- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Pant* rant
- E.Kaufmann: Barangoljunk! OpenWRT Wifi Roaming jegyzetkezdemény
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
zed1983 #63070 üzenetére
Ahogy TurboK0 írta, sajnos esélyes, hogy fixen kevesebb sáv van bedrótozva. 8500G-nél 14 lane, 4 a chipset, 4 az M2, a maradék 6-ból-ból 4 lane jut a PCIe slotra, szóval x8 helyett x4 a biztos.
A sávok átcsoportosítása csak akkor biztos ha a manual egyértelműen leírja, de sajnos ezekkel ritkán foglalkoznak az alaplap gyártók. Plusz ha nincs bekötve fizikailag akkor is esélytelen, ráadásul itt az átcsoportosítással se lesz talán elég sáv. Az általános ábrák szerint legalábbis a chipseten kívüli maradék lane is 4-4-2 alap felosztásban, így a 8 PCIe nem nagyon jön ki.
Kijöttek a Strix Point review-k.
Egyelőre felemás a dolog, mert csak Asus notikat láttam tesztelve ahol nagyon korlátos a TDP. 28-33W-ból a cpu rész brutál erős, a gpu viszont alig előzi az (54-75W-os) Phoenix-et. De a közelében sincs a gpu max órajeleknek, több esetben 2000MHz körül ragad, brutál erő marad még benne. Szóval kicsit lightos, más szempontból 30W körüli TDP-ből brutális. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #63035 üzenetére
Nekem az volt.
Most, hogy linkelted, valóban láttam már ezt a Jupitert is, csak elfelejtettem.Mindegy, nem rossz az, hogy jönnek ilyen megoldások. Még így sincs belőlük elég, ha nem egyedül jön...
A mini PC-k sem rosszak, de minden ami kicsit is a kompatibilisebb megoldások felé mutat (mondjuk forrasztott cpu-s, de mITX szabványú lap, vagy ez az integrált ház+gép, de cserélhető cpu-val) az nekem még jobban bejön.szerk: Az MS-A1-nél külön plusz a 4db SSD. Nem rossz, hogy erre is gondoltak, ha nincsenek másra használva a PCIe lane-ek.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #62968 üzenetére
Nálunk most volt harmadikos, minecraft, roblox mentek még. Bár nálunk ő nem játszik Mondjuk nyilván nagyon menne a képernyőre de szerencsére még vissza lehet fogni kicsit, azzal a kevesebb idővel meg elvan programozgatással is
(és legalább legozik hozzá valamit amit felprogramoz
)
De így érthető. Én most várok az 5600G/4650G-vel... de mivel vélhetően legalább az egyik AM5 lesz (a másik meg vagy megszűnik, vagy marad a régi - az is megfelel - vagy vmi tök más lesz ha jön vmi sokkal jobb integrált cucc), lehet, hogy hamarosan én is lecserélem. Végül is más irány nagyon úgysincs, aztán max később cpu-t lehet váltani végül is, ha kijönne bármi. De beszéltük, hogy úgyis messze még a Strix AM5-re.
rogyásig vagyok hardver elemekkel
Akkor túl kevés a Lego. -
sb
veterán
válasz
TurboK0 #62939 üzenetére
Igen, a Halo egyelőre inkább álmodozás... időben is messze lesz. De egyébként ha logikusan nézzük akkor jöhetne. Elég masszív lesz, AI feladatokra jó lehetne. A kisebbek biztosan mobil platformokba készültek elsődlegesen, de a 170W-os 128GB-os kiépítésű kétlem, hogy oda való lenne. Az minimum valami gyárilag összerakott WS szerű minigépbe jöhetne logikusan. Akkor meg vmi hasonló lapként is kiadhatnák, mint ahogy a minisforumnak vannak most is integrált lapjai. A ramot is ráteszik és meg van oldva a sávszélesség.
A Strix Point meg ahogy írod, biztosan jön majd... azt sem fogom kivárni, inkább csak addig várok, hogy megtudjuk mikor jön az AM5 SP és közben jelenik-e meg most gyorsan valami használható esetleg integrálva a notikon kívül (a notik hó végén jönnek, állítólag nagy mennyiségben). 1-2 hónap és vagy lesz vmi megvehető SP, vagy megtudjuk mikor jöhet AM5-be és akkor építek valamit, addig 8000-es APU-val.
A fentire meg marad a reménykedés. -
sb
veterán
válasz
TurboK0 #62937 üzenetére
Én továbbra is kivárok, aztán az új APU-kkal eldől, hogy marad-e a jelenlegi dpgu nélküli megoldás vagy az is bejön opcionálisan. (Esetleg már látni lehet majd pár hónap múlva hova és mikor fut ki a Strix Halo, az erős cpu+gpu-t ötvözve.)
Viszont bármelyik is legyen, nálam ez kb. 100-120W ill. max 250, de inkább 200W körüli setupot jelent. Ezekre feleslegesek ekkora tápok. Első esetben maradok a paneltápnál, a másodikban pedig vmi kisebb, normál tápból jobb a választék. Igazából megtartanám szívesen a 450-es Focus Gold-ot. Ha pedig úgyis kell némi méret - nekem a 200W már ez a kategória - akkor belefér a kicsit nagyobb ház.Téma volt itt, hogy hiányzik az igazi mITX kis méret. Ezzel én is úgy vagyok, hogy adottságokhoz minimalizálnék, vagy talán pontosabb úgy, hogy optimalizálnék. Nem a legkisebb a cél, hanem az adottságokhoz képest a legegyszerűbben/értelmes árban menedzselhető legkisebb.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #62935 üzenetére
Van rá megoldás, persze. A legkönnyebb SFX felé menni - és tudom, hogy az ATX tápnak van a legnagyobb hendikeppje méretben - de mégis tartok a jó+halk+megfizethető SFX hármastól. Amit írtam ATX-re vonatkozott.
Meglátjuk mi lesz. Ha jönne egyszer Strix Halo akkor okafogyott a - nálam amúgy is csak esetleges - dgpu-ra is tervezni, a viszonylag nagyfogyasztású APU-ra pedig lehet, hogy víz lenne megfelelő, azzal a hűtés elhelyezés/méret is megoldódik, a nagy tápigény marad, de ilyen felállásban meg röhögve elfér az ATX táp.
Más felállásban meg tök más a koncepció. Dgpu-ra inkább vmi Z20 szerűt vennék.
Dgpu nélkül, kisebb APU-ra pedig maradna a paneltáp 120-150W-ig... ott meg az oldja meg az összes többi (hely)problémát. -
sb
veterán
válasz
phulee #62929 üzenetére
Köszi!
Kicsit lehetne aszimmetrikusabb a táp elhelyezése, messzebb tolva az alaplapi tálcától. Amennyire látom nincs benne semmi ami megakadályozná fizikailag a túlnyúlást az mITX méreten. Viszont a ramok a táp alá kerülnének mATX lapnál. Egy Asrock B650M-HDV-t megnézve pedig a cpu is a táp mellé kerülne közvetlenül... egy így azt hiszem nem lesz könnyen mATX-re hekkelhető ebben a formában.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #62887 üzenetére
A mobil 9000-eseket 07.15-re ígérték és mindenhol azt olvasni a leak-ekben, hogy az eddigi legnagyobb raktárkészletű startjára készül az AMD.
Kicsit árnyalja a képet, hogy pár napja eltolták 07.28-ra a startot.De elvileg ezek most gyorsan jönni fognak.
Persze az AM5-ön ez nem sokat segít. Jóval nagyobb fókusz van a noti piacon.
Ha tényleg nagy a raktárkészlet akkor talán van remény rá, hogy előbb jut AM5-be is esetleg. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #62833 üzenetére
Persze van átfedés, vannak ITX házak, amibe kisebb mATX alaplapok is beleférnek, de attól az még mATX gép.
Én is csak ritkán és többnyire off-mATX vonalon tévedek be ide, de ez a téma megfogott. Különösen ez a mondat. Én asszem már 10+ éve raktam be az első mATX lapot ITX házba. Rendes, hivatalos mITX ház volt. Nem érzem, hogy ne mITX-et építettem volna, sztem minden más DIY sem rontja el ezt, ha faragni kell, ahogy itt is centizni kellett előre tervezve, meg távtartókat intézni, stb...
Viszont elvi síkon én sem itt választanám ketté a témát, hanem a "kicsi vs nagy" ház/konfig mentén. Szerintem a topic erőssége is ebben van, ebben van itt a know-how és azért jön ide mATX-es kérdéssel is az ember, mert itt mindenki 5 megoldást vág rá arra a problémára amit az összes másik topicban nem is értenek, hogy miről szól. (Nem fér bele? toronyház... Nem hűti le? 8db 14-es venti... Visszaveszed az órajelet?!? 5.4-re kellett volna üveghangra tuningolni 1.4V-on. Vagy nem létezik a probléma vagy nem értelmezhető abban a közegben. Mindenhol maximalizálás folyik, itt minimalizálás, de leginkább optimalizálás. Adott mérethez, ill. lehetőleg minden komponens együtt alkosson optimális, harmonizált egységet.
Így nekem egy 25x25x20-as kockába berakott mATX, ámde erre hangolt konfig. Pl. mini gamer, de uv-zett cpu, dvga, hozzá minimalizált táp, vagy akár NAS-nak 3-4xHDD behekkelése, cserébe mondjuk paneltápos konfig, hogy beférjen dvga nélkül. Eleve dvga nélküli konfig minimalizálva (És épp ezért lógnak ki nekem kicsit a nagy dvga-s konfigok nagy házakban innen. Értem, hogy megoldható 2-300W is kis házban, meg ott is a hely/hűtés lesz a fő gond... de az nekem már kicsit megerőszakolása az elveknek.), amit már elvisz a paneltáp, stb... ezek mind ide tartoznak nálam, hiába nem hivatalos mITX. A problémakör és a megoldások, praktikák 95%-ban ugyanazok lesznek... míg egy alaplap/cpu/vga/normál konfig topiccal szinte üres halmazt fognak alkotni a felmerülő kérdések. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #62883 üzenetére
Nem annyival gyengébb, bár nem tudom mire gondolsz pontosan.
- A GPU-ban 8700G -15-20%, a felára nagyobb és a 4060-tól mindkettő messze lesz.
- CPU-ban a 8600G kb. 25%-kal jobb single és multicore-ban is a 11700-nál. A single szerintem érezhető lesz. A 8700G pedig +50% multi... de nem tudom szükséged van-e rá.A fő érvem viszont az, hogy ha vársz az új APU-kra akkor jóval nagyobb lesz az értékvesztés a 8700G-n. Most vágtak árat, német árakat nézve 100k vs már 70k körüli 8600G van. És innen szerintem csak csúszni fognak... ahogy az 5600G is lassan filléres cpu lett, 40-50k között. (Én speciel NAS/HTPC/szervernek a 8500G-t is nézegettem ami rendesen butított cucc (de az 5600G-t mégis leveri), már 60k alatt figyel, az is kezd ebbe a sávba lecsúszni, mikor gyenge gépbe keresel fillér valamit és rájössz, hogy ez se drága... és ahova szánod még overkill is. Még azért egy -10-15k kell hozzá.
)
A kérdés az, hogy milyen formában és mennyit vársz az új APU-kra. Strix Point cpu-ban is erősebb lesz, de árfüggően nekem mondjuk a legkisebb is elég. GPU-ból meg legalább 1.5x várható szerintem, de talán 2x is. Tehát megérné... Viszont mobilba jönnek, noti, miniPC esélyes értelmes időtávon. Desktop verziók meg ki tudja mikor... ilyen alapon meg nem mondom, hogy várd ki fél lábon egy 8500G-vel...
-
sb
veterán
válasz
phulee #62296 üzenetére
Nem mondom, hogy benne vagyok/voltam az utóbbi időben az mITX témában, sőt, annyira mélyen sohasem mint amennyire ti, de azért én sem ma kezdtem. Ha jól rémlik akkor pont 2010 körül volt meg az első mITX konfigom, utána volt még vagy 4-5 féle. Desktopon mATX-re is akörül váltottam, ahogy Pista0001 is írja.
Félreértitek amit írok, előtte is voltak megoldások, de szerintem jóval korlátozottabbak. Ami igazán meglökte - és én erről próbáltam írni - az a desktop vonal mobil felé vitele, fogyasztás drasztikus megvágása és a többmagos (4+!) cpu-k elterjedése, vagyis gyakorlatilag a Ryzen megjelenése.@Pista0001
Az 5-10 év az kb. 2014-2019 innen számolva, amit te írsz i5-760 az inkább 2009-10 környéke. És pont itt 16-17 körül volt a vízválasztó szerintem, 17-ben jelent meg a Zen1.
Előtte desktop 4/4-4/8 körül tetőzött átlaguser vonalon (HEDT-t most vegyük le), notiban viszont inkább 2/4 volt a teteje, az i7-ek is kétmagosak voltak sokáig, értékelhető mobil vga-k sem nagyon rémlenek. Egyszerűen fogyasztásban nem fért bele.
Desktopon is 95W-150W volt jellemző erősebb konfigra (2009-10 körül is Phenom/Sandy Bridge vonalon), a Skylake volt talán az első ahol lefelé léptek érdemben és notiban és 4 magos, értelmes/erős konfigok megjelentek 30-45W között. Majd az üveghangra húzott 7700K-ig jutottunk kb. a Zen1-ig. Ott jött egy nagy ugrás a sok maggal. Kraftban, fogyasztásban, szerintem itt jutottunk el oda, hogy igazán erős desktop jött 6-8 maggal és többszörös kraft került notikba is 45W alatt. (Nézz meg pl. egy videóvágást, cpu encode a 2/4-4/8 érából 100W-ból meg itt 6-8 maggal, akár (vékony, 65W alatt) noti TDP sávban.
És szerintem ez szintlépést jelentett a minipc-knél és kis konfigoknál is. Bármelyik TDP sávot nézed, ha tetszik letolod 35W alá, 6-8 mag ott is erős, vagy 65-70W körül hagyod kifutni maxon, esetleg 100W alatt egy 16 magos is brutál erős marad.Gpu oldalon is nagy az ugrás, lásd 8700G vs RX580 amit fentebb írtam. Vagy egy 35-50W sávba tolt 3050 is relatíve erős, egy 4060 pedig szvsz szinte mindenre elég némi kompromisszummal. Ez az oldal érdekesebb, mert játékban elszálltak az igények 3-400W-os gpu-kkal, de közben szerintem az átlagos minőségi szint pedig lejjebb jött. Szerintem.
Én így látom. Hiába volt 10 (vagy akár 15) éve is mobil/ultramobil szegmens, noti/mITX, ott erősen korlátos volt a használat (és fogyasztás, amiből adódik részben). Ott notiban/mini pc-ben szerintem erősen meg kellett nézni mit veszel mondjuk 35W-ból. De akár 65-100-ból is. Felette meg azért hiába létező szegmens, szerintem az már erősen rétegtermék, hűtés, zaj, stb... problémákkal.
Ma meg 25-35W-ból 99% igényét bőven lefeded, az meg bármibe belefér ha nincs játék. Minden másból (videó, bármi) meg így is többet el tud végezni mint 10 éve 65-100W-ból.
Casual gamingre ott egy APU vagy vmi nagyon belépő cucc, 70-100W teljes konfigra, nem papírvékony noti, minipc-be ez is befér, mITX-be röhögve. 4060-as konfig meg 150-200W FHD-ra fullos.Ehhez képest egy valamikori 2/4 konfig, bármilyen mobil gpu erősen nem ez a használati szint volt emlékeim szerint. Munkára is küzdeni kellett vele. A Skylake az első élményem ami már olyan szint volt, hogy nem kellett sakkozni vele mit bír.
(Hirtelen végigfutva ilyesmik voltak nálam:
notik: i5-540M, i5-6440HQ, i7-3517, i5-6440HQ, 5500U, 5600U
mITX házban (nem elsődleges desktopként kb. 2009 óta): Nvidia ION (Atom 330), G3220/40/58 (IGP-vel és 7750-el), A6-3620, 200GE, 4650G)szerk: Desktopon mATX-em van Phenom II óta (2009 talán?).
Ja és túl sok gép:
1. Desktop: 5600G
2. a mini szerver ami alig megy: 4650G
3. 5500U és 5600U saját noti (még covidnál kellett valami pluszban iskolához a gyereknek is, persze az is úgy jött, hogy majd az egyik desktop helyett)
4. 2db céges noti, feleségemé és az enyém.
5. közben volt már egy mini pc is, de azt eladtam.
6. Pi4, pár droidos box, tabletek
ja, megvan még az Ivy-s noti is.És akkor ez felfelé torzítva 4 emberre van... akikből kettő 4 és 9 éves.
-
sb
veterán
válasz
phulee #62289 üzenetére
Hááát, igen. Ebben is volt változás... a sok DIY után az évekkel ezelőtti utolsó (addig folyamatos) csere már arról szólt, hogy működjön és hagyjuk egymást, nemhogy fűrészelni nem fogok, de már jobb ha egyben adják, bekapcsolom és ennyi.
Aztán lehet, hogy azóta túl sok idő telt el mert elindult a kis hangya, hogy most jó lenne valami újat összerakni.
Sajnos racionális ember is vagyok, így ezzel még a miért (nem csak pénzben, időben is) kérdés is mindig újra előjön.
Ha a DIY jutifalat érzés győz akkor nincs gond, max akkor akár az összes verziót meg lehet építeni ha az első megoldás nem lesz az igazi. -
sb
veterán
válasz
phulee #62249 üzenetére
Most fordítva ülök a lovon. Egyik sem musthave, nincs olyan amire rá tudom mondani, hogy kell és abból nem engedek. Ami volt funkció/felhasználás korábban, az is lehet, hogy már idő közben átalakult, nem szükséges csak félig.
Lehet, hogy túl sok már a gép itthonés az upgrade is felesleges (közben meg elég drága...), ezért nézem inkább a variációkat a félig szükséges igényekre.
Ill. van egy olyan elméletem amit itt is tartok: sokféle jó megoldás van már ami 5-10 éve nem létezett:
- Játék kell? Noti szóba sem jöhetett.
- Komolyabb munka? Arra se volt elég egy noti. Meg egy mITX gép is necces volt.
- Mini pc? Még nem is létezett...
- Szerver kellett alacsony fogyasztással? Ott meg nagy gép nem jöhetett szóba.
Ma meg ezekre egy rakás variáció megfelel már, akár külön, akár egybegyúrva.@Francia91
Most jött szembe egy RX580 vs 8700G játékteszt. Az én elmémben még egy jó belépő dvga-ként él, főleg a 8GB-os (nekem egy 4GB-os RX470-em van a szekrény mélyén), erre most szembesültem vele, hogy gyk. egálban vannak sok esetben. Durva. -
sb
veterán
válasz
phulee #62234 üzenetére
Épp ezért volt külön a NAS, de mivel már a filmek sem pörögnek, saját fotó/videó meg elég ha felkerül időnként és ritkán elérhető (sebesség meg akkor sem kell)... és már egyéb ott tárolt dolgok sem folyamatosan kellenek, így jelentőségét veszítette.
@Pista0001
Lásd fentebb, backupnál azért több kicsit, média szerver még fut rajta, képek/videók néha jó ha elérhetőek. Igazából nem is a fogyasztás kérdés, mert most sem futtatom 7/24-ben, néha úgy marad, akkor megy, néha 2 hétig nincs bekapcsolva.Helyügyileg többet kell kerülgetni. (Két szobán végighúzott LAN kábel végén nincs a legjobb helyen, a router mellett meg nem fér el.
)
De úgy összességében felesleges kicsit.Közben már a desktop gépemhez hasonló cpu is került bele. Minek erre egy 4650G/5600G kraft, gondoltam... és a paneltáp is csak áll benne. Az évek óta dvga nélkül használt desktopba is átrakhatnám. (Aztán jött a kisördög, hogy ha upgrade-elek akkor hátha mégis kell majd dvga is.)
Ja és legalább visszahozna valamit az indokolatlan AM5-re váltás költségéből a 2gép->1gép csere.
De mondom, ezek egyelőre csak lehetőségek gondolatban, semmi más. Lassan letisztázódik ház/táp/hdd ügyben mik a lehetőségek és aztán eldől. -
sb
veterán
válasz
phulee #62228 üzenetére
Az SFX mindenképpen sokkal jobb helyügyileg, a cpu hűtő felett különösen, de mint az ábra mutatja, nehéz jó/halk/megfizethető cuccot szerezni.
A szellőzés miatt pedig minden nagyobb egység elhelyezése gond lehet, kis helyen minden útban van.
Ezért is hülyeség az én kimaxolt koncepcióm, ha dvga, ATX táp és 2-3 3.5"-os HDD is kellene bele.
A szerver nálam anno (10+ éve) elsősorban HTPC volt, tök más konfiggal, először az ilyen jellegű használat ritkult meg, majd NAS lett inkább, de mostanában erre a célra is ritkán kell. Szinte mindig ki van kapcsolva, nincs nagy tárolgatás/elérés rajta, inkább backup. Innen jött, hogy racionális lenne megszüntetni... viszont helyügyileg összevonni meg lehet, hogy macerásabb, mint az ábra mutatja.
szerk: SSD-im lennének, abból is sok kisebb van, 500-1TB-os pár darab. Most az átszervezés kapcsán azokat eladogatom majd és már van 2x2TB 4.0-ás is, mert a felmerült miniPC-s setupba az lett volna egyszerűbb, lévén, hogy oda 1db 2.5" fér csak, azokból meg 2TB felett nem nagyon van élet, SSD-ből viszont azért elég drága a tárhely, NAS jellegű cuccokra meg felesleges is nekem.
Most egyelőre még az egyik SSD is fiókban, a másik gépben, 3.0-án. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #62224 üzenetére
Nem tudom, milyen erős konfigot szeretnél... meg hogy tul.képpen mit is szeretnél egyáltalán, én kifogytam az ötletekből.
Teljesen jogos mert még én sem, már írtam párszor, hogy kavarog pár setup a fejemben, igazából többhöz nézelődök aztán amikor kiderül, hogy megoldhatatlan/f*sság/drága/kényelmetlen... akkor majd válaszom azt ami reális.
V4-nek megvágod a tetejét, U3-nak az előlepját, és mehetnek a 120-140mm-es Noctua-k (előbbibe persze csak slim, egy SFX táp fölé)!
Na ezt viszont tudom, hogy ilyenekhez nem értek. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #62210 üzenetére
Köszi. Közben nézegettem a Jonsbo házakat, ezt a kettőt is megnéztem de szellőzésben gázosak lehetnek. V2-őm vagy annak valami klónja volt anno, arról írtam nemrég, hogy hogyan rekedt bent a meleg. 20-30W-os full konfig is szépen felfűtötte letekert ventikkel.
HTPC-ket inkább kihagynám. Viszont most, hogy írtad, rájöttem, hogy van a szüleimnél még valahol használaton kívül egy ősrégi Modecom Feel 105 ház is. Szép zongoralakk/ezüst(fólia).
(Nekem meg egy Feel 202-m valahol a szekrény mélyén, az milyen jó volt anno... a másik már akkor sem.
)
-
sb
veterán
válasz
phulee #62193 üzenetére
Köszi.
Elsősorban az új, első tápos C6-ITX jelzésűre gondoltam. SFX táppal biztos elfér ebben is mATX lap, de ATX táp mellett ránézésre sajnos nem fog. Még ha maga a lap alá is tud lógni, bármilyen magasabb komponens, ram slot már nem lesz oké. Bár lenne még hely a tápot jobbra húzni...
A régi C6 csak B opció, a cpu hűtésre előnyösebb lenne ha maradhatna vmi nagyobb torony. Persze ha ezen múlik akkor alacsony hűtővel is el tudok lenni 65W-os cpu-val.
Továbbra is a több 3.5" HDD tűnik a vízválasztónak. Egy hely szinte minden házban van, a desktop gépben most is 1db van, elég is lenne, csak ha a szerverrel vonnám össze akkor kéne a 3db (némi redundancia miatt). Ha lemegyek 2db-ra az még kicsit segít, de igazából hely a nagyobb házakban van, a kicsikben meg kb. mindegy.Ha lenne dvga akkor pl. ide sem szívesen raknék be HDD-t alulra, mert a szellőzést erősen rontja, már 1db is, de talán még azzal elvan egy kisebb dvga. Ha fizikailag megvan a hely akkor meg igazából 2-3db is befér. Jonsbo Z20/D30 típust nézegetem, 250-es dvga mellett elől marad annyi a táp alatt, hogy elfér egymás felett több HDD is.
