Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
válasz
janos1988
üzenetére
Kulonboztessuk meg a matematikai feladat es a (logikai/jatekos) feladvany fogalmat. Az elobbinek van egzakt valasza (legfeljebb az az, hogy nincs megoldas, vagy tobb van, vagy hibas a feladat vagy barmi), mig a feladvanynal kimondottan asszociacios jatek. Ha mindegyik 6 orat mutatna, akkor csak annyira asszocialsz hogy ez egy matek feladatkent megoldhato, igy meg "attol fugg". Leginkabb attol, hogy mire gondolt a szerzo...
(Megjegyzem, a folytasd a sorozatot kerdesek pl. mind feladvanyok, hiszen gorbeillesztessel akarmilyen folytatas magyarazhato lenne. De ha csak beirsz 3-6 nem tul nagy szamot az oeis.org-ba, me'g ennel tudamanyosabban letezo sorozatbol is jo esellyel egy fel tucatot legalabb talal.) -
janos1988
addikt
Hali.
Mostanában a nagyon divatos módosított számításos feladatokról kérdeznék.
Az alapfeladat oké (két alma kettő, utolsó sorban már csak 1 alma stb.). Mondjuk - igaz kicsit viccesebb - de a másik módosított változata is oké, mert trükkös. Pl. az utolsó sorban a varázsló kezébe adnak egy 5-öt érő varázspálcát stb..
De a legújabb trend, hogy jobban megváltoztatják a képeket. Pl.:
A kérdésem az, hogy ezeknek a feladatoknak van tényleges megoldása vagy csak következtetni lehet rá, a "ha x=6 akkor valószínűleg y=5, mert blabla"? Vagy ezek így helyes feladványok?! Gondolok arra, hogy egy építészmérnök sem így gondolkodik, hogy ha 1 oszlop elbír 500 kg-ot akkor kettő 1000 kg-ot és akkor mehet rá fél méterrel magasabb következő emelet/szint. Nem?! Bocsi ha ez már kicsit elvont kérdés/téma. De azért csak 23. napja karantén...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
axioma
Topikgazda
válasz
OgreImre
üzenetére
Ja nem gondoltam hogy 6.-osnak kell szabatosan is.
Vegyuk a leghosszabb oldalt, es az egyik atlot. Az atlo kisebb, mint a masik harom oldal kozul azok, amelyikek nincsenek az atlo azonos oldala'n a leghosszabbal. Aztan a leghosszabb kisebb, mint az atlo meg a maradek oldal. Tehat x+y>atlo, es atlo+z>legnagyobb, tehat x+y+z>legnagyobb. -
kovisoft
őstag
válasz
OgreImre
üzenetére
Szerintem akárhogy csűrjük, a végén mégiscsak a háromszög egyenlőtlenségről van szó, legfeljebb kissé átfogalmazva: két pont között a legrövidebb távolság a kettő közé húzott egyenes. Itt a két pont legyen a leghosszabb oldal két végpontja. Ha a másik 3 oldalon keresztül mész az egyik pontból a másikba, akkor nagyobb utat kell megtenned, mintha egyenesen mennél. Ezért bármelyik oldal (a leghosszabb is) rövidebb kell legyen, mint a kerület fele. De persze axioma is ugyanezt írta le.
-
OgreImre
senior tag
Sziasztok!
Matematika 6. osztály feladat. Tőlem is csak megkérdezték, de szényenszemre nem tudtam a megoldást.
Adott egy NÉGYSZÖG. A négyszög kerülete 1701. Adjuk meg a lehetséges legnagyobb oldalhosszúságot ha az oldalak hossza csak egész szám lehet.
-
kovisoft
őstag
válasz
janos1988
üzenetére
Minden átrendezéssel nő a téglalap területe (mérd meg mindegyik magasságát), de azt akarja elhitetni veled, mintha végig ugyanaz maradna (mintha végig beleférne ugyanabba a keretbe). Fordított irányban csokoládéval szokták eljátszani, keress rá youtube-on pl. az infinite chocolate bar kifejezésre.
-
Micsurin
nagyúr
Mindkettőtöknek nagyon köszönöm!
Kicsit elakartam bonyolítani / túlkomplikálni, teljesen érthető köszönöm még egyszer!
-
kovisoft
őstag
válasz
Micsurin
üzenetére
Először meg kell állapítanod, hogy az adott f(x) függvénynek a megadott x0 helyen van-e szakadása (azaz kb. ahogy az x halad x0 környezetében balról jobbra, úgy az f(x) értéke az x0 pontban hirtelen ugrik-e egyet). Ha szakadása van és a megadott epszilon kisebb a szakadás mértékénél, akkor ugye nem fogsz találni az x0-nak olyan kis környezetét, hogy azon belül f(x) értéke kisebbet változzon epszilonnál. Ilyen eset tipikusan az, amikor f(x)-ben egy adott x-re 0-val való osztás lenne, azaz a függvény értéke a végtelenbe megy. De pl. hasonló az egészrész függvény is az egész helyeken.
Ha azt tapasztalod, hogy az adott f(x) értékében nincs ugrás az x0 helyen, akkor tudsz a megkívánt epszilonhoz egy deltát találni. Ha monoton a függvényed, akkor annyit kell csinálnod, hogy megnézed, milyen x1 és x2 értékeknél veszi fel az f(x)+epszilon ill. f(x)-epszilon értéket, és ebből a delta az |x1-x0| és |x2-x0| közül a kisebb lesz.
Így jött ki pl. a b) feladatban az 1/101: f(x1)=1-epszilon=1-1/100=99/100, ebből x1=100/99. Ugyanígy f(x2)=1+epszilon=1+1/100=101/100, ebből x2=100/101. x1-x0=1/99, x2-x0=1/101, a kettő közül x2 a kisebb, tehát ez lesz a keresett delta.
Szerk: közben látom, kaptál már választ, lassú voltam.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Micsurin
üzenetére
Nincs szükséged határértékre. A feladat azt kéri, hogy adj meg olyan deltát, amire
ha |x -x0| < delta (az x0 pont delta sugarú környezetében ...)
akkor |f(x) - f(x0)| < epszilon (... felvett függvényértékek epszilonnál kevesebbel térjenek el a függvény x0 helyen felvett értékétől)Tehát az utolsó egyenlőtlenséget kell megoldani az első felhasználásával deltára. Ebből f, x0 és epszilon ismert, x és delta ismeretlen, de az első egyenlőtlenségből van kapcsolat x és delta között, így a második egyenlőtlenséget kell úgy alakítanod, hogy x helyett csak delta maradjon benne.
Bár a feladathoz nem kapcsolódik, de visszatérve a kérdésre, hogy mi van, ha a függvényérték és a határérték nem egyezik meg adott pontban vagy akár nincs értelmezve ott a függvény: Szakadási pontja van a függvénynek, ami szemléletesen annyi, hogy a grafikont lerajzolva van egy törés vagy ugrás a függvényben.
-
Micsurin
nagyúr
Sziasztok tudnátok segíteni? Nincs hozzá videó anyag és nem jövők rá, hogy kéne levezetnie ezeket a típusú feladatokat. (Az elméleti része megvan de nem tudom megoldani.
)Analból első félévben is sík voltam most valamivel jobb, hogy van időm egyedül haladni az egésszel de lehetetlen is néha mert gyak. nem tudok kérdezni.

Határérérték és függvény érték kéne. De ha nem egyeznek akkor mi vagy, hogy?
-
janos1988
addikt
-
skt
tag
Sziasztok!
Nem tudom ,hogy jó topik, e de a következő két feladat (Vállalati pénzügy), valahogy nem akar kijönni semmi értelmes.
1.Egy 5000 Ft névértékű kötvény 5525 Ft-ba kerül a másodpiacon. 3 év van hátra a lejáratig. Névleges kamatlába 5%. Milyen hozamelvárás mellett lenne a kötvény jelenértéke 5000 Ft? Mekkora a belső megtérülési ráta nagysága? Százalékos értékeket kérek, két tizedesjegyig kerekítve.
2.Ön 1.000.000 Ft-ot helyez el három hónapos betétben, két éven keresztül kamatoztatja évi 12%-os effektív kamatláb mellett. Mekkora a jövőértéke? És mekkora a jövő érték reálértéke, ha mindkét évben 2%-os az infláció?Előre is köszönöm!
-
Micsurin
nagyúr
Köszönöm!

lev258: Az elméletét értem csak azt nem láttam, hogy kéne ezt beleerőltessem az összeg képletbe, számtaninál nagyon egyértelmű volt.
-
Jester01
veterán
válasz
Micsurin
üzenetére
Nem értem a kérdést. Azt se, hogy minek kell k és n is, főleg ha k = n.

Na mindegy. Ugye az n+1 (vagy k+1) eset úgy néz ki, hogy még egy tag van ami a mértani sor miatt a1 * q^nSn+1 = Sn + a(n+1)
= Sn + a1 * q^n
= a1 * (q^n - 1) / (q - 1) + a1 * q^n
= a1 * (q^n - 1 + q^n(q - 1)) / (q - 1)
= a1 * (q^n - 1 +q^(n + 1) - q^n) / (q - 1)
= a1*(q^(n+1) - 1) / (q - 1)
Kész. -
lev258
veterán
válasz
Micsurin
üzenetére
Csak felületesen.
Azt kell belátnod, hogy ha a k+1-ediket úgy írod fel, hogy k-adik képlete + (vagy épp x) valami, az meg fog egyezni a k+1-edikre felírt képlettel. A k-adik ekkor már bizonyított, tehát ha a reláció fennáll, akkor a k+1-re is igaz a képlet. Remélem elég világos. -
Micsurin
nagyúr
Hello!
Megint bugyuta kérdés...

Teljes indukció:
Mértani sorozat összegképletét kell bizonyítani teljes indukcióval. De nem egészen értem ha megvan az alap tehát bizonyítom konkrét példára: n=1-re. Veszem a k esetet (k az elvárt nálunk) amikor k = n majd vennem kell a k+1 esetet ugye de ezt miképp kéne felírjam az összegképlettel? Mármint a k+1 esetét?

Köszi előre is

-
maltegra
csendes tag
válasz
Orionhilles
üzenetére
Nem, az Y-nak két eleme van, és mindkettő egy halmaz, egyik sem a 2.
-
Sziasztok!
Diszkrét Matek 1 gyakorlaton előjött a következő:
Y = { {0,2,4,6,8}, {1,3,5,7,9} }2 eleme-e Y-nak?
Szerintem igen, de proofwiki szerint nem, gyakvez mondta, hogy utána néz, mert szerinte mindkettő indokolható.
Előre is köszi!

-
Cucuska2
addikt
Szia!
Ami tudományterületre nekem rálátásom van, az a gépi tanulási/mélytanulási kutatás. Ez egyetemválasztáshoz nem mérvadó, mert legkorábban PhD-re (illetve PhD után) kerülsz oda, hogy egyszerre használod a matematikát és a programozást, de az emberek nagyrésze vagy matematikusi vagy mérnökinfó/hasonló háttérrel érkezett a tudományterületre.
Illetve van, aki nyelvészként, angoltanárként, fizikusként, de az számodra nem mérvadó.
-
axioma
Topikgazda
Hat szerintem klasszikus matek mint domain ismeret igen keves teruleten van. Talan a 3D megjelenitesnel me'g lehetnek koordinata-geometriai meglatasok fontosak, vagy folyamatelemzesnel ne'mi valoszinuseg-szamitas, de ami fontos volt az mar mind megvan library-ben... (Ma mar machine learning modellhez sem kell erteni a felulet derivaltjat es a matrixmuveleteket, mert csak hasznaljak...)
En is dolgozom penzert, es programozasi versenyezek az elmenyert. Ez van, hobbikent me'g mukodik (es kihathat a palyadra ha emiatt megtalalnak a szponzor cegek). -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Szeretem a matekot és az a kérdésem, hogy milyen olyan terület van, ahol egyszerre szükséges a matematika és a programozás?
-
Micsurin
nagyúr
Tudtok esetleg valami jó anyagot prédikátum logikához? Tegnap beugrón úgy vágtak ki belőle mint a macskát.

-
Micsurin
nagyúr
Köszi, bakker este már nagyon zokni voltam.

Én végül az OE-n ücsörgök mérnökinfón nem menne rosszul ha nem akartam volna az Anal1-et mindenképpen kipipálni... ami nem jött össze így magával rántotta a Prog1-et amire nem lett időm végül én hülyeségem ez van. Sebaj az jön velem VK-n max csúszok egy évet. Igaz kettőt... felső éves/végzős haverok jelezték lesz az Archi1 amit értelmezzek úgy, hogy mindenség+1 vagy N+1 év minden hallgató esetében.

-
axioma
Topikgazda
válasz
jackpotgames
üzenetére
En nem csinalok penzert senkinek feladatot, es remelem masok sem. Vagy menj el tanarhoz, aki ravezet (nem megoldja helyetted!), vagy ess neki, ameddig jutsz, es kerdezz ra amikro elakadtal, hogy hogyan tovabb (kicsit tobb meloval de ingyen lesz eredmenyed).
En kimondottan orulok hogy nem kaptal valaszt. -
orc88
őstag
válasz
Micsurin
üzenetére
Bocsi, esti unaloműzésként néztem be a topikba és csak a Gauss részre pillantottam rá.
x3 = 1/8 stimm, viszont x2-nél rosszul helyettesíted be. (3-mal szorzod 2 helyett
)
Így elvileg ki kell jönnie.
Off:
Én is most tudtam le az első félévem az egyetemen (DE-IK proginfó) és *kopp-kopp* amennyire féltem a matekos résztől ahhoz képest nagyon jól sikerült a kezdés. Dimat 2zh: 98% és 88% 5ös megajánlott jegy.Logika itt a buktató tárgy nálunk, minden évfolyamon a 150 emberből kb. 60-80nak jön össze egyáltalán az aláírás amivel vizsgára jelentkezhet...
De végül ez is meglett sok gyakorlás árán.
Hajrá!

Szerk.:
Nekem ez az oldal sokszor segített visszaellenőrizni a dolgokat ha valami nem volt kerek a végeredményben. -
Micsurin
nagyúr
Az lehetséges, hogy egy 3 ismeretlenes 3 egyenletes Lineáris egyenlet rendszerre Gauss eliminációval és Cramer szabállyal enyhén eltérő eredményt kapok? X1 picit eltér, X2 is de X3 megegyezik. Cramer alkalmazható a Det nem egyenlő 0-val és egyezik az ismeretlenek és az egyenletek száma.
Cramer eredmények: (Azokat elfelejtetem végig írni a gyakorló lapra de ezek azok. Gaussnál nyilakon a műveletek, melyik sorból melyiket vettem el.)
X1 = -41 / 8
X2 = -27 / 4
X3 = 1 / 8Ha kedden minden jól megy Dimaton ígérem egy félévre nem kérdezek itt több egyértelmű dolgot / hülyeséget!**
Nem a matek vonzott a szakra.... 4 félévet kell kibírjak. 
**azt, hogy ez után se azt nem ígérem két napom van még és neki esek a kvantor logikának még...

-
maltegra
csendes tag
válasz
jackpotgames
üzenetére
És azért mennyi ütheti a markomat, ha nem küldöm el Fancsalinak ezt a posztot?

-
jackpotgames
újonc
Sziasztok! Továbbra is keresem a megoldásokat a következő, csoportelmélettel, véges testekkel kapcsolatos problémákra. A helyes megoldóknak 20 EZER FT (felalkudható) is ütheti a markát. A feladatok megoldásához szükséges fogalmak definíciók, tételek megtalálhatók ebben a jegyzetben: JEGYZET
1. - (nincs feladat
)
2. Egy f számelméleti függvény összegfüggvényének Möbius-transzformáltja maga az f.
3. Ha n > 2 és van n × n méretű Hadamard-mátrix, akkor 4|n.
Karakter definíciója:
Legyen (G, +) véges Abel-csoport. Ekkor a χ : G → C∗
homomorfizmust G karakterének nevezzük, ha χ(a + b) = χ(a)χ(b).
5. A karakterek ortogonális bázist alkotnak { f:G->C } vektortér felett (C: komplex számok)
6.
6. II. Ha K,P:G->C* karakterek, akkor (K * P)(g) = K(g)P(g) is karakter
ahol:
Előre is köszönöm, aki foglalkozik vele!
e-mai: jackpotgames111@gmail.com -
kovisoft
őstag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
Ott vannak az egyes kezdés és befejezés-típusok, ill. időtartamok közötti összefüggések, ezekből kiszámolhatók az ismeretlen adatok, ha a többi már ismert. Azt is írja, hogy hogy az ábrák felrajzolása után milyen módszerrel és milyen sorrendben számolja végig az egyes tevékenységeket:
"első sort kitöltöm A-tól K-ig haladva"
"harmadik sort kitöltöm K-tól A-ig haladva"A kitöltésnél a megadott szabályok szerint számolható pl. a legkorábbi kezdésből a legkorábbi befejezés:LEKOBE=LEKOKE+I, és a következő tevékenység legkorábbi kezdése megegyezik az előző tevékenység legkorábbi befejezésével, ezzel meglesz az első sor.
Ugyanígy visszafelé a legkésőbbi befejezésből a legkésőbbi kezdés: LEKÉKE=LEKÉBE-I, ill. a tartalék (TARTI=LEKÉBE-LEKOBE), ezzel meglesz a harmadik sor. Itt is az előző tevékenység legkésőbbi befejezése megegyezik a következő tevékenység legkésőbbi kezdésével.
-
kovisoft
őstag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
A P(z1|s1) azt jelenti, hogy mi a valószínűsége annak, hogy z1 következik be feltéve hogy s1 bekövetkezett, azaz mi a valószínűsége a kedvező előrelépésnek, feltéve hogy a kereslet magas.
Ezekhez a feltételes valószínűségekhez rendelt 0,75, 0,25, 0,08 és 0,92 valószínűségek nem kiszámolt értékek, hanem még a feladatban megadott adatok (vagy legalábbis a 0,75 és a 0,08, mert ezekből adódik a másik kettő: 0,25=1-0,75 és 0,92=1-0,08, mivel a z1 és z2 események közül az egyik biztosan bekövetkezik, azaz együttes valószínűségük 1).
-
kovacslevi98
csendes tag
-
maltegra
csendes tag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
A fordított u betű a metszetet jelöli. (Vagyis azt, hogy mindkét esemény bekövetkezik).
Az, hogy a számok honnan jöttek, ezekből a képekből nem tudom megállapítani, de lehet, hogy ez részben amiatt van, hogy a felét el sem bírom olvasni.Amúgy ezt komolyan operációkutatás címén tanuljátok?
-
axioma
Topikgazda
válasz
Micsurin
üzenetére
A relacio kompozicioja olyan, hogy a "ketszeres" tavolsagot nezed. Neha ez ugyanaz (pl. ha a relacio a <, akkor a<b es b<c miatt adodik az a<c de ez meg mint tudjuk benne van az eredetiben is), neha nem (pl. "A gyereke B, B gyereke C" eseten a kompozicio az "A unokaja C"-nek adodik. Ertelemszeruen itt az ertelmezesi tartomany az lesz, akinek van mar unokaja, ami nem feltetlen ugyanaz, mint akinek van mar gyereke. Az ertekkeszlet meg ugyanez, akinek van (az adatok kozott) nagyszuloje, az benne van az ertekkeszletben, akinek nincs, az nem.
Ja ez csak az adott relacio onmagaval kompozicioja volt, de lehet pl. a < es az = relaciok kompoziciojabol kihozni a <=-t, vagy ha az R az "azonos paritasu" es S meg a "abszolutertekben 3-mal ter el", akkor az S karika R az a teljes ZxZ (mar felteve hogy Z felett van R es S is).
Az adott foto csak siman egy R relacio ertelmezesi tartomanya (azon elemei A-nak, amelyekhez van B-beli relacioban levo elem - az a b eleme B valoban kicsit redundans, hiszen az R maga AxB-n ertelmezett gondolom).
Igy mar erthetobb a kompozicio meg az ert.tart/ert.keszlet? -
Micsurin
nagyúr
Hello!
Tudtok esetleg valami normális forrás anyagot a (halmazok) Bináris Relációkkal kapcsolatban?
Két dolog kéne igazából a relációk kompozíciója pl.: S o R
És, hogy egy reláció értelmezési és értéktartományát, hogy állapítom meg.
A mi jegyzetünk nem az igazi.Előre is köszi ha tudnátok segíteni!

Mod.:

Ezt sikerült kihámozzam a nagy jegyzetből de nem tudom miképp kéne lefordítani adott feladatra ahol mondjuk adott R reláció és A és B halmazok.
Pl: A{1,2,3,4} B{a,b,c,d,e} R{(1a),(1b),(1c),(1d),(1e)}De ez a példa is sántít mert itt meg az indulási halmaz megadná az értelmezési tartományt.

De gyűlölöm ezt a témát.
-
jackpotgames
újonc
Látom van érdeklődés, leírom ide a feladatokat!
1. - (nincs feladat
)
2. Egy f számelméleti függvény összegfüggvényének Möbius-transzformáltja maga az f.
3. Ha n > 2 és van n × n méretű Hadamard-mátrix, akkor 4|n.
5. A karakterek ortogonális bázist alkotnak { f:G->C } vektortér felett
6.
6. II. Ha K,P:G->C* karakterek, akkor (K * P)(g) = K(g)P(g) is karakter
Segítségként jegyzetet tudok küldeni e-mailben
. -
axioma
Topikgazda
válasz
f(x)=exp(x)
üzenetére
Szerintem barmelyik egyetem honlapjan talalsz zh-feladatsorokat absztrakt algebrabol.
-
axioma
Topikgazda
válasz
f(x)=exp(x)
üzenetére
Ne irja meg helyette a zh-jat :( Ez tuti hogy fizetos csalas, csak nem merte abban a formaban ide irni.
-
f(x)=exp(x)
őstag
válasz
jackpotgames
üzenetére
És akit a feladatok érdekelnek, de a pénz nem, az mit csináljon?
-
jackpotgames
újonc
PÉNZSZERZÉSI LEHETŐSÉG!
Sziasztok! Lenne egy játék! Csoportelmélet/véges testek témakörből van 7 feladat, egyszerűbb bizonyítás amit meg kéne oldani. Aki jártasnak érzi magát a témában és elsőként jelzi nekem privát üzenetben, hogy meg szeretné oldani a feladatokat, annak pénznyeremény ütheti a markát. A feladatok nem túl nehéz problémák, egyetemi gyakorlat szintűek. Érdeklődni a konkrét feladatokról és a nyereményről nálam lehet privát üzenetben.
FONTOS: A feladatokhoz segítség is jár: jegyzet, melyben benne vannak tételek, amikhez a feladatok kapcsolódnak!
Sok sikert! Várom a jelentkezőket!

jackpotgames -
kovisoft
őstag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
Közelítő érték, behelyettesíted a 6-ot (ami a 6 ezret jelenti) a p helyére a deriváltban: -8*e^(-0,2*p)
-
kovisoft
őstag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
Igen, mert az x-es tag 112x az árbevételben és 12x a kiadásban, a profit pedig a kettő különbsége, tehát a profitban az x-es tag 100x, ez deriválva 100 (mert c*x deriváltja c).
A -0,4x pedig úgy jön ki, hogy x^2-es tag csak a bevételben van: -0,2x^2, tehát a profiban is ennyi (és c*x^2 deriváltja 2*c*x).
De ezeket láthatod is levezetve a linkelt képed alján.
-
kovisoft
őstag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
Nem vagyok otthon a közgazdasági definíciókban, de ha jól értelmezem, akkor a kereslet-rugalmasság azt mondja meg, hogy mennyivel változik meg a kereslet, ha 1%-kal változik az ár. Ha nem így lenne, akkor írd le légyszi, hogy hogyan definiáltátok.
Ebben az esetben ezt megint a keresleti függvény differenciálhányadosa fogja megmondani.
Az f(p)=40*e^(-0,2*p) függvény p-szerinti deriváltja az f'(p)=-8*e^(-0,2*p). Ez a p=6 pontban (p ezer forintokban van megadva) -2,41, azaz 1% áremelkedés 2,41% kereslet csökkenést eredményez.
-
kovisoft
őstag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
A profit az árbevétel és a költség különbsége. A határprofit pedig (mint azt már írták előttem) a profit függvény differenciálhányadosa (egy picit növelve a termelést, mennyit fog változni a profit). Mivel a profit függvényed (B(x) és K(x) egymásból kivonva) ez lesz: -0,2x^2+100x-4500, így ha ezt deriváljuk, akkor ezt kapjuk: -0,4x+100.
-
f(x)=exp(x)
őstag
válasz
kovacslevi98
üzenetére
Profit függvény első differenciálhányadosa.
-
XharX
aktív tag
Köszönöm a válaszokat!
Igazából a gyerekek szerint megoldókulcs alapján nézte a tanérnéni azért pörögtem ezen, de akkor a könyvben esett hiba. -
XharX
aktív tag
válasz
f(x)=exp(x)
üzenetére
(#5829) Ba cy lus
Meg persze, de az elvileges rossz válasz a 9. rovátka az ábrán, amit nem értek. Simán egyenes arányosággal is (ahogy elvileg kell) is az jön ki, de biztos ami tuti alapon elneveztem 1 rovátkát 1 percnek az egyszerűség kedvéért, ezzel az A alapján kiszámoltam a kellő teljesítményt, majd a B-nél már időre számoltam és úgy is 9 rovátkára jön nekem ki.
Közben húgom megkérdezte a másik osztálytól, ott már volt róla szó ma, a tanár szerint a megoldás az a) feladatban a 6. vonalka. -
törölt tag
-
XharX
aktív tag
Igen.
Közben fejben kicsit kibővíttem a példát és kiszámoltam, hogy a) esetben mekkora energia kell ekkora tömegű víz 20 °C változáshoz ekkora tömegű víznél, és mekkora energia kell 60 °C változáshoz, és arányiban még mindig ugyan ott tartok ami elvileg nem a jó megoldás. -
XharX
aktív tag
Sziasztok!
Borzalmasan amatőr kérdés lesz a következő
Adott egy általános iskola 7. osztályos feladat, ez:Szerdára házi, mivel a tanár ma dobta vissza az összes megoldást az osztályban, mert mind hibás evileg. Ezért is teszem fel a kérdést, mert eléggé kellemetlenül érint hogy hol csúszhattam el "öreg fejjel" egy ilyen feladaton, és önmagamtól nem jövök rá.
-
Janos46
tag
Sziasztok!
Megköszönném, ha valaki meg tudná mondani (leírni) a kamatadós kamatos kamat számításának egyenletét. -
orc88
őstag
Időközben megválaszoltam magamnak, végiggondolva egyértelmű, hogy tetszőleges sorrendben hajthatom végre a lépéseket.
(Máskülönben a baloldali univerzális és jobb oldali egzisztenciális kvantorra vonatkozó szabályoknak nem lenne sok értelme)
-
orc88
őstag
Sziasztok!
Nem épp "klasszikus" matek, de szerintem itt van a lejobb helyen.
Matematikai logika:
Ha a Gentzen-féle szekvent kalkulus levezetése során több szabály is alkalmazható egy adott sorban, akkor mindegy hogy melyiket hajtom végre először?Így is kijönnek az axiómák ha logikai törvény a formula/szekvent, csak más (atomi) formulák fognak a tablázat tetején állni, ez sem baj?
-
-
axioma
Topikgazda
válasz
Janos46
üzenetére
Hat ehhez a szogfuggvenyeket kell ismerni es radianban tudni szamolni veluk.
Kezdesnek pl. [link] , radianhoz [link] , ha ez igy tul tomeny, akkor meg kene probalni valami kozepiskolas matekkonyvbol. [Nekem a sajat gyerekeim is azt mondjak hogy nem jol magyarazok, ilyenkor meg ha alapszint, akkor plane nehez, hogy nem tudom mire tamaszkodhatok.]
[[Btw. nem sikidom ez mar, hanem mertani test a kategoria.]] -
Janos46
tag
Köszi hogy reagáltál a levelemre. Egy nagyon kezdő programozni óhajtó (python/ raspberry Pi3) tanuló vagyok, és most épp különböző síkidomok programból történő számításának megírását gyakorlom. A példámnál maradva a T=1/4*n*a**2 (T=1/4*4*16, T=16 ) ez eddig világos nekem, de hogy jön ki a továbbiakban az, hogy a számomra érthetetlen résznek 1 az eredménye. A cot(pi/n cot(3.14/4, cot0.785) Ez egy szöget ad, mitől lessz 1 .
-
axioma
Topikgazda
válasz
Janos46
üzenetére
Tehat te tulkepp egy
4oldalu negyzetet definialtal. A szog, aPi/nonnan jon, hogy egy szakasz kozponti szoge360/n, radianban2*Pi/n, de a magassag miatt a vizsgalt haromszogben a kozeppontnal levo szog ennek a fele, igy leszPi/n(a rajzon nem jeloltek, azresRkozotti szog).
A teruletnelndarab haromszog van, a kisraz jon ki abbol hogy aza/2szorozva a cotangenssel, a terulet mega*r/2mert az r a magassag. Innen csak atrendezes. (A kisrott van kulon is, a cot = 1/tan azonossaggal, nem elfajult haromszogek.) -
TDX
tag
Kicsit általánosabb megoldás: az 1, 2, ..., m számok közül szeretnél kiválasztani n darabot úgy, hogy semelyik kettő ne legyen szomszédos.
Ekkor ha 1<=a_1<a_2<...<a_n<=m egy jó kiválasztás pontosan akkor, ha a szomszédosak különbsége legalább kettő, tehát pontosan akkor, ha 1<=a_1<a_2-1<a_3-2<...<a_n-(n-1)<m-(n-1)=m+1-n.
Legyen b_i=a_i-(i-1) i=1, 2, ..., n-re. Ekkor a b_1, ..., b_n-et (m+1-n) alatt az n féleképp választhatjuk ki. Minden b_i sorozathoz van egy megfelelő a_i-nk, és minden a_i-hez van b_i-nk, tehát ugyanannyi a_i illetve b_i sorozat van, szóval (m+1-n n) sorozat van.
Ez a te esetedben m=12, n=4, tehát (12+1-4 4)=(9 4)=126.
-
orc88
őstag
válasz
Jester01
üzenetére
Tényleg, átsiklott a figyelmem ezen. Köszönöm a segítséget!
Igazából a tanár gyakfeladatai között nincsen olyan vészes feladat mint amit először küldtem, szóval remélhetőleg megoldom majd valahogy zhn is.
Az első zhn is a saját példatárához hasonló feladatokat rakott bele, jól is sikerült.
-
orc88
őstag
válasz
Jester01
üzenetére
Egy másik példa:
10 különböző korú személy hányféleképpen állhat egymás mellé úgy, hogy a legfiatalabb és a legidősebb nem áll egymás mellett?
Gyakon az jött ki, hogy 10! - 9!*2Itt azon akadtam meg, hogy ezt szerintem rosszul csináltuk, mert 10! az összes eset, de ha ki akarom vonni azokat az eseteket amikor egymás mellett ülnek akkor a 2 ember helye fix --->
A teljes sor permutációja: 2*1*8*7*6*5*4*3*2*1 ez pedig ugye 2*8!.
Vagy rosszul gondolom?
-
Jester01
veterán
Ez nagyon gonosz kérdés. Az addig rendben van, hogy (12 4)=495 az összes lehetőség. Ezen belül rossz eset ha 2x2 könyv van egymás mellett, 3 könyv van egymás mellett vagy pontosan 2 könyv van egymás mellett és a másik kettő nem. Az első kettőt ki tudom számolni: (10 2)=36 illetve 8*7+2*8=72. Na de azzal, hogy pontosan kettő van egymás mellett nem tudok megbírkózni egyelőre.
Biztos van rá jobb ötlet is.
-
orc88
őstag
Sziasztok!
Kombinatorika témában a tipusfeladatok általában mennek, viszont pl. ennél a feladatnál a "józan paraszt ész" módszerrel sem megy...

12 könyv van a polcon, hányféleképpen tudok levenni 4db-ot úgy, hogy ne kerüljön le 2 közvetlenül egymás mellől?Vagy az is jó lenne ha tudnátok ajánlani ezekhez valami szuper szakirodalmat / összetettebb feladatokat részletes kidolgozással, szájbarágósan ami nektek is bevált.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , Ultra 245K , RX 6900 XT 16GB , 32GB DDR5 , 1TB NVME , 2TB HDD
- Ps5 Spider-Man 2 limitált kiadás szobor és kontroller
- X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Google Pixel 7 Pro 12/128 GB fehér + extrák
- Latitude 7440 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 256GB NVMe SSD magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3235
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- -68%OFF HP Spectre x360 14 (14-ef2276ng) i7-1355U/16GB/1TBSSD/3K 3000X2000 Amoled
- Owl Labs Owl Bar 4K Videokonferencia Rendszer FRS100
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4675, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Valami magyarázatot vártam, számokkal és képle(ek)ttel.
)
De végül ez is meglett sok gyakorlás árán.