-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
almi
senior tag
Volt kint a telepítő, cseréltek egy lötyögős csatlakozót az egyik toldásnál a PV1-en és akkor az újraindítás után rögtön beindult a PV1 is, viszont másnap kevésbé napos időben sajnos el sem indult. Napos időben továbbra is 9-fél10 körül indul. Kezdek az inverterre gyanakodni egyébként.
Ilyeneket produkál napos időben, nem igazán egészséges az a 2 ugrás délelőtt:
Nem hiszem, hogy márc végén a 15˚-os tetőn nem kellene fél10-ig bekapcsolnia a PV1-nek. :/
Holnap csörgök újra és remélem, hogy tovább nyomozzák a hibát. -
almi
senior tag
válasz nimfas #59659 üzenetére
Lényegesen szebb grafikonok, mint az enyém.
Én Dél-alföldön vagyok, sajnos itt azért bekúszik 1-1 felhő, de a feszültség értékek még hagynak némi kívánnivalót maguk után!
PV1 9:15-kor kezdett el termelni. PV2 pedig 10:22-től néz ki kb. úgy, ahogy kellene, hogy kinézzen.[ Szerkesztve ]
-
almi
senior tag
válasz jdeutsch #59655 üzenetére
Szia!
Köszönöm kérdésed, végül inkább nem nyúltam még hozzá egyeztetés nélkül, nehogy valami probléma legyen ezzel. Várok egy igazán napos napot, de sajnos nem volt még ilyan azóta(Ma mondjuk kb. 1 hét után fél10 magasságában bekapcsolt a PV1 is, de a feszültség értékek nagyon össze-vissza mennek még mindig), másrészt pedig a hét első felében ígérte a telepítő, hogy kijön, annyit még tudok várni és megbeszélem vele a dolgot. -
almi
senior tag
Feszültségileg bele kell, hogy férjen, mert 1100V az inverter max. A panelok pedig: Amerisolar mono PERC 410W. 37,6V a Vop.
Viszont ebben az esetben nem lenne probléma, hogy a string közepén van egy 25M-es toldókábel? Kb ennyi a kábeltávolság a 2 tető között, mert földben megy, védőcsőben az összekötés. -
almi
senior tag
válasz jdeutsch #59613 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen a tanácsot! A PV2-n egyébként 9+7 panel van, különböző dőlésszögben sajnos (15+35°), de így sem oszt-szoroz akkor a cserénél.
Reggel meg is fordítom, hátha okosabb leszek.
Közben sikerült felvennem a kapcsolatot a telepítővel, talán a jövő hét folyamán kijönnek és megnézik, de addig is információt gyűjtök, hogy tudjak mit mondani/mutatni nekik. -
almi
senior tag
Így van, PV1 10, PV2 pedig 16 panel. A 16 panel van megosztva úgy, hogy 15° - 6 db és 35°- 9 db. Sajnos így adta ki a tető. Ha emiatt van kis fennakadás, azt elfogadom, erről tudtam is, hogy így ez nem lesz teljesen optimális. (Egyébként ma is 6,56 kW-os PV2 5500W-al termelt, amikor a nap kisötütt, szóval ez sztem elfogadható.) Ami bosszantó, hogy a PV1 az elmúlt 2 hétben talán 4 napon termelt csak.. Most is szépen kisüt a nap kisebb-nagyobb isőszakokra és semmi, pedig a feszültség ilyenkor már normális.
[ Szerkesztve ]
-
almi
senior tag
válasz BlackJack21 #59607 üzenetére
Értem, köszi! Igen, ez egy egészségesebb grafikon. Árnyék egyáltalán nincs, szóval valami a rendszerrel lesz, valószínűleg :/ A nap végével nincs is baj feszültég ügyben, mert az talán hasonlít arra, amire kell, viszont reggel történik valami, aminek nem biztos, hogy történnie kellene.
-
almi
senior tag
válasz gorbep #59606 üzenetére
Sajnos igen, nem tudom, hogy mi okozhatja.
Az inverter minimum string feszültsége 160V (SAJ R5-10K-T2).
A PV1 alatt rögtön ott az inverter, kb 3m lehet a távolság, a PV2 már egy másik tető, az kábelhosszban kb 25m lehet. DC kábel 4mm, föld pedig 10mm.
-
almi
senior tag
válasz kardkovacsi #59602 üzenetére
Igen, az áram az nálam is hasonlóképpen ingadozik, ahogy írod is. A feszültség nagyjából minden nap kb 8 után áll be úgy, mint ahogy neked is van a grafikonon.
PV2-nél biztosan nem segít a dolgon, hogy egy stringen belül van 7 db 15 és 9 db 35°-os panel is, azt a kis megingást ott a nap elején még így el is fogadom, de a PV1-en 10 szinte egyforma dőlésszögű panel van és sokszor be sem kapcsol. (1-nél egy kicsit nagyobb a dőlésszög, mert meredekebb a tető, ahogy csúcsosodik, de max 3-4° fok eltérés lehet.)Próbálok érdeklődni a telepítőnél, hogy van-e esetleg szoftverfrissítés az inverterre.
-
almi
senior tag
válasz kardkovacsi #59595 üzenetére
Igen, amikor a PV1-en reggel beesik, akkor 119V a feszültség és ez valóban 160 alatt van, ha ez a minimum stringenként értendő. A PV2-n viszont szigorúan min 160V-on tartja, ahogy nézem.
Utána szépen felkúszik a PV1 feszültsége is, de csak random egyszer lesz rajta termelés a naposabb napokon.
Ennek lehet valamit ártani vajon? -
almi
senior tag
válasz HunChris #59556 üzenetére
Ameddig várom a telepítő visszahívását keresgéltem és megtaláltam, hogy a panelok üresjárati feszültsége 37,4V. Így tehát változik a helyzet, mert a garázstetőn lévő 10 panel a PV1 és a másik 16 a PV2 a korábbi ismeretekkel ellentétben. Így ki is jön kb. a feszültség stringenként. A PV1 az ~360V (10x37,4=374) szokott lenni, a PV2 pedig ~500V (16x37,4=598). A mai termelés is szerintem ezt igazolja, mert ma a csúcs ~5400W volt, ami most talán reális egy 6560W-os stringen.
Így már csak az a kérdés, hogy a PV1 miért nem ment most sem az elmúlt 3 napban egyáltalán, annak ellenére, hogy a feszültség megvan rajta folyamatosan. -
almi
senior tag
válasz Jolida #59557 üzenetére
Szia!
Helyileg Dél-Alföld, Békés megye. A tájolás kb. 5˚-al tér el a délitől (telós app alapján..), keleti irányba. Igen, nekem is ez az érzésem. A postom megírása előtt vele is abban maradtunk, hogy megvárunk egy teljesen napsütéses napot és meglátjuk, hogy mi történik, csak közben én is elkezdtem utánajárni a dolgoknak, hogy képben legyek. -
almi
senior tag
válasz HunChris #59547 üzenetére
Sajnos olyan még nem volt, mióta üzemel a rendszer, de berakok az előző pár napról is pár grafikont. Nagyjából ugyan ezt lehet tapasztalni minden nap, mint a tegnapin.
Az alábbi 2 napon minimális, vagy csak délutáni napsütés volt igazán, itt egyáltalán nem termelt az 1-es string.
Az utóbbi 2-3 nap nagyjából egyforma volt napsütés ügyileg is.
-
almi
senior tag
válasz BB9000 #59548 üzenetére
Sajnos az elején még egyáltalán nem voltam járatos a témában. Ma talán odajutok, hogy felmegyek a tetőre és szétnézek kötés ügyben is.
Igen, az irány az minden panel esetében teljesen megegyezik, csak a dőlésszög változik a terasz és garázs esetén, szóval a 2 string okés lehet továbbra is.
Az inverter bírná a 17 panelt is egy stringen, az adatok alaján, az viszont nem probléma, hogy még asszimetrikusabb lenne a 2 string a 17 vs 9-el? -
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Egy hete történt meg az "óracsere" és üzemel a rendszerem.
A rendszer: 26 db Amerisolar 410W-os panel 2 stringen(10+16), SAJ R5-10K-T2 interterrel, szinte teljesen déli iránnyal.
Tudom, hogy nem optimális az elosztás, de sajnos így adta ki a sátortető, tetőablakkal, terasztetővel és a garázstető.
Még bonyolítja a helyzetet, hogy az 1-es stringen 9 panel 35˚-os tetőn van, 7 db pedig a terasz tetején, ami kb. 15˚. A 2-es stringen a garázs tetején lévő 10 panel szintén 15˚.
Készítettem egy atom vázlatos rajzot, hátha így egyszerűbb elképzelni a rendezést.
Abszolút kezdő vagyok a témában, de a grafikont nézve valahogy nem jönnek ki a számok.
PV1= háztető (16 panel)
PV2 = garázstető (10 panel)
Egyrészt alapból furcsa, hogy nap elején az üresjárati feszültség az 1-es stringen mintha csak 7 panelé lenne, illetve az is érdekes, hogy miért csak 11 óra magasságában indul el rajta a termelés, ha elindul. Volt olyan nap, ahol az 1-es string semmit nem termelt.
Azt vágom, hogy az a 7 panel kevesebbet termel a dőlésszög miatt és korlátozza a maradék 9 panel teljesítményét, de szerintem akkor is lennie kell értelmezhető termelésnek reggeltől estig a stringen.
Igaz, hogy még csak március van, de 5000-5500W fölé nem is ment még a max termelésem teljesen napos időben sem. Ez normális egy 10.6-os rendszernél ilyenkor?
Elképzelhető, hogy valami rosszul lehet kötve, vagy egyszerűen ilyen feltételekkel ez ilyen, fogadjam el és majd nyáron jobb lesz?
Köszi!
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 - ELEKTROMOS ROLLER
- Gorenje Side by side hűtő
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Egyedi gyártású 2 férőhelyes/2 személyes számítógépasztal/íróasztal 150x100x75