Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40901) kardkovacsi válasza Reggie0 (#40900) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Ha átbukik akkor déli oldalból északi lesz vagy rosszul értem?

(#40902) Reggie0 válasza kardkovacsi (#40901) üzenetére


Reggie0
félisten

Igen. Vagy keletibol nyugati, a tetotol fuggoen, aminek azert lennenek elonyei.

[ Szerkesztve ]

(#40903) csmat


csmat
senior tag

Sziasztok!
Az mppt solar tie grid micro inverterrel van valakinek tapasztalata? [link]

Tudom hogy hivatalosan magyarországon nem lehet használni, és azt is olvastam, hogy nagyon melegszenek, de kíváncsivá tett. Németországban konkrétan ezt nem lehet, de hasonlót aminek van ce-je lehet.
Ha csak egy kis 60w-os napelemet kötnék egy 120-150w-os ilyen inverterre akkor bőven lenne benne tartalék, de legalább a stand-by dolgokat, meg pl wi-fi fogyasztását elláthatná..

[ Szerkesztve ]

(#40904) kardkovacsi válasza Reggie0 (#40902) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Igaz, ez jobb kombináció :)
Mondjuk ez ultra bonyolult lenne. Ezzel szembe egy 20 fokot emelő szerkezet azért nem olyan vészes. Amitől inkább félnék a szél, hogy belekap és kitépi csavarokkal együtt. Emiatt kellene bele valami plusz okosítás ami szélsebességet is mérne és nagy szélben behúzná a panelsort.

(#40905) Reggie0 válasza kardkovacsi (#40904) üzenetére


Reggie0
félisten

Hat, az eiffel tornyot is megtartjak a csavarok, szoval ez csak meretezes kerdese :)

(#40906) cinemazealot válasza csmat (#40903) üzenetére


cinemazealot
addikt

Jut eszembe: az ilyen noname (nem EU/HU konform) grid tie mikro-inverterrel kapcsolatban lehet vajon megoldás az, ha egy fix (az inverter teljesítményénél nagyobb teljesítményű fogyasztó elé, de egy kettős konverziós (online, saját invertert működtető) UPS után kötjük?

Az online UPS-ek folyamatosan a saját inverterükről táplálják a fogyasztóikat, így elvileg azok már hálózatfüggetlenek. Mivel a mikro-inverter kisebb teljesítményű, mint a fogyasztó, így a UPS csak annyit tapasztal, hogy csökken a fogyasztás, de a visszatáplálás veszélye nem állhat fenn (a UPS-t nem tesszük tönkre). Vajon ezzel el lehet kerülni az ilyen cuccok helyi szabályok általi tiltását?

(#40907) Reggie0 válasza cinemazealot (#40906) üzenetére


Reggie0
félisten

Siman szetcseszheti az UPS-t.

(#40908) cinemazealot válasza Reggie0 (#40907) üzenetére


cinemazealot
addikt

Kifejted?

(#40909) robi-k válasza cinemazealot (#40906) üzenetére


robi-k
őstag

A mikro grid-tie inverter közhasználatú hálózatra rátermelő eszköz, az UPS pedig nem, a két eszköz teljesen más elbírálásba esik.
A szolgáltató nem fogja "lenyelni" engedélyeztetésnél az olyan invertert, ami nincs benne az ő általa kiadott elfogadott inverter listában, pl. E.ON-os lista.

Ha meg az UPS után teszed be a mikro grid-tie invertert, akkor lényegébyen szigetüzem lesz, nem lesz visszatálálás a közhálózat felé. De ennek mi értelme, sőt, ahogy Reggie0 is írta, szétcseszheti az UPS-t, hiszen az UPS alapból nem tudja kezelni azt, hogy a fogyasztói oldalon van az áramforrás, és nem a bemeneti oldalon.

[ Szerkesztve ]

(#40910) Reggie0 válasza cinemazealot (#40908) üzenetére


Reggie0
félisten

A napelemes inverter ugy termel, hogy csak feszultseget novel, raadasul mindezt kapcsolouzemben. Azaz nagyon rovid idore a buszfeszultseget ravagja a halozatra, majd lekapcsolja, de a halozat kis belo ellenallasa miatt ez nem fog jelentos feszultsegugrast jelenteni. Ez egy kis tehetetlensegu(es/vagy nagy belso ellenallasu) halozatnal(mint ami az UPS) azt jelenti, hogy nagyon felrantja a feszultseget, amig a vedelem le nem old. UPS-nel(ami elegge kis tehetetlensegu a fogyasztoi villamos halozathoz viszonyitva) ez azt jelenti, hogy a kimeno fokozat tranziosztorjainak a bulk diodain keresztul a szurokondenzatort feltolti es a szinuszt is negyszogesiti. Az, hogy mennyire nagy feszultsegre tolti fel attol fugg, hogy mennyi a buszfeszultseg es milyen gyors az inverter szabalyozasi kore, de siman tulmehet a 400-450V-os hetkoznapi szurokondi feszultsegen.

[ Szerkesztve ]

(#40911) cinemazealot válasza robi-k (#40909) üzenetére


cinemazealot
addikt

"De ennek mi értelme [...]"

Pontosan az, ami az ilyen kis mikro-invertereknek, hogy a napsütéses órákban a kisebb fogyasztók teljesítmény felvételét kikompenzálja. Tehát ha van egy ilyen 120 W-os inverterem, és azt megterhelem egy min. 200 W-os fogyasztóval (amit amúgy is üzemeltetnék), akkor a UPS-t máris csak 80 W terhelné. Ergo egy hálózatfüggetlen megoldással kevesebb energiát veszek fel a hálózatból.

Persze, az online UPS-nek is van egy ezzel összemérhető saját fogyasztása, így valószínűleg az egész ráfizetéses lenne, csak az elvi megvalósíthatóság érdekelt volna.

#40910 Reggie0
Köszi a magyarázatot.

(#40912) asdf_ válasza Reggie0 (#40905) üzenetére


asdf_
veterán

Hat, az eiffel tornyot is megtartjak a csavarok, szoval ez csak meretezes kerdese :)

Az Eiffel tornyot nagyon erős tippem, hogy szegecsek tartják össze, mint minden hasonlót és hidat is.

(#40913) fgo


fgo
tag

Sziasztok!

Adott egy Huawei SUN2000-8KTL-M1 inverter, és egy FusionSolar app. Az appal elvileg nyomon tudom követni az adott termelést napra hónapra stb. lebontva. 2022 októbertől működik a rendszer. Az alkalmazás kb 2hétig ment, azóta ezt írja ki "Rendellenes kommunikáció a kezelési rendszer és a berendezés között". Mi lehet a gond? Az inverter wifin kommunikál az tuti jó, minden más eszköz látja a routert. A szerelő szerint nem működik a Huawei szervere. De hónapok óta.Kérdeztem másik szerelőt szerinte a wifi nem jó, de azzal semmi gond, :F

(#40914) BB9000 válasza fgo (#40913) üzenetére


BB9000
senior tag

A Huawei szervere működik, az tuti. Én is nézem. Nagyon ritkán előfordul, hogy pár órára elérhetetlen, de utána helyreáll a kapcsolat és mutat mindent. A gond nálad van. Hogy pontosan mi a gond, az csak ott derül ki a helyszínen. Rá kell nézni az inverterre. Az semmit sem jelent, hogy a többi eszközöd látja a WiFi-t és jól működik. Az inverter nem lát ki a netre. Ez van. Ha elhiszed, ha nem.

(#40915) teppik_amon válasza fgo (#40913) üzenetére


teppik_amon
tag

Van saját wifije az inverternek. Telefonnal odamész, rácsatlakozol. Reméljük tudod a userid/jelszó párost. Megnézed hogy mibaja van.
A Huawei szervere tökjól működik, én elérem, látom a saját inverterem.

(#40916) gorbep válasza asdf_ (#40912) üzenetére


gorbep
senior tag

Az Eiffel Torony csavarozással indult, mivel az volt a terv, hogy csak ideiglenes, és pár év múlva lebontják. Amikor kezdődött a cirkusz körülötte, hogy tájidegen, meg mégsem fizetnek az első szint elérésénél, meg sztrájkoltak a munkások, akkor döntött úgy Eiffel, hogy jusztis szegecselve lesz, hogy ne tudják lebontani.... :D

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#40917) Reggie0 válasza asdf_ (#40912) üzenetére


Reggie0
félisten

Lenyegtelen reszletkerdes a tema mondanivalojat tekintve.

(#40918) Nand_i válasza bdos (#40897) üzenetére


Nand_i
tag

Nekem úgy rémlik mindenképp írásban kell. Ez ugye még az első adag doksi? Azt én a MVM Démász Áramhálózati kft. 6724 Szeged Kossuth L. sgt 64-66 címre küldtem vissza ajánlva, úgy odatalált, de talán van egy postafiókos cím is. A második adagot az óracsere után már kifejezetten az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. 1439 BP. Pf700-ra küldtem, de abban a csomagban már volt kísérőlevél ami kifejezetten oda kérte a doksikat.

(#40919) leslieke válasza fgo (#40913) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Itt jó eséllyel az inverter és a router között kapcsolat lesz a gond. A wifi stick-en milyen a led színe?

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#40920) Effen


Effen
csendes tag

Sziasztok!

HMKE ügyintézés mennyi időt vesz igénybe? Október végén kifizettem, leadták a terveket stb..
Kb milyen átfutási időre lehet számítani?

(#40921) asdf_ válasza fgo (#40913) üzenetére


asdf_
veterán

Normálisabb routeren meg lehet nézni a rá csatlakozott eszközök sebességét és térerejét, ezt kellene megpróbálni. De kb. tuti, hogy a wifi kapcsolat szar az inverternél. Ideiglenesen rakd hozzá közelebb a routered/accespointod.

(#40922) asdf_ válasza Reggie0 (#40917) üzenetére


asdf_
veterán

Az, mégis gyarapodtunk egy fun fact-tel gorbep jóvoltából ;)

(#40923) lajosdani2 válasza fgo (#40913) üzenetére


lajosdani2
csendes tag

Szia,

Nekem is volt hasonló gondom SUN2000 inverterrel korábban. Kínomban már majdnem a telepítőket hívtam ki, hogy nézzenek már rá, mert sehogyan sem tudtam megjavítani. Ugyanezt a "rendellenes kapcsolat..."-ot írta ki nekem is.

Long story short: valamiért összekadt a routerben az inverter és az egyik Panasonic klíma IP-címe. IP-cím ütközést csinált a router.
Erre is csak véletlenül jöttem rá, mert pont be akartam kapcsolni az egyik szobában a klímát, és nem volt elérhető a mobil appból. Több klíma is van a házban, a többi működött.
Ekkor kezdtem mindennek fix IP-t adni. Azóta hibátlanul működik.

Valami ilyesmire gyanakodnék nálad is. Sztem kezdd el te is nyomozgatni az IP-ket, és beazonosítani az eszközöket, MAC-Address alapján meg fixálni az IP-jüket. Ha nincs sok wifis eszköz otthon, akkor viszonylag hamar ki lehet pucolni. És utána legalább látni fogod egyértelműen, hogy mik/kik lógnak a wifin.

(#40924) asdf_ válasza lajosdani2 (#40923) üzenetére


asdf_
veterán

Vagy ha nem is mindennek fixet, de mondjuk legyen egy 100-as IP pool DHCP-re, és az azon kívüli részből kapjon fixet az inverter.

(#40925) bdos válasza Nand_i (#40918) üzenetére


bdos
csendes tag

Szia,
köszi a segítséget és a választ!
Igen, ez még az óracsere előtti paksaméta.
Írtam egy szép kísérőlevelet, bugyiba a teljes cucc és a szegedi címre feladom én is ajánlva. Valóban ez tűnik a leglogikusabb lépésnek, ha már semmilyen instrukció nincs földi halandóknak hogyan is kellene ezt intézni...
Agyrém ez a papír alapú ügyintézés egy ilyen jellegű ügymenetben...
Köszi még egyszer!
Az átfutási idő mennyi volt kb.?

(#40926) Nand_i válasza bdos (#40925) üzenetére


Nand_i
tag

A nyári rezsimizéria bejelentés előtt egy nappal szerződtem a kivitelezővel, július vége felé küldték be az MGTt, szeptember elején hagyták jóvá a tervet, október végén érkezett az első csomag szerződés, november 22én volt óracsere, december elején jött a következő csomag szerződés. Röviden, majdnem 5 hónap. :W

[ Szerkesztve ]

(#40927) bdos válasza Nand_i (#40926) üzenetére


bdos
csendes tag

:Y Az remek, akkor még egy darabig porosodhat a tetőn a technika, lehet mire érdemben használni lehetne már nem is lesz érdemes.

(#40928) senki68 válasza bdos (#40927) üzenetére


senki68
senior tag

Miért ne lenne érdemes?????
Amit megtermel azt se kell már megvenni.

(#40929) FecoGee válasza drdr (#40865) üzenetére


FecoGee
őstag

Szia! A relé előtt, azaz a nem védett oldalon. Korábban a védett oldalon volt.

(#40930) BB9000 válasza Effen (#40920) üzenetére


BB9000
senior tag

A tapasztalat szerint az október végén beadott MGT igények feldolgozásával még várnod kell egy jó ideig. A beadás időpontja szerinti sorrendet próbálják tartani. Nem mindig sikerül nekik. Pest megyében 2022 aug 17-i beadott MGT-ket már adtak ki, de a 2022 szept 12-én beadott igényekig még nem értek el. 2022 október végén elég sok MGT igény ment be: egy hét alatt több, mint százezer! Ezzel el lesznek egy darabig. Jós nem vagyok, de ha az eddigi feldolgozási tempót tartják, akkor 2023 novembere előtt nem érnek el a 2022 októberében beadott összes igény feldolgozásának végére...

[ Szerkesztve ]

(#40931) asdf_ válasza BB9000 (#40930) üzenetére


asdf_
veterán

Így a beadott igények jó része (mivel nem lehet 10 évig szaldós) megy majd a kukába. De én mondjuk már ha júliusban kapnék Pesten mgt-t úgy, hogy nincs 3 fázis, már arra is keresztet vetnék.

(#40932) rolltrade tm válasza Effen (#40920) üzenetére


rolltrade tm
kezdő

Szia. Én augusztusban kezdtem egyben minden beküldve. Szeptemberben megjött az mgt. Azonnal reagálva minden kért dokumentum ,terv beküldve. Jelen állás szerint az e-on oldalán még nem érkezett be. :Y
Van egy folyamatkövetési lehetőség. Nézz rá. Esetleg ott találsz valamit.

Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.

(#40933) Hohocali


Hohocali
aktív tag

Nálam megvan a készrejelentés, megpróbálnám személyes ügyintézéssel felgyorsítani a beüzemelést.
Viszont az időpontfoglalás nem elérhető az EON oldalán (Your connection is not private). Nálatok se működik?

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#40934) peternac válasza Hohocali (#40933) üzenetére


peternac
tag

ha erre gondolsz, akkor nálam rendben bejön, látom is pl. hogy szokász szerint az összes időpont már foglalt... :( :
https://energia.eon.hu/idopontfoglalas/Belepes.php

(#40935) Hohocali válasza peternac (#40934) üzenetére


Hohocali
aktív tag

Kösz, most chrome-ban sikerült. Eszerint nálam volt a hiba. Veszprémben van holnapra szabad hely.

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#40936) rolltrade tm válasza peternac (#40934) üzenetére


rolltrade tm
kezdő

Ez egy vicc. Ha azt mondanák,hogy 20000.- ft az ügyintézés akkor kifizetné az ember szerintem. Sőt. Sorban is állnánk. Idióták.

Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.

(#40937) sumi4623


sumi4623
tag

én augusztus 3.án adtam be az igényemet napelemre 8,8kw/p rendszerre. kb 95.napon megérkezett az mgt. majd decemberben jött a telepítés,és december 20.án küldtem be a készre jelentést, és holnap jönnek órát cserélni az eon-tól. Az mgt-re nagyon sokat kellett várni de utána viszont hipp-hopp megtörtént minden

(#40938) peternac


peternac
tag

ma reggel végre megjelent az új mérőóra az ügyfélszolgálati rendszerben, így el tudom indítani az amperbővítést (naponta nézegettem hetekig)
ha most bővítek ampert (3x16A -> 3x32A) tavaly óta működő napelem mellett, akkor bukom a szaldót?
vagy 2023 év végéig éves szaldóban maradok és utána kerülök át bruttóba?
hogy van ez most?
2022.11.24. óta működik a napelem (akkor volt az óracsere), volt ELMŰ terület

(#40939) asdf_ válasza rolltrade tm (#40932) üzenetére


asdf_
veterán

A folyamatkövetésre ne sokat adj, van, akinek átvett, már működő rendszerre mutatott olyat, hogy folyamatban van. Miközben új óra fent, és két hete termel a napelem.

(#40940) snooze válasza peternac (#40938) üzenetére


snooze
veterán

amperbövitésnél uj szerződés,óra leolvasás,zárás..neked erdemes most elkezdeni,hogy mire termel rendesen,akkor ne kelljen zárást csinálni..

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#40941) rolltrade tm


rolltrade tm
kezdő

Hogyan tudok képet mellékelni ? Valamiért nem sikerül.

[ Szerkesztve ]

Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.

(#40942) peternac válasza snooze (#40940) üzenetére


peternac
tag

köszi, ezek szerint maradok szaldóban? meddig, 10 évig?
hiába új szerződés az amper bővítés?
mert ha csak év végéig maradok szaldóban a bővítés miatt, akkor inkább hagyom

(#40943) rolltrade tm válasza asdf_ (#40939) üzenetére


rolltrade tm
kezdő

Nem semmi. Bohócok.

Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.

(#40944) snooze válasza peternac (#40942) üzenetére


snooze
veterán

azt még senki nem tudja mi lesz pontosan..majd eldöntik ott fent..

GO Gunners!!!

(#40945) rolltrade tm


rolltrade tm
kezdő

Ez az MGT ha jól sejtem. Köszi a választ.

Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.

(#40946) BB9000 válasza rolltrade tm (#40945) üzenetére


BB9000
senior tag

Igen, ez az. Melyik napon adtad be?

(#40947) BB9000 válasza peternac (#40942) üzenetére


BB9000
senior tag

A 13/2022 MEKH rendelet utóbbi módosításai szerint 10 évig maradsz szaldóban, csak az nem teljesen egyértelmű, hogy ez mit is jelent majd. Éves, vagy havi szaldó elszámolás is felmerülhet a rendelet értelmezésekor.

(#40948) HIJ


HIJ
őstag

Csak hogy legye pozitív MGT sztori is: én okt. 20 -kor adtam be és másnapra megjött az MGT...

Tovább úgy néz ki, hogy nov. 20 -án beadva a terv, amit dec. 19. -én fogadtak el, majd dec. 29 -el jelentettük készre. Most éppen tegnap (jan. 04.) fogadták be a készrejelentést, tehát már az időpont egyeztetésre várok.

Mindez Eon DD.

(#40949) BB9000 válasza HIJ (#40948) üzenetére


BB9000
senior tag

Melyik régió?

(#40950) rolltrade tm válasza BB9000 (#40946) üzenetére


rolltrade tm
kezdő

Ez tavaly augusztusi. Egyben lett beadva a csatlakozási dokumentációval. Ezt a választ szeptemberben kaptam ( mgt) . Utána rögtön a többi bekért anyag beküldve. Tervdoksi miegymás. Azóta se kép se hang. 4 hónapja csend van.
Hij#4958. A vicc,hogy én is DD. Siófoki régió. Te merre ?

[ Szerkesztve ]

Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.