Vagy C3 Plus, ami magasabb és ott alul fér el több HDD...Persze ez már nem kis méret, sajnos úgy látom ez az optimum ha nem engedek a többiből. De lapból is nagyon bekorlátoz/drága a valós mITX méret, ahogy látom a friss hsz-ekből, a sok évvel ezelőtti halk SFX szenvedésem sem a múlté...
Lehet, hogy célszerűbb lenne mégis megtartani a két gépet külön, a fő gép 0-1db HDD-vel és dvga-val vagy anélkül, ATX táppal. A kis szerver pedig 2-3 HDD-vel, de dvga nélkül, paneltáppal. Ebben a formában mindkettő befér egy 20x20x25 és egy 20x25x30-as kockába és nincs gond.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #62189 üzenetére
Érdekes kialakítás, de nem rossz! Az N3 még jobb, full magas dvga is befér.
Mondjuk nekem nem kell ennyi HDD, az mITX korlát meg lapból sajnos hátrány (AM5-re váltanék ha fogok...) nekem de még így is egész korrekt megoldás.@AxBattler
Köszi, ez se szokványos... itt meg a táptól idegenkedek. Bár rég volt, de TFX-ben se találkoztam még halk, idle-ben kb. hangtalan táppal.Lehet, hogy túl extra az igényem. Most egy CM Silencio 352 a nagygép (5600G, 1x3.5", ATX táp, semmi más.
) és Sharkoon CA-M a szerver: 4650G, 3x3.5", paneltáp.
- Dvga nélkül a CA-M-be is összevonhatnám a két gépet paneltáppal és megvagyok.
- Dvga-ból is beférne 250-ig, ami nekem elég ha mégis szükség lesz rá. A gond, hogy ott a tápot is cserélni kell ATX-re, úgy már elég zsúfolt lesz. De végül is elférne... HDD-k nélkül, csak a nagy gép leskálázására, átköltözve abba. Maradna mellé a szerver külön.
- Vagy ennek a helyére jönne egy a CM352-nél kicsit kisebb ház és minden elférne: kisebb mATX deszka, ATX táp, 250 dvga és a 3x3.5". Bónuszként ha a toronyhűtő lehetőség is megmarad az se rossz.Az mATX miatt valami klasszikusabb felépítés lehet jó, ilyesmiket is látok még ami jó lenne: Z20, D30. De ezek már csak kicsit kisebbek mint a CM352... nyilván ha be kéne férnie mindennek, nagy csoda nincs. A HDD-ket kéne átgondolni, 1x3.5"-ig viszont szinte bármilyen kisebb ház elég lenne, lásd CA-M vagy C6 verziók (már ha ott a táptól elfér az mATX valahogy).
-
sb
veterán
válasz
sasNAXO #62187 üzenetére
Nem jártam még arra, ennyire nem volt komoly a dolog, csak ahogy kavarognak a lehetőségek úgy ez is bevillant már egyszer.
Még nem voltak desktop APU-k amikor nézelődni kezdtem. Minipc/noti lett volna lehetőség. Dvga-m sincs évek óta, az is csak opcióként jött, ha mégis kéne később akkor mi legyen a megoldás. Aztán közben már megjelent a desktop APU is, stb, stb... Minipc/mitx-nél én is inkább egybe raknám, mint külön. Csak itt meg már kezdek lassan visszakanyarodni a kisebb normál ház felé.
Dvga+paneltáp is kiesik, mITX lap is csak aranyáron van egy-kettő.
Kis gépet pedig úgy szerettem eddig is építeni, hogy nem volt benne se dvga, se rendes táp, azért hűthető legyen és összerakni se legyen rémálom.
Úgyhogy, lehet, hogy marad a kisebb mATX cucc... főleg ha egybeborítom a szerverrel is.
Ha már itt tartunk, újra megkérdezem kicsit módosítva: 2-3db 3.5" HDD-re és esetleg kisebb dvga-ra kisebb fajta mATX ház javaslatok? Múltkor HDD nélkül 1-2 tipp érkezett, ill. láttam a 400mm körüli másnak szóló tippeket de azt már kicsit nagynak találom. 300-350 közötti magasság/mélységig mik az opciók? (Egy kicsit alacsonyabb C3 Plus pl. jó lenne.)
-
sb
veterán
válasz
sasNAXO #62181 üzenetére
Köszi, akkor ez mélyvíz (nekem), nem valami kész megoldás...
@AxBattler
Köszi, 1-2 megoldást kerestem már én is de többet nem és ezek nem voltak meggyőzőek számomra, pl. táp integráció nélküli házak... vagy láttam full megoldást is ami 3x annyi mint a vga amit beletennék, az sem az igazi.Ezért érdekelt, hogy aki foglalkozott már ezzel hátha tud jobb megoldást ajánlani mint amibe én 10 perc alatt belefutottam.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #62169 üzenetére
Arra válaszoltam.
Úgy értettem, hogy ott (ill. előző hsz-ekben linkelt, meg még 2-3 cikkben külön amit olvastam) nem láttam konkrétan mást még előbbre időben, hogy mikor követné pl. a desktop megoldás ezeket. A desktop később szokott jönni rendre.szerk: A külön gpu-s cikkben pl. volt említve egy Kraken Point is RDNA 3.5-el, nem tudom az pl. hova jön majd és mikor...
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #62164 üzenetére
Lehet, hogy rosszul értelmezem vagy nem láttam még minden tervet de eddig ezek a mobil apu-k és azt még nem tudni mi jön ebből desktopra később, nem?
Amúgy a Halo egészen más lesz, 500GB/s ram sávszélességről írnak és 32MB inf. cache-ről. A Strix Pointnál maradna a normál felépítés az eddigiek alapján, ott a ram sávszélesség limit is marad. Egyébként 70-130W TDP-t olvastam a Halora.
-
sb
veterán
válasz
KaqXar19 #62148 üzenetére
Szvsz a 2.5G LAN nehéz ügy. Sajnos desktopon valahogy ezeket lespórolják, pedig a lapok *** drágák lettek. Most nézegettem végig, hogy minipc-n egy rakáson nemhogy 2.5G (meg USB4-ek, PD, DP...), hanem dupla 2.5-ös megoldások vannak. Persze azok meg NAS-nak nem alkalmasak, 1x2.5"-on felül max M.2-esek férnek még el.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #62027 üzenetére
Te kicsit másról írsz de nyilván ezek is igazak. A (nagyobb) terhelési fogyasztás is így viselkedhet, de ezt általában könnyebb megoldani, pbo is kilőhető, frekik, feszek fixen vagy mással, TDP/curve optimizer, stb... szépen leszabályozhatóak. A full fogyasztás ezzel szerintem nagyon kényelmesen belőhet az igényeknek megfelelően (Ahol számít ott én ezekre is figyelek, vmi optimális undervolt/lefelé módosított curve, stb... a számomra ideális sweet spot. Kevés teljesítményvesztéssel nagy nyereség.)
Amiről én írtam inkább az idle és 1-2%-os terhelések. Ott a chiplet IF számít sokat és a boost séma, utóbbira a legegyszerűbb az energiaséma menedzsment. Erre írtam korábban, hogy ha nem agresszív akkor nincs azonnali boost, nemhogy pbo, de még visszavett órajelet sem emel kis terhelésre.
Ezeket szerintem kevésbé ismerik, nehezebb is belőni, hiszen nem egy max limit a rendszer számára, és sokan nem is foglalkoznak vele. Pedig jóval többet mehet a gép 0 terhelés közelében ahol lehet, hogy 30-40W különbség van és érdekesebb, mint max load-on, hogy most 90W-on vagy 110-en áll meg a vége. Az inkább hűtés/tápméretezésben lehet kérdés, nem hatékonyságban.Az ablakmozgatás nálam konkrétan a dvga miatt ugrott... mivel a másik már az energiaséma/turbo kordában tartása miatt nem volt gond. Előtte természetesen a cpu boost is rátett még egy lapáttal, ahogy írtad.
Majd harmadik lépésben az APU-val még kisebb volt a változás, gpu(vram ami ugye nincs) oldalról, az energiaséma cpu oldalról ugyanúgy korlátozta, a harmadik faktor pedig a monolit felépítés volt. Sokkal kevesebbet tesz hozzá pedig a sima konfig 3600 Ram/1800 IF-hez képest itt 4400/2200-as setup volt, és az igpu miatt a soc is jóval több feszt kapott.A monitoros rész viszont nekem új volt amit írsz. Nincs friss tapasztalatom benne, én vagy kb. 10 éve használtam dupla monitort, akkor sajnos azonos felbontáson/frekin is sz*r volt. Ezek szerint ma azzal már lehet próbálkozni.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #62025 üzenetére
Ram tuningnál alapból szerintem az IF-et is utána húzza egy adott frekiig, most fejből meg nem mondom melyik Ryzen szériánál milyen freki felett kezd el visszaváltani, de addig húzza fentebb. Ha auton vannak a feszek akkor azokat is tovább tolja automatikusan.
Szóval pl. asszem egy 5600X default: IF: 1600MHz, ram: 3200Mhz. Ramokat 3600-ra rakva pedig az IF 1800-ra emelkedik és ehhez sokszor a SoC feszt is fentebb tolja úgy is ha máshoz nem nyúl az ember.Amúgy meg helyzetfüggő a dolog, ahogy írod. A nagyobb ATX tápoknak azért eléggé beesik a hatásfoka 10-20W-nál, hiába Gold, semmit nem mond alatta sajnos, de abban igazad van, hogy mivel nem tudjuk általában, ez panelnél sem egzakt, hogy mennyivel lesz jobb.
A többit meg általánosságban írtam, én sem használok most több kijelzőt, de a kolléga írta, hogy neki lesz. Az instant bukó - ill. inkább úgy fogalmazok, hogy egy olyan faktor ami miatt abból a szempontból kell megvizsgálni a konfigot.
Dvga fogyasztásban Computerbase-en érdemes szétnézni.
Ott mérnek 60 helyett 144Hz-en, Youtube videót, több kijelzőt és ablakmozgatást(!) is. Felismerve, hogy ezek elég sokat számíthatnak. Ezek vagy direkt, vagy bug formájában 10+ éve megvannak egyik-másik gyártónál/driverben.
Emlékszem, hogy talán Radeon 4850 idejében írogattam itt a fórumon, hogy több monitornál ablakmozgatásra tizedmásodperces ütemben oda-vissza állítgatja a gpu+vram órajelét 2D és 3D órajelek között. Fogyasztás +50W, közben pedig remeg a kép mint az állat, mintha épp elromlana. talán onnan indult az az AMD "megoldás", hogy több kijelzőnél a vram frekit fixen maxra állítják.Úgy nem volt képremegés és csak +20-30W.
4K60p viszont alap felállásnak számít, arra nem kell semmi extra.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #62001 üzenetére
Szvsz jóval nagyobb a különbség a gyakorlatban.
Több tényezőtől is függ:
1. Az APU-k a monolit felépítés miatt kevesebbet fogyasztanak, terheléstől függően 5-15W lehet kb.
2. Az Idle különbség nem sok, de ez a gyári defaultra vonatkozik, Ryzennél ugye szinte alap az IF/ram(/SoC) tuning, szinte senki nem alapon használja, hanem feltolja amennyire optimális, az idle és light load terheléseknél is eléggé meglöki a fogyasztást, inkább a 10-15W tartományba ugrik komoly terhelés nélkül is. És itt is a chipletes felépítésnél ugrik jóval nagyobbat.
3. A dvga-k között is nagyobb lehet a különbség, nagyon modellfüggő, hogy 5-15W között mennyit kér pl. idle. Ugyanaz a típus, de más modell és rögtön ugrik a dolog.
4. Ha van extra, pl. a több kijelző ilyen, az is számít. több kijelzőnél AMD-nél 10+ éves hagyomány, hogy maxra ugrik a vram freki. Az dvga-n szintén alapból +15-25W.Nekem a 2700+RX470 simán 60W körül ment idle-ben. Light load, ami tényleg csak 0.5-1%, pl. annyi elég, hogy nyitva vannak az ablakok, pl. Firefox, háttérben, még csak nem is előtérben és ez felugrott 70-80W közé. Ha valamit kattintgatsz, csinálsz kb. ugyanez. Persze ez a fentiekkel együtt, if/ram tuning, valami agresszívabb (nem power saver) energiaséma... tehát egy átlagos konfig.
Alap if/ram freki 5-10W-ot levesz, power saver még pár Watt, 45W körül idle simán megvolt a tesztekben is kb. látható/elérhető érték de a gyakorlatban kevesen használják így. Inkább a fenti beállításokkal fut. És még erre jöhet rá egy többmonitoros extra.Ezzel szemben az 5600G (jóval nagyobb) if/ram tuning mellett is 40W körül van ugyanebben a felállásban idle-ben. Power saver séma meg 30-35W közöttre leviszi. Light terhelésen is elvan 50W alatt. Tuning nélkül erre nem emlékszem mennyit mértem, olyan sokat nem jelent, de ott már 30W alatt lehet szvsz idle-ben. (A paneltápos 4650G-m már inkább a 20W-hoz van közel emlékeim szerint.)
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #61943 üzenetére
Akkor most lottószámokra gondolok...
Nézegettem és ez az egy merült fel bennem, hogy milyen jó lenne ha elől lenne a táp.
SFX-el gyk. bármilyen lap befér kb. ránézésre, ATX kapcsán viszont már szinte biztosan nem lesz elég a magasság a lap felett.
Mivel kb. mindkettő musthave nálam így most még arra is gondolok, hogy 5cm-el lehetne mélyebb a ház.DeskMeet/Mini: Szerintem sem rossz. Legalább van alternatíva, a Mini remélhetőleg olcsóbb lesz kicsit, a Meet meg nekem még mindig jó kompromisszumnak tűnik a lap feature settel, ATX-es házzal.
-
sb
veterán
Akit esetleg érdekel: kapható a DeskMeet X600, mindfactory.de, 225 EUR.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #61876 üzenetére
Inkább én írtam talán félreérthetően.
Az új áras vonal részemről inkább csak extra volt... csak annyi volt a megállapításom, hogy abban a relációban nézve sajnos nem drága az APU. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy az IS drága... meg minden. (AM5 vonal + dvga-ból bármi).5600G vonatkozásában max egy dolog volt amiben ellentmondtam: hogy kicsi az előrelépés, ipg-ben azért dupla az új.
De ettől még igaz amit az árról írsz, csak erre nem reagáltam külön: ettől még nagy és indokolatlan sajnos az árkülönbség. Nem éri meg a csere önmagában.
Sőt, még a használt (meglévő) 5600G vs új 8600G sem torzítja a túlzott árkülönbözetet mert újan is jóval olcsóbb az 5600G.Egyszerűen nincs olcsó belépési pont új platformon. Ahogy Renoir-ból sem jöttek az elején Pro-n kívül cpu-k, majd a 4300G OEM maradt örökre, úgy pl az 5300G is... AM5-ön meg most fejből nem is tudom egyáltalán papíron/OEM oldalon jött/jön-e bármi olcsóbb cucc. Azt tudom, hogy mobil vonalon sincs kisebb Phoenix, ott is régi architektúra jön csak ki lentebb.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #61872 üzenetére
Fura, de nekem fordított élményeim voltak, igpu-val nem volt gondom, dgpu-val többször voltak fura driveres anomáliák. Valahol az RX 7770 ZeroCore-tól kezdve amikor nem kapcsolt vissza a monitor, egészen az RX 470-ig, ott is valami anomália - talán hibernálás után. Mondjuk mivel igpu-val nem játszottam simán lehet, hogy sok potenciális problémából kimaradtam.
A fenti upgrade hsz-re még visszatérve, az APU teszt topicban fejtegettem, hogy új hw-eket - némileg igazságosabban mérlegelve - egyébként nem annyira gáz a 8000-es sorozat. Drágának tűnik (ahogy ma minden), de inkább az AM5+DDR5 drága... sőt, a DDR5 sem annyira drága már igazából.
- A 8600G 90k újan.
- Az 5600G is itt kezdett, sokáig 80k körül volt. (És, hogy nincs nagy előrelépés az azért nem triviális, a gpu kb. 2x gyorsabb, szerintem az nem kevés.)
- Egy 7600 (ugyan játékra jobb, de minden másra alig van különbség) 80k.
És akkor az árkülönbség, ami minimálisan marad dvga-ban kb semmire nem elég, 1030, 1650, 6400, 6500... mind jóval drágábbak.Nyilván én sem ezekben az árakban gondolkodom itt a ph-n, de mégis így lenne korrekt... ahogy lesz majd vélhetően 60k a 8600G is, használtan valószínűleg olcsóbb is.
(És akkor itt ne menjünk bele a régi árakba, jelenleg AM4-en vagyok, életem legdrágább alaplapja 35k volt, minden más talán a 25k-t érte el max... cpu-kból közép/alsó középkategóriát soha nem a 80-90k között vettem. Az, hogy nem nagyon van olcsó belépő szint egy másik, sajnos valós gond.)
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #61860 üzenetére
Abszolút számít nálam is. Egyrészt a pénz az pénz, mindig van jobb helye, ha valamire felesleges.
Meg már csak azért is, mert hiába érzek késztetést a cserére és DIY élmény kiélésére... a legutóbbi ilyenekből már sikítva menekültem idő hiányában. Akkor meg minek... szóval még ezért is vacillálok egyelőre. Ill. várom/vártam az újabb opciókat, lásd desktop APU-k megjelenése.
Mindent aszerint érdemes belőni, hogy mik a prioritások, pl. nálam az RX470 azért rádobott 10W-ot legalább, meg a chipletes cpu, jól megküldött IF/ram frekikkel is rádob még 15-20W-ot az APU-hoz képest. Persze ez sem egy nagy tétel a végén forintban, de ha abszolút nem kell játék - nekem nem kellett - akkor felesleges, fogyasztásban, hőben, méretben, mindenben...
Amire te tervezed arra jobb a dgpu-s megoldás szerintem is, ahogy írod.
Anno nekem is volt ilyen váltásom, még Llano korszakban, akkor épp jól jött egy kis plusz gpu kraft, árban szintén jobban jött ki. Akkor szó nélkül cseréltem én is APU-t cpu+dvga kombóra. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #61859 üzenetére
Akkor még egy kiegészítés: előtte nem APU+dgpu-m volt, Ryzen 7 2700 + dgpu volt a felállás.
Ebből lett 5600G, dpgu nélkül (jelenlegi konfig)
És új konfignak is elsősorban egy dgpu nélküli 7840HS minipc volt a cél amíg meg nem jelent a desktop APU.
Utána pedig 8600G jött be opcióként, szintén dgpu nélkül... de ha kellene dgpu akkor bővítési lehetőségként megmaradva.Ahogy fentebb írtam...
És az is fontos, hogy játék gyakorlatilag nem volt, ezért is került cserére a 2700+dgpu konfig anno. Az újnál pedig más a szempont, NPU és erősebb gpu, tök más célra.Tisztában vagyok vele, hogy gyorsabbak a sima cpu-k és játékra jobbak. Viszont általános használatra meg alig van lemaradása az APU-knak, de a lényeg, hogy nem mindig a játékból kell kiindulni.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #61852 üzenetére
Kilőtted a legkevésbé releváns dolgot.
Ez most egy spec. egyéni "hülyeség". Alapvetően most sincs dvga-m (ill. van, de a polcon egy RX470 meg egy RX6600XT), G-s APU nekem elég, G-sre is váltanék alapból. Ami plusz, hogy machine learning érdekelne és a Phoenixben már van NPU... viszont ha tényleg kezdenék valamit a témában akkor nem ártana utána egy dvga sem.
Csak ennyi a fura, ellentmondásosnak tűnő kétféle konfig irány.
A harmadik 5600G->Phoenix váltási okom meg szimplán, hogy belemászott az agyamba...
@TurboK0
...annak ellenére, hogy racionálisan abszolút nem éri meg. Egyetértünk.
Az igp vs dpgu-t értem amit írsz, de én más szempontból is nézem, főleg ha már ITX topicban vagyunk, ha valami overkill, hiába 10x gyorsabb ha más szempontból hátrányos. Lásd TDP, méret, stb... persze ami észszerű keretek között megoldás lehet az játszik nálam is, pl. downclock az alapból túl erős/sokat fogyasztó hw-re, stb... de ez is csak bizonyos szintig működik. Nálam a fentiek alapján igp vs dgpu-t az dönti el, hogy szükség van-e a sokkal nagyobb kraftra. Ha nincs akkor valószínűleg kimarad, hiába jobb árban vagy perf/price-ban.szerk: Az M.2-kkel nekem nem volt gondom, ahogy kiürült a gép és maradtak dvga nélkül úgy lett feleslegesen sok helyem.
A legolcsóbb A320+200GE-s gépbe is 2db M.2-t raktam be, a desktop B550-be így 3db figyel. Addig raktam amíg volt hely.
De igazából csak azért mert volt egy marék kisebb (500-as) SSD-m itthon. Ha komolyabban kéne a tárhely és pl. a pár extra PCIe is másra kellene akkor simán lecserélném nagyobbakra és nem vacakolnék itt a kicsikkel. Igazából ennek semmi értelme, csak ha már volt mindkettő akkor bekerültek.
Szóval ha valós az igény akkor ahogy írod: a PCIe-kkel, akár második slottal, akár a dvga feláldozásával megoldható. Ha tud a lap PCIe bifurcation-t akkor az x16 is felosztható lenne 4db x4-re. De ahogy nőnek a meghajtók úgy látom egyre egyszerűbbnek a kérdést ezek nélkül is.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #61788 üzenetére
Ez nálam is így van kb. Az 5600G csak a dvga-s konfigból maradt meg nagy táppal és most is az a kérdés, hogy lesz-e még valaha dvga-m, hogy megtartsam (játék nem lesz, de hobbi kódolásra esetleg érdekes lehet).Sok opció forog a fejemben, nincs még kialakulva mi lesz. Az eddig felállás a:
- 1. gép: desktop: nagyobb cpu+dvga+450 Gold ATX
- 2. gép: miniszerver 200GE+HDD-k+paneltáp volt
Viszont már a szerverben is 4650G van, közben meg egyre kevesebbet használom... és a desktop gépből is kikerült a dvga. Összeértek, csak minek?!4650G vs 5600G.
Desktopnak már írtam párszor a minipc-t 7840HS-el, ami szimpatikus lenne, de mióta megjelent, egy 8600G+paneltáp kombó is megfordult a fejemben ami kielégítené a DIY sz*rarkodási vágyam is.(úgy látszik rég csináltam, mert legutóbb már elegem volt belőle, csak működjön és ennyi.)
Vagy maradhatna ATX táppal a 8600G és később jöhet új dvga mellé.
Esetleg összevonom a szerverrel, mert már az is overkill, meg minek... plusz egy 6-8 magos erős APU is elketyeg már hatékonyan szerverként is a háttérben ha épp nincs aktívan használva.Ha már itt tartunk:
Kicsit nagyobb, 300-350mm mélységű és/vagy magasságú házból miket tudnátok ajánlani? Esetleg olyat amiben elől/belül van az ATX táp. -
sb
veterán
válasz
TurboK0 #61786 üzenetére
Így van.
Nálam "nagy gépben" is 120W körüli dvga volt anno, oda is elég lett volna kisebb, de akkor legalább 400W körül voltak jobb tápok és az kellemes túlméretezés (kb. 2x terhelésen) volt. Végül Seasonic Focus Gold 450W lett. Azóta csak 5600G-vel megy: 30-90W között konnektornál mérve, az átlag se lehet 40-50-nél több. Szóval overkill, de megtartottam, mert hátha kell még, úgyse nagyon van jobb választás.A kis NAS/HTPC-ben meg paneltáp megy soksok éve, épp a fentiből kiindulva, nagyrészt idle-ben van, ott 15-25W körüli értékekről beszélünk HDD számtól függően, load kb. soha nincs, light load-on meg 35-45W lehet, de az 1% alatti tippre a működésből.
TFX-es gépem is volt anno, akkor nehéz volt tápot találni, nem is volt halk. SFX-ből is alig volt, most valamivel jobb a helyzet, de ahogy épp múlt héten szétnéztem úgy láttam igazán halk most is alig van. BeQuiet ATX-em volt régen ami szuper halk, az SFX tápjaiknál jóval fentebb van sajnos a hangerő görbe üresen is.
Pont az említett Chiefteketek láttam tesztben az egyik halk típusnak. (Persze az meg közel sem Gold, de talán annyit hoz az is a fentiek alapján, hogy nem 5-600W-os.)
szerk: Ha már energiagazdálkodás, akkor még egy tipp.
A Windows max/saver energiasémája között sok minden eltér, cpu órajel fel/le állítás agresszivitása, core parking, pcie átvitel visszavétele és energiatakarékossági szintek állítása (SSD-nél), SSD timeout-ok, stb...
Ezeket fixen átállítani nem jó, mert power saver-ben érezhetően lelassul a gép, SSD, nincs reszponzivitás. Viszont idle-ben sokat hozzátesz a fogyasztáshoz a performance séma.
ParkControl és hasonló progikkal állítható automata módon is, pár sec idle utána sémát vált lefelé, egy egérmozdulatnyi terhelésre pedig visszavált. Így marad reszponzív és gyors a gép, de ha idle-ben van akkor 10-15W-al kevesebbet is fogyaszthat. -
sb
veterán
válasz
viperabácsi #61780 üzenetére
Nem egyformán gondoljuk akkor az ITX építést. Én azt gondolom a mérethez képest a legerősebb hardvert építem meg , ésszerű keretek között.
Nálam az észszerűségből egyenesen következik, hogy egy negyedakkora házba nem ugyanazt a konfigot raknám. Szerintem mITX-nél ez a nulladik pont ha nem az extra sz*pást keresi az ember. Amikor mITX-et építettem akkor szinte mindig 100 (APU) vagy 150-180 (dgpu-val) konfig alatt gondolkodtam.
Második lépésben pedig - ha észszerűség továbbra is a cél - akkor pedig adja magát a hatékony hw. Mivel a teljesítmény a feszültséggel nem lineárisan skálázódik (ill. más komponensek is beleszólnak amik szintén nem arányosan fogyasztanak, pl. gpu vs vram), ezért 10-ből 9x sokkal jobb a hatásfok uv/uc mellett... vagy valami gyárilag hasonló módon belőtt - akár noti komponensek - esetén. De cpu-nál curve optimizer+egy teljesen egyszerű tdp limit, vagy dvga-nál a tpd limit visszavágása is elég okosan skálázódik lefelé. És ezek már az "egycsúszkás" megoldások, lásd még: energiasémák, vagy mini pc-knél (de igazából bárminél) biosban belőhető TDP-k. Ezek out of the box mennek gyakorlatilag. Vagy lásd leszabályzott noti dgpu-k...
Alacsony fogyasztás, magas perf/W-ot gyk. csak ezzel érnek el gyári megoldásoknál is.Szerintem ez az ami a legnagyobb hatékonyságkülönbséget adja észszerűen. Vagy marad a 300W berakása és aztán mással lesz szívás. Vagy ahelyett 200W-os hw berakása, vagy pár klikkel a 300W-os konfig megy 200W-on, mondjuk 90% teljesítménnyel.
És itt természetesen a Wattok fiktív számok, a lényeg, hogy minden szinten nagy előny érhető el, akkor meg miért ne? Az is nyer akinek hangtalan lesz a gépe, mert lehúzott 50-70W-ot belőle, és az is aki annyival erősebb hw-t tud berakni kényelmesen hűtve.szerk: Hogy a tápra is visszatérjek, ilyenformán én tápból mindig azt éltem át, hogy kerestem a minél kisebbet, 300W körülit, aztán nagyítóval se találtam sokszor.
-
sb
veterán
A C2-be is befér ami kisebb mint a C3.
Ill. még Sharkoon CA-I/Coolcube V3 régebbi házak voltak hasonlóak amibe befértek a lefelé pár cm-rel (ill. oldalra is minimálisan) hosszabb mATX lapok, H81M-HDS nekem is volt benne anno. Bár ezek már nem kaphatóak de gondolom ma is gyárt valaki ilyet, anno is eléggé egy kaptafára készültek több gyártónál ezek a házak. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #61541 üzenetére
Nálam az említett gép HTPC/NAS célokra volt: a cpu 35W körüli, de az idő nagy részében 5-10W körül elpöfögött, 3-4db 3.5"-os HDD viszont bent volt a házban direkt hűtés nélkül.
Ennélfogva tök más jellegű az építés, víz szóba se jött, sőt, a cpu venti+házventik köré volt építve, hogy mozgassák át a levegőt. Vízhűtésnek ebben haszna sem lett volna csak hátránya. A táp is panel volt, tehát az sem szellőztetett, a többi meg sima fizika, a letekert ventiknek nagyon kicsi a légszállítása és itt a ház negyede egy zárt rekesz azoktól távol. Ennyi volt a gond. Azóta ugyanilyen, de kéményes házban van, azon szépen átmegy, nincs bent rekedt meleg.Most a C6-ot, Z20-at, DeskMeet-et, stb... teljesen más célra néztem, eleve kicsit nagyobb méret, 65(88)W AM5 APU-hoz és opcionálisan ha szükséges akkor később dgpu-hoz. Itt a víz is szóba jön, kritikus a proci is, házventik más elrendezésben, normál táp is be lenne fogva. Ha lesz, dpgu lehetőleg minél inkább szeparáltan és kicsit nagyobb házban, azért nézem ezeket. Az már a teljesen halk géphez ami elvárásom szokott lenni már elég sok, alapvetően az APU dvga nélkül az elsődleges cél, az viszont simán megoldható ezekben a házakban. (Odafigyelve a kis-közepes 75-130W közötti dgpu is.)
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #61520 üzenetére
Nekem is volt benne 65W-os, de aztán jóval lejjebb mentem. De mint írtam nekem bemelegedésről volt szó, nem a cpu terhelt hőfok volt a gond. Az idle 10W-on elketyegő cpu-n meg a HDD-ken is látszott ahogy bekapcsolástól melegebb lett 1, 2, majd 3 óra múlva ahogy gyűlt a meleg.
Ez nálam valószínűleg a leszabályzott 4-500rpm ventiken múlt, azok oldallal (aljában) és hátul nem érték el légmozgásban a ház zárt részét. Mondjuk ez tervezési gond is, mert hiába van nagyobb légmozgás, ha van kisebb ellenállású szívó rész máshol.
A C6-ot épp most néztem és arra is húztam a szám pont, mert a full lyukas ház is lehet hasonló: beteszel egy ventit és nem húzza át a házon a levegőt mert 2cm-re tőle is be tudja húzni. De abban azért jobban meg lehet oldani, főleg mivel elég sok venti hely van benne és kb. minden oldalon. Ezt tuti át lehet így szellőztetni.
Bár inkább a jobban zártakat preferálom de méretre, kialakításra ettől függetlenül most meg is tetszett.
szerk: És közben rátaláltam a topicban a Z20-ra is. Áhh... rossz irányba haladok...@AxBattler
Kb. mintha nem az EU lennénk.
Minisforum.de ugyanez. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #61477 üzenetére
Ezzel az a gond, hogy nem mozog belül a házban a levegő, nincs átáramoltatva a teljes házon. Konkrétan az első-felső részében reked meg a meleg. Legalábbis nekem így nézett ki, pedig nálam az oldallap alul perforált volt és oda, valamint hátra a táp helyére is került 1-1 venti. Viszont leszabályozva annyira kis légmozgást generáltak, hogy így az említett részen bent maradt a meleg levegő.
Nekem 35W-os proci volt hasonló házban 3-4 HDD-vel. Terheléstől függetlenül szépen időarányosan melegedett be.
-
sb
veterán
válasz
sasNAXO #61513 üzenetére
Az AMD dgpu-iban is ott van az Infinity cache már régóta és nagyon sokat hoz a jóval erősebb gpu-k mellett is. Az APU-kba rakott gpu-k meg hatványozottak szenvednek a sávszélesség hiánytól, még a gyengék is.
Szóval sokat jelenthet, de eddig nem lépték meg. Pedig a cpu-kban szintén ott a 3D cache régóta.
Elég érthetetlen a dolog.@HUN_Sector
Azért a 40 CU-t megnézem mikor hova teszik be handheld-be. Oké, hogy gyors lesz - már ha vmi cache-el tényleg megtámogatják - de ennek jóval nagyobb TDP keret is kellene ennyi CU-hoz. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #61508 üzenetére
Volt már leakben korábban is, de jó, hogy egyre kevésbé kacsa jellegű.
Az lesz érdekes, hogy mi lesz a cache-el vagy vmi ráintegrált rammal. -
sb
veterán
válasz
sasNAXO #61499 üzenetére
Nekem méretre nincs vele gondom, szerintem mindegyik mérettartománynak megvan a célja.
HookR-nek is írom:
Viszont ez igazából ugye nem mITX, alternatívaként viszont szerintem reális. Elvileg 230 EUR lesz, 90k. Gyorsan rákeresve összesen 5db AM5 mITX lapot találtam, 60k-tól felfelé... ebben pedig van egy korrekt ház, a lap sem rossz 4 slot, úgy tűnik lesz finomhangolás, ellentétben a SODIMM-es MiniPC-kkel. 2.5GbE LAN, 3 kimenet, Type-C, egy valószínűleg korrekt táp, dvga lehetőség. Utóbbi kettőnek van előnye, hátránya. Ekkora méretben szvsz nem rossz így.
Eddig igazából a mini PC-ket néztem, alternatívaként a nagyobb méret előnyeivel/hátrányaival szvsz nem rossz ez sem az elég gyalázatos AM5 mITX felhozatalban.
Egy SFX táp is segíthet, ha benevezek rá azért lehet, hogy kipróbálom a meglévő 120-as paneltáppal is.A tápnál nem scrolloztam eléggé le, elvileg fújja a "hideget" a cpu-ra.
Az ilyen cpu fölé rakott tápmegoldásoknál nem nagyon van jó megoldás. Volt még anno talán coolerem amin a borda alatti ventivel a cpu-t is meg lehet fordítani. Scythe Kozuti talán. -
sb
veterán
ASRock DeskMeet X600 im Test: 8l-Mini-ITX-System für Ryzen 8000G oder 7000X3D plus dGPU
Nem rossz szerintem. A profilok+EXPO is biztató, hogy lehet majd finomhangolni a rendszert. Az ATX táp nekem elég fura, de végül is ennek is van előnye.
Viszont azt nem értem, hogy ilyenkor a tápventi és a cpu venti ellentétes irányú légmozgással mennyire lesz nyerő.
-
sb
veterán
Ez szerintem egyértelmű upgrade.
Én pont így váltottam anno, 2700->4600G->5600G.
Nekem látványos volt a javulás, mert ugyan multicore-ban kb. azonos a 4600G-vel a 2700, de a single már ott is sokkal erősebb (az 5600G pedig annál is). Full terhelésen tehát kb. ugyanazt kapod 6 maggal, a napi feladatokban, kis terheléssel viszont érezhetően pattogósabb lett a gép a 2700-hoz képest.
Fogyasztásban is jobb, nem csak terhelve, idle-ben is a monolitikus felépítés miatt -15-20W.GPU-ban sem lesz visszalépés.
-
sb
veterán
válasz
PROTRON #60510 üzenetére
Köszi, Intelt már rég néztem.
AMD-nél úgy tudom a 24-ben bele van számolva a chipset 4 sávja, akárminek is hívjuk. Akkor ezek szerint ugyanúgy van mindkét oldalon külön a chipset (ami logikus), csak máshogy számozzák kicsit.Akkor már csak az a fura, hogy a downlinket korlátozza az uplink. Bár ez meg nyilván nézőpont kérdése, AMD-nél a downlink sáv felezés felesleges ha nincs rárakva elég eszköz.
Bár összességében azt látom, hogy ez sehol (vagy ott sem) nincs normálisan specifikálva, AMD APU-k nekem mentek cpu és lap spec feletti átvitellel is adott buszon ha épp másikon nem volt eszköz. (200GE x2 SSD helyett x4-el, stb...)
-
sb
veterán
válasz
PROTRON #60505 üzenetére
Ez elég fura, mert rákeresve a 11. gen cpu-ban is csak 20db 4.0-ás lane van, ami elmegy az x16+x4 M.2-re. Mi megy a chipsethez, már azon is osztozik valamivel? Vagy valamit rosszul látok?
AMD-ben vagyok jobban otthon, ott AM4-en 24 lane volt, x16, x4 M.2 és marad x4 a chipset felé. A chipsetből pedig egy verzióval kisebb PCIe lane-ek mennek tovább, így ott nincs ilyen szűk keresztmetszet tudtommal.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #60500 üzenetére
Lehet, hogy hülyeséget írtam.
De anno ez volt a trend és mintha most sem fordult volna meg az irány a támogatásokat tekintve. Persze ez erősen felhasználásfüggő, mert általános célra vagy az első x86 programnál megdől a dolog... de érdemes kitekinteni. Azért tudom mert én is erősen ebben a körben nyomtam jó ideig és most is nehezemre esik nekem is másban gondolkodni.ps: Rpi-ből épp kimaradt jó pár dolog.
-
sb
veterán
Ha HDMI is jó akkor elég sok minden a PC és a desktop ellen szól szerintem.
HTPC ha elsősorban filmet/sorozatot, youtube-ot, egyéb streamet jelent, akkor AM4-en nem lesz AV1-ed pl. Talán lehet vacakolni HDR-rel, streamnél widevine-el?
MiniPC-n AV1 lesz, CEC is előfordul ami nem rossz dolog. És jobb körítés: LAN/Wifi.És most jön a mélyütés: S fentiekre lehet, hogy jobb egy ARM stick. ? (Netezés és általános használat kivételével, de igazából azzal se kéne, hogy gond legyen.) Tud kb. mindent gond nélkül, ha nem többet és a töredékébe kerül.
MiniPC-ben sem látok annyira vészes árakat, nemrég UM560XT volt 90k körül.Annyira most nem vagyok benne a HTPC témakörben, nem biztos, hogy jól látom. Az biztos, hogy 10+ éve is innen indultam (mITX x86) és régebben is ide jutottam, csak akkor mások voltak a problémák (kadenciahelyes lejátszás, HEVC, 8bit, 10 bit, MVC, 3D, HDR... épp mikor mi hiányzott PC-ről.)
-
sb
veterán
válasz
hoffman_ #60349 üzenetére
Mostanában okoskodtam - ill. találtam vissza ide a topicba is - mITX vs minigép témában. Konkrétan inkább olcsóbbak - akár jóval - mint mITX-ben egy hasonló gép. Inkább támogatásban van hiányuk ha hátrányt akarunk felhozni (meg a hűtés ugye, de ez inkább balansz/választás kérdése, hiszen a még kisebb méret miatt kell ezt feladni).
Csak egy példa: AMD APU-ból messze jobbat, újabbat kapsz, ami mobil fronton új, vagy már akár 1-2 éve megvehető, desktopon pedig várunk rá azóta is... +fejlettebb gpu, AV1, PCIe 4.0, USB4 portok/TB, DP, PD, egykábeles csatlakozás... ha már hordozhatóság, nemcsak hogy kisebbek, de szerintem inkább bónusz a külső táp ha az érvrendszered nézem: azt sem kell cipelned, viszont az új gépek bármilyen erősebb Type-C táppal elmennek ami elég sok helyen akad hordozás nélkül is.
Egyébként én is onnan indultam, hogy rákérdezzek, mi a különleges a Chopinban. Lekéstem.
Nem vagyok képben, nemrég találtam ide vissza de pár mITX-et összeraktam régebben, nem láttam én sem az extrát benne. Így ismerve az érveket szintén azt mondanám, hogy spec igényre pont jó. Másra meg más, lásd akár a hordozhatóságot... -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #60292 üzenetére
Pofás ez a ház, tetszik. Legalábbis feketében, ill. ha nem lenne rajta a fül akkor tetszene igazán.
Csak nekem coolermaster az elején lévő gomb?
-
sb
veterán
Az a gond ezekkel, hogy ha számítana a fogyasztás akkor pont a régebbi modellek vannak erős lemaradásban perf/W-ban. Alulfeszeléssel persze sokat lehetett javítani, főleg AMD oldalon, de szint felett nem lehet előrelépni benne.
@HUN_Sector
Nem az a gond vele, hogy ne lehetne, hanem rohadt drága lenne. A fejlesztés drága, több irányba fejleszteni így hatványozódik a dolog, eleve konzolról indul majdnem minden. Utána jön a PC port és azon belül meg az ezerfelé szétfragmentált hw lehetőségek. Plusz emiatt átalánosabb API-k, megoldások amik eleve nem lesznek olyan gyorsak mint az egyféle, összehangolt hw-sw-n. -
sb
veterán
válasz
viperabácsi #60224 üzenetére
Szia!
@AxBattler
Tudtommal a kézikben ugyanaz a 780M gpu megy mint a 7840/7940HS-ekben.
Tehát ez bőven megvan szvsz kisebb TDP-ből isA 3050 ettől még egy szinttel fentebb van, compute-ban elég közel kerül hozzá a 780M, de raszter, ram-ban azért előbbi még szemmel láthatóan gyorsabb. A 3060 meg főleg más liga.
Bár manapság ahogy nézem ez már "belépő" vagy nem is tudom milyen szint, kiestem már belőle, az biztos, hogy a csúcs nagyon messze van, de valahogy nekem az egész paletta elb*ott így, hogy a fogyasztást az egekig emelték.
A lényeg, hogy az én fejemben a belépő/kocka gaming az megmarad(t) ez az APU-val is kezelhető vagy épp annak kényelmes határán túlmutató szint. Mondjuk vga-ra 45-75, nagyon max 90W. Erre pedig Pista0001 szvsz jól látja: rég nem jön ki értelmes dvga. Nem vagyok képben de asszem 4050 nem jött ki desktopra, 3050 volt talán
De biztos az sem ez a TDP kategória már. Én valahol 750Ti/1050Ti körül engedtem el ezt a fonalat de emlékszem, hogy már azokra is k* sokat kellett várni az előző pár kör átnevezés után.
Ez a kategória azóta, lassan 10 éve alig létezik, mára pedig átment mobil vonalra.
- Még mobilban is a letekert kategória, visszavett TDP-s, vékony dvga-s notik terepe.
- Desktop/mobil APU-ból is mellőzött volt szvsz, most ezzel a Phoenix-el jött fel újra igazából, előtte meg szintén kivárás/lemaradás volt, APU és főleg gpu területén.
- Mostanra meg megjöttek az ultramobil kézikonzolok is ide.Mivel desktop cseréből indultam ki a notik is szóba jöttek, és mivel alig van különbség, játék nélkül is szétnéztem azért a (nekem) "erősebb" gpu-s cuccok között. 3050-esek még úgy ahogy voltak, most kb. 4050 és 4060-tól felfelé indul sima notiban is a buli.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #60202 üzenetére
Szeptikus vagyok, nekem ez a hír is inkább félig (teljesen) üres pohár esete.
- Eleve: kivárás. Mióta várunk? RDNA GPU mobilon talán már lassan 2 éve létezik? Az RDNA 3 elég nagy késéssel jött meg oda is de már szintén létezik. Nem túl jó előjel innen nézve.
- Aztán ezek a modellek sem túl acélosak. Kíváncsi leszek a CU-kra, hiába brutál erős a hatmagos is CPU oldalon, ott lefelezték a GPU-t a nagyhoz képest. Itt 7300/7500-al nem sok jóra számítok ilyen szempontból sem.Ez a 3050 meg nem lenne rossz, de ilyesmi is 10+ éve lóg a levegőben, ramból soha nem sikerült még ártól függetlenül sem érdemi sávszélességet mellérakni. Mellé pedig ennyi CU-val érdemi erőhöz fogyasztási keretből is kellene neki 60, de inkább 80W körül. Mondjuk nekem szimpi lenne egy 45W-ra leskálázott erősebb GPU is, az új mobilok közül pár nagyobb elég jól működik lefelé is, de azt úgysem fogják olyan olcsón adni, hogy a visszafogott teljesítmény megérje. Plusz így is 120W felett leszünk szummában.
Nézelődtem azóta még mITX fronton, főleg az APU-s hírt látva, de még mindig nem igazán tudok átbillenni miniPC frontról. Pedig szimpatikusabb lenne az előbbi továbbra is.
Bár ez a 7735HS is elég jól sikerült darab lett, normál használatban hangtalan, terhelve van szélzaj de az sem annyira vészes. Főleg ha értelmesen van elhelyezve és nem tőlem 40cm-re, mint jelenleg. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #60039 üzenetére
A 320 csak példa volt, hogy herélt, olcsó és mégis kb. mindenre jó volt. Sokszor többre mint a nagyok. De nyilván már lejárt az ideje most váltani. Ha épp ez kell akkor még szóba jöhet. (Én pl. most a B550+5600G-t adom el inkább és marad a "kisgép" A320+4650G + vmelyik új mini.)
Most nyilván AM5 felé lenne érdemes menni ha az a cél, itt meg már nincs is ilyen fapados kiszerelés. Szinte tuti, hogy jó lesz bármi későbbi célokra is.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #60042 üzenetére
B650 mATX-ben sincs olcsón, vagy tévedek?
Egyébként tényleg vicc, nekem is kb. 3 konfigom volt ahol mITX házba nagyon kicsi mATX lapot tettem X évvel ezelőtt is mert kicsi volt a kínálat. Most szétnézek és esküszöm még rosszabb mint akkor volt. Elérhető árban mindenképp.Eggyel kisebb Jonsbo kockaházban is mATX lap volt bent. Aztán pedig pont erre a méretre váltottam, Sharkoon CA-M, ebben van most az A320M S2H.
De már ez is csak a HDD-k miatt kellett méretben a NAS-hoz. Amúgy annyira overkill, hogy ha bejön és nem menekülök el a zajtól akkor "normál" PC-nek marad a minipc a korábban felsorolt előnyeivel.A héten olvastam talán, hogy jöhet Phoenix (vagy újabb) APU desktop AM5-be végre. Felvillanyozott, de aztán végiggondolva a nagy méretet (és még innen váltsunk fel pluszban mATX-re...), külön ház, táp, lap árakat, elmaradó feature-öket (USB4, PD, TB...) és a szokásost: megint várni valamire. Inkább hagyjuk. Majd ha 1 év múlva racionális döntés lehet belőle, de ezt is kétlem.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #60032 üzenetére
200GE-m volt benne ami aztán végképp semmit nem tud, mert ott cpu oldalon is tiltva volt az OC
, de pl. ramot abban is tudtam felfelé állítani a gyári unlock után. Bios szerint cpu frekit is, de ott szvsz az OS nem kezelte.
Mivel paneltáppal nem oc-re hajtok most visszavett 4650G (Pro) van benne, azt is kezeli, és talán 4000-re belőtt ramok.
Szummázva, hogy szerintem mi lehet az olcsóbb széria problémája:
- VRM-re szerintem az újabbak már ki vannak gyúrva az alsó kategóriában is. Az már nem gond.
- CPU OC vmi más miatt limites: Én évek óta lefelé tolom inkább, ez mITX-ben még relevánsabb szerintem a hőtermelés miatt. Max úgy OC, hogy alulfeszelve adott TDP-ből nagyobb órajelet bír.
- Ram OC: Ez lehet a legnagyobb gond, hogy kevesebbet bír mint a drága lapok. DDR5-nél nem tudom mi a helyzet, eddig nem volt jellemző, lévén a SoC voltage mindenhol adható, az IMC meg a prociban... ez most se változott igazából.Triviális dolgokon bukható inkább az optimális beállítás, pl. AM4-nél kihagyják a Bios-ból a Curve optimizert, beraknak egy alacsonyabb OC limitet a ramra, egyszerűen nem tudod fentebb húzni pedig fizikailag menne, stb...
De ez meg random. Az Asrock B450-em jó ideig 10-ből 9 ram timing macerálásra nem indult el. Aztán Bios upgrade-re megjavult. Később meg kivették a CBS/PBS hasznos funkciók felét... aztán visszarakták.Most A320M-ben az volt a gondom, hogy ram OC-re elkezdi automatikusan felnyomni a SoC feszt és csak felfelé tudom én is állítani, alulfeszelni nem enged.
Szóval nekem kényelmes és optimális (max OC helyett) beállításra inkább a Bios az achilles sarok sokszor. Bár erre meg sok esetben egy Ryzen master/Ryzen Controller amúgy is jobb megoldás. A feszekre sajnos nincs univerzális megoldás.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #60028 üzenetére
Nyilván nincs összefüggés mit tud majd az új széria később, de nálam 3db AM4 lapból az A320 tudja a legtöbbet ilyen szempontból. Pedig a többi nem is fapados:
- MSI B550M Bazooka
- Asrock B450M Pro4
- Gigabyte A320M S2HA B550 3600-tól felfelé támogat cpu-kat. A B450 minden Ryzent támogat.
Az A320 pedig még Bristolt is.
Került vagy 15e-ba anno és ott van a listában az 5600X3D-ig bezárólag minden. Még az anno letiltott OC-t is engedélyezték menet közben rajtuk. A felszereltség persze nem ugyanaz, de ahogy nézem, egy A620-as lap funkciókban, VRM-ben már nem ez a kiherélt kategória (és persze árban sem).
-
sb
veterán
Ha jól látom ez. ua. mint az én Modecom Feel 202-őm:
Ez talán egy kicsivel nappali konformabb, de nem sokkal. Az kétségtelen, hogy HUN_sectoré sokkal jobban néz ki.
Mondjuk nekem ez akkor volt nappaliban amikor a vastag keretes LCD TV is menő volt, DVD ugyan alig volt de ha ritkán kellett akkor jó volt, és mellette egy UPC box feküdt amihez képest ez high-technek nézett ki.
Azóta, mióta használaton kívül a szekrényben pihen, kicsit elhaladt a kor felette. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #59702 üzenetére
Rendben. Méregetek majd ezt-azt.
Néztem már pár tesztet, a 7x40 is tervben van még. Egyelőre az épp kevésbé/máshol/drágán volt elérhető rendelésnél, de ahogy nézem épp most kezdenek egyre több helyen megjelenni.
Drágább, de jóval többet ad mint a 30-as. Viszont amivel több az nálam inkább már plusz, igazán szükség nincs rá első körben. (Aztán sajnos a szükség hiánya nem szokott gátja lenni a vásárlásnak.)
-
sb
veterán
válasz
mpierre #59687 üzenetére
Ha ilyen irányba megyünk akkor elektroncsöves számítógépe is csak a kiválasztottaknak volt. Meg mobiltelefonja. Most meg ott porosodik a polcon a régi telefonom aminek a számítási kapacitásával a Nasa anno rakétákat lőtt fel.
Szóval haladunk a korral, az, hogy kevésbé volt régen megfizethető nem annyira számít szvsz.
B450-B550 mATX lapjaim 25-30k körül vettem 1-2 éve. Az oké, hogy most infláció is van a technológia fejlődés ellentételeként, ezt aláírom, hogy hiába volt 2 éve valami X Ft, nem feltétlen jön vissza... viszont ha csak a jelent nézem akkor minipc fronton 5600H-t 90k-ért adtak nemrég barebone, de lap+cpu+ház+táp abban benne. Ezzel szembeállítva mITX 60k-s lapok...
A 7735HS-7840HS-ek 140-170k-tól mennek. Ezekkel nem versenyképesek sajnos. Közben még fejlettebb is. Ha a pénz nem számítana akkor sincs mITX-ben RDNA2 sem, nemhogy RDNA3, AV1, USB 4.0, TB...Ezért is mozdultam a minipc felé... de mivel a hangjától tartok, ill. a rugalmasabb konfig mindig előny, ezért kérdeztem és lehetne egyébként szerintem is jobb megoldás az mITX-el futnom még egy kört. De ezek szerint hiába.
-
sb
veterán
Sziasztok!
Bár nem volt nagy érdeklődés a korábbi minigépes kérdésem/okfejtésem kapcsán, végül rendeltem egy Minisforum UM773 (7735HS) gépet. Egyelőre még várom, de ha kíváncsi bárki bármire akkor szóljon nyugodtan.
Ugyanitt ontopic mITX témára visszakanyarodva: Ha esetleg mégsem jönne be zajra a minigép vonal, hasonló, erősebb (mondjuk 5600G/H-től felfelé) konfigban milyen irányban érdemes most szétnézni mITX-ben? Nem vagyok képben Intelből mi lenne használható és mennyiért. Főleg a lap a kérdés. AMD-t néztem mert fogyasztásban erősebb konfigra ez lenne a szimpatikus választás, de ezen az oldalon úgy látom nem nagyon van olcsó megoldás, AM5 főleg nem, de AM4 is ritka mITX-ben. ?
Van még elfekvőben egy Modecom Feel 202-es, paneltápos házam valahol a szekrényben. Ha lenne értelmes árú megoldás a minigéppel szemben akkor lehet, hogy még egyszer összeraknék bele valamit.
-
sb
veterán
Amúgy ami jelenleg van:
- Egy mATX gép a napi mindenes, szinte üresen mATX házban, ATX táp, 5600G 32GB ram. (Polcon 1-2 dvga)
- Egy régebbi NAS/HTPC ami már nem nagyon van használatban. Ez mITX, 4650G (200GE volt de aztán elfekvőben bekerült a nagyobb), 16GB, paneltáp, 3-4 HDD (most épp azok is polcon).A NAS, egyéb home szerver célokra még valószínűleg megmaradna. És ha marad, a HDD-k miatt ott nem játszik a mini méret. Max kicsit lentebb veszem mert overkill, de igazából már kb. mindegy a cpu.
A desktopra meg az új építésben nehéz előrelépni, vagy lefelé méretben (AM4/5 mITX). Ide jött az ötlet, hogy egy 7840HS lelépi és alig drágább, monitor(ok) + céges noti mellé sokkal egyszerűbb lenne a Type-C KVM/DP/PD és esetleg MST több monitorhoz két gép közötti váltogatásra.
Vagy akár egy 6800H/7735HS is gyorsabb már, de ha nem is sokkal, gyk. ki lehet fogni olcsóbban mint az asztali. Gpu jóval erősebb itt is és a többi csatlakozási plusz.De más "összetételben" is felmerült a váltás: a napi gép legyen a gyengébb és a NAS/szerver kap nagyobb cpu-t ha esetleg kell valamire a cpu erő akkor befogható az is és ott az mITX kockában még normál hűtést kap. Szerver célokra meg vannak már nagyobb cpu-k is amik elketyegnek kis terhelésre 10-15W-ból teljes gépre, hiába 8+ mag.
-
sb
veterán
Sziasztok!
Köszi a mini pc-s leírásokat, végignézem őket.A zaj az egyik félelmem, van/volt az utóbbi 10+ évben mindenféle konfigom de csak DIY-ből kisebbek, nagy gépnek mATX (de ott is csak kb. 150W-ig építkeztem a zaj miatt) és ahogy nem kellett dgpu úgy ment le mITX-be. Csak hangtalan gépeket voltam hajlandó építeni de sok a macera, mITX régen is necces volt és manapság mintha még inkább beszűköltek volna a lehetőségek. Közben a másik oldal meg elhúzott, se normális desktop APU-k, se portok, stb... semmi támogatás ami ott rég megvan már. Funkcióban és árban is többet kap az ember mobil (noti vagy noti cpu-s mini pc) oldalon és árban sem vészes.
Ill. eljutottak oda, hogy erőben nekem elég, a gpu is, igazából sok is mert semmi játék, de a tudat, hogy ha mégis kéne ott van az sem rossz.
Cpu-ban szintén, annyira jól skálázódnak lefelé, hogy igazából hiába 65W a desktop cpu, 35-40W körül 80-90%-a megmarad a teljesítménynek, napi célokra meg 15-25W is elég. Ezek pedig már hűthetőek, sőt, néha karcolják a passzív működést, notiból pl. félpasszív a meglévő 5500/5600U-s gépem. (Ha igazán kellen kraft akkor meg a több mag többet segít, arra is vannak már megoldások. Előbb vennék 8+ magost 65-95W-on mint vmi dupla annyit fogyasztó cuccot.)
A hűtésre visszatérve: normál terhelésen nincs fogyasztás, az a terv, hogy ott remélhetőleg nem fog zavarni. Ha meg terhelni kell az ritka és kibírom. Esetleg ha segít a visszavétel akkor az sem riaszt el a fentiek alapján. -10-20% és lehet lazítani a hűtésen, az nem zavar ha 80 fok kisebb fogyasztással is, legyen halkabb.
Az már aggasztóbb ha nem bírnak sokat, az mindenképpen kizáró ok lenne nálam is. Bár első körben nézegetve amazonról rendelnék épp a gari miatt. (Amit néztem az ali-s is alig olcsóbb, ami jóval olcsóbb volt az gyanúsan elírt/változó árú/félkamu boltnak tűnt,) Amennyire utánaolvastam, ott is az az irányelv, hogy áttolnak a gyártóra, de ők 2 évet biztosítanak a gyártók meg sokszor 1 évet így biztosan intéznek ők is valamit. Meg nem egy garázscég
, ha vmi nem megy a gyártóval tapasztalat alapján azonnal intézkednek.
Van még külön +2-3 éves készülékbiztosítás is, az is szimpi lett volna, de a leírás alapján csak német lakcímmel érvényes. -
sb
veterán
Sziasztok!
Bár nem biztos, hogy jó helyen kérdezem de jobbat nem találtam és talán nem szentségtörés.
Minigépekről van tapasztalat?
Minisforum, Beelink (akár más, ha megfelelő a minősége) Ryzen konfigok érdekelnének. -
sb
veterán
Ezekkel tisztában vagyok, elég sokat sakkoztam vele anno amikor volt időm.
Más nagyon nincs a gépben csak amit fent írtam, azok sem kapnak terhelést tipikusan (SSD, HDD), meg hát van tartalék... ezért írtam, hogy ha a cpu 35-45W akkor az a konnektornál 50-60W körül megáll.
A TDP-t meg szintén szofisztikáltabban értettem csak nem fejtettem ki: átállítottam az összes short/long/turbo értéket úgy, hogy a szumma fogyasztás (cpu-ra) nem ment a fent írtnál fentebb. Ez Intelnél is így volt anno, ahogy te is írod. Ha külön nem állítottad akkor a 35W-os T-s proci is tudott turbózni 95W-ig is akár, sőt, Z-s lapokban hosszabban is engedték terhelni... de volt rá mód, hogy ne ezt csinálja.Szóval a fenti teszteknél nem ugrott az órajel/teljesítmény sem ilyen szintekre. Viszont az látható volt, hogy sw-s ill. konnektornál mért jóval kisebb terhelésen, a már említett jobban leszabályzott 15-20W cpu/35-40W konnektor értékeknél igencsak leesett a 12V. Fentebb meg jött itt-ott a reset.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #57282 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
Ha az időnél a szállításra gondolsz azt kibírom, viszont válogatni biztos nem tudok és elsődleges lenne, hogy vmi normális, megbízható táp legyen. Ezért is jöttem a kérdéssel.Akkor már leírom az esetet is:
Bár nem mértem rá, de gyanús a kiírt 11.x V és a terhelésre látható hullámzás/esés, plusz a nagyobb cpu-ra cserénél volt visszafogott terhelésnél is reset. (előtte meg egy régi HDD bad-es lett de annak nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget, csak a fentiek után) Szerintem vmi gáz van a táppal.Ez épp egy LC-Power 75W-os táp.
Régebbről nem rémlik vele ilyen probléma...
Előzőleg pedig egy Modecom 80-90W körüli táppal ment a konfig de az behalt.(A gép pedig A320+200GE-ről lett váltva 4650G-re, de nyilván nem gyári beállításokkal, mert az egyértelműen sok neki. 35W TDP-n ment, majd a biztonság kedvéért 15-20W körülre lett letolva. Azért a 35-45W körüli TDP-ket még bírnia kellett volna ennek a tápnak is, akkor sem volt több 50-60W-nál konnektornál mérve. Igazából ezt a korábbi gép is elérte ha akarta.
M2 SSD és jelenleg csak 2db HDD van benne, Realan LR1106 táppal, ez elvielg 120W-ot tartósan bír.)
Az új táppal is a 60-80W sáv max a cél konnektornál, a tartalék miatt keresek most kicsit erősebbet, és főleg ami stabilan tartja a feszt/terhelhető. -
sb
veterán
Sziasztok!
Erre valaki?
100-120W (vagy felette) külső 12V-os tápot tudnátok javasolni?
Van most ami megbízható és viszonylag olcsó?
-
sb
veterán
Sziasztok!
100-120W (vagy felette) külső 12V-os tápot tudnátok javasolni?
Van most ami megbízható és viszonylag olcsó?A mostanival - bár csak sw-ből néztem, nem mértem rá - de gyanúsan kisebb értéket mutat a 12V-ra és nem is mai darab már...
Köszönöm!
-
sb
veterán
Összeállt a 200GE.
A lap elég fapadosnak tűnik, de amúgy meg pl. a p-state állítás ott figyel benne.
Csak átraktam az Inteles W10-et, ahhoz képest flottul ment az átállás. Spotify-ban van néha pár sec befagyás, de talán ez egyedi. G4600-hoz képest nem érzek lassulást, elég pattogós pedig elvben gyengébb a proci. 2400-as ramot is sikerült 2666-on hajtani. Emby transcode is megy gpu-val.Egyedül a HDMI-vel gyűlik meg a bajom. Aszerint választottam ugye az S2H-t, hogy nemhivatalosan megy rajta a HDMI 2.0, vagyis a 4k is. Viszont a 3D módok egyelőre nem mennek vélhetően a papíron 1.4-es HDMI miatt.
Legalábbis gyanítom, hogy emiatt, mert közben fizikailag sikerült frame packed FHD jelent küldeni rá amit a TV 3D-nek érzékelt. Csak ez így még nem standard 3D mód. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #44305 üzenetére
Ma már léteznek halk SFX tápok is. Akkoriban egyrészt alig volt, másrészt azok is hangosak voltak pedig a méretből adódóan a TFX-nek kéne hangosabbnak lennie. Próbáltam többet is. 60-100W tartományban is kicsit melegedve tekertek. Ehhez képest a TFX a kis ventivel kussban volt. De lehe, hogy csak a Seasonic colt ennyire jó TFX-ben.
Holnap jön a CA-M. A 200GE + S2H már a boltban vár.
(Desktopba meg B450+2600) -
sb
veterán
válasz
hegegabi80 #44300 üzenetére
Anno én nem találtam halk SFX tápot, mondjuk ez jó régen volt... kifejezetten örültem a TFX-nek a Feel 105-ben. Apróról pár ezerért volt akkor szinte hangtalan Seasonic TFX.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #44299 üzenetére
Normál háznak simán bevállalnám. Visszafogott.
HTPC-nek nekem nagy és ott az előlapi bármit se szeretem.szerk: Type-C van rajta, besz*rás. Meg az a kis izé SD slot lenne? Nem írják a weboldalon...
Elrendezésre a Feel 105-öm jut eszembe róla, de annál nyilván átgondoltabb. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #44293 üzenetére
Teljesen jó. Bár én G4600-at hajtok ami azért gyorsabb kicsit 3.6-on és a 24EU is közel van a gpu-hoz, de mégiscsak jobb/fejlettebb az utóbbi. (Mondjuk értelmes tesztet nem láttam, csak játékot... jó lenne tudni madvr-ben mit tud.) Szóval nagy különbség nincs, de szimpibb az Athlon... és a mostani ármozgásokkal lehet, hogy nem is lesz drágább.
Már csak az sw oldaltól félek, de remélem nem lesz szívás ott sem.S2H lesz a lap. A320M-HDV szimpibb lenne, de az S2H tuti HDMI 2.0, nem lutri.
A Metis formavilág nem jön be. Plusz mélységre nem akartam nagyot, inkább magasabb kocka kéne. Ezért lenne kicsit jobb a C2, mint a CA-M. Az ideális egy 22x23x27-es lenne.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #44269 üzenetére
Miféle gányolásról beszélt te?!?!?!?! Ez pontos, precíz, mérnöki munka!
Az első különösen. Az jó kis konfig volt.
Az MX31-el nagyobb szarakodás volt.
Viccet félretéve: mégse házvágás... meg már ki is öregedtem belőle.Egyébként utóbbi, HDD-s konfig megy most is, ill. továbbra is erre lesz szükség, csak már szofisztikáltabb a tartó.
C2 táp helyére tudnék ventiket applikálni, Most még méregetek, hogy belülre hogy férne el a HDD-cpu körül vmi ami kicsit átmozgatja a belül rekedő meleget. Különösen a -2cm-rel. Aztán ha eldőlt vmelyiket berendelem. A 200GE már rég átvételre vár. Kíváncsi vagyok mit tud.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #44260 üzenetére
Én ahhoz nem értek.
Közben rájöttem, hogy a C2 viszont 2cm-rel keskenyebb is, lehet, hogy az már szűkös lenne a HDD-kkel.Nekem a mostani mATX lapok mérete sem lenne nagyon gázos, kb. fél centin múlik, hogy beférnek-e a jelenlegi házba. De ettől függetlenül igazad van, régen voltak ezeknél (21-22x23-25) kisebb lapok is.
Ez az A320 ITX lap gyanítom nem véletlen, hogy eltűnt. Elég erős ajánlat volt (lett volna). -
sb
veterán
Épp az a gond, hogy nem szellőzik ki. Nincs ami szellőztesse. ATX táp megoldaná (még ha kicsit melegebb is lenne emiatt maga a táp). A nyitott rész nem sokat segít, hátul főleg. De egyébként sem, mert a belső részeken megreked a meleg levegő.
Gyk mindegy mit raksz bele, mivel nincs (nyilván van, csak alig) hőelvezetés így a wattoktól csak az függ, hogy mennyi idő alatt melegedik be.Amúgy a procinak nem is lenne gáz mert nagy dT-nél nyilván már az egész aluház hűt és az elvan 80 fokon is, de a HDD-knek nem volt jó a 40-45+ hőfok a bemelegedett házban.
Volt már pár mITX házam, sajnos ez mind ilyen kis légtérrel, megrekedt levegővel. A Metist és társait is ezért moddolgatják sokan. A mostani E-D3-am is akkor jó ha felül szellőzik pedig végig ilyen szumma 20-60W-os konfigok mentek benne.szerk: Ill. egy konfigban jó lenne ez a felállás is. Mivel a paneltáp miatt üres a ház anno az egyik konfigban rádobtam egy TX3 hűtőt a Pentiumra ami hátrafelé fújta a táp kivágás felé a levegőt. Az úgy lazán kiszellőztette. Most viszont a HDD-k elviszik a hely jó részét, toronyhűtő nem férne be.
De vmi hasonló, belülre beapplikált, hátrafelé fújó ventit gondoltam most is, amivel talán elmenne a C2. -
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #44254 üzenetére
Én is vártam. Itthon soha nem volt, kint itt-ott láttam ha jól rémlik 60-70EUR körül.
Most 100USD körül találtam kb. 3 helyen a világ másik végén, de gyanítom ott is már csak a listán létezik.
Hihetetlen.Közben lemértem, hogy a szekrényre mélységében nem nagyon fog beférni a CA-M amit épp a nemlétező, olcsó mITX AM4 lapok miatt vennék. Most megint a Jonsbo C2-n agyalok, hogy lehetne meghekkelni hűtésileg.
Abba beférnek a kis mATX lapok is. Sok hűtés nem kellene, 200GE+2-3 HDD lesz benne a paneltáppal, de gyakorlatilag egy kályha lenne így is a full zárt falakkal és tetővel. -
sb
veterán
válasz
hegegabi80 #44244 üzenetére
Köszi, akkor jól láttam.
A V sorozat volt ventis, de a C (C2-C3) már mind zárt tetővel van.E-D5 nehéz ügy... meg ahogy nézem azon is elől vannak a csatlakozó, tehát előrébb nem lennék vele.
E-D3-on még felül volt (vagyis vanNehezen válok meg tőle, de így könnyebb lenne a lapokkal...
Egyébként kb. fél centin múlik, hogy a legkisebb A320/B350 mATX is beférjen, de mégse... -
sb
veterán
Sziasztok!
Tudom, hogy nem mITX, de itt vannak a "kisház" szakértők.
Realan E-D3-ról váltanék Sharkoon CA-M-re, hogy közepes mATX lapot is tudjak használni. AM4 oldalon kevés van értelmes áron ami beférne az E-D3-ba.Ezekből anno több gyártó adott ki ugyanolyan vagy nagyon hasonló házakat. Nekem olyan kellene, aminek van felső ventije. Jonsbo/Cooltek vonalon úgy látom ezek eltűntek (V2?). Csak a Sharkoon maradt ebben a méretben/formában felső ventivel vagy van másik is? Jó lenne felső csatlakozókkal.
Köszönöm!
-
sb
veterán
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #35629 üzenetére
Nem sokat tennék rá, lévén, hogy még láthatóan a Skylake Speedshift is kikapcsolva figyel a legtöbb esetben. Rákerestem neten, elég sok hivatkozás van rá, hogy win, linux alatt is off. Vagy a bios nem engedi (Bizonyos esetekben egy bios frissítés aktiválta, vagy ha a bios engedi (gondolom "auto" státuszt jelent, nem enabled-ed is, a OS opcionálisan nem kapcsolja be. Szóval több helyen elvérezhet. Nekem H110+desktop procikon eddig nem ment, Dell Latitude-ban meg piszkálás nélkül be volt kapcsolva win10 alatt.)
Egyébként nem csak a gyorsaságon múlik a több visszaváltás, ThrottleStop-ban is ott van az EPP érték az SST mellett, Energy Performance Preference. 0-255 között belőhető mennyire legyen pattogós v. visszafogott órajelben/váltásban a rendszer. Ilyen tudtommal nem volt C1E/EIST mellett.
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #35620 üzenetére
Ennyire nem akartam belepiszkálni, csak egy SST On kell nekem.
Közben már sikerült, meggyógyult. Beraktam startup service-ként csak az nem ment, hogy magától kilépjen. Leírásban benne van, hogy ini-ben állítható, de nem volt ini. Kézzel gyártottam de az nem volt jó. Azóta viszont generált magának, helyre tettem és megy szépen, elindul, opciókban belőve, hogy SST-t auto ON-ra teszi, majd kilép. Mindezt a háttérben. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #35606 üzenetére
Álló lap. És még az álló venti is rajta van nehezítésképp. A ház tetejében van, mellette egy házszellőztető a tetőn, viszont amint írtam, az MB ellentétes oldallapja meg le van kapva a háznak, szóval így még annyit sem ér a kémény venti, mivel onnan, a cpu-val szemközti oldalról simán kap levegőt. Mondhatnám úgy is, hogy jelenleg halottnak a csók kb. a kéményventi.
Nyilván nem ez a végleges elrendezés, csak még nem zártam rá.Szóval a nehezítések ellenére elég jól muzsikált.
Ez csak egy Celeron, papíron 51W TDP, de SSD-vel komplett konfigra 25-28W-ot mértem prime-al, szóval jó lesz az 15-20W-nak is.Persze azt is tudom, hogy elégtelen szellőzésnél nagyjából mindegy a TDP, csak annyi változik, hogy 0.5-1-2 óra alatt melegíti-e fel a házat és magát. Egyensúlyi hőnél a házból leadott hő számít és ahhoz képest a borda hőleadása. Majd lassan lesz időm ráapplikálni a HDD-kre a ventit és akkor rácsukom a házajtót.
Más: Skylake topicban csak az utolsó MHz kifacsarása érdekli a legtöbbeket, Speedshift-ről nem tudsz valamit, hogy lehet aktiválni kulturáltan? Bios ill. bios-win driver együttes nem akarja bekapcsolni magától. Jelenleg Throttlestop-pal lövöm be, de arra meg nem találtam command line-os autó indítás-kilépés lehetőséget. Vmi leírást találtan, de kilépni nem akar. SST-vel többet vesz vissza az órajelből a proci, bár ez gondolom beállíásfüggő, amennyire láttam állítható SST-nél az agresszivitása.
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #35605 üzenetére
Úgy értettem a frekit küldheted neki, plussz fesz nélkül.
Elég jól bírják, nekem minden procim alul van feszelve, igaz a legtöbb alap órajelen. Most a Skylake-ek 1V alatt mennek max órajelen. Még a mobil cpu-m is alul van feszelve, pedig 4 maggal 3.1GHz-et tud és 30W alatt marad. Besz*rás.Az egyedüli "tuningosom" a nemrég lecserélt i5-2500 volt. Az +400Mhz-et ment -0.080V offset mellett.
Lehet, hogy optimista vagyok, de én extra fesz nélkül a G3258-at 3.8-4GHz-en is el tudom képzelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Ford topik
- Mini-ITX
- Kerékpársportok
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest