- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Szólánc.
- MárkaLánc
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigdady
nagyúr
Hali
1. Tbsz-re jött 2022-ben osztalék. Adóbevallásban kell szerepeltetni bármit? Gondolom nem
2. Nyeszre befizetett összeg 20%-a automatikusan kerül be a Nav által készített adóbevallásba[ Szerkesztve ]
-
Stylewars_kp
őstag
válasz PredatorZoli #91897 üzenetére
Kbc. Persze.
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Stylewars_kp #91896 üzenetére
a k&h nem, csak a KBC. Egy cégcsoport a kettő, de nem ugyanaz a kettő, se árban se szolgáltatási szintben sem.
-
félisten
Egyetertek. Meg ami meg szerintem jo szempont lehet: az ember magaert eljen ugy, ahogy akar, ne azert, hogy peldat mutasson. Aztan majd a gyerek leszuri, hogy ebbol neki mi az, ami kell. Ha vigyazni akarsz a penzre, mert az neked jo, akkor csinald, es ha a gyerek ugy erzi, hogy ez egy eltanulando dolog, akkor majd eltanulja.
while (!sleep) sheep++;
-
Vesa
veterán
válasz julius666 #91882 üzenetére
És kína demográfiai problémáit még ide sem kevertük. Ebből nem tudom kinek következik, hogy oda kéne befektetni.
A tudomány a valóság költészete!
-
Vesa
veterán
válasz Oppenheimer #91866 üzenetére
Azzal biztosan nem ártasz, ha megmutatod neki ezeket a dolgokat, de ez valóban semmi garanciát nem jelent. Sőt, sok esetben a gyerekek éppen a szüleikkel ellentétesen működnek, egyrészt lázadásból, másrészt úgy értelmezhetik, hogy ők majd azért fognak többet elérni az életben, mert nem úgy csinálják ahogy a szülők.
H a szülő spórol akkor pl. a gyerek azért nem fog, mert úgy értékeli, hogy "apa azért nem jutoptt 1-ről a 2-re, mert nem vállalt nagy kockázatot, én viszont fogok", vagy "apa gyűjtögetés közben nem élt semmit, én viszont fogok"..stb. Rengeteg ilyen példa van. Ha a szülő csapongó, akkor a gyerek nem lesz az, mert nem akarja Ő is így végezni. Ha a szölő túl pedáns és szabálykövető, akkor a gyerek nem lesz az, mert ki akar törni ebből és szabadabban akar élni. Ha a szülő spórol, akkor a gyerek esetleg érezheti úgy, hogy Ő azért nem fog, mert "egyszer élünk" és fene tudja mikor van ennek itt vége, addig pedig az életből akarja kihozni a legtöbbet, amihez most kell a pénz, nem pedig 50 év múlva. Semmi nincs kőbe vésve, de tény, hogy a példamutatás ellen semmi nem szól! Maximum majd nem ér semmit, de arra már úgysincs ráhatásunk.[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Mizsala
tag
válasz mgoogyi #91889 üzenetére
Igen-igen, a keresés az megy, csak igazából valami tippre lennék kíváncsi, mint ahogyan a kezdőknek a VWCE ajánlott, gondoltam van esetleg valami, ami USD-ben is ajánlott vétel.
Azt hiszem akkor az amundis msci world lesz (LU1681043672), ha csak nincs valami jobb titkos favorit tippje valakinek -
ngaba
aktív tag
válasz Hi!King #91890 üzenetére
Nálunk sem volt zsebpénz, és alapvetően jól működött. (Egyetlen szívfájdalmam a Puch segédmotor megvásárlásának blokkolása volt, de az lehet, hogy zsebpénzzel is megtörtént volna.)
Nálam nem annyira egyértelműen pozitív dolog, mint nálatok, összességében semleges. Az általatok elmondottakon túl a következő ellenérveim vannak:
- Elég rideg dolog (nem a munkáltatója vagyok, hanem az apja), és ugyanúgy diktatorikusan én döntök a pénzügyi helyzetéről, csak kevésbé látványosan: Mennyi zsebpénzt ("fizetést") adjak neki, és mit finanszírozzon a család (szülők)? Azt még én sem tudom, hogy mennyire jó dolog anyagiakkal motiválni a gyereket, ott még nem tartok. De az önálló döntésekre nevelés, szabadság része tetszik a dolognak.
- A zsebpénz nélküli üzemmódban tanul egy kis csapatmunkát, kompromisszumot (persze ehhez működő család kell): Nekem általános iskolai tanár szüleim voltak, és az anyagi helyzetünk tudatában nem voltam követelőző, sőt, inkább spórolós (az a bizonyos Puch is valami használt rom volt), a másik oldalról kaptam szülői szemmel nézve hülyeségeket is. A pénzügyi kultúrát szépen eltanultam a szüleimtől zsebpénz nélkül is, a példamutatás itt is fontosabb szerintem.[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Hi!King
őstag
válasz julius666 #91873 üzenetére
Teljesen más nem leszel felnőttként, csak jó esetben tudatosan kezelni tudod a saját szeszélyeidet, akár pl. túlzott spúrságot kell korlátoznod, akár a pénzszórást, túlzott kockáztatást vagy túl alacsony kockázatvállalási hajlandóságot.
@new card
Igen, a zsebpénz fontos. Nem csak pénzügyi szempontból. Nekünk például nem adtak anno, hanem azt mondták, hogy ami kell, azt megveszik, és mikor kellett volna valami, akkor az volt a válasz, hogy hülyeség. Ezzel nem az a fő gond, hogy akkor szar a gyereknek, hanem hogy ha utólag tényleg hülyeségnek bizonyul, akkor a saját döntéséből essen pofára, és ne a szülők értékrendje vagy előítélete alapján dőljön el, hogy valami hülyeség vagy nem. Ez része kell legyen a tudatos pénzköltésnek.Hogy jegyekhez kötni? Azzal én óvatosan bánnék, nagyon sok rossz példát láttam a környezetemben, és az ellvvel is vannak gondok, mert nagyon rossz motiváció tanulásra.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Mizsala #91870 üzenetére
Be kell menni a webbrókerbe és keresgélni, illetve van sima netes etf keresőjük is.
Emlékeim szerint az ishares MSCI World Quality etf-jük usd-os (IE00BP3QZ601), meg MSCI World-ből is van ilyenjük (LU1681043672).
https://www.kbcequitas.hu/befektetesek/etf-kereso
Deviza szerint rendezd.[ Szerkesztve ]
-
-Mike-
addikt
válasz Yellow73_a #91887 üzenetére
"Szerk: MasterMark gyorsabb volt"
Cirka 5órával, np.
-
Yellow73_a
tag
Ez gyakorlatilag rövid bal shiftes magyar billentyűzet, csak nincs magyarul felcímkézve. Ha a windowsban magyarra állítod a nyelvet, minden ott lesz, ahol egy magyar billentyűzeten kell lennie. A hosszú í a bal shift és az y közötti billentyű
Szerk: MasterMark gyorsabb volt
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
Black Swan Fund Manager Sees ‘Tinderbox-Timebomb’ in Financial Markets
(persze saját cég marketingje is megjelenik a cikkben)kapcsolódó - video a cikkből: Universa Investments' Taleb says stocks are overvalued
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
axioma
veterán
-
julius666
addikt
FED kamatemelési ciklusokról (lustaport): [link]
-
pictigjis
senior tag
-
ngaba
aktív tag
válasz julius666 #91873 üzenetére
OFF Annyi történt, hogy te az anyukádtól látott mintát követted, a tesód meg az apukádtól látottat (te is láttad apukádat is, hiszen leírtad ide). ON
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
.mf
veterán
válasz kozeposztaly #91875 üzenetére
Időnként benézek, hogy megint többtucat új hsz, vagy akár több oldal keletkezett, min pörög ennyire a topik - aztán látom, hogy a fele ilyen már ezerszer feltett kérdés, ami még az összefoglalóban is benne van, néha olyanoktól, akik már vannak olyan régóta itt, hogy már ők is sokszor láthatták leírva, de mégis megkérdezik n+1-edszerre...
Lécci, kapcsoljuk ki a write-only módot...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
szkorhetz
őstag
Sziasztok,
Magyar cégtől, magyar munkavállóként milyen adóterhek vannak bónuszként megkapott saját vállalati részvényre?
Köszi! -
robag93
aktív tag
válasz kozeposztaly #91875 üzenetére
Gond nélkül.
-
kozeposztaly
csendes tag
AKK (Webkincstár)ba Revolut kártyával fizettetek már be?
Működik a dolog? -
Sisco2
tag
válasz Hi!King #91868 üzenetére
+1
A jó példa mindennél fontosabb így ebben is, gyerkőcök abból könnyebben tanulnak amit látnak a szavak sokszor kevésbé ragadnak meg.A másik amit jó módszernek gondolok mondjuk 9-10 éves kor felett a fix havi/heti zsebpénz. Vagy jó jegyekért kapott zsebpénz ez most mindegy. A lényeg hogy időben lassan jöjjön és kelljen gazdálkodnia, számolnia, vágyakoznia, lemondania adott esetben. Hagyni kell neki elkölteni amire akarja, ez lényeges. Ebből megtanulja hogy ha elköltötte nincs és mennyi idő mire újra összerak annyit amiből valamit megtud venni. Késöbb esetleg kisebb dolgokról lemond a drágább dolgok érdekében.
Ehhez persze kell az hogy ne legyenek elhalmozva. Nálunk szülinap és karácsonyon kívül nincs lego stb játék és egyéb dolgok kikönyörgése ezt már megtanulta.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Hi!King #91868 üzenetére
én úgy látom, hogy azonos pénzügyi nevelés mellett is egészen máshogy kezelik felnőttként az emberek a pénzügyeiket
Konkrét példa: én és tesóm. Én anyukám ágáról örököltem a "pénzügyi tudatosságot" (bár ez sokszor inkább volt spúrság+ idegeskedés a témán ), tesóm apámtól a beleszarást. Mindketten ugyan azt láttuk: anyukám kezelte a pénzügyeket.
Egyébként kicsit túlspilázzák sokan ezt a kérdést szerintem. Amiatt is, amit emvy írt, meg amiatt is, mert a "pénzügyi tudatosság" szerintem simán tanulható akár felnőtt fejjel is (igazából én is egyetem+meló mellett tanultam bele rendesen hogy már volt keresetem, anyukám egyáltalán nem vont be a család pénzügyeibe korábban). Kiszámoló blog kommentrészlegében - amíg még jártam oda - emlékszem elég sok olyan volt, aki pénzszóróból váltott tudatos hozzáállásra, ez nem egy hardcoded valami. Persze az igénynek rá ki kell alakulnia, de ha IQ+szorgalmas beállítottság megvan, ez se nehéz.
Egyébként meg nem takarékosnak kell lenni (ami idehaza sokszor a szarrágás szinonimája - nálunk is az volt a családban), hanem sokat kell keresni és tudni kell tervezni.
Az ehhez vezető skillek átadása sokkal hasznosabb tudás, nehezebben összeszedhető felnőtt fejjel. Sajnos teljesen nekem se sikerült, inkább szerencsém volt a szakma választással + ismerősi körrel, kérdéses is mit fogok tudni ebből továbbadni sajnos.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
-
Hi!King
őstag
válasz Oppenheimer #91848 üzenetére
Ez nagyon off, de én úgy látom, hogy azonos pénzügyi nevelés mellett is egészen máshogy kezelik felnőttként az emberek a pénzügyeiket. Pl. apámék 4-en voltak testvérek, apám és egyik nővére mindig megfontoltan kezelte a pénzügyeit, nem szórta el a pénzét, míg másik nővére és bátyja zsebéből kifolyt a pénz. És ez már gyerekkorukban is meglátszott, mikor elmentek bucsuba, falunapra, hogy ki hogyan költötte el ekkor a szülőktől kapott pénzt. Nekem 2 testvérem van, én és bátyám takarékosak vagyunk, öcsém bár nem olyan, mint apám nővére és bátyja, de azért sokkal lazábban áll hozzá a dolgokhoz, jobban szeret költekezni.
Szerintem a legjobb, amit tudsz tenni, ha a gyerekeid előtt nyitottan kezeled a pénzügyeidet, mert abból tanulnak legtöbbet, ha a pénzügyi tudatosságot természetesnek látják, és hogy igenis, lehet róla beszélni, nem tabu. Ezt rontják el sokan azok közül, akik maguk pénzügyileg tudatosak, és csodálkoznak, hogy a gyerek ebből semmti nem tanul, pedig még célzottan is okítják. Ja, csak a célzott tanítás semmit sem ér, ha közben a szülők pénzügyeit fekete dobozként látják. Hangsúlyozom, így is, úgy is lehet hogy teljesen máshogy fogja a gyereked kezelni a pénzét, nem csak rajtad múlik, hanem az alapszemélyiségén is.
-
avl
senior tag
válasz MasterMark #91822 üzenetére
-
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #91856 üzenetére
en csak ilyen peldat lattam, megis kepes vagyok minden penzem elbaszni valamire...
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
gabor1974
tag
Köszönöm a dkj s tippet, megfogadom.
A jó példát sajnos nem mindenki szívja magába, az en szüleim is jó példával éltek előttem, s mégsem vittem takarékoskodás téren húde sokra.
Nyilván a gyereket nem befolyásolni akarom, tervezni az életét, inkább csak terelgetni, rámutatni azokra a fontos dolgokra amit szerintem én is csinálhattam volna sokkal jobban. Illetve szerencsére ő /40..45 évesen/ már viszonylagos biztos háttérrel tud "kezdeni" ( 4ingatlan, s valamennyi kp vagy befektetés) de ha nem herdálná el az mondjuk az jó volna mindenkinek.
-
Paxker315
addikt
félreérthető voltam, én kizárólag a "formalis edukaciora" céloztam. Azt gondoltam hogy eleve családon belül pénzügyi tudatosságra nevelni és hosszú távú gondolkodasra "evidens " és mindenki így cselekszik, aki hasonló tanácsot kér. Csak annyira reflektaltam, hogy iskolát, szakmát ne az alapján válasszon, hogy milyen betekintést adnak a pénzügyi világba. Szvl én a szülői példát és iránymutatást nem említettem, csak a nyers formális edukaciot. Aláírom, így félreérthető volt
-
Oppenheimer
nagyúr
"Nem úgy alakul a gyerek élete ahogy elképzelték"
Nyilván aki egy előre kitalált életet, vagy saját álmait akarja a gyerekre erőszakolni, az csalódni fog.
Én nem írok kontrollról, hanem arról, hogy pénzügyek tudatos kezelésére be lehet tanítani a neurális hálóját azzal ha lát elég mintát.
Lehet hogy középiskolában rossz társaságba kerül, lecsúszik és heroinfüggő lesz, de akkor is ő lesz az akinek lesz elég félrerakva a következő adagra.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
félisten
válasz Oppenheimer #91856 üzenetére
> Úgy írsz mintha a környezet nem lenne rá hatással, csak a genetika, holott ez tudományosan cáfolt.
Nem, veletlenul sem szeretnem ezt mondani. Azt akarom mondani, hogy joval kevesebb kontrollja van az embernek a gyerekei folott, mint azt sokan gondoljak. Ami szerintem tok felszabadito erzes.
> Azért az elég ritka hogy normális családból abszolút szar emberek jöjjenek ki.
A minosegjelzoket hagyjuk -- mondjuk ugy, hogy nagyon-nagyon gyakori, sot, altalanos, hogy nem ugy alakul a gyerek elete, ahogy azt a szulei elkepzeltek. Szerencsere.
while (!sleep) sheep++;
-
stingy2
senior tag
-
Gigicuci
senior tag
válasz gabor1974 #91843 üzenetére
1. Mit tanuljon majd a gyerek(10) mindenképp (akár nappali tagozaton vagy tanfolyamon csak, ha nincs rá teljesen affinitása) ,hogy legyen fogalma fiatal felnőttként hogyan kell kezelni a pénzét.
Tanuljon azt amit szeretne, hátha azon kevesek közé fog tartozni, akiknek a hobbijuk lesz a munkájuk és boldog életet tud élni. Amennyiben ez nem pénzügyi pálya, úgy minek tanuljon erről szakosodva, bármilyen munkája is lesz, elég lesz elolvasnia ezt a fórumot...Máris sokkal többet fog tudni mint az emberek többsége. És ott leszel neki még te is segítségnek. -
Ixion77
addikt
válasz Oppenheimer #91853 üzenetére
Szerintem is az, azon egyszerű oknál fogva, hogy az ellenkezője nem teljesül. Tehát nincs olyan stat., hogy "ha az év elején ez a három feltétel nem teljesül, akkor 90%-ban esés lesz év végéig". Az "általában jó év várható jó évkezdet után" stat teljesüléséhez elég annyi, hogy a tőzsde általában felfelé megy. Tehát olyan ez mintha azt mondanám hogy "ha egy évben a tőzsdei teljesítmény pozitív, akkor 5 év múlva várhatóan magasabb lesz a S&P500 értéke"
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Oppenheimer
nagyúr
Az ember pénzügyei kezelésében (és minden másban is) nagyon sokat számítanak a látott minták. Úgy írsz mintha a környezet nem lenne rá hatással, csak a genetika, holott ez tudományosan cáfolt. Környezet és genetika egyaránt számít, az vita tárgya lehet, hogy melyik mekkora mértékben. Ma már az is tudjuk hogy a környezet képes bizonyos géneket aktiválni vagy deaktiválni is, szóval a 2 tényező egymással is kölcsönhatásban van.
Ha olyan példát lát a gyerek amiből azt tanulja, hogy takarékoskodni fontos, és kell a jövőre gondolni, tervezni, ez olyan csomag lesz, amit egy életre magánál tart, akkor is ha extrém kockázatvállaló személyisége lesz. Szóval nem fifty-fifty, hogy lesz-e a tanított mintáknak szerepe, hanem garantálható.
Azért az elég ritka hogy normális családból abszolút szar emberek jöjjenek ki. Ott valami nagyon balszerencsés genetika kell, vagy trauma.
-
stingy2
senior tag
válasz Oppenheimer #91846 üzenetére
Mindig hónap utolsó napjának záróárán veszek. (mivel nyilván nem tudom mindig pontosan elkapni a zárót, ezért ez olyan +/- pár tized %, ami hosszabb távon kiegyenlítődik.) Régebben próbáltam "okoskodni", de ráfizetés lett a vége: elment az ár én meg lekéstem a vételt. Pl ott a múlt hónap: dec.30-án IEF vétel, jan.03án meg már gap-pel nyitott felfelé, és ha várok, hogy "majd visszamegy" és akkor veszek: hát azóta sem ment vissza.
#91850Ixion77
Nem ebben bízok . Inkább úgy fogalmaznék, hogy most ezt dobta a gép. És tényleg...#91853Oppenheimer
meg ez a "stat." egész évre írja a 90%-ot, én meg mindig csak egy hónapra látok előre (ami aztán vagy bejön, vagy nem )[ Szerkesztve ]
INTJ
-
félisten
> Ha ezt látja, nem fog hülyeséget csinálni.
Valosag: a gyerek egyedi genetikaja eleg meghatarozo lesz a kockazatvallalasban, stb., szoval vagy igy lesz, vagy nem
(hiszen pozitiv peldakbol is rengeteg van: szar csaladokbol is jonnek ki normalis emberek, meg viszont)
while (!sleep) sheep++;
-
Oppenheimer
nagyúr
-
donat_sz
senior tag
2) +1 a DKJ mellé 1-2 hónap alatt rengeteget lehet tanulni olvasni. Ez az 1-2 hónap elég lehet arra, hogy felszedj annyi tudást, hogy magabiztosan alkosd meg a saját stratégiád, terved.
(a tbsz + index követő etf jó irány véleményem szerint; érdemes átrágnod magad pl. a "lusta portfólió" és az "okos pénz, buta pénz" könyveken, ami alapján szerintem fogsz tudni dönteni egy s&p500 vagy msci world vagy vanguard all world etf-ek közt, vagy netán kialakuljon az igény a további tudás gyarapításra és komplexebb irányok megismerése felé fordulj) -
Ixion77
addikt
válasz Oppenheimer #91846 üzenetére
Van egy az utóbbi hetekben felkapott statisztika, mely szerint ha a mikulás rally pozitív, a január első 5 kereskedési napja pozitív, és január pozitív, akkor szinte mindig pozitív az egész év is.
Csak tippelek, de lehet hogy ebben hisz bízik Stingy is."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ra3
őstag
Én a második pontra reflektálnék, rövid DKJ (diszkont kincstárjegy) az államkincstár ingyenes számláján, lehet 1-2 hónapra venni, 14% éves kamatot tud most.
A rövidet azért emeltem ki mert ez leginkább akkor jó ha kivárod a lejáratot, és ez egy pár hetes-hónapos futamidőnél talán nem gond.
Hátránya hogy nem mindig elérhető mindegyikből nagyobb mennyiség.
Lejárat előtt is ki lehet venni csak ha időközben változik a hozam akkor később kerülsz pluszba.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Paxker315 #91847 üzenetére
Én a gyerek előtt azt a példát fogom mutatni hogy fontos a takarékosság és fontos minden hónapban félretenni. Ahogy nő fel, egyre többet lát majd belőle, transzparens leszek. Ha ezt látja, nem fog hülyeséget csinálni.
Ha a te "tanácsod" fogadja meg, hogy "jóvanezígy", és "majd megtanulja ha felnő", akkor nagyon nagyon könnyen lehet belőle egy újabb unit linked károsult, akkor is ha jó szakmát szerzett, amit élvez.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
"Mit tanuljon majd a gyerek(10) mindenképp (akár nappali tagozaton vagy tanfolyamon csak, ha nincs rá teljesen affinitása) ,hogy legyen fogalma fiatal felnőttként hogyan kell kezelni a pénzét."
erre reflektálnék. Ne ez vezéreljen. Inkább az, mit szeret, miben tud évekre előregondolkodni, mi ad számára hasznosítható tudást és papírt. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy az ember ~25-26 éves koráig nagyon, utána már kicsit plasztikus, így, nem feltétlen lesz köszönőviszonyban az, ami 18 v 25 évesen érdekli, így elég nehéz fiatalon tervezni (biológiánk ellentmondó a társadalmi elvárásoknak sokszor. Itt hatványozottan).Semmiképp' sem mesterkélt-erőltetett választást hoznék, ha csak nem szeretnétek még egy traumatizált, izgága mentális problémákkal küszködővel növelni a statokat Döntsön Ő, pénzüggyel meg fog tudni foglalkozni, HA van rá affinitása, és érdekli.
Amúgy ez most "átfogó" és "túláltalánosító" lesz, de. Természettudományos szemléletet ölelje Magához, és a rendszerszemléletet. Akkor meg kisebb eséllyel fogják behúzni-lehúzni-megvezetni, kevésbé lesz hajlamos álhíreknek & hazugságoknak engedni.
[ Szerkesztve ]
-
peppe79
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani, KBC-nél elérhető, USD-ért vásárolható ETF-et? Régebben VTI-t vettem, hasonló összetételű ETF-et keresek.
-
gabor1974
tag
Sziasztok.
Lenne max 2 célom/gyerek-megtakarítás, nyugdíj mindkettőhöz max 15 évben tudok gondolkodni/ az életben még, s sajnos csak most döbbentem rá hogy ezt a pénzgyűjtést másképp is csinálhattam volna; mentségemre legyen hogy nem vagyok túl okos s olyan kimagasló fizetésem sem volt a múltban.. Na ez már így esett, próbálok keveset bosszankodni miatta.
A Youtuben illetve facebooknak hála /nem gondoltam volna hogy ilyet is fogok írni :-) / kezdett felszakadni a homály, s minél többet "tudok" annál bizonytalanabb vagyok, hogy is kellene a célok eléréséhez optimalizálva befektetnem.
Egyenlőre csak két röpke kérdésem lenne .
1. Mit tanuljon majd a gyerek(10) mindenképp (akár nappali tagozaton vagy tanfolyamon csak, ha nincs rá teljesen affinitása) ,hogy legyen fogalma fiatal felnőttként hogyan kell kezelni a pénzét.
2. Hol tároljam a havi megtakarításom (200-800k, s negyedévente még egy pici) addig amíg lesz fogalmam hogy mibe is érdemes hosszabb távon gyűjtögetnem?
Eddig a minimális szint alá sikerült 2 fokkal felokosodnom ami a következő megoldások kivitelezését vetíti előre: KBC, ETF, TBSZ, S&P500. mindről van 2..10 mondat fogalmam
Köszi az egyszerűen megfogalmazott válaszaitokat.
-
concret_hp
addikt
gamestop negyedévente eléget 100-150M dolcsit, úgy, hogy a nagy hípe előtt 2020 elején 250M usd-t ért szumma...
vagy fullba vagy sehogy :D
-
bandus
veterán
amugy mi az az elethelyzet, ahol azonnal kell a mackobol a penz, es nem tudsz elore tervezni egy napot, vagy nem tud a fogado fel varni egy napot, amig eladsz mondjuk dkj-t, vagy elsetalsz az atm-be?
Szerk: latom kozben, ez valid is lehet akar.
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
boti19871125
csendes tag
Másnál is lehalt a mobilkincstár?
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #91832 üzenetére
Ezzel egyetértek.
Meg másokkal abban is, hogy valamennyi készpénz kell vészhelyzetre (különösen, ha egy országhatárral arrébb épp nem az az emberek fő problémája, hogy melyik állampapír hoz többet, hanem hogy menni kell-e a frontra).
[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
válasz PredatorZoli #91832 üzenetére
Pont a súlyos baleset/halál az a szcenárió, amikor kell, hogy legyen kp otthon. Nem azért kell a tényleges vésztartalékot magad körül tartani, mert hogy "jajj mi lesz az állampapírral", hanem amiatt, hogy mi lesz veled!
Eldobod a labdát, és mindened zárolják kb. azonnal. Nem tudom most mi a helyzet, de pár éve ismerősnél a közös számlát is zárolták, hiába volt rajta egy valag pénz, meg ment oda a fizetés, nem tudott az özvegy sem pénzt levenni onnan hónapokig... Na, ez az a szitu, amikor nem tudsz bankba, meg ák-ba menni, és erre kell a tényleges vésztartalék, amiből azonnal tudsz költeni, ha kell.EUR/USD meg a külföldi utazás alatt van mindig nálam, azért nem kell nagyon messzire menni, hogy ne legyen bank/atm/mobilnet, vagy hogy a "cash only" mentalitás legyen az elfogadott.
Just a simple Lineman...
-
PredatorZoli
Topikgazda
Szerintem annak, akinek vannak egyéb befektetései, például részvényei (ETF- stb), annak elég vésztartalék gyanánt max fél-1 havi kp és pár havi állampapír.
Ha valami rendkívüli havária van az állampapírokkal, még akkor is hozzá tudsz nyúlni a részvényekhez.
Ha meg olyanra kell a vésztartalék, ami nem olyan esemény hogy az állampapír kedvezőtlenül érintett( ilyen az esetek 99%-a ha őszinték vagyunk, baleset, betegség, halál, munkahelyveszés stb, vagyis rendkívül normál/hétköznapi esetek), akkor ahhoz nyúlsz. -
Hovi
aktív tag
Szintén zenész. 100 EUR és 500k HUF a párnacihában. Olyan országban élünk (ahogy lentebb is írják) hogy este egy rendelet, reggelre meg minden is máshogy van. Ha hírtelen menni kell, van mihez nyúlni. Lehet pesszimista hozzáállás, de én így alszom nyugodtan. Persze van államkincstár is, de a vésztartalék külföldön figyel EUR-ban. Nem vagyunk egyformák.
-
IG55
senior tag
Portfolio Performance-ben nem lehet a Profit/Loss oszlopot százalékos formában valahogy előcsalni? Tehát hogy ne csak nominális, hanem százalékos formában is lássam a purchase value és a market value közti különbséget.
-
A Zéé
addikt
válasz maxximeggy #91801 üzenetére
Szerintem a vésztartalék az akkor vésztartalék, ha bármikor és azonnal hozzá tudsz nyúlni. Tudom, hogy itt emiatt még leszek szólva, de az nekem bizony a kp. a mackóban, mert ha bankba kell menni, vagy mobilkicstárból visszautalni, az már külső elem bevonását jelenti, ami vagy tud működni, vagy nem.
Nincs sok tényleges vésztartalékként: 500k HUF, és 1000 EUR+USD vegyesen (amit vissza kellene pótolom lassan), de ahhoz akkor is hozzá tudok azonnal férni, ha tényleg havária van. Ennek az az ára, hogy nem kamatozik semmit, valóban. De amikor kellett, akkor ott volt.Just a simple Lineman...
-
PredatorZoli
Topikgazda
RR fórumon ki lett ez beszélve. Az, hogy nem zárták be a párjával egy időben, önmagában is beszédes, ezen túl a növekedése, a teljesítménye, a volatilitása mind nagyon kedvezően alakul, ami szavatolja a stabilan magas és növekvő AUM-et, így az alapkezelőnek is megéri.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz donat_sz #91823 üzenetére
Az "1 havi kp felett mindent PMÁP-ba"-t meg a másik végletnek gondolom. Nem írnék alá semmi olyat, hogy az "államé az összes megtakarításom 7 évig, ha [és itt egy nagyon kis valószínűségű esemény áll]", így nem is rakok mindent PMÁP-ba...
-
donat_sz
senior tag
válasz nort_on #91802 üzenetére
Innen úgy tűnik, mintha ezt kicsit túlbonyolítanád.
Talán itt is érdemes lehet behozni azt, hogy ez a vésztartalék az egyetlen megtakarítása-e az egyénnek vagy sem.
- Sokaknál látom, akiknek legalább megvan ez (, mert sokaknak sajnos még ennyire stabil háttere sincs), hogy nem feltétlen van e felett megtakarításuk (benne ülnek a saját lakásra felvett hitelben pl.). Ilyenkor a számlapénz, kp és minden ami könnyen elérhető és még némi kamatot is hoz az ideális, egyetértek!
- Azonban, ha van élet és balesetbiztosítás a vész 6 hónap megtakarítás felett, akkor PMÁP (mondjuk 1 havi kp feletti részre) bőven kellően rugalmas lehet. E mellett feltehetően olyan állás is lehet aminek megszűnésének kockázata is kisebb az átlagnál. Továbbá a PMÁP esetén kellően rugalmasan kiutalható (az 1% bünti mellett pedig elég likvid is). Ha a visszaváltási bünti változna, a korábban megszerzett extrahozam még lehet fedezi is az extra költséget vagy egy plusz lehetőség az újratervezésre.
-
MasterMark
titán
Windows gomb + Szóközzel gyorsan tudsz váltani kiosztást is.
Nem akkor kell magyarra váltani amikor hosszú Í-t akarsz írni, hanem amikor tudod hogy magyar szövegeket fogsz írni, pl. itt a fórumon.
De egyébként ha ez egy rendes ISO szabványú német bill, akkor van a baloldali shift mellett egy gomb ami az í betű ugyanúgy ahogy a magyaron. A magyar is ugyanolyan ISO, nincs különbség a kiosztásban, csak más van a kupakokra nyomtatva.
Az AltGr + j meg i csak akkor kell ha ANSI billen írsz ahol fizikailag hiányzik az a gomb ami a hosszú í lenne.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
avl
senior tag
válasz bandus #91816 üzenetére
í lesz az AltGr + j csakugyan, ..miutan jobb lent a "DEU"-t atallitom "HUN"-ra ...de ez tök macera, enélkül írnék úgy (itt az utolsó hosszú ékezeteket mind a felsövesszös es utana a nem hosszu ekzetes betü lenyomasaval, "DEU" alatt irtam ..az mar benne a kezemben, ha akarom, pl. nemi vagy némi esetében fontos :-)
-
avl
senior tag
válasz MasterMark #91815 üzenetére
köszi; ugy persze lehet, de az nekem kicsit macera, mindenkepp macerasabb a felsövesszös majd utana rövid i vagy o vagy u vagy a megnyomasanal, az ripsz-ropsz
-
korcsi
veterán
Akkor fektessünk billentyűzet gyárba?
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
ngaba
aktív tag
Ma háromféle árfolyam volt a honlapon. Kettő körül néztem rá, akkor a pénteki árfolyam volt fenn megint, fél 3 körül a most is éles, de vagy fél óráig nem frissült a webkincstár, szóval javában lehetett spekulálgatni, hogy mit érdemes most venni / eladni. (Én még gyorsan vettem egy kis 14.23% hozamút még.) Professzionalizmus.
-
avl
senior tag
válasz HussarF #91603 üzenetére
nekem német a laptop billentyüzet (DELL), hosszu i a backspace elötti ketfele felsövesszös es utana i vagy a vagy o vagy u akkor í á vagy ó vagy ú lesz
az alt+j nem müködik ezen most probaltam pl. word-ben, outlook-ban nem mutat ra semmit (nem is kell, mert a fenti jo nekem, de a lentiek kerdesesek:
de hogyan tudnék hosszú ö es hosszu ü-t irni ?
-
julius666
addikt
válasz dani0113 #91773 üzenetére
Most nem követtem a híreket, de tegnap faternál pont elkaptam az M1 blokkot a témában (nekem nincs semmilyen TV-m otthon). Annyit mondtak be, hogy piszkosul jó, befektetésre ajánlott kategóriába sorolják az országot. Mondom az fasza, akkor végül tényleg leminősítettek.
-
Stanlee
őstag
Ez a konnyen hozzaferheto modon tarolt 6-12 havi vesztartalek szerintem bizonyos fizetes portfolio nagysag felett inkabb 1-2 havira csokken.
En nem birnam ki, hogy 6 havi fizetesem egy legjobb esetben is 2%-on kamatozo euro bankbetetben legyen. Helyette kertem a banktol az ETF-Reszveny portfoliomra egy 15k euos hitelkeretet, amit nem kell hasznalnom, de ha valami nagyon nagy gaz van, akkor instant ott van es elkolthetem.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
tlac
nagyúr
válasz allampapir #91807 üzenetére
köszi
hiba:
az a legutóbb módosította dátum, mintha az aktuális időt írná ki2028/Y kamatfordulója szerintem nem stimmel:
"2023. augusztus 23-tól, amire rájön 0,25% kamatprémium, tehát összesen 8,65% lesz a kamata.
Kamat március 17-től: 8,65% (8,4% kamatbázis + 0,25% kamatprémium)"[ Szerkesztve ]
-
allampapir
csendes újonc
Kedves Fórumtársak!
Naponta előkerül itt, a fórumon a PEMÁP-kérdés, ezért talán hasznosnak találjátok az új cikkemet, igyekeztem olyan kérdésekre választ adni, amelyek gyakran előkerülnek: Megvan, mennyi lesz az eurós állampapír (PEMÁP) kamata! Megéri az euró?
Szép napot!
-
fokukac
nagyúr
közben a Bubor is megint felfele megy múlt kedd óta, most éppen 16,04%
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Qtyii
tag
1-1.5-2 havi dkj jelenleg a legtöbbet hozó... a betét ekkel szemben biztos... még a 9%-os (valójában 7.65%) cetelem csak az azonnali 1-2 havi pénzt lehetne rakni... de én biztos csak dkjbe raknám... nem szórakoznék a cetelemmel... sose bíznék rájuk pénzt... 😀 a végén még kitalalják hogy én tartozok nekik
[ Szerkesztve ]
-
fokukac
nagyúr
az a vicces, hogy az aukciók már úgy november óta a 13-14%-os tartományban vannak, de a másodpiacra ebből nem jutott el eddig semmi. Most engedték el, hogy bár beindult a 16%-os máp, és a 11,75%-os már nincs.
és ami külön érdekesség, az az, hogy ez a mostani 14,23% már magasabb, mint az eddigi legmagasabb rövid aukciós hozam... https://akk.hu/statisztika/aukciok-eredmenyek/diszkont-kincstarjegy-aukciok
szóval igazából annyit akartam mondani, hogy lehet, hogy a 16% lesz az új 11,75%...
én meg jól beszoptam a múlt heti 12,9%-os röviddel. Bár csak 8 bázispont a marzs, még mindig nem vagyok pluszban, pedig a 3. napra már pluszban kellett volna lennem.
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
nort_on
senior tag
válasz maxximeggy #91801 üzenetére
-
maxximeggy
csendes tag
Szerintetek mibe/hol érdemes tartani vésztartalékra szánt összeget (értem ezalatt pl. 6 havi megélhetés, váratlan kiadás autóra/bármire stb)? DKJ esetleg? Ha igen, milyen hátrányai lennének? Napi árfolyam miatt előfordulhat hogy mínuszosan veszem ki (rossz időzítés kell hozzá hogy pont akkor kelljen, de az esélye megvan)?
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla