Hirdetés

Aktív témák

• parandroid

félisten

válasz Bash #706 üzenetére

Meglepődnél, ha tudnád, hogy anno az 1,3-as dodzsemmel is elhúzkodtam a megrakott utánfutót. Befér a család egész havi bevásárlása a z 1,6-os kombi Astrámba is, aminek az önsúlya 1200kg. Tudom vele tartani nyaraláskor megrakottan a 140-150-es tempt, és szükség esetén még gyorsul is, pedig a mai magyar mezőnyben ez egy alsó középkategóriás személyautó.

A többi hétköznapi felhasználásra: ki az, aki napi szinten 7 utassal és comagokkal közlekedik? Ilyesmire felénk egyterűt vesznek, vagy kisbuszt. Ugyancsak furgonnal, kisbusszal, vagy pick-uppal járnak a jómunkásemberek is dolgozni.

Hajót pedig egyrészt nemigen van hova vontatgatni, másrészt aki megteheti, annak telik egy nagyobb, erősebb autóra is. Bár megnézem, hogy mekkora magánhasználatú hajó az, amit egy mezei 1,9-es PDTDI motoros személyautó (önsúly 1,5 tonna körül) nem tud kényelmes autópályatempót tartva elhúzni.

Eszemben sincs megkérdőjelezni a környezettudatosságodat, de az érveidet ebben a konkrét esetben falsnak és erőltetettnek érzem.

Valójában arról van szó, hogy öncélúan nagy hengerűrtartalmú autók vannak a tengerentúlon divatban, egyszerűen társadalmi berögződés alapján. Nem kétséges, hogy egyes szituációkban jól jön az extra motorerő, de hétköznapi közlekedésben nálatok is bőven elég lenne egy 1,6-os dodzsem is.

Ps: Persze ha ott élnék, valószínűleg én is valami nagy autót vennék, azon egyszerű oknál fogva, hogy ha valaki belém jön a 3 tonnás suvjával, akkor legyen esélyem túlélni. De ez egy önmagát gerjesztő folyamat, gyakorlatilag arrafelé már szinte mindenki ezért vesz 3 tonnás suvot. :D

''Felsorolni is hosszú lenne az olyan munkaköröket, amik Magyarországon nem is léteznek, és nagy köbcentis gépjárművet igényelnek.''

De éppen erről van szó, hogy nem a munkaeszközként használt járművekről van szó, hanem a családi használatra szánt személyautókról. Mint pl az átlagos, városban élő, nem (saját) gépkocsival munkát végző, csak munkába járáshoz és szabadidős tevékenységhez használt járművekről.

p

Aktív témák