Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

válasz t72killer #18418 üzenetére

Én ilyen célra nem laptop tápban gondolkodnék. Inkább ilyenből vennék egy 100-120W körüli passzív egységet, mint egy "bezárt", nem szellőző laptop tápegységet.

Egy passzív 240W-os tápegységről hajtom én is a számítógépemet (ami szintén passzív hűtésű: Celeron G1820 + 8GB RAM + 750Ti + egyebek), most már több mint 1,5 éve, gond nélkül. Alapvetően nagyon stabil a 12 V a kimeneten, elégedett vagyok a cuccal és sok passzívhűtésű ATX tápegységes "kollégával" ellentéteben nekem soha sincs gondom a "ciripeléssel".

A hatásfokról már párszor elmélkedtünk itt a PH-n normál tápegységek esetében (1, 2, 3). Röviden messze nem gáz a hatásfok különbség a különböző terheltségi szinteken (mondjuk 15-20%-tól 100%-ig). 10% alatti terhelést feltételezve már jócskán csökken(het) a hatásfok, akár 50% környékére is táptól és működési elvtől függően, így ez általában nem javallott megoldás, de normális minőségű és hatásfokú tápegységet feltételezve ""szinte mindegy"", hogy mondjuk 20%-on, vagy 80%-on terheled, alig lesz érzékelhető a különbség...

És itt jönnek képbe a pico és panel tápegységek (nincs AC-DC konverzió), valamint a különálló, jó hatásfokkal AC-DC konverziót végző tápegységek, például LED tápegységek, mint amilyet én is használok. Mert ezeknek nagyságrendileg 20%-os terheltségi szinttől kezdve végig 90% felett van a hatásfokuk, épp ezért alig-alig számít, hogy mekkora terhelést kapnak (szigorúan csak hatásfok szemszögéből természetesen, a melegedés más tészta) és ezért jól lehet őket méretezni.

Persze érdemes a tápegység méretezését az 50-70%-os terheltségre optimalizálni (általánosnak tekinthető sweet spot), de azért nem kell túlzásba esni. ;)

Új hozzászólás Aktív témák