Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Napelemes rendszerre kértem be pár ajánlatot, sajnos mivel még nem volt téli szezon az elektromos fűtési rendszerrel, ezért csak nagy tapogatózás megy a tényleges fogyasztás tekintetében.
Gyártó oldalán van kalkulátor, de ugye az többnyire marketing fogás, azért nem gondolnám, hogy majdnem 12kWp beépített elektromos padlófűtéshez elegendő 6kWp napelem, amit a weboldal kalkulátora javasol.Viszont elég nagy a szórás az eddigi ajánlatokban... van aki szerint elég egy Fronius Symo 8.2-3 másik ajánlat szerint pedig Fronius Symo 12.5-3
Fogyasztási berendezések növekedni fognak ezekkel is próbáltam kalkulálni, szóval én inkább a 12.5 felé hajlok és relatív kevesebb panellel indítanék ~40 db 285 kWp, mint amit teljesen befogadni képes.Háztartási és meleg víz előállítás 4kWp (erről vannak valós mérési adataim), bővített fűtési rendszer max 12-13kWp, amihez még jönne egy 3kWp-s kültéri felület csapadék/jégmentesítő, aminek a fogyasztását olyan nehéz kalkulálni, mint a tervezett 3kWp-s jacuzzit és 1 db 3,5kw-os klímát.
Viszont a pályázatot szeretném elindíttatni, amint lehet.
Lenne esetleg valami javaslat, hogy tudok ezekből számolni, vagy egyáltalán mi az ami reális lehet?Egyéb információk, hátha ez közelebb visz valakit:
44-46 panel fér fel a tetőre két sorban, ideális elrendezésben, 225 fok dny, tető dőlésszöge 40 fok.
130m2 a nettó alapterület, kifejezetten jó szigetelés, viszont cserébe átlag feletti belmagasság 300cm, de van egy 50m2 rész ahol 340 cm és meglehetősen sok ablak (3 rétegű ug 0,5).
Köszi az ötletelést! -
Geresics
Topikgazda
válasz
agyarka #2120 üzenetére
1.1.22. A villamos berendezésen áramütés elleni védelem szempontjából időszakos szabványossági felülvizsgálatot kell végezni. A lakóépületek fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem utáni és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védett felhasználói berendezései esetében a szabványossági felülvizsgálat elhagyható. A villamos berendezések felülvizsgálata a felülvizsgálat idején érvényes vonatkozó műszaki követelmény szerint történik. Korábbi előírások szerint létesített - a vizsgálatkor érvényes szabványoknak meg nem felelő - berendezések esetén a felülvizsgálat során tapasztalt hiányosságok pótlása az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló által a minősítő iratban meghatározott időpontban, ennek hiányában a villamos berendezés soron következő felújítása idején érvényes vonatkozó követelményeknek megfelelően végzendő el.
-
Janusz001
őstag
válasz
agyarka #2121 üzenetére
Állítólag a dokumentációt csináló manus küldött emailt nekem a hiányzó dolgokról, persze nem küldött, meg ugye már odáig eljutottunk június végén, hogy minden megvan, be tudják nyújtani a kérelmet, akkor ebből nem tudom hogyan kerekedett ki ez az egész. Nem tudom meddig lógott volna a levegőbe ha nem érdeklődöm utána a csatlakozási irodában. Úgy néz ki buktam egy hónapot, szeptemberre ebből már nem lesz ad-vesz óra, de most már tuti hetente fogok telefonálgatni.
-
agyarka
aktív tag
válasz
Janusz001 #2119 üzenetére
Nekem is azt csinálták, igénybejelentés 4 hónap, a tervezésnél már ketyegett a kötbér. A dokumentációnak nevezett hibáktól hemzsegő förmedvényt most, alig 17 hónappal a munka után kaptuk meg. Még a számlák ért is hónapokig vívtunk a befizetés után a több mint 125 éves céggel.-(((
-
agyarka
aktív tag
Magánház esetén mennyi ideig érvényes a HMKE üzembehelyezésekor végzett ÉV vizsgálat? Magánházaknak meg kell újítani? Vállalkozásnak a munkavédelem miatt kötelező az időszakos felülvizsgálat, de azt sem tudom mennyi időnként.
-
Janusz001
őstag
Mikor kellene látszódnia a rendszerben, hogy új hmke igény van a fogyasztási helyemen? Több, mint 5 hete elküldtem a kivitelezőnek a kért doksikat aláírva, pár hete érdeklődtem nála, hogy rendben van -e minden, elindult -e már a folyamat, megnyugtatott, hogy minden irat oké, elindult a bürokrácia része. Ma felhívtam az nkm csatlakozási irodát, hogy van -e a fogyasztási helyemen ilyen kérelem benyújtva, meglepetésemre azt mondta, hogy nincs, ennek elbírálás után kellene látszódnia vagy rögtön a benyújtáskor és onnan még max 30 nap az elbírálás? Mert ha több, mint 5 hetet tököltek a benyújtással, ami a jelek szerint meg se történt egyelőre, akkor nagyon ki leszek akadva rájuk.
-
agyarka
aktív tag
válasz
osztraksajt #2108 üzenetére
Azok az említett ABB PVI-3.0-TL-Outd inverterek szerepelnek a szolgáltató engedélyezési listáján? Magyarországon csak az aktuálisan a listán lévőkre adnak ki engedélyt.
-
agyarka
aktív tag
A 25A ba a 4 kW belefér, és szolgáltató is engedélyezheti.
4 kW os inverter felett teljesítmény adót kell fizetni ami jelenleg 0 Ft.
Az éves szaldós elszámolás keretén belül a hálózat virtuális akkumulátorként való ingyenes használata illetve az RHD alóli mentesség nincs kőbe vésve. -
osztraksajt
őstag
válasz
Geresics #2085 üzenetére
A fázisonkénti külön inverterre van esetleg valami pro/kontra érv amire nem gondoltam?
Nyilván azt látom hogy az ABB inverterek amiket írtam nem idei modellek, de (főképp német) fórumokat böngészve nincsenek vele rossz tapasztalatok. Illetve azért maga a cég sem egy kisipari kínai gyártó, persze attól még lehet hibás/selejtes szériája.
-
nesa
veterán
válasz
agyarka #2106 üzenetére
Nem tudom milyen áramkorlátra gondolsz de jelenleg 3x25A van A tarifára, 3x25 B re, és 1x16 H ra 4x50-es földkábelen kapom a be tápot, de gondoltam hálózatfejlesztésre mert a 3x25 néha kevés, egyik gépet nem tudjuk használni.
Pontosan milyen kockázatokról írsz, milyen jogszabály változásról, milyen 4kw határ, lassan a kedvem is elmegy.
A tarifára 20-25k megy el, ebből sokat tudok faragni mert a leggazdaságtalanabb villanytűzhely üzemel jelenleg, átvariáltuk a házat máshova került a konyha és ide nem vezettettük el a gázt, ez a tűzhely meg kb 7k dobott rajta, de még nem döntöttük el hogy megéri-e a gázt idevezetni vagy inkább egy indukcióst vegyünk.
-
agyarka
aktív tag
Szia!
Oda-vissza mérés csak egy órára tehető ( amin a többi óra fogyasztása nem elszámolható) , és 1 mérési helyen csak 1 ( állandó) A1 tarifás órát engednek. Milyen a fogyasztások eloszlása a különböző óráid között, illetve mekkora a nappali mérőn az áramkorlát?
Első hallásra a lehetőségekhez képest max. 4kW os inverterrel kiváltanám a nappali fogyasztást és az esetleges többletet elhasználnám a másik 2 mérő fogyasztóival. A 2 másik mérőóra megtartásával ( és a 4 kW os inverterhatár alatt) kevésbé vagy kivéve a jogszabály változtatásoknak. A kisebb rendszer ugyan nem annyira méretgazdaságos, de olcsóbb, nagyobb mozgásteret biztosít és kevésbé kockázatos.
A B és a H tarifás fogyasztókat akkor kötöd át az oda-vissza mérő A1 tarifás órára amikor akarod. (A lekötésre nincs jogszabályi korlátozás). -
nesa
veterán
Sziasztok, szeretnék napelemet, az éves fogyasztásunkat 10,5kw napelem fedezné, viszont nem biztos hogy megéri kiváltani az egész fogyasztást, jelenleg 3db villanyórám van A, B, H úgy gondolom a B és a H kiváltása gazdaságtalan, soha nem térül meg, csak az A val érdemes foglalkozni, lehet úgy igényelni hogy csak az A ra és a másik kettőre nem, tehát megmarad a B-H óra.
Ahol eddig láttam ott csak 1db óra volt, viszont a B-H azt 23,5Ft ér kapom erre nem látom értelmét, hogy van ilyenkor az elszámolás, a megtermelt KW ot lehet csak az A bol levonni a másik kettőt meg fizetném tovább 23,5Ft/kw áron.
-
Geresics
Topikgazda
Hiába van külön vezetéken. Ha egy fázisod van, akkor minden egy csomópontban van az óránál. Ha három fázisod van, akkor minden 3 csomóponban van az óránál, és ha azon a fázison zárlat van, amin az inverter van, akkor ugyan az a szitu, csak a másik 2 fázis esetleg megy tovább.
-
czegee
csendes tag
Sziasztok, egy laikus kérdés következik. Tudtommal az invertert teljesen külön áramkörön kötötték be a villanyórámhoz előző évben, most volt egy olyan hogy a házban volt egy zárlatom ami levágta a biztosítékot de csak egy bizonyos körön. És jött egy sms/email hogy az inverter nincs áram alatt. Ez normàlis így? A solarweb oldalàn nem írja offline-nak csak 0-ás termelést ír
-
tdhenry
tag
válasz
Geresics #2088 üzenetére
A hely nem kevés, viszont az árnyékmentes hely kevesebb, mint amennyi panel kell nekem. Szóval valamennyire számít a panelek száma is, de csak 9 óráig lenne árnyékban kb. a panelek fele, szóval szerintem meg mindig erősebb érv a ploy mellett a 41°-os tető.
Ha sikerül 1-2 panel megspótolni nagyobb teljesítményű panellel, akkor kevesebb lenne az árnyékolt panel.
Nagy teljesítményű, jó minőségű polyra van javaslatod? -
biker
nagyúr
válasz
osztraksajt #2097 üzenetére
Outd= outdated?
-
törölt tag
Én, de kazánban és szigetelésben.
Hívtam energetikust, megcsinálta a meglévőt, javaslatot tett, hogy mit és mennyit és HA azt megcsináljuk, akkor lesz az a javulás, ami kellett.
Egyszer volt kint 110-et fizettem érte.
Minden mást én csináltam, szereztem be a kivitelezőtől, írtam meg a papírokat, és adtam be a kérelmet. Nem egy nagy kunszt.
Vannak akik pénzt kérnek érte, és vannak akik nem.
Napelemben sok céget kérdeztem, nálam befutó a solardepo.hu lett.
Egyenlőre háttér munkák mennek, remélem, hogy aug. közepére készen lesz, utána meg óra csere.
QCell qpeak G 5.1 egy Fronius 3.7-es inverterrel, 1500e környéke lesz. -
-
Geresics
Topikgazda
Mert igaz a sokak által elhangoztatott mantra: a poli a szórt fényt, a mono a direkt napsugárzást jobban tudja hasznosítani a másiknál, és mindkettő a rá merőlegesen eső fényt szereti jobban. Ha meredek a tető, akkor a téli, laposabb beesési szögű napsütésnél lesz közel merőleges a napsütés, olyankor viszont több a szórt fény. Nyáron magasabbról süt a nap, és kevesebb a szórt fény. Persze sok minden más is közrejátszik, de az egész a gyártástechnológiai eltérésekre vezethető vissza, és asszem erről korábban már írtam.
-
NP007
csendes tag
Miért javasolt "laposabb" tetőre inkább a mono mint a poly? ... ez a hőmérsékleti együttható miatt van így, vagy más is szerepet játszik (ha igen mi?) ... a hőmérsékleti együttható meg nyilván a nyári melegek miatt, vagy más miatt is?
-
Geresics
Topikgazda
válasz
tdhenry #2087 üzenetére
Arra a tetőre teljesen jó a poli, serintem én is azt javasoltam volna (kivéve, ha kevés a hely, és maximalizálni kell a feltehető teljesítményt).
SE inverterek élettartamáról sajnos nem tudok nyilatkozni, mert sem saját tapasztalatom nincs, sem nem szedtem szét egyet sem, sem nem olvastam utána. Innentől bármit mondanék róla, nem volna hiteles szerintem
-
tdhenry
tag
válasz
Geresics #2085 üzenetére
Szia,
41°-os tetőre, ami 25-30 fokban eltér a déli tájolástól (DK), poly vagy Mono?
Reggel 9-ig részleges árnyék is lesz.Egy cég ezt javasolta: https://pvtrade.eu/hu/napelemek/6500104-canadiansolar-300-poly.html
Mi erről a véleményed?
Egy másik kivitelező TW solar, és BOVIET Mono percet javasolt. (ő mondjuk nem tudja a tető adatait)SE inverterekre is 15 év a várható élettartam? Van egyáltalán 15 éves SE rendszer?
-
Geresics
Topikgazda
válasz
osztraksajt #2056 üzenetére
Napelem
28°-os tetőre én alapból monokristályos napelemet szoktam javasolni. Egyszerűen, mert a merőlegeshez közeli besugárzás nyáron lesz jellemző (amúgy is a nyári termelés a mérvadó éves szinten). Jobbak a hőmérséklettel kapcsolatos paraméterei, illetve az egyéb dolgok sem elhanyagolhatóak, amit már korábban említettek.
Persze, mára már a poli napelemek is szuperek, különösen az "új" technológiáknak köszönhetően (PERC, vágott cellás, stb), mert míg régen a 75°C is üzemszerű cellahőmérsékletnek volt mondható, addig ezek már jellemzően 55°C körül is elvannak nyáron is!Végfelhasználói áraknál mindig azt javaslom, hogy a rendszer árát hasonlítsák össze "Ft/kWp" egységárban, a teljes bekerülési költségre. Egy Excel táblában ez pillanatok alatt megoldható, és így akkor egy helyen látod melyikkel jársz jobban. Ahogy Te is írtad, nem érdemes csak a napelem árát nézni, mert a tartószerkezet olcsóbb. Viszont a 60eFt/napelem árát kb. semmilyen tartószerkezete nem fogja visszahozni (bár nem vagyok képben végfelhasználói árakkal)... Jah, és a teljesítmény mellett tartószerkezetnél mindig nézd meg a napelem méretét is, mert jelentős eltérésekkel is találkozhatsz!
Nem nagyon érdemes napelemek terén gyártóhoz sem ragaszkodni, illetve gyártóról előítéletesen gondolkodni. Nincs igazán nagy különbség. Inkább az adott technológiájúakat érdemes egymáshoz viszonyítani.Pár nagyker-alapár példa, amitől akár olcsóbban is lehet szerezni napelemet, de most csak az arányok miatt írom ide (/Wp árak):
Gyártó 1:
- 280Wp poly félcellás 0.275 €
- 310Wp mono PERC 0.310 €
Gyártó 2:
- 275Wp poly: 0.280 €
- 315Wp PERC mono: 0.315 €
- 320Wp PERC mono: 0.330 €
- 330Wp PERC félcellás mono: 0.340 €
Gyártó 3:
- 315Wp félcellás mono: 0.385 €
- 310Wp mono: 0.320 €
- 285Wp poli: 0.300 €
Gyártó 4:
- 290Wp poly: 0.320 €
De itt a két "kedvencem" is, amit nem értek hogy képes piacon maradni:
- LG 330N1C-V5 (mono, 330Wp): 0.475 €
- LG NeON R Q1C-A5 (mono, 365Wp): 0.730 €
Persze, ezek tényleg csak példák, és egyetlen nagykerből vannak. Erőművi méretben lehet rendelni már 0.200 €/Wp árban is akár 270/280Wp poli napelemet...Inverter
Az ABB inverterekkel személyes tapasztalatom nincs, és tekintve, hogy épp most jelentették be az amerikai piacról való kivonulásukat, valószínűleg már nem is lesz, mert tippre csak idő kérdése, és teljesen leállítják ezt a részlegüket. De a 130eFt/3kW inverter nem tűnik rossz árnak, sőt! Egy Fronius/Growatt tippre kb. 2x ennyibe kerül 3kW méretben, 9-10kW körül pedig kb. ott lehet, ahol Te is írod (550-600 körül).
Igazából, ez az ABB már-már gyanúsan olcsónak tűnik. Tudsz pontos típust?
A stringinverterek élettartama amúgy olyan 15 évre datálhatóak jellemzően. -
Sziasztok! valaki beleugrott már ebbe az MFB támogatott 10% önerős energetikai pályázatba?
Kicsit aggódom, mert felvette velem 2 cég a kapcsolatot,( Rezsimentesház.hu/ SI energy Group kft) hogy ők lebonyolítják az elejétől a végéig a dolgot, de mindkét cég azonos referenciákkal kérkedik és ugye már az elején fizetnem kell pár forintot 3 telefonos beszélgetés és pár Excel tábla alapján ha elkezdem ( konkrétan 2x 123 000 ft) hogy menjen a dolog.
Suntech maxim mono napelemekre kaptam tőlük ajánlatot 9.35 KW = 3.785 000 tetőre felszerelve és beüzemelve.( lesz mellé külön egy hőszivattyú vagy klímás rendszer is ) Ez szerintetek milyen ár? -
agyarka
aktív tag
válasz
privatposta #2081 üzenetére
A számládon szerepel a zónád leolvasási 2 hetes ideje. Nekem 2018 ban a leolvasó nem nézte meg az órámat, csak a szomszédos NKM ügyfelekét ( én ELMÜ s ügyfél vagyok). Az elszámoló számla szerint az utolsó napon rögzítették az óra állását. Ezt csak távleolvasással csinálhatták.
-
privatposta
tag
Agyarka:
Nem tudod véletlenül, hogy ELMÜ területen mikor olvassák le a mérőórákat?
Nekem van egy két hetes ciklus, ami most jár le, de még nem olvasták le (elektronikusan sem)Elég gáz, mert már egy hónapja csak az ELMÜ-nek termelek.
-
privatposta
tag
válasz
Geresics #2066 üzenetére
Felhívtam. NKM-et, majd az ELMÜ-t. Ide oda dobálnak, mert egyik a számlázó a másik az elosztó.
Nehezen sikerült beazonosítani, mert az NKM-nek sikerült címre, az ELMÜ-nek nem. Ők nem tudnak csak pár adat között keresni. (óraszám, felh. azon ) Ezeket nem vágom fejből és nem vagyok otthon. Találtam egy fotót az óráról, és újrahívtam őket. Sikerült.
Tényleg nem kell beengedni a leolvasót, nem csinál semmit. Távleolvasás van, de nem tudják, hogy a két heti leolvasási ciklus alatt, mikor fogják leolvasni. Én a következő ciklus terhére szeretnék fogyasztani, de ahhoz nagyon kéne tudni a leolvasás dátumát. Ez így elég gáz...
Telefonáljak minden nap, hogy megtörtént-e már a leolvasás... -
biker
nagyúr
Ezeken nagyjából látható egy egy felhősebb nap, mikor mindkét rendszernél az időjáráshoz is mostly cloudy van, meg tudom is hogy felhős volt.
A görbék formája adja, hogy nagyjából egyező időjárás volt, nem limitált senki, csak a kevés nap.
A mennyiségek meg több mint 2x eltérésekDe lehet én vagyok tökhülye, és rosszul látom.
-
biker
nagyúr
válasz
Geresics #2071 üzenetére
9x335W LG van egy Symo 3.7 inverteren
valóban nem a legjobbnálam 2x10 napelem, az se sokkal jobb, 300V munka közben főleg melegben
4kW froniuson 6kWp napelem
eddig évesben 42%-al többet termelt, tavasszal volt 90% is a többletem ahhoz képest, télen meg rosszabb, mert laposan van, nem jön le a hó róla. -
törölt tag
Mit mutat egy egész havi adat összehasonlítva? Vagy 2-3 nap is már jó alap lehet.
Az, hogy szűrt fényben a poli jobban teljesít, az közismert tényt. Egyik előnye neki, vagy talán mára az egyetlen?
Ugyanakkor más paraméterekben meg a mono "veri le" a poit. Élettartam, melegre való jobb alkalmazkodás, telibe nap termelés.
Így azért nem korrekt kijelenteni egyik vagy másik rendszerre, hogy jobb mint a másik, nem korrekt. Szerintem. -
Geresics
Topikgazda
Mert gondolom 1000V-os inverterre rákötöttek 10 napelemet, vagy valami hasonló kivitelezői igényesség történhetett...
Ne mondjunk már olyan butaságokat, hogy a mono teljesítménye "bezuhan", mert nem igaz! A poli jobban tudja hasznosítani a szórt fényt, ez igaz! De mindkettő napsütéssel működik...
A napelemek a legjobban a rájuk merőlegesen eső napsütést tudják hasznosítani. A monokristályos cellák felülete homogén, így pontosan 1 merüleges szög létezik. A polikristályosok felülete ezzel szemben darabos, így több eltérő szögben is jobb a helyzet náluk, cserébe sosincs olyan, hogy a teljes felületre ideálisan süt a nap. Ezt most elég hülyén fogalmaztam, de remélem azért átment...
A hőfok tényezőjük viszont jelentősen más! Érdemes keresni olyan napelemgyártót, aki mindkettőt gyártja, és rendes adatlappal is rendelkezik, és összehasonlítani azokat, nem pedig mendemondákra alapozni. Pl.:
Temperature coefficients
poly: Pmpp –0,405 %/K Uoc –114 mV/K Isc +4,1 mA/K
mono: Pmpp –0,37 %/K Uoc –90,7 mV/K Isc +2,85 mA/K -
biker
nagyúr
-
tdhenry
tag
Szia erre a bezuhanasra van valami számokon alapuló bizonyíték?
Mégnézve egy Canadian ployt, és monot, a Mono jobban teljesít, esetleg a 200w/m2 esetén éri be a poly. Persze csak ha jól értelmezem a görbéket.
Most kicsit utánaolvastam, pont a legalacsonyabb érték a lényeg esetünkben. Ennek ellenére nem látok nagy különbséget a poly és a Mono között, viszont javíts ki ha tévedek. -
biker
nagyúr
válasz
“Mért lenne akkor érdemes egyáltalán monokristályosban gondolkozni? Pl a Canadian Solar CS3K-300P 51,5K, ”
A cs3k-300p az poly! Nekem is az van, közeli mono rendszerekhez képest sikkal jobb, mert azok az első fátylfehőtől bezuhannakA 3 inverter meg a legrosszabb ötlet, akkor 3x9=27 panel lehet, egy inverter 280V DC inputtal nem túl rózsás
Vegyél egy nagyot!Ha ilyen jó áron tudsz abb-t, menniy egy 1kw-os?
-
Geresics
Topikgazda
válasz
privatposta #2064 üzenetére
Hívd fel a szolgáltatót, és mond el neki. Írd fel a hívás azonosító-számát, és ha akadékoskodnak, akkor kérd ki a hívást egy következő telefonálással (ne ugyan abban), mert az nagyon rossz nekik statisztikában, és hirtelen meg fogják oldani...
-
osztraksajt
őstag
Végülis mindegy, az a lényeg hogy nem bízom ebben a konstrukcióban. Amortizálják, nem új értéken térít, önrész, csere munkadíja stb csak ott van. Tudomásul kell venni akinek állnia kellene a számlát és amit nem fizet ki az az igazi extra profit, ezt a szokásos magyaros mentalitással fűszerezve, amiből kaptam ízelítőt.
