Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
Grave_444
üzenetére
viszont nem érdekes, hogy szinte friss műszakis kell egy új műszaki vizsga is.

Idő, pénz, felesleges körök.Nemtom, nekem azért elég logikus, hogy motorcsere után kell műszaki, hiszen egy műszaki vizsgán emissziót is mérnek, és egy másik motornak nyilván teljesen más is lehet a károsanyag-kibocsátása, pl. dőlhet belőle a korom, vagy különféle gázok nem megfelelő mennyiségben.
-
Árpi001
őstag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Köszönöm!
-
Grave_444
nagyúr
válasz
DJ. Ru$y
üzenetére
Más pedig mást mondott.

Az a szép ebben ahány embet kérdezek, annyi megoldás.
A Te válaszod sem helytálló, mert eredetiségvizsga nem kell például..Szvsz amúgy nevetséges, más országokban nem szórakoznak ezzel ennyit.
Még ha tuningolni szeretnék és nagyobb motort belerakni, ezzel csalni megértem, na de így. Konkrétan ugyanaz kerül bele más gyári számmal. Ennyit kéne megnézetni egy szervizzel, aki hozzáteszem a beszerelést is "végzi", ad hivatalos dokumentumot és kész.
Vicc, hogy ez nem elég. -
-
Atapi
senior tag
válasz
Nirvatti
üzenetére
haszonélvezetről le lehet mondani egy időben az adásvételivel, normális ügyvéd legyen, mert a sorrend nem teljesen mindegy.
ha 5éven belül akarjátok eladni, akkor az ajándékozást hagyjátok ki, mert maga az ajándékozás illetékmentes ugyan az esetetekben, de az eladáskor az ajándékozási értéket nem vonhatjátok le az eladási árból, tehát az ajándékozott rész után szja-t kellene fizetnetek az eladás után. -
válasz
Nirvatti
üzenetére
Természetesen lemondhat a haszonélvezetről. A tulajdonrész ajándékozható, és vagyonszerzési illetéktől mentes.
Ha a végcél mindenképpen az eladás, egyszerűbb a 3 tulajdonossal eladni, mert az ajándékozást is legalább közjegyző előtt kell megtenni - és megfizetni a közjegyző díját - majd utána az eladásnál újra egy szerződés ügyvéd/közjegyző előtt.
Árpi001
Mindenképpen ügyvéd vagy közjegyző kell egy ilyen szerződéshez. Keress egy szimpatikusat, és végig fog vezetni a folyamaton. -
Árpi001
őstag
Sziasztok.
Kedves szomszéd néni elveszetette a fiát.
Nincsen senkije ha minden igaz.
Szóba került hogy gondoskodnánk e róla.
Akkor már gondoltuk kössünk egy eltartási szerződést.
Mi lehet ennek a menete?
Köszönöm. -
Nirvatti
tag
Sziasztok!
Van egy ingatlan, aminek a tulajdonosai a szüleim voltak 50-50%-ban.
Édesapám elhunyt 5 éve, még abban az évben testvéremmel örököltük az apa részét 1/4-1/4 részben, a másik fele maradt édesanyámnál holtig tartó haszonélvezeti joggal.A csavar most annyi, hogy édesanyám szeretetotthonba került az egészségi állapota miatt, a lakcíme is átkerült hivatalosan az otthon címére.
Az ingatlan így üresen áll és megbeszéltük (édesanyám szellemileg ép, csak fizikailag szorul gondozásra), hogy ha lehet, akkor eladható.Jogilag megoldható a haszonélvezetről lemondás és az ingatlan értékesítése?
Az Ő része még életében ajándékozható számunkra (egyenes ágon van-e illeték?), vagy egyszerűbb eladni a jelenlegi 3 tulajdonossal 50% (anya), 25% (tesóm), 25% (én)?
-
Pontosan ugyanígy jártam én is.
Néhány hónapos Samsung Galaxy S8 volt. Amperszaga volt a type-c csatlakozónak, és enyhén füstölt töltés közben. Mivel még egész közel jártunk a Note7 botrányhoz, azt mondták, hogy szedjek le róla mindent, mert lehet vissza se kapom, ugyanis minden ilyen füstölős esetet tovább kellett küldeniük kivizsgálásra szervizelés előtt. Adnak majd egy másikat valószínűleg.
Így akkor nem adtam be, viszont másnap-harmadnap lett egy hajszálrepedés a kijelzőn. Felhívtam őket, hogy ilyenkor mi van, és azt a választ kaptam, hogy innentől a kijelzőt mindenképp ki kell fizessem, akkor is ha javítják, akkor is, ha kompletten újat kapnék.
A történet vége, hogy sose vittem el, vezeték nélküli töltővel töltöttem, aztán a garancia vége előtt be akartam vinni, de meglepetésemre már nem produkálta többé. -
laskr99
addikt
Nem a márka csinálja. Google. Alzán keresztül vett telefon, és ugye ők tudják visszaküldeni jelenleg csak hozzájuk, és megérdeklődtem, hogy lehet e így. Elsőre azt mondta telefonban a csaj, hogy tuti el lesz utasítva, de utána érdeklődik, majd írt emailt, hogy a garanciát vesztett, pénzes lenne a javítás.
Majd visszaérdeklődtem, hogy csak a kijelző, vagy a teljes telefon, erre: A termék a teljes garanciáját elvesztette. -
asdf_
veterán
válasz
laskr99
üzenetére
Ez alapvetően baromság, a jótállás megvonhatatlanul él a teljes készülékre és annak minden hibájára, ami nem a kijelző sérülésének következménye.
Azonban...
Mivel az idióta mobilgyártók rendkívül szerelhetőre gyártják a telefonjaikat mostanában és a készülékbe jutás kb. egyetlen módja a kijelző eltávolítása, így ilyenkor jellemzően szoktak olyat mondani, hogy az egyéb hibát csak úgy javítják, ha fizetsz egy kijelzőt, hiszen az szétszedéskor igen nagy valószínűséggel tovább sérül, és neadjisten még ha nem, ők akkor sem hajlandók egy ilyet visszatenni. Ez csak mellékvágány, mert neked most nem ez a problémád. De az, hogy van egy garis készülék, annak saját hibásan sérül a kijelzője, az ügyfél saját pénzből a gyári szervizzel megjavíttatná gyári alkatrész beépítésével, és erre azt mondaná a gyári szerviz, hogy egyrészt bele sem rakjuk a kijelzőt, másrészt megvonjuk a teljes készülék gariját, na én ilyet még nem hallottam.
Melyik márka ez? Ilyen hülyeséget még talán az Apple sem csinál, pedig náluk aztán van marhaság minden fokon. -
laskr99
addikt
Üdv!
Garanciális ügyben, ha a telefon kijelzője sérült, milyen szinten marad meg a garancia?
Mert a bolt ahova vissza akarnám küldeni, hogy küldje tovább a gyártói szervizbe kicseréltetni pénzért a kijelzőt, azt írta, hogy a teljes telefonnak bukta a gari, ilyennel még nem találkoztam, csak azzal, hogy akkor bukta, ha belenyúlunk, de mivel gyári helyre küldeném, máshol pl az van, hogy kicserélik, és megy tovább a gar.Előre is köszönöm.
-
-
Grave_444
nagyúr
válasz
bucihost
üzenetére
Én úgy tudom az első pár karakter a motorkód, amivel beazonosítható és ugyanolyanra akármelyik típusnál cserélhető, utána lévő karakterek pedig az egyedi azonosítója.
Tehát esetemben F6JAxxxxxxxxx.Igazából azért is kérdeztem, mert akitől vettem a motort magánszemély és vele nem írtunk adásvételit, de akkor mindegy kivel töltetem ki. Beszerelési a fontos, az hivatalos szerviz legyen.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
DJ. Ru$y
üzenetére
Oké, szóval egy ismerőssel (magánszemély) írok egy adásvételit, beszerelési nyilatkozatot pedig egy szervizzel. A munkát mi végezzük, de az most mindegy.
Én úgy gondolom, de javítsatok ki, hogy ha megvan a 2 papír bemegyek az okmányirodába és lesz egy új forgalmi, ügy lezárva.
Eredetvizsga akkor kell, ha eladom és az új tulaj papírozza magának, de ott már rendben lesz elméletileg. Ez a cél igazából.
A törzskönyben csak alvázszám szerepel, a motornak semmi köze hozzá, ezt tudom.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Grave_444
üzenetére
Eredetvizsga, majd utána törzskönyv és forgalmi csere.
Adásvételi vagy számla, ahogy írod is, illetve beépítésről igazolás. Ha van egy beépített motorod, meg egy hivatalos számlád vagy adásvételid, akkor senki nem fog nekiállni nyomozni, hogy tényleg onnan van-e a motor és az a valaki lopta-e.
-
Grave_444
nagyúr
Sziasztok!
Autó motorcsere papírozásával kapcsolatban lenne kérdésem.
Másik topikba írtam először, lehet inkább ide tartozik. [link]
Valaki tudna ebben segíteni? -
donbig
tag
válasz
üzenetére
Dokumentálj, még egyszer felszólítanám - bár nem tudom pontosan mire, mert, ha jól emlékszem már felmondtál, akkor ez valami kártérítésre menne ki?
Ha a bérleti szerződésben nem esik szó arról, hogy a lakásban történő átalakítások kinek a feladatai, kit terhel felelősség, ha élhetetlenné válik a lakás, akkor csak és kizárólag együttműködve lehet a klíma kérdését elrendezni.
Amennyiben van szó erről, és ott áll benne, hogy ha élhetetlenné válik a lakás, akkor kié a felelősség, akkor természetesen a szerződés szerint kell eljárni. A hőségben nem lehet aludni, nem lehet rendesen élni, így kevés olyan lakástulajdonos van, aki nem értené meg a problémát
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Oké. Én most döntöttem el. Nem érdekel milyen büntetőjogi vonzata lesz, mennyi időmbe és pénzembe fog kerülni, de én ezt a főbérlőt elintézem!
.
51.9 fok az ablaktól kb. másfél méterre a hűtő oldalán.
Itt van az ablak, amit telibe süt a nap.
A nappaliban a másik telibe sütött ablaktól 1.5 méterre "csupán" 50.8 fok.
A nappali másik felén, kb. 10 méterrel odébb 39.7 fok és 63 % pára.
A fürdőben 38.8 fok és 59 % pára.Ez nem emberi. Lehet mondani akármit!
-
-
törölt tag
válasz
hódmaci
üzenetére
"Fontos fordulópont a kötelező jótállás hazai szabályozásában 2024. május 8. napja, mert ezen naptól az egy év kötelező jótállás megszűnik. Ha olyan kötelező jótállásos terméket vásárolunk, amelynek a vételára eléri a tízezer forintot, és nem haladja meg a 250 ezer forintot, akkor már nem egy, hanem két év kötelező jótállás keretében felel az eladó fél a hibás teljesítésért."
Hirtelen ezt találtam.
-
törölt tag
válasz
hódmaci
üzenetére
Vagy 3 éve él.
Google: ársávos garancia és minden lényeges információt megtalálsz. 4ron: Szerintem ebből nem lehet gond. Bár itt furcsán mennek a dolgok. Wise vagy Revolut számlára kb. 2 havonta kapok vizsgálatot, hogy igazoljam honnan van pénzem. Havi kő kemény 210-240e Ft a forgalmam, amit saját számláról utalok be és igen, ez a fizetésem. Ismerősöm, aki meg örökölt 45m Ft-ot és azóta cryptozik egyszer nem kapott semmi vizsgálatot. Neki a havi forgalma több, mint 5m Ft. Erről ennyit.
Azért várjátok meg a szakik válaszát.
-
4ron
senior tag
Autót veszünk, de logisztikai okok miatt felmerült az alábbi kérdés, hogy ez legálisnak/szabályosnak minősül-e:
- feleségem unokatestvére átutal nekem magyar bankszámlára 900 ezret, amit én tovább utalok az autó eladójának
- a 900 ezer forintot visszautalom felségem unokatestvérének 1 nappal később, amikor befizettem a készpénzemet a saját magyar folyószámlámraA készpénz forrását természetesen tudom igazolni. (A kocsi a lakóhelyünkhöz képest az ország másik felén van, de pont hazafelé menet nyélbe tudnánk ütni az üzletet, ha ez a megoldás szabályos, így nem kéne 1 napot utazni).
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Mikortól lép életbe a 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év garancia?
Nem biztos, hogy jól értelmezem a paragrafusokat ezért kérdezlek titeket. -
törölt tag
válasz
donbig
üzenetére
Köszönöm szépen. Mobilklímát keresek, de nem sok értelmes találat van. Laktam albérletben, ahol szintén szükség volt rá. Akkor 600 fok ide vagy oda találtam 33k körül, szállítással volt talán 35k, 12000 BTU-sat. 2 éve körülbelül. Szerintem használva se volt. Szerencsém volt akkor. És az egy 120k környéki klíma volt. Most azokat hirdetik 35-50 között, amik leghűtők, nem mobil klímák. Ez a hideg víz vagy jégakku bele aztán azt párologtatja és egy sima ventilátor. Talán még ront is a helyzeten a magasabb páratartalom.
Ha nem találok 1-2 napon belül, akkor marad a Lidl-ös. Költözés előtt, ha már tudom, hogy az új helyen van normális maximum visszaviszem. Ezt ajánlották.
-
donbig
tag
válasz
üzenetére
Átérzem a helyzetet, laktam klíma nélküli panelben a legfelső emeleten.Már reggel olyan meleg volt, hogy éjszakai munka után a járólapra feküdtem le egy szál fa.. ban "aludni". Mivel azt írtad, hogy már felmondtál, tekints előre. Ha az új helyen nincs klíma, intézd, jellemzően kóklerek vállalnak rövid határidővel felszerelést. Ha pedig végképp nem bírod ki a felmondási időt sem: mobil klíma. Klíma topikban érdeklődj, van olyan, amit kültérre lehet kitenni. Nem az igazi, de az említett topikban is írjak, hogy azért a komfortérzeten sokat javít. A két látogatás az állatorvosnál szvsz harmadát biztos fedezte volna. Jövőre szezonban meg eladod, ha nem kell.
-
törölt tag
válasz
astorre19
üzenetére
Persze kiadás előtt, amikor megnéztük még egy kávéra és sütire is meghívott minket. Meg hogy mi mennyire szimpatikusak vagyunk.

És tényleg nem luxus, amire vágyom. Legyek biztonságban, az állataim is és tudjak kényelmesen pihenni legalább napi 4-6 órát.
Hát ez sehogy nem sikerült. Ha tehetném próbaidő lenne az összes albérleten. Egy hét, két hét maximum. Időarányosan fizetni mindent és utána dönteni. Az egyik szomszéd óbégat reggeltől estig, mert szellemileg gyenge, lent reggel 6-8 között majd este 4től hajnali 2ig vagy gyerek sikongat vagy hajléktalan. Aztán van néhány idegbeteg kutya is itt a társasházban, amikor viszik őket konkrétan kiabálnak, a halottak felkelnek rá. Ha itthon vannak hagyva akkor meg azért megy az ugatás egész nap. Csótányt naponta fog a cica vagy én legalább kettőt hármat. Ez csak a problémák tizede.
Én csak munka után egy normális fürdőt akartam venni és pihenni, nem megpusztulni.
-
törölt tag
válasz
bitblueduck
üzenetére
A felmondás megtörtent néhány napja. Jelenleg 36.7 fok van a nappaliban, 35. 3 a fürdőben és 37.2 a konyhában. Telibe süti a nap a lakást. Szellőztetni sem lehet, mert van két ablak, egy oldalon, egymás mellett.
A cica még úgy elvan, de a kutyus öreg és nagyon nem bírja. Másodszor voltunk hőguta miatt orvosnál. Nem volt olcsó és féltem is. Én sem bírom, magas vérnyomásos vagyok, és amikor 20 kg-al könnyebb voltam, akkor is utáltam a nyarat. Részemről beköltözéskor szempont volt, hogy legyen klíma, szerencsére ez írásba is lett foglalva.
Arra vagyok kíváncsi van e bármi jogszabály arra, hogy élhető körülményt kell biztosítani, persze én nem a luxusra gondolok, de nulla a szigetelés, persze az egész társasházon nem fogom megcsináltatni, nincs még redőny se, mert valamit okoskodtak az ablakokkal és letört mindkettő. Ez a veszek valamit, előtte megbeszélem vele és levonja a lakbérből ez egy 3500 Ft-os festék esetében sem működött, hát akkor egy szereléssel együtt 300-400k-s klíma? Lépni lépek, az 100%, de reménykedem benne, hogy van bármi törvény erre. -
bitblueduck
senior tag
válasz
üzenetére
joghoz nem értek de hátha segít valamit:
-én az egyik albérletben mondtam első nyár után hogy vagy lelépek vagy lesz klíma és mindenki jól jár mert növeli az ingatlan értékét. megegyeztünk hogy kifizetem és a bérleti díjból levonjuk. viszont az sem biztos hogy ha ma felhívsz egy klímást holnap rohan beszerelni.
-ha emberéletre veszélyes a helyzet esetleg van valami egészségügyi probléma akkor bármi áron érdemes lenne biztonságos helyre menni. ha meghalsz akkor neked már mindegy a tulajjal mi lesz
-ígérni sokmindent lehet, de ha esetleg le is van írva valahol akkor lehet, hogy van okod azonnali felmondásra -
törölt tag
Sziasztok!
A főbérlőt/tulajdonost felelősségre lehet vonni, ha az albérletben meghalok, rosszul leszek vagy az állataimmal történik valamit? Ígért klímát beköltözéskor, amiből semmi nem lett, mert váratlan kiadása keletkezett. Plusz határozatlan szerződésünk van, elvileg a kauciót is vissza kellene tudnia adni, ha mennénk, ebben is kételkedem. Az elmúlt hónapokban elhangzottak alapján a kaucióból akarta a klímát. -
BaLee
addikt
Milyen jó, hogy itt még Jogi topic is van...

Egy olyan kérdésem lenne, hogy nézegettük az e-autó pályázatot, ahol van egy ilyen kitétel:
"A felhívásra támogatási kérelmet nyújthat be Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező vállalkozás, amelynek alapítása*1 2021.12.31. vagy ennél korábbi dátumú, és a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele2, egyéni vállalkozó és egyéb önálló vállalkozó esetén a bevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.
*1 Amennyiben a támogatást igénylő a cégkivonatában is feltüntetett jogelőddel rendelkezik, az alapítás időpontjaként a jogelőd gazdálkodó szervezet alapítási idejét szükséges figyelembe venni."
Esetünkben egyéni vállalkozásról van szó, ahol nem tudom létezik-e jogelőd. Édesepám volt egyéni vállalkozó, sajnos elhalálozott tavaly decemberben, édesanyám viszi tovább a vállalkozást öröklés jogán. Ilyen esetben vajon pályázhatunk-e? -
válasz
bitblueduck
üzenetére
Ha garázst akar rá építeni, minden tulajdonos beleegyezése kell, ugyanis osztatlan közös tulajdonon nem korlátozhat a használatban. A garázs ráadásul jellegéből adódóan egy kisajátított rész, amit biztosan nem közös használatra akar építeni. Egy grillterasz még más lehetne, de az sem más. Ha téged zavar a grillterasz, mert ott szeretsz napozni, akkor nem tehet grillteraszt oda. Ha beleegyezel a grillteraszba, akkor viszont neked is minden jogod megvan használni, akkor is, ha egy forintod sincs benne.
Az osztatlan közös tulajdonban az az ökölszabály gondolkodásban, hogy ha te akarsz valamit csinálni, csináld úgy, mintha csak a többi tulajé lenne. Ha más akar valamit csinálni vele, kezeld úgy, mintha csak a tiéd lenne.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
bitblueduck
üzenetére
Válaszokat sajnos nem tudok, de ingatlanjogászt vagy ingatlanügyvédet érdemes felkeresni, minél hamarabb.
Szerintem közös területre építkezni legalább 51%-os támogatottság nélkül nem lehet, de lehet, hogy már egy tulaj is vétózhat.
-
bitblueduck
senior tag
válasz
bitblueduck
üzenetére
Erre esetleg valaki?
Vagy megpróbálok tldr-t:
Osztatlan közös tulajdonú telek vs 4 házrész 4 tulajdonos.
-1 ha valaki garázst építene, betonozna stb mindenki engedélye kell?
-2 milyen ügyvéd foglalkozik ezzel, ha tájékozódnánk a jogainkról? mit érdemes előkészíteni, pl szerződés ingatlanvásárlásról?
-3 kertészkedés - ültethetek bárhova, kiszedhetik azt amit ültettünk? -
mouzrr
őstag
Sziasztok,
bérelt mélygarázs helyemen a mellettem álló autó meghúzta a lökhárítómat, de nem hagyott elérhetőséget. Lefotóztam a sérülést és le is videóztam mind a két autón, még nem hívott fel az autó tulaja, kiállt az utcára az autójával, gondolom azért hogy elterelje magáról a gyanút.
A képeken és videón jól látható, hogy az ő autója okozta a sérülést, az autóm színe a lökhárítóján végig megtalálható, ujjal letörölhető volt.
Ebben az esetben milyen lehetőségeim vannak, ha magánúton nem hajlandó felkeresni és közös megegyezésre jutni?
A lökhárító elmozdult, gondolom 1-2 patent eltört, a sárvédőből is kijött néhány helyen.
-
kismanús
csendes tag
Sziasztok!
Lehet rossz helyre írok de nem találtam biztosítós topicot. A kérdésem az lenne hátha tudtok benne segíteni, hogy összetörték az autómat meg volt a kárfelvétel és mivel nem fiatal az autó így avultatást számol a biztosító lökhárítóra 40% lámpára 30% ot ezt az avultatási számot ha gyári az alkatrész a gyári új értékéből vonja le?
Illetve hogy mivel eddig sérülésmentes volt az autóm most hogy meg lett törve annyiért nem lehet eladni már erre is lehet az egyességi összegnél hivatkozva pénzt kérni?köszönöm a segítséget.
-
bitblueduck
senior tag
Sziasztok!
Osztatlan közös tulajdonú telekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Még egy ilyen gyönyörű ábrát is készítettem hozzá:
A telek a fekete vonalon belül van. Van 4 házrésze 4 tulajdonosnak zöld alapon 1-2-3-4-el jelölve - ez nem közös. A hozzá tartozó telek viszont osztatlan közös tulajdon, kb 2:1:1:1 tulajdoni aránnyal, ahol a családtagom része a nagyobb 2 arányú. Meg vannak a kék részek azok különböző tárolók, kamrák stb fogalmam sincs kié ha bárkié is hivatalosan, de nagyjából megvan ki melyiket használja.
Tizenpár évig nem volt probléma mert egészségügyi okokból vagy motiváció híján senkit nem érdekel a kert a családtagomon kívűl, ő gondozta 1 helyett 3 tulajdonos részét.
Nemrég viszont az 1 és 2 házrész tulajdonost váltott és elkezdődtek a problémák.
Egyeztetés nélkül elkezdtek föld darabokról növényeket kibaszarintani (virágok, banánfa) és saját célra használni. Az 1-es kitalálta hogy az A részt lebetonozná, a 2-es meg a B helyre garázsokat építene.
Az itteni hozzászólások alapján ha jól értem mindenki használhatja a terület bármely részét de meg a tulajdoni rész alapján jogosult előnyökből részesülni. De ebben gondolom nem tartozik bele hogy garázst építsek vagy űrállomást ha holnap az jut eszembe, ha mi nem egyezünk bele, mert nem szükséges lépés. És elvileg többség sem kell. Sőt, azt hinném ha mindenki beleegyezik akkor sem feltétlenül jogszerű, nem?
Meg hogy van ez a növényes dolog, én is átmehetek a szomszéd veteményén a fűnyíróval ahogy ők kiírtották a virágokat?
Legcélszerűbb egy "közös tulajdon használatát rendező megállapodás" lenne? De ott is az lenne a kikötés, hogy betonozás meg beépítés ne legyen.Ilyenkor mit lenne még célszerű tenni? Én arra gondoltam kikérni a földhivataltól hogy mi a helyzet a telekkel hivatalosan, és egy ügyvéddel tisztázni milyen jogok és kötelességek vannak a családom és a többi lakó részéről. És ha lehet ezek alapján tájékoztatni a többi tulajdonost. Milyen ügyvédet lehet ezzel keresni? Kell valami speciális terület?
Bocsi a kisregényért, előre is köszönöm.
-
biker
nagyúr
Örökség és vagyonmegosztás a kérdés
Javítsatok ki ha tévedek, de házastársak esetében, ha válás miatt vagyon megosztásra kerül sor, akkor az örökség az külön vagyonnak számít, tehát ha az egyik fél örököl pl 20mFt-ot akkor az nem feleződik.
Igen ám, de mi van akkor, ha azt a 20mFt-ot a szülő halála előtt kapja, úgymond ajándékként, nyilván hogy egyszerűbb legyen az örökség helyett, ez esetben nem örökség és közös vagyonba beleszámít?
Persze írhatnék lakást is, ha az örökhagyó nem hagyatékként hagyja az örökösre az ingatlant, hanem halála előtt ráírja a tulajdonrészeket az örökös gyermekekre, akkor az már nem örökség, és nem elkülönült vagyon? Hanem osztozkodás esetén közös vagyonba számíthat?
vagyis annyira nem éri meg kijátszani az örökösödési illetéket így?
-
amargo
addikt
válasz
Atomantiii
üzenetére
Jegyzővel beszéltél esetleg?
-
biker
nagyúr
válasz
Atomantiii
üzenetére
"De nézhetjük fordítva is, mert a falu szélén lévő utca miért mezőgazdasági terület?"
miért ne lehetne? Kérd ki a HÉSZ-t, és nézd meg milyen besorolású területek vannak
Mi a VÁROS utolsó utcájában lakunk, közvetlen a hátsó kerítésem egy nagy búzaföldre néz (búza-repce-napraforgó vetésforgóban), 3m "senkiföldje" meg van tartva a kerítéstől. ennyi -
Atomantiii
addikt
válasz
razorbenke92
üzenetére
Itt élek 40 éve, nem én költöztem ide, hanem az a gyökér vette meg vagy bérli a földet. Soha senkivel nem volt gondunk itt a környéken, meg nehogy már én költözzek el mert ő tormát akar termeszteni.
De nézhetjük fordítva is, mert a falu szélén lévő utca miért mezőgazdasági terület? Csináljon akkor hangszigetelő falat vagy amit akar. Oda is vonatkoznak valamilyen szabályok csak nem tudom pontosan most mik. Ez a fűnyírős baromság vagy a normál csendháborítás. Mielőtt még rendőrt hívnék jó lett volna tisztába lenni vele.
-
válasz
Atomantiii
üzenetére
Ha nem is a fűnyírással, de simán ráhúzható a "más, kertben végezhető, nagy zajjal járó tevékenységek" közé szerintem.
Nem így értettem.
Úgy értettem, hogy a Ptk. több helyen is használja a "szükségtelen" és "indokolatlan" szavakat.
Namármost. Egy fűnyírás, láncfűrészelés egy átlag szomszéd esetében nyilvánvalóan indokolatlan reggel 5-től, nem igazán van ésszerű magyarázat rá. De egy mezőgazdasági területen lehet rá szükség. Ha már felmerült, és tényleg tormát termesztenek, akkor annak például folyton nedvesnek kell lennie.
de tudta mikor megvette a földet, hogy lakott terület legszélén van a föld ahol házak is vannak.
Ez a gyakorlatban nem teljesen így működik. Mikor vált a terület mezőgazdasági besorolásúvá? Mert ha azelőtt, hogy ti odaköltöztetek, akkor bizony ez visszafelé is igaz, ti is tudtátok, hogy termőföld mellé költöztök.
este 8-9-kor megtankolja a szívattyúját ami simán elmegy 6-7 órán át keresztül is egy teli tankkal vagyis akkor én hajnal két-három óráig nem aludhatok a zaj miatt?
Eredetileg reggel 5 - 6-tól írtad. Az éjjeli öntözés mondjuk tényleg elég nehezen védhető.
Az asdf_ által kimásolt zajrendelet egyébként 6-22 közé teszi a nappali időszakot, és ezen belül sok esetben igen megengedő.
Mindenképp tegyél lépéseket, teljesen érthető a problémád, én csak arra próbáltam utalni, hogy nem lesz olyan könnyű dolgod vele, mint egy vasárnap hajnalban füvet nyíró szomszéddal lenne.
A szülőfalumban évekig küzdöttek egy, a falu szélén üzemelő sertésteleppel. Olyan orrfacsaró bűz volt tőle még a faluközpontban lévő udvarokon is, hogy nem lehetett tőle kiülni enni a teraszokra. Hosszú ideig az volt a válasz, hogy ott kint mindent a szabályok szerint csinálnak, nem tehetnek róla, hogy a szél beviszi a szagot a faluba. Ebből indul ki a pesszimizmusom a témában. -
Atomantiii
addikt
válasz
razorbenke92
üzenetére
Ha nem is a fűnyírással, de simán ráhúzható a "más, kertben végezhető, nagy zajjal járó tevékenységek" közé szerintem.
Nem azt mondom, hogy indokolatlan amit csinál, de tudta mikor megvette a földet, hogy lakott terület legszélén van a föld ahol házak is vannak.
Azt meg nem várhatja el senkitől, hogy este 8-9-kor megtankolja a szívattyúját ami simán elmegy 6-7 órán át keresztül is egy teli tankkal vagyis akkor én hajnal két-három óráig nem aludhatok a zaj miatt? Ő meg elmegy haza és szépen alszik csendben reggelig és akkor hallgassuk akár egy héten át is mire végigér minden soron, utána meg kezdheti előlről.
Most kíváncsiságból rendeltem egy zajszint mérőt, hogy vajon hány dB-t fog mutatni, mert még nappal elviseli az ember, de azért este már durva hallgatni, mikor pihenne az ember.
Nem aggregátorozik, mert benzines a szívattyú, de kb ugyanaz a hangja, mintha aggregátor lenne. De ki van építve helyileg a villanyóra még az előző tulaj csináltatta, hogy ne zavarja a népeket, amikor locsol a villanyos szívattyúval, de az új tulajt ez nem érdekli.
-
válasz
Atomantiii
üzenetére
Azért nem biztos, hogy egy kertvárosi fűnyírással ez pariba rakható.
Ha a gazda egy termőterületen a saját gazdasági érdekében öntözést végez, az nem biztos, hogy "indokolatlan".
Ha viszont van áram, ő mégis aggregátorozik, az talán más kérdés. -
válasz
Alcsi69
üzenetére
Nekem a redflagek az első hsz-ben:
- Szuper jó áron van a lakás (önmagában nem lenne gond még, előfordul)
- A volt lakó keresgél új bérlőt (előfordul, leginkább ha maga helyett keres, de ilyenkor ők még bent szoktak lakni, miért nem tudja megmutatni ő?
- Mindenféle írásos szerződés nélkül, teljesen követhetetlen módon fizess előre, mindennek a tetejébe úgy, hogy egy árva, valós, felelősségre vonható személy be lenne vonva az ügyletbe. (Ugyan a hirdető miért csak a bekerítésben vesz részt?)
- Ugyanezen feltételek mellett, birtokba enged látatlanul, pláne, miután egyértelművé teszi, hogy nincs a közelben senki aki intézkedni tud
- Ilyen kedvező ár mellett, távolról "próbaidőzget".
- Ha lenne némi lopott adatom, nagyon jó lehetőségnek tűnne így visszaélni vele. Egy német személyit átlag magyar állampolgárként lehtetlen validálni. El tudom képzelni, hogy kért volna tőletek is 1-1 fotót, személyit ha belementek, aztán 1-2 hónap múlva kiderül rólatok, hogy lakást adtok bérbe Berlinben Tripadvisoron keresztül
-
asdf_
veterán
-
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Sajnos nem tudom hova máshova írhatnám ezt be, szóval hátha ez is jó topik ehhez a tanácskéréshez.

Szóval albérlet keresésben vagyunk barátnőmmel, és találtunk is egy lakást. Egyből feltűnt hogy ahhoz képest hogy "mit tud" a lakás, brutálisan jó áron van a pesti árakhoz képest. Eleve kicsit gyanúsnak gondoltam, de azért írtam a hirdetőnek (Marketplace-es hirdetés), aki a tényleges tulajhoz irányított, mivel ő csak a volt bérlő.
Tehát a lényeg az, hogy német hölgy a tulajdonos, nem tudja megmutatni személyesen. Úgy nézne ki az egész bérlés, hogy Tripadvisoron "meghív" a helyre, ad a széfhez kódot amivel a kulcsot el lehet érni stb. Tripadvisoron történne a fizetés (első körben 1 havi bérlet díj + 1 havi kaució). Ezt követően lenne 2 nap "próbaidő", amin belül bármikor azt mondhatjuk elvileg, hogy nem tetszik. Ebben az esetben visszajönne a money. Erre valóban van lehetőség Tripadvisoron? Sohasem használtam még ezt az appot.
A bizalmatlanság elkerülése végett egyébként küldött magáról, a párjáról képet, személyit stb.
Főleg az lenne a kérdésem, hogy esetleges probléma esetén valóban van lehetőség Tripadvisoron keresztül erre a visszafizetésre?
Nem tudom mennyire nagyon szeretne átverni, mivel ekkora összegnél azért gondolom eléggé elkapnák Németországban nem?
-
Cranium
tag
válasz
Zsolt,72
üzenetére
Vegul irtam emailt tegnap a helyi jarasbirosagnak. Irtak hogy a torvenyszek majd kuldi a csekkeket. Felhivtam a torvenyszek gazdasagi hivatalat es mondtak hogy az elso reszlet befizetesi hatarideje majd igazodik a csekk kikuldesenek a kesesevel, tehat elvileg nem julius 10 lesz a hatarido remelhetoleg.
-
vans?
őstag
Sziasztok,
epitkeznenk, a kivitelezovel megegyeztunk mar, viszont az ugyvedeink nem jutnak dulore a szerzodessel kapcsolatban. Mennyire normalis, hogy eloszerzodest akarnak kotni, es az alapjan mar fizetnunk kellene a fazisokat? Az en ugyvedem szerint sosem fizetunk eloszerzodes alapjan, mert a fedezete eleg csekely. Elvileg a birosag kikenyszeritheti a vegleges szerzodes megkoteset, de egyebkent sok garancia nincs …
A masik kerdes, hogy az en ugyvedem szerint kotheto vegleges vallalkozoi szerzodes ugy is, hogy a kivitelezo neven van a telek meg a tervek (utobbit mi fizettuk), az o ugyvedje szerint a telek a nevemen kene h legyen ehhez. Ez viszont mar 27%-os afatartalom, tehat milliokat jelentene.
Koszi barmi inputot. -
Cranium
tag
Sziasztok! Nem tudom, hogy ez a kérdés ide illik-e, de ha nem, akkor lehet törölni.
Határozatban megkaptam, a helyi járási bíróságtól, hogy engedélyezték a bûnügyi költség részletfizetését. Viszont a határozatban nem volt semmi infó, hogy hova fizessek, vagy miképp fizessek. Június elején küldték a határozatot, július 10ig kell befizetnem az elsõ részletet, ha elhalasztom, akkor a teljeset kell ami számomra nagyon sok lenne. Viszont azóta csekket se kaptam, meg semmi. Hova kell fizetni? Már kezdek pánikolni. -
Atomantiii
addikt
válasz
Atomantiii
üzenetére
Pedig van áram is, öntözhetne olyan szívattyúval is, ami árammal megy és nem lenne akkora zaj.
-
Atomantiii
addikt
válasz
DJ. Ru$y
üzenetére
Falu szélén lakunk, melletünk már szántóföldek vannak és a melletünk szemben lévő földön öntözik a tormát kb 100-125 m-re a tábla másik végében a nyitott ablaktól már péntek óta reggel 5-6-tól este 11-ig is megy mire kifogy az üzemanyag. Este már nem bírtam tovább, 10-kor kimentem és leállítottam, mivel persze a gazda már este 6-kor elhúzott, mi meg hallgassuk itt örömmel.
Akkor majd megkérdezzük a jegyzőt, bár szerintem semmivel nem leszünk előrébb vele.
Mondjuk a másik kút meg a tábla másik szélében vagy 25 m-re van az ablaktól, de szerencsére eddig idén nem találta ki, hogy innen is akar öntözni. Bár vagy 2 éve simán öntözött itt közelebb is, tavaly nem mert nem volt berakva a föld, bár már említettük neki, hogy nagyon durva itt hallgatni napokig, hogy ő öntöz. Illetve, ő nem hallgatja, mert ugye megtankol majd párszor visszajön megint tankolni, mi meg hallgathatjuk a zajt.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Atomantiii
üzenetére
Helyi rendeletben szabályzott, szóval meg kell nézni, hogy hol is van a kérdéses terület.
-
Atomantiii
addikt
Zajolni / öntözni hány órától hány óráig lehet közvetlenül lakott terület mellett? Reggel 6-tól este 10-ig? Hétvégén is?
-
Sziasztok,
Hajó bérebadás témakörrel kapcsolatban itt egy cikk ami a következőt mondja:
"A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény szerint a bérbeadás gazdasági célú hajózási tevékenységnek minősül, így csak az NFM által kiadott hajózási engedély birtokában végezhető. Engedélyt megfelelő felelősségbiztosítással rendelkező, magyarországi székhelyű, képesített hajózási üzemeltetési vezetőt alkalmazó vállalkozás kaphat, amely teljesíti a hatósági feltételeket. Magánszemély hivatalosan nem adhatja tehát bérbe a vitorlását, így, ha a hajót szabályosan szeretnénk ellenszolgáltatásért átengedni, vagy vállalkozást kell alapítanunk rá, vagy egy már működő charter céggel kell szerződnünk, ahol a cég „beveszi” a flottájába a hajót és saját neve alatt működteti, a tulajdonossal szerződésben szabályozva ennek feltételeit."
Ez teljesen világos, viszont nem értem, hogy a 7721-es TEÁOR szám alatti tevékenység, akkor miért nem engedélyköteles?7721 - Szabadidős, sporteszköz kölcsönzése
Ebbe a szakágazatba tartozik a szabadidős és sportfelszerelések kölcsönzése:
- sétahajó, kajak/kenu, vitorlás hajó
- kerékpár
- kempingszék, napozóágy és napernyő
- sífelszerelés
- egyéb sportfelszerelésHátha fel tudtok kicsit világosítani.
-
biker
nagyúr
igen, hivatalosan nem veheted meg tőle, mert nem az övé, és nem a tied. a megosztási szerződésben alaprajznak is kell lennie, nem csak annak, hogy pl 400m2 terület. ezen be kell jelölni az új területeket, és meg kell határozni egy adott összeget, amivel a használatát megváltod, és onnantól az a te használatodban van de közös tulajdonban.
-
-
G@ben
addikt
válasz
razorbenke92
üzenetére
Ami levelet nekünk küldött az ügyvéd, abban csak a telek szerepel közösként, a ház nem.
Szerződésben szerepel, hogy kinek mekkora a része a kertben, ez alapján van a kerítés kitéve. A jelenlegi tulajjal már próbáltunk egyezkedni, de nem foglalkozott vele, úgyhogy a vevővel szeretnénk lebeszélni ezt. Pár m2 lenne az egész és akkor a görbe kerítés egyenes lehetne.
A kecske nem legelne sokáig, gyorsan kiárulnám!
-
Az elővásárlási jog érvényesítéséből adódóan - és a mélyebb részletek ismerete nélkül - én azt mondanám, ez nem lehetséges.
Az elővásárlási jogodat ugyebár úgy tudod érvényesíteni, hogy amennyiben szerződést kíván kötni egy külső féllel, akkor a szerződést megkötés előtt ismertetnie kell veled. Ha a szerződésben foglaltak neked minden részletében megfelelnek, átveheted a vevő helyét a szerződésben, és veled köttetik meg. Ha nem akarsz a vevő helyébe lépni, vagy bármely részlete nem elfogadható neked, akkor pedig az eladó szerződhet a külső vevővel.
Tehát ha az eladó a házát a telekrésszel egyben szeretné eladni, akkor vagy meg kell venned mindenestől, vagy sehogy.
Ugyanakkor, amit nem teljesen értek: Osztatlan közös tulajdon a telek, a szomszéd a házát adja el. A háza külön hrsz. és saját 100%-os tulajdon, a telek pedig osztatlan közös tulajdon?Ha osztatlan közös tulajdon, mi alapján van elválasztva kerítéssel? Szokás alapján? Vagy van rá közös használati megállapodás? Ha nincs, és tényleg közös tulajdon, jobb ha csináltok egyet még az adás-vétel előtt, nehogy az új szomszéd kompletten kiszedesse a kerítést.A közös tulajdonú telek 50-50%?Kivásárolnátok a telek teljes rá eső részéből, vagy csak annak egy töredékéből (pl. növelve a tulajdonotok 70%-ra)?
Szerk.: Visszaolvastam, mert derengett valami a múltból pont a kerítés miatt. Ha jól értem, azóta se lett egyenes a kerítés a telek fejében, és az egyenesítés nem a teljes telket igényelné, csak egy picit nagyobbat.
Mivel a telek osztatlan közös tulajdon, a szomszédnak jó nagy macera lesz eladni a házzal együtt, ugyanis az előzmények alapján ez valóban két hrsz. egy önálló saját, és egy osztatlan közös. Nem fenyegetőzve, de beszéld meg a szomszéddal, hogy legyen partner a helyzet tisztázásában, és akkor te is partner leszel az eladás alatt/után.
A közös tulajdon használatának szerződésbe foglalása fontos dolog - a jó szándékú vevői számára is. Anélkül az, akinek bármekkora - akár 1% - tulajdona is van, teljes jogú használója az ingatlannak, és a többiek ebben nem korlátozhatják. Az, hogy nálatok el van felezve a telek kerítéssel, egy támadható és rendkívül áldatlan állapot. Ha az új szomszéd azt mondja, hogy pl. kecskét akar legeltetni az egész telken, akkor joga lesz hozzá. -
biker
nagyúr
válasz
üzenetére
Én ezen azt látom, szemrevételezéssel mondott valamit
Gondolom nincs a szemébe beépítve egy 24-40pines szalagkábel teszter, esetleg vonali feszültség mérő, nem mért áramot a háttérvilágításon, nem tudjuk túláramm iatt a tápja kapcsol le a világításnak, vagy maga a meghajtó táp rossz, stbSZEMREVÉTELEZÉS != hibafeltárás
szerintem, de azt csinálsz amit akarsz
-
biker
nagyúr
válasz
üzenetére
azt, hogy megéri vagy sem, továbbra is a samsung szerviz dönti el, nem te. a hiba alapján meg kijelzőnek nem tudom, miért lenne baja, vagy alaplap, vagy kijelző meghajtó panel, vagy ha nem oled, akkor háttérvilágítás tápegység panel. kijelző akkor okozhat ilyet, ha a kábele sérült, vagy hasonló, de akkor meg az alaplapot nem kell cserélni, csak azért halványul el, mert működik a védelem benne.
ez szerintem vagy/vagy és nem "és" kapcsolat lesz.
-
G@ben
addikt
Telekre vonatkozó elővásárlási jog csak az egész telekre vonatkozik vagy egy részére is érvényesíteni lehet? A szomszéd eladja a házát és a közös kerítést kiegyenesítenénk a telekrész megvásárlásával. Osztatlan közös tulajdon a telek, ezért elővásárlási jogunk van rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Eredeti játékok OFF topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Projektor topic
- A Far Cry TV-sorozat showrunnere nem konkrét játékot adaptálna
- RAM topik
- Diablo IV
- PlayStation 5
- Medence topik
- További aktív témák...
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
- 27% - ÚJ MSI MEG Vision X AI Core Ultra 9 285K / RTX 5090 / 128GB DDR5 / 2TB NVMe ! BeszámítOK!
- Dell Latitude 5450 Újszerű, Ultra 5 135U, FHD IPS LCD,16GB, Magyar vil bill., gyári gar 2027.11-ig
- Bambu Lab A1 mini azonnal használható szett
- Nintendo Switch Limited Let's Go Eevee Edition Gyűjtői állapot
- Eladó Apple MXQT2D/A Magic Keyboard Német / 12 hónap jótállás
- Samsung Galaxy S21FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Lenovo Thinkpad L490,HD,14",i5-8365U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4680
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 Intel Core i9-14900HX, 32GB, 1TB SSD, RTX 4090(16GB), IPS 240Hz
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Google: ársávos garancia és minden lényeges információt megtalálsz.