Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz tordaitibi #103633 üzenetére

Fene se tudja, az EFI bejegyzések között csak azt látom, hogy ott a grub.cfg, szóval nálam azt fogja használni. Egyetlen EFI van és a Manjaro már Linux Mint telepítés után került be és azóta volt kernel upgrade.

Gyanítom erre is megbízható orvosság lenne a külön EFI partició.

Megnéztem, most a Mint kernel upgrade után mi a helyzet, de még mindig csak a Failed to start pkgfile database upgrade sorig jut el.

Ezután jöhetne csak a kernel panic.

Gondolom lehetne konzolból frissíteni a Manjaro pkgfile database-t, de rollinghoz ennyire nem értek.

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #103624 üzenetére

Meg kéne gyógyítani, de ezt a intel-ucode.img-t nem tudja átírni mégse a grub.cfg-ben. Most is van ilyen sor nálam a configban a később berakott SSD Manjaroja sora lenne, de kernel panic-ig nem jut el, már azelőtt panaszkodik valami dpkg data upgrade nem sikerül neki.

Mondjuk az is érdekes, hogy a Debian verziófrissítésnél meg megjavult mindkét rolling bootja. Jó lenne megnézni a logokban, mi zajlott le, de sajna az a gép már kampeca lett és sajna az SSD-ket se szedtem ki belőle. Ez a nyuszirágta kábeles gép. ;]

initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.15-x86_64.img

• ubyegon2

félisten

válasz Sz_Imre #103580 üzenetére

Érdekes ez a választható LTS kernel, bár olvastam róla, de nem rámlik, hogy szembejött volna telepítéskor, de gondolom akkor a default ment fel nálam. Mondjuk mindig olyan gépeken próbálgatom a disztrókat, amiknek tötál mindegy a kernel verziója.

Sajnos az EndeVahur OS is ugyanúgy bedobta nálam a kernel panic-ot, mint a Manjaro szokta, igaz Manjaronál már ezeréves ez a bug. Szerencsére lehet orvosolni a dolgot, csak kicsit bíbelődős.

Ha már rolling, megint a Garuda-mokka-linux-zen.iso-t veszem elő, már sokszor nekiugrottam a Garudának, hátha ez a Mokka felület nem annyira szembántó, mint a többi verzió. :N

• ubyegon2

félisten

válasz CPT.Pirk #101591 üzenetére

Az apt alapú rendszer kernelupgrade utáni grub-update átírja az
    initramfs-xxx*.img-ot intel-ucode.img-re, bootkor ezért lesz kernel panic.

Épp itt írtam, amikor a Debian upgrade visszahozta a Manjarot és EndeavourOS-t az élők közé.

• ubyegon2

félisten

válasz -szabi- #89301 üzenetére

Jó öreg Manjaro bug, 2017 óta töretlenül megvan, ill javítatlanul, pedig hányszor olvasni, hogy naponta rengeteg friss csomag jön ki... :)

Amúgy megvan még a Mint, csak a későbbi install felrakta a saját rendszerindítóját és mivel kompletten letörölted, így van egy rendszered nulla rendszerindítóval! ;] Ha előtte kérdezel, kb 5sec lett volna a megoldás, de ebben a hsz-ben alul van két parancs, azzal elméletileg vissza tudod tenni a Linux Mint grub-ját!

Gondolom valami ilyen kép fogadott utolsó Manjaro bootnál. Pár említést már tettem itt is a Manjaro kernel panic jelenségről. Eleinte fogalmam se volt, milyen archklón features, ami felvidít! ;)

Ha valami miatt fenti módszer nem OK, akkor pár perc alatt rakj fel a régi Mint mellé egy újat, utána átbootolsz a régire, kiadod ezt a parancsot és utána törölheted az új telepítést. Nem egy szakszerű megoldás, de gyors és totál biztos:

sudo grub-install /dev/sda && sudo update-grub

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #89049 üzenetére

Az NVMe SSD, ami először csak egyedül volt, az tisztán GPT/UEFI, amit később raktam be, a SATA-s SSD, az a legacy, de ez az NVMe-nek nem kavar be láthatóan. :N De lehet mégis...

ubyegon@uby-AB350M-Gaming-3:~$ [ -d /sys/firmware/efi ] && echo "EFI boot on HDD" || echo "Legacy boot on HDD"
    Legacy boot on HDD

ez az inxi -Fxx kimenet releváns része:

Drives:
    Local Storage: total: 1.82 TiB used: 45.24 GiB (2.4%)
    ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 980 1TB size: 931.51 GiB
    speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: S649NL0TB48610V rev: 2B4QFXO7
    temp: 35.9 C scheme: GPT
    ID-2: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 1TB size: 931.51 GiB
    speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: S3Z9NB0NA71338P rev: 4B6Q scheme: MBR
    Partition:
    ID-1: / size: 48.16 GiB used: 19.47 GiB (40.4%) fs: ext4
    dev: /dev/nvme0n1p3
    ID-2: /boot/efi size: 512 MiB used: 5.2 MiB (1.0%) fs: vfat
    dev: /dev/nvme0n1p2

Az előbb berakott Gparted screnshot is EFI system particiót ir. De itt van még egyszer:

Amúgy nekem semmi gondom a működő disztrók bootolásával, csak arra a nagy üres helyre kéne még pár disztrót felrakni UEFI-ben, de ehhez tényleg ki kell venni a SATA-s SSD-t, nincs mese.
    Archklónokat meg elengedem, éppen meg tudnám oldani a kernel panic-ot, Manjaro-nál sok ilyen volt már!

• ubyegon2

félisten

válasz K0zm0 #85446 üzenetére

De biztató, hogy kernel-panic-kal indult a közös pályafutásotok!

Ja, köcce! Amúgy lehet jobb is, tuti égnek állt volna a hajam, ha ez a 20megás valami bebootol....ezért is gondoltam, ha már kudarcélménye napom van, had jöjjön a Manjaro! :DD

pulseaudio-equalizert felraktam, nyilván nyoma sincs az egész rendszerben... :((

Mint-re felraktam a javasolt JamesDSP-t....semmit nem csináltam vele, csak elindult....

Ha majd használom is, elég lesz neki a négy szál proci? (ja közben visszacsorogtam Mint-re)

• ubyegon2

félisten

válasz OldAkita #85440 üzenetére

Nem tudtam hogy van ilyen

Ne szórakozz már! ;] Linux Mint-ben minden van! :K

Tibikomám

Annyira ne alélj el attól a KDE-től ám. :N Ha már ilyen balfék vagyok, hogy erre a gépre telepítettem a Manjaro-t, pedig a Dell Precision-ra akartam alapból....

560MB-on állt, de ahogy bekapcs a Spectatle, már felugrott, ezt magyarázom régóta, hiába alacsonyabbról indul, a legapróbb katt is felviszi egyből +100MB-tal a RAM használatot. De nyilván nincs sok jelentősége, csak ha már felraktam, megmutattam neked. :P

(#85442) K0zm0

Ha már telepítgetek, gondoltam megnézem ezt a Tiny Core valamit, 20MB az iso mérete, nem nagy ügy, kiírtam penre, boot....aztán kernel panic...szóval a kísérlet kampeca lett.

Amúgy Manjaro KDE-n csak nekem folyik ki a szemem? FF-on már optimalizáltam a fontokat, de eddig...plusz a nyamvast rendszerbeállításokban telepítés alatt keresgéltem a háttérkép cserét....hát nem kivették és egy külön alapp-ban kell beállítani!?

AMúgy fennhagyom a HP 8570p-n most már, meglátjuk mi történik, ha mondjuk a Mint-en kernel upgrade lesz...eddig kernel panic-kal örökös kampeca lett a jó öreg Manjaro.

• Ueda

senior tag

Mostanában fagynak a dolgok (lol minus C). Még decemberben a laposon fagyott a Manjaro 21.2.0, egyszer telepítés után, másodjára telepítés közben. Ez nem érdekelt, mert úgyis ott van az EndeavourOS, ami felment gond nélkül. Most ezen a héten kernel panic az asztali gépemen, a billentyűzeten 2 led egyszerre és szabályosan villogott (többször is belefutottam). Az 5.15/16 -os kernelt sejtem mögötte.
    Máshol is szállíngóznak az ilyen rejtélyes fagyások : [https://forum.endeavouros.com/t/black-screen-issue-similar-to-win-blue-screen-but-without-text/22701]
    Asztali gépre tettem fel pluszba jonathon old kernelt (linux-lts510), meg nitrous-t (linux-nitrous).

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #81545 üzenetére

Én emiatt kerülöm a manjarót, de anno a kapitány kedvenc disztrója is ilyen vót.

Kb a Manjaro kernel panic első jelentkezése idején volt fenn Chakra is, de azon nem tapasztaltam hasonló jelenséget, viszont lehet, hogy Intel hw-es gépen történik ez Manjaronál is, sokan emiatt nem találkoznak vele. :U De ha más Arch klónokon is jelentkezik, akkor még értetlenebbül állok a 4,5 éves jelenség előtt, ha már annyira húdefriss csomagok vonzzák ez embereket a rollinghoz.

No csak felrakom lassan ezt a Garuda disztrót és megvárom, mi lesz, ha a Mint kernel frissítést kap.

Egyébként egyik Samsung EVO SSD-t GPT-re formáztam, de a mostani 1terás kb egy éve jól érzi magát legacyn, igaz élete során csak egy disztróval ismerkedett meg mindössze + 1 tároló partició. De ez mint tudjuk, az én bajom. ;]

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz lck #81549 üzenetére

De ezt a kernel panicot hogy hozzák össze? Aktívan használok Manjaro-t Linux Mint mellett... Lassan 2 éve.

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #81527 üzenetére

"Sajnos tapasztalataim alapján ha egyik disztró a Manjaro, akkor tök mindegy, hanyadiknak teszed fel, kernel panic miatt kampeca lesz,"
    Én emiatt kerülöm a manjarót, de anno a kapitány kedvenc disztrója is ilyen vót.

• ubyegon2

félisten

válasz ubyegon2 #81533 üzenetére

Van más megoldás is a Manjaro kernel panicjára, ezt nem használtam még, de ha nagyon az elején vagy, nem is javaslom, hogy a GRUB-ot ne maghajtóra telepítsd, de ha gondolod.....

• ubyegon2

félisten

válasz thompherkins #81526 üzenetére

Tegnap este 81495-től nagyon hasonló volt a téma, érdemes átfutnod a válaszokat.

Nem jövök rá, honnan az infó, hogy egy SSD-re csak 2 disztrót lehet telepíteni, de meglepő módon ha a másodikat felrakod az első mellé, akkor onnantól a harmadik és a többi kb pont ugyanolyan módon rakható fel. Egyetlen dolog, amire figyelned kell, ha legacy partició sémán van a meghajtó, ott figyelni kell, hogy max 4 elsődleges particiód lehet, szóval minimum a 4.-et kiterjesztett-re kell particionálni.

Sajnos tapasztalataim alapján ha egyik disztró a Manjaro, akkor tök mindegy, hanyadiknak teszed fel, kernel panic miatt kampeca lesz, ha másik disztró kernelfrissítést kap. Aki nem hiszi, járjon utána. :) (szerencse, hogy ez a bug csak 4,5 éves, mert egyébként a Manjaro arról híres, hogy minden bugot azonnal javít...)

Ahogy el is hangzott már, kell egy külön letöltéseknek szánt particiót csinálnod és azt minden disztróhoz tudod csatolni az FSTAB-ban, az lenne az igazi, ha még egy meghajtót be tudnál rakni a gépbe erre a célra, ha nem, akkor marad az, ami be van rakva....

Pár alapinfó tuti nem lenne rossz, ha valaki tud tippeket, anélkül nem fog sokat érni, mondjuk beraknál egy inxi -Fxxx kimenetet egy hsz-ba, kijelölve az egész szöveget és Programkód gombot nyomnál rajta.

Virtuális környezet nem valós környezet, soha nem használtam én sem. ;]

A tökéletes disztró keresése folyik

Emiatt kár ennyit vesződnöd, felrakod a Linux Mint Cinnamon aktuális verzióját és kész! ;]

• ubyegon2

félisten

válasz tordaitibi #78995 üzenetére

egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.

Gyakorlatilag ha mondtad volna, azzal se lenne semmi gond, de tényleg az van, amit kéklufi(Rimuru) szaki írt, hogy azt ott picit érteni kell, ha belemódosítgatsz. Én is írkáltam már bele nagyon rég, mikor a kétmagos CPU-nak csak egyetlen magját használta a rendszer, no meg a kedvenc Manjaro-m, mikor mellette lévő rendszer GRUB update-ja felülírta a Manjaro GRUB-ját és jött a kernel panic. Ez utóbbi jött elő nálad is nemrég. Szóval a fallback opció azóta is működik nálad, gyakorlatilag azon a szinten a leghasznosabb opció a Manjaro GRUB-ban.

De látom, Te már nagyon profin átszerkesztgeted a grub.cfg-t is. ;) Szóval nem ördögtől való ez, de Kezdő topikban tényleg nem fogja ezt javasolni senki.

Ez a BIOS-ban való HDD letiltás is jó ötlet, de erre sosem gondolok, mert ahány BIOS, annyi fajta....

Én egyébként desktopnál mindig nyomtam egy Entert, ha elkezdte a boot utáni visszaszámlálást, úgyis ott ültem a gép előtt, ilyen apró probléma miatt nem kezdtem belepiszkálni.

• ubyegon2

félisten

válasz growler #77796 üzenetére

Valami rémlik valóban, de tuti Kapitánynak lesz igaza, mert sw-es okból LTS-nél nem jellemző az összeomlás kernel upgrade után. Gyakorlatilag rollingnál sem emlékszem ilyenre, másik disztró upgrade okozza a Manjaro kernel panic-ját is. Azért érdemes lett volna logokban megnézni, mi volt az ok. :K

• ubyegon2

félisten

válasz lanszelot #76420 üzenetére

Szia!

Hajnalban belenéztem a linkedbe, csak az eszköz ismeretlen volt számomra, azért nem vauztam bele. Viszont az ajánlott Debian is jó lenne, szerintem is a 64bites javasolt, gondolom 2GB RAM van minimum. Egy dolgo fontos, hogy a BT+Wifi firmware az a non-free csomagokban van, ezért innen töltsd le valamelyik 64bites verziót, de inkább ezt a torrent fájlt, majd menet közben tudod kiválasztani mondjuk az XFCE felületet, az elég lightos.(kikerestem neked a download linket is, mert elég nehéz kiválasztani a nonfree-k közül, melyik a megfelelő)

direktlink

Ha kicsit bonyolultnak tartod a Debian felrakását és mégis tartasz attól is, hogy valami gond lesz, akkor a Mint XFCE 20-at javaslom, Debian alapú, szóval ha a Debian jó arra a gépre, akkor a Mint is. Itt nem lesz gondod a firmware-ekkel, driverekkel szerintem.

direktlink

(#76435) vadkörte

Huha, lehet nem kellett volna mégse belevauznom hw-ek ismerete nélkül? Gondoltam, ha a Debianos javaslat valid, akkor annak alapból jónak kell lennie, mindegy, valahol el kell úgyis indulnia a kollégának. ;)

A Manjaros részhez:

Van akinek megfelel a kiadás alapú OS és van aki szükségét érzi a rolling rendszerűnek. Elvoltam a naptári Mint Mate-tel is, csak hajtott a kíváncsiság. Ez miatt kötöttem ki ott ahol.

Hasonlóképpen voltam én is ezzel. Hiába volt tökéletes a Mint/Debian páros anno a desktopon, legalább 100 esetben azért próbálkoztam Archklónokkal is, legtöbbször Manjaro volt a kiszemelt, de mindig volt valami vele. Igaz a legújabb fenn van, ha valamit le akarok csekkolni és a kernel panic miatt nem is javítom már ki, a fallback boot bőven jó.
    Ami viszont nagyon jó lett végre, az a Chakra volt, amúgy is csípem a különleges megoldásokat és ebben már valami új scheduler patch vagy mi a fene volt, gyors volt, szép volt, erre leállt a fejlesztőgárda és a beta5-nél megállt a dolog.

Szóval nincs szerencsém ezekkel a klónokkal, persze nem hiszem, hogy a 7. éve folyamatosan használt Mint Cinnamont kiütötték volna a nyeregből. Amit írsz ,egyébként teljesen megállja a helyét. :K

• tordaitibi

veterán

válasz ubyegon2 #76331 üzenetére

"Ebben az esetben nincs rendszerindító, értelemszerűen semmi nem fogja indítani a rendszert! Ha viszont más meglévő rendszert indítva annak a GRUB-ja frissítésre kerül, akkor betallózza ezt a rendszert is és onnan már fog indulni"

Pontosan ezt tettem, és utána a már meglévő Ubuntut indítva, terminálba lefuttatva az os-prober parancsot, meg is találta a Manjarot,
    "Megtalált Manjaro Linux sda4"
    Ezután update-grub, reboot, máris megjelent a Manjaro az indító választóképernyőbe.
    Manjaro indít, és kernel panic.

Ennek lehet semmi köze a rendszerindítóhoz, mivel az elindítja a Manjarot.
    Este befotózom a kernel panic üzenetet.

• tordaitibi

veterán

válasz ubyegon2 #76310 üzenetére

Az Ubuntu alól létrehozott partícióra szépen simán települt a Manjaro, és az első bootnál kernel pánikkal szépen meg is halt szegényke.
    Nincs kizárva hogy én rontottam el valamit, több helyen olvastam hogy a Manjaro grub nem szereti a másik grubokat, ezért a
    "Ne telepítsen rendszerbetöltőt" opciót választottam.
    Telepítés szépen lefutott, Ubuntuba bebootol,
    os-prober majd update-grub, meg is találta és be is tette a sorba a Manjarot.
    Majd az indításnál kernel panic.
    Ha rosszul csináltam, ne toljatok le nagyon, valahogy biztos ki lehet korrigálni.

Ma már nem molyolok vele, holnap meg jön a Mikulás :) majd hétfőn nekifutok a segítségetekkel. Egyedül úgyse menne.

Nem mazochizmusból akartam felpakolni egy Manjarot,
    2 ismerősömnek is ajánlottam és hoszú ideje használják csak néha megakadnak és akkor jó lenne ha a konkrét OS előttem lenne, könnyebben menne a távsegítség.
    Alap rendszernek mard a betonstabil ubuntu, mindennapi használatra.
    Valamint izgat hogy a sok-sok szívás után atomstabilan működő Ubuntu a csodaszer, vagy történt valami a gépemmel és a Manjaro is stabil lesz. Bár ez tényleg érdekes lenne a kalandjaim után.
    De kíváncsi vagyok, komolyan.

• ubyegon2

félisten

válasz CPT.Pirk #74268 üzenetére

Persze, lehet, hogy most is tök jó lenne a kollégának is, csak éppen ott van a lehet! :K Az általa már ismert Mint 19.3 meg 100%.ban fog működni.

A legutóbb felrakott Manjaro nálam is kinőtte az iwlwifis betegségét, gyors, minden OK. Amúgy. Első boot után jön a szokásos kernel panic, minek is javítanák ezt a majd 5 éves bugot amúgy.....

Szóval ja, jó ez a Manjaro. :K Használnám is, ha nem b*szná fel az agyam már az elején ezzel a qrva bosszantó hibájával.

Egyébként a fontbeállításoktól kiugrik a szemem, anno beszéltük is ezt, hogy a Chakra install után egyszerűen tökéletesen jelenítette meg a fontokat Firefoxban. Minden más disztrónál állítani kellett valamit a fontokkal. Erre melyik disztró lett kampeca? Ez a Goedel verzió volt talán, ami 5. rc verziójával is teljesen jó volt. Na ezt sajnálom. Manjaro meg..... :(

• ubyegon2

félisten

válasz mobilizmo #73834 üzenetére

Nekem is ezt írta. akkor próbáld sudo pacman -Syu paranccsal.....illetve nem lehet, hogy fel kell rakni ezt a findbrokenpkgs csomagot? De, a pamac-ban most néztem, telepítsd fel a csomagot előbb.

Vagy felrakhatod a devtools-git csomagot és utána terminalból a lddd parancs csinál egy hosszú átvizsgálást, kb így néz ki, nem fog mozdulni egy ideig semmi, hagynod kell dolgozni

[ubyegon@manjaro8570p ~]$ sudo lddd
    [sudo] ubyegon jelszava:
    ==> Go out and drink some tea, this will take a while :) ...
    -> DIR /home/ubyegon/.local/bin
    find: '/home/ubyegon/.local/bin': No such file or directory
    -> DIR /usr/local/sbin
    -> DIR /usr/local/bin
    -> DIR /usr/bin

Hirtelen ennyit tudok segíteni, rég láttam már a Manjaromat, sajnos ez is kernel panicos.

• ubyegon2

félisten

válasz moleculez #73459 üzenetére

Lenyúlod a gyerkőcöktől a nyílt szórakozást és helyette adsz nekik egy zárt, nulla kreatívitást igénylő vackot? :N

HDD úton

Remélem ezt csak elírtad és SSD érkezik, ami dobna kicsit azon a gépen. :K

(#73414) vadkörte

Valamit benézhettek nagyon Manjaroéknál!
    Minap szucstom koma infója ihletésére csak felraktam ezt a friss Manjaro KDE-t és ugyan nekem most is 6 perc volt a teljes telepítés*, de minden jó eddig, mint a kisangyal, vagyis ami a fő bosszantó volt, hogy nem csatlakozik wifire, az nyomtalanul eltűnt. Gyakorlatilag mind live-ban mind reboot után a már telepített rendszeren azonnal rácuppant a wifire! Tetszik a dolog, még megvárom, hogyan reagál arra, ha Debian/Ubuntu/Mint hármas valamelyike GRUB-ot kénytelen frissíteni. Eddig ugye simán kernel panic jött Manjaronál, hátha ezt a több éves bugot is kilőtték!

Azért is raktam fel tegnap, mert okosan kilőttem az aktív GRUB-ot az utolsóként felrakott Ubuntu alól és persze particiószám csökkentés után nem vette jó néven, hogy a Mint alól frissítettem a saját GRUB-ját, ami rendben le is futott, de reboot után szart se ért, mivel nem ez volt az aktív.
    Volt a meghajtón egy PoP OS iso, gondoltam felrakom azt a live Ubuntu segítségével, hát az egy kalap kaka, reboot után nyoma sem volt a többi rendszernek a GRUB-jában.

*ebben a 6 perben benne volt az is, hogy 2 percig keresgéltem a magyar nyelvet a telepítés elején, fura mód se a H se az M betűnél nem találtam, hanem az urdu meg egyéb nyelvek után legalul volt kisbetűvel írva, míg egyébként a legtöbb országot nagybetűvel írták! (ez nem a rendszer hibája, hanem valami idióta magyargyűlölő ........ barom direkt kisbetűvel vitte be a listára)

Live Ubuntu alól próbáltam az Összefoglalóban található GRUB reinstallt, nem ment, de eszembe jutott ez az ezeréves egysoros módszer, azzal meg pikk-pakk jó lett! :Y

Szóval ha valakinek kampeca lesz a GRUB-ja, akkor legacy séma megléte esetén ezt a sort terminalozza be:

chroot
    sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt

GRUB install
    grub-install /dev/sda && update-grub

A chroot-nál a dev/sda1 természetesen behelyettesítendő a szükséges partició nevére, a GRUB installnál meg a meghajtó megnevezésére kell figyelni!

• ubyegon2

félisten

válasz Neil Watts #71897 üzenetére

Erre mondom, hogy nalam kb. mindenki nagyobb Arch es Manjaro szakerto itt, de azert erdekelnenek a hibak... majd visszaolvasok.

Nagyon szórtak a hibák, elég hardverfüggő Manjaronál, milyen bugok vannak.

Nekem Manjaro KDE-n általános az iwlwifi felismerésének problémája, minden OK vele, csak első alkalommal negyedóra, mire feláll a kapcsolat, utána is 1-2 perc a wifi kapcsolat, ez rohadt zavaró ám.

Ha van fenn Debian/Ubuntu alapú disztród is, akkor tuti kernel panic, most már nálam alapból az lett, pedig nem volt Ubuntu vonalon GRUB frissítés!

Manjaro KDE alatt néhány napja lehetetlen volt a tapipad beállítása, hiába állítom be és mentem el, a Rendszerbeállítások bezárása után ugyanúgy visszaáll minden.

A tálcára lemenő programok esetén nincs ikon a tálcán, amivel megnyitom az adott programot, ha meg van is, akkor sem nyílik egykattintással fel az adott app.

(csak percekre szoktam átbootolni Manjarora, így nem sok bugot találtam még)

• ubyegon2

félisten

válasz Slownz #71771 üzenetére

Sajnos nem jött be a tipp, mert az Atom, az a Community-ben van fent és nem az AUR-ban

A lényeg inkább az, hogy ezek máshová települnek, nem az, honnan jönnek. Community az nem a hivatalos tároló, azt hittem ezt nevezik AUR-nak. ;)

Akkor marad az utóbbi napok általánossága, valami van a Manjaronál, ez a pár nappal ezelőtti 1GB frissítés is erre utal, valami bug lehet az általad tapasztalt jelenség is, majd javítják. Erre várok én is a GRUB frissítés utáni kernel panic buggal kapcsolatban, még csak 2017 óta van meg. :U

(#71768) Pano

Ezekre a kis panel ikonokra jobbgombbal rákattintva mit ír ki? Ha ugyanaz a kettő, akkor töröld az egyiket, de lehet csomagban van egyik, másik meg külön, vagy ez is valami bug.

• Laszlo733

aktív tag

Sziasztok! Adott egy noti, melynek a merevlemeze egy SSD rajta egy Win 10. Az optikai meghajtó helyén van egy másik SSD, ezen Arch vanilla van. A notira usb3 -on csatlakoztattam egy 500GB -os HDD, melyet két részre osztottam. Az egyik 250GB -ra raktam egy Linux Mint Cinnamont grub nélkül. A másik 250GB -ra raknék egy Manjaro KDE -t, szintén Grub nélkül. Eddig az Arch nagyszerűen boot -ol mindhárom OS esetében. A kérdés, hogy a Manjaro felrakásával számíthatok -e kernel panic -ra az Arch esetében? Illetve van -e jelentősége, hogy Grub -al, vagy nélküle kerül telepítésre a Linux Mint és a Manjaro KDE? Manjarot lehet egyáltalán Grub nélkül telepíteni?

• ubyegon2

félisten

válasz vadkörte #71675 üzenetére

Ja, az FSTAB magyarba is megvan, de az angol jóval bővebb, ha jól emlékszem és sok tipp meg magyarázat is van benne. CLI-s megoldás amiatt jobb valóban, mert univerzális, a GUI-s meg akár azonos DE-n belül is változik, épp az FSTAB-os leírásom nem ér emiatt semmik, mivel gksu-val már nem lehet GUI-s szövegszerkesztőt indítani.

Én imént megint benéztem a csak fallback módban indítható Manjaro KDE-be, hogy ott hogyan lehetne szerkeszteni az FSTAB-ot, épp a fájlkezelő nem akart működni, se a /-t sem a /home-ot nem tallózta be, valami érthetetlen hibát írt ki.

A napokban mindenféle hibákat olvasok Manjaronál, gondolom megint frissítés, olyankor mindig van valami. nálam csak a szokásos kernel panic.

• ubyegon2

félisten

válasz #63718632 #71351 üzenetére

Ja, telepítés után 540-560MB szokott lenni, most belakva már 700 felett van. Az 1giga azért kicsit húzós, de ebből is látszik, hogy mennyit számít, ha valami optimalizálva van vagy csak rácuppantják a DE-t egy unstable alapra.

A Cinnamon a 4.x verzió óta amúgy is kevesebb memóra állt be és pörgősebb is lett.

(#71350) Bici

Ez a Manjaro egyre jobb, nem hagyja eltunyulni a usert, mint a Mint.

(#71352) csixy

Ó a jó öreg megszokott kernel panic, amit csak a Manjaro tud, de azt legalább jó pár éve stabilan csinálja. Nemrég olvastam valakitől, hogy az a jó a Manjaro-ban, hogy a bugokat szinte azonnal javítják.....ahogy nézem, ez 3 évet már megélt hiba. :(

• ubyegon2

félisten

Legújabb Manjaro háttérképem! :D Tényleg kiment már a divatból a gondolkodás, láttam a particionálóban a GRUB ne települjön opciót, gondoltam, ha nincs, gondot se okoz. Telepít, fő disztró átbootol, grub-update, reboot, kernel panic. Tiszta sor.

• ubyegon2

félisten

válasz Frawly #68015 üzenetére

Nem fogok ilyesmit használni, de akkor még csak a desktop volt, nem tudtam másképpen megoldani. Most már a HP-ről tudok puskázni, azért így jóval könnyebb! Persze, ha kész vagyok, tutira találok jó pár problémát, amivel jó kedvre derítem a nagyarchúakat a topikjában. Ha a Manjaro nyekergése miatt kisebb novellát írtam össze, gondolom lesz mit zavarognom a csodaArch hülyeségei miatt is. :D

Manjaro kernel panicjait meg is untam, megöltem egy Condres OS nevű klónnal. Én marha, kb 2 órán keresztül fordítgatta a frissítendő programokat......ez is csak egy tucatklón, semmi extra. Kár, hogy a Chakra megfeneklett, mert az a CK-patch-os kernel meg vele együtt a (....)scheduler piszok gyorssá tette! Manjaro se lassú, de a Chakra gyorsabb volt előbbiek miatt! Kapitány is inkább segítene a fejlesztőknek a paprika termesztés helyett.

• ubyegon2

félisten

válasz CPT.Pirk #67859 üzenetére

Én mivel kerültem a képbe? 1 évig Mint-en dolgoztam.

Már nem tudom pontosan, de valamit írtál, gondolom arra reagáltam. ;] Tudom, hogy Mint KDE-vel dolgoztál, ebbe nem is kötöttem bele, hogy akkor mi bajod van vele.....(pedig akartam....)

Olvastam tőled meg másoktól is, mennyire komplikált azóta a Mint-re felrakni a KDE-t, most gondoltam egyet és kipróbáltam pár leírást, végül is második nekifutásra már tök egyszerű volt, de tény, hogy míg odáig eljutottam..... :N

Nekem tényleg jól fut a plasma, az addig meglévő programok is teljesen olajozottan futottak, volt olyan, hogy elfelejtettem, hogy Plasma-n vagyok és használtam a Gpartedet meg más legacy appot is. Kubuntu-desktopot nem raktam fel, így sok KDE-s progam nincs is fenn.

Az, hogy párhuzamot vontam az általad említett Mint KDE bug és a Manjaro-s iwlwifi, glibc probléma közé, szerintem természetes reakció volt tőlem, mert én ezt tapasztaltam. Tudom sokan rossz szemmel nézik, de nem fikázni akartam ezzel más KDE-s disztrót, egyszerűen ha gond van vele, azt le kell írni. Ennyi. Sose fikázok légbőlkapottan, előbbire is van legalább 20 kapcsolódó hsz, ami ezzel foglalkozik. A Manjarot is kedvelem egyébként, más tészta, hogy nem tudom használni, mert meguntam a folyamatos GRUB rendberakást a kernel panic-ja miatt.

(amúgy meg quasi PH közszereplő vagy, téged bármikor emlegethetünk) :DDD

• ubyegon2

félisten

válasz CPT.Pirk #67832 üzenetére

Pl. a lockscreen háttérképét nem tudtad menüből beállítani

Én ezért már simán eret vágnék valakin. Főleg ha bármikor eszembe jutna ezt az opciót használni. :D

A jó öreg Manjaro KDE kevéssé bosszantó hibáival is találkozni néha, már ha egyáltalán valaki bosszant, ha 20 percig tart a wifi elindítása.....szóval csak azt akarom említeni, hogy nem csak a Mint KDE-vel, hanem sok KDE-s verzióval kapcsolatban előfordulnak hibák. (kernel panic csak Manjaro-nál van, ha másik disztró kernelt frissít....igaz csak 2 éves bug még csak)

Egy példa az iwlwifi és a glibc bugokról.

Szerintem kár volt lebeszélnetek a kollégát a Mint 19.1 Plasmásításáról, szerintem az tök jól múködik, bár én nem tudhatom, mivel 2 nap alatt végigcsináltam. Te próbáltad már? :Y (szerintem nem, ezért is kérdeztem rá, jobb a dolog kontrasztja)

A pozitív, hogy ebben a melegben megúsztam a blogírást....

• ubyegon2

félisten

válasz Frawly #67328 üzenetére

Manjaro már január 10. óta fenn van pedig, az elején ez az iwlwifi bug volt, de azt valahogy megoldottam saját favágó módszeres ötletemmel, mert amúgy arra nem találtam még akkor semmi megoldást. Szóval épp eleget foglalkoztam vele, hogy szóba hozzam akár, de úgy látom többeknek ez nem tetszik.

Teljesen jól múködik, a kernel panicokat leszámítva, de ott is csak átírom az épp kernel frissülés utáni Mint boot.cfg-t és a következőig semmi gond nincs.

Szóval van egy kiadás alapú disztróm, egy rolling és egy half-rolling is régóta a HP 8570p-n együgyű Mint userként elvagyok velük. Persze mindenki csak elküld a fenébe, feltételezve, hogy sosem láttam még rolling disztrót élőben.

Írhattam volna, hogy az küldjön el a fenébe, akinek egyszerre van a gépén rolling, half-rolling és apt-os rendszer és időnként akár összehasonlításokat is tud rajta végezni, de már bizonyos nívó alatti beszólásokra nem reagálok.

Cinmanó csak a Mint-en van, Manjaro az KDE, Chakra meg ugye nem sok DE-t ismer! ;]

Ezt a 5.0 kernel Mint-re hegesztést csak viccnek szántad? Mert akkor kacajgok rajta....... :D

A délutáni glibc 2.29-es Manjaro-s probléma megvolt? Nem piszkálódtam, pedig ugye mi a rolling előnye.....? No de úgy látom azóta is rolling-nem rolling téma van, ami nem gond, csak ha én is belevauzok. :)

• ubyegon2

félisten

válasz anorche1 #67306 üzenetére

Igen, gondoltam, hogy a core-ban le van maradva a Manjaro, de mire sikerült az én stabil Manjaro-mat elindítani.......van ám humorérzék itt, kiírja nekem, hogy RIP :D

....szóval az AUR-ból viszont felrakhatod a friss glibc-git 2.29.r102.g462e83a4a0-1, glibc-git néven keress rá az Octopiban.

-----------------------------------------------------------------------------------------

OK tudom mitől van Manjaro-nál a kernel panic, meg is tudtam oldani és persze csak együgyű Mint userként járok így mindig.....(valóban a Mint miatt van, de az is fenn van, persze a Manjaro utálja is) :D

• ubyegon2

félisten

válasz saiyajin #67027 üzenetére

Telepítás után live rendszerről elínditotttam a Gparted-ot, tettem egy boot flag-et a meghajtóra és kész. Bootolt a Manjaro.

Ez nekem elég szokatlan, át is bootoltam gyorsan Manjarora, hogy megnézzem, de szerintem a boot flag telepítés során kerül oda, ha mégsem, az..... Mindegy, a Manjaro boot a szokásos kernel panic miatt nem jött össze.

Nem biztos, hogy ez a disztró a legmegfelelőbb neked, mert elég hisztis dolgai vannak. Ahogy a kolléga mondta, UEFI.....a igaz semmit nem írtál a folyamat első 95%-áról. :N

Azon a gépen amúgy a KDE-nek sem kéne lassúnak lennie, de ugye sokat a gépről sem írtál, HP anyámtyúkja, az OK, de csak a 4GB memó van benne nyamvadtlassú 5400 rpm-es HDD-vel?

De valamiért az Arch jobban izgat

Ezt legalább te már tudod, mi az? :P

A HP 8xxx sorozat tényleg eléggé nem szereti az UEFI-t. Azt se tudjuk, hogyan raktad fel.....particionálásra gondolok itt.
    Amúgy nem lesz ezzel gondod, látom megoldod az apróbb prücköket, itt ennyi részletből úgysem tudja más legfeljebb megtippelni, mi a gond.

(#67028) Frawly

A kollégát nem DE, hanem az Arch-vonal fogta meg, biztosan olvasta a szokásos hittérítést a rollingról, ami aztán a múzeumi előkészítős HP 8xxx sorozatnál nagyon fontos. :D

• Flowtation

őstag

válasz Dave™ #62003 üzenetére

Hát nem tudom, nekem ez a manjaro mindig egy kicsit fura, egyből kernel panic-hoz jut. Régebben is volt ilyen, most is előjött. Nem emlékszem már, mi lett a megoldás. Felraktam, de úgy, hogy a mint grubja maradjon meg, ez lett a vége. Miért csinálja ezt?
    1. telepítés, grubbal együtt. Indult szépen, aztán Mint-en egy grub-install /dev/sda és eltört
    2. telepítés grub nélkül és egyből oda jutok.
    :F

• ubyegon2

félisten

válasz Frawly #59085 üzenetére

megnyekken, mert valami szkriptből feltelepített hulladék, nincs beállítva

Eddig nem így aposztrofáltad a Manjarot! :D

Csak a grub-update miatti kernel panic volt, de az megvolt minden Arch alapúnál egyaránt, ez meglett volna a pure Arch install-lal felrakott disztró esetén is. Azért nem szuttyogok az Arch telepítéssel félnapokat, mert ha az összeomlana, akkor tutira arcidegzsábát kapnék, ha meg felrakok 10 perc alatt valami telepítősegédes Arch-ot, akkor csak tudomásul veszem, hogy ez is megnyekkent! ;] Ez van.

Nekem aztán mondhatjátok, amit akartok, csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni és ez kezdő szinten nem kevés. szerintem

Különben meg fel kellene, hogy világosítsalak, mert pont, hogy ennél a script-tes megoldású ArchmergeD-nél lehet 100 %-ig tudni, hogy miket telepítesz fel, ott vannak felsorolva a script-csomagok, már eleve fel sem teszed azt a csomagot, ami nem kell, például printer, bluetooth, etc., a többi scriptcsomagból is kikommenteled, ami nem kell vagy beleírod, amit pluszban szeretnél, mented és utána futtatod. Az alaprendszer meg maga az Arch pure! Kiválasztod a szükséges DE-t vagy WM-et és utána jönnek a scriptek. Ennél kevés átláthatóbb telepítést láttam eddig, ha megnéznéd, tudnád is miről van szó, így csak mondogatod, hogy így a scriptes telepítés meg úgy.

példa a fentiekre: (itt például kicserélem a transmissiont a qbittorrentre és nem a telepítés után kell kínlódnom) a pirosakat módosítottam a scriptben most

echo "Installing category Internet"

sudo pacman -S --noconfirm --needed chromium
    sudo pacman -S --noconfirm --needed filezilla
    sudo pacman -S --noconfirm --needed firefox
    #sudo pacman -S --noconfirm --needed hexchat
    #sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-cli
    #sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-gtk
    #sudo pacman -S --noconfirm --needed
    sudo pacman -S --noconfirm --qbittorrent

és így tovább......

echo "Installing category Multimedia"

sudo pacman -S --noconfirm --needed clementine
    sudo pacman -S --noconfirm --needed deadbeef
    sudo pacman -S --noconfirm --needed openshot
    sudo pacman -S --noconfirm --needed shotwell
    sudo pacman -S --noconfirm --needed simplescreenrecorder
    sudo pacman -S --noconfirm --needed smplayer
    sudo pacman -S --noconfirm --needed vlc
    #sudo pacman -S --noconfirm --needed

ha még nem láttál ilyet, akkor megnézheted! Tényleg nem olyan rossz az ötlet, lévén az Arch-osok is saját telepítő script-tel dolgoznak.

https://github.com/ArchMergeLinux/amd-mate/blob/master/200-software-arch-linux-repo-v2.sh

Gyurmafigura Arch Linux telepítő script-je példának

Teljesen tisztában vagy mindennel, ha már itt tartunk, éppen a Manjaro esetén nem tudod, miket telepít a gépre.

Remélem kicsit sikerült megvilágítanom számodra az Arch telepítés átlátható és átláthatatlan metodikája közötti különbséget. (persze az átláthatatlan bemutatása nélkül) :D

Ha van kérdésed, tedd fel, segítek, ha tudok! (ne zavarjon, hogy laikus vagyok)

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #52361 üzenetére

A Manjaro GRUB! Nem is tűnt fel eddig, de most megnéztem, valóban kernel panic fogadott boot után, sose gondoltam volna, hogy ilyen agyatlanság okozhatja! :( Beleír egy másik telepítés a Manjaro GRUB-jába, milyen windowsos dolog ez már!? A megoldás megosztását köszi, simán átírtam futó rendszer alól a Nemo-ban a grub.cfg-t és már teljesen jó.

Az az utolsó disztrót megjegyző rész szuper, de akkor már inkább legyen egyszerű a GRUB, de működjön!

Most ugrik be, hogy ha nem az utolsó telepítés GRUB-ját frissítem, akkor is eljátszódik-e ugyanez.... :U

• ubyegon2

félisten

válasz wopi #34936 üzenetére

Kezdetekkor én is beugrottam ebbe a hibába, hogy közös /home- mal operáltam. :) Más disztrónak is megadtam a /home- ot. :P
    Ezt most abszolút kezdő szinten írom le:
    Egyenlőre ne csinálj külön partíciót, mivel mindíg más disztrót próbálsz ki, akkor hasznos ez, ha ugyanazt a disztrót telepíted újra ugyanazon DE- vel és ugyanazon programokat telepíted vissza így:
    ez csak egy példa:
    dpkg --get-selections > telepített_csomagjaim.txt --->kimásolás
    dpkg --set-selections < telepített_csomagjaim.txt --->visszamásolás
    [link]

Nézz bele a /home- ba rejtett fájlokat is megjelenítve és látni fogod mi lesz a probléma ezzel! :)
    Az openSuse Gnome /home- ot megadod például a Manjaro XFCE /home- jának is, mi fog abból kisülni?

XFCE tálca kérdésedre próbáltam megoldást találni, de nálam meg csoportosítani nem lehet, akármennyi azonos fület hozok létre a tálcán. Mint XFCE- nél próbáltam, compiz ablakkezelés volt bekapcsolva. Egész jól megismerkedtem az XFCE beállításaival ezalatt, eddig még csak pár órát használtam. Sajna a Manjaro XFCE kernel panic-not syncing VFS:unable- el nem indul. :U

• rii

nagyúr

válasz rii #24616 üzenetére

az milyen már, hogy bettem ugye a 64-bites Manjaro DVD-t ... hibaüzenettel be sem jött a graf. felület

majd a 32 bites Manjaro-t kernel panic
    Lubuntu: kernel panic

majd visszatettem a 64 bites Manjaro-t: eljutottunk az egér kurzorig
    reset
    most már bejött a graf. felület Login screen-je is ... igaz hogy nem enged be ...
    reset
    most másfajta login screen jön be, és továbbra sem enged be

• McSzaby

őstag

"Kernel panic - not syncing: VFS vagy Kernel Panic - not syncing: Attempted to kill init!" - eztet kapom vincseszter néküli gépben live cd-ről. Leginkább csak Lubunturól, de már megkaptam Puppy alól is. Sőt, bármit akarok telepíteni, Backtrack, Puppy, Lubuntu, Manjaro..egyszerűen lefagy a telepítésnél. Gyanítom ram gond lesz ez, mivel a vinyót már kikaptam, de azért mondjatok valamit..

Element témához "hozzáokoskodva" : Nem, nem az ubuntu a hibás azért, mert nincs driver a linuxokhoz. De igen, valóban meglehetne oldani már ezt a gondot és sok disztrónak az általános meghajtókkal sikerült is. Egy ubuntu szintnek meg kéne oldani ezt.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz sh4d0w #14850 üzenetére

Nem mindegyik Arch alapút ajánlanám, pl. Manjaro-t mikor először felraktam, egy hibás update miatt rögtön javítani kellett. Segítettek a fejlesztői, így megoldottam, de ez nem kezdőknek való.

Arch alapokról a Chakrát ajánlom csak, az nagyon felhasználó barát és alaposan tesztelt, az eddig próbált disztrók közül ezt tartom a legkényelmesebbnek egy kezdő számára. Továbbá ott van hozzá az Arch Wiki, aminek nem nagyon van párja.

Linux Mintre mit mondjak, egy jól és hiba nélkül működő telepítésén egyszerű frissítés után kernel panicot kaptam. Na itt azt mondtam, köszönöm nem.

tomtyi: röviden összefoglaltam itt: [link]

Új hozzászólás Aktív témák