Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:12:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7251) vadkörte válasza nemurea (#7250) üzenetére


vadkörte
addikt

"Ez a backup meghajtó ott csücsülne az egyik SATA portra kötve, saját fájlrendszerrel, és akkor aktivizálná magát, amikor az éles meghajtó(ko)n írás történne."

Esetleg a tömb bizonys mappáiról - a legfontosabb adatok, legfontosabbjairól - készítene növekményes mentést megadott időközönként. Adott időpontban lefut, megvizsgálja a kijelölt mappákat és ha a saját adattartalma és a vizsgálandó között eltérést talál, szinkronizálja magát.

Üdv. V. Körte

(#7252) lovi27 válasza Patice (#7245) üzenetére


lovi27
addikt

Nekem a VPN-nel a legegyszerűbb a távoli elérés. Mivel saját VPN szerverről van szó nem látok nagy kockázatot benne..A média fájlok is titkosítva mennek - feleslegesen. Megérdemli a hacker ha azt hallgathatja vagy nézheti amit én, ha ezért képes volt kínlódni a kulcsért. :DDD A média lejátszó úgy érzékeli, mintha helyi hálózaton lennék. Képekhez, dokumentumokhoz és zenéhez tökéletes.

Viszont a videóhoz semelyik fájlátviteli protokollal nem volt az igazi, szaggatott. VPN nélkül is hiába próbáltam bármelyiket. Lehet, kéne már egy erősebb mobil, az LTE adott. Viszont a Plex megoldotta. Röptében átkonvertálja amikor érzékeli, hogy nem wifi-n csatlakozok és a minőség a mobil képernyőhöz megfelelő.

(#7253) lovi27 válasza Chris Kiki (#7249) üzenetére


lovi27
addikt

"Ha a NAS om ba van egy merevlemez és szeretnék RAID 1 et (tükrözés) a nagyobb biztonság miatt "

(#7254) Chris Kiki válasza lovi27 (#7253) üzenetére


Chris Kiki
senior tag

Ettől még a dolog nem fog működni.

Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever

(#7255) lovi27 válasza Chris Kiki (#7254) üzenetére


lovi27
addikt

Ettől (mitől?) még a dolog (milyen dolog?) nem fog működni.

(#7256) George8732 válasza Chris Kiki (#7247) üzenetére


George8732
csendes tag

Szia köszi a választ Chris Kiki. Nem keverem, direkt írtam két különböző hozzászólásba a kérdésem. Tudom hogy RAIDban nem lehet mappákat szinkronizálni azt nem is a RAIDos kérdésemhez írtam. Első hozzászólásban kérdeztem meg a Raidos dolgot a másodikban meg a másik ötletemet írtam le.

És azzal is tisztában vagyok hogy felesleges egy 7200 RPM es merevlemez NAS-ba, de ez volt kéznél, nem kellett vennem. Viszont most vennék egy másik merevlemezt ami NAS-ba való konkrétan, mivel most már futtatni szeretném 7/24 ben. eddig csak hétvégente volt bekapcsolva a NAS.

Viszont szeretnék valami kis biztonságot is az adatoknak, ne kelljen minden újra letöltenem egy merevlemez hiba esetén. (A privát fotókat egy külső USB merevlemezen tárolom ami csak akkor van használva ha rámentek dolgokat)

De mivel lesz 2 db 3TB osom igazából az szerettem volna megtudni melyik a jobb megoldás

1. Ha RAID 1 be rakom őket így minden adat két helyen van meg. Bár nem értem a hozzászólásod.
"Nem probléma ha a hdd-n már van adat, neked lesz probléma, hogy a raid tömbbe szervezés során az el fog veszni." <-- Ebben az esetben akkor mi értelme a RAID1 nek? Egy példa hogy megértsd miért nem értem: Mondjuk RAID1 ben van 2 merevlemez mennek rá az adatok letöltés meg minden. Ha az egyik elromlik akkor ugyebár a másikon megmaradnak az adatok, vesz a mezei felhasználó egy másik merevlemezt. Bedugja és akkor nincs módszer arra hogy a már meglévő jó adatlemezről átkerüljenek ismét az adatok az üresre tükrözve? Hanem akkor kuka az adatoknak?
Én úgy gondoltam, hogy ez úgy működik hogy ha az egyik merevlemez elromlik, pótolják és a másikról átkerülnek az adatok mintha semmi nem történt volna, megy tovább tükrözve mintha semmi nem történt volna.

2, Ami jobb megoldás lenne ha lenne egy ugyan akkora merevlemez a NASban mint eddig és akkor az mondjuk X Napon Y időpontban bekapcsolna és ha volt módosítás szinkronizálna akár teljes meghajtót akár csak mappákat, mikor megtörténik a szinkronizálás akkor kikapcsol. így nem futna folyton kisebb lenne a valószínűsége hogy meghal.
Gondolom erre írtad ezt:"De van az OMV-ben olyan lehetőség, hogy bizonyos mappák/hdd-k adott időben egy addig kikapcsolt állapotban lévő hdd-re szinkronizálódjanak."
Ezt hol találom vagy milyen néven fut ez a plugin? Mert akkor utána olvasnék.
Jah és ebben az esetben semmi féle RAID nem lenne. akkor el lehetne felejteni a RAID ot.

Én jobban pártolnám a 2 es esetet akár USB csatalakozással is. Mert ha már veszek konkrétan NASba való merevlemezt akkor ez lenne a fő adat tárolom ami folyamatosan menne és a mostani 7200RPM es meg csak a biztonsági ami pár naponta vagy hetente 1 szer bekapcsolna szinkronizálna egyet vagy én kapcsolnám be mikor szinkronizáljon és kész, máskor nem is működne.

Ezt a merevelemezt akarnám megvenni: [3TB Seagate 3.5" IronWolf NAS merevlemez] Valakinek van róla véleménye?

nemurea: Pontosan erre gondoltam amit írtál eseti Backup. :)

(#7257) lovi27 válasza George8732 (#7256) üzenetére


lovi27
addikt

Sima backup amit Rsync-al megtudod csinálni. Ütemezett időnként a beállított mappákat lementi, leszinkronizálja a Backup HDD-re, ami a befejezés után a beállított leállási idő múlva leáll. Így nem pörög a köztes időben,

Ha meg az USB csatlakozással szeretnéd, akkor is az Rsync-al csinálhatod. Ha egy kicsit visszaolvastál volna, nem rég a SnapRAID helyreállítás kapcsán ht42 ajánlotta ezt - cifra szavakkal fűszerezve.

[ Szerkesztve ]

(#7258) Chris Kiki válasza lovi27 (#7255) üzenetére


Chris Kiki
senior tag

lovi27
(Topikgazda)
"Ha a NAS om ba van egy merevlemez és szeretnék RAID 1 et (tükrözés) a nagyobb biztonság miatt "

Ezt miért idézted?

Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever

(#7259) Chris Kiki válasza George8732 (#7256) üzenetére


Chris Kiki
senior tag

Félreérted. Raid tömb készítésekor vesznek el az adatok a Raid tömbbe bekerülő hdd-kről. Raid 5 esetében egészen biztosan, Raid 1 esetében, ami ugye egy sima tükrözés, nem vagyok biztos az adatvesztésben. Én azért előtte csinálnék biztonsági másolatot. Én a helyedben viszont lehet, hogy nem Raid 1-ben gondolkodnék, mert bár baromi nagy adatbiztonságot nyújt, pazarolja a helyet. Ha bővíteni akarod, akkor csak párosával lehet. Vennék még egy 3TB hdd-t, és menne a Raid 5.

Két dolgot is tud az omv, ha jól emléxem pluginok által, de most nem vagyok omv közelben.
Az egyik, hogy x nap, x időpontjában csinál egy automatikus szinkronizálást egy belső hdd-re.
A másik, hogy egy usb-s meghajtót ha rádugsz, bizonyos mappákat automatikusan összeszinkronizál.
Ez két külön plugin omv-n belül.

Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever

(#7260) MADAND51


MADAND51
csendes tag

Sziasztok!
Én is belépnék az OMV táborba. Egy Banana PI M1+ szeretném felrakni. Próbáltam a 3-asból kiindulva felrakni és frissíteni, eljutott a 4.1.5-1 verzióhoz. Sajnos a megosztásnál gondom van, már felhasználót sem tudok létrehozni, a csoportnak bármit írok be (ha csak az user-t hagyom) akkor is hibára fut.

Másik kártyán felraktam a Deb-8at, és megpróbáltam a "3 parancs és néhány Entert" de ott nem találja.

Mi lehet a hibám?

Köszönettel: András

[ Szerkesztve ]

(#7261) MADAND51 válasza MADAND51 (#7260) üzenetére


MADAND51
csendes tag

A képek nem mentek fel az előbb:

(#7262) Patice válasza MADAND51 (#7261) üzenetére


Patice
nagyúr

BPi-re megpróbálnék először egy Rasbian-t felrakni Debian alapokkal, aztán rátolni egyből a 4-est... :U

[ Szerkesztve ]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#7263) doberman válasza MADAND51 (#7261) üzenetére


doberman
senior tag

Patice fórumtárs ötletét ajánlanám én is. Nálam is ez a hw van az alábbi különbséggel: Raspbian Jessie alapokon és 3.xxx Erasmus fut hiba nélkül. a "3 parancs, 3 enter" telepítéssel.
(kicsit még tolom a 4-re való frissítést -hisz minden működik. ha jól tudom a 4.x verzióhoz már debian 9 kell, és lehet, hogy a fent említett omv telepítési módszer nem is jó rá...)

8lnu

(#7264) fonok87


fonok87
aktív tag

Sziasztok!
Kezd mindent tudni a kis kuka szerverem amire használni akarom, csatlakoztattam hálózati meghajtóként windowshoz, van openvpn, transmission, öröm-bódottá :))
Következő lépésként jó lenne megoldani, hogy automatikusan letöltsön egyes sorozatokat mikor megjelenik a következő rész, illetve ezekhez feliratot. Létezik ezekre plugin? Ha igen Ti mit használtok?

Truss me, I'm an engineer.

(#7265) lovi27


lovi27
addikt

Mivel megbeszéltük a szkript fájl írás alapszintű buktatóját bátran megosztom az OMV 4 telepítési szkriptjét Debian 9-re. Kipróbáltam, működik.

cat <<EOF >> /etc/apt/sources.list.d/openmediavault.list
deb http://packages.openmediavault.org/public arrakis main
EOF

export LANG=C
export DEBIAN_FRONTEND=noninteractive
export APT_LISTCHANGES_FRONTEND=none
apt-get update
apt-get --allow-unauthenticated install openmediavault-keyring
apt-get update
apt-get --yes --auto-remove --show-upgraded \
--allow-downgrades --allow-change-held-packages \
--no-install-recommends \
--option Dpkg::Options::="--force-confdef" \
--option DPkg::Options::="--force-confold" \
install postfix openmediavault

omv-initsystem

wget -O - http://omv-extras.org/install | bash

apt update
apt -y upgrade

A szkript Volker instrukciója alapján telepíti az OMV 4-et, Amikor telepítés közben megáll és kiírja, hogy a telepítés befejezése után inicializáljuk az OMV-t (omv-initsystem), csak nyugtázzuk az üzenetet, nem kell végrehajtani, mert megcsinálja a szkript. Utána még hozzáírtam az omvextrasorg plugin telepítését is, így ez sem fogja szívatni a kezdő felhasználót.

Másoljuk ki pontosan a parancsokat egy fájlba, mondjuk legyen az OMV4.sh. Másoljuk át a Debian Home esetleg Root könyvtárba. Ott adjuk ki a
chmod 755 OMV4.sh
parancsot és mint root futtassuk a
bash OMV4.sh
parancsot. A legfrissebb állapotot telepíti a szkript, így ha naprakész volt a Debian nem lesz mit frissíteni.
Sok sikert!

[ Szerkesztve ]

(#7266) Patice válasza lovi27 (#7265) üzenetére


Patice
nagyúr

:R

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#7267) MADAND51 válasza doberman (#7263) üzenetére


MADAND51
csendes tag

Köszönöm a választ.

Már többször felment így:
Először felraktam az OMV3_ProMplus.zip –et. Az érdekes, hogy HDMI-n semmilyen képet nem adott ki, azt gondoltam, hogy nem működik rajta. Észrevettem, hogy a LAN jelzi az összeköttetést és SSH-n tökéletesen működött.

Több Update, Upgrade és Dist-upgrade után eljutott egészen a 3.0.99-ig, majd az omv-release-upgrade simán felrakta a 4.1.5-öt. Egyelőre csak jogosultsági beállításaim nem működnek, (a 3.0.99 alatt a Samba ment csak a torrent nem), de tovább kísérletezek.

A „ 3 parancs és néhány Enter” megoldásnál az a problémám, hogy a megadott elérési út
(wget https://raw.githubusercontent.com/armbian/config/dev/softy) nem létezik, a githubon keresve. A debian (bananian-1604) fenn van az SD kártyán, a rendszer beindult, hogy lehet ráinstallálni az OMV-t? (Ha a link nem működik)(L:/dl/upc/2018-05/04/600363_esmkwsy0hqkftgfv_omv_3_upgradek_utan.jpg)(L:/dl/upc/2018-05/04/600363_u8hvmekswwie0ewa_omv_4_1_5-1.jpg)(L:/dl/upc/2018-05/04/600363_fz6922nty8nuamvt_omv_3_felrakas_utan.jpg)[kép](/L)(/L)(/L)
(Azért már töltöm a raspit is és kipróbálom)

(#7268) cekkk


cekkk
veterán

XZ-compressed data is corrupt - system halted ezt a szép szöveget dobta ki nekem a gép. Ilyenkor mi a gond?

(#7269) doberman válasza MADAND51 (#7267) üzenetére


doberman
senior tag

néggyel feljebb lovi27 topikgazda hsz-eben friss infó a debian 9-re telepítéssel kapcsolatban (ezúton is köszönjük neki :R ) , mivel a 9-est fel tudod tenni akkor akár tehetnél egy próbát azzal a szkripttel... ígéretesnek tűnik és lenne egy friss rendszered...

[ Szerkesztve ]

8lnu

(#7270) vadkörte


vadkörte
addikt

Újabban ilyen és ehhez hasonló üzeneteket dob be, tetszőleges helyekre :F
SSH-n megnéztem a tmp mappában ezeket az állományokat, nagy részük üres 40 bájtos állomány,

Üdv. V. Körte

(#7271) George8732 válasza vadkörte (#7270) üzenetére


George8732
csendes tag

Mai napon nekem is csinálta ezt. Úgy hogy ez engem is érdekelne. Amúgy OMV4 stabil verzió van fent.

(#7272) MADAND51 válasza doberman (#7269) üzenetére


MADAND51
csendes tag

Sajnos a 9-est csak az OMV upgrade teszi fel, ott viszont nem csinál semmit - még megosztást sem enged csinálni. Meg fogom próbálni előről és csak a 3-ast engedem feltelepülni, ott voltak sikerek.

A raspbian rendben felment. A "3 parancsot" megpróbáltam, de nem működik.

(#7273) lovi27 válasza vadkörte (#7270) üzenetére


lovi27
addikt

Sajnos ez normális. Nem vadul egymásutánban, de addig kell nyomkodni míg egyszer csak megadja magát és eltűnik a hibaüzenet.

Valóban egy nulla hosszúságú (van ilyen?) fájl keletkezik a tmp mappában. Manuálisan kitöröltem, de újra keletkezett. Azóta hagyom a fenébe és nyomkodom (vadul :DDD )

Tudnak róla és állítólag nem az ő hibájuk, ha jól értettem. Minden frissülés után reménykedem, hogy most végre sikerült megszüntetniük, de ezek szerint még nem. Nekem mostanában ritkán jött elő.

Szóval, a lényeg. No para! Minden jól működik, nem okoz hibát, csak kicsit idegesítő... :D

(#7274) vadkörte válasza lovi27 (#7273) üzenetére


vadkörte
addikt

:U
A filenév alapján valamilyen statisztikai adattáblának tűnt és volt közöttük tartalommal bíró is. Mennyire elképzelhetetlen, hogy az egyik beépülő - van egy diskstats nevű - okozza?

Üdv. V. Körte

(#7275) lovi27 válasza vadkörte (#7274) üzenetére


lovi27
addikt

Nem tudom. Meg se próbáltam elemezni. Nem akarom fejleszteni.
Ott, a hozzászólásban (amit most nem találok) az egyik bennfentes mintha írta volna az okot, csak én nem értettem - vagy angolul vagy Linuxul. Lehet, mind a kettő... ;]

[ Szerkesztve ]

(#7276) vadkörte válasza lovi27 (#7275) üzenetére


vadkörte
addikt

:C

Üdv. V. Körte

(#7277) doberman válasza MADAND51 (#7272) üzenetére


doberman
senior tag

ha nem megy, nemmegy... sajnos a Bpi-nek más a SOC -ja, más fordítás kell neki mint a "mezei" Rpi-nek.
(jessie img, van bpi m1-re, erre tegyél 3-ast - ez stabil, üzembiztos. vagy megvárod a 9-es ből készített img-t.)
egyébként több fórumtárs is jelezte, hogy nagy változások nincsenek - konkrétan semmi. inkább az alaprendszer változásait követi le. nem akarom elkiabálni de, egy naprakész jessie nincs hátrányban a stretch- el szemben.. de csendben maradok mert megköveznek.. ;]

8lnu

(#7278) ptesza


ptesza
senior tag

The user debian-transmission is missing write permissions on this directory.

Sziasztok!

Ezt az üzenetet kapom.Azaz nem tud írni az adott mappába, mert nincs engedélye.

Hol lehet ezt beállítani?

Banana pro-ra van telepítve.

(#7279) lovi27 válasza ptesza (#7278) üzenetére


lovi27
addikt

Megosztott mappák / ACL / debian-transmission
Pipáld be az adott mappánál mindkét engedélyt.

(#7280) vadkörte válasza doberman (#7277) üzenetére


vadkörte
addikt

"...több fórumtárs is jelezte, hogy nagy változások nincsenek - konkrétan semmi. inkább az alaprendszer változásait követi le. nem akarom elkiabálni de, egy naprakész jessie nincs hátrányban a stretch- el szemben.. de csendben maradok mert megköveznek."
Nem kell csendben maradnod. :) Szerintem is igazad van. Nincs a 3-as vonallal semmi gond. A 4-es is stabil, de eddit többet szívtam vele, mint a 2-vel és a 3-mal együtt...
Majd gatyába rázódik ez is, az elején a 3-as is problémahalmaz volt - csak bosszantó. :)

Üdv. V. Körte

(#7281) SwissAirplan


SwissAirplan
aktív tag

Sziasztok!

Cserkész becsszó elolvastam az összefoglalót és megnéztem vagy 15 videót de....

Egy régi intel i3-as gépből lett a NAS 4 giga ram 2.6 dual proci.
Van benne egy 80 gigás vinyo arra telepítettem az OMV-t. mikor ez megvolt rádugtam még egy 250 gigásat is!
A telepítéssel nem volt gond, be tudok lépni hálózaton belül.
Az egyik vinyot csak 72 gigásnak a másikat 157 gigásnak látja!

És itt jönnek a gondok....
Hogy formázzam a vinyókat? hogy alakítsam a könyvtárrendszert? mit "kattintsak"??
A portforwardolás... ip fixálás most jön majd...
NOip szépen látja a routert... már csak a külső elérést kellene összehozni!

(#7282) lovi27 válasza SwissAirplan (#7281) üzenetére


lovi27
addikt

Szia!

Az Összefoglaló nem helyettesíthet egy részletes Kezelési Útmutatót. De ezért van a fórum, hogy valamennyit pótoljon. ;]

A marketing dumás 80 GB-is vinyónak teljesen normális, ha 72-tőt lát. Végül is mindkét adat valós, csak más-más módon számolták.

Viszont a 250 GB-osnak a 157 már nagyon kevés. Az vagy nem üres vagy esetleg sérült. Particionáld újra. Vigyázz! Töröl minden adatot! Ha tényleg elolvastad az Összefoglalót, akkor tudnod kell, hogy az OMV a teljes HDD-t magának particionálja. Azt már nem formázhatod, előbb helyet kell csinálni rajta. Le kell csökkenti a rendszer partíció méretét

A formázást vagy a particionáló programmal elvégzed, vagy OMV-én belül a Fájlrendszerek / Létrehozás opcióval. Az EXT4 fájlrendszer az ajánlott, de a BTRFS is jó.

[ Szerkesztve ]

(#7283) SwissAirplan válasza lovi27 (#7282) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Mind a két vinyó "bontott" 5-6 éves cucc... igazság szerint csak meg akarom nézni hogy hogy is működik... hogy tudom használni, illetve tudok e hozzá valami jó APP-ot rendelni....
Vagy jobban járok ha veszek egy "gyári NAS"-t
Ha beválna ez akkor inkább ebbe vennék 2 bturálabb vinyót!

Megyek is és nézem amit irtál!
Még jelentkezem... :DD

(#7284) lovi27 válasza SwissAirplan (#7283) üzenetére


lovi27
addikt

Az OMV kipróbálásához, kicsit ismerkedni vele a Virtualbox is egy jó megoldás.

Arra figyelj, hogy bizonytalan, megbízhatatlan hardver és új, ismeretlen op. rendszer együtt sok fejtörést okozhat, jó szivattyú lehet.

[ Szerkesztve ]

(#7285) ptesza válasza lovi27 (#7279) üzenetére


ptesza
senior tag

Köszi szépen!

(#7286) SwissAirplan válasza lovi27 (#7284) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

És hogy a szivattyú meg jobb legyen, teljesen új hálózat /netgear ac1900 és ac 1200 De azok meglepően jók! Mondjuk a térerő NAGYON NAGY CSALÓDÁS VOLT
Azt várná az ember hogy egy 3 külsőantennás cucc milyen hude hude... de alig alig söt talán nem is erősebb a jele mint a UPC ConectBox nak...

Visszatérve a szivatyúra Igen azt tudom hogy telepítésnél mindent magának akar ;) ezért nem is mertem rádugni elötte a másikat!

Tehát akkor particionáljak, töröljek, csináljak könyvtárrendszert, hozzak létre felhasználót, majd a kívánt tartalmat osszam meg a felhasználóval?!?!

A Raid és a különböző finimság, mi célt szolgál? Az csak tükrözés szempontjából jelentős?

(#7287) lovi27 válasza SwissAirplan (#7286) üzenetére


lovi27
addikt

A rendszernek szánt HDD-vel ne csinálj semmit, csak dugd rá, a többit az OMV elintézi. A telepítés idejére csak az legyen rádugva, A particionálást a gyanús HDD-re ajánlottam, hogy kiderüljön miért olyan kevés a szabad hely rajta.

Igen, a RAID biztonságos adatmentési célokat szolgál, min. két adat HDD esetén (a rendszer ebbe nem számít bele). Jó pár különböző RAID van. Utána kell olvasni melyik mire való, mik az előnyük, mik a hátrányuk.

(#7288) SwissAirplan válasza lovi27 (#7287) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Elolvastam... és most arra jutottam hogy azt nem tartom fontosnak magamnak amig tesztelgetek!

Arra is rájöttem közbe hogy itt ne keressek "szép csillogo" felületet...

Ahol most tartok!
Gép megy... OMV rajta.. második hdd rajta ( ugyan akkorának látja... de az most mellékes is)

Hálózaton belül a kezelőfelületet el tudom érni, mivel a routerba fixáltam neki ip címet. De hálozaton kívülröl nem érem el! gondolom portbeállításokkal lessz baj csak még nem jöttem rá hogy a routerba vagy az OMV be

Ti milyen programot javasoltok az adatok feltöltéséhez/menedzseléséhez?
Illetve "megjelenítő" felületnek?? Mondjuk ahhoz most találtam egy PLEX nevezetű progit!

(#7289) lovi27 válasza SwissAirplan (#7288) üzenetére


lovi27
addikt

Nem kell külön program. Windowshoz megosztod a mappákat SMB/CIFS-ben (samba) és a kedvenc fájlkezelőddel menedzseled a fájlokat.

Távoli eléréshez vagy fix IP címed kell hogy legyen vagy egy DDNS szolgáltatónál regisztrálsz vagy előfizetsz és az a routereddel együtt biztosítja az IP cím követést.

(#7290) eastsider


eastsider
nagyúr

Sziasztok,

hétvégén nem voltam itthon, és már remote észrevettem, hogy nem elérhető a szerver (plex, tm),
most látom, hogy itthon sem, GUI-n és SSH-n keresztül sem.
logokban egy komplett nap eltűnt:
May 4 04:45:01 OMV CRON[9872]: (root) CMD (/usr/sbin/omv-mkgraph >/dev/null 2>&1)
May 6 15:41:48 OMV systemd-modules-load[314]: Inserted module 'lp' (itt indítottam újra)

ment a NAS, de elérhetetlen volt...

mi lehet szerintetek a gáz?

egyszer volt már ilyen, akkoris komplett gép restart segített, az a baj, azt sem tudom merre induljak el

[ Szerkesztve ]

(#7291) SwissAirplan válasza lovi27 (#7289) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

NoIP-m van... elég stabilnak tünik.. a routeren fut a kliense.
Igy a routeremet elérem az sajátdomain.ddns.net:8443 on
A NAS nak ki vannosztva fix ip: 10.0.1.3
NAS-on belül a távoli eléréshez gondolom engedélyeznem kell az FTP-t ez az OMV be a 21-es port. Viszont a távoli elérésre a 80 portot irja

Igy akkor routeren belül melyik portot kell forwaldolni?

Illetve akkor távolról melyik domain névvel érem el?: sajátdomain.ddns.net:"forwaldoltportszám" ???

Bocsánat hogy ilyen szájbarágósan kérdem...
de nagyon elvagyok veszve a sűrűjében.... Eddig elég sok mindent megprobáltam, de nem megy...

(#7292) Nagymelák válasza SwissAirplan (#7291) üzenetére


Nagymelák
aktív tag

Nekem az elején ez segitett: [link]
Részletes szájbarágós.

(#7293) ht42 válasza SwissAirplan (#7291) üzenetére


ht42
senior tag

A te esetedben pl. a 11111-es portot kell forwardolni a 21-re. A routerben a port tartomány (külső port) a 11111, a helyi (belső) port a 21. Kívülről a domainnév:11111 címen éred el.

(#7294) George8732


George8732
csendes tag

Megint lenne egy apró kérdésem csak nem tudom, hogy ezt most melyik fórumba kell feltennem itt vagy a plexesbe, de majd ti megmondjátok, mert lehet OMV4 gond. Úgy hogy ha off kérdés bocs.

OMV4 em van rajta plexel viszont mostanában sorozatosan nem játssza le a plex a tv-n a filmeket/sorozatokat a minap 4db ot amit felraktam rá nem játszott le, az a vicces hogy telefonon sem, egyedül a weben. Az OMV2 nél ilyen sosem fordult elő. Nálatok nem csinál ilyet? Vagy ez nem is OMV hiba lenne? Mert agyalok rajta, lesz kis szabad időm visszadobom a 2 est és megnézem azzal.

(#7295) lovi27 válasza SwissAirplan (#7291) üzenetére


lovi27
addikt

Akkor a DDNS megvan, az rendben.
Ha a 80-as portot nyitod ki, akkor az admin webes felületét érheted el. De ez nem biztonságos, nem ajánlják. Kell egy SSL tanúsítvány és akkor már van https, és a 443-as portot kell nyitni. De nem életbevágóan fontos, hogy az admin távolról is ügyködjön. :(

A másik lehetőség, amikor a tárolt adatokat akarod távolról elérni. Ehhez számos protokoll (plugin) telepíthető az OMV-én. Ezek közül az FTP, a fájlátviteli protokoll az egyik, ahhoz kell alapesetben a 21-es port. A Plex is az adatmegosztáshoz való.

Igen, jól gondolod, a sajátdomain néven kell keresni ezeket. Ha ezek alaphelyzetben vannak (https-443, ftp-21, stb.) akkor nem kell megadni külön a port számát, mert azt tételezi fel.

Távoli elérésnél fontos a biztonság is, azzal nem nagyon foglalkoztam, de te foglalkozz vele... :D

Látom, közben már kapod a biztonsági tanácsokat.

[ Szerkesztve ]

(#7296) lovi27 válasza eastsider (#7290) üzenetére


lovi27
addikt

Megmagyarázhatatlan, fantom jelenségek a flash alapú rendszerdiszkek (pendrive) idején jelentkeztek, amikor már elkezdte megadni magát. Ha nem erről van szó, lehet még pl. rövid idejű hálózati feszültségkimaradás is, vagy esetleg ingadozó, zavart. De tuningolt hardver is tud fantom dolgokat produkálni.

(#7297) eastsider válasza lovi27 (#7296) üzenetére


eastsider
nagyúr

Full default n3150 lap SSDvel. Smart, hőfokok rendben..
Omv3rol lett frissitve, már gondolkodom, hogy felrakok egy full szűz 4et

[ Szerkesztve ]

(#7298) SwissAirplan válasza lovi27 (#7295) üzenetére


SwissAirplan
aktív tag

Kicsit kezdem feladni a reményt!
Hálózaton belül 10.0.1.3 címmel bejön az admin felület.... halozaton kívülről semmi... :(

Ftp engedélyezve. port 21 megosztás fülön mappa hozzárendelve, engedélyezve.
Beirom hogy 10.0.1.3:21 és a webhely nem érhető el ERR_UNSAFE_PORT hibával jön vissza az oldal.

Workgroup beállítva... engedélyezve... hozzáadva a mappa mégse lát semmit.

WinSCP : ha létrehozok egy usert az omv be és itt beadom a usernevet meg a jelszavat meg a 21 es portot a 10.0.1.3 hoz akkor elvileg belép.... de csak egy /root nevü szülőkönyvtárat mutat... nem lehet se másolni se létrehozni...

Mit ronthatok el? Hol lehet a hiba??

(#7299) lovi27 válasza SwissAirplan (#7298) üzenetére


lovi27
addikt

Haladj lassabban, de azt járd alaposabban körbe. Tűzzél ki egy célt és amíg azt el nem éred ne kapj bele másikba. Szerintem előbb a helyi hálón működjenek rendesen az alapfunkciók (samba, ssh), utána majd eléred kívülről az adatokat.

Ha mint root használod a WinSPC-t, akkor jól működik?

(#7300) vadkörte válasza SwissAirplan (#7283) üzenetére


vadkörte
addikt

Remélem még nem késő. :) Több hsz-dra fogok egyben válaszolni.

Csatlakozok Lovi27 topiktárs(~gazda) mellé
"Vagy jobban járok ha veszek egy "gyári NAS"-t Ha beválna ez akkor inkább ebbe vennék 2 bturálabb vinyót!"
A kész NAS-sal egyszerűbb az életed, cserébe |0| a fejlesztés lehetősége (a HDD cseréje nagyobbra nem fejlesztés) és a berhelésifaktor. Az építettel többet szívhatsz, cserébe azt építed meg magadnak, amit szeretnél és fejleszthető is.

"...Igen azt tudom hogy telepítésnél mindent magának akar ;) ezért nem is mertem rádugni elötte a másikat!"
Ezért célszerű valami kicsi nem sajnált lemezt felhasználni a rendszerre. Az OMV NEM olyan, mint a többi NAS operációs rendszer. NEM pofátlankodik rá minden behelyezett lemezre, csak a telepítés során az Általad kiválasztottra!

"Tehát akkor particionáljak, töröljek, csináljak könyvtárrendszert, hozzak létre felhasználót, majd a kívánt tartalmat osszam meg a felhasználóval?!?!"
Először telepítsd fela z OMV-t majd a plug-in-oakt, ha kell az extra, aztán végezd el a beállításokat, majd többi lemez csatolása után hozd létre a filerendszert, a megosztott mappákat, majd ez UTÁN a megosztásokat.

"Arra is rájöttem közbe hogy itt ne keressek "szép csillogo" felületet..."
Az OMV nem SynologyDSM, vagy halonló Windows szerű NAS operációs rendszer. Itt a működés, a személyreszabhatóság a lényeges, nem a "Next-Next-Next-Finish" és a megjelenés.

"Hálózaton belül a kezelőfelületet el tudom érni, mivel a routerba fixáltam neki ip címet."
Egyelőre legyen elég ennyi. :)
"De hálozaton kívülröl nem érem el! gondolom portbeállításokkal lessz baj csak még nem jöttem rá hogy a routerba vagy az OMV be"
Portforward-ot router-en állíítasz, nem az OMV-ben.

"Ti milyen programot javasoltok az adatok feltöltéséhez/menedzseléséhez?"
Mezei file-kezelő tökéletesen megteszi, hisz a megosztások mappaként jelennek meg a hálózatodban. De ha szeretsz perverzkedni, ahár FTP-n keresztül WinSCP-vel, vagy FileZilla-val is feltöltheted adattal. :DDD

"Illetve "megjelenítő" felületnek?? Mondjuk ahhoz most találtam egy PLEX nevezetű progit!"
Nem értem ezt a beteges ragaszkodást a megjeleítő felülethez. Ez a gép egy hálózati kiszolgáló lesz, felesleges rá GUI! (bár OMV-extras-ból lehet telepíteni egy távoli aztallal futtatható remote desktop-ot)
A Plex az más.

Ha nagyon el vagy veszve - amin nem csodálkoznék - a fizikai gépet inkább hanyagold. Ha már fel van telepítve, akkor is! Jobban jársz, ha virtuális gépbet próbálod/teszteled/tanulod az OMV-t. OMV-vel is megvalósíthatóak elég komplex hálózati adattároló/kiszolgáló rendszerek. Ezeknek (is) a tesztelése inkább egy minimális kiépítettségű virtuális gépen történjen, azt, ha nagyon összekutyultad, max törlöd és telepítesz egy újat. Egy fizikai gép telepítése, belakása, a hw kiépítettségtől függően több óra (nap) is lehet, egy minimális virtuálisé (még ha bonyolult többlemezes kötetstruktúrát tartalmaz is) pár óra.
Én mielőtt telepítettem volna fizikai gépet, legalább 5 virtuális OMV-t nyírtam ki. :D
Először ismerd meg az OMV sajátosságait, működjön a belső hálózatodban. Utána akarj nekifogni a külső hozzáféréshez.

Üdv. V. Körte

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.