja meg, akkor marad az ''előre olvasás'' stratégiája. Ha egy területet olvasunk, akkor már feltételezi annak módosítását írását, így az olvasott területhez tartozó paritásblokk képzéséhez szükséges többi blokkot is olvassa, sőt a következő blokkokat is megpróbálja behozni a cache-be. ''Előre szalad.'' Így egy nagyobb file első blokkja normál sebességgel jön, míg a folytonosan elhelyezkedő további területe ''beesik'' a memóriába. Na ezzel az algoritmussal nem rendelkeznek az olcsó vezérlők, valamint nem terhelik a processzort. Ha végiggondoljuk, valóban csak különálló kártya fogja a kívánt sebességet elérni, hiszen eléggé sok ''vak'' találat (művelet) van a fenti rendszerben, ami kifelé nem érzékelhető, de a vezérlő prociját igencsak megterheli. Ezt ha az alaplapra terheljük az alaplapi memóriával, akkor a ''sok kicsi sokra megy'' alapon a proc és memória terhelésével elveszítjük azt, amit az algoritmussal nyerünk. Vagyis nem éri meg.

Akkor mire jók?
- SW RAID: Olcsó, redundancia esetén (RAID 1-5-(6)) ugyanannyira biztonságos mint a HW változata. (RAID6 eléggé macerás, így célszerűbb valódi vezérlőre bízni.) A RAID0 valóban gyorsít, de RAID0 és 5 nem lehet boot partíció (vagyis csíkozást is tartalmazó RAID).
- HW olcsó: Azonos az előzővel, de boot partíció is helyezhető ilyenre. (Vagyis itt van az előnye a SW változattal szemben.)
- HW drága: Profi controller mely gyors, nem terheli a processzort, memóriát (rendszert). Viszont az ára és a firmware optimalizálása miatt igazán csak sokfelhasználós server esetén éri meg, és csak ekkor jön ki belőle az a plusz, ami az előzőekhez képest profivá teszi. (Hiszen sok felhasználó tutira a lemezek különböző fizikai pozíciójában fog dolgozni. Egy IDE drive ''szétesik'' ettől, míg az SCSI-t erre tervezték. Ott az elérés, gyorsaság számít, nem a hang.)

A fentiek alapján látható, hogy amit sokan keresnek az lehetetlen. - Szeretnék iszonyúan gyors és biztonságos RAID5-öt úgy, hogy rohadt csendes legyen, és ne fogyasszon sokat, de soha ne romoljon el, és soha ne kelljen archíválni róla az adataimat. :DDD :))

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2002) lazydog válasza brd (#1991) üzenetére


lazydog
addikt

Akkor remélem innentől már mlndkét éned tisztában van a szoftver és hardver RAID közötti különbséggel. ;]

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2003) brd válasza lazydog (#2002) üzenetére


brd
nagyúr

Nem akarok vitatkozni, csak egy kérdés, ismered pl. (csak, hogy egy visz. olcsót nézzünk) az Adaptec 2410SA tip. vezérlőjét? Az szerinted HW-es, vagy milyen?

The only real valuable thing is intuition.

(#2004) lazydog válasza brd (#2003) üzenetére


lazydog
addikt

Nem ismerem. de így is tudom, hogy hardveres. Csak azt nem tudom hogy olcsó gagyi, vagy komolyabb vezérlő-e.
lásd még: #2001

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2005) brd válasza lazydog (#2004) üzenetére


brd
nagyúr

Szerintem is (saját processzor, memória van a kártyán). Mégis tud olyat, hogy ha egy nagyobb HDD-t teszel a tömböt alkotó kisebbek közé, és azt beépíted a tömbbe, akkor a maradék területet is fel tudod használni, újabb volume létrehozására. ;)

The only real valuable thing is intuition.

(#2006) lazydog válasza brd (#2005) üzenetére


lazydog
addikt

Akkor ez egy komolyabb vezérlő, mi több extra, mem szokványos fícsörökkel felruházott darab.
Hasonlóan az Intel Matrix Storage Technology-jához, amivel mint az nagy nehezen kiderült, Diablo1 bírkózik.
Egyszer, s mindenkorra maradjunk a következőkben.
Ha mezei ATA csatlakozókon lógó vinyókat dinamikus lemezzé formattálod, majd ezeken RAID tömböt hozol létre az oprendszer segítségével, na ez a software-RAID.
Capisco? :)

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2007) Diablo1 válasza liksoft (#2001) üzenetére


Diablo1
csendes tag

Szia! Újból köszönöm a részletes választ! :R
1. Everestben nem találtam meg, a BIOS-ben megnézem. :)
3.-4. Ez teljesen OK.
5. Tehát próbálgassam végig a blokkmérettel, hogy melyikkel jobb a sebesség?
Ugye olvasásnál a blokkméret nem számít?
6. Ok, nekem egyelőre marad az alaplapi vezérlő. :)
7. A procihasználat az olvasási teszt közben 15% fölé nem ment, ez sztem még elfogadható. Maradok a hardveres megoldásnál, és így a boot partíció-t is rá tudom tenni. (Igazából ez a legfontosabb, hogy gyors legyen).

''A fentiek alapján látható, hogy amit sokan keresnek az lehetetlen. - Szeretnék iszonyúan gyors és biztonságos RAID5-öt úgy, hogy rohadt csendes legyen, és ne fogyasszon sokat, de soha ne romoljon el, és soha ne kelljen archíválni róla az adataimat.''
Ez sajnos tényleg lehetetlen. :DDD
Maradok annál, hogy HW-en lesz egy raid0 és egy raid5 partícióm. :C
A raid0-ás partícióról pedig hetente csinálok biztonsági mentést újraírható DVD-re. ;]

Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget! :R

ui.: A 2 kontra 4 vinyó sebességet illetően megpróbálkozok még pár dologgal a héten (bios frissítés, végigpróbálom a blokkméreteket, hangkártya ideiglenes kivétele, stb..), aztán beszámolok. ;)

[Szerkesztve]

(#2008) liksoft válasza Diablo1 (#2007) üzenetére


liksoft
nagyúr

Már csak két dolog.

Az archíválást nem időponthoz, hanem változáshoz célszerű kötni. Ha van egy rendszermentésed, akkor odáig később is könnyen vissza tudsz lépni. Utána viszont elég csak a különgséget menteni. pl levelezés.

A hangkártyát nyugodtan hagyhatod. Nem ott lesz a szűk keresztmetszet szerintem. Bár ha van alaplapi is és kártyás is, akkor az egyiket mindenképp célszerű letiltani. Kettő minek. Csak ha zenész lennél, akkor viszont ott lenne a gép gyenge pontja, arra keresnél orvosságot.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2009) Diablo1 válasza liksoft (#2008) üzenetére


Diablo1
csendes tag

Persze, énis hasonlóképpen csinálom, de jobb, ha 1-2 hetente van teljes mentés is. :)

Az alaplapi hangkártyát letiltottam, csak a kártyásat használom.
Egyelőre nem szedem ki, hanem próbálkozok a többi lehetőséggel. :)

(#2010) brd válasza lazydog (#2006) üzenetére


brd
nagyúr

Rendben, én is így gondolom. ;) :R (Meg az is software-s, amikor a CPU-t és a központi memóriát használja a RAID manageléséhez a vezérlő. Csak, hogy maximális legyen a boldogságom. :DDD )

The only real valuable thing is intuition.

(#2011) lazydog válasza brd (#2010) üzenetére


lazydog
addikt

Az utóbbi esetet, a tisztánlátás kedvéért, nevezhetnénk félhardveres, vagy félszoftveres RAID-nek.
Csak, hogy nekem is legyen egy kis örömöm. :DDD

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2012) brd válasza lazydog (#2011) üzenetére


brd
nagyúr

Kiegyeztünk, mikor sörözünk? [kép] :DDD

The only real valuable thing is intuition.

(#2013) liksoft válasza brd (#2012) üzenetére


liksoft
nagyúr

OK. Ez tetszik. Valóban be kéne vezetni.

1. SW RAID - mindent a központi proc standard csatornákon végez.
2. FÉLHW RAID - annyiban jobb, hogy lehet boot-olni is róla. (gagyi)
3. HW RAID - az alaplap felé egyetlen drive-ot szimuláló önálló vezérlő. (profi, lehetőleg SCSI)

:R :R :R

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2014) lazydog válasza brd (#2012) üzenetére


lazydog
addikt

Bármikor. :R
Nem vagyunk mi állatok, hogy csak akkor igyunk, mikor szomjasak vagyunk. :D

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2015) liksoft válasza lazydog (#2014) üzenetére


liksoft
nagyúr

Virtuális sörözésre gondoltok? :D Ugyanis nem szomszédoknak tűntök az adatlapok alapján.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2016) lazydog válasza liksoft (#2015) üzenetére


lazydog
addikt

Én valódi sörözésre gondolok, de virtuális társaságban. :)
Erre ezennel, és ezerrel Téged is meghívlak, brd kolléga utólagos beleegyezését megelőlegezve.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2017) liksoft válasza lazydog (#2016) üzenetére


liksoft
nagyúr

Köszönöm, és tisztelettel elfogadom. :R

Szabad töltenem? Ugyanis én már ebédhez kinyitottam egy üveggel. :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2018) Emu


Emu
őstag

olyat lehet csinálni hogy ugy rakni raid-be 2 vinyót, hogy felét raid0-ba felét raid1-be? Vagy ez nagy hülyeség? Esetleg valami tutorial tudtok adni hogy kell SW raidet csinálni?

(#2019) lazydog válasza Emu (#2018) üzenetére


lazydog
addikt

Egyes Intel alaplapokon megoldható ez, ahol ICH7R, vagy ICH8R a déli híd. Ez az Intel Matrix Storage-nak nevezett RAID.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2020) lazydog válasza liksoft (#2017) üzenetére


lazydog
addikt

Egészségedre!
Köszönöm, nekem is jól esett, bár kicsit már elszálltak belőle a buborékok.
:R
Mivel közben el kellett távoznom a gép közeléből, így csak az uzsonnámhoz tudtam elfogyasztani.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#2021) Soni


Soni
tag

Sziasztok!
Kelleme egy kis infó.Adott 2db 320Gb-os WD(pata),és egy 2 csatornás(tehát 4 eszköz köthető rá)külső kártya,szóval nem alaplapi.Amit szeretnék,az egy elvileg 640Gb-os tömb.Ha jol sejtem,akkor a raid 0 az jó nekem?Oprendszer nem lessz rajta,csak adat tárolásra kell.Most jön amit tudni szeretnék,ha a kártyát a két vinyóval kiveszem és átrakom másik gépbe,akkor ugye ujra kell telepíteni a kártya driverét.Ettől még a raid tömböm megmarad,vagy veszik minden ami volt rajta?
A másik ami érdekel.Van 1db 74Gb-os raptorom,és szeretnék még egy darabot hozzá,hogy raid 0 tudjak csinálni.Az én raptoromra WD740ADFD van írva,fontos,hogy a leendőre is ez legyen írva,vagy nem baj ha kicsit eltér ez a szöveg?
Előre is köszi mindenkinek! :R

(#2022) brd válasza lazydog (#2016) üzenetére


brd
nagyúr

Természetesen jöhet bárki, egészségetekre! ;) :kocc: :DDD blugy-blugy-blugy

The only real valuable thing is intuition.

(#2023) brd válasza Emu (#2018) üzenetére


brd
nagyúr

Jobb RAID vezérlőkkel lehet, sőt, egyes vezérlők olyat is tudnak, hogy RAID1+0 2 (vagy több) db HDD-vel, ez úgy működik, hogy olvasáskor úgy adja ki az utasításokat, hogy az egymás után következő adatblokkok a két (vagy több) külön HDD-ről jönnek (egyszerre), természetesen csak olvasáskor (írni ugyanúgy kell a 2, vagy több HDD-re) tudnak ilyen sebességet hozni, ill. nem pontosan RAID0 sebessége lesz, de jóval gyorsabb lesz, mint a sima RAID1.

The only real valuable thing is intuition.

(#2024) Emu válasza brd (#2023) üzenetére


Emu
őstag

Ez tetszik! Csak nekem másik fontos dolog az hogy bootolni tudjak róla így lehet? Nf4 ultra csipszetű lap tudja ezt?

(#2025) liksoft válasza Emu (#2018) üzenetére


liksoft
nagyúr

Win alatt software RAID is kialakítható. Viszont az XP csak csíkozott (RAID0) kötetet ajánl, Win 2000 vagy 2003 Server Edition kell a RAID1 vagy 5 kialakításához. A csíkozott kötet viszont nem lehet boot drive. Ehhez egyébként dinamikussá kell tenni a drive-ot, és a rajta lévő partíciókkal ezután lehet ''bűvészkedni''.

Vigyázat! A dinamikus megszüntetése esetén az adatok arról a drive-ról elvesznek.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2026) liksoft válasza Emu (#2024) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha HW RAID, akkor lehet RAID0-ról is boot-olni. Vagyis ha a vezérlő támogatja. (A minőségbe és a hatékonyságba ne menjünk bele. - Olvass vissza pár bejegyzést, a sörözős előtt.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2027) brd válasza Emu (#2024) üzenetére


brd
nagyúr

Lehet, de ezt csak a HW-es (és fél HW-es) vezérlők támogatják. A RAID1+0-t nem hiszem, hogy az NF4-es vezérlő támogatja.
Az XP-vel is létre lehet hozni ugyanazokat a RAID köteteket, mint server win alatt, de a licence nem támogatja azt a fajta rendszerfile-módosítást, amely szükséges hozzá. Persze ezt nem hiszem, hogy bárki is ellenőrizni fogja, használni ugyanis a server alatt létrehozott köteteket is lehet.

The only real valuable thing is intuition.

(#2028) Emu


Emu
őstag

azt olvastam hogy csak raid1-ről lehet bootolni, ezért akartam kettéosztani a vinyót, mert fontos a sebesség, de nem akarok 160gigát elpazarolni úgy hogy nem rakhatok rá semmi fontosat mert ha raid0-ban egyik vinyó elszáll akkor ugye minden úszik, és még bootolni se lehet róla.
alaplapi leírásban annyi szerepel hogy RAID0 and RAID1 supported
szóval akkor csak tükrözés fog összejönni ugye? :F ha bootként is használni akarom

[Szerkesztve]

(#2029) liksoft válasza Emu (#2028) üzenetére


liksoft
nagyúr

Az alaplap pontos típusát kérem, holnap megnézem. Ha a chipset engedi a RAID-et akkor boot-olni is lehet róla. Viszont két különbözőt ez a változat szerintem sem támogat. Vagy-vagy.

Az a változat miért nem jó, hogy soft módban menjen a nagy adatpartíció. Mindkét 160-on csinálsz két azonos mondjuk 30G partíciót. Az egyikre teszed a rendszert, a másik a legfontosabb dolgok biztonsági mentése. Utána meg a két maradékot 260GB-ra fűzheted RAID0-ban. Ráadásul a soft esetén a SMART-ot van esélyed figyelni menet közben, így a drive változásait is tudod figyelni, Míg hw RAID alatt nincs SMART!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2030) reggi


reggi
aktív tag

Sziasztok!

Nforce5-ös lapom van, tegnap raktam össze egy Raid0-át Seagate Sata2-es egyforma HDD-ből.
XP telepítés után próbáltam egy avi fájl másolást az eredmény 100000kbit/sec Totalcommanderrel.
Állam leesett, pikk-pakk átmásolta a filmet az egyik particióról a másikra.(2 partíciót csináltam a tömbön).Oda vissza teszteltem minden király volt.
Felraktam csomó filmet progit stb...kb 60GB-ot.Azóta a másolásom nem megy 25000kb/sec fölé, bármit csinálok.Mi lehet az oka? Pls Help! Ennyi volt a Raid-em?
Köszi előre is.

(#2031) Emu válasza liksoft (#2029) üzenetére


Emu
őstag

Az alaplap Pontos típusa: DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D
Szerintem is a vagy-vagy lesz.
Ez a megoldás is teccik ami írtál...igaz win boot meg ilyenek nem lesz gyorsabb de alkalmazások betöltés sebességét jelentősen megygyorsítja nemde? :C

(#2032) liksoft válasza Emu (#2031) üzenetére


liksoft
nagyúr

Sebességet nem növel a program betöltésekor. Csak abban az esetben, ha a RAID0 partícióra installálod. A két kis partíció nincs kapcsolatban egymással. Vagyis az általam ajánlott konfigurációban 3 partíciód van. 1 rendszer, 1 adat, 1 biztonsági mentés a legfontosabb adatoknak. Viszont a rendszeres archíválást ez sem oldja meg. Az alaplapon mindjárt nézem.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2033) reggi


reggi
aktív tag

Valaki válaszoilhatna nekem, hogy RAID0-ban mennyi a másolási sebesség önmagára.

Nekem átlag 25000kbit/sec Totalcommanderben.Nagyon kevésnek találom. Mi lehet a gond?
Please Help!!

2db SATA2-es Seagate-ről van szó 64KB-os csíkszéllel.
Az egyik a Sata0-ás csatin van mint Primari, a másik Sata0-n Secondary-ként. Ez rendben van?
Ha csak ennyit tud a RAID0, akkor este szétszedem a tömböt, akkor legalább egymás között gyors lesz a másolás.
Sisoft2007 tesztben persze veri a plafont, de a másolás nagyon kevés. :( :( :(

(#2034) liksoft válasza reggi (#2033) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha master/slave pozícióban van a két winyó, akkor egyedüliként futnak. Gondold végig. Egy controllerhez tartoznak. Az pedig vagy az egyikkel, vagy a másikkal tud foglalkozni. A RAID0-nak pont az a lényege, hogy PÁRHUZAMOSAN kezeli a két drive-ot. Nálad viszont a m/s miatt csak egymás után tudja. Tedd a két drive-ot pri/mas és sec/mas pozícióba. Ekkor a két controller (pri - sec) egyszerre tudja hajtani a két winyót.

Viszont csak akkor lesz igazán gyors a rendszer, ha két külön tömb között másolsz. Mindegy ugyanis, hogy a winyók egyedül vagy RAID-ben futnak, a fejmozgatás (olvasás és írás pozíciója) sokkal lassabb mint a lemez körbefordulása. Így az egy partíción belüli másolásnál az idő nagyobbik része nem az írás és olvasás, hanem a fejek fizikai mozgatása, pozicionálása. A fentiek alapján ha sokat másolsz és csak ezt a két winyót használod, akkor pri/mas és sec/mas pozíciókban egyedüli üzemmódban fogod a legmagasabb átviteli sebességet elérni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2035) liksoft válasza Emu (#2031) üzenetére


liksoft
nagyúr

Bármennyire is néztem az alaplap és RAID leírását, azokban mixelt RAID üzemmódot NEM találtam. Így feltételezhetően vagy 0 vagy 1 üzemmód állítható be a teljes drive-ra. A többit pedig azt hiszem már leírtam.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2036) Soni


Soni
tag

#2021-re valaki? :F

(#2037) liksoft válasza Soni (#2021) üzenetére


liksoft
nagyúr

1. Valószínűleg megmarad. A vezérlők vagy magukban, vagy a winyók felületén jegyzik a RAID információkat. Ha viszont olyanba akadsz mely a drive-ok BIOS számára hivatkozik, akkor konfiguráció változtatás miatt hibásan működhet. Ennek az esélye kicsi, de megvan. Valamint az átrakáskor driver hiányában is széteshet a RAID. Utólag telepítve a drivert már veszett fejsze nyele.

2. Célszerű azonos szériából választani. Ha viszont a paraméterei megegyeznek (rpm, seek, udma, stb...), akkor nyugodtan használható fiatalabb darab is. Igazából betehetsz teljesen mást is, de akkor nem hozható ki a maximum a RAID-ből.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2038) reggi válasza liksoft (#2034) üzenetére


reggi
aktív tag

Köszi a választ, de nekem még mindig nem világos, hogy van prim/master és sec/master.
Nekem van össz. 6db SATA csatlakozóm, SATA0 prim,SATA0/sec, SATA1/prim stb..
Eztt eddig úgy értettem, hogy a SATA0/prim az Master a 0-ás csatin, a SATA06/sec pedig a Slave.
Akkor hogy kell bekötnöm?Sata0/prim és SATA1/prim?
Nekem így lenne logikus.

(#2039) liksoft válasza reggi (#2038) üzenetére


liksoft
nagyúr

A leírások és a panelek feliratai nem mindig egyértelműek és takarják a fizikai megvalósítást. Így én is csak annyit tudok mint Te.

''Akkor hogy kell bekötnöm?Sata0/prim és SATA1/prim?
Nekem így lenne logikus.''
Nekem is.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2040) Soni válasza liksoft (#2037) üzenetére


Soni
tag

Köszönöm úram! :R .Akkor ezek szerint ha a raidet csak adat tárolásra használom,akkor pl win reinstallnál megmarad minden,ha a kártyát nem veszem ki a slotból,vagy ha kiveszem és másikba rakom,de a gép marad ugyanaz?

(#2041) Emu


Emu
őstag

Köszönöm a válaszokat főleg likesoftnak aki mindent próbált elmagyarázni! Esetleg valami tutorial nincs hogy kell SW raidet csinálni? :B

(#2042) Emu válasza liksoft (#2035) üzenetére


Emu
őstag

Elkezdtem beállítani Bios-ba a cuccokat. Raid menüben ezeket ajánlja fel:
-Mirroring
-Striping
-Stripe Mirroring
-Spanning
-Raid 5

Ez akkor azt jelenti hogy támogatja a 0+1-t ''hardveresen''? :DDD
Véletlenül beállítottam a striping-et és megpróbált róla bootolni, lehetséges? :B

(#2043) liksoft válasza Emu (#2042) üzenetére


liksoft
nagyúr

Persze. Ha a chip tudja, akkor a boot során a driver betöltéséig a BIOS-on keresztül dolgozik (az meg kiírta ezeket az üzemmódokat), majd átveszi a driver a vezérlést. Ezért kell telepítéskor megadni a jó drivert. Keveredés esetén ugyanis fejre áll.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2044) liksoft válasza Soni (#2040) üzenetére


liksoft
nagyúr

Nem biztos, hogy célszerű install során bent hagyni a kártyát. Én ilyent nem szívesen csinálnék. Viszont ha csak adattárolásra kell, jobban jársz az egyedüli drive-okkal. A stripe-ot gyors adatfeldolgozáshoz célszerű használni, nem tárolásra!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2045) Emu válasza liksoft (#2043) üzenetére


Emu
őstag

Ezért kéne valami tutorial hogy kell csinálni. Bios beállítások mennek sztem ki tudom találni meik a jó.
Particionálás hogy zajlik? előre le kell particionálni? vagy csak majd win telepítéskorfelajánlja?
Külön megahjtó külön kezeli Sata1-Sata2-t valamint Sata3-sata4-t, akkor jó neki ha sata1-sata3-ra kötöm a 2raidelni kívánt vinyót?

(#2046) Soni válasza liksoft (#2044) üzenetére


Soni
tag

Köszi a választ!Akkor lehet külön használom őket.

(#2047) Emu


Emu
őstag

összejött stripedbe a raid és tudok róla bootolni :) Köszi a helpet majd még írok hogy jó-e :D

(#2048) G@ben


G@ben
őstag

Stét!

Olyan gondom lenne, hogy tenném újra a rendszert, ami raid mirrorból állt, de a Win telepítő nem talál lemezt. Bementem a raid menüjébe, ott az auto setup azt mondja, hogy nincs lemez, de a view array-ben meg az van, hogy mirrorban van 2 db 80-as vinyó, ami igaz is. Most akkor mi van? Alaplapi Silicon image raid-em van, de mást nem tudok róla. :)

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#2049) sutszi


sutszi
addikt

Üdv!

Bocs, a kevés info miatt, de ennyit tudok én is. Két 80-as Samsung winyót egy 6.000HUF-s silicon RAID-kártyába szeretnék RAID 1 tömbe rendezni, majd rá xp-t. A gép egy 1,7-es cerka, alaplap VIA valami hulladék.
Igazából semmi sem megy. XP telepítőig sikerült eljutni, de ott két külön meghajtót mutat. most ettől függetlenül a tükrözése még menni fog???

"Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#2050) lazydog válasza sutszi (#2049) üzenetére


lazydog
addikt

Így nem fog menni, egy meghajtót kell láss.
Bootoláskor be kell lépni, a kiírt billentyűkombinációval, a kártya BIOS-ába és létrehozni a RAID1 kötetet.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.