- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #1734 üzenetére
Nálam konkrétan úgy összefagyott a WL Mint alatt, hogy reset lett a vége. Ott nem is erőltettem többé.
-
Krissz80
senior tag
válasz
Petya XT #1730 üzenetére
Köszi, kipróbálom.
Az a baj szerinrem az ilyen kevésbé elterjedt filerendszerekkel, főleg amik ennyi extrát tudnak, hogy azokkal nő a hibalehetőség is.
Gondolom az említett restore bug is ilyen.
Meg jól hangzik az is hogy csak a fájl módosult részét menti, de ha ott hibázik, kuka lehet az egész fájl.
Amúgy videó vágásokhoz hasznos lehet. -
Petya XT
senior tag
válasz
Krissz80 #1729 üzenetére
Szia, köszi a leírást. Egyenlőre elengedem a btrfs-t, amíg nem okoz ténylegesen valamilyen hátrányt az ext4, addig marad.
A laggolásra, gondolom ez KDE. Van egy sanda gyanúm, hogy X11-en vagy, érdemes lehet kipróbálni Wayland alatt is. Annak a gépnek nincs egy porcikája sem, ami köhögne miatta. Bejelentkezési ablak, bal alsó sarok, ott lehet a munkamenetet kiválasztani, megjegyzi. Nálam X11-en nem tudott felébredni rendesen, meg ilyen apróságok. A laggokról...két disztrót láttam, ahol egyáltalán nincs ez jelen: a Mint Cinnamonja, és a Manjaro Gnome. A többiben mindben volt, szerencsére minimálisan. Ez nyilván csak a saját tapasztalatom. Nem volt zavaró. Mondjuk Windows után lehet olyan érzése az embernek, hogy baltával faragták ki az asztali környezetet linux alatt. Néha nem adja könnyen magát.
-
Krissz80
senior tag
Nemrég használok csak Majnaro-t, illetve linuxot egyáltalán.
Már a telepítés óta, kb. egy hónapja tapasztalom, hogy az animációk, ablak lekicsinyítés be-laggolnak, néha jobban, néha kevésbé, illetve párszor a vezetékes networkre is kiírta, hogy disconnected és csak úgy éledt újra, hogy kihúztam fizikailag és vissza.Tapasztalt esetleg valaki hasonlót?
i5-7500 + 32GB RAM + Samsung 980 NvME SSD-n fut, a vga egy RX 6600
-
Krissz80
senior tag
válasz
Petya XT #1726 üzenetére
Én ezt találtam: "In terms of performance, Btrfs doesn’t offer the best speeds you may seek, but it is decently fast, especially for small data transfers. When writing large data, Btrfs may be relatively slow due to the CoW mechanism. Also, in benchmark tests using the Phoronix Test Suite, BTRFS showed lower read and write speeds compared to EXT4 – with higher latency."
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #1724 üzenetére
Manjaro KDE volt a donor. Nem tesztelgettem szándékosan, volt egy két fájlmozgatás, ext4 es belső lemezről a btrfs SSD-re, és Ext4-es SSD-re. Valamikor régebben már szívtam meg Minttel, ott is a lassúsága miatt váltam meg tőle. Megvan az érzés, amikor leülsz a géped elé.....és mi a f...sz van ezzel??? Nah ez a fájlrendszer nálam ilyet okoz. Érezhetően lassabb, Celluloid, böngésző és minden is....lassan indul. Amit írtál, azt nem próbáltam, hogy egy lemezen belül mozgatni. Az kimaradt.
Érdekes amit írtál, még nagyobb kérdőjel van bennem, hogy itt miért ilyen lassú. -
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #1711 üzenetére
Szia, elnézést, hogy csak most válaszolok, köszönöm a válaszod.
Most volt alkalmam kipróbálni, de sajnos annyira lassúnak találtam, hogy ezt a történetet elengedtem. Egy 400 mb-os profil mappát is majdnem egy percig másolt, ez nem elfogadható számomra. Sajnálom, remélem sok rendszerfunkció nincsen, ami használná. -
pch
senior tag
válasz
fekete.puma #1718 üzenetére
Az csak azt jelzi, hogy az sda2 partíciód tiszta. Azaz nincs rajta hiba és nem lett kirugva alóla a rendszer. Ellenkező esetbe létrehoz s lost+found könyvárat.
Szóval amit írtál azzal semmilyen összefüggésbe nincs.
(Kicsit mélyebben kellene ismerni az alapokat /már bocs/ de úgy veszem észre eléggé hiányosak) -
fekete.puma
aktív tag
Kíváncsiságból újraraktam a Cinnamon minimal változatát és akkor nem jelezte .
Majd lefrissítettem 1,2GB-ot és utána előjött megint, a telepítő 2024. július 29-es.
Voltak furcsaságok pl nem mindig nyíltak meg elsőre alkalmazások, vagy mikor bezártam a brave böngészőt még utána pörgetett, mentett valamit.
Felraktam a hivatalosan támogatott KDE verzió minimal változatát, ennél nem jelzi és szép folyamatosnak érzem a rendszert. 2025. április 14. kiadás.
Lehet, hogy nem véletlenül jelzi azt, ezért zavart... -
pch
senior tag
válasz
fekete.puma #1715 üzenetére
Ha zavar:
https://wiki.archlinux.org/title/Silent_boot
ott a 6.-os pont -
Adamyno
tag
válasz
urandom0 #1711 üzenetére
Btrfs-ről én is ezt gondoltam. Aztán olvastam, hogy riogatnak egyes felhasználók, mert össze tud borulni a fájlrendszer. Ááá.. dehogy, én évek óta használom. Megbízható. Egyszemélyes statisztika. Aztán csináltam egy szervert. Volt snapshot és volt RAID is. RAID véd a hardveres hibától, Snapsot pedig egy hibás upgrade, egy hibás konfig ellen. Történt is egy hibás konfiguráció, gondoltam visszaállunk egy előző snapshotra. Látszólag működött is a történet, de baljós jelek voltak. RO fájlrendszer.
Biztos normális... csatoljuk fel RW-ben. Továbbra is RO. Megpróáltam kiforce-olni, de folyamat csak RO. Na jó, csináljunk fájlrendszerellenőrzést, hátha az a baja. Vannak hibák. Nem lehet javítani. Sehogy. Reboot. A helyzet ugyanez. Akkor ne a korábbi snapshotot indítsuk, hanem a legfrissebb verziót. El sem indul. Több snapshotot is megnéztem, mind ugyanaz. Szerver OFF. Reinstall, Ext4. Azóta minden jó. Backup rsync-el megy máshová.Majd a végén mondták az okosok: üdv a klubban
-
Pista0001
addikt
válasz
fekete.puma #1713 üzenetére
Igen. Korábban használtam Chakra linuxot is, ami szintén Arch alapú, az is ilyen volt.
Eközben felbontást is vált rendszerint, ez a sor rendszerint elég nagy karakterekkel jön be, majd vált valószínűleg natív felbontásra.
-
fekete.puma
aktív tag
Abban tudnátok segíteni, hogy nálatok is előfordul minden induláskor, hogy a bejelentkezési ablak megjelenése előtt belép ebbe az állapotba és ilyet jelez? [link]
-
fekete.puma
aktív tag
Manjaro Cinnamon-ban lent a menü-re menve a kijelentkezést és a képernyő zárolást ki lehet venni, hogy csak a leállítás maradjon a könyvjelzők alatt?
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #1710 üzenetére
Kb. 5 éve csak btrfs-t használok (nem Manjaron). Összehasonlítani az ext4-gyel olyan, mint ha Fat32-t hasonlítanál az NTFS-hez. Sokkal többet tud a btrfs, kérdés, hogy te ebből mennyit használnál ki.
Az ext4 előnye az, hogy kicsivel gyorsabb, a btrfs előnye pedig minden más. Snapshotok, subvolume-ok, fájlrendszer-szintű tömörítés, integritásvédelem, RAID támogatás... szerintem átlagos otthoni felhasználók leginkább a snapshot funkciót tudják kihasználni. -
Petya XT
senior tag
A legutóbbi Gnome verzió erőltetné teelpítéskor a btrfs fájrendszert. Érdemes ezt használni, vagy inkább ext4-et? Mezei, multimédia fogyasztásra használt gépnél hoz valamit a konyhára?
-
Krissz80
senior tag
válasz
Pista0001 #1704 üzenetére
Én is lecseréltem KDE-Plasma-ra.
Ilyen szempontból a rolling model tényleg jobb.
Csak több próbálkozást igényel, mert pl. a hwplug (külső FW audio) nekem lefagy a 6.12-es kernellel, most visszamentem 1-el, de még azzal nem próbáltam.Meg az is tetszik, hogy Ubuntunál az ALSA a 48khz-et forceolja audionál, és a QjackCtl-el nem tudom beállítani amit akarok, viszont a Manjaroval bármit be tudok állítani.
-
Sz_Imre
senior tag
-
pch
senior tag
válasz
Pista0001 #1706 üzenetére
Legutoljára mikor kipróbáltam a kde-t az alábbi hibákba futottam bele:
A google auth nem ment csak vagy 10.-re.
Nem ment a gdrive
Levelezésnél felraktam a kmail-t, na ott se ment a gmail
smb elször leszedte localba a filet és utána nyitotta meg (???)
Ezek nekem napi használatba vannak.
De persze kinek mi. Ez a jó, hogy nem kell erőlködni, hanem választasz másikat. -
Pista0001
addikt
válasz
Krissz80 #1703 üzenetére
Tudom, hülyeség, de a Gnome-mal van inkább, borzasztó ronda. Csak mivel azzal láttam először (meg sokadszor is), valahogy összekötöm fejben. Tudom, hogy más felülettel is létezik, de valahogy már megvan a pavlovi reflex.
Másrészt a rolling megoldás jobban tetszik, mint az x évenkénti rendszercsere.
-
Pista0001
addikt
válasz
fekete.puma #1700 üzenetére
Manjaro-nál párszor volt már gondom frissítésnél függőségekkel, de amúgy szeretem. Egyszer-egyszer szívás van vele, de inkább az a jellemző, hogy flottul megy. Én alapból Arch leszármazottal, Chakrával kezdtem napira linuxot használni, úgyhogy nem nagyon volt választásom.
Az Ubuntutól borsózik alapból a hátam, Debiant használgatok erre-arra, de az Arch alapúakat jobbnak érzem én is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! Cooler Master Masterliquid 360L CORE vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor Pad X9 / 4GB RAM 128 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 128GB Ultramarine -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3097, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest