- sh4d0w: Én és a számítógép
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- EmPoWeR: Költözés uTorrent-ből qBittorrent-be
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Tanácstalan vagyok hol lehet a gond, ezért már itt is értetlenkedek kicsit.
Van három helyszín, amikből az első kettő egyforma, majd a harmadik:
2x 100Mbps switch-en 4 IP kamera, 1 WiFi AP, 1 SXT-L5
1x 1000Mbps switch-en 1 IP kamera, 2 SXT-L5, majd egy másik 1000Mbps switch
A harmadik helyen egy (a második switch-en ülő) rögzítené mind a 9 kamera képét (egyszerű ffmpeg rtsp stream dump mp4 file-ba), de csak a helyben lévőt sikerül neki gond nélkül, a többi videó erősen sérült, illetve ha leállítom a rögzítést és élőben próbálom nézni egy másik PC-ről, akkor is problémás, mert minél több kamera magasabb felbontású/bitrátájú képét nyitom meg egyszerre, úgy előbb csak akadozik/hibázik, majd jön a véletlenszerű disconnect... Ha csak a kis felbontású/bitrátájú stream-eket nyitom meg, azokkal nincs gond.Tehát elsőre akár sávszélesség problémának is tűnhet, de egy kamera maximum 8 megabit/sec. Átlagban ettől igazából kevesebb (4-6 attól függően, hogy melyik mit lát, mert éjjel szürkeárnyalatos, stb...), de a biztonság kedvéért mindenféle overhead és egyebek után kerekítsük 10-re.
A szintetikus sebességmérés az SXT-k közt ilyeneket mutat: 1 2
Illetve csináltam olyat is, hogy ellátogattam az egyik távoli helyszínre, csatlakoztam a switch-ez egy laptop-al és SMB-vel mozgattam videó file-okat oda-vissza arról a gépről, aminek a kamerákat kéne rögzíteni, csak hogy végképp kizárjam az olyan bagatel hibákat, mint a mértékegységátváltás, és "tömörítéses csalás" a sebességmérésekben, stb, és ez az empirikus teszt is azt mutatta, hogy a szükséges sebesség többszöröse is megvan: néhány percbe telt csak átmásolgatni egy durván négyszer akkora videófile-t, mint amit a szervergépig kábelezett kamera rögzít egy óra alatt.Szóval, amire laikusként gyanakszom:
- valamiféle ütemezés jellegű probléma, amitől "bedugul a vonal", pl. szanaszét tördelt csomagok, vagy épp időtúllépést eredményező extra késleltetés, ami esetleg a Wireless Bridge mód sajátossága
- mivel a kamerák UTP protokollt használnak, az SXT-k közt pedig van packet loss UTP-vel tesztelve, így vesznek el csomagok, szó szerint a levegőben, amik hiányában látványosan sérül a tömörített videókép, illetve akár kapcsolatbontáshoz is vezet, mikor már >X sorban következő képkockát (vagy >X másodpercet, stb) sem lehet dekódolni, mint értelmes videó stream.De ami még fura, hogy kint a távoli helyszínen egy laptop-al csatlakozva a helyi kis 65Mbps (1:1 20MHz 2GHz) WiFi AP-hez gond nélkül tudom nézni élőben a kamerák képét, tehát ha mást nem, a 820.11 módnál nem szabadna problémát jelenteni magának a WiFi-nek (és ezt a módot is próbáltam már az SXT-k közt is, bár a Bridge mód miatt nyilván a proprietary kiterjesztésekkel fűszerezett verzióját...).
Már minden lehetséges beállítást áttúrtam számtalanszor minden érintett eszközön, amit lehet konfigurálni és nézegettem a LED-eket azon, amit nem, de ad magáról valami életjelet. Az SXT-ken is kipróbáltam már sokféle beállítást 802.11, nstreme dynamic framesize, NV2 különböző TDMA időkkel, stb. Mint a fenti képen is látszik, próbaképp már átállítottam 20-ról 40MHz-re, ellenőriztem, hogy átmegy a swith-eken a Duplex 100Mbps. Végiglépkedtem több RouterOS verzión (bugfix-től RC branch-ig -- messzebbre nem léptem vissza így távolról, hátha a jelentősen régebbi verzióval nem működnének a most beállított dolgok és elveszne a túloldal...).
Olvastam a Mikrotik WiKi-n, hogy nstreme-el lehetőség van különböző arányú Forward Error Coding-ra, de Winbox-ban sehol sem találom ezt és a WiKi-t is hiába turkálom utána, csak a feature listán látom, a beállítások részletezésénél sehol sem kerül elő, mint ha végül sohasem vált volna elérhetővé a felhazsnálók számára, vagy valamiért már letiltották azóta. Vagy csak WinBox-tól mélyebben kell keresni? (De akkor tényleg kéne hozzá a doksi, hogy mit írjak a parancssorba...) Még ezt gondoltam kipróbálni, mert sávszélesség az látszólag van bőven, de a packet loss-tól félek, hogy talán ez a gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- Trollok komolyan
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Telekom T Phone 3 5G – modern tudakozó
- Hardcore café
- Motoros topic
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Windows 11
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OpenWRT topic
- További aktív témák...
- MSI MEG Infinite X 10th Intel Core i9 10900k/RTX 2080 Super/32GB DDR4 RAM/1TB SSD konfig eladó
- Intel Core i9 10900K/GeForce RTX 2080 Super/32GB DDR4 RAM/1TB SSD konfig eladó normális áron
- DeepCool Watercooling CPU LT720 Fehér (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- ZBook Fury 16 G10 16" FHD+ IPS i7-13850HX RTX 3500 Ada 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- ASUS ROG Strix G15
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- HP EliteBook 835 G7 AMD Ryzen 5 4650U
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3320
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest