- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- weiss: Filmzene hasonlóság
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 06:51 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
NYPD
senior tag
Uccsót rosszul tudod, a földút is közútnak minősül, ugyanúgy érvényes ott is a kresz. Ahol nem, az a közforgalom elől elzárt magánút.
Na de hogy másról is beszéljünk, elevenítsük fel egy régi kedvencünk a világítás mellett, ami így szól: "milyen gumit vegyek?"

Kezdem érezni, hogy a City Gripnek elfogyott a kenyere java, kanyarban már hidegben bebillen a motor, nagyon ésszel kell fordulni hogy íven maradjon. Nézelődöm, mire kéne cserélni, eredetileg a City Grip 2, éls a Pirelli Angel Scooter között vacillálok. A motor egész évben megy, szóval hideg, moslék - mint most - időben is meg kéne állja a helyét.
Tapasztalatok esetleg? A City Grip 2-ről jókat hallottam, a Pirellire lennék kíváncsi igazából főleg, ajánlott-e.
-
Debilon
addikt
földút is lehet olyan út, ami közút és amire hatályos a kresz
ez a kulcs "közforgalom elől el nem zárt magánutak" -
dabgergo
őstag
Köszi a tanácsokat, ha jobb idő lesz kipróbálom a konkrét útvonalat egy próba robogóval, kiderül mi a realitás...
-
dabgergo
őstag
Ha döntök az elektromos mellett és azon belül is a Super Soco mellett akkor ok a kb 600 körüli ár.
Kérdés h megéri e ennyi pénzt költeni egy motorra ha csak heti 60km-re kell max és azt is inkább rosszabb akár földúton. Nem amortizálnék ott nagyon hamar le egy Super Socot?Ha 300-ért van mondjuk olyan 4 ütemű ami vállalható mert nem nagy a fenntartási költsége, nincs vele sok macera és nem durván hangos, büdös, akkor az azért érdekelne, a 300ezer különbség sok, ilyen kevés km mellett egy év alatt biztosan 60-80e alatt a benzin költség, tehát elég hosszú idő alatt hozná csak vissza az árért a Super Soco, bár ha akár 5-10 évig tényleg használnám a Socot akkor anyagilag is talán az a jobb, jó lérdés... Magam sem tudom mennyire hosszú távú lenne ez, ki tudja 5 év múlva pl hova és hohy fogok munkába járni...
-
sityupityu
Topikgazda
Nyilván, amit felhoztál példát ott a fizikával nem lehet szembemenni.
Szerk: Viszont az nem is életszerű, hogy egy 50 kilós pilóta üljön elől, te pedig ekkora emberként és utasként hátul kapaszkodsz belé...
-
sityupityu
Topikgazda
Azért nagyon nem mindegy, hogy ki ül a motoron, mennyire érzi, illetve mennyi rutinja van. Emlékszem anno amikor én jártam volt egy alsó hangon 120 kiló környéki srác, és hát neki nem vált a javára a súlya. De nem is azzal volt a gond, hanem annyira nem érezte a dolgokat, hogy az hihetetlen. Már a rutin pályán is nem egyszer esett kelt a nagyon lassú menetnél/fordulóknál. Nulla érzéke volt az egész témához, szerintem még biciklivel sem fordult volna meg ott ahol motorral kellett. Igazán nem is értem, hogy hogyan ment át rutinon, de a lényeg, hogy csak kikerült valahogy a forgalomba. Én már külön voltam akkor tőle és csak hallottam, hogy az első városi gyakorlatnál már volt balesete, egy gyalogos bemozdult a zebránál ő meg pánikszerűen behúzta az első féket, pedig csak lépésben mentek. Úgy kellett leszedni róla a motort. Akkor utána le is passzolta az oktatója.
A teljes ellentéte meg pont velem vizsgázott városin, egy kb 50 kilós fiatal csaj. Régi sor 4 650-es karbis bandittal. Ha jól tudom, akkor a száraz tömege valahol 220 kiló fölött van a motornak. Baromi ügyes volt a csaj, minden nehézség nélkül rögtön átment mindenből. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy nem az oktatáson tanult meg motorozni. A bátyjával anno együtt terep motoroztunk még, kb motoros volt az egész család.
Tehát ha valakinek van egy jó, minimum 80 kilós testsúlya akkor az egyértelmű hogy előnyt jelent sztenderre rakásnál, motor mozgatásnál stb, ez nem vitás. Viszont ha ez mellé párosul egy adag esetlenség, akkor az bizony le tudja győzni a fizikumot. Tele van a youtube kis kontra nagy emberes videókkal.
#92739 macilaci78 Nagyon sok ember nem is a nagy végsebességért van oda, hanem az állandó kigyorsítás a gyengéjük. Ahhoz meg kell a lóerő.
-
Gabis
őstag
Köszönöm az infót. Az X-Max tetszik igazából a legjobban, aztán a Forza. Sajna ez egy ördögi kör, mert ha tovább spórolok, hogy egy ilyen összejöjjön, addigra valószínűleg már nem ezek az árak lesznek.
Szóval vagy lenyelem a békát, vagy elengedem a dolgot. -
bytesizelife
tag
Volt, amelyikből a két szomszédos méretből az egyik szűk volt, a másik laza. Volt, amelyik csak egy pontban nyomott, stb.
Ezért van a jobb gyártókál többféle vastagságú szivacs. A Shoei-nél pl. az XL-es héjmérethez van háromféle koponyaszivacs, és asszem kétféle arcszivacs. Nincs két egyforma fej, nekem is cserélni kellett a gyárit.
-
bytesizelife
tag
Vészfékezésnél nyilván kell az első is. De én kisebb fékezéseknél (pl. lámpánál megállás) ösztönösen mindig a hátsót húzom. (Bal kéz = fék, jobb kéz = gáz. Kényelmesebb.)
-
Zoli bácsi
őstag
Azt hittem az a közös, hogy senki nem akarja lenyúlni.....
Igazából ízlés kérdése, Fiat Multipla-t is sokan megvették, van akinek semmi pénzért nem kéne. Praktikusságot sokszor nehéz összehozni a szépséggel. -
macilaci78
nagyúr
Na, vasárnap kora délután észrevettem a popszegecset, délután rendeltem a webshopban szereléssel, ma délelőtt hívtak, hogy akár 1-re is mehetnék szerelni. Hát, holnap lesz belőle, nem volt kedven defektes kerékkel munkába jönni.

-
KTMHobby3
tag
Ha még nem próbáltad, nem tudod milyen.
"Megmondom az őszintét: a plexitől fázok rendesen."
Mitől félsz? Amiket leírtál, azok feltételezések. A plexi sokkal jobban ellenáll a karcolásoknak mint a sisak szélvédője. Nem véletlenül használták vadászgépeken. Tudom miről beszélek, minden motoromon volt plexi szélvédő, a mostanimon is van, amit a képen is látsz. -
sityupityu
Topikgazda
"vagy 80k Ft-ig tréler"
Azért az nem rossz...

-
sityupityu
Topikgazda

A fotó 2023-as. Nyergessel jöttem le Piliscsabánál az egyetemnél Esztergom irányába. Kb 10 centi hosszú hatlapfejű csavar tökéletes merőlegességgel befúródva. A szerelő kesztyűjéhez viszonyítva lehet következtetni a méretére. Jobb első kerék, a max tehet közelébe voltam. Az volt a szerencse, hogy nem durrdefekt volt, kb 15-20 másodperc alatt eresztett le teljesen. De rendesen félreállni már nem tudtam. -
Gabis
őstag
Ha elvagy nélküle is, megértem.
-
Gabis
őstag
Givi, Sixgear, Kelemen motor stb. árulnak nem kormányvégsúlyos kézzsákokat.
bytesizelife: Köszönöm szépen.
Ránézek ezekre is. Holnap megyek a Mountex-be, eddig Helly Hansen, Klim, Icebreaker, Devold amiket néztem. -
KTMHobby3
tag
Ezzel mélységesen egyet értek. A szélvédő eltereli a szemből jövő szelet, ami minden kis lyukat megtalál. Ezért csináltam minden motoromra plexi szélvédőt. Ha elég nagy, jól el lehet bújni mögé.
-
Gabis
őstag
A lényeg, hogy megoldottad.
-
Gabis
őstag
Macerásabb, de én csak deréknál szoktam összetépőzárazni.
-
Zoli bácsi
őstag
Az lesz, megfejtetted a rejtélyt szerintem.
A nyáron lazán elforgó kormánymarkolatot meg sem lehet egy millimétert sem mozdítani.
-
Gabis
őstag
Tökéletes a nyakba akasztós is, én is azzal nyomom
-
NYPD
senior tag
Jut eszembe, nem te álltál meg véletlenül mögöttem az Egressy-Vezér sparnál tegnap du? Fehér shark sisak, sh300 stimmelt

-
bytesizelife
tag
Nem üti - nem a könyököd fog izzadni.
-
Gabis
őstag
Tavaly télen szerintem nem volt ilyen taknyos az idő, nem is volt gond, most viszont közel két hónap alatt négyszer estem. Leginkább könyökre és vállra kellene az eddigiek alapján valami védelem. Arra is gondoltam, veszek egy téli kabátot protektorral, nyáron meg könyök és vállvédő ami bármire felvehető. Még képlékeny a dolog.
-
Gabis
őstag
Köszi. A hideg ellen fel vagyok készülve, inkább valami védelmet szeretnék míg megtanulok rendesen motorozni télen
meg az esetlegesen nem várt szitukra. Valami négyévszakos kabátra gondoltam, de nyáron nem biztos, hogy bírnám, viszont az ilyen protektor ingekkel kapcsolatban megoszló a vélemény. -
Gabis
őstag
Köszi. Aláöltözve ebben az időben is elég volt neked?
-
Gabis
őstag
Szia! Neked a Serpentize-ból melyik kabátod van? Elégedett vagy vele, újra megvennéd?
-
sityupityu
Topikgazda
Értem.

#92577 Honda567 Szerintem igen, közel lehet hozzá. A lejárat előtt egy hónappal viheted korábban...
-
sityupityu
Topikgazda
De minek motoroztál ilyen időben ilyen távot?
-
Mankókerék
újonc
Wow. Van valami védőfelszerelés a motoron? Gondolok itt plexire, kézzsák, lábtakaró? Ezekről is érdekelnének tapasztalatok ha valakinek van. Most esik le igazából, hogy a felhasználási területem kicsit hasonlítana a robogós futárokéhoz. Csak nem mennék olyan sokat mint ők meg nem olyan dinamikusan. De elintéznék egy kisebb bevásárlást, tehát szállítanék dolgokat, közlekednék télen-nyáron esőben-hóban.
Én csak orrnehéz motorral mentem egyszer ilyen időben. Fáztam, fújt oldalra a szél, a kerekek csúszkáltak. Nem volt jó, de nem is volt vészes. Mondjuk mégegyszer nem csinálnám.
-
Mankókerék
újonc
Köszi, hogy megosztottad. Elgondolkodtató ez a fogyasztásbeli különbség. Feltételezem 2T50 és 4T50 között még nagyobb lehet ez az eltérés a 4t javára.
Ha jól értem a te esetedben teljesen megérte a váltás, elég sok pluszt lehetőséget adott a nagyobb kategória és költségben szinte ugyanott vannak.
Egész évben használod a nagyrobogót vagy inkább csak melegebb időben? -
sityupityu
Topikgazda
Hát ja, mondjuk a 15-20 km már nem olyan kis táv. Még a forgalom mentes sík alfoldi régióban is határeset.
-
Zoli bácsi
őstag
Már majdnem lehurrogtalak, hogyan lenne 30 perc....
De gyorsan utánaszámoltam, a hivatalos 40Km/h sebességgel óránként valóban fél óra a 20km.
Biciklivel a 20km-es köröm egy jó óra, egyszeri pihenővel.
-
nyogo83
Topikgazda
Siman. Keewaynel is jopar modellt 100k-val olcsobban lehetett elhozni a mostani arhoz kepest.
Ev vegen meg lehetett ennyivel olcsobban uszni sok mas markanal, arrol nem beszelve hogy a plusz adminisztracios koltseg is jocskan megdragult tavalyhoz kepest(koszonhetoen az "inflacio koveto" adozasnak). -
Gabis
őstag
Örülök neki. Maradjon is így.
Nekem most úgy tűnik pech sorozatom van. -
Gabis
őstag
Igen ott. Az is könnyen meglehet.
-
Honda567
tag
Köszönöm, Debrecen mellett lakom sajnos nagy a távolság.
-
KTMHobby3
tag
SMKP-ről van szó, ahol megengedett a nagyobb motorokon használt világító berendezések felszerelése. Akár LED-es is. Én ezt használtam ki. Nem bántam meg, mert azóta LÁTNAK!
-
Zoli bácsi
őstag
Télleg' kell nekem szemüveg. Azt olvastam: "sunáznád?"
Furcsa is volt. Eh.....
-
Zoli bácsi
őstag
Hála istennek olyan helyen élek (Sopron környéki kisváros), ahol nem igazán fordul elő lopás, illetve eléggé ritka. Kiállítanám valahol a motorom, benne a kulccsal, valószínűleg napok múlva is ott lenne, nem nyúlna senki hozzá. Lehet nyóckerbe' nem így működne.
Boldog, békés Karácsonyt mindenkinek.
-
sityupityu
Topikgazda
"Apple airtag-nek látom értelmét. Passzív (gombelemről 1év+ működési idő), nem kér sim-et, kicsi, könnyen rejthető."
Apple felhasználóként ezeken már én is gondolkodtam. Ráadásul ezek már régóta fellelhetők a nem gyári apple kiegészítők között is, azaz jóval olcsóbbak mint a gyári. Persze ezek is csak almás kiegészítőkkel használhatók csak úgy, mint az eredetik, windows/androiddal nem.
-
Zoli bácsi
őstag
"Azóta a feltöltőkártyás sim-ek használatát is megbonyolították."
Most lepődtem meg, van egy feltöltős Vodás sim kártyám, ebben a legújabb csomagban. Tölteni sem kell rá, évi egy adategyeztetés online, aztán megint adnak rá egy évet, szóval nem kell töltögetni, és az sem veszik el, ami rajta van.
Amúgy szerintem lehet nagyobb elrettentő erővel bír egy masszív lánc, nehezebb leküzdeni (meg figyelemfelkeltőbb) mint egy nyomkövetőt zavarni.
-
Gabis
őstag
Kint, de fedett helyen. Automata szivatós, külön olajzós.
-
NYPD
senior tag
Azon az úton még száraz időben is kihívás menni, amilyen fos, szinte széthullik alattam a motor.
-
KTMHobby3
tag
Neked van igazad. Én se mernék ezzel még pár métert sem menni.
-
dinnye2023
csendes újonc
Mindegyik van, de jobban szeretem az önindítót. /valószínűleg azaz oka, hogy korábban simsonom volt, és azt néha elég sokat kellett rugdalni, bár az is igaz, hogy a simsonhoz képest meglepett, milyen könnyen indult berúgásra a Liberty/
-
Winne
nagyúr
Még nem lett bontva semmi, most fél 6 fele jöttem haza, akkor vettem észre.
-
mumtaz
senior tag
Váltóáramúnál, ha közvetlen világító tekercsről megy a világítás, akkor szinte tök mindegy az ilyen ledeknél, mi van megszakítva. Valamennyit simán derenghet a LED.
Amúgy meg ebből a gyártmányból én nem vennék már izzót. Szutyok. Homasitában vettem az autómba pontosan 2 hete és egy napja két hagyományos H7-es és két 21/5W-os izzót. A H7-esek egy hét után azt játszották, hogy hol az egyik, hol a másik nem kapcsolt fel, de volt, hogy amelyik világított, menet közben az is kialudt, vagy amelyik nem világított, "felkapcsolt". A 21/5W-osból meg az egyiken 3 napja kiment a 21W-os szál.
Szóval hogy 4-ből 3 izzó cca 1-1,5 hét alatt kuka nem éppen jó arány. A H7-eseket múlt hét végén cseréltem is Osram-ra, a 21/5-ösöket meg tegnap.
Fenix-: Ezeknél a CANBUS csak annyit jelent, hogy a canbusos rendszerben az izzó ellenőrzését veri át. Nem canbus az, csak sokan ezzel is azonosítják, holott nekem a '97-es B Vectrámban is volt izzóellenőrzés, bár nem volt canbusos autó.
Ez a canbus csak annyit jelent a legtöbb esetben, hogy az ilyen LED-es izzók meg vannak támogatva egy ellenállással, hogy az "izzó" össz ellenállása, és folytonossága megegyezik a hagyományos izzóéval. Semmi több -
Honda567
tag
Yamaha Neos 50-es 1999 évjárat. Lehet akkor másik foglalat kell a féklámpába.
-
FeniX-
senior tag
Nekem a bringánál is sokszor előfordul, hogy otthonról indulva kemény, mire beérek, puhának tűnik, aztán 1-2 óra állás a munkahelyi mélygarázsban és megint jó.
Szerintem a hőmérséklet-függvényében ez változhat. -
Zoli bácsi
őstag
Amit látok, vagyis olvasok, a sisak mellé kötelező lesz a kesztyű, zárt ruházat, zárt cipő, és a gerincvédő..legalábbis ezt fontolgatják.
Szerintem vagy ez lesz, vagy a gerincvédő nélkül a felsoroltak.
Igazából véleményem szerint nagyon nem mindegy, hogy valaki egy ezres túragéppel bejárja a fél Európát, vagy egy 125-ös robogóval 2 utcával odébb elteker, pedig ugyanaz a kötelező felszerelés.
Ha nagyon be kell öltözni, részemről lemondok a motorról. Ha az 5km-re lévő szülőfalumba ki kell ugranom, és motorra be kell öltözni, akkor úgyis autóval megyek, vagy bicajjal. Nem éri meg, ha a jelmezbe öltözés, több idő mint az utazás.
Ironikusan, ha veszek egy 2T 50-es robogót, akkor ezt az utat megtehetem utcai ruhában. és nagyjából. 70-el mennék 2 falu (Falu meg kisváros na) közt. Mint motorral.
Majd meglátjuk. Nekem a zárt ruha, zárt cipő, kesztyű, belefér, ezt eddig is minimum felvettem. (Rövidgatya-póló nálam extrém ritka, de idén a 38 fokban ilyen is volt, pár km, és marha jól esett
)
Protektoros ruházatom, bár van, meg motoros cipő, ezt 3 perces útra nem fogom felvenni, holott értem én a jobbító szándékot.
Mikor kezdtem a Simsonnal motorozni, nem kellett bukósisak kismotorra. Aztán lakott területen kívül kellett, belül nem. Végül mindenhol.
-
Gabis
őstag
Ez nem hangzik rosszul.
Gazdagrét, és környéke ismerős, kedvencem az Angyalka utca.
-
Gabis
őstag
Köszi. És mi volt a tapasztalatod? Ez az éppen érezhető kategória, és nem biztos, hogy újra megvennéd, vagy azért ettől több?
Bocsi a kérdezősködésért, csak ezek a szettek ilyen kicsivel 30e fölött indulnak, és azért azt másra is el tudom költeni, ha a végeredmény nem az amire számítok. Igazából egy kicsit jobb gyorsulást, emelkedőn való haladási tempót szeretnék leginkább.
NYPD: a karburátor át lett pucolva? Minden fúvóka rendesen átjárható? Tű, úszó rendben?
-
KTMHobby3
tag
Egyetértek Veled!
Márt megint helyettünk akarnak dönteni mások. Egy átlag motorosnak erre nincs szüksége. Aki ettől többre vágyik, az készüljön fel és szerezze be a védő felszereléseket. Ez olyan mint a Moto GP ahol mindenki tudja hogy maximális a kockázat és erre készül. Valós forgalomban erre nincs szükség, mert az nem versenypálya.
Ma is azt állítom hogy ha valaki betartja a közlekedési szabályokat és mások is, nem szenvedhet balesetet. -
Beretvás
veterán
Nem tudtam , hogy ez is Náci topik.

Köszönöm többet nem írok ide.

-
Zoli bácsi
őstag
Jó a store. Laptopot vettem, belém ivódott, hogy csak árukeresős link lehet ,törölték a bolti linkes hozzászólásomat a milyen notebookot vegyek fórumon. Mostanában ott forgolódtam.
itt jobb az admin.
-
zombei
senior tag
Egy ideig kilehet húzni vele, ha tényleg nagyon eszi majd, de azért az maradék égett, kemény korom lerakódik mindenhova, ami eseltleg még plusz kopást is tud okozni.
-
Zoli bácsi
őstag
Számomra ez is sok olajfogyasztás lenne.
A Skoda 105S eladása óta nem tudom mit jelent az olaj utántöltés. Az csipegette, de 1liter elég volt két olajcsere közt után töltögetni.Ha nem volt elég az 1liter olaj, akkor vittem hüvelyeztetni. Itt Győrnél közel volt Csehszlovákia, akarom mondani (Később) Szlovákia, volt olcsón Skoda alkatrész.
Hozzáteszem, minden gépem, még a fűnyíró is újan vásárolt.
Na, közben kitaláltam, milyen nyomásmérőt veszek: [link]
Mivel bicajokat pár hetente fújni kell, szerintem ez a legcélszerűbb eszköz, ráteszem, aztán feltolja az előre beállított értékre.
-
sityupityu
Topikgazda
De mi volt vele, gyűrű?
-
Zoli bácsi
őstag
Olajfogyasztásoddal mi lett? Nem is olvasok bele mostanában a nagymotorosok fórumába.
Megjavult?
Bicikliket fújtam Lidl nyomásmérős kézi pumpával, rátettem a motorra is. A moci kb. 1 hónapja volt egy éves szervizen. A kézi pumpa nyomásmérője szerint 3 bar van a hátsó kerékbe. Nem engedtem le, benzinkútnál majd ránézek. Ennyit csak nem tettek bele.
Másik nyomásmérőm ami itthon van, a kompresszorhoz van ilyen fújató, annak jobban hiszek, de a biciklik miatt lusta vagyok föltermeltetni a kompresszort.
Tényleg be kéne szerezni egy pontos nyomásmérő eszközt, ahhoz már tudok kézi pumpát is használni. Nem is tudom hol lehet venni, a helyi MOL benzinkútnál lassan oda jutunk, benzin sem lesz, csak hot-dog. Brigéciolt sem tudtam venni, meg autósampont náluk.
-
sityupityu
Topikgazda
Pár kilométer, de mondjuk ez sok mindentől függ. Csinálsz e közben intenzív kigyorsításokat-lassításokat stb...
-
sityupityu
Topikgazda
"Guminyomást hidegen, nyugalmi állapotban kell mérni. Szép is lenne, ha üzemi hőfokra felmelegített gumin írnák elő utcai használatnál... De az is igaz, hogy munakahelyi teremgarázsban most is 30+°C van, míg az otthoniban 20 körül megáll..."
Motornál pont nem, ott a "valódi-helyes" guminyomás az üzem meleg állapotban lévő nyomás. És pont azért amit te is leírtál, hogy nyugalmi állapotban marhára nem mindegy, hogy hány fokos környezetben van. Nyilván hidegen ezt nem tudod megállapítani. Úgy szokták csinálni, hogy nagyjából üzem meleg állapotba hozzák a gumit, és megállnak egy benzinkúton mérni egyet. Ennek ugye megvannak a hátrányai pl amit te is leírtál. Vagy pedig van nálad egy mérő eszköz (1-2 ezer forintos dolog), amivel bárhol bármikor meg tudod nézni, hogy mennyit változott a nyomás üzem melegen a hidegen beállítotthoz képest. Én ezt az utóbbit szoktam alkalmazni. Nyilván ez sem labor mérés, de ezek után kb lesz fogalmad arról, hogy hidegen mennyit tegyél bele, hogy üzem melegen nagyjából jó legyen. Nekem pl a gsr-en elöl-hátul a 2,3-2,1 kombináció fekszik a legjobban üzem melegen a jelenleg rajta lévő bridgestone s22-es gumikkal. A mérési tapasztalataim alapján tudom, hogy hidegen 0,15-0,2 bar-al kevesebbet kell hogy mutasson hidegen az óra amikor ellenőrzöm. De persze ez a hidegen nézett nyomás sosem lesz az igazi, amiről már beszéltünk a külső körülmények miatt. Ezért is jó, ha melegen van beállítva, így némi támpontot azért az ad, ha utána hidegen is leméred.
-
Gabis
őstag
Jaja, emelek egy kicsit a nyomáson és tesztelgetem, köszi. Inkább az érzés zavar, hogy nemrég lett feltéve a gumi és így néz ki. Ha kapok esetleg választ, akkor úgyis az lesz, hogy laposan használtam. A több éve feltett elsőn meg semmi ilyen nem látható (tudom, a súly nagy része hátul van). Megkeresem az optimális nyomást hátul, aztán bírja ameddig bírja. Most már legalább gyarapodott a szerszámkészlet, lecserélem magam ha oda kerül a sor.
-
Zoli bácsi
őstag
Nekem is 1,6 bar volt tavaszra a motorba elől, hátul 1,7. Mentem egy kört utána fújattam.
Nem vettem mást észre, csak hogy kissé nehezebben gurul.
Amúgy az sem mindegy, mikor méred a nyomást. Nyáron mondjuk egy 22 fokos garázsban indulás előtt más nyomás lesz, mint később 35 fokban hajtás után, meleg guminál.
Nemrég gondolkodtam hogy rendelek ilyen nyomásmérős (színét változtatja) szelepsapkákat. [link]
Aztán utánaolvastam. Tömören: Semmire nem való.
Fene egye meg ezeket a tömlős abroncsokat a motoron, ezeknek rendszeresen utána kell fújni. Eddigi észrevételem, hogy havonta nagyjából 0.1 bár megy el belőlük, tömlő nélküli abroncsoknál talán egy év alatt megy el 0,2 bár. -
sityupityu
Topikgazda
Mind a két helyen, a motoron és a gumin is a max nyomás van csak feltüntetve. És a kettő közül mindenképp a gumiét kell figyelembe venni. A motoron feltüntetett érték arra a gumira érvényes amivel kijött, és az a maximális. Gumigyártóként és típusonként is eltérhet a max nyomás. A legtöbb nagymotornál elől-hátul max nyomásként 2,5-2,5, két személynél 2,5-2,9 van megadva. Ki az isten használ ilyen nyomáson gumit egy motoron, semmi tapadás nem lenne. Hátra max akkor tennék bele ennyit, ha két akkora pali ülne a motoron mint te
. Meg ott van a másik példa is amit te írtál le, hogy a motor leírása szerint 2 bar, viszont az meg a te súlyodnak nem lenne megfelelő. A lényeg, hogy max nyomásként mindig az adott gumin feltüntetett értéket kell venni, de kb soha sem fog kelleni a max nyomás. Az ideális érték mindig alatta lesz, azt meg ki kell kísérletezni, hogy mi a megfelelő. Motor típusa, súlya, motoros súlya, motorozási stílus, gumi típus stb... -
draco31
veterán
Ezen is egyenlőre így marad, mert 30km-re a legközelebbi gumis. 1 hét múlva járunk arrafelé újra.
Neten olvasgatva csak annyit találok, hogy nagymotoroknál érezhetően jobb a fékhatás nyirkos-nedves úton, ha forgásiránynak megfelelően van rakva, illetve szerkezetileg így van megcsinálva. -
#TOTTI
őstag
Gumira rá van írva, hogy ha előre és hátra teszed merre kell forogjon, ha nincs akkor forgásirány szerint mindkét helyre. Ha nem szólsz a gumisnak kevés figyel erre.
-
Gabis
őstag
Egy jó ideig biztos nem nyúlok hozzá. Megmozgattam többször is a pályán, egyiknél volt csak, hogy egy pici adag zsírt tolt maga előtt, azt letöröltem. Minden szép állapotban van itt, ennek örülök. Most majd jöhet a kuplung rész, csak nem biztos van akkora kulcsom, fogóm...
-
Gabis
őstag
Csak egy leheletnyit kapott a csúszka.
-
zombei
senior tag
Vastagfalú szacskóba raktam, kis víz a tisztítóba, aztán zacsiba kis ultradermes meleg víz, és fél-3/4 óra alatt szétjött. Utána jött a fogkefe, meg a drót darab. Már jár a moci, csak talán valami érintkezési gond lesz még, mert refit kapcsolok elmegy a digitális kijelző, meg ha fulladás közelébe esik a fordulat akkor is, meg bal indexre az olaj visszajelző is villog.
Úgyhogy még tornászni kell rajta kicsit. -
Gabis
őstag
Köszi. A csúszkákra teszek kicsit, és megy is össze.
-
Gabis
őstag
Így néz ki 9e km után. Szerintem ez bőven jó.
-
Gabis
őstag
Ilyen-olyan okból párszor le kellett már szednem a fedelet, olyankor amit el tudtam érni azt megtakarítottam (most legutóbb a kuplung harangot). Tény, a variátor részhez még nem nyúltam. Az igazat megvallva ez az első robogóm, és vételkor nem gondoltam, hogy ez a CVT rendszer ennyire kényes. Egyszerű, de oda kell rá figyelni, akár csak a karburátor. Az idő múlásával egyre több mindenhez nyúltam már hozzá, de ez a rész eddig kimaradt (szerszámhiány miatt is, azóta pótoltam). Kezd lassan összeállni a kép, hogy mire mikor érdemes ránézni, ezért is szoktalak titeket kérdezni, mert itt folyton csak tanulok.
-
Gabis
őstag
Viszonylag gyorsan történik, és hang alapján vázoltam a fentieket... Az igazat megvallva órát nem néztem ilyenkor, de érzésre nem veszek észre lassulást. Amit érzek, az a "váltás" utáni húzás.
-
Zoli bácsi
őstag
Szerelő mit mondott?
Szerintem ott volt meleg, rendesen.
-
wik_406
tag
Na, az egyel jobb akkor

Wik -
wik_406
tag
Nem kell, hogy nalad legyen, de pl baleset eseten be kell tudnod mutatni. Egy masolat legyen nalad, az elegendo. Ugyanigy a jogositvany sem kotelezo, de jobb ha nalad van.
Wik
-
Beretvás
veterán
Tényleg nem kell nálatok legyen a forgami? Irigyellek ha tényleg így van....
-
zombei
senior tag
Valósba talán 130-135-öt mehet az SH, 120 szerintem már a blokknak se olyan komfortos, meg ahogy írtad neked sem.
Nekem régebben a 102ccm Lead-nek ~80 volt a komfortos tempója. Sokkal többet szerintem a 125-ösök se tudnának.
-
jozsi252
veterán
Be kell látni hogy amire használnám arra sokkal jobb lenne egy 3-400cm3-es motor mint egy 125cm3-es. Nyilván azzal is be tudnék érni melóba, de ilyen 90-100km/h környékén gondolom sokkal jobban érzik magukat a nagyobb robogók.
Nézegettem az árakat ma is, és azért látok ilyen 100k környéki különbséget simán az A2 illetve A között. Amilyen motorra nekem szükségem lenne ahhoz bőven elég lenne egy A2-es jogsi is.
Olajcserét meg kisebb dolgokat bevállalnék én is, viszont nagyobb szervizelést már nem. Bár gondolom az első pár évben feltétel hogy szervizbe hordjam hogy megmaradjon a gari?
zombei
Gondolom érdemes mindenképp utánajárni hogy melyik márkára milyen szerviz feltételek vonatkoznak, mik a követelmények hogy megmaradjon a gari stb?
suste
Néztem a 125cm3-es PCX-et is először és nagyon bejött kinézetre. Viszont az a 40-45km amit megyek lakott területen kívül minden nap az 90-es szakasz. Nyilván azt se szeretném hogy a határ közelébe járassam a motort, és ezért ideje korán megadja magát. Egy 350cm3-es mocinak meg a 90-100 nagyon kényelmes utazós tempó jóval lejjebb mint a max terhelés.
De igen abban is igazad van hogy a jogsi és a motor is jóval olcsóbb mint egy nagyobb robogóé.
Legjobb lenne ha mondjuk meglenne a jogsi minél előbb és valahol kibérelnék 1-2 napra egy 125cm3-es illetve egy 3-400cm3-es mocit és azután döntenék róla hogy mi legyen. Egyelőre bérlés nélkül a nagyobb fele húzok.
Köszönöm a beszámolód!
Ha mondjuk A2 jogsi mellett döntenék ti hol tennétek le? Gödöllő az közel van hozzám és ott is tettem le a Homokinál a B-s jogsim már lassan 20 éve. De a vonzáskörzetében el tudok menni bárhova autóval.
-
suste
veterán
A motor ár különbség és a jogsi ár különbség együtt már nem kevés spórolás szerintem.
Minimum 1M-ra tippelek.
DE pro/kontra neki kell döntenie, én csak elmondtam a saját tapasztalataimat.... -
sityupityu
Topikgazda
"a szíj majdnem szakadt is. (10k km...)"
Mármint hogy ennyi volt a szíjban? Egy maxi robogónál ennyit simán kéne hogy bírjon egy normális szíj, csak kopottnak szabadna lennie.
-
zombei
senior tag
Lehet egy-két olajcsere kimaradt, vagy nem bele való olajjal történt, azzal is könnyen kár lehet okozni.
-
Zoli bácsi
őstag
Biztos ennyi abban a gépben a kilóméter?
-
FeniX-
senior tag
Tényleg, azóta mi lett az olajfogyasztással? Csak lemaradtam róla, vagy még folyamatban van?
-
zombei
senior tag
Alap esetben persze ez nem gond, csak nem tudom a menetrögzítő mekkorát fogna rajta.
Nélküle, simán lábon a hátsó féket behúzva le-fel fél pillanat.
-
Zoli bácsi
őstag
Szerintem így reagált volna a BWS, ha két személlyel feléje indulsz.....
[link] -
Zoli bácsi
őstag
Azzal a motorral valami nem kóser.
Keress egy jó szakembert, nézzétek meg a hengert-dugót, meg a hengerfejet. Gondolom szimering hiba nem lehet, ekkora olajfolyást észrevennél, ez az olajmennyiség az égéstérbe kerül.
Lehet letapadt az olajlehúzó gyűrűd, kokszos.
Ennyi kilóméterrel egy Hondának nem szabadna olajat ennie.
Én már elvittem volna szerelőhöz, piszkálná a csőrömet, mi lehet vele.
-
astrojoe12
tag
Jól van, ne merüljünk el a dologban, mert "off" az egész, csak ne robogózzatok lakott területen kerékpár sávban és főleg ne a járdán légyszi.
-
Beretvás
veterán
-
Árpi001
őstag
Én azért szoktam használni a kerékpárutat, robogóval.

-
KTMHobby3
tag
"50-essel nem szabad kerékpárúton menni,"
Ha az 50-es SMKP, akkor szabad. Debilon jól írta le az idevonatkozó szabályt. -
FeniX-
senior tag
Csak hogy pont Nyogó is erről beszélt a kuba motorok kapcsán.
Mutatós, króm, csilli-villi, de atomjaira hullik.
Gyanítom kb. olyan lehet, mint anno a legelső keeway x-citing terepmotorkák. 200 köbcentis honda xr klón, aztán az összres műanyag elem kétszer lehullott róluk. -
draco31
veterán
Köszönöm! Akkor ezekkel nem nagyon kell foglalkozni esetünkben.
-
nyogo83
Topikgazda
Legutobb is az alapjaraton kellett allitani, nem? Ha otthon lennek, mondanam ugorjon el, 5 perc, de sajnos nem vagyok most otthon.
Zugloban nem tudok, viszont M3 tuloldala Tomed 50 Bt(Frangepan utca 85) egesz megbizhato az 50 2t temaban, foleg ha ilyen apro dologrol van szo.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A05s / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- MacBook Pro 16" 2021, M1 Max , 64 GB RAM, 512GB SSD, Silver 27% Áfás (0461AB)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Yenkee YMC 1030 Mikrofon Kit (mikrofontartó kar, kábel, stb.)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szóval vagy lenyelem a békát, vagy elengedem a dolgot.

Ránézek ezekre is. Holnap megyek a Mountex-be, eddig Helly Hansen, Klim, Icebreaker, Devold amiket néztem.

nyogo83
sityupityu