Próbálom elkerülni a hasonló csapdákat, igyekszem úgy választani hogy ezeket elkerüljem a továbbiakban. Lenne még mit enni a családnak ha venni kellene egy új invertert 5-10 év múlva (legalábbis nagyon remélem) csak éppen a megtérülést csapja agyon ha már ennyi pénzt befektetek, ez is egy szempont a környezettudatosság mellett.
-
privatposta
tag
Sziasztok,
Most voltak leolvasni az órát, de a leolvasó igencsak megijedt az órától.
Nem olvasta le, nem fotózott, semmit nem csinált.
Szolgáltatóm elmü, számlázóm az NKM.
Mi van ilyenkor? Sajnos a tört ciklus miatt már régen pluszban termelek, rohadtul kellene a leolvasás, elszámolás.
Előre is köszi a segítséget. -
válasz
osztraksajt #2062 üzenetére
Akkor ez más kell konstrukció lehetett, mert itt az éves garancia kiterjesztés 15000/év + a karbantartás, S max 5 év garancia van így S ezt a Bosch adja nem valami biztosító..
-
osztraksajt
őstag
Jó neked, én ezek szerint szarabbul jártam. 2007-ben vettük a kazánt és 2016-ban állt fejre, elvileg még benne voltunk a 10 éves kiterjesztett garban, csak már a biztosító nem létezett ahol viszontbiztosítva volt a garancia. Természetesen az évi kezdetben 20-22 majd később 28-ra növekedett éves karbantartási díjat legombolták rólunk szemrebbenés nélkül.
-
válasz
osztraksajt #2060 üzenetére
Bosch kazanunk van, kiterjesztett garancia alatt volt hibánk javították gond nélkül, de én a kiterjesztett garanciát a Boschnak fizetem, S Boschos szakember végzi az évi karbantartást...
-
osztraksajt
őstag
válasz
tdhenry #2059 üzenetére
Köszönöm, néztem a jelleggörbéket, nem láttam érdemi különbségeket a fel/lefutásban, de akkor alaposabban beleásom magam. Nyilván a hatásfok a maximális teljesítmény függvényében értelmezhető, de javíts ki ha tévedek, ez nem irónia, lehet tényleg tévedek, még mint mondtam nagyon nem ástam bele magam.
Ezekben a kiterjesztett garanciákban kb semennyire sem bízom, az utóbbi időben kétszer is megjártam vele (Bosch kazán, meg egy nevenincs klíma).
Általában ez úgy szokott kinézni a tapasztalataim szerint hogy fizess ki rá egy rakat pénzt, a kötelező karbantartásokra fizesd ki mégegyszer a termék árát, és a (akár névleg) külső biztosító szolgáltató 5-10 évente tönkremegy/átalakul/kivonul/megszűnik (kívánt rész aláhúzandó) és a gyártó pedig széttárja a kezét hogy ez van, nem velük szerződtél, mehetsz pereskedni és még az ügyvédnek is kifizethetsz feleslegesen egy rakás pénzt, úgyis elbukod mert már nincs is kit perelni. Hiába nekik fizetted pl a karbantartások díját, természetesen elfelejtik közölni veled hogy az a kiterjesztett garancia már nem él valami vis major miatt, csak mikor érvényesítenéd akkor kiderül hogy vagyonokért öt éve feleslegesen karbantartatod a szerződött partnerrel aki horror áron dolgozik, és amúgy bőven elég lenne 3 évente átnézetni értelmes áron. -
tdhenry
tag
válasz
A Mono perc panelek jobb hatásfokúak. Nézd meg a konkrét panelek adatlapját.
Ami még fontos (nekem) a garancia, és a teljesítmény garancia. A longira pl. 85% a gari, a legtöbbre viszont 80%, és nem is biztos hogy lineáris.
A 3 inverter meg 3-szor több hibalehetőség. (Én) inkább egyet vennék 20-25 év garanciával. -
Geresics
Topikgazda
válasz
Huhh, épp készülődöm, így csak jövő héten fogok tudni erre válaszolni, mert nem 2 sor lesz! Remélem addig ráér
Szerk.: ha kedd estig nem írok, szólj rám, mert lehet kimegy a fejemből! -
osztraksajt
őstag
Sziasztok, véleményre lenne szükségem. A kivitelezést meg tudom oldani, mind a fizikai mind a papírmunkát, tehát nem kivitelezőt keresek.
Alapvető adatok:
Debreceni családi ház bramac tetővel majdnem pont déli tájolású 28 fokos dőlésszögű, árnyékolás nélkül, 29db napelem kényelmesen felrakható, emiatt optimalizáló, okos napelem stb nem szükséges. Kb 8-9kw-os rendszert szeretnék feltenni, van PHEV autónk ami indokolja a nagyobb rendszerméretet, ki is adja a felület.Ha gagyibb napelem irányába megyek el akkor 35K/db áron tudok venni 285W-os Amerisolar napelemet ami 29 darabnál Kb 1M forint.
Ha komolyabb napelemben gondolkozom (Pl Canadian Solar CS3L-330P) akkor ugyanezt a teljesítményt 25 darabból kapom meg ami 1,5M. A tartószerkezet valamivel olcsóbb lehet emiatt, bár az a 4db-ra eső már nem akkora tétel.
Érdemes még egy inverter árát pluszban rádobni hogy minőségibb napelemmel szórjam meg a tetőt vagy kb semmi jelentősége, max 10-15 év múlva jön ki valami különbség ha kijön egyáltalán? Addigra meg már úgyis mindegy, kb fényévekre leszünk a mostani technikától.Ahogy átböngésztem a Solardepo oldalát az alábbi kérdés merült fel bennem:
- Az azonos wattszámú mono és poli napelemek kb azonos árban mozognak. Mért lenne akkor érdemes egyáltalán monokristályosban gondolkozni? Pl a Canadian Solar CS3K-300P 51,5K, Longi LR6-60PE 50,5K, viszont a szórt fényben a poli elvileg többet termel, míg a csúcsteljesítményük közel ugyanakkora. Van valami egyéb különbség amire nem gondolok, hőtűrés, élettartam stb?. A 330W-os mono és poli pedig már szinte totál ugyanabban az árban van.- Érdemes abban gondolkozzak hogy a három fázisra három külön-külön invertert tegyek fel? Elvileg a lehetőség adott amennyire utána tudtam nézni. ABB 3kw engedélyes invertereket tudok venni 130K/db áron, akkor a 9kw meglenne 390K-ból, még akár egyet ledobozolva tartaléknak is vállalható az összára. Míg a 8-9kw-os Fronius, Growatt stb. bőven 550-600k magassága. Nyilván a rendszer hibatűrése is nagyobb lenne a három inverterrel, nem egyszerre hal meg a három. Ahogy olvasom ezek az inverterek nem az örök élet +1 nap tartósságról híresek.
Nyilván jobb lenne minél olcsóbban megúszni a dolgot, de elgagyizni sem akarom.
-
AKG
tag
Üdv mindenkinek.
A teljesen laikusként a következőben kérném a segítségeteket.
Vásároltam egy használt ingatlant,ami rendelkezik napelemekkel.
A garázsban található egy Fronius inverter.
Az inverterhez tartozó programot letöltöttem mind a számítógépre,és okostelefonra is.
A leírásban szereplő folyamatot követve sem tudok csatlakozni az inverterhez.
Az inverter rátalál az otthoni wifi-re,a program meg is találja.
Azonban amikor a rendszer leírása alapján visszacsatlakozom az otthoni wifi-re,a leírásban szereplő linkre kattintva nem történik semmi.
A képen látható,hogy az ip cím nem elérhető.
Mit rontok el? -
Borisz76
nagyúr
-
tdhenry
tag
válasz
Geresics #2050 üzenetére
Nyilván nem erre a részére értettem, ezen nem csodálkozom. Azon viszont igen, hogy egy céget sem ajánlottattok...
Megoldom máshogy, máshol.
Esetleg, ha érdekel és van időd megnézed az adatlapját, amit én megtettem, csak én nem értek hozzá, ezért kérdeztem itt a fórumon.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest