Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edeleny
őstag
Én ebből továbbra sem értek egy átkozott kukkot sem!
Ha én termelek valamit, akkor azért miért én fizetek?
Miért nem a szolgáltató nekem?Egyébként szép!
A wattal tisztában vagyok!, de ez a: 0.15 kVArh, ezt Chewbakka monta a Cassel futam előtt, valami idióta meg egy az egyben leírta!
Ez most sok vagy kevés? -
asdf_
veterán
válasz
tomi07 #58200 üzenetére
A pályázati kiírás alapján + 1 KWp engedélyezett, vagyis 6 KWp panellel lehet az 5-ös inverter.
Nem tudom már szerkeszteni:
4 helyett rakhatsz 5-öt, mert olyasmit valóban enged (utólagosan behozva a szabályok közé) a pályázat, de azt hiszem azt is csak engedéllyel. De 5 helyett 6-ot nem, mert az 5 az felső korlát, nem léphető túl, a két kitétel (max 5 kWp, +1 kWp mehet) mindegyikének meg kell felelni. -
asdf_
veterán
Igen, társasház, de külön villanyóra és hőmennyiség-mérők lesznek minden lakáshoz, ezért úgy gondoltam, egyszerűbb és olcsóbb lenne plusz pénzért kérni további napelemeket és nagyobb invertert, mint utólag még egy rendszert telepíteni
De ezt nem tudod megtenni. Lesz a 4 lakónak egy-egy villanyórája meg +1 a társasháznak. A napelem ez utóbbira lesz kötve. Onnan villamos energia feléd nem áramolhat és nem is tud áramolni. Sőt, még ha tudna, akkor sem adhatná el neked a társasház a megtermelt villamos energiát, mert nincs jogában. Az autótöltést meg lehet bulizni valahogy, de annak nem tudom a részleteit.
-
asdf_
veterán
válasz
tomi07 #58200 üzenetére
A pályázati kiírás alapján + 1 KWp engedélyezett, vagyis 6 KWp panellel lehet az 5-ös inverter.
Nem lehet.
támogatásban kizárólag olyan napelemes rendszer részesíthető, ahol a napelempanelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg a pályázat által érintett ingatlanra vonatkozó, a pályázat beadását megelőző, a fogyasztó által kézhez kapott utolsó havi villamosenergia fogyasztási számla szerinti fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 0,0109-cel megszorzott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et
-
-
törölt tag
Nálam az 1.8.0 értékének 24%-a kapacitív, 14%-a az induktív meddő.
A lányoméknál kicsit durvább, ott 42% a kapacitív és mindössze 1,5% az induktív. Náluk nincs HMKE, és csak 1-fázisú mérő van...
-
VaZso
senior tag
válasz
edeleny #58222 üzenetére
Feltételezem, hogy az érintett cégek villanyszámláján külön tételként szerepel a meddő, vagyis előbb-utóbb kiderül, ha mélyebben belenéznek a költségekbe.
Magánembereknél viszont sohasem kérték ezt eddig számon, így illene mindenki számára idejekorán tájékoztatást adni, ha ezt tényleg be akarják vezetni.
Lényegében minden "tekercsszerű" fogyasztó induktív meddőt, "kondenzátorszerű" fogyasztó kapacitív meddőt fog felvenni/leadni, és ezek előjele ellentétes.
Tehát, ha 100 VAr kapacitív meddő teljesítményed van és 120 VAr induktív meddő teljesítményű eszközt bekapcsolsz mellé, akkor 20 VAr induktív meddő teljesítményt fogsz felvenni összességében.A gond csak az, hogy a jellemző, otthon használt eszközök kapacitív meddőt termelnek.
Egyébként nem néztem még pontosan meg, de adott mosógépen 40 fokos mosás kb. 0.93 kWh valós ("wattos") fogyasztás mellé kb. 0.15 kVArh kapacitív meddőt termelt (elektronika miatt) és 0.8 kVArh induktív meddőt fogyasztott (motorok miatt). Másik, inverteres mosógépnél hasonló valós fogyasztás és elhanyagolható meddő volt hasonló futás során.
-
313313
addikt
válasz
edeleny #58222 üzenetére
Mikor egy cég vezető szerződést köt idősoros mérésre(3*100A vagy e felett), ahol mérik a meddőt is, akkor ott le van írva mit fog fizetni.
Van egy rendelkezésre állás, amit akkor is fizet, ha nem használja az órát. Van a rendszerhasználati díj, amit az elfogyasztott áram után fizet. Van egy wattos energia díj, és van a meddő energia ára. Plusz figyelik a maxi mutatót (161/162) és ha az nagyobb, mint a lekötött teljesítménye akkor azért is fizet.
Ha nem fér hozzá az órájához a tulaj, a teljes kiolvasott adathalmot megkapja másnap. Abba minden 15 perces bontás benne van. Ezt persze kérnie kell....
-
senki68
senior tag
válasz
#01110937 #58221 üzenetére
Évi 4-5000 kWh fogyasztásnál nem éri meg, kijön vagy 20 év megtérülés.
Ha van évi 7-8000 kWh fogyasztásod, és át tudsz ütemezni, hogy akkor fogyasztasz mikor termel, akkor 10 év alá is lehozható a megtérülés, ugyanis a 70Ft/kWh takarítod meg.
Ha neked megér a minőség és a biztonság ennyi pénzt Solaredge-vel nem nyúlsz mellé.
Sokan csak a végösszeget nézik, az legyen minél kevesebb.
-
senki68
senior tag
válasz
kleinguru #58218 üzenetére
Nem az inverter termelését kell mérni, mert azt méri az inverter, minden külső eszköz nélkül, hanem kell egy smart meter, amiből tudni fogja az inverter, mikor és mennyit fogyaszt a lakás, és ha hibrid akkus a rendszer tud akkuról áramot adni a hálózat helyett.
Mi kerül a kábelezésen 50 ezerbe?
-
edeleny
őstag
válasz
313313 #58212 üzenetére
Tényleg nem kötözködni akarok, csak a tudatlanok teljes nyugalmával írok.
Tegnap előttig azt a szót se halottam, hogy meddő teljesítmény. ( sok cég, és sok cegvezető védelmében.)
Most kiderül, hogy ezt a drága pénzen a közértben megvásárolt készülékeim okozzák, amiről nem is tudok. Amiről a vásárláskor nem tájékoztattak.
(hülye gyerek ne vegyél flexet, mert flexelés közben meddő lesz a szomszédasszony)
És, ami a legszebb.
Ezt elvileg méri az órám, csak én erről le vagyok tiltva.( plomba)És
Majd egyszer ez után valami büntetést kell fizessek, lehet nem is egyszer!Szerintem, most kellene sürgősen fejbelőni pár embert!!
Vagy, nekem az is jó opció, amit pár napja írt valaki, kössük be őket a hálózatba 😁😁😁
-
törölt tag
Ha adott egy új napelemes rendszer + aksi a jelenlegi Nap+ pályázatban. Üveg Üveg nap elem+ Solarredge interter + akár plussz gari és back up funkció pl 410W nap elemmel, 14 panel.
Azt milyen fogyasztás, használat, egyebek mellett éri meg megcsinálni, belevágni?
Vagy mivel úgyis 5 millió a támogatás, megéri mindenképp(?)Mert ez számításom szerint bőven több, mint a pályázat kimaxolása.
Solaredge, nélkül jelentősen kedvezőbb (min 1-1,3 millió)
Viszont az interter teszi ki a jó részét a hálózatnak, egy jó inverter és garancia több tizedes biztonsággal számolva, visszahozhatja a pénzt, bőven. Tehát megéri ráfordítani, egy hagyományos interter helyett ami 10 év gari és kész? (edge az 12-20-25)
Egy garis csere, máris sokat javíthat az évek alatt, napelem teljesítés is hozzáad nem?+ felmerülhetnek egyéb költségek, villanyhálózat kapcsán, pl villanyóra szabályok változása 20/+0 évhez képest?
-
313313
addikt
válasz
H-Mano #58219 üzenetére
Nem:
214*36+(239-214)*70=9454ft a fizetendő
160*5=800ft visszajárPlusz minusz kerekítés, valós ár. Rezsicsöki havonta jár. Talán augusztusban kompenzálnak majd(mert agusztustól augusztusig jár az éves keret, mert akkor vezették be...), ha nem fogy el a 2568kwh ami kedvezményes áron jár 1 évben...
-
H-Mano
tag
Jól számolt?
-
Sziasztok!
Új HMKE bejelentésnél felmerült a következő kérdés:A HMKE rendszer mell6 a 1012016. (X|.14.) MEKH rendelet szerintitermel6sm6r6st is igenyel
Be lett pipálva, mert nem értettük, hogy ez micsoda, csak annyira, hogy ha mérik és a díja több, mint nulla, akkor az "1"-es szorzó csökkenthető vele.
Villanyszerelő szerint ez +100K a szabványos mérődoboz esetén és + 50K kábelezés, hogy lehessen mérni, hogy mennyit termelt a napelemes rendszer.
2024-es pályázat 5-ös invert 6kW napelem kapacitás.
El tudjátok magyarázni, hogy mire való ez?
Megéri ezt most megcsináltatni?
Tervezés gondolom nem lesz miatta drágább, reálisak-e a fent említett költségek? -
Jolida
tag
Létezik az, hogy az elfogyasztott 1.8.0 értékének 46%-a jelenik meg a 4.8.0 kapacitív meddő értékeként az órán?
Az induktív meddő kb. 12%.A mosogató bojleren kívül nem nagyon van rezisztív fogyasztó, szinte minden kapcsoló üzemű.
-
válasz
Akos1980324 #58203 üzenetére
yes, igen
-
gorbep
senior tag
válasz
gorbep #58209 üzenetére
Tényleg tegnap el is felejtettem beírni, amit itt többen is feltöltöttetek a SolarWeb-ről grafikont a tökéletes 1-es Cos(fi)ről... az CSAK AZ INVERTERRE VONATKOZIK NEM A TELJES HÁZTARTÁSOTOKRA!
Ha megnézitek a villanyórán, azon a mérési ponton nem 1 a Cos(fi), és sajna a büntit az órán mérte fogják kivetni... érdemes kinézni az órából.... láttam már kapacitív 10 000 kVArh -t is órában (sima háztartás), ha arra kivetnek akár egy 10Ft-os díjat, az is tud fájni...
-
gorbep
senior tag
válasz
wik_406 #58208 üzenetére
A saját meddőjét tudja kompenzálni csak... a háztartás egyéb fogyasztóinak kompenzálásához kell az információ az áram-időfüggvényről, vagy legalább az alapharmonikus áram fázisszögéről...
Ugye most az volt az alapfelvetés, hogy rengeteg háztartási fogyasztó generál meddőt (klímák, mosógépek, mosgatógépek, szárítók indukciós tűzhelyek, LED világítások, BEV fedélzeti töltők!!!...) és ezek után ne (se) kelljen fizetni...
Nálam az i3 fedélzeti töltő (11 kW) a fő gyanúsított... csak lusta vagyok hazacipelni a teljesítmény analizátort...
-
wik_406
tag
válasz
gorbep #58205 üzenetére
Az inverter nem tudja merni a sajat labanal a meddo teljesitmenyt? Fronius meri, es kompenzalja is. Szerintem smart meter nelkul is tudta (mindjart visszanezem az adatokat)
Ugyankkor sajna ezzel nem vagy ki a vizbol, mert ejjel, felhos idoben, sok ho eseten nem sokat tud tenni a dologert.szerk: megy neki smart meter nelkul is.
Wik
-
törölt tag
válasz
gorbep #58205 üzenetére
Tartottam attól, hogy meg kell venni az inverter smart mérőjét a kompenzáláshoz... Kb. 70 kHuf.
A helyzet az, hogy van okosóra máshol is felszerelve a beépített teljesítmény - 32 A fázisonként - vagy az 5000 kWh-nál nagyobb éves fogyasztás miatt, nem csak a HMKE esetében.
Vajon csak minket mogyoróznak, vagy ők majd megveszik a kompenzátort?
-
daninet
veterán
válasz
chungey9 #58204 üzenetére
azt még olvasd el az adatlapján, hogy mennyi ideig tud mennyi teljesítményt leadni. Ezek általában úgy működnek, hogy szerver inverter max teljesítményen pár perc, fél teljesítményen max 20-30 perc, utána vagy elpukkannak a mosfetek vagy letilt az elektronika túlterhelés miatt. A házi inverterek nem véletlen sokkal drágábbak, mert akár órákig is le tudják adni névleges teljesítményük nagy százalékát.
Esetleg ha youtubozol akkor Post Apocalyptic Inventor, egy német faszi elég sokat foglalkozik inverterekkel meg barkács áramtermelési megoldásokkal.
-
gorbep
senior tag
válasz
#94522368 #58191 üzenetére
Ez EU-s irányelv... 2024-től csak a mérés kötelező, utána (2025?) fizetni is kell... rákényszerítenek a helyi kompenzációra... biztos valakinek aktív kompenzátor cége van...
De lehet jön egy FW frissítés az inverterre és a probléma kipipálva... de persze ehhez kell az inverterhez csatlakoztatott smart mérő a betáp pontnál...
-
Akos1980324
csendes tag
Én a deye konfigot választottam,14 napelemmel ,gondolom te is a solar hero cégnél...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Adatgyűjtő gumik miatt korlátozhatják a Pirellit
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Bestbuy játékok
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (FOGLALVA)
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Okos Playstation 3 - Telepített PS3 játékokkal
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest