Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nimfas
addikt
-
Kroni1
veterán
válasz
Blamazs
üzenetére
Olyan sok pályázó fog nagyobb inverterre és több panelre cserélni? Akinek még van valamennyi szaldója az nem hiszem, mert akkor bukja a szaldót. Új telepítés vszleg nem sok lesz, de újnál meg max 5kw-os tehető fel.
Ahogy más is mondta, egy nagyobb inverter nem fogja önmagában megdobni a hálózatra visszatermelést, ahhoz plusz panel is kéne. Ha jóllesznek/lennének az igényekhez mérve akkor talán a jelenleginél rosszabb már nem lesz a helyzet.De amúgy én is érzek némi zavart az erőben.
Sok szaldóból kieső ismerősöm már fizetett előre cégeknek
, hogy a pályázatot beadják helyettük, de persze a cég honlapján már töltögetik előre ugyanazokat az adatokat, plusz egy meghatalmazást is, amit majd a cég szépen sorban felvisz feb 2-án.
És egyiknek sem olyan rendszer lesz kiépítve persze ami az ő igényeihez van méretezve, hanem ami belefér a 2.5millióba. Invertercsere és 10kW akku. Már kezdem őket félkészíteni, hogy ez nem lesz nagy megváltás..
-
Blamazs
senior tag
Csak egy szösszenet , hogy ezzel a pályázatos dologgal meg az elszámolással kapcsolatban megint "öngól" lesz a hálózatnak. Eddig nagyon sokan elvoltak 4-5-6-8-as inverterekkel mert elég volt bőven. Jött a fázisonkénti elszámolás, mindenki cseréli a kicsi invertert böszme nagyra 2-3x akkorára, hogy az asszemmetria ki tudja szolgálni a ház vételezését. Ekkora inverter tavasztól őszig gyorsan telerakja az akkukat, aztán a tőbbi mehet a rogyadozó hálózatba ismét. Nem vitaindítónak szánom, csak kérdésként merül fel, rosszul gondolom? Kicsit olyannak tűnik ez, hogy kapkodva csináljunk valamit, aztán az okozott károkért szidjuk megint a napelemeseket. Nincs akkum, 4-es inverterem van 5 év szaldóval még.
-
313313
addikt
Ezt nem nekünk kell kitalálni, értelmezni. Kérj állásfoglalást a pályázat kiírójától.
Én kértem még az rrf-es pályázathoz, a szerint lehetett gazdasági tevékenység a kivtelezett ingatlanban, ellenben a vállalkozáshoz használt energia, fűtés esetleg víz külön elszámolási mérő kellett...
A pályázat célja lakóépületekre/épületekben történő HMKE rendszer tárolóval ellátása. Ha te otthon home officba dolgozol bármit, akkor az már nem lakó ingatlan. Lehet csürni/csavarni a dolgot.
Fél évvel ezelőttig rászállt a Démász is az ilyenekre, jegyzőkönyvben kellett rögzíteni zajlik-e gazdasági tevékenység az épületben.... Most a vizesek küldik az otthoni/bérelt fodrászműkelyeknek (meg ugye másoknak is) a csilkiárdos vízszámlákat....
-
válasz
senki68
üzenetére
Okés de mi számít gazdasági értelemben vett tevékenységnek.... :)
Semmilyen céges költséget nem számolok el az ingatlanban és az ingatlannal kapcsolatban...
Bocsi az értetlenkedésemért, de
- it fejlesztő EV
- it tesztelő EV
- it fejlesztő cég székhely
- it fejlesztő cég székhely (és ennek van egy vidéki telephelye)Akkor mi a helyzet szerinted?
-
Troy66
junior tag
válasz
Troy66
üzenetére
Erre valaki? Ez a "Nyilatkozat és elszámolási kérelem'" bruttóelszámolás esetén a visszamenőleges kifizetéshez: „NYILATKOZAT ÉS ESETI ELSZÁMOLÁSI KÉRELEM BRUTTÓELSZÁMOLÁSHOZ”
A számlám így szerepel, ahogy beírtam, akkor ez így jó?
Gondolom itt már többen csináltak ilyent. -
senki68
senior tag
válasz
313313
üzenetére
"kizárólag adminisztratív székhelye, telephelye, fióktelepe lehet bejelentve; "
Sok olyan vállalkozás van ami nem kötelezett telephelyhez ilyen például a könyvelő, és a villanyszerelő is.
Tehát ha az ingatlanra be van jeletve egy székhely, akkor pályázhat. Ha van telephely is akkor nem. -
itg
tag
jól értem, hogy nem kell 09.30-ig szerződnöm, ha mégis nyerek?
10.2.3. Az igazolási kérelem benyújtásának határideje
Törlésre került az alábbi rész:
Az igazolási kérelmek benyújtására a sikeres pályázati szakaszt a rendelkezésre álló keret kimerüléséig követően van lehetőség de legkésőbb 2026. szeptember 30-ig. -
Strezi
őstag
Szuper! Akkor ha jól értem cég székhely innentől lehet, csak kel mondjuk egy másik bejegyzett telephely, ahol munka folyik. Még jó hogy van egy kiserdő a cég nevén, mehetnek ki csekkolni

-
biker
nagyúr
Vótmán?
2026.01.29. – Módosult a Pályázati felhívás
Tisztelt Pályázók!
Felhívjuk figyelmüket, hogy 2026.01.29-én közzétételre került az Otthoni Energiatároló Program című pályázati felhívás (továbbiakban: Felhívás) 1. számú módosítása, melyet a letölthető dokumentumok között találnak.
A módosítás a Felhívás alábbi pontjait érinti:
Felhívás pontja
Módosított szöveg
3.3. Nem támogatható tevékenységek
Törlésre került a b. pont: „Nem nyújtható támogatás, amennyiben a projekthelyszínen gazdasági tevékenység valósul meg.”
4.1. A pályázók köre
A felsorolás kiegészítésre került az alábbival:
„Továbbá olyan természetes személy, aki 551, 552, 555 GFO kódú egyházi jogi személy tulajdonában lévő, lakhatási célú lakóingatlanban életvitelszerűen lakik, és az egyházi jogi személy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot ad.„
4.2. Támogatásban nem részesíthetők köre
A projekt megvalósítás helyszínére vonatkozó megfogalmazás pontosításra került:
A projekt megvalósítás helyszíne olyan ingatlan lehet, amely az alábbi feltételeknek megfelel:
• A beruházással érintett lakóingatlanban vállalkozás (pl.: egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt.) kizárólag adminisztratív székhelye, telephelye, fióktelepe lehet bejelentve;
• A beruházással érintett lakóingatlan tulajdonosai között vállalkozás (pl.: egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt.) nincsen;
• A beruházás helyszínén gazdasági értelemben vett tevékenység nem zajlik;
• A beruházással érintett lakóingatlan 6 lakásosnál nem több lakással rendelkező társasházban található;
• A beruházás helyszínére vonatkozóan végrehajtás nincsen érvényben.
6. Műszaki- szakmai elvárások
Az alábbi elvárás módosításra került:
A 2. célterület esetében az inverter maximális teljesítménye a pályázatban megjelölt mérési pont azonosítóra (a továbbiakban: POD) vonatkozó, hatályos csatlakozási szerződésében lévő teljesítménye lehet (felfelé a műszaki tűréshatár maximum 1 kW).
8. A projekt megvalósítás helyszíne
Kiegészítésre került az alábbi résszel:
…. vagy olyan ingatlan, amelyben a pályázó életvitelszerűen lakik és egyházi jogi személy (GFO kód:551,552,555) tulajdonában van.
10.1.2. A pályázat benyújtásának határideje
Módosításra került az alábbi rész:
2. ütem: 2026. március 16. (hétfő) 10:00 órától kezdődik és legkésőbb 2026. szeptember 30-ig tart.
10.1.6. A pályázatok értékelése
A pont kiegészítésre került az alábbi 13. lábjegyzettel:
A Felhívásban elvárt szaldó elszámolás igazolásához nem az elosztói engedélyes által újonnan kibocsátott igazolás szükséges, hanem a Támogató (NEÜ Zrt.) végzi el az igazolást a megadott POD szám és felhasználási hely alapján.
10.2.1. Vállalkozási szerződés megkötése
Figyelem! A Támogató általi jóváhagyott sikeres regisztrációval rendelkező Kivitelezőket tartalmazó lista a keret kimerüléséig folyamatosan frissül.
10.2.3. Az igazolási kérelem benyújtásának határideje
Az igazolási kérelmek benyújtására a sikeres pályázati szakaszt a rendelkezésre álló keret kimerüléséig követően van lehetőség de legkésőbb 2026. szeptember 30-ig.
10.2.4. Az igazolási szakasz felfüggesztése
A teljes pont törlésre került.
10.2.5. Az igazolási kérelem tartalma
Az alábbi alátámasztó dokumentum törlésre került:
Szaldó státusz igazolásának dokumentumai
A pályázónak igazolnia kell a pályázati adatlapon megadott szaldó státuszát.
Az alábbi alátámasztó dokumentumra vonatkozó megfogalmazás pontosításra került:
Gazdasági tevékenységre vonatkozó nyilatkozat
A Felhívás keretében olyan ingatlanban tervezett beruházásra adható támogatás, amely a Felhívás 4.2. pontjában részletezett feltételeknek megfelel.
A pályázónak nyilatkozattal igazolnia szükséges, hogy a beruházás helyszíne megfelel a hivatkozott előírásnak.
Az alábbi alátámasztó dokumentum bevezetésre került:
Tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat egyházi jogi személy részére (GFO: 551, 552, 555)
Csatolni szükséges a lakóingatlan tulajdonosának a tervezett beruházás megvalósításához és fenntartásához történő hozzájáruló nyilatkozatát, amennyiben a pályázó nem tulajdonosa, de tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozattal rendelkezik a lakóingatlan vonatkozásában.
A nyilatkozat tartalmazza, hogy a lakóingatlan ténylegesen lakhatási célú (a pályázó ott lakik és életvitelszerűen használja) és fenntartási időszak végéig fenntartja.
A nyilatkozat tartalmazza, hogy az adott ingatlanban (a beruházás helyszínén) gazdasági értelemben vett tevékenység nem zajlik.
A nyilatkozat tartalmazza a tulajdonos összeférhetetlenség fennállásáról vagy hiányáról szóló nyilatkozatot is, valamint az adatkezelési tájékoztató elfogadására vonatkozó nyilatkozatot.
Kérjük a Pályázókat a Felhívás és a kapcsolódó dokumentumok figyelmes elolvasására.
Üdvözlettel:NEÜ Zrt. -
Strezi
őstag
válasz
Borisz76
üzenetére
Simán a betápod amperszáma határozza meg mekkora invertert lehet feltenni.
12 kW - 3x20A
15kW - 3x25A pl.
Ezután tervet be kell adni, elbirálják/engedélyezik aztán lehet telepiteni. Illetve telepitést el lehet kezdeni szinte azonnal is, csak bekapcsolni nem szabad engedély majd óracseréig. -
itg
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
néhány ajánlat bekérése után én is hajlok erre a megoldásra

elképszető árak lettek hirtelen. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Korábbi összefoglaló a rendszerről , termelésről, fogyasztásról :
[link]Most az aksis pályázatból én kiestem.
A szaldó még jó pár évig meglesz....elviekben.A szaldó utáni évekre gondolva eszembe jutott, hogy "kukázom" a rendszert....inverter + aksit és cserélem az invertert asszimetrikusra + hozzá való aksi-ra.
Ezzel kapcsolatban merült fel bennem az a gondolat, hogy , akkor már nagyobb invertert raknék fel.
Teszem azt 10-12-15 kW-s lenne az új....pont azért , hogy az asszimetrikus fogyaszást jobban ki tudja szolgálni.....pluszban lenne hozzá aksi is persze.
Erről lehet valahol infót találni ?
Hogy , mely településeken, utcában mekkora invertert lehet, engedélyezett feltenni ?Előre is köszönöm az észrevételeket és az esetleges link-et !

-
Troy66
junior tag
Sziasztok!

Ez így jó? -
HunChris
senior tag
válasz
Konflikt
üzenetére
Akkor már legalább te is úgy látod, hogy csak össze lehet kötni, nem fontos lecserélni.
