Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bigemperor
senior tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Új ingatlan adásvételi szerződése és/vagy az ügyvédi megbízási szerződés ki kellene térjen valamilyen szinten a jótállási és garanciális kérdésekre, részben az ilyen helyzetek elkerülése érdekében. Ettől függetlenül abban viszont igaza van a kollégának hogy ha az ügylethez köthetően a szerződő felek között jogvita alakul ki,akkor abban egyik felet sem képviselheti.
Ahhoz hogy akárcsak kockázat-elemzést lehessen végezni, ad absurdum a perről dönteni, ennél sokkal részletesebben kellene ismerni az ügyet,kezdve a részt vevő személyek elmondasaval, az elkészült okiratok tanulmányozásán át a jelenlegi helyzet megismeréséig. Javaslom keress fel egy ügyvéd kollégát és vele ezeket konzultáld meg, lehetőleg olyat aki már látott közelről jótállási/szavatossági pert,mert ehhez sem ért zsigerből mindenki,csak aki ezzel foglalkozik.
-
Bigemperor
senior tag
válasz
mephi666
üzenetére
Azért ez elég megerőszakolt analógia lenne,de értem én,hogy újracsomagolt termék nehezebben értékesíthető,a szaktopikban erre azt írták -teljes joggal- hogy a Garmin.hu le is húzhatná a rolót egy ilyen próbálkozás után. Szerintem nincs olyan hogy ez meg tudná állni a helyét normál esetben, meglátjuk, kíváncsi vagyok mit lép most a BestByte.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Bigemperor
üzenetére
gondolom mivel mér(het) pulzust, véroxigént meg egyéb módokon is monitorozhatja az egészséget, ezért behúzták félig abba a kategóriába, ahol pl a vércukormérő is van... ezért értelmezhető rá a rendelet
vércukormérőnél érthető is, habár ott simán használhatná a készüléket más: ép eszű ember új vérvételi lándzsákat bont magának... itt a hangsúly nem az "óra jellegén" van és a bőrrel való érintkezésen, hanem azon hogy eü terméknek minősítik
-
biker
nagyúr
válasz
Bigemperor
üzenetére
ruhánál csak az alsónemű és a zokni a kivétel, minden mást vissza kell venni. De cipőt is, pedig az lába megy, na mindegy

okosóra: szerintem durva kizárás, ott azért kerülhetett bele, mert nagy a kár azzal ha kibontod és többet nem eladható(emiatt a hülye szabály és a trükközők miatt hagytunk fel kb bevezetés után 2-3 hónappal minden kritikus eszköz webes kereskedelmével, volt számítógép alkatrész és egyéb szórakoztatóelektronikás webshopunk is, és bizony sokan sportot űznek a teszteléssel, kirándulásra vett kamerával, és egyebekkel. de ettől még nem kell elmenni a jogsértő irányba, hogy kizárom azt ami jogos lenne. ne engedje kiszállításra rendelni...)
-
Vismajor01
addikt
válasz
Vismajor01
üzenetére
Erre senki semmit?
-
Đusty
addikt
válasz
Bigemperor
üzenetére
-
Bigemperor
senior tag
válasz
Real Ghoost
üzenetére
Gyakorlatilag szigorúan véve az online rendelhető és a rendelet hatálya alá tartozó termékek esetében szinte mindegyik érintkezik a bőrrel így vagy úgy,hiszen hozzáérsz. Szóval nagyon messzire vezetne egy akár csak a BestByte-nal leírt ÁSZF rendelkezés megfelelősége is. A Media Markt esetében van kivétel,ott a fertőtlenítésre alkalmas szijjal rendelkező okosóra kivétel,de itt meg azt mondom,hogy melyik óraszíj az, ami nem alkalmas arra?
Visszaküldtem,ha nem akarják visszaadni akkor Békéltető Testület első körben talán,nem tudom melyik fogyasztóvédelmi szervet lenne értelme bevonni?
Megj.:Annak idején nem keveset pereskedtünk és nyertünk is pereket biztosítókkal szemben,mert pl. az ÁSZF egyes rendelkezései jogszabályba ütközőek voltak (pl.alul és túlbiztosítási kérdések),pedig az ottani jogász csapatok ezeket a boltokat messze verték,az tuti.
Szóval mivel iszonyúan bosszant hogy hülyének nézik az embert,már ezért is beleállok szerintem. -
Real Ghoost
aktív tag
válasz
Bigemperor
üzenetére
A 45/2014 es Korm. rendelet 29. § (1) bekezdés e) pontja szerint a fogyasztó nem gyakorolhatja a 20. § szerinti jogát olyan zárt csomagolású áru tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza.
Szerintem is túlzás... az ezzel kapcsolatos joggyakorlat úgy emlékszem abból indul ki, hogy a bőrrel érintkező termékeknek (pl. amikre klasszikusan gondolnánk, fogkefe, villanyborotva, hajnyíró, hajvasaló stb.) van ez a kategória fenntartva, ezekből senki sem venne olyat, amit előtte valaki már kipróbált... de azért érezzük szerintem, hogy egy okosóra, vagy eleve bármilyen karóra nem egészen tartozik ide. Én legalábbis volt már, hogy boltban próbáltam fel órákat a kezemre, oké ott az elállás nem is jöhet szóba, de nyilván attól még azok az órák nem lettek eladhatatlanok, hisz előttem és utánam is nyilván voltak próbálgatva...
Ha nagyon szigorúan ragaszkodnánk ehhez a bőrrel érintkező dologhoz, akkor egy pólót vagy inget se lehetne sehova visszaküldeni, a ruhás webshopoknál pedig ez mindenhol alap, rendeld meg otthon, próbáld fel, és ha nem passzol, nyugodtan küldd vissza... (fehérnemű nyilván más, az megint ez a kategória, hogy ott már nem működik az elállás)
Fogyvédelemnél akár egy kis tájékozódást megérhet a dolog szerintem, de a Média Marktnak is elég erős a jogi csapata, nyilván nem véletlen írták ezt be az Ászf-be. MIndenesetre érdekes jogeset. Én sem gondoltam volna a helyedben, hogy nem küldhetem vissza.
-
Bigemperor
senior tag
Egészen szürreális dologgal szembesültem, a BestByte (és például a Media Markt is) az ÁSZF-ben a higiénia termékek közé sorolta be az okosórát, én ezt álmomban nem gondolva,egyet online rendeltem és most az elállási szándékat jelezve, azt írják,nem áll módjukban ezt visszavenni. A jogszabály ezen iszonyú tág értelmezése szerintem marhára nem helytálló,találkozott már valaki hasonlóval?
-
Gabonetta
aktív tag
Szia!
Sajnos jól mondták, nincs más megoldás. Egészségügy okból akadályozott kérelmezőtől a helyszínen kellene rögzíteni az adatokat (fénykép, ujjnyomat), de ezt - úgy tudom - technikai okok miatt nem tudják kivitelezni (magyarul nincs eszköz hozzá). Érdemes lenne a 1818-at felhívni, jelezve a problémát.
2022-ben a COVID-járvány miatt volt érvényes az egyébként lejárt személyazonosító igazolvány. -
Sonja
nagyúr
Segítsetek légyszíves!

Bátyám ágyhoz kötött mozgássérült, én vagyok az ápolója, mivel semmit tem tud maga tenni. Még 2002-ben megkapta a orvosi papírt (végleges) erről.
Most derült ki, hogy lejárt a személyi igazolványa (2020-ban). Elmentem hát az okmányirodába csináltatni újat. Nos, itt kezdődtek a problémák.
Ott azt mondták, hogy nem csinálnak fekvő betegnek személyit, helyette útlevelet kell csináltatni, amivel igazolja magát! Ezt minden évben meg kell tennem, és fizetni is kell érte. 
Ez valóban így van? Vagy más megoldás van erre?
Vagy?Előre is köszönöm!

Szerk.: Azt elfelejtettem írni, hogy 2022-ben ezzel a lejárt igazolvánnyal mentem csináltatni a közgyógyot, és akkor azt mondták, hogy érvényes ez a személyi, és nem jár le?!
Akkor meg is csinálták a közgyógyot, azóta is az van. -
amargo
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
azért egy bérbeadással foglalkozó cég ÁSZF -je csak kitér valamennyire a közjegyzői kötelezettségre, nyilván más is adhat ki

Abban egyetértünk, hogy az fizeti, aki jobban akarja, ez megegyezés kérdése (ezt is írtam korábban).
Viszont nem is értem amúgy, hogy miért kötöttél bele, én leírtam, hogy egy céggel én is kifizettem és pont ez történt veled is. Magánszemélyként pedig, ha már ott van a 2 havi kaució, nem tök mindegy, hogy amúgy az árba építed bele és a bérbeadóként kifizeted a közjegyzői díjat? Legalább nem kell elsőnek elrettentően sok pénzt lenyúlni a bérlőtől.Persze ez csak magánvéleményem.
-
válasz
amargo
üzenetére
ezek semmit nem jelentenek abból a szempontból, hogy ki fizeti a bérleti szerződésnél a közjegyzőt. attól, hogy egy cégnek van ÁSZF-je az nem jelenti azt, hogy az mondjuk kitér a bérbeadásra (mert egyébként klímatisztítással vagy űrhajóépítéssel foglalkoznak)
azaz az fizeti, aki jobban akarja a szerződést. mind magánszemélyként, mind cégként. -
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
EmberXY
üzenetére
A "megállapodás" a közös megegyezéses felmondás esetére szólt, közös megállapodás esetén, ha te nem akarsz maradni 30 napot, csak 15-öt és ezt jelzed, hogy szeretnéd, és a cég is belemegy, akkor "megállapodtatok" 15 nap felmondási időben és 15 nap után mehetsz utadra. Rendes felmondás esetén, amikor befogadja a felmondásod onnan számított 30 nap.
-
EmberXY
veterán
válasz
DJ. Ru$y
üzenetére
Szia!
Mindenképpen rendes felmondással szeretném megoldani, kalkulálva a felmondási idővel is. A megállapodás alatt mit kell érteni? Ha én X napon ezt bejelentem, írásban természetesen, akkor ezt a munkáltató megtagadhatja, vagy ez bármilyen egyéb megállapodást, egyezkedést kell, hogy maga után vonjon? -
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Munkaügyben szeretnék egy egyszerű kérdésben megerősítést vagy helyreigazítást kérni...
Történetesen, hogy ha egy 7 éve fennálló munkaviszony után én, mint munkavállaló felmondok a munkáltatómnál, akkor a felmondási idő számomra a jelenleg vonatkozó szabályok alapján 30 nap, igaz? A munkaszerződésemben nincs semmi ettől eltérő kikötve, egy sima heti 40 órás munkaidőt tartalmazó, határozatlan idejű munkaviszonyról van szó. Olvasgattam a témában, de mivel ez is szinte minden évben változik, én meg laikusabb vagyok bárkinél, nem nagyon vagyok képben a jelenleg hatályos szabályzással.
Válaszotokat előre is köszönöm.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Vismajor01
üzenetére
YouTube, "Szakiellenőr", hátha tud ajánlani megoldást mert ő műszaki ellenőr de vannak kapcsolatai.
-
weiss
addikt
válasz
Vismajor01
üzenetére
Okiratszerkesztő
Gondolom a semmire azért elkérte a pénzt... -
Vismajor01
addikt
Üdv,
Új házat vásároltunk 2022 decemberi átvétellel egy general kivitelezőtől.
Átvételkor jegyzőkönyv készült, ám az ott jelölt hibák kijavítására azóta sem került sor. A házzal több "garanciális" probléma is felmerült (megsüllyedt járda, lábazat lehullik falról)
Emellett átvételkor nem nyújtotta át a beépített elektromos berendezések papírjait, egyedül a klimáét, ezenkívül van még egy csomó aminek 0 papírja van így 0 garanciát tudnék érvényesíteni esetleges meghibásodásukkor.Az adásvételit levezénylő ügyvéd azt írta hogy ő okiratszerkesztő ügyvéd és nem tudja a jogaimat képviselni (én tényleg azt hittem h adásvételkor vevőként ő erre való, de mindegy)
A cég adószámára rákeresve megtalálom, de már máshogy hívják a céget.Érdemes perre menni? Hogy bizonyítom pl h a papírokat nem kaptam meg? Azt elég könnyen tudom h jegyzőkönyvben szereplő dolgok nem kerültek kijavításra, de papírok? Garancia ügyintézés?
Köszi
-
amargo
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
nem vagyok jogász, de szerintem óriási a különbség. Többek között az is, hogy van ÁSZF. Ha egy cég veszi ki a lakásom, akkor magánszemélyként én teljesen másképpen állok hozzá.
Te cégként az ügyvédi díjat eltudod számolni, persze költség lesz, de csökkented is az adóalapodat is. -
Gabonetta
aktív tag
válasz
DNReNTi
üzenetére
Szia!
Ez azt jelenti, hogy a járművet bírósági végrehajtó vagy a NAV lefoglalta, és a járművet elidegenítési jog terheli (ritkábban más szerv is foglal, például büntetőeljárásban). Ha ezt a járművet eladja a tulajdonosa úgy, hogy az még le van foglalva, bűncselekményt követ el, te pedig nem tudod átírni, amíg fel nem oldják a foglalást (ha egyáltalán feloldják). Ha nagyon jó vétel, akkor beszéld meg az eladóval, hogy rendezze a tartozást (ha emiatt foglalták le), a végrehajtást kérő törölteti a bejegyzést, ezt ellenőrizd a JSZP-n, és csak utána vedd meg.
-
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Autovasarlas elott vagyok, nezelodok, keresem az igazit. Lekertem most egy rendszamot, amire azt mondja a JSZP:
"A JÁRMŰ LEFOGLALÁSÁT A ZÁRADÉKBAN SZEREPLŐ SZERV RENDELTE EL"Ez mit jelent?
Ez nem egyfajta elidegenitesi jog? El lehet igy adni egy autot, es ha igen, a vevot ez nem terheli valahogyan? Koszi!
-
zsoltzsolt
addikt
Sziasztok! Mennyire jogszerű hogy a munkahely (tankerület) bekéri az összes munkavállaló személyi igazolványának és lakcím kártyájának fénymásolatát?
-
biker
nagyúr
válasz
mephi666
üzenetére
"kb 30ezer volt a közjegyző és ezt a bank állta"
nem! nincs olyan hogy a bank állja, nincs ingyen szállítás, és nincs ingyen ebéd. Mindig te fizeted ki, csak éppen egyszer kiszámlázzák tisztán és világosan, máskor be van építve a hitel/termék költségébe a bank/szállítás/ebéd költsége.
-
mephi666
nagyúr
válasz
amargo
üzenetére
az azért szép összeg: 16 éve lakásvásárlásnál kb 30ezer volt a közjegyző és ezt a bank állta, de kb annyi volt a feladata, hogy unott hangon felolvasott 5perc szöveget, majd 1-2 aláírás, bélyegyző, viszlát
feltételezem hogy a kiköltözési nyilatkozat se nagyobb mutatvány -
astorre19
aktív tag
-
válasz
goodboy007
üzenetére
szerződésben kikötheted, hogy ha felszólítástól számított X napon belül nem fizet, akkor kipakolhatod a cuccait egy bér raktárba, aminek a kulcsát akkor kapja meg, ha kifizette a tartozásod, meg a bértárolás költségét.
a közjegyző előtt aláírt papírnak pont az a lényege, hogy AZONNAL végrehajtható, nem kell várni a bíróságra.
fizetés határideje hónap X-edike
Y nap késés után írásbeli (tértivevényes) felszólító levél a fizetésre, és annak kilátásba helyezése, hogy +Z nap után kipakolod a cuccait
Y+Z nap elteltével rendőrrel helyszínen megjelenni, és zárat cserélni, plusz elkezdeni pakolni. -
mephi666
nagyúr
válasz
üzenetére
persze, úgy értve, hogy azért kell mindent lefektetni előre, hogy a több hónapos huzavona elkerülhető legyen... meg kell állapodni minden feltételben, hogy a bérlő és a tulajdonos is biztonságban érezhesse magát... pl melyik oldalról miként lehet felbontani a szerződést, milyen határidőkkel, ami után a kiköltözésnek mennyi a határideje... a "nemfizetést", külön kiemelni, hogy automatikusan felbomlik ilyen esetben a szerződés, stb
-
Siriusb
veterán
válasz
goodboy007
üzenetére
A többiekkel értek egyet, semmi közöd a jövedelmük mértékéhez, vagy hogy miből fizetik. Kiadáskor lehet beszélgetni a jelentkezőkkel, ha van emberismeret, akkor már tudsz szűrni. Illetve ha (megbízható) ügynökkel dolgozol, már ő is csinál egy előszűrést.
Garancia nincs semmire, mint lakástulajdonosnak, neked nagyobb a rizikód, s ha nem fizetnek, te tudsz bukni rajta. Van egy csomó buktató ebben az üzletágban, pár kliens után te is rá fogsz jönni.
-
mephi666
nagyúr
válasz
goodboy007
üzenetére
épp az a lényeg, hogy ne így legyen: kiköltözési nyilatkozatot kell tennie a bérlőnek, miután ha pl nemfizetés miatt felbomlik a bérleti szerződés, (akár rendőri segítséggel) ki lehet rakni azonnal

-
amargo
addikt
válasz
goodboy007
üzenetére
Szerintem önmagában felesleges, mármint semmit nem nyersz vele (tényleg semmit), de potenciális jelentkezőket veszítesz, én biztos nem adnám oda, de még csak látni sem láthatnál rajta semmit, mert a beérkező pénz átvándorol másik számlákra és akkor azt is elkérnéd vagy mit szeretnél látni? Jövedelem igazolás, amit keresel, semmi szükséged vagy közöd ahhoz, hogy ki mire költi a pénzét.
+1 f4lcon javaslata, a közjegyzőre.
-
válasz
goodboy007
üzenetére
ezt kiszűrheted egy jó, közjegyző előtt hitelesített szerződéssel is. sőt, inkább azzal, mert attól még, hogy van pénze, nem biztos, hogy neked akar majd fizetni belőle.
-
goodboy007
senior tag
válasz
amargo
üzenetére
Ez válasz #27141 mephi666-nak is:
Mivel 300k körül tervezem kiadni, nem szeretném olyannak, aki mondjuk 500k-t keres. Ekkora összegből a maradék könnyen elmegy kajára és ha nincs megtakarítás és váratlan esemény miatt megszorul, az első dolga lesz, hogy nem fogja fizetni a lakhatást és jól tudjuk, hogy a jogszabályok ilyen esetre nem a jóhiszemű tulajdonost védik. Nyilván más a matek, ha egy párról van szó, akik ketten együtt keresnek 1m-t.
Az, hogy valaki egy összegben le tud tenni 3 hó kauciót, szerintem még mindig nem garancia arra, hogy a rendszeres bevételeiből tudja-e folyamatosan fizetni, lehet eleve egy "próbáljuk meg, menni fog az, de majd meglátjuk" mentalitással menne az illető egy ilyen bérleménybe, kifeszítve az anyagi lehetőségeit.
Inkább olyan bérlőt szeretnék, akinek ez könnyebben belefér és ha pl. munkanélküli 2-3 hónapig, akkor nem az lesz, hogy "bocs most nem tudok fizetni".
Azzal tisztában vagyok, hogy ez az árkategória talán alapból kizár egy csomó rosszhiszemű jelöltet, de azért inkább legyen ez is egy szűrő. Nekem pl. soha semmi problémám nem lett volna egy ilyen feltétellel bérlőként. -
mephi666
nagyúr
válasz
User_2
üzenetére
...nem akarom én más területét kamerázni, viszont a telephelyen nincs az épület mellett járda, a kamerák pedig vesznek a parkolón kívül az épület falától és a kerítéstől mérve kb 1 méteres sávot... ahol normál esetben nem tartózkodik senki... (így nem csorbulnak senki jogai) de ha valaki elkezdené bontani a rácsot valamelyik ablakról, arról lenne pár perc felvétel pluszba, nem csak az hogy már beugrott az épületbe
-
mephi666
nagyúr
válasz
DJ. Ru$y
üzenetére
...ez az: nem életszerű, hogy minden kamerát úgy rakjon fel az ember, hogy semmit ne rögzítsen közterületből... plusz az is lehet, hogy a kamera az állása alapján mindent rögzít, közben ki van maszkolva a terület 80%a... és ez ránézésre nem is látszik
...azért is van szükség minimálisan a közterület rögzítésére, mert ezeken a felvételeken lenne rajta, ahogy esetleg küzd a bűnöző a bejutással... minden egyes másodperc plusz információt hordozhat
-
mephi666
nagyúr
válasz
User_2
üzenetére
...nem feltétlenül: totálba nem szabad az utcára állítani (vagy a szomszéd telkére), viszont amikor nálunk a telephelyre telepítették, a kerítés vonalára lettek állítva a kamerák minden irányból, amik a közterületből is rögzítenek minimálisan, a cég parkolóját pedig telibe... ez is közterület, viszont a mi járműveink biztonságát is szolgálja a megfigyelés... párszor jártak 6-8 év alatt a telephelyen a rendőrök, de nem azért, mert a kamerák felszerelésével lenne gond: adott idöpontokra kikérték a felvételeket, mert szükségük volt rá egyes esetek felderítéséhez és bíztak benne, hogy találnak érdemi információt rajta
-
User_2
aktív tag
válasz
amargo
üzenetére
ez annyival, hogy tulajdonképpen nem telepíthenél olyan kamerát, ami az utcán elhaladó forgalamat képes mutatni, így a saját telked előtti járdát se.
emellett az az érv, hogy ne legyen lehetőséged arra, hogy adatbázist készíts arról, hogy a szomszéd mikor megy el otthonról és mikor érkezik haza.a ne legyen lehetőséged azt jelenti, hogy a kamerádat úgy kell elhelyezned, hogy az utcát ne csak a saját kapudat tudja mutatni. és ebben nem szempont, hogy a kamera képét rögzíti-e egy rögzítőberenedzés vagy sem. az utcát nem is szabadna mutatnia.
hát erre azért nagyjából szarik mindenki.én így tudom
-
amargo
addikt
válasz
goodboy007
üzenetére
Nem hiába épült erre egy iparág, nem vagyok szakértő, de a vállalkozásom miatt is korábban utána olvastam, meg mert kamerák vannak a házkörül

A lényeg, hogy magánszemély is bármikor felkérhető a személyes adatok eltávolítására, akár, ha az utcán készítesz egy képet, a kamera kilát az utcára vagy van egy kamerás kaputelefonod, ami nem csak csengetéskor kapcsol be, stb.Valahol sajnos, de ilyen világban élünk..
Bankszámla kivonatot amúgy mi alapján kérnél el? Jövedelem igazolást esetleg, de bankszámla kivonat, egy bankszámla kivonattól mit vársz?
-
mephi666
nagyúr
válasz
goodboy007
üzenetére
...a bankszámlakivonat szerintem elég meredek
nem erre lenne részben a 3hó kaució? ha valaki azt egyben lerakja, vélhetően rendelkezik megfelelő folyamatos jövedelemmel... (plusz közjegyzői papír a kilakoltathatóság miatt, ha esetleg mégse akarna egyszer fizetni) -
goodboy007
senior tag
Fentebb ezt írta a fórumtárs:
"...elég alapos indokkal lehet csak lemásolni saját célra a személyi igazolványt, valamint ebben az esetben adatkezelési nyilatkozatot is alá kellene írni..." #27128 mephi666
amire ez reflektált, #27120 xandrush0831, ott pedig magánszemélyt említett.Azért érdekel egyébként a téma, mert nem sokára én is lakást fogok kiadni és a csalók és nemfizetők kivédésére személyi igazolványt és 3 havi bankszámlakivonatot is tervezek kérni, nem gondoltam, hogy ezeknek egyéb jogi vonzata is lehet.
-
biker
nagyúr
én látom magam előtt a jövőt, mikor jön egy hívás, el akarom menteni a számot Kiss János névre, erre kimegy egy push üzenet a jani telefonjára, beleegyezik-e hogy Kovács Béla elmentse a személyes adatait a telefonján a GDR 35/4.c bekezdés alapján
és ha nem, nem tudom elmenteni a számát -
válasz
goodboy007
üzenetére
A GDPR nem vonatkozik a magánszemélyek által végzett adatkezelésekre (személyes adatok kezelésére), tehát a GDPR szerint magánszemélyként bármilyen személyes adatot tárolhatsz és kezelhetsz, amit átadnak neked. Lásd pl. a telefonod névjegyzékét - kinek, mikor, milyen tájékoztatást adtál arról, hogy milyen jogcímen, mennyi ideig, milyen személyes adatait kezeled?
-
mephi666
nagyúr
válasz
goodboy007
üzenetére
elsősorban az, hogy a tevékenységed megkövetelje azt, hogy személyes adatokat kezelj...
kaptunk már ilyen fejtágítást az elmúlt években párszor... pl. ha a strandon adószámos magánszemélyként értékmegőrző szekrényeket adsz ki, akkor ezt meg lehet oldani úgy, hogy személyes adatokat kezelsz, amihez adatvédelmi kell, stb... de álnevesíthetsz is, amivel ez alól ügyesen/okosan kibújsz: pl kiadod a 35-ös szekrényt "szőke 10 év körüli kisfiú, vörös 15 körüli kislány és kék baseballsapkás apukája" részére 
-
goodboy007
senior tag
Mi kell egyébként ahhoz, hogy valaki kezelhessen ilyen adatot, mint magánszemély?
-
biker
nagyúr
válasz
xandrush0831
üzenetére
ja ok, akkor menj be a közjegyzőhöz, mutasd meg neki, és másolja le ő

-
asdf_
veterán
válasz
xandrush0831
üzenetére
Nem lakik messze. Pénteken itt is volt személyesen, majd másnap írt messengeren hogy ő beszélt a közjegyzővel, és küldjek fotót a személyimről.
Ha megújítjátok a szerződést és közjegyzős bérleti szerződést csináltok, hogy könnyen ki lehessen téged paterolni, ha nam fizetsz, akkor maximum a közjegyzőnek adsz másolatot. De igazábol szerintem neki sem kéne, mert minek, ott írjátok előtte alá a szerződést, ő az okmányérvényesség oldalon ellenőrzi, hogy nem fake cucc az igazolvány, meg érvényes-e, ha igen, onnantól semmi szükség a másolatra, csak az igazolvány adatai mennek bele a szerződésbe. Szerintem, de én nem értek egy grammot se ehhez.
-
amargo
addikt
válasz
xandrush0831
üzenetére
Én teljesen megértem, ha nem akarod digitális formában odaadni neki, amúgy ma már 1000 féle másik mód van, hogy elvigyék az adataidat. Én sem kértem soha senkitől fényképet a személyes adatairól, bemutatta és kész.
Szerintem a közjegyző hibázik nagyot ebben a kérdésben. Én a helyedben megbeszélném a hölggyel.
Azt csak halkan jegyzem és nem azért, hogy ezzel elő gyere a hölgynél onnantól, hogy te elküldöd neki az adataid és letárolja adatgazdának minősül (a személyiről egy fénykép pedig azért komolyabb dolog), ha ha ellopják tőle, akkor bizony megbüntetik, ezt egy közjegyzőnek tudnia kellene..szerk: közben írták többen is a NAIH-t.
Amúgy pont most volt nem rég, hogy egy fejvadászégtől érzékeny adatok szivárogtak ki, ott is büntetésre számíthat a cég.. -
mephi666
nagyúr
válasz
herdsman12
üzenetére
...elég alapos indokkal lehet csak lemásolni saját célra a személyi igazolványt, valamint ebben az esetben adatkezelési nyilatkozatot is alá kellene írni...
-
herdsman12
őstag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Teljesen jól van, hogy ellenőrizte az igazolványod és az alapján kötöttétek a szerződést.
A fentebb linkelt összefoglaló alapján nincs joga másolatot kérni vagy készíteni az igazolványodról.
Kérdezd meg tőle, hogy milyen jogszabály alapján kéri az igazolvány másolatát, mutassa vagy ismertesse az adatvédelmi tájékoztatóját. Jól megbüntetné a NAIH egy ilyen akcióért. -
xandrush0831
senior tag
Nem lakik messze. Pénteken itt is volt személyesen, majd másnap írt messengeren hogy ő beszélt a közjegyzővel, és küldjek fotót a személyimről. 3 éve itt lakunk, eddig minden évben elég volt hogy megmutatjuk a személyit, és leírjuk a számát a szerződésre. Nem előle akarom eltitkolni az adataimat, de ne tárolgassa már egy 50 éves nő az igazolványomat a recept mappa mellett a gépén. Se a messengerén, amit elég könnyen lophatnak ha rossz helyre kattint...
-
biker
nagyúr
gyanítom, ha a bérbeadó arra kéri a bérlőt, hogy küldje el akkor távollévő valamelyik fél, és nem akarja az utazással kényelmetlen helyzetbe hozni a másik felet.
De nem tudjuk a körülményeket, csak egy kiragadott momentumotpl kollégám bérleményének a tulajdonosa németországban élt...
-
biker
nagyúr
válasz
xandrush0831
üzenetére
mármint tök oké hogy benne laksz a lakásában, de ha már a személyiden ellenőrizni akarja te ki vagy, az nem ok?
Itt lenne vége a szerződésnek nálam. -
válasz
xandrush0831
üzenetére
btw: az albérleti szerződésed közjegyző előtt lett hitelesítve?
-
amargo
addikt
válasz
xandrush0831
üzenetére
Ha akarod elküldöd, természetesen jól lebutított formában, ha nem, akkor ne küldd el. (Viszont, ha ennyire ragaszkodik hozzá, akkor lehetnek következményei)
Ha kell mond bármikor bemutatod személyesen.
-
xandrush0831
senior tag
Sziasztok!
Albérleti szerződés hosszabbításánál a tulaj kötelezhet a személyim másolására és továbbítására? 3 évig egyszer se kellett neki, de most bekattant nála. Én nem akarom sem a Google, sem a Meta szerverein, sem nála tároltatni a scan-t a személyimről. Azt mondja hogy neki a közjegyző tanácsolta ezt, de nekem nem hangzik szabályosnak. Bár vakon vagyok a témában, de nem érzem okénak és nem örülnék neki. -
7Sony7
addikt
Sziasztok. Sokéves lakáshitel, akkor még kellett adóstárs, mert nem volt elég a jövedelem. Mindig rendben fizetve a hitel. Az adóstárs elhunyt. Kell iyenkor valami szerződés módosítás, valami?
-
HaGii
tag
Update:
Voltam ügyvédnél. Az van amit itt többen is felvetettetek: nem ez az eljárásrend. Először kulcsot kellett volna igényelni, jelezni a bejutási szándékot, ha ezt semmibe vesszük, akkor bíróság, és majd ők állapítanak meg használati díjat.
Valamint én, mint más lakcímen lakót nem is terhelhet használati díj. A visszamenőleges fizetési kérelem értelmezhetetlen. Ráadásul formai hibákat is vétettek: nem jelezték mitől, meddig, mennyit igényelnek stb.
Jelenleg így áll a dolog, ügyvédet megbíztam, hogy jelezze eladási szándékunkat. -
mycso
veterán
update:
Nos voltak kint a NAV ellenőrök, körbenézték a házat kívül-belül, igazából az összekészített fényképes dokumentumokra és számlákra nemvolt szükség (azt mondták, hogy ezekre akkor van szükség, ha majd esetleg a vételártól eltérő összeget állapítanak meg és ez ellen fellebbezést nyújtokbe, na itt a bizonyítási eljáráshoz szükséges).
Megállapították forgalmi értéknek azt az összeget, ami a szerződésen vételárként szerepel, és tegnap megis kaptam a fizetési meghagyást a befizetendő illetékről.happy end
-
amargo
addikt
válasz
w.miki
üzenetére
Szerintem nem teljesen lényegtelen, mert gyakorlatilag itt egy megingathatatlan bizonyítást kell végig vinni, első körben mindenképpen ellentmondással kell élni ahogy biker is javasolta. Nem tudom mekkora összegről van most szó, azok alapján érdemes ügyvéddel (is) felvenni a kapcsolatot.
-
biker
nagyúr
válasz
w.miki
üzenetére
Vagy hogy milyen balf... a koma.
Azért ilyet nyugodt szívvel lenyelni, hihetetlen kategóriaEgyébként be kell adni ellentmondást, leírva hogy nem volt használatában a lakás, sőt a feleségé, esetleg akkor ő is találhatna egy tanút aki látta hogy odaadja a pénzt az asszonynak hangosan mondva hogy "villanyszámlára te r...nc"
és nagyjából megoldódhat, ha a válóper anyagaiban van arra tárgyaláson elhangzott részben, jegyzőkönyvezve, hogy az asszony azért tart igényt a lakásra mert életvitelszerűen ott lakik, és a fazon ki lett zárva, akkor kb meg is oldva -
mephi666
nagyúr
válasz
w.miki
üzenetére
ott kellett volna azonnal feljelentést tenni hamis tanúzás miatt... vagy olyan szinten figyeltek az apróságokra, hogy a nőnek volt a számláján ekkora összeg, amit "alibiből" felvett?
vagy kb azt hazudta, hogy "a párnájában összegyűjtött x év alatt akárhánymillió forintot, hogy abból kifizeti majd a lakást" ...és úgy kifizeti, hogy semmi ügyvéd az adásvétel miatt, semmi földhivatali bejegyzés? ez az egész rohadtul sántít és életszerűtlen... (nem ismerem a résztvevők anyagi helyzetét és a lakás értékét, de ha pl egy 30milliós lakásról van szó és mellé átlagfizetéssel rendelkező szereplőkről, 0 megtakarítással, akkor elég hihetetlen, hogy "csak úgy kifizettem 15 milliót" ...oké, hol jelenik meg ez számlaforgalomban?) -
amargo
addikt
válasz
w.miki
üzenetére
Ha ezeket az összegeket a feleségnek azért adta, hogy fizesse a számlákat és bizonyítható is, akkor vissza kell szerezni tőle kérdés mekkora összegről van szó, de ha a feleségnek annó a házat is sikerült elperelnie (azt miként sikerült mégis?), akkor lehet bukta ezt is és fizetnie kell.
-
w.miki
veterán
EON tartozásnak mennyi az elévülési ideje?
Ismerősöm kapott egy levelet az InHold Zrt.-től, egy fizetési felszólítást a Pázmándi ügyvédi irodátől, majd egy Fizetési meghagyást egy kunszentmártoni közjegyzőtől.
Röviden a történet, amennyire tudom, hogy 2021-ben, amikor zajlott a válása, de még együtt élt a feleségével, és az ő nevén volt a lakás, és a mérőóra, úgy volt, hogy ő adta a pénzt, és a felesége fizette a számlákat.
Aztán ahogy kezdődött a válás, az asszony a pénzt eltette, a csekkeket eldugta, de nem fizette be. Végül a lakást is elperelte tőle.
Az így keletkezett EON tartozás pedig ezek szerint az InHold Zrt.-hez került, aki most, 2024.-ben ilyen leveleket, és csekkeket küldözget.
Mi a teendő, mit lehet tenni, mit tanácsoltok? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
a levél külsején látszani kellene egy (pecsételt) dátumnak, amikor is megkapta a posta a levelet a feladótól. az mikori?
-
Stylewars_kp
őstag
Sziasztok,
Az mennyire jogszerű, hogy 07.23-án dátumozott levelet ma adott át a postás tétivevénnyel, amiben az szerepel, hogy 09.30-án 10:30-ra jelenjek meg a bíróságon?
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Filmvilág
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Analóg-mechanikus hibrid billentyűzetekkel újít a Logitech
- Parkside szerszám kibeszélő
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo Tablet 10 - Intel N4100 I 8GB I 128SSD I 10,1" WUXGA I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó egy Xiaomi k50 ultra (Xiaomi 12t pro) snapdragon cpu
- Bomba ár! Dell Latitude 3500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" HD I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
vércukormérőnél érthető is, habár ott simán használhatná a készüléket más: ép eszű ember új vérvételi lándzsákat bont magának... itt a hangsúly nem az "óra jellegén" van és a bőrrel való érintkezésen, hanem azon hogy eü terméknek minősítik

Ott azt mondták, hogy nem csinálnak fekvő betegnek személyit, helyette útlevelet kell csináltatni, amivel igazolja magát! Ezt minden évben meg kell tennem, és fizetni is kell érte. 
Vagy?
Akkor meg is csinálták a közgyógyot, azóta is az van.
Gondolom a semmire azért elkérte a pénzt...

nem erre lenne részben a 3hó kaució? ha valaki azt egyben lerakja, vélhetően rendelkezik megfelelő folyamatos jövedelemmel... (plusz közjegyzői papír a kilakoltathatóság miatt, ha esetleg mégse akarna egyszer fizetni)