- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rolltrade tm
csendes tag
válasz
BB9000 #40946 üzenetére
Ez tavaly augusztusi. Egyben lett beadva a csatlakozási dokumentációval. Ezt a választ szeptemberben kaptam ( mgt) . Utána rögtön a többi bekért anyag beküldve. Tervdoksi miegymás. Azóta se kép se hang. 4 hónapja csend van.
Hij#4958. A vicc,hogy én is DD. Siófoki régió. Te merre ? -
HIJ
őstag
Csak hogy legye pozitív MGT sztori is: én okt. 20 -kor adtam be és másnapra megjött az MGT...
Tovább úgy néz ki, hogy nov. 20 -án beadva a terv, amit dec. 19. -én fogadtak el, majd dec. 29 -el jelentettük készre. Most éppen tegnap (jan. 04.) fogadták be a készrejelentést, tehát már az időpont egyeztetésre várok.
Mindez Eon DD.
-
BB9000
senior tag
válasz
peternac #40942 üzenetére
A 13/2022 MEKH rendelet utóbbi módosításai szerint 10 évig maradsz szaldóban, csak az nem teljesen egyértelmű, hogy ez mit is jelent majd. Éves, vagy havi szaldó elszámolás is felmerülhet a rendelet értelmezésekor.
-
BB9000
senior tag
válasz
rolltrade tm #40945 üzenetére
Igen, ez az. Melyik napon adtad be?
-
rolltrade tm
csendes tag
Hogyan tudok képet mellékelni ? Valamiért nem sikerül.
-
asdf_
veterán
válasz
rolltrade tm #40932 üzenetére
A folyamatkövetésre ne sokat adj, van, akinek átvett, már működő rendszerre mutatott olyat, hogy folyamatban van. Miközben új óra fent, és két hete termel a napelem.
-
peternac
tag
ma reggel végre megjelent az új mérőóra az ügyfélszolgálati rendszerben, így el tudom indítani az amperbővítést (naponta nézegettem hetekig)
ha most bővítek ampert (3x16A -> 3x32A) tavaly óta működő napelem mellett, akkor bukom a szaldót?
vagy 2023 év végéig éves szaldóban maradok és utána kerülök át bruttóba?
hogy van ez most?
2022.11.24. óta működik a napelem (akkor volt az óracsere), volt ELMŰ terület -
sumi4623
tag
én augusztus 3.án adtam be az igényemet napelemre 8,8kw/p rendszerre. kb 95.napon megérkezett az mgt. majd decemberben jött a telepítés,és december 20.án küldtem be a készre jelentést, és holnap jönnek órát cserélni az eon-tól. Az mgt-re nagyon sokat kellett várni de utána viszont hipp-hopp megtörtént minden
-
peternac
tag
válasz
Hohocali #40933 üzenetére
ha erre gondolsz, akkor nálam rendben bejön, látom is pl. hogy szokász szerint az összes időpont már foglalt...
:
https://energia.eon.hu/idopontfoglalas/Belepes.php -
Hohocali
aktív tag
Nálam megvan a készrejelentés, megpróbálnám személyes ügyintézéssel felgyorsítani a beüzemelést.
Viszont az időpontfoglalás nem elérhető az EON oldalán (Your connection is not private). Nálatok se működik? -
rolltrade tm
csendes tag
Szia. Én augusztusban kezdtem egyben minden beküldve. Szeptemberben megjött az mgt. Azonnal reagálva minden kért dokumentum ,terv beküldve. Jelen állás szerint az e-on oldalán még nem érkezett be.
Van egy folyamatkövetési lehetőség. Nézz rá. Esetleg ott találsz valamit. -
BB9000
senior tag
A tapasztalat szerint az október végén beadott MGT igények feldolgozásával még várnod kell egy jó ideig. A beadás időpontja szerinti sorrendet próbálják tartani. Nem mindig sikerül nekik. Pest megyében 2022 aug 17-i beadott MGT-ket már adtak ki, de a 2022 szept 12-én beadott igényekig még nem értek el. 2022 október végén elég sok MGT igény ment be: egy hét alatt több, mint százezer! Ezzel el lesznek egy darabig. Jós nem vagyok, de ha az eddigi feldolgozási tempót tartják, akkor 2023 novembere előtt nem érnek el a 2022 októberében beadott összes igény feldolgozásának végére...
-
Nand_i
tag
A nyári rezsimizéria bejelentés előtt egy nappal szerződtem a kivitelezővel, július vége felé küldték be az MGTt, szeptember elején hagyták jóvá a tervet, október végén érkezett az első csomag szerződés, november 22én volt óracsere, december elején jött a következő csomag szerződés. Röviden, majdnem 5 hónap.
-
bdos
csendes tag
válasz
Nand_i #40918 üzenetére
Szia,
köszi a segítséget és a választ!
Igen, ez még az óracsere előtti paksaméta.
Írtam egy szép kísérőlevelet, bugyiba a teljes cucc és a szegedi címre feladom én is ajánlva. Valóban ez tűnik a leglogikusabb lépésnek, ha már semmilyen instrukció nincs földi halandóknak hogyan is kellene ezt intézni...
Agyrém ez a papír alapú ügyintézés egy ilyen jellegű ügymenetben...
Köszi még egyszer!
Az átfutási idő mennyi volt kb.? -
asdf_
veterán
válasz
lajosdani2 #40923 üzenetére
Vagy ha nem is mindennek fixet, de mondjuk legyen egy 100-as IP pool DHCP-re, és az azon kívüli részből kapjon fixet az inverter.
-
lajosdani2
csendes tag
Szia,
Nekem is volt hasonló gondom SUN2000 inverterrel korábban. Kínomban már majdnem a telepítőket hívtam ki, hogy nézzenek már rá, mert sehogyan sem tudtam megjavítani. Ugyanezt a "rendellenes kapcsolat..."-ot írta ki nekem is.
Long story short: valamiért összekadt a routerben az inverter és az egyik Panasonic klíma IP-címe. IP-cím ütközést csinált a router.
Erre is csak véletlenül jöttem rá, mert pont be akartam kapcsolni az egyik szobában a klímát, és nem volt elérhető a mobil appból. Több klíma is van a házban, a többi működött.
Ekkor kezdtem mindennek fix IP-t adni. Azóta hibátlanul működik.Valami ilyesmire gyanakodnék nálad is. Sztem kezdd el te is nyomozgatni az IP-ket, és beazonosítani az eszközöket, MAC-Address alapján meg fixálni az IP-jüket. Ha nincs sok wifis eszköz otthon, akkor viszonylag hamar ki lehet pucolni. És utána legalább látni fogod egyértelműen, hogy mik/kik lógnak a wifin.
-
Effen
csendes tag
Sziasztok!
HMKE ügyintézés mennyi időt vesz igénybe? Október végén kifizettem, leadták a terveket stb..
Kb milyen átfutási időre lehet számítani? -
Nand_i
tag
Nekem úgy rémlik mindenképp írásban kell. Ez ugye még az első adag doksi? Azt én a MVM Démász Áramhálózati kft. 6724 Szeged Kossuth L. sgt 64-66 címre küldtem vissza ajánlva, úgy odatalált, de talán van egy postafiókos cím is. A második adagot az óracsere után már kifejezetten az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. 1439 BP. Pf700-ra küldtem, de abban a csomagban már volt kísérőlevél ami kifejezetten oda kérte a doksikat.
-
gorbep
senior tag
Az Eiffel Torony csavarozással indult, mivel az volt a terv, hogy csak ideiglenes, és pár év múlva lebontják. Amikor kezdődött a cirkusz körülötte, hogy tájidegen, meg mégsem fizetnek az első szint elérésénél, meg sztrájkoltak a munkások, akkor döntött úgy Eiffel, hogy jusztis szegecselve lesz, hogy ne tudják lebontani....
-
BB9000
senior tag
A Huawei szervere működik, az tuti. Én is nézem. Nagyon ritkán előfordul, hogy pár órára elérhetetlen, de utána helyreáll a kapcsolat és mutat mindent. A gond nálad van. Hogy pontosan mi a gond, az csak ott derül ki a helyszínen. Rá kell nézni az inverterre. Az semmit sem jelent, hogy a többi eszközöd látja a WiFi-t és jól működik. Az inverter nem lát ki a netre. Ez van. Ha elhiszed, ha nem.
-
fgo
tag
Sziasztok!
Adott egy Huawei SUN2000-8KTL-M1 inverter, és egy FusionSolar app. Az appal elvileg nyomon tudom követni az adott termelést napra hónapra stb. lebontva. 2022 októbertől működik a rendszer. Az alkalmazás kb 2hétig ment, azóta ezt írja ki "Rendellenes kommunikáció a kezelési rendszer és a berendezés között". Mi lehet a gond? Az inverter wifin kommunikál az tuti jó, minden más eszköz látja a routert. A szerelő szerint nem működik a Huawei szervere. De hónapok óta.Kérdeztem másik szerelőt szerinte a wifi nem jó, de azzal semmi gond,
-
cinemazealot
addikt
válasz
robi-k #40909 üzenetére
"De ennek mi értelme [...]"
Pontosan az, ami az ilyen kis mikro-invertereknek, hogy a napsütéses órákban a kisebb fogyasztók teljesítmény felvételét kikompenzálja. Tehát ha van egy ilyen 120 W-os inverterem, és azt megterhelem egy min. 200 W-os fogyasztóval (amit amúgy is üzemeltetnék), akkor a UPS-t máris csak 80 W terhelné. Ergo egy hálózatfüggetlen megoldással kevesebb energiát veszek fel a hálózatból.
Persze, az online UPS-nek is van egy ezzel összemérhető saját fogyasztása, így valószínűleg az egész ráfizetéses lenne, csak az elvi megvalósíthatóság érdekelt volna.
#40910 Reggie0
Köszi a magyarázatot. -
Reggie0
félisten
válasz
cinemazealot #40908 üzenetére
A napelemes inverter ugy termel, hogy csak feszultseget novel, raadasul mindezt kapcsolouzemben. Azaz nagyon rovid idore a buszfeszultseget ravagja a halozatra, majd lekapcsolja, de a halozat kis belo ellenallasa miatt ez nem fog jelentos feszultsegugrast jelenteni. Ez egy kis tehetetlensegu(es/vagy nagy belso ellenallasu) halozatnal(mint ami az UPS) azt jelenti, hogy nagyon felrantja a feszultseget, amig a vedelem le nem old. UPS-nel(ami elegge kis tehetetlensegu a fogyasztoi villamos halozathoz viszonyitva) ez azt jelenti, hogy a kimeno fokozat tranziosztorjainak a bulk diodain keresztul a szurokondenzatort feltolti es a szinuszt is negyszogesiti. Az, hogy mennyire nagy feszultsegre tolti fel attol fugg, hogy mennyi a buszfeszultseg es milyen gyors az inverter szabalyozasi kore, de siman tulmehet a 400-450V-os hetkoznapi szurokondi feszultsegen.
-
robi-k
őstag
válasz
cinemazealot #40906 üzenetére
A mikro grid-tie inverter közhasználatú hálózatra rátermelő eszköz, az UPS pedig nem, a két eszköz teljesen más elbírálásba esik.
A szolgáltató nem fogja "lenyelni" engedélyeztetésnél az olyan invertert, ami nincs benne az ő általa kiadott elfogadott inverter listában, pl. E.ON-os lista.Ha meg az UPS után teszed be a mikro grid-tie invertert, akkor lényegébyen szigetüzem lesz, nem lesz visszatálálás a közhálózat felé. De ennek mi értelme, sőt, ahogy Reggie0 is írta, szétcseszheti az UPS-t, hiszen az UPS alapból nem tudja kezelni azt, hogy a fogyasztói oldalon van az áramforrás, és nem a bemeneti oldalon.
-
Reggie0
félisten
válasz
cinemazealot #40906 üzenetére
Siman szetcseszheti az UPS-t.
-
cinemazealot
addikt
Jut eszembe: az ilyen noname (nem EU/HU konform) grid tie mikro-inverterrel kapcsolatban lehet vajon megoldás az, ha egy fix (az inverter teljesítményénél nagyobb teljesítményű fogyasztó elé, de egy kettős konverziós (online, saját invertert működtető) UPS után kötjük?
Az online UPS-ek folyamatosan a saját inverterükről táplálják a fogyasztóikat, így elvileg azok már hálózatfüggetlenek. Mivel a mikro-inverter kisebb teljesítményű, mint a fogyasztó, így a UPS csak annyit tapasztal, hogy csökken a fogyasztás, de a visszatáplálás veszélye nem állhat fenn (a UPS-t nem tesszük tönkre). Vajon ezzel el lehet kerülni az ilyen cuccok helyi szabályok általi tiltását?
-
Reggie0
félisten
válasz
kardkovacsi #40904 üzenetére
Hat, az eiffel tornyot is megtartjak a csavarok, szoval ez csak meretezes kerdese
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Reggie0 #40902 üzenetére
Igaz, ez jobb kombináció
Mondjuk ez ultra bonyolult lenne. Ezzel szembe egy 20 fokot emelő szerkezet azért nem olyan vészes. Amitől inkább félnék a szél, hogy belekap és kitépi csavarokkal együtt. Emiatt kellene bele valami plusz okosítás ami szélsebességet is mérne és nagy szélben behúzná a panelsort. -
csmat
senior tag
Sziasztok!
Az mppt solar tie grid micro inverterrel van valakinek tapasztalata? [link]Tudom hogy hivatalosan magyarországon nem lehet használni, és azt is olvastam, hogy nagyon melegszenek, de kíváncsivá tett. Németországban konkrétan ezt nem lehet, de hasonlót aminek van ce-je lehet.
Ha csak egy kis 60w-os napelemet kötnék egy 120-150w-os ilyen inverterre akkor bőven lenne benne tartalék, de legalább a stand-by dolgokat, meg pl wi-fi fogyasztását elláthatná.. -
Reggie0
félisten
válasz
kardkovacsi #40901 üzenetére
Igen. Vagy keletibol nyugati, a tetotol fuggoen, aminek azert lennenek elonyei.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Netfone
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Artemisz ART-230L-EL "A" Minősített Laptopszéf
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest