Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• qltsar

veterán

Sziasztok,

Remélem, hogy jó topikban járok, a segítségeteket szeretném kérni a következővel:
    Édesanyám 2025.Január 20-án éri el a nők kedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárát, és ezzel kapcsolatban hangzottak el érdekes információk a munkáltató részéről, majd a mai nyugdíjfolyósítónál tartozó ügyintézés során is.
    Számomra a munkáltató által mondtak eléggé shady-k.

A munkáltatója szerint ilyenkor "fel kell mondani" közös megegyezéssel ?!?! azonnal megszűnik a jogviszonya a cégnél Január 20-án, és ezután már nem fog tudni ott dolgozni - szeretett volna, de ez részlet kérdés.

Nyugdíj-folyósítónál úgy tájékoztatták, hogy nem kell felmondania.
    Szerintem csak szimplán kihasználja a cég az ott dolgozók tájékozatlanságát, ezért megy bele mindenki ilyenkor közös megegyezésbe náluk.

Elég sokat olvastam a témában, de vagy nem találtam választ, vagy összezavarodtam.
    Az én elméletem szerint Január 20-án semmit nem kellene tennie, csak jelezni a nyugdíj-folyósítónak, hogy minden rendben van e, de még ebben sem vagyok biztos.

A munkáltatója részéről pedig két lehetőséget látok:
    1. Tovább alkalmazzák nyugdíjasként -> Új szerződés
    2. Elküldik:
    - Közös megegyezés -> Nem fog belemenni.
    - Elbocsájtás indoklással -> Rossz teljesítmény, minőség nem játszik, csak leépítésre tudnának hivatkozni; Következmény:
    30 napos felmondási időre eső bér és béren kívüli juttatás, időarányosan (Január 20+30 nap-ig) a szabadságok kifizetsése, valamint 17 év munkavizony után járó 4 havi végkielégítés kifizetésére lenne kötelességük.

Mi a következménye pontosan egy munkahelyen a nyugdíjkorba való lépésnek? A munkáltató "meséje" szerint úgy értelmeztem, hogy számukra ez automatikus közös megegyezéses automatikus felmondás.

Kollektív szerződés bár van, nincs erre kitérő pont, szerződése pedig nem tartalmaz ugyancsak semmit a témáról.

Köszönöm előre is :R !

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés