Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qltsar
veterán
válasz f4lcon #27088 üzenetére
Jelenlegi állás szerint - ami nem valószínű, hogy változni fog - a munkabér.
#27089 fjudors:
onnantól, hogy megszerezte a jogosultságot, bármikor elmehet.
Ezen van a dilemma jelenleg. A cég tudja, hogy január 20, 2025; ezért azt "javasolták" neki, hogy 30 nappal előbb adja be a felmondását.tényleg be kéne menni.
Volt édesanyám, de legközelebb megyek én is, mert van kérdés.Köszönöm az eddigi javaslatokat!
-
qltsar
veterán
válasz fjudors #27066 üzenetére
Köszönöm neked és mindenki másnak a válaszokat!
Sajnos az van, amit te és más is írt, illetve vegyesen picit.
A verzió:
Nem megy nyugdíjba, minden megy tovább ugyanúgy, szerződése ugyanaz a határozatlan idejű maradt -> Nem kap nyugdíjat.
B verzió:
Kérvényezi a nyugdíjat, ez esetben olyan, mintha munkáltatót váltana, felmond, majd kapja a nyugdíjat.Egyetlen egy verzió lehetséges még, ugyebár említettem, hogy 2025 Január 20-tól jogosult édesanyám az öregségi nyugdíjra.
Ehhez a cég azt "javasolta", hogy mondjon fel 1 hónappal előtte, és akkor a 30 napos felmondási ideje, pont Január 20-i napon járna le, ezután pedig azonnal mehet a nyugdíj-folyósítóhoz kérvényezni.Nade, mi van akkor, ha nem mond fel édesanyám 1 hónappal előtte, és dolgozik tovább?
Tételezzük fel, hogy, nem mond fel December 21-én, hanem dolgozik tovább, és Január 20-án mond fel ehelyett, 1 hónappal később.Amennyiben normál munkaállományban van, nem kérvényezheti már a nyugdíj folyósítását?
Amennyiben nem működik így a kettő, és tételezzük fel, hogy akkor mond fel, amikor már öregségi nyugdíjra jogosult pl. Január 20, és ledolgoztatják vele a 30 napos felmondási idejét, akkor erre a 30 napra már kaphat nyugdíjat, vagy addig ez nem jöhet szóba, amíg az eddigi szerződésével állományban van a munkahelyén?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
qltsar
veterán
Igen, ezen van a hangsuly, hogy aznap "kuldenek" el, amikor az oregsegi nyugdijra jogosult lenne, tehat nem nyugdijaskent dolgozik/dolgozna ott.
Ha nyugdijaskent dolgozhatna ott tovabb, a hatarozat alapjan nem jarna neki a vegkielegites, pl. ha mondjuk 2025 Szeptembereben elkuldenek, de nem ez a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
qltsar
veterán
Igen, ez érthető, de a cikkből is az derül ki, hogy csak azért, mert valaki belép a nyugdíj-korhatárba, attól még ez nem minősülhet "automatikus" felmondásnak a munkáltató részéről.
Amennyiben megszünteti, akkor a törvényileg meghatározottak alapján köteles kifizetni a végkielégítést, felmondási időt (persze ezt ledolgoztathatja, ha nem mentik fel az alkalmazottat), kafetériát és az évre eső részarányos szabadságokat (vagy persze ezt megúszhatja azzal, ha a "saját" kvótáját kiveteti az alkalmazottal).
Értelmezésem szerint, ha akár íratlanul is arra kötelez valakit a munkáltató, mert nyugidíj-korhatárba került, akkor az az egy lehetősége van, hogy elküldi a munkavállalót - kivéve, ha belemegy a közös megegyezésbe, aminek a feltételeiben megállapodhatnak.
Édesanyám esetében két reális scenariot látok:
Január 20-án jogosultan megigényli az öregségi nyugdíjat, ekkor éri el a korhatárt. Aznap a cég - mivel nem akarja tovább alkalmazni:
1. Elküldi pl. leépítés indoklással: 17 év után járó 4 havi végkielégítés, 30 napos felmondásra járó bér + kafetéria, valamint a részarányos szabadságok (~4 nap) kifizetésével.
2. Közös megegyezés: fentebbi feltételekkel - gondolom kevesebb hajcihő a cégnek így, mivel, ha elküldik leépítéssel, akkor újabb alkalmazottat felvenni problémásabb, mivel hivatalosan az indoklás alapján az alkalmazotti létszámot csökkentik.Amire még lenne lehetőségük:
(3). Tovább alkalmazzák: Vagy ugyanazokkal a feltételekkel amivel most ott van, van újratárgyalják a feltételeket, ami ha negatív lenne édesanyám számára, nyilván nem fogadják el (pl. kevesebb bér ugyanannyi ledolgozott óráért, vagy munkaidőkeret csökkentés, pl. 40 helyett 20 óra havonta.Köszönöm !
[ Szerkesztve ]
-
qltsar
veterán
Koszonom szepen es neked is herdsman12!
Mondjuk ez nem olyan rég óta van így kb. 3 éve.
Ugy erted, hogy maga a folyamat, hogy meg kell igenyelni csak a nyugdijfolyositonal, es nem kell jelezni semmit a munkaltato fele?Szeretnem edesanyam helyzetet teljesen bulletproofolni, mert biztos, hogy beprobalkozik majd mindennel (is) a jelenlegi munkaltatoja, es a leheto legtobb helyzetben pontosan cikkelyekkel alatamasztva hivatkozni mindenre.
Valahol megtalalhato hivatalos formaban ez a modositas, amit emlitettel?
Koszonom !
[ Szerkesztve ]
-
qltsar
veterán
Sziasztok,
Remélem, hogy jó topikban járok, a segítségeteket szeretném kérni a következővel:
Édesanyám 2025.Január 20-án éri el a nők kedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárát, és ezzel kapcsolatban hangzottak el érdekes információk a munkáltató részéről, majd a mai nyugdíjfolyósítónál tartozó ügyintézés során is.
Számomra a munkáltató által mondtak eléggé shady-k.A munkáltatója szerint ilyenkor "fel kell mondani" közös megegyezéssel ?!?! azonnal megszűnik a jogviszonya a cégnél Január 20-án, és ezután már nem fog tudni ott dolgozni - szeretett volna, de ez részlet kérdés.
Nyugdíj-folyósítónál úgy tájékoztatták, hogy nem kell felmondania.
Szerintem csak szimplán kihasználja a cég az ott dolgozók tájékozatlanságát, ezért megy bele mindenki ilyenkor közös megegyezésbe náluk.Elég sokat olvastam a témában, de vagy nem találtam választ, vagy összezavarodtam.
Az én elméletem szerint Január 20-án semmit nem kellene tennie, csak jelezni a nyugdíj-folyósítónak, hogy minden rendben van e, de még ebben sem vagyok biztos.A munkáltatója részéről pedig két lehetőséget látok:
1. Tovább alkalmazzák nyugdíjasként -> Új szerződés
2. Elküldik:
- Közös megegyezés -> Nem fog belemenni.
- Elbocsájtás indoklással -> Rossz teljesítmény, minőség nem játszik, csak leépítésre tudnának hivatkozni; Következmény:
30 napos felmondási időre eső bér és béren kívüli juttatás, időarányosan (Január 20+30 nap-ig) a szabadságok kifizetsése, valamint 17 év munkavizony után járó 4 havi végkielégítés kifizetésére lenne kötelességük.
Mi a következménye pontosan egy munkahelyen a nyugdíjkorba való lépésnek? A munkáltató "meséje" szerint úgy értelmeztem, hogy számukra ez automatikus közös megegyezéses automatikus felmondás.Kollektív szerződés bár van, nincs erre kitérő pont, szerződése pedig nem tartalmaz ugyancsak semmit a témáról.
Köszönöm előre is !
-
qltsar
veterán
Hát ez a probléma, hogy ilyen típusú munkarendre nem találok példát Google-el sem. Soha nem adtak 18-tól pótlékot. Amikor közöltük velük, hogy más cég megadja 18-tól a pótlékot, ugyanilyen munkarendre, arra azt mondták, hogy saját jóindulatból megadja azt a másik cég, a saját plusz költségére, viszont törvény szerint nem kötelességük.
-
qltsar
veterán
Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni, kicsit érdekes helyzetbe kerültem / kerültünk a kollégáinkkal. "Ölelkező" munkarendben dolgozunk, így félig délutánban, félig éjszakában nyúló a munkavégzés időtartama. Általában 14-23-ig szoktam dolgozni, amire a cég 1 óra éjszakai pótlékot fizetett eddig.
Ma átvettem a bérpapíromat, és láttam, hogy nem fizettek éjszakai pótlékot arra hivatkozva, hogy a törvény szerint nem jár arra az 1 órára éjszakai pótlék. Viszont a csavar csak most jön. Azok a kollégák akik 15-24-ig dolgoztak már 2 órára kaptak éjszakai pótlékot.Tudtok erről valami infót esetleg?
Köszönöm!
-
qltsar
veterán
válasz HUfantom #4160 üzenetére
Tehát: holnap fix, hogy dolgozom, de várható túlóra is. A normál munkaidőmre 200%-ot kapok, közben a HR-ről azt az infot kaptam, hogy a túlórákra tovább kapok 200%-ot, így nem kapok túlórapótlékot ami ugyebár 50%. Mtk.-ban még mindig nem találtam erre vonatkozó információkat, hogy az ünnepnapokon végzendő munka utáni túlórára, mekkora túlórapótlék jár.
-
qltsar
veterán
-
qltsar
veterán
Sziasztok!
Remélem jó helyre teszem fel a kérdést, és, hogy vannak még aktív emberek a topciban, akik tudnak nekem segíteni. A holnapi napon dolgoznom kell, így alapból 200%-ot fogok érte kapni, viszont elég valószínű a túlóra is. A kérdésem az lenne, hogy az ünnepnapon elrendelt túlórapótlék mértéke mekkora? Mert alapból a túlóra az órabér 50%-a, plusz az alap órabér. Viszont ünnepnapon az "alap" órabér 200%. Esetleg 200%+50%-ot kapok, vagy 300%-ot? Bújtam az aktuális Mtk-t, de nem találtam semmiféle utalást az ünnepnapon elrendelt túlóra mértékére.
Köszönöm előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- World of Tanks - MMO
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest