Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cOxeR
Ármester
Ígértem, hogy jövök az 1 éves számokkal:
Betermelt: 20MWh
Vételezett 9,5MWh
Helyben elhasznált: 4,2 MWh
Évest túltermelés: 10,5 Mwh
Rendszer tervezésekor a várható termelést: 22-23 Mwh közöttre adták meg a tájolás alapján.
Rendszer: Huawei SUN2000-20KTL-M2, 55 db Longi 375W napelem
Nem volt nem tervezett leállás, kb 2x 1-1,5 óra villanyszerelés volt, ezt leszámítva ment végig, nem volt magas feszültség miatt egy leállás sem.
Méretezés előtti 2 évben bő 3 MWh-val volt több a fogyasztásom, amire egyéb tervezett fogyasztók éves többletét is beterveztem, ebből eddig csak 1 valósult meg (medence és fűtése az is csak nemrég nem mérvadó az éves fogyasztást tekintetében), a másik még jelenleg is várat magára (szauna) kiépítési költségek miatt. Viszont jóval enyhébb volt a tél (klímás fűtést is használtam - bár nagyon rühellem és penész is jelent meg miatta ami sose volt előtte - a gazdaságtalan cekasz helyett, idén nem tervezek klímával fűteni és mivel kisbaba is van a házban biztosan magasabb fogyasztási értékek várhatóak idén télen) és sokkal kevesebbet mentem az autóval (kb 6e km, itt durván 1 Mwh-val használtam el kevesebbet a tervben szereplő számokhoz képest). A garázs feletti betonfödém is kapott szigetelést a napelem telepítés előtt - házzal egybe van építve, ez télen kb 6 fok pluszt jelentett a fűtetlen garázsban az előző évekhez képest, idén viszont ott is lesz temperálás mert használni fogom a garázst kondizásra, igaz időzítve adott napszakban, amúgy nem fogok fűteni)
Összességében én elégedett vagyok a rendszerrel, 1,2 MWh-val több is jött be, mint számítottam, illetve 3 Mwh-val kevesebbet is használtam el előzményekhez képest, így drasztikus 4 MWh különbség ami nem "tervezett" a többletben. Tervezés teljesen állja a helyét, csak a várt fogyasztók nem jöttek be és a korábbi energia igényeimet csökkentettem/ csökkentek. Nem mellesleg, a legtöbb cégtől ahonnan kértem ajánlatot egy léptékkel kisebb inverterre és kevesebb panelre (44 db) a jelenlegi rendszernél drágább ajánlatot adott, finansziális okok miatt is ezt a nagyobb rendszert érte megvennem. (a lehetőség már nyitott, hogy akár el is adjam a szinte fekvő sor panelt 11 db - természetesen nem akarom, bár a megtérülést tovább tudnám vele kurtítani)
850e Villanyszámlát spóroltam meg, közel 1M Ft üzemanyag költséget egy átlagos autó fogyasztással számolva (autó karbantartás is kevesebb mint a korábbi benzines szervizeim) a befektetett OTF önerő fele kb megtérült. Benzinen való nyereséget nem számolom, akkor 25%-a jött vissza. (bár ha nincs e-autó, akkor nincs is ennyi fogyasztás ezt nehéz kiiktatni - értelmetlen is a megtérülési rátából)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Microsoft Excel topic
- BestBuy topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Anime filmek és sorozatok
- Napelem
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Dreame D10 Plus robotporszívó és nedves feltörlő
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
- Eladó 3 szobás lakás Bp. 11. kerületben Őrmezőn!
- Xiaomi Kami Doorbell wifi csengő arcfelismeréssel - foxpost az árban!
- 1000W-os Hátsó Motoros Újszerű Mountain Bike gázkarral
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest