Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:12:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6251) osztraksajt válasza KaiotEch (#6249) üzenetére


osztraksajt
őstag

Ha kell én is tudok segíteni, nekem Zyxel, Buffalo és OMV nas között belső hálón illetve távoli Qnap nasra is megy rsync jobom napi szinten, semmi gondom nincs vele, elég gyorsan összehoztam minden gond nélkül.

Sőt, az OMV nasra napi, heti és havi mentés is történik külön könyvtárakba pár giga anyagról rsync alapon ha valami titkosító vírus elkezdene garázdálkodni a gépeken, nem is elérhető a mentés samba megosztáson nehogy megtalálja mint halózati meghajtó és azon is elkezdjen titkosítani.

(#6252) nemurea válasza KaiotEch (#6249) üzenetére


nemurea
aktív tag

A 'másik HDD' alatt USB-n csatolt HDD-t értesz vagy távoli gép HDD-jét? Mert az elsőt nem próbáltam - bár az rsync-kel egyébként meg lehet oldani lokális szinkronizálást is. Ha távoli Synology-ra akarsz backup-ot, akkor persze, leírom a lépéseket. Azért fontos, hogy mi a célhely, mert ahogy látom, még Qnap-ra sem ugyanígy kell másolni (köszönöm egyébként @osztraksajt három hónappal ezelőtti segítségét, az volt a kezdő mérföldkő :) )

Szerk: emlegetett farkas :DD

[ Szerkesztve ]

(#6253) KaiotEch válasza nemurea (#6252) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

+osztaksajt: Másik gépben levő HDD-re szeretnék hasonlóképpen heti/havi mentést. Az a gondolatom, hogy arra a gépre is kell valamilyen rsync kliens?! Illetve filózom, hogy teljes mentés legyen-e, vagy inkrementális/differenciális. Mindnek van előnye, hátránya. :F

Illetve vennék még egy HDD-t a NAS-ba és RAID1-et hoznék létre. Ehhez is kérnék segítséget, bár ez lehet már le van írva párszor. Átfutom majd a topicot később.

[ Szerkesztve ]

(#6254) vampire17 válasza vampire17 (#6250) üzenetére


vampire17
addikt

Leirom, hogy meglett a megoldas :)

/etc/openmediavault/config.xml modositasa volt a megoldas.

(#6255) nemurea válasza KaiotEch (#6253) üzenetére


nemurea
aktív tag

Ezt majd javítják a többiek, ha butaságot mondanék, de valamilyen fogadó service-nek jelen kell lennie a túloldalon, ha rsync-kel akarod megoldani a másolást. A 'valamilyen' az igen, lehet egy rsync szerver (nem kliens), vagy elképzelhető, hogy az ssh service is megoldás önmagában - amennyire megértettem, az rsync képes ssh protokollon keresztül is küldeni a fájlokat, így titkosítottan megy az adatáramlás. Ami egyébként saját hálózaton belül nem annyira jó móka, mert bekódolja a küldő oldal, pár méterrel arrébb meg kikódolja a fogadó, felesleges prociteljesítmény...

Na szóval akkor érdemes rsync-nek lennie a fogadó félnél is. Ha ez megvan, mehetünk a második lépésre.

(Azért érdemes végiggondolni, milyen közeli viszonyban van egymással a küldő és a fogadó gép - pl. esetleg fel is van csatolva a távoli mappa - , mert lehet, hogy egy egyszerű fájlmásoló parancs berakva a cron-job-ba ugyanúgy megteszi. Nálam pl. az eseti backup külső HDD-re Total Commander-es fájlszinkronizációval ment, havonta 5 percet vesz el az életemből. De ha van rsync, az jó eséllyel működni fog az OMV-n belül pár adat beírásával.)

(#6256) KaiotEch válasza nemurea (#6255) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Hát kb 5m-re van egymástól a NAS és a gép(bár nem is ez a mérvadó, hanem hogy azonos hálózat), nincs értelme a titkosításnak.

Egyébként Ti milyen házakat használtok NAS-nak? Mert jó ideje keresgélem a megfelelőt. Egy Sync/QNAP ház a legjobb, kicsi, helytakarékos, hűtött HDD holderek. Viszont abba nem fér bele a mITX lap. Van javaslatotok, ami nem 30-50eFt? Amúgy nagyon elgondolkodtam én is most a Syno-t(cégnél van 5db, tök egyszerű a kezelése, nincs szopás), de a teljesítménye még mindig gyenge szerintem.

Innen eredeztethető, hogy Plex vagy Kodi? Utóbbit próbálta már valaki OMV-n? Mert a Plexxel mostanság nem vagyunk barátok, hiába van a TV-n is az alkalmazás nem látja a szervert, de mikor látta(korábban már írtam is), nem akart olyan filmet lejátszani, mint a sima MiniDLNA-n keresztül. Most is ezzel üzemel amúgy, csak átláthatatlanok a filmek, mert a TV saját DLNA-ján keresztül ömlesztve vannak a filmek.

[ Szerkesztve ]

(#6257) vampire17 válasza KaiotEch (#6256) üzenetére


vampire17
addikt

Cegnel nekunk is van ket Syno, par honapja vettuk, elotte en nem hasznaltam. En konfigoltam (biztonsagi rendszernek kellett tarhely) tenyleg pofonegyszeru, viszont nekem kicsit tul "out of the box". Jobban szeretem azt, ami kicsit jobban testre szabhato...

Masik kerdesed: Plex vs Kodi.Nos, egyben az igazi :D

A plex verhetetlen a "backend"-ben, nagyon jol rendszerezhetoek a filmek, viszont a frontendjei eleg benak... (a tv-s kliensek foleg...)

En kombinaltam a kettot. A backend a plex, (van egy plex szerver, ami fut localba) a player pedig egy Rpi2, LibreELEC-el(Kodi)+PlexKodiConnect

Igy mindket rendszer elonye megmarad, a hatranyok pedig ki vannak szurve.

(#6258) nemurea válasza KaiotEch (#6256) üzenetére


nemurea
aktív tag

Nekem Cooler Master Elite 110-es házam van, miniITX, de a tápegység egy pico psu, mivel a korábbi passzív táp nagy felfűtötte a házat. Aktív tápot meg nem akartam, mert 1) a hálóban van és így is hangos a venti 2) olyan mini a fogyasztása az alaplapnak meg az 1 hdd-nek, hogy azért fenntartani egy 300W-os tápot nem tűnt optimálisnak. [PH cikk]

OK, egy belső hálózat, és a cél gépen milyen oprendszer fut? Gondolom, azon nem OMV. Ha mégis, akkor tényleg egyszerű lenne elkészíteni a backup-ot, de gondolom, Windows (esetleg Linux, már ekkor is könnyebb lenne).

Plex+Kodi: az OMV+Kodi első körben nem értelmezhető, mivel a Kodi (elsősorban) front-end, ahogy vampire17 ft is írja. (Nálam speciel van az OMV-s gépen Kodi is, de ez nem a standard felállás.) Ha rá akarod kötni az OMV-s gépedet a tévédre közvetlenül, hogy HDMI-n kiszolgálja azt, akkor eleve nem OMV-vel indul a telepítés, hanem Debiannal (és páran nem tanácsolják, hogy szervert HTPC-ként is használj).

(#6259) 128bit


128bit
tag

Sziasztok
Most ismerkedek az OMV vel.

SZeretnék egy régi laptopbol torrentes , megosztó gépet csinálni .

Szerintem mindjárt neki is kezdek .

Egy két kérdésem lenne elötte.
Ha van most egy vincseszter benne 2 patricioval (ntfs) ,akkor az egészet formázza majd vagy csak az egyiket amire telepiteni akarom ?

Ha a másik ntfs patricion van adat a filmek, akkor azt nem tudja használni minden képen ujra kell formázni és vissza másolni rá a dolgokat?

Tudom majd úgy csinálni,h a vincseszteren csinálok 2 patriciot és a nagyobb részére töltöm a filmeket?

(medence-klima gépész,barátságos fajtából ) 06708810076

(#6260) Tav-Csoves válasza 128bit (#6259) üzenetére


Tav-Csoves
őstag

Egy winchestert le fog foglalni teljes mértékben a rendszer, és kell egy másik hdd a torrentnek.
Emiatt én egy fél tb-s hddt áldoztam be. Az volt a legkisebb.

(#6261) 128bit válasza Tav-Csoves (#6260) üzenetére


128bit
tag

Jaha köszi
Találtam egy kisebbet 160gb ost,az jolesz

(medence-klima gépész,barátságos fajtából ) 06708810076

(#6262) Pelican válasza 128bit (#6259) üzenetére


Pelican
őstag

Telepítéskor sajnos leformázza az egészet, de utána gparteddel össze lehet húzni kisebb méretre és csinálni egy másik partíciót. Szóval a jelenlegi anyagaid odavesznek, ha nem mented.

Szerk.: ja, ha van másik akkor egyszerűbb...

[ Szerkesztve ]

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit

(#6263) Chris Kiki válasza Tav-Csoves (#6260) üzenetére


Chris Kiki
senior tag

Természetesen nem szükséges beáldozni egy teljes HDD-t. Feltelepíted az OMV-t a megfelelő HDD-re (minden adat törlődni fog), majd egy bármilyen particionáló programmal átméretezed a partícióját. 16GB elég neki bőven. Ezek után a HDD partíciós táblája így fog kinézni:
1.p.: OMV (16GB boot)
2.p.: felhasználható adatoknak
3.p.: Linux Swap (ebből 2GB is elég)

Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever

(#6264) doberman válasza KaiotEch (#6256) üzenetére


doberman
senior tag

én egy Chieftec-CI-01B cube-t szereztem be... ugyan még a projekt az elején van, de már szinte minden megvan hozzá, csak az idő kevés. Én mATX-ben gondolkodom - a túlárazott itx lapok elriasztanak. egyenlőre egy AM3-as alaplap egy "feloldható letiltott egymagú" Semptron LE140 proci és 2x4gb ddr3 van. a proci alul feszelhető - majd látjuk mi hoz jobb eredményt: a Cool 'n' Quiet, vagy az alulfeszelés... hdd-kből 2,5"-os lettek beszerezve...

8lnu

(#6265) nemurea válasza 128bit (#6259) üzenetére


nemurea
aktív tag

...vagy ha jártas vagy a Linuxban és nem akarod az adataidat oda és vissza másolni, akkor meg tudod azt is csinálni, hogy előre elkészíted a cél partíciót (helyet szabadítasz fel), és oda mini Debiant telepítesz, majd arra OMV-t. De ez a kevésbé preferált út, ráadásul ha már OMV, akkor nem szerencsés NTFS partíciót használni hozzá (ext4 az ajánlott). Szóval szerintem is mindenképp dúrd le.

(#6266) g0dl válasza Chris Kiki (#6263) üzenetére


g0dl
addikt

Így van.
Vagy az is jó, ha előbb a debian-t rakod fel ahogy akarod, majd arra csomagként az omv. ( ebben aztán tényleg semmi bűvészkedés sincs)

Nekem pl. egy 3TB-os diszken van egy 120GB-os partíció a megelőző omv telepítéssel, egy másik ugyanekkora az aktuálissal, egy swap, és a maradék egy snapraid paritásnak a többi vinyóról.

(#6267) vadkörte válasza KaiotEch (#6256) üzenetére


vadkörte
addikt

Én egy Dell Optiplex 160 USFF gépből "építettem" NAS-t. Ebben van 1db 60GB-os SSD rendszernek és egy 1TB-os 2,5"-es HDD adatnak. (legfőképp filmek)

EZ az inWin ház pl. egész jónak tűnik. Igaz ez sem olcsó. :(

A Syno-nap a hülyebiztossága a legfőbb erénye. Next-next-finish... Az OMV "munkásabb", de mókásabb. Egy Syno NAS árából jobb rendszert építesz. (vagy áldozol rá és megveszed a jobb Syno-t)
RPi-s KODI streamel a NAS-ról NFS megosztással. A NAS szinte észre sem veszi, volt, hogy a TR töltött fel és le, a KODI streamelt a NAS-ról én meg SSH-n másolgattam egy tableten keresztül vezérelve MC-vel ugyanarról a lemezről, ahonnan a stream ment. A CPU (dual Atom 330) ~30%-on ment, a RAM ~40%-on.

(#6260) tnilabk:
Az igaz, hogy az EGÉSZ lemezt "megeszi" az OMV, de később egy ext4-kompatibilis lemezkezelő (pl. linux-os GParted) átméretezhető, a maradékból meg lehet adatpartíció.
A 60-as SSD-men 5-8GB-ot hagytam a z OMV-nek, a maradék data (oda tölt a TR) amit meg akarok tartani, azt átdobom a HDD-re.

[ Szerkesztve ]

Üdv. V. Körte

(#6268) KaiotEch válasza vadkörte (#6267) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Imádom az ilyen kis házakat, de nem hiszem el, hogy nem lehet ilyenből kb 3x ilyen magasat csinálni, hogy elférjen a lap 1db 2.5HDD(vagy Pendrive és akkor nem kell ennek hely) és 2db 3.5HDD. :O

Ami rendes mITX ház(pl. Bitfenix Prodigy, Phanteks Enthoo mITX, stb) az rohadt nagy.

[ Szerkesztve ]

(#6269) g0dl válasza KaiotEch (#6268) üzenetére


g0dl
addikt

Vannak nagyobbak, de azok már kockák.

Aki ügyesen barkácsol, az mutatósat tud varázsolni, egy szép állapotban lévő vhs lejátszóból, erősítőből, vagy dvd lejátszóból mini-itx lappal.

(#6270) KaiotEch válasza g0dl (#6269) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Na igen, az is jó lenne, de nekem ahhoz se türelmem, se kézügyességem :D Tudom van előre elkészített is, de egyik sem tetszett :(

(#6271) vadkörte válasza KaiotEch (#6268) üzenetére


vadkörte
addikt

A második linken lévő InWin ház egy 4 fiókos mini-ITX NAS kuckó.
A leírása alapján 2x2,5"és 4x3,5" hely van benne.

Üdv. V. Körte

(#6272) KaiotEch válasza vadkörte (#6271) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Abban 1 dolog nem tetszik a majdnem 50eFt-os ára, de amúgy frankó! :)

(#6273) osztraksajt válasza KaiotEch (#6272) üzenetére


osztraksajt
őstag

Vagy veszel egy HP Microsevert.... ;)

(#6274) 128bit


128bit
tag

Elmesélem az élményeket :)

Tegnap este felraktam a legújabb openmediavault 4.0.14 ,be is konfigoltam szépen aztán a végén jöttem rá ,h nem megy vele a Transmission 3.9 .... Vagyis nem települt .

Szét álligattam mindent,nem lett jó ,aztán reggel felraktam openmediavault 3.0.94 .
Ezzel feltelepül .

30MB/s a netem, a transmission alig éri el a 20 at és azt is percek alatt ....
Megnéztem a Deluge-t ezzel már jobb a helyzet pár másodperc alatt felmegy 2x re de itt sincs meg a 30 és ingadozik rendesen .

Pár hete vettem egy zyxel nsa-310 NAS -t de annak a procija volt gyenge ,12MB/s ki akasztotta 100% a cpu-t
Ennyit bir ,mondom oké akkor beáldozom az egyik laptopot . Amin windowson simán ment a 30mb/s
Szomorú vagyok ,azt reméltem simán hozza majd a laptopon a sebességet.

Nem akarok windows t t t t t

[ Szerkesztve ]

(medence-klima gépész,barátságos fajtából ) 06708810076

(#6275) lovi27 válasza 128bit (#6274) üzenetére


lovi27
addikt

Ha kicsit olvasgattad volna előtte a fórumot és az összefoglalót akkor időt spóroltál volna, mert a v4 még csak alfa vagy béta állapotú, például torrent plugin még nem készült el hozzá. A pluginok csak ahhoz a verzióhoz telepíthetők amihez készültek! Más verziókhoz nem!

A Linuxnak nem nagyobb a hardver igénye, mint a Windowsnak, így azt a sebességet hoznia kéne, ha ugyanazzal a feltétellel méred őket. Próbálj meg minél kevesebb háttérfolyamatot futtatni.

(#6276) Pelican válasza 128bit (#6274) üzenetére


Pelican
őstag

Nekem is hasonló volt, tr lassu majd deluge max közeli sebesség. Azóta is deluge van és azóta is többnyire nem max csak közeli (30 helyett 27-28). Azért ettől nem esek kétségbe. :)
Mondjuk nekem win alatt se volt mindig 30 a utorrent...

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit

(#6277) Flowtation válasza 128bit (#6274) üzenetére


Flowtation
őstag

Nekem is 30as net van, és simán megy annyival, sőt legtöbb esetben 33-34 is van. Ez megvolt annó win alatt is utorrentel wifin is, meg most is omv-transmissionnel. Kábel vs wifi dolog nem lehet? Esetleg most régebbi kábel van?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#6278) oroszlan12


oroszlan12
tag

Sziasztok!intel computer stickre lehet és érdemes felrakni az OMV-t?
Lan csati nincs rajta sajna.
Köszönöm!

(#6279) KaiotEch válasza oroszlan12 (#6278) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Teszel rá USB-LAN átalakítót, kérdés, hogy a linux felismeri-e.

(#6280) adamos87


adamos87
tag

Sziasztok,

milyen vas ajánlott az OMV álá?
Mostanában szeretnék egy NAS-t építeni otthonra., ami a legjobban kihasználná a gigabites internetemet.
Valami integrált CPU-s (2 mag vagy 4 mag?) alaplap + 4GB RAM + 4 db adat HDD kombóra gondoltam. Plusz valahogy a PCI-E slotot szeretném felhasználni valami PCI-E mSata kártyával (az OMV-nek), hogy a 4 SATA csatin az adat HDD-k lógjanak. Valaki tud ilyen kártyát ajánlani?

A gépet csak letöltésre használnám illetve NFS vagy SMB megosztásra. Később persze akár más szolgáltatások is szóba jöhetnek. Milyen letöltési sebesség várható a fenti vastól + OMV párostól?

Virtuális környezetben már feltelepítettem és teljesen jónak tűnik a rendszer. Egyedül az RSS torrent letöltés hiányzott de azt sikerült megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm.

Samsung QE55Q80T, XBOX Series X, Live: razorramon1987

(#6281) oroszlan12 válasza KaiotEch (#6279) üzenetére


oroszlan12
tag

Köszönöm!

(#6282) Dadan01 válasza adamos87 (#6280) üzenetére


Dadan01
senior tag

Nekem egy asrock j3455 alaplapom van, 4giga rammal. Nincs az a letöltés, ami megfektetné, 5% terhelés 100as nettel letöltéskor. Másolás hálózaton smb megosztással 110MB/s, 40% terhelés. Szerintem egy régebbi J1800-as lap is elég lett volna.

(#6283) g0dl válasza 128bit (#6274) üzenetére


g0dl
addikt

Azért egy transmissiont kézzel felrakni, beállítani nem egy űrtudomány.

(#6284) Patice válasza adamos87 (#6280) üzenetére


Patice
nagyúr

PCIe mSATA kártya. Én ilyet használok kb. 2 éve (gép). Minden OK vele, tud róla bootolni a rendszer.

Az előttem említett J3455-ös lappal szerintem nem lősz mellé. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#6285) vadkörte válasza adamos87 (#6280) üzenetére


vadkörte
addikt

EZ itt egy komplett konfig.

Üdv. V. Körte

(#6286) adamos87


adamos87
tag

Köszönöm a válaszokat.

Samsung QE55Q80T, XBOX Series X, Live: razorramon1987

(#6287) 128bit


128bit
tag

Üdv mindenkinek 2018 van.
Kezdődjék ez az év is rejtélyekkel . :)
Este SSH vál felnyomtam ezt a sort : sudo systemctl mask sleep.target suspend

Laptopon van az OMV és lecsukaskor hibernálta magát azért kellet .

Most már jó, nem kapcsol le ha lecsukom ,de azóta a cpu 60% környéken pörög.

Van ötlet mi lehet , vagy rakhatom újra ?

(medence-klima gépész,barátságos fajtából ) 06708810076

(#6288) lovi27 válasza 128bit (#6287) üzenetére


lovi27
addikt

A furcsa, fantom jelenségek az elmúlt évben is szinte mindig csak az új felhasználóknál jelentkeztek, ezért az új évben se valószínű, hogy az OMV tehet róla.

Nem kell azonnal újrarakni, bár sokszor az a legoptimálisabb megoldás. Próbáld például ezek segítségével meghatározni, hogy melyik háttérfolyamat az ok.

[ Szerkesztve ]

(#6289) 128bit válasza lovi27 (#6288) üzenetére


128bit
tag

systemd 40%
systemd-logind 30%
Ezek esznek sokat

Még nézelödök ,de ujra rakás lesz :)

[ Szerkesztve ]

(medence-klima gépész,barátságos fajtából ) 06708810076

(#6290) 128bit


128bit
tag

Na ez jó
Ha a laptop nyitva 0 - 5 % között a cpu.
Ha lezárom 60 ra ugrik

Akkor megvan a nyom megyek nyomozni

(medence-klima gépész,barátságos fajtából ) 06708810076

(#6291) lovi27 válasza 128bit (#6290) üzenetére


lovi27
addikt

Lehet nem elég annyi utasítás, hogy ne menjen aludni. Arra gondolok, a rendszer már ébren marad, de érzékeli a kapcsolót (a lecsukást) és ezért feleslegesen folyamatosan próbálkozik. A kapcsoló érzékelést kéne tiltani.

(#6292) rnagy


rnagy
tag

Sziasztok !

Banana Pi M1-re telepítettem az Openmediavault 2.2.14-et.
A Transmission BT 1.4-el gyűlik meg a bajom. Egy darabig hiába próbáltam parancssorból-webes hozzáférésből telepíteni nem ment, most valahogy sikerült felraknom, már látom a szolgáltatások között is.
A következő hibaüzit dobja : Failed to get configuration (xpath=/config/services/transmissionbt)

Segítséget szertnék kérni, hogyan is kell beállítani, mit kell még telepíteni (miniDLNA is jól jönne + iPhone-ról mentések-elérések) Olvastam sokmindent, de valami error mindig közbeszólt. Lehet célszerű lenne az egész rendeszert újra telepíteni.(olvastam olyat is, hogy először egy Debiant telepíteni és utána az újabb OMV-t)
Azt is olvastam, hogy lehet úgy telepíteni, hogy az SD-n csak az induláshoz szükséges dolgok vannak fent, a többi egy partíción a HDD-n (sűrű kártyahalál miatt)

Próbaképp egyenlőre egy pendrive van benne, de tervezem a SATA adta lehetőségeket kihasználni.
Köszönöm előre mindenkitől a segítséget.

Én bú alakban vejendészen

(#6293) doberman válasza rnagy (#6292) üzenetére


doberman
senior tag

szintén ilyet használok, szerintem tegyél fel egy debian jessie lite-t, majd arra telepítsd az omv 3.x -t...
visszaolvasva megtalálod, néhány parancs az egész ssh-n.

8lnu

(#6294) doberman válasza rnagy (#6292) üzenetére


doberman
senior tag

lejárt a szerkesztési időm...
nézd csak, itt a 3 parancs amivel debianra felteheted az omv-t.
érdemes a telepítés előtt update/upgrade -t csinálni.

8lnu

(#6295) rnagy válasza doberman (#6294) üzenetére


rnagy
tag

Szia !
Melyik Jessie-t tetted fel? (Raspbian Jessie ment fel nekem, Debian Jessie-hez nem volt jó semmi User-Pass kombó :( Jó lesz ez nekem? )
Frissítettem, elkezdtem telepíteni, majd lecseszett, hogy nincs elég tárhelyem a 16 GB-s SD kártyán :(

Úgy érzem holnap a particionálás rejtelmeibe kell beleásnom magam :(

Én bú alakban vejendészen

(#6296) doberman válasza rnagy (#6295) üzenetére


doberman
senior tag

kezd a kártya törlésével. (particiókat töröld). utána mehet fel az image a kártyára. majd az első indítás után a particiót megnöveled kb 2-3 gigára. majd jöhet az omv telepítés.
jessie-ből a legutolsót tedd fel

8lnu

(#6297) doberman válasza rnagy (#6295) üzenetére


doberman
senior tag

Itt a letöltési link.
Ha beüzemelted az OMV-t, saját tapasztalat és többek javaslata: a Flash Memory plugin telepítése ajánlott.
The username is "pi" and the password is "raspberry", you have misspelled the word "raspberry" by missing the p.

[ Szerkesztve ]

8lnu

(#6298) Tav-Csoves


Tav-Csoves
őstag

Sziasztok!

Azt szeretném elérni, hogy megfelelő titkosítással VPN-en keresztül elérjem a belső hálózatom.
Igen, az OMV-ben van Open VPN szerver, de az sajnos könnyűszerrel feltölthető! Lásd az alábbi logot, amit a Windows is kiírja.

Ez alapján magasabb titkosítást kéne beállítani a VPN szerveren, de ezt nem tudom hogyan kell. -ez lenne az első lehetőség.

A másik, ami még közrejátszik, hogy tudok futtatni egy 2048-bites statikus kulccsal menő VPN-t azon a routeren, amire rácsatlakozik az OMV-s Asus k50ij notebook.
Ezzel viszont az a baj, hogy mindent elérek ami a hálózaton van, kivéve az OMV-s laptopot.
Próbáltam port forwanding-olni de akárhogyan írkálom a portokat, semmi nem jön be: se az ftp, sem maga az OMV felülete böngészőből.

Fontos lenne a magas titkosítás, hogy VPN-en keresztül böngészőből tudjam elérni az OMV-t, és hogy VPN-en keresztül tudjak csatlakozni az ftp-re ami az OMV-t futtató gépen megy.
Köszönöm szépen a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#6299) Tav-Csoves válasza Tav-Csoves (#6298) üzenetére


Tav-Csoves
őstag

Harmadik lehetőség, hogy az FTP kapcsolatot biztonságos csatornába helyezem.
Csináltam is egy 4096bites RSA SSL tanúsítványt, és bepipáltam a telefonomon az SSL titkosítást Total Commanderben. Első indításkor ki is írta a fingerprint.
Kérdésem az lenne, hogy ez mennyire biztonságos?
Illetve/vagy az előző hsz-re is várom azért a választ, mert úgy érzem, jobb lenne a teljes VPN kapcsolatot megfelelően titkosítani, hogy ne kelljen FTPS-zni.
/de ha valaki meggyőz, hogy ezt sem lehet olyan egyszerűen feltörni mint a 2048bites VPN-t, akkor oké :)) /

[ Szerkesztve ]

(#6300) tibi970307


tibi970307
tag

Sziasztok!

Nem kifejezetten OMV-re vonatkozik a kérdésem, de kapcsolódik hozzá. Talán itt szakmaibb segítséget kaphatok, mint a Raspberry/Banana Pi topikokban.

Szeretnék egy NAS-t, amire két külső HDD-t csatlakoztatnék rá USB-n keresztül. Használnék torrentet is, átlagban 60 db seedelt torrenttel menne 0-24-ben. A sebesség egyelőre nem annyira fontos, 70Mb/s az internetem, annyit biztosan fog tudni.

Tudom, hogy az USB nem a legjobb, mert terheli a CPU-t, ráadásul még a torrent is ilyen, de a merevlemezek már adottak, nem szeretnék újat venni. A következő az, hogy 4K Remux is menne hálózatról egy s905x boxra.

Tudnátok segíteni, hogy ebben az esetben mire érdemes OMV-t telepíteni? Először Raspberry-re gondoltam, de a 100-as LAN az kevés. Utána jött a Banana Pi, az már egész jó lenne, kérdés, hogy ki szolgálná-e a boxot 4K-val.
Esetleg más ötlet?

Köszönöm, ha tudtok segíteni!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.