- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
A root-nak vagy intervallumot adok, amin belül gyököket keressen, vagy egy konstans értéket, aminek a környezetében vizsgálódjon. A Find-nak csak utóbbit lehet adni (guess value).
De szerencsére megoldódott a probléma. Mint sejtettem, mégis csak én voltam a hülye.
Nem hosszában hajlítom azt a szerencsétlen hidat, hanem keresztben, és akkor ez a d érték nem lemezvastagság minusz [némiezmegaz pár 10 milli], hanem a hídszerkezet teljes magassága alapsíktól a felszerkezetig, vagyis ~100mm helyett ~1000mm is megvan.
Ezt a bakit orvosolva (d képletében h helyett H-t írva - ez segített összekeverni, hogy mindkettőt "há" betűvel jelöltem, csak a kisebbiket kis, a nagyobbikat nagy betűvel, és miután elszúrtam a d képletét még elhittem az eredményt, mert lemezvastagságnak stimmelt és máshol azzal is kell számolni hajlítást).
-
janos666
nagyúr
Ez most az én szemeben csak egy mérnöki probléma, amin szeretnék túljutni és nagy segítség lenne ha valaki matematikus szellemmel is megszemlélné, mert már kezdek kifutni miatta az időből és ideges lenni tőle:
(Elküldöm az egész MathCAD filet, ha úgy jobb, vagy akár csak akkor is ha pusztán érdekel valakit, de most úgy gondoltam inkább kiragadom a lényeget...)A probléma az, hogy ennek az egyenletnek kéne hogy legyen egy valós pozitív megoldása x-re valahol ~0 és ~220mm közt, de szokásos formában felírva az egyenletet és Find-al keresve az ismeretlent (ahogy szoktam ezt a nyomatéki egyenletet, mert a root-al ellentétben nem kell átrendezni 0-ra, így olyan tankönyviesebb alakban hagyható a képlet...) nem is talál megoldást, a root pedig komplex számot ad, ami nyilván nem megoldás arra, hogy mekkora a vasbeton keresztmetszet nyomott zónájának magassága. (Különben át kell csörögni Löör-nek a Xev univerzumba, hogy majd horgonyozzák már le odaát a vasakat, mert mi itt akarunk egy paradox hidat a Zagyva fölé.
)
A számok mind hihetőek (van előttem pár kész megoldás hasonló méretekkel és anyagminőségekkel, és mind életszerű is), kivéve a megoldást.
-
Jester01
veterán
-
Alg
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
PindurAnna #2693 üzenetére
Ja, az énekeses. Afölött valahogy átsiklottam.
Van 3 Schulze. Tegyük fel, hogy egyik sem Waldemar. Akkor viszont mind a két Meier testvér Waldemar, ami nem lehet. Tehát legalább az egyik Schulze Waldemar.
-
Jester01
veterán
válasz
PindurAnna #2690 üzenetére
6. Vegyük a bal felső - jobb alsó átlót. Ez 4 lehetőség. A másik átlóból mindegyikhez választhatunk még 2 lehetőség közül. Ezután az első sorban még mindig 2 lehetőség van, de utána már a maradék 2 számnak fix lesz a helye. Így tehát 4*2*2=16 lehetőség van összesen.
-
Jester01
veterán
válasz
PindurAnna #2690 üzenetére
Te aztán nem apróztad el
1. Mindegyik pont jó kör középpontnak, ez tehát 7. A hatszög középpontját minden oldalra tükrözve is jó, ez tehát újabb 6. Összesen szerintem tehát 13.
2. Ilyesmiben nem vagyok jó mert mindig olyat látok az ábrán ami nem igaz. De talán hasonló háromszögekből 24/18 = x/20
3. ugye (e,f)=(-a, -b) úgyhogy a*b-(-a)*(-b) = 0
4. Legyen a tartály t tömegű és a teljes tejmennyiség x. Akkor:
t + x/2 = 22
t + x/3 = 16
Innen a megoldás már triviális.5. 72=8*9 Mikor lesz osztható a szorzat? Ha 8al és 9el is osztható. 8al akkor lesz, ha 8 vagy többszöröse szerepel, vagy 4 többszöröse és egy páros szám, vagy 3 páros szám. 9el akkor ha 9 vagy többszöröse, vagy két 3 többszöröse. Össze kell számolgatni és kivonni az összes lehetőségből.
6. na ehhez már most nincs erőm
-
PindurAnna
Közösségépítő
Sziasztok!
Az alábbi feladatokban kérném a segítségeteket:
Jelöljük egy 1 cm oldalhosszúságú szabályos hatszög 6 csúcsát és a szimmetria-középpontját egy-egy ponttal (lásd ábra)! Hány olyan 1 cm sugarú kör van a hatszög síkjában, amely áthalad a 7 megjelölt pont közül legalább kettőn?10. feladat Egy konvex négyszög két-két szemben lévő oldalfelező pontját összekötve a négyszöget négy négyszögre bontjuk. A kapott négyszögek közül két nem szomszédos négyszög területe 24 cm2 illetve 20 cm2, a harmadik négyszög területe pedig 18 cm2. Hány négyzetcentiméter a negyedik négyszög területe?
Az (a,b) pont y tengelyre vonatkozó tükörképe a (c,d) pont, ennek az x tengelyre vonatkozó tükörképe az (e,f) pont. Mennyi az a×b-e×f kifejezés értéke?
Egy tejestartály félig megtöltve 22 kg, ha pedig harmadáig töltjük csak tejjel, akkor 16 kg. Ha a tartályt teletöltjük, akkor össztömegének hány százaléka lesz a tej?
Egy kis osztrák falucskában 7 énekes él: Willi, Werner, Wolfgang, és még négyen, akiknek Waldemar a keresztnevük. Ketten testvérek, és Meier a vezetéknevük. Három énekesnek Schulze a családneve, de ők csak névrokonok. Van még egy Lehmann és egy Krause közöttük. Milyen nevű énekes van biztosan a faluban?
Legfeljebb hány számot lehet kiválasztani a 30-nál nem nagyobb pozitív egészek közül, hogy a kiválasztott számok szorzata ne legyen osztható 72-vel?
Az ábrán egy bergengóc lottószelvény látható. A sorsoláson 5 számot húznak ki. Hányféleképpen alakulhatott a sorsolás, ha a 13 nem volt a kihúzott számok között, de minden sorból, minden oszlopból és mindkét átlóból pontosan 1 számot húztak ki?
Köszönöm szépen annak aki tud segíteni!
-
Jester01
veterán
válasz
PazsitZ #2688 üzenetére
A másodikra nekem sincs jó ötletem, de ha nem rontottam el a programot meg a téglalapokat akkor 144 a megoldás.
Indulásnak már az bezavar, hogy nem bármelyik 4 pontot kell ellenőrizni, csak azokat, amikből téglalap lesz. Én 10 téglalapot számoltam össze. Ezután gondoltam a teljes 2^9 lehetőségből kivonogatom a rosszakat, de az átfedések miatt ebből csak fejfájás lett, nem eredmény
... egyelőre. Hetedikes feladatnak nagyon durvának tűnik.
-
PazsitZ
addikt
válasz
ngabor2 #2687 üzenetére
Jah tényleg, jogos a 200-as eredményed. De szerintem csak a feladat van hülyén megfogalmazva.
A 2. feladat valahogy biztos kilogikázható, bár most nekem sem jutott eszembe hogyan.
A leírt képletet pedig nem fejből írtam, én is csak a gráfelméleti színezésre kerestem rá.
Az elsőt szerintem oké, már ha jól lenne megfogalmazva, a második viszont már inkább versenyszintű feladatnak tűnik szvsz.
-
ngabor2
nagyúr
ismét 2 feladat, ami kifogott rajtunk:
1: Luca csak 5 forintosokkal hízlalja a malacperselyét. A legutóbbi méréskor a persely a benne levő pénzzel együtt 30 dkg-t nyomott. Hány forintja volt ekkor Lucának a perselyben, ha 1 ötforintos tömege 5 g, és az üres persely tömege fele a benne levő pénz tömegének?
a: 30; b: 40; c: 60; d? 80; e: 120
nekünk kijött 200, de ez nincs a megfejtések között. hol a csel?
2: egy 2x2-es négyzetrács mind a 9 rácspontját piros, vagy kék színnel megjelöljük. Hányféleképpen színezhetjük ki a 9 rácspontot, ha a jelölés után a rácspontok között semelyik 4 nem lehet olyan téglalap csúcspontja, amelynek csúcsai azonos színűek? 2 színezés akkor különböző, ha a 2 színezésben legalább 1 rácspont színe különböző.
a: 68; b: 72; c: 76; d: 136; e: 144
-
artiny
őstag
Szögfügevények, triógeometria (sin, con, tg, cotg) - röl adnátok valami anyagot/tételt amiből az alapjait megérteném mert nagyon sötét ez a téma nekem, pislogok órán ha ilyenről van szó az előadásokon?
-
Jester01
veterán
válasz
fpeter07 #2682 üzenetére
Nem tudom pontosan melyik képletet, illetve milyen kiindulási alapból.
Például az irányvektoros egyenletből a távolság(négyzet) képletének deriválásával le lehet valamit vezetni. Célszerű egyenes és az origó távolságát venni, az általános eset eltolással innen már kijön. -
fpeter07
veterán
Kaptam egy feladatot, mi szerint bizonyítanom kellene a pont-egyenes távolságának a képletének a helyességét. (koordináta geometria) Interneten találtam több féle megoldást is, valaki meredekséggel, valaki pedig a trigonometria segítségével oldotta meg.
[link1]
[link2]Nem tudtok olyan részletes levezetést, ami csak egyszerűen a koordinátákkal dolgozik? (pl: meredekség mellőzésével) Próbálkozom én vele, de elakadtam sajnos. Lehet újra fogom ismét kezdeni, de nincs új ötletem hozzá.
-
Alg
veterán
válasz
ngabor2 #2678 üzenetére
2.:
Egész számok, a 20-nak nincs túl sok osztója: 20=5*2*2, tehát a lehetséges értékek:
1*20 ; 2*10 ; 4*5 lehet az első téglalap1*20 esetben a kerülete, azaz a másik területe 42=2*3*7, lehetséges értékek a másik oldalaira:
1*42 ; 2*21; 6*7 ; 3*14 ezek közül egyiknek sem lesz a kerülete 20, nem jó2*10 esetben 24=2*2*2*3:
1*24 ; 2*12 ; 4*6 ; 8*3 -> jó lesz a 4*6-os, mert a kerülete annak pont 20.4*5 esetben 18=2*3*3
1*18 ; 2*9 ; 3*6 -> egyik sem jóTehát a 24 a helyes
-
ngabor2
nagyúr
ismét van néhány feladat, amivel nem boldogulunk.
1.: egy sorba egymás mellé egyforma méretű korongokból tornyokat építünk úgy, hogy bármely 2 egyforma méretű torony közé teszünk legalább 1 náluk magasabb tornyot. a legmagasabb torony 7, a legalacsonyabb 1 korongból áll. mennyi a legtöbb torony, ami így építhető?
nekem 27 jött ki, de a választható 5 lehetőség között nincs ilyen. a lehetőségek: 7, 13, 28, 127, végtelen.
2.: két téglalap oldalainak hosszi centiméterben mérve egész számok. mindkét téglalapra igaz, hogy kerületének mérőszáma egyenlő a másik téglalap területének mérőszámával. hány cm az egyik téglalap kerülete, ha a másik kerülete 20cm?
lehetőségek: 18, 20, 24, 42, nem lehet meghatározni. fél óra számolgatás után egyelőre az utolsó válasznál vagyok, de nem akarom ennyivel feladni.
-
Alg
veterán
válasz
ngabor2 #2675 üzenetére
egy szakasz egy pontból valamilyen szögben látszik: a szakasz két végpontja és az adott pont által meghatározott háromszögben az adott pontnál lévő belső szög.
Azok a pontok, amelyekből egy szakasz derékszögben látszik, pontosan a szakaszra, mint átmérőre rajzolt kört alkotják (Thalesz-tétel)
Azaz félköröket rajzolsz a téglalap oldalaira és ahol azok metszik egymást ott lesznek a pontjaid.
-
ngabor2
nagyúr
ismét egy érdekes probléma, aminél még a kérdést sem értem
egy téglalap szomszédos oldalainak aránya 3:4. Hány olyan pont van ennek a síkjában, melyből a téglalap legalább 2 oldala derékszögben látszik?
-
cocka
veterán
válasz
nepszter1 #2671 üzenetére
Szerintem úgy a legegyszerűbb, ha 180-ból kivonjuk a sokszög egyik belső szögét, a kapott értékkel osztjuk a 360-at és kész.
Indoklás: a szabályos konvex sokszög felosztható ugyebár egyenlő szárú háromszögekre, aminek az alapon fekvő szögei egyenlők. A sokszög egyik belső szöge megegyezik egy beírt egyenlő szárú háromszög alapon fekvő belső szögeinek összegével. Egy egyenlő szárú háromszög belső szögeinek összege 180 fok, tehát ha ebből levonjuk a sokszög egy belső szögét, akkor pont egy-egy szárszög fokát kapjuk. 360-at ezzel leosztjuk és megvan, hogy hány szögű a sokszög.
Mellesleg a sokszög külső szögeinek összege mindig 360 fok. Úgyhogy még ennél is egyszerűbben megfejthető a dolog, hiszen, ha egy belső szöge 144 fok, akkor a külső szöge 36 fok. 360/36 szögű. Kész.
-
nepszter1
addikt
Egy szabályos konvex sokszög egy szöge 144°. Hány oldalú e sokszög?
-
@Töki15
tag
Mikor nevezünk egy függvényt szigorúan monoton növekvőnek ?
A pontos megfogalmazás érdekelne
-
Jester01
veterán
válasz
korpicschess #2666 üzenetére
És vajon miért
-
Jester01
veterán
1.
átalakítod először tízesbe, összeadod, majd visszaalakítod
-vagy-
eleve nyolcasban végzed el az összeadást.Mi okozza a problémát?
2. ezt majd később
3. prímtényezőkre bontod aztán kombinatorika
4. 6-al akkor osztható, ha 2-vel és 3-al is. 2-vel akkor ha páros vagyis az utolsó számjegye 2-vel osztható. 3-al akkor, ha a számjegyek összege osztható 3-al. Vagyis, fogod az összes páros számjegyet és bepróbálod y helyére, megnézve mik adódnak x-re. -
xnace
őstag
Hali
A segítségeteket szeretném kérni a következőkben
:
6371(8-as sz.rendszerben) + 1427(ez is 8-asban) = ?
-----
Keresse meg az összes N egész számot, hogy az n+8 (aláhúzva) n+2 kifejezés értéke egész szám legyen. N nem egyenlő (-2)
-----
Hány pozitív egész osztója van a 240-nek? "Sorolja fel mindet! Indoklást kérek!"
-----
Milyen számjegyek írhatók x és y helyére, hogy a 72x46y hatjegyű szám 6-tal osztható legyen?
-----
Köszönöm szépen annak, aki segít -
Jester01
veterán
válasz
superecneB #2660 üzenetére
Akkor szerintem jó
-
Jester01
veterán
válasz
superecneB #2658 üzenetére
Az x kimaradt az elsőből, és ha jó sejtem adtak peremfeltételt, hogy y(0)=1 és kérdezték az y(1)-et?
-
Jester01
veterán
válasz
superecneB #2655 üzenetére
Ilyet már nagyon rég csináltam, tehát lehet, hogy ez nem jó (bár visszaellenőrizve nekem kijön):
dy/dx = 3x^2*y
1/y dy = 3x^2 dxintegrálva:
ln y = x^3+C
y = e ^ (x^3 + C) -
superecneB
őstag
Sziasztok!
Elakadtam egy egyszerű diff egyenlettel:
y '= 3x^2 * yOdáig juttottam, hogy szeparábilisan megoldható valami dy/dx = f(x) * g(y) módon, de valamit elcseszek és nem kapom meg az explicit megoldását. Bár lehet teljesen baromságot írtam eddig is
-
labuwx
tag
Sziasztok!
Az érdekelne, hogy a és b függvény meghatározható-e pontosan c és d paraméterében, ha az alábbi összefüggés ismert.
Ha igen, akkor tudnátok mondani egy programot, ami ezt meg is teszi? -
spyduck
nagyúr
Sziasztok!
Ha vkitől kérdezek vmit, hogy mikorra várható és azt válaszolja, hogy Q1 vagy Q2 akkor az mit jelent. Elvileg vmi valószínűségszámításos dolog, de pontos infot-t, vagy pontos jelentést nem találtam.
-
Jester01
veterán
válasz
PindurAnna #2647 üzenetére
Az első helyen nem lehet nulla, a maradék 3 bármelyike lehet.
{nem 0, 0, bármi, bármi} + {nem 0, nem 0, 0, bármi} + {nem 0, nem 0, nem 0, 0}) = 9*1*10*10 + 9*9*1*10 + 9*9*9*1 = 2439
MOD: kibontottam
-
válasz
PindurAnna #2645 üzenetére
mert az átlagsebesség=összes megtett út/összes idő, nem pedig az sebességértékek átlaga
egy kis számolgatással kijön.
-
Jester01
veterán
válasz
PindurAnna #2645 üzenetére
Azért mert távolságra kell számolni nem időre. Ha ugyanannyi ideig ment volna a kétféle sebességgel, akkor lehetne középértékkel számolni. Mivel viszont itt a távolság volt fix, ezért a második kör tovább tartott, vagyis több ideig ment lassabban így az átlagsebesség alacsonyabb a középértéknél.
Képlettel, ha l a kör hossza:
v = s / t = 2l / (t1 + t2) = 2l / (l/v1 + l/v2) = 2 / (1/v1 + 1/v2) = 144 -
PindurAnna
Közösségépítő
Egy amerikai autóverseny időmérő edzésén két kört kell megtenni a versenyzőknek. Az egyik autó az első körben 180 mérföld/óra sebességgel haladt, míg a másodikban technikai problémák miatt csak 120 mérföld/órával. Hány mérföld/óra volt a két körre számított átlagsebesség?
148
150
146
144
164?
szerintem 150, de az internetes verseny megoldás 144-et írt..miért? -
Jester01
veterán
válasz
róbert gida #2639 üzenetére
1. (Tessék rajzolni!) Egyenlő szárú hárömszög megfelelő magasságvonala szögfelező és szimmetriatengely, tehát van egy derékszögű háromszögünk melynek a területe fele az eredeti háromszögnek és oldalai a, c/2, m. Szinusz, koszinusz definícióból c/2=a*sin(gamma/2) és m=a*cos(gamma/2), a terület pedig T/2=m/2*c/2 behelyettesítve gamma adódik. Utána mivel alfa=béta és a háromszög szögeinek összege 180, a másik két szög is megvan.
A köréírt kör esetén két oldalfelező merőlegessel ismét derékszögű háromszög van, innen r=a/(2 * cos(gamma/2))
Beírt kör esetén két szögfelezővel van derékszögű háromszög, innen r=tg(alfa/2)*c/2
A kör sugarakra vannak közismert képletek is, ha nem szükséges levezetni.
2. Ehhez igazából csak a kör területképletét kell ismerni, azt meg remélem egy gimis lány már tudja használni.
-
válasz
róbert gida #2639 üzenetére
a harmadik 2, bár nem tudok, hogy ezen mit kell annyira számolni, de a kifejezés egyenlő sin(pi/3)/cos(pi/3)/sin(pi/3)-mal, ami 1/cos(pi/3), ami 1/0,5, ami 2
az elő kettőhöz pedig csak egy függvénytáblát kellene előkeresni, de az nincsen.
-
róbert gida
tag
Sziasztok !
Ismét egy pár feladatban kérném a segítségeteket !
1,Egy hegyesszögű,egyenlő szárú háromszög szára 10 cm, területe 22,5 cm2. Mekkorák a háromszög szögei? Mekkora beírt és a köréírt kör sugara?
2, Egy pizzériában 3 féle átmérőjű, kör alakú pizzát lehet kapni. 20 cm átmérőjűt 400 Ft-ért, 25 cm-est 600 Ft-ért, 30 cm-est 800 Ft-ért. Mind ugyanolyan vastag, a 30 cm-es 27 dkg súlyú. Mennyi az egyes típusoknál a dkg-onkénti ár, hány fokos középponti szögű, körcikk alakú darabot kellene kivágni a 30 cm átmérűjűből, hogy ugyanannyi legyen a súlya, mint a 20 cm-es egész pizzának?
3,Határozd meg a következő kifejezések értékét! Írd fel a számolás lépéseit!
(tg * pí/3)/(sin*pí/3)= ?
Válaszokat előre is köszi !
-
Jester01
veterán
3. erre biztos van egyszerűbb megoldás is, de nekem csak ez a megszámolósdi jutott az eszembe:
1*8 = 1
2*1 1*6 0*1 = 7 * 7
2*2 1*4 0*2 = 21 * 15
2*3 1*2 0*3 = 35 * 10
2*4 0*4 = 35
3*1 1*5 0*2 = 21 * 6
3*1 2*1 1*3 0*3 = 35 * 5 * 4
3*1 2*2 1*1 0*4 = 35 * 4 * 3
3*2 1*2 0*4 = 35 * 6
3*2 2*1 0*5 = 21 * 3
4*1 1*4 0*3 = 35 * 5
4*1 2*1 1*2 0*4 = 35 * 4 * 3
4*1 2*2 0*5 = 21 * 3
4*1 3*1 1*1 0*5 = 21 * 3 * 2
4*2 0*6 = 7
5*1 1*3 0*4 = 35 * 4
5*1 2*1 1*1 0*5 = 21 * 3 * 2
5*1 3*1 0*6 = 7 * 2
6*1 1*2 0*5 = 21 * 3
6*1 2*1 0*6 = 7 * 2
7*1 1*1 0*6 = 7 * 2
8*1 0*7 = 1
összesen = 3432A táblázat azt mutatja, adott számjegyből hány darab van. Például a második sor 2*1 1*6 0*1 az az eset, amikor 1db 2-es, 6db 1-es és 1db 0-ás számjegy van. A lehetőségeket simán (n k) kombinációval számoltam, a tagokat összeszorozva és ügyelve arra, hogy 0 nem lehet a szám elején (mert akkor csak 7 jegyű lenne).
-
Jester01
veterán
válasz
Dr. Student #2636 üzenetére
A szimbolikus a képletet adja meg, a numerikus egy adott pontra közelítő módszerekkel kiszámolja neked.
Például az x^2 deriváltja 2x szimbolikusan, numerikusan viszont csak olyat tud mondani, hogy az x=0.5 pontban a derivált értéke 1. Ez a leírás alapján valahogy így nézhet ki: d/dx( x^2, 0.5 ) erre ki kellene adnia, hogy 1.
-
Dr. Student
senior tag
válasz
Jester01 #2630 üzenetére
Az első lépés az volt, hogy megpróbáltam elolvasni, és értelmezni, de nem sikerült ezért írtam be a fórumba, ahogy most se, de nem is nagyon értem mi a numerikus és a szimbolikus között a különbség ? és a numerikus az használható egy zh például... mondjuk már inkább vizsga...
-
Jester01
veterán
Melyik részét nem érted?
Adott ez: 10A+B = K(A+B)
Rendezd át úgy, hogy vagy az A-t vagy a B-t (tetszés szerint) kifejezed belőle. Tehát valami olyan forma legyen, hogy A=X ahol X-ben már nincs A csak B és K.
Ezután ezt szépen be kell helyettesíteni a másik hányadosba, vagyis ami eddig az volt, hogy (10B+A)/(A+B) abból most az lesz, hogy (10B+X)/(X+B), így az A egyből eltűnik. A törtet egyszerűsítve meglátod, hogy a B is kiesik és csak a 11-K marad. -
Jester01
veterán
1) Mivel a legkisebb számjegy 2 a legnagyobb pedig 6, így biztos, hogy az eredeti szám 4 jegyű volt. Legyen ez ABCD, értéke nyilván 1000A+100B+10C+D, számjegyeinek összege A+B+C+D. A kettőt kivonva K=999A+99B+9C lesz. Vegyük észre, hogy K osztható 9-el, annak a feltétele pedig az, hogy K számjegyeinek összege osztható legyen 9-el. Ez ugye akkor sem változik ha összekeverjük. A feladatban megadott eredmény számjegyeinek összege 2+3+4+5+6=20 ami 9-el osztva 2 maradékot ad, vagyis egy ilyen számjegyet kell elvenni ez pedig csak a 2-es lehet.
2) Legyen a szám AB akkor az értéke 10A+B, számjegyeinek összege A+B, a feladat szerint 10A+B = K(A+B). A megfordított szám BA, értéke 10B+A számjegyeinek összege ugyanúgy A+B persze. Keressük a (10B+A)/(A+B) hányadost. Egyszerűen fejezzük ki az ismert 10A+B = K(A+B) egyenletből A-t vagy B-t a másikkal, majd tegyük bele a keresett képletbe. Némi átalakítás után a hányados értékére 11-K adódik. Példa: 63=7*9, K=7. Fordítva 36=4*9 és valóban 11-7=4.
-
xnace
őstag
Sziasztok!
1, Egy pozitív egész számból kivontuk a számjegyei összegét, s az így kapott négyjegyű szám számjegyeit összekevertük. Ezután valahova beírtunk egy ötödik számjegyet valahova. Az így kapott szám 23456. Mi volt az ötödik számjegy?
2, Egy kétjegyű szám k-szorosa a számjegyei összegének. Hányszorosa a jegyek felvserélésével kapott szám a saját számjegyei összegének?
3, Hány olyan nyolcjegyű pozitív egész szám van, aminek a számjegyeinek azösszege 8??
Ezekben, ha segítene nekem valaki, azt nagyon-nagyon megköszönném. Ja, és mg egy: Az elsőnél levezetés is kell.
Köszönöm előre is.
Üdv,
Balázs -
Jester01
veterán
válasz
Dr. Student #2628 üzenetére
Fogod a leírást és fellapozod a megfelelő oldalon?
d/dx( f(x), a, tol )
f(x): Function of X (All non-X variables are treated as
constants.)
a: Input a value to specify the point for which the derivative
should be obtained (differential point)
tol: Tolerance range (input/output format: Linear)
You can omit specification of the tolerance range. A default value
of 1 × 10^-10 is used when you do.Igen, ez is numerikus persze.
-
cocka
veterán
válasz
Dr. Student #2628 üzenetére
Sajnos csak a sharpot tudom, de nem tudok róla, hogy szimbolikus deriválást tudna. Csak numerikus deriválást tud (legalábbis ami nekem van: EL-506W).
-
Dr. Student
senior tag
Ha valaki találkozott már FX570es Casio számológéppel akkor leírhatná, hogyan tudok vele, deriválni
-
PindurAnna
Közösségépítő
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
-
pisti666
aktív tag
válasz
PindurAnna #2618 üzenetére
3.-al nem értek egyet szerintem E lesz helyes
én szimplán gráfokat rajzolgattam a megadott prüfer kód szerint
-
Alg
veterán
válasz
PindurAnna #2621 üzenetére
Valóban, kapásból páratlan az összeg - kicsit már fáradok így meló végére...
B sem lehet semmiképpen (ugyanaz, mintha a D eset lenne, csak az utolsó az elsővel nem kezel)
D sem jó (az 5ös kiüti a két 1est, a 4esnek nem marad elég) -
PindurAnna
Közösségépítő
A 3. feladatnál nem az jött ki nekünk. Ha a 2,2,2-esek egymással fognak kezet, akkor az 2-2 kézfogás (háromszög). Viszont ha még egy ember kezet fog velük, akkor mindjárt 3 emberrel fogott kezet. Tehát a felírtak közül egyik se lehet.
Viszont egy elméleti kérdés: a 0 az pozitív, vagy előjel nélküli, esetleg pozitív és negatív is?
-
Alg
veterán
válasz
PindurAnna #2618 üzenetére
2-est elrontottam, oldalélek 12 db, azaz 28 lesz a vége, bocsi
-
Alg
veterán
válasz
PindurAnna #2616 üzenetére
1: a 18 3-mal osztható, egy szám számjegyei összegének ugyanaz a 3-mal való oszthatósági tulajdonsága mint magának a számnak. Kis gondolkodással ebből kijön, hogy a fejezet oldalszáma 3n+1 alakú, és ez csak a 49-re igaz, azaz A (ez egy meglepően szép feladat, tetszik, hogy nem kell hozzá tudni a pontos oldalszámokat)
2.: oldalélek 8 db, lapátlók laponként 2 összesen 12, és 4 testátló, azaz 24 - C
3.: C - 1;1 egymással, 3 a 2;2;2-esekkel, a 2;2;2-esek körben egymás között egyszer-egyszer
Gordiusz?
-
PindurAnna
Közösségépítő
Lenne itt három feladat amit hirtelen felindulásból nem tudok megoldani
Ebben kérem a segítségeteket:
1: András egy 225 oldalas könyvet olvas. A második fejezet első két oldalán lévő oldalszámok számjegyeinek összege 18, ugyanannyi, mint a fejezet utolsó két oldalán. Hány oldalas a második fejezet, ha ebben a könyvben minden fejezet legalább 3 oldalas? (A könyvben minden oldal számozott.)
A 49 B 50 C 59 D 90 E 922: Hány olyan szakasz van, amelynek mindkét végpontja egy adott téglatest valamely csúcsa?
A 12 B 15 C 24 D 28 E 563: Egy hattagú társaság bizonyos tagjai kezet fogtak egymással. Dani egy papírlapra feljegyezte, hogy ki hány emberrel fogott kezet. Melyik számokat írhatta Dani az alábbiak közül a papírlapra?
A 0; 1; 1; 2; 3; 5 B 0; 1; 2; 3; 4; 4 C 1; 1; 2; 2; 2; 3 D 1; 1; 2; 3; 4; 5 E Az előzőek közül egyik sem.Köszönöm aki segít
-
neduddgi
aktív tag
válasz
Jester01 #2603 üzenetére
Attól tartok, a kolléga fiútrstvére a G@bor D@nes Inform@tikai Főiskolára jár, ott simán lehet ez ZH feladat. Legalábbis abból ítélve, amilyen Fizika Gyakorló Pédákkal, majd milyen; a Vizsgát szimbolizáló hat drabos példasorral jelent egyik ifjú kolléganőnk, miszerint ezek voltak a vizsgapéldák, hát szerintem egy értelmes nyolcadikos fél óra alatt lazán megcsináhatta volna mind a 6-ot.
-
Sziasztok,
Budapesten, lehetoleg XIII. ker kornyeken keresnek matek tanart, foiskolai anyaghoz(logika, matrixok, lekepzesek, konvergencia stb), aki fel tudna kesziteni a vizsgakra, hogy legalabb a kettes meglegyen.
Gyorsba lenne jo, mert 2 het mulva penteken irjuk a diszkret matek ZH-t, utana par hetre ra meg jonne a tobbi vizsga, szoval lehetoleg egy felkeszult emberke kellene, aki celiranyosan tud tanitani, nem pedig ora alatt talalja ki, hogy mit is akar mondani.
Kalkulushoz megvannak a konkret feladatok amiket meg kell tudni oldani, diszkret matekhoz pedig szinten adott par tippet a tanarno, hogy mikre koncentraljunk elsosorban, szoval viszonylag egzakt kepet tudok majd adni, hogy mikhez kell a segitseg.Nezelodom neten termeszetesen, de a PH!-s emberek altalaba jo tanacsokat szoktak osztogatni, ezert gondoltam megkerdezem itt is.
Elore is koszi. -
Phvhun
őstag
válasz
concret_hp #2609 üzenetére
azt aposztrófnak híjják, én a vessző vessző-re gondoltam. -> , <-
-
peterke11
újonc
bocsi hibasan ment el,
segitsetek, kerem
3x+3+2.(x+5)=23koszonom
-
peterke11
újonc
Hali Mindenkinek,
segitseget kerek, ay egzenlet megodasaban
3x+3+2..(x+5)=23Elore is kosyonom
peter
Új hozzászólás Aktív témák
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Egér probléma
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Elite: Dangerous
- Viccrovat
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- IPhone 15 Pro Akku: 88% 12 hó jótállás!
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1 - i7-10GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!