Új hozzászólás Aktív témák

• hypno skate

senior tag

Sziasztok szakik!

Segítségeteket kérem.

1. probláma

Vettem egy Arctic F9 PWM ventillátort, ami eredetileg házhűtőnek született, de a feladata a kicsi, gyors, ám zajos procihűtő ventillátorának kiváltása lenne.
    Amikor kibontottam látom ám, hogy őkelme ugyan négy tűs dugóval csatlakozik az aljzathoz, viszont a sárga vezetéke nem ide van bekötve, hanem egy különálló 3 pines dugóba, amit kizárásos alapon csak az alaplap 3 tűs ventillátor csatlakozójába dughatok. (Vagy egy Y kábel egyik ágába, de az nagyjából ugyanaz.)

A négytűs csatlakozó egyébként Y kábelként funkcionál oly módom, hogy az egyik ág a ventillátorba fixen be van forrasztva, míg a másikon egy 4 tűs lengő aljzat van. A használati utasítás szerint a processzorhűtő ventillátora számára. Merthogy mint írtam ez a drága eredetileg házhűtő és nem más.
    Ez az aljzat bezzeg megkapta mind a négy vezetéket.

Szándékom szerint ennek a ventillátornak négy tűvel bele kell mennie abba a nyomorult alaplapi aljzatba minden faxni nélkül, de ha már ott a másik ág, akkor azt esetleg felhasználnám egy ugyancsak PWM-es ventillátor csatlakoztatásához.

Kérdésem, hogy azt az árva kis sárga vezetéket dugjam egyszerűen a CPU számára fenntartott Y ág aljzatába, vagy próbáljam meg inkább átkötni az alaplapba dugandó csatlakozóba?

Mennyi az esélyem, hogy elrontom minimum a csatlakozót?

2. gondom

Az alaplap 3 tűs ventillátor csatlakozójára 2 db 8 cm-es ventillátort szeretnék kötni.

Van itthon (igyért) egy Delta DSB0812H típusú (2850rpm, 0,14A), egy Xilence xpf.80r (1500rpm, 0,07A, 7 volt minimális feszültség). és egy Sharkoon Silente Eagle 1000 8 cm-es (1000rpm, 0,12A)

Van még kéznél egy - vélhetően zalman ventillátorhoz kapott - ellenállásom szépen bekötve három tűs csatik közé. A színkódja zöld/kék/fekete/arany (vagy fordítva, de a táblázatok alapján annak nincs értelme), ami elvben 56 ohm-ot és 5% tűrést jelent.
    Adja magát, hogy a gyorsabbik ventillátort kellene belassítani.

Kérdésem, hogy ekkora ellenállás jó-e valamire, és várhatóan hogyan fognak egymáshoz képest viselkedni a ventillátorok? Ha nem akarok ricsajt, akkor felejtsem el a Deltát?

Hát ennyi. A probléma nyilván nem akkora, mint amekkora terjedelmű a hozzászólásom, de csak így tudtam elmagyarázni mit szeretnék.

Új hozzászólás Aktív témák