- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
NSX82
csendes tag
válasz
MrZed001 #27287 üzenetére
Kedves MrZed001!
Lehetséges hogy rosszúl mértem. Ma megismétlem újra a mérést föld es N-ki L-ki kozott kikapcsolt bemenő fázis mellett. Szerinted az inverter muködését nem zavarharja meg ha N-be és N-kiössze lesz kötve? esetleg valami mérést amit az inverter végez és a működését befolyásolja? valakinek van ezzel a kék inverterrel tapasztalata esetleg gyakorlatban? csinált már valaki ilyen nulla közösítés?
Csatolok pár képet: Akku beállításokról annyit h nemrég probálkozásképp én tettem user mode-ba de semmi plusz beállítás nem jelent meg miatta.. előtte AGM modban volt. a cutoff voltaget mar én raktam fel 24 voltra. h ne is nagyon akarja lemeriteni ha meriti is.
A napelemből 8db van sorba kötve
Linkelek még két képet az analyzerből az akku merüléssel kapcsolatban: -
válasz
kaposznyak #27273 üzenetére
Jobban jársz egy 60 ezres aggregátorral.
-
Reggie0
félisten
válasz
MrZed001 #27287 üzenetére
"Azt kizártnak tartom, hogy
- PE - N_ki és
- PE - L_ki
között is 51V-ot mérjAz egyik 51V lesz, a másik 230-51=179V
Ha így van (valójában ha nem akkor is), akkor N_be kötheted N_ki (buta de működő megoldás)"Ha a nulla es a fazis egyarant meg van szakitva, akkor en meg el tudom kepzelni, hogy valamelyik a lakas halozatan levo kapcsolouzemu tapegyseg bemeneti szuroje okozza ezt a jelenseget, ugyanis a fojtotrafo utani sorbakapcsolt szuro kondenzatorok(CY) kozos pontja a vedofoldre van kotve. Ha ezek kozul az egyik kondi degradalodott, akkor kikapcsolasnal asszimetrikusan csokken rajtuk a feszultseg es elhuzzak az N-L paros a PE-hez kepest. (abra a vegen)
Meg kene merni, hogy ha az inverterbol kikoti a kimeno L es N vezeteket, majd ugy mer egyet bekapcsolva, majd kikapcsolva akkor is elojon-e ez a jelenseg. Ha nem, akkor a mogottes halozaton valami okozza, nem az inverter.
-
Ezen már számtalanszor végigmentünk (itt és a villanyautós topicban is). A napelem megtérülésénél a 37 Ft-os árral számolsz, ugye? A villanyautónál meg csak 14-gyel? Hogy is van ez?
Ugyebár azért van a 14 Ft-os ár, mert nagyobb rendszerbe ruháztál be, mint amennyit elfogyasztasz. -
chungey9
tag
válasz
MrZed001 #27290 üzenetére
Az olcsósítás nem számít semmit ha eleve a konstrukció nem jól van lemásolva.
Arra az ember felkészülhet hogy tartósan a névleges paraméter 60%-át tudja, míg az eredeti a 105%-át. Ha az ár cserében a harmada, jó lehet. De ha szoftverhibás vagy pl. nálam valszeg a rossz H-híd dead-time végzett vele, az elég gagyi. -
danih
veterán
Sziasztok!
Hétvégi telekre szeretnék rakni valami apró szigetüzemű rendszert. Itt nincs teljes összkomfort, igazából az igény annyi, hogy esténként vigyen minimális LED világítást (20-30W), napi szinten 1-2 óráig meg tudjon hajtani valamilyen kisebb fogyasztású konyhai eszközt (rizsfőző, kukta, ilyesmi, számoljunk mondjuk max 500W-tal, de itt lehet lejjebb menni ha ez irreális, illetve vannak 12V DC konyhai eszközök is kamionosoknak, bár ez sokkal tovább főz szóval nem preferálnám) illetve két telefont tudjak tölteni vele...
Ergo napelem, kábelek, töltésvezérlő, akksi, inverter - ennek a méretezésében kérnék segítséget, köszönöm -
MrZed001
tag
válasz
chungey9 #27288 üzenetére
PWM-es inverter? Szerencsére már vagy 6 éve sikeresen leszokott róla mindenki.
Az pedig ugye egyértelmű, hogy vannak az original MPP Solar / Voltronic inverterek, meg vannak a klónok.
Csodák nincsenek. Hogy a klónok olcsóbbak lehessenek, ahhoz bizony "olcsósítani" kellett rajtuk/bennük. -
Andras6800
senior tag
válasz
7Heads Drago #27286 üzenetére
Terület függő.
Nekem Pest megyében nem hogy nem kérdezték meg... külön kérvényemet is elutasították.
-
chungey9
tag
válasz
kaposznyak #27273 üzenetére
Alis inverterek a régi PWM-esek (3kVA 24V, 5.5kVA 48V) elég jók, buták de megbízhatók, az új klónok pl. 3.5kVA, MPPT-s verzió nálam 50/50% hibaarány, van mit fejleszteni még.
Ráadásul ha működik is 50W a stand-by fogyasztás akkuról és hálózatról, hálózatról akkor is ha bypass-ban van!?? Napelemről meg 15W. Van baj nem kevés. -
MrZed001
tag
"Utána lekaocsoltam a bejövő fázist ismét (kábeleket nem kötöttwm ki:
Föld és L-ki valami N-ki kozott most is ott az 51 volt ami csökken"Azt kizártnak tartom, hogy
- PE - N_ki és
- PE - L_ki
között is 51V-ot mérjAz egyik 51V lesz, a másik 230-51=179V
Ha így van (valójában ha nem akkor is), akkor N_be kötheted N_ki (buta de működő megoldás)"lehetséges lenne az inverter kimenetét valamilyen módon a lakásba visszaengedni? "
Mindaddig amíg fázisa (L_ki) nem találkozik szolgáltatói fázissal (L_be vagy bármely más szolgáltatói fázis), rendben vagy"Észrevettem egy érdekes anomáliát amit nem tudom mi okozhat:"
Írd le, hogy mik a beállításaid
Charging priority: SBU, SUB, USB ? (solar-battery-utility)
Aksi töltése: solar only, solar+grid, ...
Hány napelem van rákötve, milyen felállásban (sorba és párhuzamosan), panelek hány Voc, Vmpp
Aksi milyen, hány Ah-s, hány db?
Ha írtad is ezeket korábban, én már rég elfelejtettem -
süti5
őstag
válasz
senki68 #27283 üzenetére
Egy évben 30.000 km-rel számolva én 8 literes fogyasztásút váltottam ki, azaz lenne 300x8 liter a fogyasztás, ami 2400 liter x 480 forint, azaz 1.152.000 forint.
Mivel megtermelem a napelemmel, ezért az elektromos autó megeszik 300x14 kwh-t, ami 4200 kwh. Ha ezt visszavenné a szolgáltató, akkor 4200x14 forintot kapnék, ami 58.800 forint.Szóval a pontosság kedvéért, csak kb. 1.100.000 a megtakarítás valóban
Most ne kezdd azt, hogy ahhoz, hogy töltsem, kell egy ház, azt meg kell venni, meg a napelem meg az áramhálózat stb. Mikor kiépítettem, én nem terveztem vele, hogy lesz EV, de így alakult és igenis lesz annyi plusz, amiből tudom tankolni. Így nem jelent plusz költséget a tankolásnál, hogy itthon töltöm tele.
Kell pár év és belátod, hogy ez a jövő, több haverom is kezd megtérni a full benzinvérűek közül.... -
7Heads Drago
veterán
válasz
kenuba01 #27277 üzenetére
Félig vályog-félig tégla ház a mienk a 1960-as években épült. Én szigeteltem a házat polisztirollal, a feleségem naponta mos és nincs száritó gépünk és jelentem nincs penész se.
ruhaszárogatás a lakásban a legnagyobb penészforrás
Meg a virágok, a főzés illetve a fürdés. És a feleségem szereti a virágokat és nagyon szeret főzni-sütni is.
Elég sok parasztvakítás megy az építőiparban sajnos. -
kenuba01
tag
válasz
7Heads Drago #27269 üzenetére
Privátban írtam a fűtőpanelról.
Az hogy miért nappal használjuk el az a hozzáállásunk az energiafelhasználásra. Próbáljuk akkor elhasználni mikor termelődik, persze nem sikerül teljesen de így érezzük helyesnek. Meg valószínű nem lesz örökéletü a szaldós elszámolás és jobb erre a rendszerre beállni.
Próbálunk környezettudatosan élni az élet minden területén az ésszerűség határain belül.
Anno mikor építkeztünk szóbakerült, hogy passzívházat építünk de akkoriban brutálisan drága lett volna. Ma már polisztirolzsalus építőelemekkel sokkal egyszerűbb és már nem aranyáron van a 3 rétegű nyílászárók, bár az építőanyag árak most nagyon ellszálltak... -
süti5
őstag
válasz
7Heads Drago #27270 üzenetére
A vicc kinézet egyéni ízlés, ezzel nem tudok mit kezdeni. Leaf 1-est vettem, 2016-ost, jó akkuállapottal. Ez opel astra méretű és tágasságú kocsi, ugyanilyen évjáratban 7-800 ezerrel lett volna olcsóbb az astra.
Ha ingyen töltöd, akkor nincs ugye üzemanyagköltség, míg az astránál óvastosan is számolhatunk 7 literrel. 7x480=3360 ft 100km-enként. 10000km-enként 336.000 ft a megtakarítás, 15.000 km-re félmillió. Szóval hogy soha nem hozza be az árát az nem igaz.Minden kollégám, családtag is rettegett, mikor mondtam, hogy elektromos lesz, de jó része tévhitben van és elhisznek mindent, amit bárki ír.
-
kaposznyak
aktív tag
Sziasztok.
Van már on-grid napelemes rendszerem, de az esetleges néhány napos áramszünetekre azt gondoltam, veszek 1db 24v autós invertert (2000/4000w), ami elviszi a hűtőt meg a mikrót 2db 220ah ólom akkuval ideig-óráig.
Viszont egy jobb inverter (Solartronic, Epever) ebben a méretben közel annyiba kerül, mint egy hibrid inverter...
Érnek ezek annyit? Vagy próbát lehet tenni Aliexpressel inverterekkel is?
Köszi! -
7Heads Drago
veterán
Többek közt azért sincs már nálunk a cégnél felraktak 1840 db 370w Loghi panelt amit optiztak. Szinte az összes tető vagy keleti vagy nyugati.
Huawei 100 ktl inverterből 3 került fel meg egy rakás kisebb. 3 raklap inverter volt összesen.
Állítólag csak a fogyasztásunk 10%-t fogja a napelem termelés lefedni ha kész lesz. -
7Heads Drago
veterán
válasz
aerosmith #27253 üzenetére
Nézd a hivatalos adat pdf fájlokat részletesen leírják a hasznosítási %-okat. Az élvonal az most 20.8% vagy az felett teljesít. Én ettől rosszabb panelt nem rakatnék fel. Az előzetes számítások nekem rendre 5200-5300 kwh számoltak egész évre és ehhez képest közel egy 1000-esel több lesz ha vége lesz a évnek. 455w Longhi panel van fent Huawei inverterrel.
-
kenuba01
tag
válasz
nihill #27248 üzenetére
Úgy lehetséges, hogy bezárva tartjuk az ajtót, majd edzés végen kiszellőztetünk. Nem egy nagy ördöngösség, attól, hogy te ezt nem tudod elképzelni még valóságos....Abban a helységben elég ha napi 2 órán keresztül van kb 20 fok, az hogy éjjel hány fok van nagyjából nem érdekes ezért van 15 fokra állítva.
-
alfi95
tag
Sziasztok. Van valaki aki nagyon ért a Huawei inverter beállitásához ? Konkrétan az a gondom hogy 7napja azt irta fusion solar app hogy offline kapcsolati hiba, a telepítőnél szóltam és egyszercsak megjavult, szerinte termelt is bár az eon szerint nem. A termelési görbe azota csak azt mutatja hogy 0.2- 0.5 kw jön be ami napi max 4-4.5 kw. Frissitettek távolról de ez nem oldotta meg a gondom. Elvileg pénteken kijönnek , (de nem szeretnék várni addig),és megoldják. A mi érdekes hogy nyáron is kapott egy frissitést és utánna se volt normális termelés kijöttek valamit csináltak és ment rendesen. Köszönöm ha valaki tudja mit kell csinálni, mert ahogy akkor se gondolom most se fogják megmutatni mi a gond, és nem szeretnék megint igy járni
. -
Hunter2
addikt
Kb. 2 hete volt villanyóra csere a napelem telepítés után és azóta is szépen termel (Fronius 10KW, 22db Ja solar 8360W), a szaldó beállítás annyiból áll hogy 0-ra állítja az EON a havi díjat és évenkénti leolvasást/fizetést állít be vagy arról hogy szaldós vagyok valami papírt is kellene hogy kapjak?
-
NSX82
csendes tag
válasz
MrZed001 #27059 üzenetére
Kedves MrZed001!
Bocsi, hogy csak ilyen lassan válaszolgatok de sajna sok más tennivalóm is van, (házfelujítás) alíg marad időm arra amit igazán szívesen csinálnék.. Megmértem ahogy tanácsoltad:
Pe-be és PE-ki amugy valoszinű belül össze van kötve.
De a mulimétert PE-be es L-ki közé szúrtam be. 233 voltot mutat. ugyanez a helyzet ha N-be es L-ki közé mérek. Mindez napelemes ráteemelős módban - tehát itt kapott az inverter fázist az elmű felől.Utána lekaocsoltam a bejövő fázist ismét (kábeleket nem kötöttwm ki:
Föld és L-ki valami N-ki kozott most is ott az 51 volt ami csökkenN-be és N-ki valamint L-ki kozott 50 volt és csökken
L-be és L-ki között szinén ugyanez.Ebböl akkor mire lehet most következtetni? lehetséges lenne az inverter kimenetét valamilyen módon a lakásba visszaengedni? vegyek olyan relét amit linkeltél?
Másik kérdésem inverterrel kapcsolatos lenne!
Észrevettem egy érdekes anomáliát amit nem tudom mi okozhat:
Főleg reggeli és esti órákban amikor már a nap ébredezik vagy sötétedés előtt vagyunk. Érdekes módon mindig merülésnek indulnak az akkumulátorok. Ez az az időszak igazábol amikor annyi fény már van, hogy az inverter próbál működni de a kiskonyv szerinti kisebb hatásfokkal (90voltnal képes bekapcsolni ott 50% es 170 voltnál írja h "rated power". Igy laikusként azt gondolom, hogy abban az időszakban amikor már jön valamennyi áram a napelemek felől, vagy 90 volt fölött vagyunk de 170 volt alatt valamiért támaszkodik az inverter az akkukra pedig nem kéne mert a charging priority az solar - utility. fontos adalák hogy az égvilágon semmi terhelés nincs rajta, kikapcsolt inverterrel is lemerül magába aztan pár perc alatt feltoltődik 100%ra Van ötlete valakinek hogy ez mi lehet? Egyelőre kímélném az akkukat ha tudom. nemlenne rossz ha a semmiért nem merülnének le meg ha csak 10-20%ot is..Közben tesztelgettem is, hogy mekkora teljesítmény tudok róla levenni. hát ebben az esetben azért nem vagyok maximálisan elégedett. Egyelőre úgy tűnik hogy nem sikerul 1900w pv input fölé menni sehogy, pedig ennél jobban már szerintem nem fogja sütni a nap.. Betudom ezt annak h a tájolása és a dőlésszöge azért az optimálistól messze van. főleg a dőlésszög a maga 10-11°ával.. de azért majd kergetem a wattokat hátha több lesz
üdv, NSX
-
bekesizl
csendes tag
válasz
nihill #27257 üzenetére
Azért a tájolás, benapozás és hogy hol van termosztát tud más hatásokat elérni.
Én is azt hittem, hogy nem lehet. A gyakorlat azért mást mutat.Nekem a gépészeti terven is voltak különbségek a helyiségek hőmérsékletei között: általában 23°C, de a fürdőkben melegebb, az északi oldali hálóban meg hűvösebb.
Nincs minden szobában külön termosztát és minden körön külön motoros szelep, így azért fűtés nélkül van kb. 2 fok különbség a nappali (besüt a nap sokat) és a háló (alig süt be a nap) között fűtés nélkül. Fűtéssel csak 1-1,5 fok a különbség.Gondolom ő azért vette le azt az 1 helyiséget, hogy az biztosan ne fogyasszon. Így a környezetéből egyenlítődik ki, de ha kicsi a különbség, a kiegyenlítődés sebessége is kisebb lesz. A külső falon jobban hűl, a belsőkön kevésbé.
-
bb71
őstag
Megkaptam a bővítésre választott kivitelezőtől a végső tőrdöfést (már tudtam, mert utána jártam és itt is jeleztem): nincs Magyarországon szabad Huawei 450-s optimalizáló.
Szeptember... -
aerosmith
őstag
sziasztok, napelem modulok közül szinte nincs olyan kivitelező aki ugyanazt használná.
Van valahol valami összehasonlito oldal ami megmondja hogy mivel járok jobban? Vagy legalább infó hogy melyiket kell mindenképp kerülni?
Canadian solar, jollywood, longi, unicasolar mind azt mondják ők a legjobbak. -
wik_406
tag
Par honapja voltam eves karbantartason a leaf-el (3 eves). 75+afa lett volna a dija, ha nem fizetjuk ki vasarlaskor elore 5 evre ezeket.
A munka, amit elvegeztek:
-pollenszuro csere
-radugtak a szamitogepet, frissiti, ha van mit...
-korbeneztek serulesek utan
Mindezt kb 2 ora alatt...Wik
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Formula-1
- Nintendo Switch 2
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest