Hirdetés
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Ha már Huawei. A Huawei optimalizálói tudnak felfelé tolni feszültséget vagy azok is olyanok mint a Tigo, hogy csak csökkenteni tudja? Ez azért érdekes, mert ha egy újabb panelt beraksz a sztringbe akkor ha arra teszel csak optimalizálót annak felfelé kéne emelnie a panel+opti feszültségét, hogy az áram megegyezzen a régebbi panelek áramával.
Az SE optimalizálók tudják, a Tigo nem. Tehát a Tigot mindig a legkisebb áramú panelekre kell rakni ami bővítésnél nem annyira jó. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Andras6800 #18084 üzenetére
"Az egész azon múlik, hogy a tervezők megfelelő user profilt raktak-e össze (statisztika), illetve ahhoz megfelelő anyagot választottak-e." - no ez az, amivel kapcsolatban kétségeim vannak. Mert a Huawei inverterei olcsóbbak, pedig a passzív megoldás drágítja a terméket. Értem én, hogy kínai de már ott se annyira olcsó a munkaerő.
Majd az évek során kiderül, hogy mennyire számoltak jól.
Ha jól emlékszem a Growattok is passzív inverterek és ott bizony 5-6 év után dobálják el magukat. -
rokapet
tag
válasz
kardkovacsi #18077 üzenetére
Az én Huawei inverterem (3KTL-L1) belső hőmérője az elmúlt hetek aszfaltolvasztósan meleg napjaiban sem ment 55C fölé, jellemzően 50C körül volt a legnaposabb, legmelegebb órákban. Szabadtéren, de az eresz alatt, a nap nagy részében árnyékban. Ezt csak mint adalék írom, mert nem tudom hogy fizikailag hol van a szenzor az inverteren belül, vagy hogy pontos-e.
-
Andras6800
senior tag
válasz
No igen. Ha a gyártó korrekten számolt, hoznia kell a garanciát. Minél szélesebb skálán ingadozik a hőmérséklet annál nagyobb a termomech terhelés (tőtágulási különbségek), illetve az öregedés (magas hőmérséklet).
Az egész azon múlik, hogy a tervezők megfelelő user profilt raktak-e össze (statisztika), illetve ahhoz megfelelő anyagot választottak-e.
van PCB alapanyag, ami vígan elmegy 150 fokon 1000 órát, de kétharmad annyiért vagy feleannyiért van, ami 110 fokot tud 500 órát. (ezek az órák a direkt szabvány tesztidők).
Ha fillér.... a gyártó, vagy szar az user profilt (Nagyobb a hőingadozás, vagy többet van magas hőfokon) akkor lehet baj, és az serek több mind kb 5% -a esik ki biztosított garanciális működésből. Itt jön be, hogy mi az olcsóbb. +5 eur cent / inverter, vagy évente 5 csereinverter szállítása.. megint csak statisztika.
Véleményem szerint a passzív hűtés sem rosszabb mint az aktív ha jól a tervezés. De pl ugyan úgy nem árthat 1-2 évente kitakarítani a bordát, mert a rárakódott kosz rontja a hő leadást. és azt se felejtsük el, hogy a passzívnál is ha jól meg van csinálva ott a kéményhatás. -
kiliti
csendes tag
válasz
kardkovacsi #18080 üzenetére
Szerintem a tető dőlésén múlik a nehézség. A panelt el kell emelni a sínektől. 4 csavarozott leszorító tartja hozzá. Ha kilazítod, a panel lecsúszhat, nincs jó fogása. Erre a célra vettem üvegemelőt [link] . Anno a telepítők is ilyennel mozgatták a panelokat.
A csalakozók összepattannak. Szétszedéshez lehet kell szerszám, ha védett a bepattanó 2 fül. Védett. Védetlen. Célszerszám. Persze mással is oldható. A Qcells-ek védettek.
Fog kelleni egy csúszóanya a sínhez, amivel rögzíted a Tigót rá (ha csavart nem adnak, az is). Ezek rozsdamentes anyagúak (A2). -
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #18080 üzenetére
Egyszerű.
Aki egyszer látta már érti.
De lehet a villanymérnöknek 2x kell megmutatni
/ Bocs nem tudtam kihagyni, 3 van belőle itthon /. -
kardkovacsi
senior tag
Mennyire bonyolult egy Tigót feltenni utólag. Egyáltalán mennyire bonyolult felcsavarni egy panelt? Simán egy imbusz kulccsal vannak rögzítve? Illetve maguk a csatlakozók azok hogy működnek. Összepattintósak?
Nem akarok szerelni, mégCsak esetleg ha később kell (még tovább nőnek a szomszéd nyomorult fái) akkor jó tudni.
-
válasz
Esetleges alternatíva a Froniushoz (majd kipróbálom, ha megjöttünk a nyaralásokból): nagyobb - így halkabb - PC-s ventilátorokat rakni alá. Ha azok ki tudják fújni a hűtőbordáról a hő jó részét, nem lesz szükség a gyári vinnyogók zúgására.
Azt meg nem értem, az inverter-gyártók hogyhogy nem tudnak rendes hűtést csinálni. Egyszerűen nevetséges, hogy 6 centis ventilátort tesznek be. A PC-s világból már vagy 10-20 éve kipusztult ez a méret, nyugodtan lehetne ötleteket lopni a CPU és ház hűtési megoldásokból.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
szokeherceg #18071 üzenetére
Nem tudni mennyi lesz az élettartamuk ezeknek az aktív hűtés nélküli berendezéseknek. Az biztos, hogy a fel le ingadozó hőmérséklet biztos, hogy nagyon rosszat tesz minden elektronikai alkatrésznek.
Nyilván ha olyan a helyzet akkor legyen passzív inverter de ha nem zavaró helyre lehet tenni (pl. egy garázs) akkor én villanymérnökként tuti nem választanék passzív invertert. Egy aktív hűtéssel tudod kontrollálni a hőmérsékletet, egy passzívval meg gyakorlatilag nem, vagyis van egy mód, levágod a termelést mondjuk a felére mert akkor közel a felére esik a hőtermelés is. -
Jovanny2
őstag
válasz
szokeherceg #18071 üzenetére
Mert passzív hűtésű, persze, hogy néma. :) Viszont az a hír járja, hogy cserébe jó meleg a hűtőborda teteje, ha teljes gőzzel dolgozik.
-
szokeherceg
tag
válasz
hun.gergov #18029 üzenetére
Ismerős a helyzet, szüleimnél fronius van, olyan a hangja mint egy rossz porszívónak. Amikor csináltattam az én rendszeremet, mondtam hogy bármilyen inverter jöhet, csak fronius nem. Huawei lett, egyáltalán nem bántam meg, teljesen néma.
-
senki68
senior tag
válasz
HunChris #18068 üzenetére
Nem a fél évről van szó, mint írtam ezt a féléves cserét én csesztem el. Nem a bővítést, hanem egyből a bővített rendszert kellett volna csinálni, még anyagi fedezet is volt rá.
Csak én nem gondoltam át rendesen.
De én 10 évre előre nem gondolkodom. Azért nem fogok feltenni egy 12K invertert egy 8.as rendszerre, hogy majd 10 év múlva úgyis bővítem. -
HunChris
senior tag
válasz
senki68 #18067 üzenetére
Ha végigolvasod a hozzászólásokat, van, akinek 7 éves rendszere van és duplázódott a fogyasztása, és most bővítene. (de nem tud, csak ha elad valamit)
Emiatt is a legtöbben kicsit (vagy nagyon) felélövünk a rendszernek.
Szerintem nem probléma, ha előre tervez az ember (inverter típus a későbbi bővítés miatt, klímák, HMV, esetleg fűtésrásegítés, elekromos autó(k), jackuzzi, infra szauna, öntözőrendszer, később aksi stb.), vagy egy kicsit túltervez. (Nem bántásból, de lehet te meg tudod tenni a cserét fél évente, de sokunknak nem éri meg.) -
senki68
senior tag
válasz
HunChris #18066 üzenetére
Mindeki jó valamire ha másra nem elrettentő példának.
Na az én napelem telepítésem pont erre jó.
Átgondolatlanul, kapkodva, nem is néztem utána.
Most, hogy már fenn van a tetőn és üzemel, én is jobban beleástam magam a témába, kicsit másként látom. Most másként telepítenék.
Viszont ami jó a sok rosszban, a meglévőre megkaptam az 50% állami támogatást. Láttam hogy kell szerelni, átlátom az egész működést.
Maradtam a szaldóban. /persze így utólag könnyű mondani, hogy mindenki maradt, de ezt még áprilisban senki nem tudta./
Mivel közben papíron én is napelem telepító vállalkozás lettem, így a bővítést meg tudom csinálni magamnak.
Mivel magamnak csinálom, nagykerből szerzem be az árut, még az is lehet nettóban, így a bővítés nem kerül többe, mintha egy külső céggel csináltatnám, és vennék rá igénybe 50% állami támogatást.
Mivel beleástam magam az SE inverter lelki világába, a következő invertert én magam fogom regisztrálni, felügyelni.A meglévő 6.375 mellé még teszek 6.24-Kwp-t talán ez már elég lesz az éves fogyasztásomra.
Azért viszont nem teszek fel egy 10K-s invertert egy 6K-s rendszerre ,hogy majd 10 év múlva bővítem.
Anno elég sok tetőteres ház épült, hogy majd beépítjük a tetőteret, és 90%-ban nem épült be. Szerintem elég sok napelemes rendszer is erre a sorsra jut.
Nincs fél éves a rendszer június 04. óta üzemel
-
senki68
senior tag
válasz
Flexy90 #18064 üzenetére
Az a baj, hogy a jelenlegi kormány törvényhozási szokásai nem követik a logikát, tehát azt megmondani, mi , hogy lesz 5-10 év múlva, nem lehet.
Azt a legtöbb szakember itt is leírta a jelenlegi helyzet tarthatatlan, lépni kell. Én nem hiszem, hogy ha hozzányúlnak a szaldóhoz, akkor lesznek akik kivételt képeznek.
Úgyhogy én azt vallom ki kell élvezni a szaldó adta előnyöket, addig míg lehet.
-
Flexy90
senior tag
válasz
senki68 #18063 üzenetére
Lehet én vagyok "túl" szabálykövető, de úgy tudtam, hogy addig maradsz a nullszaldó rendszerben amíg ugyan akkora teljesítményű inverterre cserélsz, mint amire szerződtél - így nincs szerződésmódosítás.
Persze nem tudom a gyakorlatban ez hogy néz ki, illetve felülvizsgálja-e bárki utólag.. -
senki68
senior tag
válasz
tothbe #18060 üzenetére
Wagner nem kizárólagos importőr, az SE kirendeltség nem a Wagnerhez tartozik.
Hibát simán be lehet jelenteni az SE honlapján. Az esetek 90 %-ában a hiba behatárolásához nem kell a helyszínre kimenni. Ha alkatrészt /panelt / kellcserélni az SE küld ki egy szerelőt a panellal.
Ha cserélni kell az invertert, már cseredarabbal érkezik a szerelő.
Én azért nem látom olyan borúsan ezt a garanciakérdést.Én simán felhívtam telefonon az SE egyik fő emberét, és segített.
-
tothbe
addikt
válasz
senki68 #18053 üzenetére
ez elméletben jó is lenne, de sajnos nem így van. Az SE garanciarendszere bonyolult. Tényleg lesz is garanciális szerelőd (a kiviteleződ), amennyiben az még élő cég. Ha nem, akkor a Wagner csak a rajta keresztül vásárolt inverterekért lenne felelős, de a valóságban még azolat sem mindig veszik fel, így az SE fog kijelölni egy szerelőt, akinek van SE képesítése, és kap egy garanciás kiszállás támogatás pénzt az SE-től, hogy nálad megoldja a garanciás hiba fizikai részét. Onnantól az ő nevén lesz a rendszered az SE-nél, tehát ha bármi van ő tud majd segíteni.
Viszont az ilyen garanciás ügyeket az SE szerelők nem kötelesek elvállalni, ha van elfogadható indokuk, akkor ki tudnak bújni (messze van, sok a munka, stb) és sokszor ki is bújnak mert ahogy te sem szeretnél egy más által készített rendszert sajátodként szervizelni a jövőben, így ők sem. Ráadásul a címeket is sokszor agyamenten osztja az SE, mert elvben 100-150km-es sugarú körben bárkit dobhat a gép, de akart már küldeni így is a rendszer Debrencenből szerelőt Budapestre, vagy Miskolcról Siófokra akik ezt természetesen visszadobták. És sok ilyen van. Így mire a rendszer talál egy olyat, aki be is vállal, az sok idő és a végére általában ilyen gyűjtős szerelők maradnak, akik nem a jó szaktudásukról híresek, hanem hogy okosba mindent is megoldanak, vagy legalábbis bevállalnak, aztán a megoldás olyan amilyen. És ha egy ilyenre rátesz az SE a rendszereddel akkor akár több éves tortúra, mire le tudod magad szedetni és átrakatni másra a rendszered, ráadásul neked kell megtalálnod azt a valaki mást is még a kérés előtt írásbeli beleegyezéssel. Nem lesz egyszerű hacsak nincs ismerős a kívánt cégnél.
Szóval nem olyan egyszerű az élet mint az jogszabályilag adott lenne. De azért persze nem is lehetetlen, sőt valójában jogilag védett az álláspontja az SE-nek. Úgy, mint a másik hsz-edben leírt 12 év az 11 esetben is.
Ráadásul ez nem csak az SE-vel van így és nem csak Magyarországon. Pl. a horvát és a szlovén piac is kb ugyanezzel küzd pepitában. Szlovákoknak meg nincs is helyi disztri, eleve a cseh-hez tartoznak. -
Flexy90
senior tag
válasz
senki68 #18056 üzenetére
Köszi a gyors választ, és neked is (#18057) stickermajom!
20 panel esetén már nem fér el nálunk egy oldalra, ezért több tájolás lesz. (D + DK v. DNY)
Igen, tervezek bővítést, ezért is akartam nagyobb invertert, és eredetileg "csak" 7kWp-es rendszert.
Amivel még számoltam, hogy 5 év múlva már nem a 370W-os panel lesz a sztenderd, ezért az SE. -
Flexy90
senior tag
Sziasztok!
Véleményeznétek az alábbi EON Solar ajánlatot? Elvileg ez már a nagyon kedvezményes ár. 3,2mHUF/7,5kWp= 426eFt/kWp - mennyire reális jelenleg SE inverter esetén?
Wágner Solar-tól, ennél magasabb végleges árat kaptam (+117eFt), kisebb rendszerre (14x475W=6,65kWp), igaz 10KW-os inverterrel, amit az Eon-os nem javasolt még a 7,5kWP-es rendszerhez sem, mert elmondása szerint a téli időszakban nem mindig kapcsolna be az inverter.
-
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #18048 üzenetére
Rákérdeztem az SE-nél erre.
Érték szerint magyarországon 3 év garanciát köteles vállani erre a termékre. Mivel 12 évet vállal túl is teljesítette a magyaországi követelményeket.
Ha ebből a 12 évből elvesztesz 1 évet akkor is bőven túl van teljesítve a jogszabályi feltétel.
SE ezzel le is zárta a garancia vitát.Persze rosszul esik az embernek, hogy árajánlatban az szerepel 12 év alapgari, mikor meg kész kiderül, 11 év az a 12, de sajnos semmi jogorvoslati lehetőség nincs.
Amit tud tenni a megrendelő az az, ha tisztában van az SE garancia működésével, hogy nem vesz át olyan invertert, aminek már 1 éve beindult a garanciája, vagy amit te is írtál, " fizesse ki a telepítő a plusz garanciát mert annyival kevesebbet ér az a berendezés." -
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Betörne a filmiparba a Google
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ukrajnai háború
- Synology NAS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Viccrovat
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Robot fűnyírók
- További aktív témák...
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest