Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zolee897

tag

válasz Tanisz #39815 üzenetére

Még valami:

A nulla és föld közötti zárlat olyan, hogy misztikus, nehezen megtalálható problémákat okoz, mert ahhoz hogy ez problémát okozzon az is kell, hogy megfelelően meg legyen terhelve az adott szakasz. Tehát ez pl okozhat időszakos problémákat.

Ha van egy házad, ahol semmi fogyasztó nincs bekapcsolva (és a szomszédod nem "húzza el " nagyon a nullát valami nagy asszimetrikus terheléssel), akkor ha a nullát és a földet összekötöd a konnektorodban, akkor az ÁVK nem fog leoldani, mert a föld és a nulla között nem lesz feszültségkülönbség, nem fog közte áram folyni (persze ez a földelésed jóságától is függ de ne menjünk bele minden részletbe :-) ).

Ha azonban bekapcsolsz egy nagy fogyasztót, pl egy villanybojlert és összekötöd kicsit arrébb a nullát és a földet egy konnektorban, akkor a bojleren átfolyó áram egy része a nulla mellett a föld felé folyna és az ÁVK lecsap.

• Zolee897

tag

Ha tudsz villanyt szerelni, kipróbálhatod, hogy lekötöd a nullát az ÁVK után, majd egy 230V-os 10 wattos izzót sorbakötsz a fázissal. Ha világít, akkor van hibaáram (persze használhatsz amper mérőt is...) :-) (Az ÁVK 30mA-re old le, a 20 mA az mondjuk 5 watt, azzal már világítani fog. Lehet, hogy több dolog problémás és csak együttállások esetén éri el a 30mA-es határt... Persze ha nem vagy villanyos beállítottságú, akkor ne csinálj ilyet, hacsak meg akarsz halni :)

Nedves helyiség (fürdőszoba, pince) vagy szabadtéri kapcsolók okozhatnak könnyen azonosítható problémákat, ha okot kell keresni, ott kezdeném.

• Zolee897

tag

Ja a https://megaohm.hu/blog/fi-rele-lekapcsolas-lehetseges-okok-felderites-hazilag oldalon van egy "Áram-védőkapcsoló rendszertelen vagy időszakos lekapcsolása" fejezet is.

Ahogy írtam (ha a napelem nem meg át az ÁVK-n), akkor cserélném az ÁVK-t, utána módszeresen lépésről lépésre végig kell menni mindenen lépésről lépésre, a nulla vezető kiiktatásával is. A leírásod alapján ezt már semmiképpen nem tudnád megcsinálni, ehhez már szerelő kell. A legjobb lenne, ha valami ismerős villanyszerelőt találnál, mert egyébként a többinél kevésbé valószínű ilyen munkánál, hogy lelkiismeretesen és alaposan elvégzi...

• Zolee897

tag

Én a leírásod alapján nem tudom kizárni a lenti lehetőségek közül egyiket sem:

1. Lehetséges, hogy tényleg elromlott az áram-védőkapcsolód. Ez esetben a csere segíthet. Ha cserélsz, akkor igen már "A" típusú legyen és figyelj arra is, hogy a specifikációjában benne legyen, hogy ha kinti, akkor a kinti hőmérsékletet bírja, mert van amelyik benti hőmérséklet tartományra van tervezve (bár talán nálad a tapétából ítélve belső falon van). Ezeket a villanyszerelők nagyon nagy része (99%) nem fogja figyelni és sajnos neked kell...
    Szerintem és a leírások szerint amit találtam a kapcsolóüzemű tápok nem okozzák az AC osztályú ÁVK-t rossz működését, a probléma az AC osztállyal, hogy nem érzékeli ha a kapcsolóüzemű tápban borul meg valami. Tehát az, hogy új, pl kapcsolóüzemű eszközöd lett a háztartásban ez alapján NEM magyarázza a hibát. De persze ettől még lehet, hogy mégis... :-)

2. Lehetséges, hogy valahol szivárog mégis az áram (lehet egy falba rossz helyre befúrt csavar is és akár a nulla és a föld között is okozhat problémát sőt a nulla és a föld között macerásabb megtalálni, mert a nullát nem szakítja meg a kismegszakítód ). Ez esetben ki kellene mérni. Arra az esélyed, hogy erre villanyszerelőt találsz van, arra, hogy erre megfelelő villanyszerelőt találsz közelít a nullához.

Én a helyedben kicserélném vagy kicseréltetném az ÁVK-t egy újra (és akkor már A osztályúra még ha nem is az okozza a hibát). Azért cseréltetném ki, mert az nem túl nagy költség és egy hibalehetőséget kizársz. Ja persze ne a legolcsóbb kínait vedd még akkor sem, ha a drágábbakat is kínában gyártják :-) Ha a hiba utána is marad, akkor nem marad más, szépen végig kell sakkozni módszeresen minden más lehetséges hibalehetőséget. Kínkeserves lesz, főleg, hogy nem vagy villanyász beállítottságú.

Még annyi, hogy ha a napelemed termelése átmegy az ÁVK-n, akkor amit fentebb írtam, semmis, mert akkor lehet minden más és ahhoz nem értek semennyire, lehet, hogy B típusú ÁVK kellpl. Nem véletlen, hogy a napelemesek nem szokták átvinni az ÁVK-n a napelem termelését. Ja persze villanyszerelőt nem igen fogsz találni, akinek erről fogalma van...

Majd írd meg, mire jutottál, kíváncsi vagyok.

• kemcso

Ármester

Inkább keress egy villanyszerelőt, ha jó tudni fogja mit kell cserélni és mire. Pót fi-relé nem szükséges ;)

A napelemes cégnek semmi köze a hálózatodhoz, szerintem :)

Új hozzászólás Aktív témák