Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stickermajom
addikt
-
User_2
tag
válasz
Zolee897 #39848 üzenetére
regisztrált szerelő semmire nem garancia,
önmaga sajátkezúleg egy csavarhúzót nem fog meg.
kijön ránéz, mond valamit, soha többet nem látod, küldi az egyik csapatát és csinálnak valami teljesen mást, mint amit a regisztrált főnökkel megbeszéltél. ez a csapat meg vagy látott elektromos vezetéket korábban vagy nem.
tőlem kértek egy működő konnektort a hosszabítóhoz, hát majdnem ottmaradtam mikor leesett a hosszabítójuk dugvillájának a burkolata.
és nem, nem általánosítok, mert csak ezzel az egy regisztrált villanyszerelővel beszéltem személyesen. -
Zolee897
tag
válasz
stickermajom #39846 üzenetére
Érdemes csak és kizárólag regisztrált villanyszerelőkkel dolgozni (ezzel nem minősítem, hogy a te esetedben milyen szaki volt). Ők sem 100% garancia a minőségre, de aki még a regisztráció követelményeit sem tudja megugrani, az nagy valószínűséggel kontár, akit messziről kerülni kell.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
gorbep #39841 üzenetére
Forrasztás, szig. szalag. Atyavilág.
Wago már nem is játszik? Legkésőbb napelemes rendszer előtt azért rendbe kellene tetetni az egészet.
A 0 föld zárlat Fi relé után engem is szivatott. Addig minden rendben volt amíg nem volt nagy fogyasztó, aztán amikor ipari géppel jöttek dolgozni ott volt kb. 1 órám megoldani mert különben lépett volna a mester, hogy áram nélkül nem tud dolgozni.Bár már leírták, ugye a Fi relé azt nézi, hogy a fázis(ok) meg a nulla vektoriális összege hibaáram határon belül egyezik-e és a nulla-föld összekötés esetén a föld felé el tud menni azaz az nem fog visszafolyni a nullán.
Kis fogyasztónál ez a kerülőút nem éri el a hibahatárt, de nagyobbnál már igen...stickermajom
Ekkora helyre normális megoldás el sem fér kb. itt kezdődik a probléma.
Persze durva, hogy mintha nem sínen lennének a kismegszakítók, hanem mintha a fázisfésű tartaná össze (többé kevésbé) az egészet...Zolee897
Reg. szerelőből annyira kevés van, hogy ha mindenki azzal akarna dolgoztatni akkor éveket kellene várni... -
Zolee897
tag
válasz
gorbep #39841 üzenetére
"hegyesre sikerült a forrasztás"
Gondolom, ez valami régi vagy szabálytalan szerelés, mert villanyszerelésnél forrasztani (tudtommal) már sok-sok év óta tilos.
(A logika a szabály mögött az, hogy melegedés esetén a forrasztás elengedhet, kontakt hibás lehet, ami további melegedést és emiatt tüzet okozhat)
-
rajzol01
tag
Sziasztok,
nálam ma teszik fel a paneleket. A beígért Risen 405 panelek helyett Trina Solar 420-asokat hoztak.
Mi a véleményetek....?
előre is köszi -
Tanisz
senior tag
válasz
#46372352 #39838 üzenetére
Igen, értem, nem is úgy gondoltam hogy Fi rele csere és várom a megváltást
Laikusként úgy vagyok vele egy próbát megér, főként hogy nem egy nagy tétel.
A teljes rendbetétel, átnézetés pedig nem megy könnyen, mivel keresni kell egy jó szakit, aki ért is hozzá és hajlandó is foglalkozni vele.
Ezt tartom a legnehezebbnek, hogy találjak olyat aki ért is hozzá.Mert a mostani állapotot is egy állítólagosan "jó szaki" művelte
-
-
Zolee897
tag
válasz
senki68 #39839 üzenetére
Ahogy írtam, a következő lépés, hogy ki kell zárni, hogy a falban van probléma, szakaszolva végig kell nézni mindent. A legjobb lenne, ha hibaáramot mérnél fázison és nullán is csak ez persze macera és hozzá nem értés esetén életveszély is de ez a tuti módszer. Kereshetsz villanyszerelőt, csak előbb vizsgáztasd le kérdésekkel, hogy ő mit csinálna, mit csinált máshol hasonló esetben nehogy egy kontárt fogj ki...
-
Tanisz
senior tag
válasz
Zolee897 #39831 üzenetére
Aztaleborult szivarvégit Neki
Köszi szépenNem nem vagyok villanyász, alap dolgokat megcsinálok itthon, de mivel sohasem tanultam és nem volt ki oktasson vagy valahonnan ellessem így biztosítékokhoz és bűvköréhez nem is nyúlok. (Jó ez nem igaz, mert a kapcsolókat lekapcsolom, meg vissza
)
Tudom mea culpa, de ez így alakult az életemben, de nem vagyok annyira "böszme" hogy nulla tudással olyanhoz nyúljak, ami veszélyes.Első körben biztos hogy FI relé csere lesz, azt talán még idén kivitelezni tudom, arra találok a környéken egy segítőkész szakit.
Hosszú távon mindenféleképpen keresek egy szakit, aki hajlandó lesz nálam rendet rakni és kiméregetni a dolgokat (meg van a jövő évi projekt), főként hogy 1x32A van bent nálam és a jövőre való tekintettel lehet érdemes lesz bővíteni.
Igyekszem felfogni és szem előtt tartani a tanácsaidat és ötleteidet. Leköteleztél
#39819 Varszegig ohh...köszi az infót, talán nálam is tud segíteni, majd kiderül
-
Zolee897
tag
válasz
gorbep #39835 üzenetére
"szóval 2 Paks II. még elférne...."
Én pártolom Paks2-t, kár, hogy nem épül csak látszólag (mert valójában a lényegi részre még nincs engedély tudtommal, amiatt van a sokéves csúszás és szerintem itt még akármi is lehet és akkor letolt gatyával fogunk állni).
Persze hosszabb távon jó lenne valami 100% megújuló, de amíg nincs normálisan megoldva az energiatárolás, addig az csak álom.Az ipar nagyon energiaigényes. Rémlik, hogy az egyik debreceni akku gyár energiaigénye összemérhető egy paksi blokkal. Azért az kemény... De ha jól emlékszem, a német BASF éves földgázigénye (bár itt nem csak energia miatt kell) összemérhető Magyarország fogyasztásával. Szóval vannak itt mennyiségek...
-
gorbep
senior tag
válasz
Sanyi52 #39827 üzenetére
Dolgoztam régebben más témával a litéri és sajószögedi gyorsindítású erőművön... ott jön a távindító parancs és 60 másodperc múlva csúcsteljesítményen mennek... ráadásul tök ikrek.... csak a sajószögedi black startos... tök magában is képes elindulni.... lehet egy leállt hálózat indításának első lépcsője.... sose kelljen kipróbálni... ja érdekesség, mindkettő gázolajjal megy... mielőtt a zöldek agya szanaszét repül, az éves működési időtartamuk órás nagyságrendű...
persze, egy atomerű nem jó mindenre, ahogy semmi más se... azt kell megérteni, hogy ezekre a rendszerekre együtt van szükség... mindnek megvan a maga szerepe ebben a komplex rendszerben... sajnos a teljes sztochasztikus megújuló jelenleg még modell szintjén(sem) nem életképes...
#39833 Zolee897
Ezért kell az alaperőművi kapacitást a minimális fogyasztásra méretezni, kivéve, ha van jelentős export lehetőség...szóval 2 Paks II. még elférne....
-
Zolee897
tag
válasz
senki68 #39832 üzenetére
"De ha megint lemegy, ezt a lámoás módszert tuti kipróbálom. "
Azért óvatosan, mert ebbe már bele lehet halni hibázás esetén!"Már az ki van szűrve, hogy melyik megszakító, mindent szétszedtem, semmi hibát nem találtam, összeraktam"
Ha megvan, hogy melyik kör, akkor az már fél siker! Dugj át dolgokat másik kismegszakítóra és azzal szép lassan meg lehet találni. Ha nem találod de mégis van hiba, akkor gyanús, hogy a falban van valami probléma... Ha lekötöd az adott szakaszról a fázist és a nullát IS (de ha tutiezerre akarsz menni, akkor onnan a földet is), akkor azt is ki lehet zárni. Esetleg megterhelheted egy hősugárzóval azt a kört, hogy hátha nulla és föld közötti probléma van, hogy ha az van, akkor elég áram menjen a föld fele, ne mind a nulla fele akarjon menni.Nekem van olyan ismerősöm, aki belefúrt a nulla és a föld között a kerti vezetéknél, ami a betonban volt. Kerti lámpának betontömböt csinált és abba rakta előtte a vezetéket. Csak elfelejtett a betonozásnál csavart berakni, amihez odaerősíti a lámpát és utólag fúrta bele, csak akkor már belefúrt a nullába is... Ott mindenféle furcsa ÁVK lecsapások voltak, amikor bent a házban kapcsolgatták a villanyt (tehát még csak nem is a kertben, hanem a házban kapcsolgatták a lámpát és a kinti föld-nulla zárlat által okozott probléma erre jött ki)...
-
Zolee897
tag
válasz
gorbep #39823 üzenetére
"amúgy meg minek szabályoznál vissza egy erőművet, ami a legolcsóbban állítja elő az energiát?"
Mert napszaktól függő a fogyasztás. Elég ránézni egy napi Mavir diagramra. Ezért kellenek könnyen szabályozható erőművek IS. Az atomerőmű nem az. Ennyi.
Szabályozás mindenképpen kell még akkor is, ha nincs nap- vagy szélerőmű. Ha meg van, akkor különösen kell. Márpedig van. Ha majd meg lesz oldva egyszer normálisan az energiatárolás, akkor lehet, hogy ez nem lesz akkora probléma.
Az árról meg annyit, hogy a napenergia ár nagyon sokat csökkent és "Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?" :-)
-
senki68
senior tag
válasz
Zolee897 #39830 üzenetére
Micsoda ötletek.
Írjál még ilyeneket.
Pont benne vagyok egy ilyen szar hibában, néha leold, nem azonnal.
Már az ki van szűrve, hogy melyik megszakító, mindent szétszedtem, semmi hibát nem találtam, összeraktam, mondjuk azóta megy.
De nem bízom benne, félek visszajön. Új A típusú EV relé, van napelem, de még nem üzemel és az EV relé elé van kötve. Tehát a napelemnek semmi köze hozzá.Eddig 1 fázis volt, most lett bővítve 3 fázisra, és került fel a 3 fázisú EV relé . /előtte 1 fázisú volt/ Mondjuk nem néztem meg az hány mA-os volt. Lehet 100. Ez a 3 fázisú meg 30.
De ha megint lemegy, ezt a lámoás módszert tuti kipróbálom.
-
Zolee897
tag
válasz
Tanisz #39815 üzenetére
Még valami:
A nulla és föld közötti zárlat olyan, hogy misztikus, nehezen megtalálható problémákat okoz, mert ahhoz hogy ez problémát okozzon az is kell, hogy megfelelően meg legyen terhelve az adott szakasz. Tehát ez pl okozhat időszakos problémákat.
Ha van egy házad, ahol semmi fogyasztó nincs bekapcsolva (és a szomszédod nem "húzza el " nagyon a nullát valami nagy asszimetrikus terheléssel), akkor ha a nullát és a földet összekötöd a konnektorodban, akkor az ÁVK nem fog leoldani, mert a föld és a nulla között nem lesz feszültségkülönbség, nem fog közte áram folyni (persze ez a földelésed jóságától is függ de ne menjünk bele minden részletbe :-) ).
Ha azonban bekapcsolsz egy nagy fogyasztót, pl egy villanybojlert és összekötöd kicsit arrébb a nullát és a földet egy konnektorban, akkor a bojleren átfolyó áram egy része a nulla mellett a föld felé folyna és az ÁVK lecsap.
-
Zolee897
tag
válasz
Tanisz #39815 üzenetére
Ha tudsz villanyt szerelni, kipróbálhatod, hogy lekötöd a nullát az ÁVK után, majd egy 230V-os 10 wattos izzót sorbakötsz a fázissal. Ha világít, akkor van hibaáram (persze használhatsz amper mérőt is...) :-) (Az ÁVK 30mA-re old le, a 20 mA az mondjuk 5 watt, azzal már világítani fog. Lehet, hogy több dolog problémás és csak együttállások esetén éri el a 30mA-es határt... Persze ha nem vagy villanyos beállítottságú, akkor ne csinálj ilyet, hacsak meg akarsz halni
Nedves helyiség (fürdőszoba, pince) vagy szabadtéri kapcsolók okozhatnak könnyen azonosítható problémákat, ha okot kell keresni, ott kezdeném.
-
Zolee897
tag
válasz
Tanisz #39815 üzenetére
Ja a https://megaohm.hu/blog/fi-rele-lekapcsolas-lehetseges-okok-felderites-hazilag oldalon van egy "Áram-védőkapcsoló rendszertelen vagy időszakos lekapcsolása" fejezet is.
Ahogy írtam (ha a napelem nem meg át az ÁVK-n), akkor cserélném az ÁVK-t, utána módszeresen lépésről lépésre végig kell menni mindenen lépésről lépésre, a nulla vezető kiiktatásával is. A leírásod alapján ezt már semmiképpen nem tudnád megcsinálni, ehhez már szerelő kell. A legjobb lenne, ha valami ismerős villanyszerelőt találnál, mert egyébként a többinél kevésbé valószínű ilyen munkánál, hogy lelkiismeretesen és alaposan elvégzi...
-
Zolee897
tag
válasz
Tanisz #39815 üzenetére
Én a leírásod alapján nem tudom kizárni a lenti lehetőségek közül egyiket sem:
1. Lehetséges, hogy tényleg elromlott az áram-védőkapcsolód. Ez esetben a csere segíthet. Ha cserélsz, akkor igen már "A" típusú legyen és figyelj arra is, hogy a specifikációjában benne legyen, hogy ha kinti, akkor a kinti hőmérsékletet bírja, mert van amelyik benti hőmérséklet tartományra van tervezve (bár talán nálad a tapétából ítélve belső falon van). Ezeket a villanyszerelők nagyon nagy része (99%) nem fogja figyelni és sajnos neked kell...
Szerintem és a leírások szerint amit találtam a kapcsolóüzemű tápok nem okozzák az AC osztályú ÁVK-t rossz működését, a probléma az AC osztállyal, hogy nem érzékeli ha a kapcsolóüzemű tápban borul meg valami. Tehát az, hogy új, pl kapcsolóüzemű eszközöd lett a háztartásban ez alapján NEM magyarázza a hibát. De persze ettől még lehet, hogy mégis... :-)2. Lehetséges, hogy valahol szivárog mégis az áram (lehet egy falba rossz helyre befúrt csavar is és akár a nulla és a föld között is okozhat problémát sőt a nulla és a föld között macerásabb megtalálni, mert a nullát nem szakítja meg a kismegszakítód ). Ez esetben ki kellene mérni. Arra az esélyed, hogy erre villanyszerelőt találsz van, arra, hogy erre megfelelő villanyszerelőt találsz közelít a nullához.
Én a helyedben kicserélném vagy kicseréltetném az ÁVK-t egy újra (és akkor már A osztályúra még ha nem is az okozza a hibát). Azért cseréltetném ki, mert az nem túl nagy költség és egy hibalehetőséget kizársz. Ja persze ne a legolcsóbb kínait vedd még akkor sem, ha a drágábbakat is kínában gyártják :-) Ha a hiba utána is marad, akkor nem marad más, szépen végig kell sakkozni módszeresen minden más lehetséges hibalehetőséget. Kínkeserves lesz, főleg, hogy nem vagy villanyász beállítottságú.
Még annyi, hogy ha a napelemed termelése átmegy az ÁVK-n, akkor amit fentebb írtam, semmis, mert akkor lehet minden más és ahhoz nem értek semennyire, lehet, hogy B típusú ÁVK kellpl. Nem véletlen, hogy a napelemesek nem szokták átvinni az ÁVK-n a napelem termelését. Ja persze villanyszerelőt nem igen fogsz találni, akinek erről fogalma van...
Majd írd meg, mire jutottál, kíváncsi vagyok.
-
Sanyi52
tag
válasz
gorbep #39821 üzenetére
Azért más a dolog egy gyorsindítású gázturbinához képest, azért ott is kell a felmelegítési ciklus a turbinalapátok melegedése, hőtágulása miatt. Az atomerőműnél bizonyára tudod, hogy elsődleges és másodlagos hőcserélő is van (kombinálva is lehet), amíg ez felmelegszik, majd a turbina is, ott azért még több időre van szükség. A generátor indításáról ne beszéljünk, mert az már rövidebb idő.
-
edeleny
őstag
válasz
rolltrade tm #39816 üzenetére
Napokkal, hetekkel ez elött írta valaki itt a fórumon, hogy a nyári feles energiából pálinkát főzünk, télen pedig a produktumot eladjuk.
-
gorbep
senior tag
-
senki68
senior tag
Csak hozzányólnak a szélenergiához.
Kapkodnak ezek most össze vissza. -
gorbep
senior tag
válasz
Reggie0 #39820 üzenetére
Nem vagyok reaktorfizikus, de dolgoztam közösen eggyel. Minden reaktor szabályozható gyorsan fel/le (Reaktor-, gőzfejlesztő-, turbina-, generátor- modellezés)... Ha nem lenne szabályozható az vér ciki lenne... mert nem lehetne gyorsan leállítani... pl azonnali vészleállás... Paks I. -en is kisérleteznek ilyen gyors fel/leterheléssel. A kérdés hogy milyen izotópok ("reaktormérgek") jelennek meg tőle a reaktorban, és azokat hogyan és mennyi idő alatt lehet "kihajtani"... hogyan változnak a hőmérsékleti és nyomás viszonyok a rendszerben, hogyan befolyásolja ez a működési megbízhatóságot és a karbantartási igényt...
Persze nem lehet egy gázturbinás gyorserőműhöz hasonlítani, de a jelenlegi blokkoknál jobban fogja bírni a fel/leterhelést... ha fals az információm, nyugodtan javítsatok ki, engem is nagyon érdekel...
-
Varszegig
veterán
válasz
Tanisz #39802 üzenetére
Tudod, hány évig szoptam ugyanezzel a problémával? Regisztrált villanyszerelővel bővítettük rel 3x25A-re a rendszert, és ha már hozzányúl, megbíztam, hogy a kismegszakítókat is rakja rendbe, mert az eredeti villszer. elég nagy kókány volt. Szépen rendbe is tette, szabványosított stb., ahog ykell, sok pénzért. Felszerelt egy ilyan AC-s relét. Aztán elkezdődött ugyanez a random leoldós kálvária. Hivogattam, magyarázta mindenfélével, hogy nálunk van a hiba, biztos rossz valami (pedig mondtam, hogy tök random, anyósom bedugta az apnoe-s légzőkészülékét, fiam a laptoptöltőt, vagy ment az indukciós tűzhely, mindig más volt az ok), de b*tt visszajönni. Végül én is egy fórumon olvastam, hogy a roppant művelt reg. villszerelő nem tudja, hogy többféle ÉV relé van
Csere óta nincs probléma.
-
Balázzs
senior tag
Éves elszámolásom története, update:
Éves elszámolás idén májusban, kapott papírok visszaküldve, majd újra mert rosszat küldtek júniusban, utána telefonálgatás, panasztétel stb. kifizetés októberben, miután a Pest Megyei Békéltető Testületnek jeleztem a problémát, de ez már valószínüleg nem számított. Nemrég volt a meghallgatás, mivel a kifizetés megtörtént, elutasítják a panaszomat. Ha gondolom, menjek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal-hoz, mint hatósághoz.
-
rolltrade tm
csendes tag
Sziasztok. Új vagyok itt is és a napelemeknél is. Most lesz kivitelezve egy 8 kWh-os rendszer itthon. Amikor elkezdtük még minden szép és jó volt. Mgt időben megjött kb.
okt. elején. A kivitelezés nagyot csúszott elvileg csütörtökön végre felszerelik. Inverter ilyesmi már fent vannak. Nyílvánvalóan gondolkodóba estem, hogy mi az édesanyám keserves hátsóját fogok kezdeni nyáron azzal a rengeteg fölös energiával. A havi bruttó elszámolás miatt.Klíma nem érdekel annyira mert jól szigetelt az ingatlan. Valami olyasmiben gondolkodom amihez jó sok áram kell nyáron és el lehet adni. Tehát valami üzleti dolog. Amúgy is üzletelek vállalkozó vagyok. Ahogy gondolom nyáron nagyon sok fölös energia fog termelődni. Ti mit tennétek ?
-
Tanisz
senior tag
válasz
User_2 #39814 üzenetére
Köszi
Akkor nem vagyok egyedül a problémámmal.
Megrendelem én a Fi relét, csak tudjam melyik kell nekem és milyenKerítek villanszerelőt kezébe nyomom hogy ezt rakd be vagy valami.
Mert a webshopokban látom van, rendelek akár kettőt is, pótba is akár.
10-20e HUF-os tételek nem vernek a földhöz, nem vagyok olcsójános szerencsére: "hogy csak menjenk azt jóvanazúgy alapon".
Ezt a borzalmat is ami volt és ilyen lett, gyorsan kellett sajnos, mert be kellett költözni, a régiből ki, és aki eredetileg lett villanyszerelő, akivel le lett beszélve előre, felmérte..stb. megígérte hogy jön, nem jött, és aztán nem is értem el sohasem. Volt pár ilyen szakival már tapasztalatom. Szóval meg vagyok áldva a szakikkalAki jött és tudtam intézni az a szabadnapját áldozta fel rám és hálás voltam érte és hát ezt tudta alkotni abból a sz@rból ami volt.
Nagyobb baj, ha a sz@r kütyük miatt, a folyamatos lekapcsolások közepette az eszközeim tönkremennek.
Bevallom azért vagyok bosszús, mert amikor telepítették a napelemet, akkor nem cserélték, vagy nem szóltak, hogy cseréltessem, vagy mert azok sem értettek hozzá, vagy sz@rtak rá -
User_2
tag
válasz
Tanisz #39812 üzenetére
nem vagyok villanyszerelő (se)
tavaly schneider-t vettem és daniellás sajátmárkásat.
a scheider-ből egy kibontás után totál süket volt, kérdés nélkül cserélték.
nemhogy nem oldott ki, de nem is volt folytonos a két oldal.
fura inkább, hogy a központjuk az ég világon semmi jelét nem mutatta a meglepődésnek,
mondta a nagy számok miatt akárhány tized ezred százalék mindig gyári hibás lesz.
a daniellásat hazaérkezés után már egyből teszteltem lidlis konnektor teszterrel.egyébként nem volt könnyű A típusú Fi relét szerezni, csak hogy elmondjam ezt is,
a falumbeli villanyos boltok egyikében se volt polcon, de még csak nem is hallottak arról hogy van másmilyen típusú is, soha korábban nem kért ilyet egyik villanyszerelő se.nálam egyébként nagyobb boglya volt, olvadóbiztosítékokkal + mérőóra is benne volt.
ki kellett telepíteni külön dobozba a mérórát, ahhoz hogy áramtalanítva szét lehessen szálazni a fadobozt.
nem volt egyszerű na. -
Caranita
aktív tag
Sziasztok,
Most ment el nemrég az EON, végre lecserélték a mérőórát, termel a rendszer.
MVM-et hívtam, kértem az éves elszámolást, és hogy ne küldjenek becsült összegű számlát, legyen 0.
Van még bármilyen egyéb hasznos teendő, amit érdemes megcsinálni?
-
Tanisz
senior tag
Köszi, az lesz, ha találnék olyat aki ráér, bár ugye ha nagyon ráfeküdnék találnék.
Na akkor megvan a jövő évi projekt, mert idén már esélytelen, meg nekem sem lenne rá időm ünnepek előtt.#39806 Strezi
Köszi szépen. Ennek a története az, hogy amikor megvettük a házat, használtan a biztiszekrényben volt 3 db biztosíték, egy átláthatatlan gubanccal.
Sikerült szereznem akkor egy villanyszerelőt, aki "rendberakta" (mostani állapot), még a villanyórától bejövő vezetéket is kicseréltük, mert az sem volt "megfelelő" (szépen fogalmazva).
Fi relé is akkor lett berakva a biztosíték szekrénybe, korábban a villanyóra mellé volt egy nagyobb teljesítményű csak (gondolom az építkezésnél szerelték be, mikor a gépekkel dolgoztak). Szóval voltak bajok.
Azután jöttek 2017-ben szerelni a napelemet, enHome-tól rendeltem meg a rendszert, akik jöttek nem cserélték ki, bevallom én meg hülye vagyok hozzá, nekem eszembe sem jutott hogy ez nem feltétlenül jó, mert ilyeneken én nem spórolok, tudom hogy jó munkához és jó eszközökhöz pénz kell. Nekem meg az áram szükséges a munkámhoz, magammal sem szertek kib@szni#39807 User_2 köszi Neked is . Fentebb írtam egy kis előtörténetet, ez ami most van már csodás ahhoz képest, ami volt (kár hogy nem fotóztam le anno, lehetne borzongani), de igen, én is érzem, hogy ezt rendbe kellene mégjobban rakni, mert nem csak a bekötések ilyen sz@rkafészek, hanem a házban is hülyén vannak behúzva a kábelek, elmesélném kettéállna a fületek
Nekem is laikusként logikátlan az egész, meg bosszantó. Csak hát egy ház teljes újrakbábelezése nem kis feladat, meg arra találni egy villanyszerelőt, aki nem akarja Dáriusz vagyonát elkérni érte.
Meg ugye mivel én nem vagyok szaki, így nem tudom hogy az adott villanyszerelő, akit mindenki dícsér,ajánl, vagy jön, az valóban jó-e.Az A osztályú FI relé az rövid távon hozhat javulást? Abból milyen típus, márka az ajánlott, ha van ilyen?!
Csak azért kérdezem, mert hosszabb távon rendbe akarom tetetni az egész belső elektromos hálózatot, de azt családilag is meg kell szervezni, nem csak financiálisan és szakemberileg.#39810 kemcso köszi, na igen, nekem volt próbálkozásom a fogyasztót kiszűrni, de nem sikerült, pedig heteket szórakoztam vele.
-
drdr
senior tag
válasz
User_2 #39809 üzenetére
Rosszul fogalmaztam, "A" típus esetében a DC összetevő miatt "hamarabb" kapcsolhat le, az AC-t ezt blokkolhatja is... Tehát az életvédelmi szempont az első és emiatt nem jó az AC típusú/osztályú... De nem a fals lekapcsolások miatt.
Fenti linkről:
"Miért nem ajánlott az AC típusú védelmi készülék alkalmazása?
Mindig figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az elektromos hálózathoz kapcsolt fogyasztok hatást gyakorolnak az áram-védőkapcsolókra. Ezek a hatások általában nem kívánatosak. Az AC típus csak és kizárólag váltakozó megkerülő áramok érzékelésére képesek. Ha a hibaáram egyenáramú összetevőt is tartalmaz, a vasmagnak csökken az érzékenysége, esetleg telítődik. Ebben az esetben fennáll a reális veszélye annak, hogy váltakozó hibaáram sem fogja a védelmi készüléket kioldani. Ezzel a veszéllyel feltétlenül számolni kell. A háztartásokban ma már számtalan olyan fogyasztó készülék van használatban, aminek a hibaárama egyenáramú összetevőt is tartalmazhat." -
-
drdr
senior tag
válasz
User_2 #39807 üzenetére
Épp linkelni akartam én is ezt.
Az "A" típusú a DC összetevő szivárgását is hívatott érzékelni, ezért nem jó manapság a sok kapcsoló üzemű eszköz miatt az AC típusú, mert a DC komponens tompítja az érzékenységét vagy akár blokkolhatja is, (ami nem épp kedvező, ha már védelmi eszköz akarna lenni).Ilyen esetben még hamarabb lekapcsol az ÁVK, ha valami gond van a hálózatában vagy inkább valamelyik eszközében. De az igaz, hogy az "A" típusú kellene.
-
User_2
tag
válasz
Tanisz #39802 üzenetére
inverteres dolgok nem kedvelik az AC tipusú fi relét ( egy hullámvonal)
meg pl az újabb laptoptöltők se
https://megaohm.hu/aram-vedokapcsolo/fi-rele-tipusokvan olyan eu ország ahol pl lakossági ügyfélnek nem adható el AC relé, csak A és azt követőek.
új beszerelésnél AC tipusú nem is építhető be lakossági elosztó dobozba ( nem M.o.-n, úgy tudom )nem ijesztgetésként, de egy jobb villanyszerelő ha megnézné, valószínűleg azzal kezdené a mondatot, hogy ezt a szarkafészket mindenképpen szabványosítani kell.
a második mondata valószínűleg azzal kezdődne, hogy külön fi relét minden szobára, de legalább a fogyasztók azonos csoportjára, vagy de legalább a világítást külön egyfázisú FI relére.
a harmadik mondata azzal kezdődne, hogy a 16A kismegszakítókat csökkentsük a rá kötött fogyasztó max fogyasztására.ezután valószínűleg el tudna kezdődni a műszeres felmérés
-
Strezi
őstag
válasz
Tanisz #39802 üzenetére
Ez egy nagyon olcsó, alap Fi relé, AC osztályú.
Ez egész házra, modern elektromos fogyasztókkal nem is szerelhető.
A osztályú kell, pár ezresel több. Nem a Napelem a gond, hanem gyakorlatilag bármi apró fogyasztó lehet ami az utóbbi évekbe bekerült.Nekem konkrétan egy új IKEA konyhával, abban az indukciós lapokkal jöttek a problémák. Persze az éjszaka közepén kikapcsolt állapotban
Csere A osztályú Fi relére véglegesen megoldotta ezt.
-
drdr
senior tag
válasz
Tanisz #39802 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy egy villanyszerelőt kellene hívni, aki átnézi jól van-e az inverter bekötve. Illetve a nullázás is jó-e, esetleg tud mérni is.
Ha az inverter és az ÁVK helyesen van bekötve akkor egyből ki is zárható, hogy az okozza a problémát, mert mindenképp az ÁVK előtt kell lenni-e; az ÁVK-nak a fogyasztókat és az embert kell védeni-e.Az ÁVK akkor kapcsol le, ha egy áramkör nem a fázis-nulla körö(kö)n záródik (teljes mértékben). Azaz fázis-védőföld, nulla-védőföld, vagy épp fázis-föld vagy nulla-föld felé szivárog áram (rendszerint 30mA) .
Szóval hamarabb valamelyik fogyasztód "szivárog" vagy épp a falba behúzott vezetékek között sérült szigetelésen át szivárog áram. Ezt is ki lehetne mérni, ha találsz olyan szakit, aki ezt megtudja tenni (van műszere és hajlandó is).
De ahogy írod, ha nincs hozzá kvalitásod, tényleg ne nyúlj hozzá!!!
-
edeleny
őstag
válasz
gorbep #39774 üzenetére
Az alsó, stabil kék sávnak kell az atomnak lennie.
Már csak a stabil 2000 MW miatt is.Ezt most olvastam:
"Az orosz AES-1200 atomerőműblokkot alapüzemre tervezték, ezért gyors teljesítményváltoztatásra alkalmatlan, így a hálózatra terhelt megújuló energia kapacitásokat a magyar villamosenergia-rendszer nem lesz képes kielégítő mértékben integrálni."Mivel, több, pláne régebbi cikk irta, egy ideig elviekben mind a hat blokk egyszerre termelne.
-
chungey9
tag
válasz
kardkovacsi #39801 üzenetére
Igen, pont ezt írtam.
"Az teljesen jó most téli napforduló idején, majd márciusban eléri a maxot." -
Tanisz
senior tag
Sziasztok,
Az utóbbi időben lekapcsol a Fi relé, random.
Nem találtam meg az okát.
Sűrűség is változó. Van hogy hónapokig semmi, van hogy hetente 1x-2x.2017 augtól van napelemes kiserőművem.
Solaredge SE4000 inverterrel.
Ezt a bohóckodást kicsivel több mint 1 éve kezdte el.
Nem tudom hogy az inverter-e a ludas, vagy rossz bekötés, mert évekig semmi gond nem volt.
Valamint esős, borús időben is jelentkezik a probléma, valamint napsütéses száraz időben is.Próbálkoztam körökre leszűkíteni, hogy csak 1-1 biztikör maradt aktív, hátha valami belső fogyasztó, de nem jártam sikerrel.
Az állandó fogyasztóink (hűtő, router, modem..stb) viszonylag újak. (2-3 évesek).
Amióta jelentkezik a hiba, próbaltam kiokoskodni, hogy valami új, vagy régi hibás fogyasztó lehet-e, de nem sikerült lokalizálni.Nem vagyok villanyszerelő, nem is mókolok semmit a rendszerbe. Nincs hozzá kvalitásom.
Lehet hogy a Fí relé döglődik? Lehet olyan?
Valakinek ötlet, tanács?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
chungey9 #39788 üzenetére
A mai napon, Budapesten, 19,4 fokon van a nap délben, előtte, utána meg még alacsonyabban. Ehhez a teljesen merőleges besugárzáshoz 70,6 fokos tető kéne.
Nagyon messze van egy 45 fokos tető az optimálistól a jelenegi napsugárzás szögéhez képest. A 45 fok majd március végén lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik
- Google Pixel topik
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- World of Tanks - MMO
- Linux Mint
- A Xiaomi 15S Pro a Qualcommnak és a MediaTeknek szól
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest