Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz Partz #6758 üzenetére

"HDMI állítása szerint, a 2.0b csatlakozóval szerelt készülékek frissíthetők lesznek 2.1-re."

Ezt hol olvastad? Még nem futottam bele, és elsőre elég hihetetlennek hangzik, mivel a 2.0->2.1 az eddigi legnagyobb sávszélugrás a HDMI történetében két verzió közt, ami ezúttal nem csak szimpla órajelemelés, mint ami eddig lényegében mindegyik volt, hanem nő a sávok száma is, illetve változik a kódolás (logikusan inkább ezt kellett volna 2.0-nak nevezni, mert hivatalosan még kábelből is új kell - és vélhetően tényleg ritkán lesz jó a régi).

Persze lehet igaz, de itt egy másik, ami miatt újraértékeltem nemrég a valószínűségét, hogy a '18-as széria már HDMI 2.1-el debütálna:

https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_2_1/index.aspx
    Q: When will the HDMI 2.1 Compliance Test Specification be available?
    A: The HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS) will be available in Q1-Q3 2018.

Ez alapján inkább a jövőre megjelenő készülékekre lehet majd igaz, hogy már 2.1 kompatibilis chipset-el jönnek, csak a hitelesítési tesztek hiányában nem írhatják majd még rá a marketinganyagokra, hanem majd egy firmware "feloldja", ha tényleg megfelelt a végleges tesztnek (vagy nemhivatalosan lesz elérhető pár dolog, pl. félhivatalos funkciótámogatás, HFR csak "overclock" jelleggel).

A 2160p60 RGB 10bit sem lenne hatalmas overlock, mégsem akaródzik működni, ha forrás oldalon feloldjuk a TMDS limitet (próbáltam :DDD) ugyan úgy, ahogy az 1080p120 RGB 10bit is hiába fér át már most 18G-n, a '17-es LG TV-k nem sok jót kezdenek vele (SDR-ban butul a színkezelés, HDR nincs). Szóval most sem csak a 18G a korlát, nem feszegetik a húrt, nem tudom mit tudnának kezdeni a 2160p120 10bit-el a lánc további pontjain a '17-es készülékek attól, ha a HDMI részükön megemelnék ~3x-re sávszélt. (Talán van ott bőven fix funkciós feldolgozási korlát, vagy az egekbe szökne a lag az általános feldolgozókon, vagy magas pixelszám és frissítés mellett ormótlan banding lenne...)

Új hozzászólás Aktív témák