Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kardkovacsi
senior tag
A kelet-nyugat témához. Még egy plusz a keleti oldalhoz, hogy nyáron a nyugati oldal mindig melegebb időben van csúcson mint a keleti.
-
Elemental
addikt
válasz
joghurt #16601 üzenetére
Felhívtam sógoromat, aki tűzoltó, mellette villanyszerelő, csak hogy halmozzuk az élvezetet.
Azt mondta, hogy a villanyórán, ahol áramtalanítani lehet - ők is ott szokták áramtalanítani az épületet oltáskor - ott mindenképpen legyen felhívó matrica, és a ház kapcsolószekrényén is legyen, szerinte ez előírás is, de nem volt benne biztos. És javasolja, hogy az utcafronton is legyen az első belépési ponton.
Kérdeztem az áramtalanítás utáni feszültségről, azt mondta azzal nem tudnak mit kezdeni, van ország, ahol habbal le szokták fújni a napelemet, de nálunk ilyen nincs. -
balkoger
tag
válasz
korcsi #16678 üzenetére
A 00000a -s jelszó az inverter Access point-jához való belépési jelszó, nem ajánlja fel magától a cserét, Én vagy 2 héttel később módosítottam és ha lokálisan rácsatlakozol akkor lehet módosítani. A dongle jelszava a Changeme, a dongle alap verzióban access pointként indul, majd felajánlja a wifi hálózatokat amit lát és csatlakozik arra amelyiket kiválasztod, meg persze megadod neki annak a wifi jelszavát is.
Ezek után a dongle átvált kliens módba.
Rá tudsz csatlakozni a dongle-re később, csak a saját wifi hálózatodon keresztül nem közvetlenül, majd a komissioning menüpontnál a qr-kódot a dongle-ét kell beszkennelni(nem az inverterét)
Ha a telepítő megváltoztatta az inverter local belépési kódját, azt sajnos szoftveresen nem lehet resetelni (én reseteltem az enyémet és megjegyezte a beállított jelszót), van egy hardveres reset, de nem tudom, hogy az az törli-e a belépési jelszót is.
A fusion solar web-en ellenőrizni tudod, hogy ki volt a telepítő, illetve, hogy a plant-hez milyen jogosultságod van. -
válasz
kardkovacsi #16686 üzenetére
És ha próbaüzem közben törik el? Persze nyilván jobb a békesség, és nem kell bekapcsolni. Viszont akár hallomás szinten találkozott már valaki olyannal, akinek ebből gondja lett ?(Mármint legális próbaüzem közben meghibásodott órára gondolok).
-
wonka
csendes tag
Elméleti kérdés,
Ha nincs okosórám, de van még át nem vett HMKE-m, és próbaüzemet tartok, ez kiderülhet valahol a szolgáltatói oldalon, hogy én visszatermelek? (vagy tönkreteheti az órát stb)
Nem sokat ment a rendzser, összesen 2-3 órát. Egyébként mennyi használat számít még próbaüzemnek? -
tothbe
addikt
láttátok az új verziós SE app-ot? Kinek hogy tetszik?
Sztm érdekes lett. Kicsit jobb is és kicsit talán rosszabb is, bár kétségtelenül sokkal frissebb, maibb az arculata így. -
Zolee897
tag
válasz
gabor9991 #16661 üzenetére
Az autós példád rossz. Ha már mindenképpen aztós példa, akkor ez lenne a helyes:
Az autód levizsgázott, azonban olyan műszaki nem rejtett hibája van, ami az üzembentartó előtt is elvárhatóan ismert (pl a biztonsági öv az anyósülésen már gyenge és rojtos, amivel a vizsgánál nem törődtek). Az autód később karambolózott, az anyósülésen lévő 1 ember meghalt. A szakértő megállapítja, hogy a biztonsági öv helyes működése mellett (ha nem lett volna már gyenge a kopás, rojtok miatt) nem halt volna meg.
Téged is felelősségre fognak vonni, mert te vagy az autó üzembentartója.
Na gondolom, a fenti eset tiszta és érthető. Innen már csak az a kérdés, hogy a napelemekre mi vonatkozik. A téma tűzvédelmi téma, tehát nem feltétlenül az áramszolgáltató dolga ez, hanem a katasztrófavédelemhez tartozik. Az áramszolgáltató feladata kb a villanyóráig terjed, hogy onnan mi történik, ahhoz nem sok köze van, az a te felelősséged.
Én nem ismerem a pontos jogszabályokat, de ha rákeresel pl a "Tűzvédelmi Műszaki Irányelv napelem" vagy a "napelem tűzvédelem jogszabály " szövegeket, akkor ki fog dobni olyan linkeket, amelyek elvezetnek a jogszabályokig, ami alapján számomra úgy tűnik, hogy ha a jelzés hiánya miatt meghal a tűzoltó és a szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy ezt befolyásolta a tábla hiánya, akkor te (is) leszel a felelős. Megpróbálhatod majd a kivitelezőre hárítani a felelősséget (az áramszolgáltatónak ehhez nulla köze van, ha jól értem), de ez nem fog sikerülni. A rendszer üzembentartója te vagy. De gondolj bele, ha közben változik a törvény és azt mondják hogy hupilila tábla kell, akkor is a te felelősséged lesz a törvényeknek megfelelni
-
turistakolbi
aktív tag
Sziasztok!
ABB inverterrel van valakinek hosszútávú tapasztalata (trina mostmár)? -
bb71
őstag
válasz
korcsi #16651 üzenetére
Az installer fiókjához is egyen jelszó van! Ide nem tenném ki ... google a barát. Haábr nekem a céges emberke mondta, mivel helyettük nekem kellett bekapcsolni a cuccot...
Firmware-t - regisztrálás után - a Huawei oldaláról magadnak le tudod tölteni és frissíteni. De 800e Ft-os cuccon - mint ahogy az autón - sem próbálom meg, ha baj van, mit csinálok? Egyébként letöltöttem az inverterhez, optikhoz és wifi stickhez is az új firmware-eket, de nem telepítem, szeretem a kihívást és nem követem az - if it ain't borke don't fix it - elvet, de azért ezt már én sem! Egyébként az optikra létezik egy új xxx.120-as verzió, letöltöttem, majd pár nappal később eldugott helyen találtam egy mondatot: bugos, ezért visszavontuk...
Látva az eddigi Huawei szoftver minőségét, öngyilkosság lenne frissíteni.Egyébként be lehet kapcsolni a beállításokban az automatikus upgrade-et.
#16674oak
Már kérdeztem régebben, de nem reagáltál: van fogyasztásmérőd a rendszeren, mert a consumption értékeket csak akkor láthatja az ember? -
kirkri
addikt
válasz
kardkovacsi #16668 üzenetére
Nincs értelme folytatni, javaslom engedd el. Aki eddig nem akarta megérteni, hogy tulajdonosként igenis övé a felelősség, azt hiába győzködöd.
Reméljük senki nem fog ilyen helyzetbe kerülni soha.
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #16665 üzenetére
Vagy nem. Mert ugye ha van egy rendőrségi vizsgálat, akkor már más a leányzó fekvése.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
gabor9991 #16666 üzenetére
Én értem amit mondasz csak jogilag non-sense. Nem így működik a jog.
Ha meghal egy tűzoltó a legkisebb bajod lesz, hogy leég a házad. Mert az előbbit kifizeti a biztosító és veszel belőle egy másikat, utóbbi esetben meg mehetsz a börtönbe.
Mondtam nekem sincs, de ettől még ezt elhárítani azzal, hogy nem tudtam, nem rakott a kivitelező nevetséges. Semmi alól nem ment fel az, hogy nem tudtad a törvényt (ez minden jog alapja). -
gabor9991
őstag
válasz
kardkovacsi #16665 üzenetére
Figyelj szerintem baromira nem így van ha nem akarod érteni hogy mi a lényege a mondandómnak nem foglak itt győzködni hogy nekem van igazam az biztos.
Nincs matrica ,nem is volt, ha leég a házam ez lesz a legkisebb probléma. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
gabor9991 #16661 üzenetére
Az autós példádnál. Ha belemész a másikba akkor te fizetsz (MINDENKÉPP) vagy a köteleződ és utána polgári peres eljárásban behajthatod a károd a szerelőn. Ha mondjuk a szerelő éppen csődbe megy vagy bármi történik az a te bajod lesz, neked a másik kárát mindenképp ki kell fizetned. Tehát nem az van, hogy az előtted lévő autósnak mondod bocsi haver, menj a szerelőhöz, elég nevetséges is lenne amikor te vezetted azt az autót.
Mellesleg fordítsd meg a logikád, beléd jön a jóska pista a szar ladájával majd elkezdi mesélni, hogy a mihók szerelte és menj hozzá. Nem kiröhögnéd?
Na is itt pont ez lesz. Szépen megbüntet a hatóság, majd mehetsz behajtani az x ezer forintos büntit a telepítő cégen. Aki persze szépen azt mondja, hogy ő felragasztotta és biztos leesett és innen megint átrepült hozzád a felelősség mert a törvény ismerete és betartása a te felelősséged a te házad esetén. -
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #16660 üzenetére
Bocs, hogy bele vau vau, de......
Telepítettem egy rendszert. Hivatalosan szakemberekkel. Áramszolgáltató engedélyével.
Mikor kész lett a rendszer le lett jelentve, áramszolgáltató átvette.
Innentől kezdve ha nincs matrica, az már nem az én felelősségem, hanem csak és kizárólag az áramszolgáltatóé, mert miért is vette át, ha jogszabály szerint kötelező?Nekem mérőhely szabványosítás volt, március 17-én vette át az eon, hoztak 2 új okosórát. /nappali B vezérelt/. Itt dolgozott 2 eonos, meg a regisztrált villanyszerelőm.
Mindent megcsináltak, közben a főnökük is kijött egy szúrópróba ellenőrzésre, mindent megnézett, leblombáztak elmentek.
Mondjuk nekem kicsit furcsa volt, hogy a nappali órán van antenna a másikon meg nincs, de hát kit érdekel, úgyse használom jelenleg a vezéreltet.Most jöttek átvenni a napelemes rendszert, egyből belekötöttek az új szabványosított mérőhelyen lévő órába. Modem panel miért nincs leblombázva? Antenna miért nincs? Miért van lekapcsolva a megszakító? /Mert nem használom. /
Kb 10 percet telefonálgattak, fotóztak, engedélyt kértek blomba bontásra, /állítólag ha az órafedelet leveszi, a központ érzékeli/ megcsináltak mindent, papírra ez is fel lett vezetve, napelemet meg csak bekapcsolták. Megbeszéltük az óránál ne kapcsoljam le a megszakítót mert az nekik bent hibát jelez.
Tehát akkor járt volna nekem a bünti mert az előző szakik trehányul dolgoztak, és nem ismerem az idevonatkozó jogszabályokat, de az nem mentesít a felelősség alól?
Amúgy nekem sincs matrica, eonosok nem is érdeklődtek utána, telepítő megkérdezte szeretnél? Nemleges válaszomra nem tett fel semmit.
Kapuval szemben van a napelem, aki nem látja vak.
-
gabor9991
őstag
válasz
kardkovacsi #16660 üzenetére
Én meg továbbra is azt gondolom, hogy ha szakemberek elvégeznek bármilyen munkát amiből később másnak kára származik akkor azért nem én vagyok a felelős hanem a szakemberek akik pénzért munkát végeztek és erről papír készült hogy adott munkát szakszerűen elvégezték.
Ha már autós példát hoztál fel akkor a sebességmérős példa helyett legyen inkább a fék a példa.
Szervizben javítja a szakember a féket valamit sz@rul csinál meg én meg az első alkalommal nekimegyek hátulról az előttem haladó autónak.
Ki lesz a felelős?
Szerintem a szerelő aki a munkáját szakszerűtlenül végezte el és emiatt baleset történt.
Ha van számla és munkalap akkor szerintem nincs is különösebb vita a felelősség kérdésében.
Vagy egy nagyon hülye példa az, hogy egy vak ember is telepíttethet napelemes rendszert és ő soha nem fogja látni hogy van-e/megvan-e még a figyelmeztető matrica.... szerintem nem a felhasználó dolga ezzel foglalkozni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
gabor9991 #16657 üzenetére
Igaza van, csak ha jön a bünti akkor is ő kapja meg (erre írtam attól, hogy nem tudod a törvényt még vonatkozik rád). Kb. mintha a gyorshajtást a szerelőre fognád aki miatt elromlott az autód sebesség mérője.
Ezért írtam erre hivatkozni, hogy nem tudta nem fog senkit se megvédeni az esetleges büntetéstől. Persze senki nem nézi ezeket, nekem amikor felrakták még kerítésem sem volt, most is ott figyel a matrica a fiókban. Mondjuk a villanyórán van matrica amin látszik, hogy van napelem, de a bejáratnál nincs.
-
gabor9991
őstag
válasz
kardkovacsi #16654 üzenetére
Pedig szerintem is igaza van, kifizette a tervezést és a kivitelezést a szolgáltató ezt elfogadta és engedélyezte óracserekor az ember a szolgáltatótól elvileg ellenőrizte a rendszert és mindent rendben talált ezt az aláírásával elismerte.
Ettől kezdve én azt gondolom, ha én nem tudok a hiányzó matricáról vagy bármilyen más hiányzó dologról ami sosem volt és sosem kérte senki az nem az én hibám. -
Jovanny2
őstag
válasz
kardkovacsi #16654 üzenetére
Tőled is megkérdezem: a szabályt nekem kell ismernem, vagy aki napi 2-3 rendszert telepít, ne adj Isten érintésvédelmi jegyzőkönyvet készít, vagy átveszi a rendszert, kicseréli az órát? 🤔 Kulcsrakész rendszert vettem, még rá is kérdeztem a matricákra (mert itt olvastam, hogy van, akitől kérték). Nehogymár még a jogszabályokat is nekem kelljen naprakészen ismerni. Bolhából csináltok elefántot. Te saját magadnak ragasztgattad fel a matricákat?
-
lazsi
tag
válasz
korcsi #16651 üzenetére
Az inverter szoftverét párhavonta frissíti a huawei. Mivel folyamatosan a neten lóg, ezért jó volna ha az inverter megkapná rendszeresen ezeket a frissítéseket és nem rekedne a 2021 elejei szinten.
Amúgy ha jól értem akkor a már bekonfigolt invertert adtad hozzá az installer acchoz és nem azzal commissioningelted az invertert, ugye? Így tudsz bármi érdekeset állítani? Vagy csak a termelési meg feszültség/áram adatokat látod vajon mint egy sima owner?
Sajnos most egy 2 hétig nem fogok az inverter közelében járni és nem tudom kipróbálni. -
gorbep
senior tag
válasz
axioma #16607 üzenetére
kicsit szkeptikus vagyok a H2 hosszú távú tárolásával kapcsolatban... szerintem egyszerűen elillan... a Toyota sem javasolja, hogy az Aria-t feltöltsd, és hónapokig álljon a garázsban, elszökik belőle a hidrogén.... az más, hogy akkor meg a garázs automatikusan Zóna0-ás besorolású lesz... lehet minden gyújtószikra mentes kivitelű...
Én majdnem dobtam egy hátast amikor olvastam hogy egy H2 töltőállomásnál a 10% gázveszteség normál működés!!!!
-
korcsi
veterán
Az inverter installer fiókjához nincs jelszavam, és ott vannak az izgalmasabb beállítások. A telepítőm meg valószínűleg nem is hozta létre a telepet, mert akkor biztos kért volna felhasználó/jelszó párost, szerintem ők nem kíváncsiak rá...
Milyen szoftver frissítésre gondolsz?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest