- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- votlage71: Kábel menedzsment
- Gurulunk, WAZE?!
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
#59070464 #18858 üzenetére
Érdemes egy-két GIMP tananyagot átnézni, mert néhány dolog megvalósítása kicsit kacifántos, pl. egy négyzet megrajzolása, de ha már ráállt az ember agya...
Képernyő kép lementésére én ezt a két parancsot rendeltem hozzá egy-egy billentyűzet kombóhoz:sh -c "import -window root ~/ScreenShot-`date '+%Y%m%d-%H%M%S'`.png"
ill.
sh -c "import ~/ScreenShot-`date '+%Y%m%d-%H%M%S'`.png"Azaz vagy teljes képernyő, vagy csak az ablak, amire rákattintok kerül elmentésre.
-
pushalias
addikt
válasz
#59070464 #18855 üzenetére
1. Úgy, hogy a Windows partíció (NTFS, ellentétben a Linux partíciókkal) elég jól felismerhető, nem véletlenül ajánlja fel neked a telepítő, hogy majd ő megoldja neked a particionálást.
2. Csak egy tipp volt, nem voltam ott, nem tudhatom.
4. A méret alapján az bármi lehetett, de ha pontosan 2 partíciót hozott létre, akkor a második 99% eséllyel a swap lehetett, ami elvben most is létrejött. Persze itt is igaz, hogy nem láttam, tehát ismét csak tippelhetek, ilyen ez a popszakma.
Ha kiadsz egy sudo mount parancsot, akkor biztosan kiderül.
+ Az automatikus indítás egy jó kérdés. Nemigen foglalkoztam mostanság desktop Linuxszal, tehát bevalom, nem tudom, grafikus környezetben mi a megoldás. Szerver esetén nyilván azt mondanám, hogy erre való az rc.local.
Figyelmetlen vagyok, most látom, ViZion már válaszolt.
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18855 üzenetére
őőő úgy rakom egybe, h van Win partíció és linux partíció SSD-n, mindkettő csak a rendszer és a progik. Adatok külön HDD-n, amit mindkét OS lát. Hasonlóan, ahogy írtad. A Linuxnál van egybe minden, nem szoktam külön /boot /home /root meghajtókat csinálni.
Fog változni, mert nem tudsz nyugodni és széthegeszted
Nem baj, az első ~10 linuxig nem is vagy igazi felhasználó
Mint-ed van? Asztali környezettől is függ hol találod, ITT egy illusztrált verzió.
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18842 üzenetére
Nézd, eleinte amikor látja az ember, h mindent lehet hegeszteni linuxon... szal. változni fog úgyis a felállás, de ez teljesen jó így. Home és root helyett én mindent egybe szoktam rakni. Tehát van win rendszer, van linux rendszer és utána az adat, amit mindkettő elér. Szerintem ez a legpraktikusabb otthonra. Ha kell linux alól bármiért a win-t turkálni, akkor tudom hol van, de a fájlkezelőből elrejtettem.
Pár újratelepítés és belejössz!
-
pushalias
addikt
válasz
#59070464 #18842 üzenetére
1. Teljesen jól csináltad. Amúgy nem egy nagy etwas megtalálni, hol lapul a Win.
2. Lehet, hogy nem vettél észre egy utasítást a végén. De ha azóta minden jól működik, akkor valószínűleg minden rendben, nem kell aggódni. Ha mégis van valami, hamarosan kiderül.
3. Ez így hibátlan.
4. Manapság igen gyakori, hogy egy darab root partíciót készít a telepítő, és nincs külön /home. Otthoni használatra nem kell ezt nagyon megvariálni.
-
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18789 üzenetére
HTPC-nek windows? Miért? Linuxra feldobod az XBMC-t és kb. készen is vagy. OK, pár dolgot be kell állítani, megadni a mappákat ahol a filmek vannak, etc... Vagy van vmi spéci cucc amit Win-en használsz?
Sub-ZeRo: a Calc kicsit lassúbb nagy excel tábláknál, makrókról nem tudok nyilatkozni, az függvények olyanok, azokkal nem lesz gond.
-
-
válasz
#59070464 #18678 üzenetére
Az miért nem járható út, ha beálítasz egy Apple billentyűt?
-
Jim-Y
veterán
válasz
#59070464 #18656 üzenetére
python3 -V
Nálam:
jim@lmde-desktop$ python3 -V
Python 3.2.3De Python oldaláról is le lehet tölteni a legfrissebbet:
http://www.python.org/getit/Majd:
bunzip2 Python-3.3.2.tar.bz2
tar xvf Python-3.3.2.tarMajd elolvasod a README-t és leírják, hogy hogyan kell installálni. Mivel nekem tökéletesen megfelel a 3.2.3 ezért nem tettem fel az újabbat
De igazából a repoban is van 3-as verzió:
sudo apt-cache search python3.2
sudo apt-get install python3.2 -
Jester01
veterán
válasz
#59070464 #18656 üzenetére
A 3-as is fel van telepítve már láttuk korábban. Egyszerre több verzió lehet, mivel a kedves python fejlesztők a kompatibilitást hírből sem ismerik
Írd be azt, hogy python3 majd nyomj egy TAB-ot az elvileg kipótolja neked a megfelelő 3-as verzióval (az is lehet, hogy simán python3-ként is elindul)Ja stornó, a korábbi hsz-edben már láttuk ezt:
user@user-System-Product-Name ~ $ python3
Python 3.2.3 (default, Oct 19 2012, 19:53:16)Azt hiszem ez mindent megválaszol.
Gondolom a 3.3.2 nem létfontosságú
-
Jim-Y
veterán
válasz
#59070464 #18647 üzenetére
jim@lmde-desktop ~/Development $ python -V
Python 2.7.3rc2Vagy használod a konzolos felületet, vagy írsz egy szkriptet, amit utána a python interpreterrel lefuttatsz, így:
joe/nano/vi/etc myscript.py
myscript.py:
hello = "Hello World"
print hellochmod +rwx myscript.py
python myscript.py -
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18631 üzenetére
Ahogy a kolléga is mondja: első legyen a disztród repója ahol megnézed. Ha ott nincs, akkor a letöltéseknél .deb -et keress. Ha az sincs, akkor a forrásból telepítés.
sudo apt-get synaptic :ezzel az egyik legjobb progit telepíted, ami megkönnyíti a telepítéseket, stb. Majd Ubuntusok beírják még milyen repókat kell esetleg engedélyezni. -
Penty
aktív tag
válasz
#59070464 #18584 üzenetére
"Valami film felirat szerkesztő van a Windows-os Subtitle Workshop helyébe? Semmi extra, tudjak benne fps-t és delay-t állítani."
Kipróbálhatod a Gaupol-t is. Én azt használom a halláskárosult feliratok, zeneszöveg stb. kiszedésére, meg egyszerű fps módosításra, előre-hátra igazításra.
-
Syl
nagyúr
válasz
#59070464 #18589 üzenetére
Nyilván a windowsos programod nem vírusos, a wine pedig a szoftverközpontból is telepíthető. Utána a feliratszerkesztőt ugyanúgy telepíted és használod, mint win alatt. Még a párbeszédablakok, gombok is xp stílusúak lesznek.
Részletesebben majd csak estére tudok segíteni, most melóban vagyok (vindózon).(#18590) pushalias
A helyesírás nem erősségem, különösen az idegen szavak toldalékolása gubancos. De ebbe most ne menjünk bele.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Medence topik
- Futás, futópályák
- TCL LCD és LED TV-k
- Okos Otthon / Smart Home
- Battlefield 6
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Xbox Series X|S
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3009
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3140
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 144Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest