Új hozzászólás Aktív témák

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Na, ma hozzá kellett nyúlnom az ősöreg Debianhoz a valamikori közös képviselőm tartalék gépén, amiben még Core2 proci van. Vagy 10 éve megy már rajta ugyanaz a Debian telepítés (persze verzió frissítve), ennek legalább felét bekapcsolt unattanted frissítések mellett, idáig minden faja volt. Mostanra adódtak össze az apróságok, hogy valahogy két különböző nVidia driver is lett a gépen meg idő közben megszűnt a Skype és a repója is, szóval valami nem sikerült neki a frissítésnél és így a kernel is belehalt a frissítésbe.

Volt tartalék kernel a gépen, amit viszont nem tudtam elérni, mert a grubból nem lehetett előhozni se a shift, se az esc billentyűvel a menüt... Szóval chroot-tal bementem rá egy másik disztró alól, grubot átállítottam menüsre, aztán már a gépre normál módon bejutva a régi kernelt indítva töröltem a hibás kernelt, aztán az összes nVidia csomagot (hogy átváltsunk nouveaura), aztán reboot, frissítés, takarítás, etc..

Na a gép újra tökéletes, tartalék gépnek használják és az XP-s aknakereső, passziánsz meg a Space Cadet továbbra is gyönyörűen megy rajta Wine-val, de még böngészni is lehet... Érdekes, hogy van egy sokkal modernebb laptopjuk is Win11-el, de mivel az eléggé alap gép így érdemben nem érződik gyorsabbnak, hiába van köztük vagy 10 év.

Új hozzászólás Aktív témák