Ha a legújabb SolarEdge Home Battery 400V akkumulátort választod, ahhoz általában nem kell külön SESTI modul, mert az inverter és az akkumulátor közvetlenül (vagy a Home Network plug-in segítségével) képes kommunikálni.
Az SESTI modult jellemzően akkor kell megvásárolnod, ha harmadik féltől származó (pl. LG Chem RESU 400V) akkumulátort akarsz a HD-Wave inverterre kötni.
Ha mindkét DC-bemeneti pár már foglalt PV-stringekkel, használjon elágazó csatlakozókat (ezeket a csomag nem tartalmazza), és olvassa el a "Home Hub inverter és a Home Wave egyfázisú inverter több 400 V-os Home akkumulátorhoz való csatlakoztatása" című alkalmazási megjegyzést.
Aksi-Inverter: RS485 port de erősen ajánlott a modul amit linkeltem. (ENET-HBCL-01)
Inverter-Panelek:
-
jbnd-007
tag
válasz
jdeutsch
üzenetére
12.4 alatt
A támogatás folyósítására utófinanszírozási mód keretében van lehetőség.Szerintem kapunk egy végszámlát mondjuk 30 napos fizetési határidővel, azt beküldjük és az állam valamikor kifizeti. Kétlem, hogy ez 30 napon belül átfut, ezért gondolom, hogy mi fogjuk fizetni. De ne legyen igazam.
-
Vaduzia
újonc
Több éves mérési adatok alapjána napelem termelés és a fogyasztás;
- megközelítőleg a nap-éj egyenlőség (tavaszi és őszi) idejének a környezetében megegyezik.
- nyári időszakban a napelem termelés az évesnek 65-70 % között van, a felhasználást viszont az évesmek legfeljebb 35 %, az évszak közepe táján akár a fogyasztás megközelítőleg 25 %-ot sem haladja meg.
- téli időszaka nyárinak fordította, termelés az évesnek 30-35 %-a, a felhasználás viszont 65 % körül van, de az érték hideg időjárás időszakában még eléri a 10 % többletet is.
Összegzésként megállapítható, nyári (ha van szaldó vagy akkumulátor energia tárolás) és téli időszakban az éves napelem termelés 65 % körüli mennyisége kerül a hálózati rendszeren belül felhasználásra. -
Kroni1
veterán
válasz
Konflikt
üzenetére
Nagyon sok panel+optimizer van fent? Gondolom ezért ragaszkodnál a SE rendszerhez.. Sajnos az akku és a szükséges kiegészítők ára olyan borzalmas, hogy szerintem én elengedem a SE-t. Nekem is SE5000H, B44N végű van. Oké hogy így az optimizerek is mennek a levesbe, de hát még mindig jobban jövök ki majd egy LV rendszerre váltással sztem.
-
Konflikt
addikt
válasz
HunChris
üzenetére
kicsit megkesve, szoval: SE4000H-RW000BNN4. (2 stringet hasznalok)
Amit irsz, meg mindig csak a kommunikacio utvonala - amirol mar irtam egy elozo kommentben hogy megvan, itt: #71207Konflikt (ENET-HBCL-01)
Ami tovabbra sincs meg az a fizikai DC kapcsolat az akksi es az inverter kozott. ehhez kell elvileg egy StorEdge Interface ami tobb100k. anyagilag es hosszu tavon is akkor mar lehet jobb egy uj (es 10 ev garis) HomeHub inverter.
-
jdeutsch
tag
válasz
jbnd-007
üzenetére
Én ezt találtam:
A vissza nem térendő támogatás nem egyszerre érkezik, a munka előrehaladtával fizetik ki – így védve a csalást és garantálva a minőségi kivitelezést. Összesen maximum 2,5 millió Ft érhető el, a tényleges költségek 100%-a fedezhető.
A kifizetés lépései:
1 millió Ft előleg: a támogatási okirat kézhezvétele után kérelmezheted az előleget (a projekt kb. 40%-a). Ez fedezi a tervezést, anyagbeszerzést, induló munkát. Ha az előleg megérkezik, kezdődhet a telepítés.
Részszámla: erre akkor van szükség, ha a munkálatok teljes költsége meghaladja a 2,5 millió forintot. Ezen résszámlával kerül leigazolásra az, hogy a 2,5 millió forint feletti rész, azaz a teljes önerő megfizetésre került.
Végszámla: a teljes munka kész (rendszerteszt, DSO-regisztráció, használatbavételi)? A végszámlát kell beküldeni az összes igazolással együtt. Ekkor kapja meg a pályázó az előleg é a teljes pályázati összeg különbözetét. A projekt ezután lezárul, majd elindul a 3 év fenntartási kötelezettség. -
oxox
addikt
Sziasztok!
bocsánat, ha volt már...rákerestem de nem találtam.
az új program keretén belül a korábbi kivitelezőnk a Deye inverterekre+akksira ad jobb kedvezményt (önrész nélkül), viszont ez esetben a huawei-t lekéne cserélni (még cserével is önrész nélküli)
semmi gondom nincs a huawei-el, a deye teljesen ismeretlen számomra. Megéri cserélni, vagy maradjak, és inkább önrészt vállalva telepítsek aksit.
köszi
oxox -
válasz
Kroni1
üzenetére
hát a kivitelezők ott szívtak nppben is hogy nem kapták meg elég gyorsan a támogatás összegét és nem volt miből beruházni újra...
most is ez várható, hogy amit idén megcsinálnak majd 4-6 hónap múlva kapják meg a pénzt addig ők állják az alkatrész költséget és a munkadíjat is... s egy idő után nem tudnak új pályázatos projektbe belekezdeni mert nem lesz miből hitelezni... -
Kroni1
veterán
válasz
jbnd-007
üzenetére
Oké, de ha szept 30-ig meg kell kötniük a szerződéseket és két éven belül kell befejezniük az összes telepítést akkor az kb 2 év vagy több. És nem minden kivitelezőnek van kapacitása előre bespájzolni annyit és abból amire vélhetően igény lesz.
NPP-nél sem a pályázók húzták az időt, hanem inkább a kivitelezők nem tudtak olyan ütemben haladni ahogy kell, sokaknál - főleg a most bruttóban lévőknél - nem is lesz szükség ilyesmire.
-
Kroni1
veterán
válasz
Janusz001
üzenetére
Újonnan nem lehet felrakni, de ha korábban valaki telepített ekkorát a 2021-es szabály előtt (nem tudom akkor volt-e már egyáltalán 6kW-os, vagy hogy volt-e telj. korlát) az akkor legálisan tud cserélni a listában most szereplőre.
Sőt, a k.r. módosítás ha életbe lép, akkor talán mostani 5kW-os helyett is feltehető lenne 6-os, de erre nem vennék mérget.
-
asdf_
veterán
válasz
Janusz001
üzenetére
Lehet valakinek olyan perverziója, hogy felrak 3 darab 6 kW-ost egymás mellé 3 fázisra.
Vagy épp egy 4, egy 5, és meg egy 6 kW-osat. De még akár olyan is, hogy egy 36 kW-os HMKE-t 6 db. 6 kW-osból old meg. Ha valahonnan ingyen/nagyon olcsón esik le, akkor miért ne? De nyilván elvi lehetőség csak az utóbbi, az elsőben még lehet valamennyi ráció. -
asdf_
veterán
válasz
Janusz001
üzenetére
hogy akkor minek van 5kw nál nagyobb 1 fázisú inverter az mvm engedélyezett listáján
Nincs MVM engedélyezett listája. Már egyetlen lista van csak, ha az egyik elosztó felvesz rá valamit, az az inverter automatikusan alkalmazható az összes többinél és felkerül az egyetlen, közös listára. A lista publikálásának dátumában lesz eltérés maximum.
-
Kroni1
veterán
válasz
Heraldry
üzenetére
Én a helyedben egy 4kW-os hibridet vennék, ezek az újabbak úgyis jól felülpanelezhetőek, ezt lehet csak egyszerű bejelentőn cserélni. Én 5kW-ossal fogom ugyanezt, és teszek annyi panelt amennyi felfér, hogy a tél is jobban meg legyen támogatva..
Ez egy Émászos állásfoglalás még a mostani k.r. módosítás előttről, akinek annak idején engedélyezték az 1f inverterét az ugyanolyanra cserélhet, a 2.5kW csak új szerződésre vonatkozik.

-
asdf_
veterán
válasz
Heraldry
üzenetére
Az 1, az tuti, azt eddig is bármikor megtehetted, függetlenül a majd megjelenő jogszabálytól.
A bővítés (amelynek azért ismerjük el, nem te lennél a célcsoportja, hiszen az invertered mérete nem esett ki alólad, de természetesen én is hajtanám hogy a lehető legnagyobbra lehessen cserélni) viszont érdekes történet, mert valóban úgy tűnik, mintha elfelejtették volna azokat, akik már nem szaldósok, nekik valóban nem a szaldót kell megtartaniuk az invertercsere következményeként, hanem az egyfázisú rendszer lehetőségét a bővítés mellett is. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Kroni1
üzenetére
Pont ezért nem kéne megköttetni szeptemberig szerződést. Mert simán lehetne azt mondani akkor most megkötjük, akár 1 év múlva, a szerződést és 1 hét múlva már hozzátok is a cumót. De most ők kb. betáraztatnák a melót 1,5 évre és persze, hogy durva marzsokat fognak beépíteni mert nem ismerik az árakat.
-
Heraldry
tag
A tegnapi jogszabály bejelentés kapcsán még mindig bizonytalan vagyok, mert igazából a szaldó megmaradására koncentrál.
Én viszont már bruttós vagyok és 1 fázisom van, amit szeretnék is megtartani.
4kW-os inverterem van.
1. Jól értem hogy lecserélhetem a pályázatban 4kw-os hibridre, annak ellenére hogy a telepítésem óta változott a jogszabály és ma már csak 2,5 kW-osat tehetnék fel?
2. A 20%-os túllépési lehetőséggel élhetek-e, tehát tehetek fel 4.6kw-osat vagy csak akkor ha 3 fázisra bővítek? -
Kroni1
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem akarom mentegetni a kivitelezőket, de mondjuk tényleg nehéz jól belőni, hogy két évig kötelezően tartaniuk kell a most megadott áraikat.
-
Mentolka
senior tag
Hello.
Azóta ezen gondolkozok, hogy mit tegyek?
Több napelem nem fér el. Az invertert ki kéne cserélni (esetleg SUN2000-5K-MAP0 vagy nagyobbra?). De mivel NPP, ezért - gondolom, ki kell várnom a fenntartási időzak végét.
Vagy hagyjam a Huaweii cuccot?BAKKER! Pedig mielőtt kiválasztottam ezt a konfigot, laikusként direkt megkérdeztem (itt is meg a kivitelezőt is) , hogy mostakkornekemasszimetrikuskell? Oszt, ez lett...
-
Kroni1
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A pályázatban
10.2.3.
Az igazolási kérelmek benyújtására a sikeres pályázati szakaszt a rendelkezésre álló keret
kimerüléséig van lehetőség, de legkésőbb 2026. szeptember 30-ig.10.2.5.
Az igazolási kérelem tartalma... Vállalkozási szerződés
A pályázó és a Támogató által jóváhagyott regisztrációval rendelkező Kivitelező között
megkötött vállalkozási szerződés költségvetéssel. -
odipapa
senior tag
válasz
tothbe
üzenetére
Nem faceebook.
És, de hoz változást mivel a szolgáltatók állásfoglalaása az volt eddig hogy az inverter méretének növelése szaldóvesztéssel jár. Nem számít hogy a pályazat keretein belül történik.
-
tothbe
addikt
egyrészt a facebook koránt sem hivatalos. másrészt pedig eddig sem a 3 fázisú inverterek nagyobbra cserélése volt a fő gond, hanem az 1 fázisú, de még a 2,5-es szabály előtt telepített invertereké. Illetve 3 fázisnál pedig 1kW az fázisonként csak 0,33kW, és erről nem szól a hír, hogy egy 3x1 lenne. Szóval tulajdonképp semmi változást nem hoz ez a "bejelentés".
-
Kroni1
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Elméletileg a kivitelezőt és a papírmunkát már idén szeptemberig le kell adni. De ha esetleg én is a pozitívan elbíráltak közt leszek akkor én is úgy fogom, hogy a 2 év vége felé kerüljön befejezésre a rendszer fejlesztés.
-
-
válasz
snooze
üzenetére
mondjuk az kb rablás...
nettóban 5 kw inverter kb 550e + 12 kw akku 470e + napelem darabja 465-ösöknek kb 25e + ÁFA (12 tábla 300e)
szóval az inverter + akku + napelem 1,7 millióba belefér 300ból tuti kijön a többi szerelési anyag... 3 ember 1 napi meló + tervezés (4 ember 1 napi meló) a kivitelezés szóval már 2,7 millió körül szerintem igen plusszos egy ilyen telepítés -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Strezi
üzenetére
Pedig szerintem az lesz. A 40e nyertesből szerintem minimálisnál van hibrid inverter, mert akik először kiesnek a szaldóból akkor még nem is volt olyan, hogy hibrid inverter vagy ha volt is rohadt drágán. Amikor telepítettem 2020 nyarán, akkor jelent meg a Fronius Gen24-es invertere és a 8-as 1,3M volt miközben a sima Symoért akkor 700e-et fizettem. Én voltam kb. valahol az 50-60e-ik háztartás. Szóval valahol ott lesz elvágva, hogy kik kaphatnak még meg kik nem.
-
-
Gtaati
őstag
Helló!
Érdeklődni szeretnék, hátha valaki tudja, hogy a leendő energia tárolós pályázat keretében lehet komplett rendszer is pályázni ahol még nincs, önerő bevonásával. Ennek kapcsán olyan kérdésem lenne hogy ha mondjuk egy 10-es tároló plusz inverter kb. ha ki jönne ebből az összegből, akkor ezzel le lenne fedve a pályázati összeg, az ezen felüli ön erős részt is számlákkal igazolni kell, vagy csak a pályázat összegét kell lefedni, vagy mindent? Köszönöm ha valaki tud segíteni!

-
KrAt
veterán
válasz
Strezi
üzenetére
Nekem igazából még az SE-n is van bőven lehetőségem (7,6 kWp van fenn, 10-es az inverter), annyit szeretnék, hogy adott esetben legyen akksim, és az egész ház arról menjen (áramszünet / feszültség ingadozás esetén menjen minden), meg a KIF4-es tarifa esetén is "védve legyek".
De akkor asszem ez marad sajátzsebes kivitelezés...

-
Strezi
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nagy kár lenne ezeket kidobni, de sajnos az AC csatolás kitiltásával a pályázatból ezt érik el
Ejj, de aggódnak hogy mindenki hatékonyan termeljen, akár annak a kárán, hogy kukázhatnak amúgy értékes eszközöket
-
Strezi
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, Deye igy figyel és ez alapján programozható! A CT-ken mért összes visszatáplálást tudja limitálni adott értékre. Ha ez a sajátjából és egy másik termelőből áll össze, akkor a saját napelemes termelését limitálja először. Sokan khm. hasonlóan szabadon értelmezték a "változó" szabályokat
Legextrémebb (nekm) helyen három engedélyes inverterből kettő le, egy Deye fel lett. Kitáplálás koppra ugyanannyi (szolgáltatói szerződés alatt pár 10 wattal), már ha van
-
Z_A_P
addikt
válasz
HunChris
üzenetére
Facebook:
HIVATALOS LETT ! -mehet nagyobb inverter, marad a szaldóA mai kormányrendelet pontot tett a hetek óta tartó viták/aggodalmak/találgatások végére: aki a Lakossági Energiatároló Program keretein belül a meglévő, szaldós rendszerének inverterét +20%-kal, de max 1 kW-tal nagyobb hibrid inverterre cseréli, NEM esik ki a szaldóból. Akkor sem, ha az eddigi fázisú invertere helvett max 20%-kal, de legfeljebb 1 kW-tal nagyobb 3 fázisú invertert választ. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
robi-k
üzenetére
Nem, ez arra jó, hogy ha már ott van egy invertered, meg mondjuk szerzel valahonnan olcsón bontott panelt akkor lehet 2-3 kWp-t gyakorlatilag minimális áron. Ezek a szimmetrikus inverterek szerintem ilyen 100e forint környékén fognak ezután használtan menni ha beindul a pályázatos inverterek felszerelése. Mondjuk már most is olcsóak:
3.7-es 50e
5,0-ás 90e
8,2-es 280e -
HunChris
senior tag
"a támogatott akkumulátor-telepítéshez szükséges invertercsere nem minősül olyan szerződésmódosításnak, amely megváltoztatná az elszámolási módot.
...
A fázisszám növelésének lehetősége. A rendelet további könnyítése, hogy a teljesítménykorlát betartása mellett lehetővé teszi a magasabb fázisszámú (általában 1 helyett 3) inverter felszerelését is." -
robi-k
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
De ezt a kivitelt nem tudod elszámoltatni a pályázatban (hiszen a jelenlegi inverter mógé AC oldalon "bújtatott" inverter+tároló kialakítással nem kapsz új elosztói engedélyt, így bukod a támogatást).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
robi-k
üzenetére
De mögé bedugható a másik inverter és soha senki nem jön rá. A Deye meg a Fronius is tud AC csatoltan működni. Felraksz még 2-3 kwp panelt, a régi inverterre, azt AC csatoltan bekötöd az új inverterbe és tádámmm. Azt az egyet nem tudom, ilyenkor a kimenetre mennyi tesz mondjuk egy Deye vagy egy Fronius. Úgy értem ha az egyik inverter 10-es a mögötte lévő meg ötös akkor a fő inverter figyel-e arra, hogy 10-nél több ne menjen a hálózatba.
-
válasz
snooze
üzenetére
meglévő rendszerre inverter + akkura 2,5 m-ós ajánlatok vannak... cirka 10-es akkuval. Ez már így is szabad rablás... hiszen sima string inverteres rendszernél (akár) 1 ember is elég kimenni... cseréli az invertert (ha pont jó a string) felrakja az akkut és fél nap melóval kész + fél nap papírozás.
Egy deye inverter 500-800e között van.
Akku is 10-es kb hasonló...
számolj
-
robi-k
őstag
A Pályázati Felhívás szerint az általad vázolt megoldás nem támogatott, csak az, ha a meglévő invert cserél hibrid inverterre + a hozzá való akkupakra (min 10 kWh).
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Van most egy 10-es SE inverterem, szaldó 30+-ig, szóval esélytelenek nyugalmával vagyok a témában, de abban az esetben, ha megtartanám az SE invertert, és a rendszer mögé / elé (attól függ, honnan nézzük
) tennék egy másik invertert akksipakkal, hogy arról menjen a ház, akkor az pályázat-kompatibilis, vagy sem, és mindenképp az invertert kell cserélni?
Üdv,
Attila -
313313
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem tudom én a sor végén/létra alján vagyok. Csak átveszek rendszereket, amik elvileg terv szerint épültek. Tervet meg olyan nézi, inkább hagyjuk....
-
asdf_
veterán
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
313313
üzenetére
Nem tudod ez a Froniusos manuális kapcsoló is engedélyezett? Van nekik ilyen 80e forintért manuál kapcsoló (automata 200e). Azt is ki kell kábelezni az inverter felé, de a lényeg, hogy átkapcsolhatod kézzel sziget üzemmódba.
-
stefanitsr
senior tag
Na ilyet sem látok gyakran, télen...
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Diablo IV
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Formula-1
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Parkside szerszám kibeszélő
- Új CPU-magokka, de régebbi PowerVR GPU-val jöhet a Tensor G6
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N3350 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Gari
- 27% - Corsair Hydro X XD7 RGB black (CX-9040005-WW)Pumpa/Tartály kombó
- 27% - ASUS VivoBook S15 OLED! Snapdragon X Elite / 16GB DDR5 / 1TB NVMe Notebook!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, hogy a pályázatot beadják helyettük, de persze a cég honlapján már töltögetik előre ugyanazokat az adatokat, plusz egy meghatalmazást is, amit majd a cég szépen sorban felvisz feb 2-án.
Köszönöm a gyors választ.
és hamarább kérdeztem mint gondolkoztam.

Akkor majd nyáron vadászom a kivitelezőket. Hátha lesznek kisebb cégek is akik nem akarnak emberenként 1M-et keresni.
Ejj, de aggódnak hogy mindenki hatékonyan termeljen, akár annak a kárán, hogy kukázhatnak amúgy értékes eszközöket

Geresics