Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:12:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7151) nemurea válasza Charx (#7149) üzenetére


nemurea
aktív tag

A gdrive sync-re tudok mondani megoldást, bár nem annyira automatikus, mint pl. a Windowson a Backup vagy mi a neve kliensnek. Itt is egy scriptet kell írni :K De ha nem cél, hogy promptban tükrözze a NAS a Gdrive állapotát, akkor be lehet tenni pl. 5 percenkénti futtatásra a scriptet, és akkor kb. ennyi idő után (internet sebesség) megtörténik a szinkronizáció.

(#7152) Charx válasza lovi27 (#7150) üzenetére


Charx
senior tag

Hát igen, leginkább nem értem, a másik meg hogy csak wines gépem van.

(#7153) lovi27 válasza Charx (#7152) üzenetére


lovi27
addikt

Megijesztettelek a linuxos szövegszerkéssel... ;]
Egy pici különbség van a két rendszeren írt szövegfájlok között. Nevezetesen a sorok végét jelző vezérlőkarakterekben eltérnek egymástól. A Linux egy karakterrel jelzi, hogy vége a sornak, a következő jön LF (soremelés), míg a Windows kettővel CR+LF (kocsi vissza + soremelés). Ezeket nekünk nem jeleníti meg a szövegszerkesztő, így mi nem látjuk a különbséget! Viszont a Linux működését programnyelv (szkript) esetén megzavarja ez az egy plusz karakter, mert logikusan azt is az utasítás részének tekinti. Az eredmény hibás működés lesz. Megtapasztaltam... :K :DDD

Magyarázat nélkül ezért kértem, hogy inkább Linux alatt írd. Persze, lehet Windowsban is megírni, csak akkor olyan szövegszerkesztő kell ami kezeli ezeket a különbségeket. Ilyen pl. a már ajánlott Notepad++ ingyenes, magyarul is tudó, akár telepítést sem igénylő változata. Ott a Szerkesztés / Sorvégződés átalakítása menüben kell kiválasztani melyik rendszerbe szánod a szöveget.

Végül azt a néhány utasítást egy fájlba kiírni, átmásolni a Linuxra, végrehajthatóvá tenni ahogy írtam, és futtatni. Az első esetben semmi plusz extra nem kell a szövegbe, fog működni! A finomságok ráérnek később. Csak bátran!

(#7154) nemurea válasza Charx (#7152) üzenetére


nemurea
aktív tag

Annyival egészíteném ki Lovi összefoglalóját (ezúton is :R ), hogy szerintem az OMV-re történű SSH-s belogolást nehezen fogod elkerülni, vagy inkább sehogy: mivel ha egy scriptet akarsz majd megadni, hogy az OMV azt futtassa akármilyen környezetben (ütemezetten, pl. a Gdrive szinkronizációjához vagy a torrent letöltését követően), akkor meg kell adnod annak az elérési útját. És messze nem biztos, hogy azt a helyet/könyvtárat, amit Te Win alatt látsz, hogy pl. Z:\Scriptek, azt le tudod fordítani az OMV rendes, natív könyvtárszerkezetére, pl. /srv/hdd2T/omvshare/Scriptek. És az OMV beállításai között természetesen a natív elérési utat várja a rendszer.

Ez nem tudom, mennyire bonyolult számodra, egyébként nem az, és ha molyolni akarsz az OMV-vel, akkor előbb-utóbb úgyis beleütközöl.

(#7155) CheGhost válasza lovi27 (#7153) üzenetére


CheGhost
aktív tag

Köszönöm én is! Ezzel néhány megtapasztalt dolog világossá vált számomra is. :R
Konkrétan arra gondoltam, hogy pl. egy config file-nál total commander-ben a nézőke rendes sortöréssel jeleníti meg a fájlt, de a szerkesztés során folyamatában van a szöveg... ezért vagy mc-ben, vagy nano-val kellett szerkesztenem...
De most már értem. :D

*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***

(#7156) lovi27 válasza CheGhost (#7155) üzenetére


lovi27
addikt

Ha bekapcsolod az Eszköztár sorban a (Minden láthatatlan karakter megjelenítése) funkciót, akkor láthatod is ezeket a karaktereket.

(#7154) nemurea
Nem értem amiről írsz. Windows helyről futtatni a szkriptet? Meg ezt sem: "OMV-re történű SSH-s belogolást nehezen fogod elkerülni" :F

(#7157) nemurea válasza lovi27 (#7156) üzenetére


nemurea
aktív tag

Ha scriptet akar futtatni, akkor azt pl. a Webgui-n kell megadnia, hogy maga az xxyy.sh script helyileg melyik könyvtárban van. Ha nem lép be SSH-n vagy a login promptnál magára az OMV-s gépre, akkor nem fogja feltétlen tudni, hogy a Windows-on megírt script, amit sambán valahova bemásolt a NAS-ra, az az OMV szempontjából hol van, hiszen csak a samba share-t látja a Windows. Természetesen két helyről össze tudja legózni: samba share gyökér útvonala + a könyvtár, ahová másolta. De tudnia kell, hogy nem \ (backslash), hanem / (perjel), nem Z: meghajtó, hanem / (root) satöbbi... Szerintem futtathatóvá is csak SSH-n keresztül tudja tenni, bár még nem próbáltam másként, de meglepődnék, ha a samba lehetőséget adna rá (nem kizárt persze).

Érthető így?

(#7158) lovi27 válasza nemurea (#7157) üzenetére


lovi27
addikt

Ha az SSH login alatt pl. a Putty-t érted, akkor persze kell az SSH. Vagy az OMV-s gépre dug monitort meg egy billentyűzetet és úgy dolgozik valaki. Ezt a két utat tudom. Csak nem gondolom azt, hogy aki eljut a szkriptig annak ezt magyarázni kell. De ha igen, jó hogy szóba hoztad és akkor így megtörtént.

A másoláshoz a WinSCP használom és ajánlom, mert akkor az egyik ablakban a teljes Windows könyvtárakat látom, a másikban pedig a teljes Linuxét, beleértve a rendszer könyvtárakat is. Így egyből a user vagy a root könyvtárába másolom, ahonnan futtatom a szkriptet.

(#7159) ht42


ht42
senior tag

Használta már valaki a snapraid helyreállító funkcióját?
A 2 adat 1 paritáslemezes NASomban az egyik adatlemez előjel nélkül kinyiffant (RED WD 3TB). Nagyjából sejtem mit kell csinálni, de jó lenne ha valaki lépésről lépésre le tudná írni a teendőket. A dolgot bonyolítja, hogy pool filerendszer is van a cuccon: MERGERFS. Azt ki kell lőni snapraid fix előtt?
OMV 2 rendszerről van szó amiben ugye UUID-kel vannak a lemezek azonosítva. Az új vinyó UUID-jét át kell írni a hibáséra?

(#7160) lovi27 válasza ht42 (#7159) üzenetére


lovi27
addikt

Hátha ez segít: [HowTo] SnapRAID in OMV

(#7161) ht42 válasza lovi27 (#7160) üzenetére


ht42
senior tag

Éppen ezt olvasom, de a mergerfs és az uuid kérdésemre nem találok választ...

(#7162) lovi27 válasza ht42 (#7161) üzenetére


lovi27
addikt

Elsősorban az első post miatt ajánlottam, mert amúgy 'szerencse' kéne, hogy direkt választ találj a problémádra. Meg ne értsd félre, de talán jobb is ha nincs, mert ez jelentheti azt, hogy nem szállnak el túl gyakran a WD RED-ek. Mennyi idős volt, mennyit bírt?

(#7163) ht42 válasza lovi27 (#7162) üzenetére


ht42
senior tag

3 év garanciás volt - 3 évet bírt.

(#7164) lovi27 válasza ht42 (#7163) üzenetére


lovi27
addikt

Sikerült? Át kellett írni az UUID-t?

(#7165) ht42 válasza lovi27 (#7164) üzenetére


ht42
senior tag

Ma jött meg az új vinyó, majd este nekifexek... micsoda szívás lesz :O

(#7166) lovi27 válasza ht42 (#7165) üzenetére


lovi27
addikt

Azt hittem egy HDD kiesésénél csak ki kell cserélni egy újra, betenni és a megmaradt részekből magától szépen visszaépíti a kiesett részt. :F

(#7167) Oldman2 válasza lovi27 (#7166) üzenetére


Oldman2
veterán

Amennyiben RAID-ben vannak a diszkek, jó esetben így történik (van többféle RAID is).

(#7168) fonok87


fonok87
aktív tag

Sziasztok!

Kiszolgált laptopomból NAS készül :)
OMV fog rákerülni (ha addig élek is - linuxot eddig csak rendszergazdák pólóján láttam :DDD )
A probléma nem nagy, csak annyi hogy 32 bites a ketyegő, ehhez van pár kérdésem:
- Ugye a legutóbbi 32bites kiadás a 3.0. Van-e hátránya, ha ezt teszem fel, és kalap/kabát?
- Ha 4.0 verziót akarom felerőltetni, ahhoz előbb Debian9-et kell telepíteni. Neki is tudtam kezdeni netinstall iso-val (minimális helyigényű telepítő). Telepítés közben le akarná tölteni a rendszer többi részét, de bármelyik mirrorra azt írja nem elérhető (ami azért érdekes mert a routeren látom a gépet, tehát kapcsolat van). Kell nekem a teljes rendszer, vagy elég a minimál, hogy el tudjam indítani az OMV telepítést?

Köszi a segítséget előre is :))

Truss me, I'm an engineer.

(#7169) vadkörte válasza fonok87 (#7168) üzenetére


vadkörte
addikt

"Kiszolgált laptopomból NAS készül"
Sok sikert és kevés szívást... :DDD

"OMV fog rákerülni (ha addig élek is - linuxot eddig csak rendszergazdák pólóján láttam :DDD )"
Ki kell, hogy ábrándítsalak, az OMV is linux.

"- Ugye a legutóbbi 32bites kiadás a 3.0. Van-e hátránya, ha ezt teszem fel, és kalap/kabát?"
Nem igazán. Van aki még a 0.xx verziót használja.

"- Ha 4.0 verziót akarom felerőltetni, ahhoz előbb Debian9-et kell telepíteni."
:F He??? Miért kellene? Lehet úgy is, de egyszerűbb a saját telepítőjét használni. ISO letölt, USB-re kiír, USB-ről reboot és hajrá.

Üdv. V. Körte

(#7170) fonok87 válasza vadkörte (#7169) üzenetére


fonok87
aktív tag

"He??? Miért kellene? [...]"
Azzal kezdtem, 4.0-ból már csak 64bites van, sípolt egyet és közölte hogy i686 processzort talált, de 86-64 kell neki :DD Itt van leírva hogy így kell. Mivel még semmi ilyesmivel kapcsolatban nincs tapasztalatom, elhittem :B
De lehet hogy az lesz a megoldás hogy felteszem a legutóbbi i386 verziót és kész. Ha meg elpukkan az öreg harcos egyetemi laposom alatta majd veszek egy rendes NAS-t (vagy építek, ha bejön nekem ez a típusú mókolás :) )

Truss me, I'm an engineer.

(#7171) vadkörte válasza fonok87 (#7170) üzenetére


vadkörte
addikt

OMV telepítés alá nem kell Debian-t telepíteni, mivel tartalmazza azokat az összetevőket, amire a működéséhez szükség van. Akkor lehet rá szükség, ha olyan funkciókkal akarod felruházni, amit csak teljes Debian-ról lehet megoldani.
Elvileg v4-ből nem lesz már 32 bites, bár abból sem lehet nagy problémád, ha a 32 bites rendszerre 64 bitest telepítesz. Már ha hajlandó felmenni.
OMV-vel sokmindent - szvsz amit Syno-val meg lehet, azt 99%, hogy ezzel is - meg lehet oldani, igaz nem out-of-the-box.

Üdv. V. Körte

(#7172) fonok87 válasza vadkörte (#7171) üzenetére


fonok87
aktív tag

Köszönöm a segítséget :) :R
A következő hetekben azt hiszem visszatérő hülyeségkérdező leszek :DD

[ Szerkesztve ]

Truss me, I'm an engineer.

(#7173) George8732


George8732
csendes tag

Sziasztok ma jött el az ideje annak hogy feltelepítem az új stabil OMV-t. Eddig a 2 stable verzió futott.
Csak érdeklődés képen kérdezném meg hogy jót találtam-e, hogy a jelenlegi OMV 4 es stabil verzió az a OMV 4.1.3.?
Igazam van? Vagy van újabb amit nem találtam meg?

(#7174) George8732 válasza George8732 (#7173) üzenetére


George8732
csendes tag

Off: Közben megtaláltam itt a fórumon is a választ, csak elsiklottam a hozzászólás felett véletlen..

(#7175) lovi27 válasza vadkörte (#7171) üzenetére


lovi27
addikt

Magyarázd már el, hogy lesz hajlandó egy 32 bites hardverre 64 bites szoftver települni? Ilyenekkel etetni egy kezdőt...

"OMV telepítés alá nem kell Debian-t telepíteni"
Valamit félreértettél vagy lemaradtál infóról. Nem az OMV miatt kell a Debian, hanem a 32 bites hardver miatt.

(#7176) lovi27 válasza Oldman2 (#7167) üzenetére


lovi27
addikt

"jó esetben így történik" És rossz esetben? Elvesznek adatok?

(#7177) vadkörte válasza lovi27 (#7175) üzenetére


vadkörte
addikt

Nem ált szándékomban hülyteni az olvtársat.
Saját lapitopim rendszere szerint inkább 32 bites, mint 64 - 4GB, pontosabban 2GB-nál több RAM-mal el sem indul - a CPU-ja viszont 64-es.
Kombinált - 32/64 bit telepítővel mindig a 64-es ment fel. Jelenleg is 64 bit-es rendszer fut rajt.

Lehet, hogy lemaradtam. :)

Üdv. V. Körte

(#7178) fonok87 válasza vadkörte (#7177) üzenetére


fonok87
aktív tag

Nem csak te, a laptopom is :)) A 32 bites procikkal szerelt modellek utolsó mohikánja 2007-ből.

Közben sikerült a google meg a topic összefoglaló segítségével arra a következtetésre jutni, hogy nem kell nekem egy teljes Debian 9, csak azt kell valahogy megoldani, hogy az OMV 4 telepítő elinduljon, onnantól sínen vagyok :)

Truss me, I'm an engineer.

(#7179) vadkörte válasza fonok87 (#7178) üzenetére


vadkörte
addikt

Sajnálom, remélem nem kavartalak meg.

Üdv. V. Körte

(#7180) fonok87 válasza vadkörte (#7179) üzenetére


fonok87
aktív tag

Egyáltalán nem :) Nagyjából tudom mit csinálok, csak a linuxhoz nem értek :DDD . Egyébként összességében előrefelé mozdítottad az ügyemet :R

Truss me, I'm an engineer.

(#7181) Oldman2 válasza lovi27 (#7176) üzenetére


Oldman2
veterán

Ha nem egy tükrözött RAID kötetből veszel ki egy HDD-t, akkor nincs miről visszaálljon annak tartalma.

A diszk csere nem minden RAID variáción áll csak ennyiből.

RAID alapok

(#7182) lovi27 válasza vadkörte (#7177) üzenetére


lovi27
addikt

Nem tételeztem fel, hogy szándékosan, de megint ilyet írsz: "inkább 32 bites, mint 64". Egy hardver vagy ilyen, vagy olyan. Nem nézőpont kérdése.

Csak azért tettem szóvá, mert tetszett, hogy az új fórumtárs először olvasott és nem vadul a telepítésbe kezdett. Megtalálta a megoldást, amit sajnos egy kicsit sikerült megkavarnod.

(#7178) fonok87

Hidd el, ha tényleg 32 bites a hardvered nem csak elindulni nem fog, de később sem működik a 64 bites szoftver. De nyugodtan próbáld ki a v4 ISO-t, kárt nem okoz, de ha nem indul ne erőltesd.

Ha nem akarod a Debiant, próbálj ki egy másik utat. Tegyél fel egy 32 bites v3-mat (3.0.36), frissítsd fel a legutolsó állapotra. Végül, egy paranccsal lehet a v3-at upgradelni a v4-re. Így megúszhatod az önálló Debian rendszert.

(#7183) fonok87 válasza lovi27 (#7182) üzenetére


fonok87
aktív tag

Köszi!
Egyébként nincs teljesen igazad, először vadul telepíteni kezdtem a legfrissebb verziót, majd amikor rögtön az elején csak sípolt egyet, olvastam el az iso filenevet: ...amd64.iso :DDD Csak utána kezdtem el kutatni a témában, meg is találtam hogy nincs már 32bites képfile és nem is lesz :D
A legegyszerűbb megoldásnak tényleg az tűnik, hogy felteszem a 3.0-t, aztán onnan meglátom. Igazából ez egy ilyen homokozó projekt. Egyrészt kíváncsi vagyok, hogy lehet-e használható otthoni szervert tákolni az amúgy nem használt gépből, másrészt közben elkezdett érdekelni maga a rendszer :)
Más: gondolom nem szerencsés, ha a rendszer az adattárolásra használt meghajtón van? Egyelőre tesztfázisban fog üzemelni a masina, 1db 250GB HDD SATA-n és 2db USB 2.0 port, egyikre tudom dugni a telepítőt szállító pendrive-ot, a másikra pedig egy 4GB-osat, erre gondoltam telepíteni az OS-t. Kérdés, hogy van-e külön szívás azzal ha pendrive-ra akarom telepíteni, és ha igen, mennyi? :)

[ Szerkesztve ]

Truss me, I'm an engineer.

(#7184) vadkörte válasza fonok87 (#7183) üzenetére


vadkörte
addikt

"Egyrészt kíváncsi vagyok, hogy lehet-e használható otthoni szervert tákolni az amúgy nem használt gépből..."
Miért ne lehetne? Egy ép ésszel semmire sem használható dual Atom procis USFF gépet fogtam be "tanulóNAS-nak". A terv az volt, hogy majd cserélem egy jobb építettre. Annyira bevállt, hogy egyelőre nem belátható távolságba tolódott a NAS csere. A teljesítményének az 5%-t sem használom ki és kevesebbet eszik, mint a csillárom, ami eléggé energiatakarékos. :DDD

"Más: gondolom nem szerencsés, ha a rendszer az adattárolásra használt meghajtón van?"
Az OMV telepítője a telepítés során a cél médiumot újrapartícionálja és formázza. Így a rajta lévő adat a telepítés során törlődni fog.
A telepített operációs rendszer helyfoglalása elég minimális - pár GB - a lemezt átméretezve (15-20GB + maradék) a fennmaradó területet be lehet fogni adatpartíciónak. Az átméretezést a GParted nevű programmal tudod elvégezni, ezt általában a legtöbb live linux tartalmazza.

"...a másikra pedig egy 4GB-osat, erre gondoltam telepíteni az OS-t. Kérdés, hogy van-e külön szívás azzal ha pendrive-ra akarom telepíteni, és ha igen, mennyi?"
Előszöris kérdés, hogy az OMV külső USB eszközre hajlandó-e települni. Másodszor az OMV viszonylag sokat írogat a lemezére, ezt a pendrive-ok nem szokták szeretni - hacsak nem ipari flash modulból épül fel - megoldás az OMV extras Flash memory plug-in-ja. Ennek köszönhetően lényegesen kevesebbet ír, valamint ha jól emlékszem kikapcsolja, vagy minimalizálja a swap-olást.

Ismerkedni, tesztelgetni én inkább egy virtuális gépet javaslok. Ha azt elbarmolod satírozod és telepítesz egy újat.

Üdv. V. Körte

(#7185) lovi27 válasza fonok87 (#7183) üzenetére


lovi27
addikt

Legalább csak egyszer hadd hittem volna... :DDD :D

[ Szerkesztve ]

(#7186) fonok87 válasza vadkörte (#7184) üzenetére


fonok87
aktív tag

Hát nincs kedvem idő előtt kinyírni egy teljesen használható pendrive-ot :D
Ami érdekelt, hogy fontos-e, illetve megéri-e fizikailag külön lemezre tenni az OS-t. Ezek szerint nem annyira.
Másik kérdés: Vettem egy ilyen kütyüt, egyelőre kizárólag azért, mert érdekel hogy ennyiért működik-e :D Ha a lemez által produkálható maximum sebességgel átcsorog rajta az adat akkor működő megoldás lehet erre akasztani további HDDket?

#7185 lovi27: Vagy abszolút körültekintően csinálok valamit, vagy mint tót az anyját, köztes út nálam nincs :C

[ Szerkesztve ]

Truss me, I'm an engineer.

(#7187) lovi27 válasza Oldman2 (#7181) üzenetére


lovi27
addikt

Köszi, de ennyire nem akarok a RAID-ben elmerülni. Csak a hozzászólásod azt sugallta nekem adatokat is veszíthetünk RAID-ben és ez meglepett.

(#7188) Oldman2 válasza lovi27 (#7187) üzenetére


Oldman2
veterán

Igen, pontosan ezt akartam sugallni.

Veszthetsz adatot, ha nincs rendesen átgondolva a használt RAID típusa.

(#7189) szpeti40 válasza lovi27 (#7187) üzenetére


szpeti40
addikt

RAID 0-ban nincsen adatbiztonság, csak a sebességet növeli.

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#7190) lovi27 válasza Oldman2 (#7188) üzenetére


lovi27
addikt

Erről a bíró okos lánya jut eszembe, aki visz is ajándékot, meg nem is Mátyás királynak. Védjük is adatainkat redundanciával, meg olcsó is legyen. :D

(#7189) szpeti40
Csak micsoda árat kell fizetni érte, ha ott elszáll egy vinyó. (SSD)

Abbahagytam ezt a témát...

(#7191) Oldman2 válasza lovi27 (#7190) üzenetére


Oldman2
veterán

Valamit félreértetek...

A RAID nem (csak) a biztonságról szól.

Mindig a feladat dönti el, hogy mi a megfelelő RAID típus.

Tudni kell, melyik mire jó és mi a hátránya.

Az pl. kritikus, ha kidől egy diszk a tömbből, akkor azt azonnal cserélni kell, mert ha ebben az állapotban kidől még egy diszk, az a "biztos halál" adatok tekintetében.

(#7192) ht42


ht42
senior tag

Openmediavault winchesterhiba utáni helyreállítás SNAPRAID + MERGERFS (vagy AUFS)

Avagy mit kell tenni, ha beszart egy vinyó a NAS-ban.

Előrebocsátom: működik a dolog.

Előzmények:
Hardver: Asrock Q1900 integrált alaplap, 4 magos Celeron J1900, 3 db 3 TB WD RED winchester.
Disk1, Disk2, Disk3 cimkékkel, UUID-kkel.
Rendszer: OMV 2.14 + Transmission + Mysql + CUPS + Samba + NFS. Elsősorban filmek, zenék, képek, mentések, 2 db Raspi2 médialejátszó kiszolgálása (Kodi)
Snapraid: Disk1 és Disk2 adat, Disk3 paritás.
Mergerfs: Didk1+Disk2 egyesítve BitBucket néven.

Történés, első nap:
Disk2 váratlanul, minden előjel nélkül (ennyit a S.M.A.R.T-ról) kifingik. Jelenség: óriási winchesterrágás, a file-ok sorban elérhetetlenné válnak. Jézusmária, beszedtem a WannaCry-t és javában kódolja át a file-okat. Pánikroham. Reset. Újraindítás után a Disk2-n lévő adatok (kb 2 TB) elérhetetlenek. OMV működik, de a fájlrendszereknél a Disk2 helyén üres sor. Hányinger, gyomorgörcs. Monitor, billentyűzet a NAS-ra, újraindítás. Felismeri a vinyót, de fsck-t futtat. Fél óra kínszenvedés után az fsck megadja magát és meghal. 2.9 éves WD RED kaputt. Hátha csak a partíciós tábla nyiffant ki... Bootolás pendrive-ról, gparted nem is látja a winchestert. A BIOS látja, de 0 kapacitásúnak. Másik SATA csatlakozón dettó.
Itt én is megadtam magam és megrendeltem az új vinyót.

Második nap.
Winchesterre várakozás közben feltúrtam a netet, hogy is kell pontosan alkalmazni a Snapraidet. Igazán egyértelmű, logikusnak látszó eljárást, ami lépésről lépésre tárgyalja a dolgot nem találtam Kínzó kérdéseim voltak. Pl. ha berakom az új vinyót át kell-e írni az UUID-jét a halottéra? Hiszen az fstabban UUID-k vannak. Az új lemez cimkéje lehet-e a régié? Ki kell lőni a Mergerfs-t? Válasz semmi. Közben a NAS kikapcsolva várakozik

Harmadik nap.
Megjön a vinyó. Tortúra indul...

A további szenvedéseimtől megkímélem a nyájas olvasót, inkább leírom mit kell csinálni :D

1. Médialejátszókat kikapcsolni. NASt bekapcsolni (a hibás vinyó még benne van), web felületre belépni. MINDEN winchester írással járó műveletet le kell állítani: Transmissionban minden torrentet leállítani, Snapraid esetleges ütemezett sync-et diff-et kilőni, ez roppant fontos.Nem szeretnénk, ha helyreállítás közben kezdene syncelni. Akinek Plex, webszerver van, azt kilőni. A Mergerfs-el (esetleg AUFS-al) NEM KELL csinálni semmit, mert automatikusan ki van véve a poolból a hibás lemez. A megosztásokkal (Samba NFS) nem kell csinálni semmit.

2. NASt kikapcsolni, Hibás vinyó ki, új vinyó be - UGYANABBA a csatlakozóba. NASt bekapcsolni.

3. Web felületre belépni. Fizokai lemezek között ott van, OK. Fájlrendszereknél ott az üres sor a régi lemeznek, még nem lehet törölni, mert az ajánlott oszlopban Igen van. Létrehozás gomb. Hozzáadjuk az új lemezt, /dev/sdb1 (a régi is az volt) a cimkéje UGYANAZ legyen mint a halotté, esetemben Disk2. Csatolás gomb. Közben persze ha az OMV kéri, hogy hagyjuk jóvá a műveletet akkor jóváhagyjuk. Az OMV megformázza a lemezt és mountolja.

4. Elugrunk a Snapraid szekcióba. Hozzáadjuk a Disk2-t adatlemezként (ha a paritáslemez nyiffant ki akkor természetesen paritáslemezként). Jóváhagyás. Utána én rákattintottam az új lemezre, hogy az legyen kijelölve, de ez nem valószínű, hogy szükséges. Tools menü - Fix menüpont. Indítás, ima. Látszik az ablakban, hogy a Snapraid észreveszi az UUID cserét. Okos. Az ablakban hihetetlen mennyiségű adat jelenik meg, amitől a böngésző vagy a winfos kissé letérdel, én nem is tudtam ebben az ablakban követni az eseményeket. Nyitottam egy másik web admint és ott a fájlrendszerek pontban szépen látszott ahogy a Disk2-n nő az elfoglalt terület. Hurrá. Nekem kb 100 MB/s sebességgel írta a lemezt, ami döbbenetesen jó. Terabájtonkét kb. 3 órával kell számilni. Egyszecsak véget ér a művelet. Nekem kb. 5 óra volt.

5. Le kell futtatni a Tools - Keresés (angolban Scan) pontot. Ez is jó sokáig tart. Az ablakban kiírja, hogy miket nem sikerült helyreállítani, mert sajnos olyan is lehet. Valahova biztos naplózza is, de én nem találtam meg a napló file-t. Nem baj, mert a helyreállíthatatlan file-okat átnevezi, pl. legfontosabbfájlom.zip-ból legfontosabbfájlom.zip.unrecoverable lesz. Nekem kb. 10 ilyen file-om volt. 20000-ből.

6. A Mergerfs-ben módosítani kell a pool beállításait, be kell tenni a Disk2-t. ÚJRA KELL indítani a NASt.

7. Futtatni kell egy Snapraid Sync-et.

8. Vissza lehet állítani a letiltott dolgokat, ütemezett feladatok, torrent, ilyesmi.

Ennyi. Ennyi? Lószart!
Most jön a feketeleves, de nem kell berosálni.
A Snapraid helyreállítja a file-okat, a dátumukat, symlinkeket, hardlinkeket. De NEM állítja helyre a tulajdonost, a csoportot, az engedélyeket. Ezzel nekünk kell szöszmötölni, mert minden helyreállított file-nak a root lesz a tulaja és rw---- lesz az engedélye. Magyarul pl. Samba oldalról nem fogjuk tudni használni. Én csináltam egy kis scriptet amit ssh-ban futtatgattam, bemásolva a megfelelő könyvtárakba. Így néz ki:
chown -R user:csoport *
chmod -R a+rwX *

Értelemszerűen a user helyére kedvenc usernevünk, a csoport helyére meg valószínűleg a users szó kerül, mert az a fő csoport az OMV-ben. Ha futtatjuk egy könyvtárban (és persze rootként vagyunk belépve) akkor rekurzívan beállít minket tulajnak és rwrwrw jogokat állít be. Persze lehet szigorúbbra is venni a figurát...

Mostmár tényleg készen vagyunk.

Illetve én még nem, mert nekem kinyiffant a rohadt Overkill adatbáziskezelő (=mysql) ibdata1 file-ja, (ibdata1.unrecoverable lett belőle) ami az egész fosql legfontosabb fie-ja, pl. a Kodi filmadatbázisa is benne volt. De ez már egyéni szoc. probléma, volt sql dump mentésem, abból mysql parancssorban helyreráztam.

Konklúzió: A Snapraid működik, kivéve a jogi beállításokat. 2 Terabyte adatot mentett meg (itt üzenem a Western Digitalnak, hogy bekaphatja) fél napi munkával.
Véleményem: Akinek sok pénze van inkább vegyen egy rohadt nagy winchestert, amit berak egy usb3 vagy külső SATA dokkolóba, hetente egyszer dugja rá a NASra, és rsync-elje rá az adatait. Egyszerűbb lesz a helyreállítás.

(#7193) mr.perfect válasza ht42 (#7192) üzenetére


mr.perfect
tag

ez elég szép, de mi lett volna, ha a 3db winyóból csinálsz egy raid5-öt? igaz kevesebb helyed lenne de amikor kinyiffan az egyik disk akkor csak csere és mehet minden tovább.. ja és a cseréig se áll le semmi..

az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...

(#7194) ht42 válasza mr.perfect (#7193) üzenetére


ht42
senior tag

RAID-ből nem veszel ki egy lemezt, hogy átrakd egy másik gépe és leolvasd. Folyamatosan járnak a lemezek, minden file írás minden lemezt érint. RAID-ben nem állítasz vissza véletlenül törölt file-t, SNAPRAID-ben röhögve. Ha nem sikerül visszaállítani az adatokat, akkor az egész RAID kuka, a SNAPRAID-ben csak a hibás lemez, a többin ott vannak a cuccok.SNAP-ba bármikor betehetek egy teli lemezt is, és 1 perc alatt bővítettem a rendszert. SNAP-ból bármikor kivehetek vinyót. 1 file 1 lemez, nem úgy mint a RAID-ben. Nem izgat ugyan, de ez még energiatakarékosabb is. Hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Ja és a RAID5 eléggé szívatja a hardvert.

[ Szerkesztve ]

(#7195) fonok87


fonok87
aktív tag

Hali, megint én :U
Reggel feltelepítettem OMV3-at, de:
Kérdés1: tudok-e már telepítésnél (illetve: egyáltalán) wifin csatlakozni a netemhez, vagy muszáj kábelezni?
Kérdés2: fenti probléma miatt az ftp mirrorhoz értelemszerűen nem tudott csatlakozni, nekem meg nem volt kedvem reggel munka előtt előbányászni a routert meg egy kábelt :DDD . A telepítés során letölteni akart file-okat később is le tudom tölteni, vagy kezdjem elölről az egészet internetkapcsolattal?

[ Szerkesztve ]

Truss me, I'm an engineer.

(#7196) lovi27 válasza fonok87 (#7195) üzenetére


lovi27
addikt

Egyszerűbb, ha már a telepítéshez is biztosítod az internetelérést az OMV-nek. Ha feltelepült nélküle és működik, akkor utólag is be lehet állítani, csak kérdés ki tudja.

(#7191) Oldman2
Nem értem félre. Amikről te írsz azok tervezési és üzemeltetési problémák. de attól a cél nem változik. És te sem jelöltél meg újat.

(#7197) fonok87 válasza lovi27 (#7196) üzenetére


fonok87
aktív tag

Végül nem voltam lusta, beköltöztettem a lapost a router mellé a polcra és kapott egy kábelt.
Új probléma, hogy nincs a Transmission a pluginek közt :D

[ Szerkesztve ]

Truss me, I'm an engineer.

(#7198) fonok87 válasza fonok87 (#7197) üzenetére


fonok87
aktív tag

Update, a kereső csodákra képeskra képes :DD

Truss me, I'm an engineer.

(#7199) lovi27 válasza fonok87 (#7198) üzenetére


lovi27
addikt

Az Összefoglaló mindenképp ajánlott.

(#7200) borsodika


borsodika
őstag

Sziasztok!

Hogyan tudnék desktop GUI-t tenni az OMV-re? Próbáltam feltennni az LXDE-t, de az indítással nem jártam sikerrel.

Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenMediaVault
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.