Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
asuspc96
őstag
Helló!
Lenne egy újabb érdekes matematikai problémám amit megosztanék veletek!
Adott téglatest...egy csúcsból induló éleinek összege 1 (a+b+c=1)...mekkora a V(max) ???
nekem 1/27 jött ki...valaki cáfoljon vagy igazoljon meg....

-
artiny
őstag
Helo
Matematikai egynelettel leirni egy mukodteto szelepet (ami eltud fordulni jobbra es balra is)
vagy a logikai rajza is jo lenne........... egy ilyen rendszernek,van esetleg valakinek
....? -
Jester01
veterán
válasz
szoke12
üzenetére
1. Az első helyre választhatsz a 6 fiú közül, a másodikra a 6 lány közül, a harmadikra a maradék 5 fiú közül, s.í.t.
Végeredményben: 6 * 6 * 5 * 5 * 4 * 4 * 3 * 3 * 2 * 2 = 518400
Másképp megközelítve, a lányokat és a fiúkat külön sorbarendezve 6! * 6! lehetőség van.
A feladat nem pont egyértelmű, hogy mindenképp fiúval kell-e kezdeni. Ha lánnyal is lehet, akkor a fentieket kettővel szorozni kell.2. Két tanulót ugye 20 * 19 módon választhatunk ki. Az 5-ös tanulók közül kettőt pedig 5 * 4, a valószínűség a kettő hányadosa. Ha az egyik fiú a másik lány, akkor lehet, hogy először választottunk lányt, erre 8 lehetőségünk volt, és másodszorra fiút, amire pedig 12. Ugyanez fordítva is igaz, tehát az összes kedvező eset száma 2 * 8 * 12 = 192.
-
szoke12
őstag
HI!
Remélem tudtok segíteni.
Valószínűségszámítással meg kombinatorikával vannak gondjaim. Kérdések:
1.
Van egy osztály, amelynek a tablóján egy sorban 12 kép fér el. 6 fiú, 6 lány képe. Hányféleképpen tudjuk sorba tenni, ha felváltva akarjuk elrendezni őket (1 fiú, 1 lány, 1 fiú, 1 lány...)?2.
20 tanulóból 12 fiú, és 5 tanulónak a matek osztályzata 5-ös. Kiválasztunk 2 tanulót. Mekkora a valószínűsége, hogy a kiválasztott tanulók jegye 5-ös, illetve az egyik fiú, a másik lány?El tudom kezdeni a példákat, de az a feltételes valami már bonyolult, nem értem, hogy mit hova kéne tenni. A másikban meg a "felváltva" kavar meg... Mondjuk én is jókor kérdek rá, mikor holnapután matekérettségim lesz.

Előre is köszi!

-
Apollo17hu
őstag
válasz
üzenetére
Gyökjelet betolod a kitevőbe, mint 1/2-es szorzót, majd el is végzed a szorzást. Minden tagot leosztasz a^2-tel, a megmaradt egyenletet pedig helyettesítéssel átalakítod mondjuk így:
a^x := z --> 6*z^5 - 7*z^4 + z^3 = 0
Ezt szorzattá lehet alakítani, másodfokú egyenlet megoldóképletével z-re meghatározni a gyököket, majd visszahelyettesíteni...
-
törölt tag
Ezt a feladatot hogyan kell megoldani?
6*a^[5x+2]-7*(a^[8x+4])+a^[3x+2]=0
A kerek zárójelben levő rész a gyök alatt van. (a zárójel jelenti a gyökjelet)
A szögletes zárójel jelenti a felső indexet. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Apollo17hu
üzenetére
köszi, akkor jól sejtettem, csak 1 fontos lépés hiányzott a teljes szorzattá alakításhoz

-
Jester01
veterán
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Ügyes

-
ngabor2
nagyúr
ismét egy feladat, aminél elakadtam. két szám szorzatának és összegének összege 2012. hány ilyen számpár létezik?
addig jutottam, hogy felírtam, ab+a+b=2012. viszont bárhogy rendezgettem, mindig kilógott egy ismeretlen, amivel nem tudtam mit kezdeni. teljes négyzetté se tudtam alakítani, hogy prímtényezőkhöz legyen köze. valamilyen módon Arkhimédeszhez kapcsolódik.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Van-e összefüggés a két egyenlet között, ha igen, akkor micsoda, mire jók ezek és esetleg egy példafeladat sem lenne rossz.
Az egyenes egyenletéből és a kör egyenletéből mint egyenletrendszerből kijöhet 0 megoldás (nem metszi az egyenes a kört), 1 megoldás (érinti), 2 megoldás (metszi, nyilván 2 pontban, ezek lesznek a megoldások, 2 db "(x,y)-pár").
példafeladat:
k: x^2 + y^2 = 1
e: y = x(két pontban metszi)
e: y = 1(érinti)
e: y = x + 10(nem is érinti, nem is metszi)
Addíciós tételeket trigonometrikus egyenleteknél használunk illetve integrálásnál, de ezutóbbi téged azt hiszem nem érint. Legfontosabb középszinten a sin(2x) = 2*sin(x)*cos(x), cos(2x) = (cos(x))^2 - (sin(x))^2.
(Ezek a sin(x+y) illetve cos(x+y) spec. esetei.) -
törölt tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Van-e összefüggés a két egyenlet között, ha igen, akkor micsoda, mire jók ezek és esetleg egy példafeladat sem lenne rossz. Az addíciós tételeket mikor használjuk és melyik a legfontosabb néhány közülük (a fv. táblázatban egy teljes oldalnyi van)?
-
törölt tag
[KÖZÉPISKOLAI TANANYAG]
Valaki el tudná magyarázni a következőket?
Az egyenes egyenlete;
A kör egyenlete;
Addíciós tételekElég sürgős lenne és akadna még kérdésem.
Kedden érettségi. 
-
asuspc96
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
BASSZ@M meg megláttam...

nevezetes közepek....sálálálálá...

-
asuspc96
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
-
Apollo17hu
őstag
válasz
asuspc96
üzenetére
Sajnos én csak annyira emlékszem (tankönyvet nővérem réges-régen eladta
), hogy deriválással meg tudod állapítani a függvények szélsőértékeit (lokális és globális minimum/maximum pontok).A te példádban az "a^2*pí*m - m^3*pí/4" kifejezésnek (ez a henger térfogata) kell megtalálni a maximumát. Mivel "a" (gömb sugara) adott, ezért az "m"-re (henger magassága) deriválás adja meg a maximális térfogatot. Hogy mire jó az első és mire a második derivált, keresd ki a tankönyvből...
-
asuspc96
őstag
Helló!
Valaki el tudná nekem magyarázni a pirossal bekeretezett részt ?
vagy leírni úgy, hogy ne legyen benne deriválás...
-
artiny
őstag
ezen a példán értem 
új kérdés
II. foku diff.egyenlet
zavaro resze az inhomogen egyenleteknel,annal a lepesnel amikor felirjuk a hozza tartozo egyenletet. Hogyan jonnek ki ezek az egyenletek,hogyan irjuk fel oket?
pl.
X´´+ 3X´ + 2X = t^2 + 1
hogyan jott ki ebbol ez :
t^2 + 1 >> (B.0 + B.1 t + B.2 t^2) -
Alg
veterán
Példa:
Határozott integrál x szerint, legyen mondjuk 1-től 3-ig. Ekkor x változik 1-től 3ig.
Ha x-et kicseréljük pl. 5y-ra, akkor x 1-től 3-ig megy, tehát 5y 1-től 3-ig megy.
alsó határ: 5y=1 egyenlet (x=1-be helyettesítettünk be) megoldása, y=0,2 lesz
felső határ: 5y=3, y=0,6 lesz. -
artiny
őstag
Elmagyaráznátok hogyan határozzuk meg azt amikor integrálunk es szubsztituciot alkalmazunk akkor valtozik a hatarozott integrálnak also es felso hatara >> és hogy hogyyn hat. meg hogy hogy fog változni?
-
Apollo17hu
őstag
Ba cy lus példája:
(gyökx)^2 + gyökx - 6 = 0
Szerinte az egyenletnek megoldása a 9 (is). Szerintem nem. Győzzetek meg, hogy középsuliban elfogadják a 9-et megoldásként!
-
greenity
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Akkor légy szíves tekintsd meg az x^2 függvényt, illetve nézd meg a másodfokú megoldóképletet x^2=konstansra, ki fog jönni a két eredmény
-
Alg
veterán
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Attól függ, mert ha a hatványfüggvény inverzeként használjuk akkor kell mindkét megoldás, ha önálló függvényként akkor csak a pozitív.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
greenity
üzenetére
Dehamárittartunk: az eszmefuttatás leegyszerűsítve arról folyt, hogy ha egy "sqrt(x) = akármi" alakú egyenlet jobb oldalán negatív érték szerepel, akkor van-e megoldása. Szerintem (középiskolás matek) nincs, mert nincs olyan valós szám, aminek a négyzetgyöke negatív lenne (lásd: négyzetgyökfüggvény grafikonja).
-
greenity
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Akkor éppen unatkoztam
azóta meg nagyon nem 
-
greenity
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Szerintem meg nagyon! Alapvetően gyököt vonva a pozitív és negatív értéket is nézzük, kivéve, ha eleve a nemnegatív számok halmazát tekintjük.
-
Alg
veterán
válasz
asuspc96
üzenetére
Egyébként meg feltéve hogy a+b+1 nem 0, a második sorodat elosztod a+b+1-el, egy oldalra rendezed (legyen >=0-ra), és lesz egy másodfokú kétismeretlenes egyenleted, felírod a megoldóképletet pl a-ra, kijön a két gyök b-től függően, és onnan elvileg kijön hogy milyen a,b párokra igaz az egyenlőtlenség. (szét kell bontani, ha a főegyüttható pozitív akkor a gyökökön kívül, ha negatív a gyökökön belül kell lenni)
-
asuspc96
őstag
Helló!
be kellene bizonyítani hogy a+b+1 ≥ 3*harmadik gyök(a+b+1)
odáig már eljutottam hogy (a+b+1)^3 ≥ 27(a+b+1)
valami ötlet ? itt teljesen elakadtam...

-
Dave-11
tag
Van egy ilyen feladat:
30 fős osztály, 15 fiú, 15 lány.
Kérdés: mennyi a valószínűsége, hogy 4 embert kiválasztva több lány lesz, mint fiú.
Megoldásom:
több lány mint fiú -> 3lány - 1fiú ; 4lány - 0fiú
összes eset: n = 30 alatt 4
kedvező eset: k= (15 alatt 3)*(15 alatt 1) + (15 alatt 4)
valószínűség: P(A)=k/n = 26/87 (~0,298)Szerintetek ez így jó megoldás?
-
artiny
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
koszi szepen

-
Apollo17hu
őstag
-
artiny
őstag
Valaki elmondaná hogy johetett ki a harmadik egyenloseg jel utani alak a bekeretezett reszbol?
hogyan jott ki a harmadik egyenloseg jel utani alak a bekeretezett reszbol?
http://i.imgur.com/y5ogyRf.jpg
http://i.imgur.com/R4HL8Xi.jpg -
akyyy
senior tag
sharp w506 os gép.
writeview mód nagyon jó, de az eredményt jobban örlnék ha nem törtben hanem szimpla számként adná meg, alapértelmezetten (jelenleg 2-3szor meg kell nyomni azt a bizonyos change gombot)
-
axioma
Topikgazda
válasz
tricktrick
üzenetére
(Valoszinuleg a (b) feladatban nem maximum, hanem minimum van.)
Hat ezt rajz nelkul csak korbeirni tudom.
Ha pl. a labat latni akarja, akkor - a tukorkepet odagondolva - a szemetol a tukorkep labaig ill. fejeig huzott egyenesek kell, hogy a tukor feluletere essenek. Mivel a d tavolsagtol fuggetlenul a szem es a lab ill. fej szemtol valo tavolsaganak felezesenel van a metszet, az alja 74, a teteje 153-nal lehet. A d-tol fuggetlenseg miatt, magat latni fogja tovabbra is, ha kozelebb lep (figyelem, az nem igaz, hogy a szobabol ugyanannyit lat, de ugye a kozeledessel a tukorkep is kozeledik, szemben a tereptargyakkal, igy talan hiheto is - amugy probald ki). A minimalis teljes alaku tukor ezek szerint a fenti kulonbsege, 79 cm, ami nem veletlen a sajat testmagassaganak a fele is egyben. -
tricktrick
csendes tag
Sziasztok, ebben a feladattal nem tudok dűlőre jutni.
Viki 158cm magas. Szemei a talajtól 148cm-re vannak. Egy függőleges síktükörben nézegeti magát amely a szemeitől d távolságra található.
a) Maximum milyen magasra tehető a tükör alja, hogy Viki még cipőjének alját is lássa benne?
b) Maximum milyen magasra kell a tükör tetejét helyezni ahhoz hogy Viki még feje búbját is lássa?
c)Ha Viki 50cm-t közeledik a tükör felé teljesen látja-e még magát?
d) Legalább mekkora tükröt vegyen, ha tetőtől talpig szeretné magát látni?Előre is köszönöm a segítséget

-
akyyy
senior tag
megvan az uj számologépem
SHARP EL-W506Xleirását olvasba tud intergrálni, deriválni.
de egyrészt nem tudom hogy az x-et hogy irjam be ha pl ezt akarom deriválni:
-5x^8ugyanezt integrálni szeretném de nem határozott hanem határozatlan integrárral, akkor az integráljel-nél az a és b helyét hogy tudom törölni, vagy mit irjak be oda?
van egy alpha és egy zöld x gomb, de az sztem csak betü és nem mint x teszi oda. -
artiny
őstag
Koszonom a válaszokat !
egy uj kerdes:
Hogy jott ki a sarga integral?
http://kepfeltoltes.hu/130331/Capture_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-
artiny
őstag
válasz
Jester01
üzenetére
Koszi szepen a segitseged!!

ALL:
még mindig nem tudom hogyan kell egy kívánt alakot kapni a számláloban ha integrálásnal f´/f alakot akarok kapni.
pl.
integrál (7/x^2 -4x + 5) dx =
a szamlaloban 2x -4 alakot kell hogy kajak.
hogyan ertem el a szamlaloban 7 van csak?
kiviszem az integral ele a 7 est. x^2 -őt hogy teszem oda ( 4 est ugy hogy -4 +4 hogy ne valtozzon az ertek)
-
Jester01
veterán
Nem kell tetszőleges pontot felvenni hiszen tetszőleges ponthoz nem is ismered az értékeket így nem is tudsz belőle semmit számolni. A két ismert pont egyikét kell használni.
Az ábrádon egyébként pont fordítva vannak a tengelyek és a képletet is össze-vissza írtad fel.
Ezt írtad: x = -200 .... 100 de az ábrán ez az y nem az x (legalábbis a szokásos értelmezés szerint, mivel te semmit nem jelöltél.)
Ugyanakkor ezt is írtad: pl. x = 0, -200 = k * 0 + q Itt valóban x-nek használtad de akkor viszont a -200 nem jó mert oda az Ux kellene (hiszen arra van a képlet).A két pont jelen esetben:
U(-200)=I(-200)*R=0=-200k + q
U(100)=I(100)*R=0.02R=100k + qAz elsőből 200k=q vagyis 100k=q/2 ezt a másodikba helyettesítve:
0.02R=1.5q vagyis q = 0.04R/3 = 20/3 és k = 1/30Ellenőrzés:
U(-200)=0V=-200/30 + 20/3 = 0 helyes.
U(100)=10V=100/30 + 20/3 = 10 helyes.
akyyy: x=sin(y) helyettesítéssel?
-
akyyy
senior tag
help ismét
parciális integrálás

ln2x ezt kéne integrálni parciálisan. addig eljutok hogy v=ln2x, de v'= az miért nem 2/x ? vagy ez kihozta a kettest előre, mert ugy már 1/x lenne....
-
-
Jester01
veterán
Ohm törvény és egyenes illesztése (vagy lineáris interpoláció). Már egyszer elmeséltem, hogyan lehet.
Ugyanúgy kell itt is. Először Ohm törvénnyel a feszültségeket.
Ux=Ix*R
A két végpontban:
U(-20)=I(-20)*R=2V=0.004R=-20k + q
U(40)=I(40)*R=10V=0.02R=40k + qA kettőt kivonva:
0.016R=60k
k=0.004R/15Nem "választották" a 2-t hanem U(-20)=2V. Tehát egyszerűen behelyettesítettek az egyik egyenletbe (az elsőbe):
0.004R=-20k + q innen q = 0.004R+20*0.004R/15 = 0.14R/15
A k=1/20, q=3 nem tudom honnan jött nekik. Az alsó végpontra helyettesítettek, tehát arra jó eredményt kell adjon, nézzük mit ad a felsőre:
U(40)=40k + q = 40*1/20 + 3 = 5V, a helyes érték viszont Ohm törvényből 10V.Nézzük a mi eredményünk mit ad:
U(40)=40k + q = 40*0.004R/15 + 0.14R/15 = 0.3R/15 = 10V ez tehát helyes.Az U(0) az ugye éppen q tehát 0.14R/15 ~ 4.7V. Ha csak ez kell, egyszerűen abból is kijön, hogy U(-20)=2V, U(40)=10V és a 0 éppen az első harmadánál van az intervallumnak tehát súlyozással U(0)=2/3*2V+1/3*10V=14/3V
Az ábra a #3333-ban nem ezekhez az adatokhoz tartozik.

-
akyyy
senior tag
...
-
artiny
őstag
Olyan peldak hogy pl
-20 tól 40 Celzius
4 től 20 mA
R=500 ohmkeressuk az Ux -et 0 celziusnal
x tengyely a C, y az Ux
Ux = k * T + q
ebbol kifejezik a K-t ami kijott 1/20 -ra amit nem tudom hogy , majd Ux nek valasztanak egy pontot a peldaban 2 vasztottak es azt kell kiszamolni hogy mennyi fog tartozni a q -nak ehhez a 2 hoz.
2 = (1/20)*(-20) + q
q = 3Ha valakinek van fogalma hogy hogy jon ki az 1/20 a K ra
akkor elmagyarázhatnál -
artiny
őstag
MATEK - x = k*j +q Ilyen fajta példákat hogy hívják, hol találok rájuk kiszámolt példákat?
linearitás kiszámolása a neve? -
akyyy
senior tag

a második lépéstől már értem, mert egyszerüsit, és kijön a lépés, viszont nem értem hogy pl az a minusz x az E-n hova tünik? meg egyáltalán honnan jön ki a második lépés? valaki el tudn magyarázni?
-
törölt tag
válasz
ricsi081
üzenetére
Annyit kell csinálni, hogy felbontod 4^(log(8)y) * y^(log(8)y) - ra, a log(8)y-t pedig felírod log(4)y / log(4)8 -ként. A kitevő értéke (2/3) * log(4)y, 4 a log(4)y-on...
y-nál hagyni kell log(8)y formában a kitevőt.A másik tagnál (ami y^(log(8)(4y)) egyszerűen felbontod a logaritmusban lévő szorzatot. Az előbbi és ez a tag ugyanaz lesz, tehát az marad majd, amit írtam.

-
törölt tag
válasz
ricsi081
üzenetére
Nagyon hosszú és bonyolult lenne teljesen leírni, én nem is vállalom, de a végeredmény:
y=2, x=8
és
y=1/8, x=1/2A megoldáshoz annyit, hogy addig szerintem mindenki el tud jutni (ugye csak az első egyenlet érdekes valójában), hogy y^(2/3 + log(8)y) = 2 , 2-t felírjuk mint y^(log(y)2), innen akkor 2/3 + log(8)y = log(y)2, aztán
2/3 + 1 / (3*log(y)2) = log(y)2
Innentől ez átrendezve log(y)2-re nézve egy másodfokú egyenlet, amiből x-re és y-ra a fenti eredmények jönnek ki. Utólag bocs a logaritmus jelöléséért.
-
ricsi081
tag
Sziasztok!
Ennek az egyenletrendszernek kéne nagyon a megoldása(levezetéssel együtt) holnap reggelig
:(1) x^log8y+y^log8x=4
(2) log4x-log4y=1
(a 8 és a 4 a logaritmusok alapjai, telefonról csak így tudtam leírni)Nem vagyok hülye matekból de ez nagyon kifogott rajtam, addig jutottam el hogy x=4y

-
artiny
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
hat most mar ugy erzem kezdem erteni...estleg tundnál mondani egy ilyen peldat hogy megprobaljam kiszamolni?

"Az integrálást a legegyszerűbb dolog megtanulni. Megcsinálsz 200 példát, és tudsz integrálni." Meg is csinalnak a zh.ra annyit de az a baj hogy keves az egynapra a 24h ora
..annak orulnek ha lenne egy 50 ora hogy rendessen feltudjak keszulni mindenre -
Apollo17hu
őstag
Nem értem, mit nem értesz.
Nekem csak 1 félév analízis volt, az is több mint 7 éve, de a fentihez hasonló példáknak az a lényege, hogy az integrálást csak akkor tudod elvégezni, ha a kiindulási alakot egy - az előadáson, tankönyvben ismertetett - általános alakba transzformálod.
Van egy törted, aminek a számlálója és a nevezője teljesen eltér. A legtöbb esetben külön kell nézni a számlálót, külön a nevezőt, és teljes négyzetté vagy szorzattá kell alakítani. Amikor ez sikerül, csodák-csodájára szinte mindig vannak olyan tagok, amelyek a számlálóban és a nevezőben is megtalálhatóak.
Egyébként analízisszeminárium-vezetőm tudta a frankót:
Az integrálást a legegyszerűbb dolog megtanulni. Megcsinálsz 200 példát, és tudsz integrálni.
(legalábbis annyira, amennyire zh-hoz kell
) -
artiny
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
KOSZONOM a valaszokat
meg mindig nem ertem(2x - 4)
1.) 3x-ből kell 2x-et "kiemelni"
2x (3x) = (3x / 2x ) = 3/2
2.)
-4 * 3/2 = -6
3.) -6 és a +1 különbsége pedig +7
(3X + 1)
-6 - (+1 ) = - 7
Tudnátok mondani meg egy peldat es hogy számoljam ki hogy meg e ertettem.

-
Apollo17hu
őstag
( 2x - 4 ) et akartunk kapni
Pontosan ebből. Első lépésként a 3x-ből kell 2x-et "kiemelni". A kiemelés miatt kapsz egy 3/2-es szorzót. Mivel a zárójelen belül -4 van, 3/2-del beszorozva -6 az értéke. Megnézed, hogy az eredeti képletben +1 szerepel, a -6 és a +1 különbsége pedig +7, tehát erre van szükséged.
-
greenity
senior tag
Gondolkodjunk fordítva. (2x-4)-ből akarunk (3x+1)et kapni. Ehhez először a változó együtthatóját kell rendbe tenni. Vagyis hogy lesz a 2x-ből 3x. Mivel kell megszorozni, innen egyszerű, hogy 3/2-eddel kell megszorozni.
Nézzük tovább a konstansokat. 3/2*4= 6
Tehát amit itt kaptunk : 3/2*(2x-4)=3x-6, ahhoz, hogy a konstans +1 legyen, hozzá kell adnunk 7-et.
Nagyjából ennyi, ha jól értettem.szerk: (#3304) Apollo17hu

-
artiny
őstag
Hogyan hozták ilyen alakra pontossan?
( 2x - 4 ) et akartunk kapni a (3x +1)-bol. hOgyan jott ki nekik igy? honnand tudtak hogy 3/2 +7 ?!? fog kelleni -
axioma
Topikgazda
Ez innentol nem matematikai, hanem penzugyi kerdes. A "felfele 25 lefele 20" pongyola megfogalmazas pont errol szol, hogy ha 25% az afa, akkor az a brutto ar 20%-a. De a 20% afa-t tartalmaz kvazi penzugyi szakkifejezesnek is tekintheto ennek alapjan (bar egeszen pontosan oda is van irva, hogy "a szamla vegosszege 20% afa-t tartalmaz", tehat nem felreertheto, hogy nem a szamla keszult 20% afa felszamolasaval, hanem a vegosszeg adotartalmarol van szo).
Amugy az nem tunt fel senkinek, hogy Coccolino keplete ket helyen is hibas:
Bruttó eladási ár/1+áfa x 100 helyett Bruttó eladási ár/(1+áfa / 100), hozzateve, hogy a "felfele", azaz a felszamitott afa ertekkel igaz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Diablo IV
- Fujifilm X
- Yettel topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Ubuntu Linux
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen /12Hó garancia / Akku: 100%
- Apple iPhone 17 Sage 256GB használt karcmentes 100% akku (4 ciklus) garancia 2027.03.01.-ig
- Apple iPad 10th 64GB, WI-FI, 1 Év Garanciával
- ÚJ Magic Keyboard billentyűzetek/ USB-C - Lighning/ 27% Áfás/ Ingyenes szállítás!
- Samsung Galaxy A16 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

....?

akkor elmagyarázhatnál