Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TA68
őstag
válasz Motion_Blur #6779 üzenetére
Bocs, csak most láttam meg a hsz-edet.
Itt a kép alatt mindent megtalálsz ami kell hozzá. [link]
Én mindenképpen azt javasolnám, hogy ragaszd aluprofilba a LED szalagot. Egyrészt védi a párától, másrészt sokkal esztétikusabb és a hűtésben is segít. (hosszabb élettartam) -
TA68
őstag
válasz Motion_Blur #6802 üzenetére
Szívesen.
(#6800) z123456789. Csak ki ne süsse a szemed.......na jó, abbahagyom.
[ Szerkesztve ]
-
Predator2
addikt
Helló
A segítségeteket szeretném kérni.
Szerintetek hol lehet a legolcsóbban beszerezni 5m-es 5050 RGB 300 LED-es led szalagot
44 Gombos távirányítóval + vezérlővel +táppal? Egyik ismerősnek kellene.Nézelődtem én is, de hátha ismertek egy best buy helyet/terméket.
Lehet akár itthoni vagy külföldi bolt is.THX
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
Silentfrog
veterán
A ledlob.hu -ról rendelt már valaki? Megbízható bolt lehet? 5 év garit adnak mindenre, és most ingyenes a kiszállítás. De mit ér a hosszú gari idő , ha két hét múlva megszűnik a webshop.
[ Szerkesztve ]
-
csemberlen
őstag
válasz Silentfrog #6805 üzenetére
azért nem mindenre van 5 év gari:
[link]Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
TA68
őstag
Én már rendeltem tőlük LED tápot, de a számlán sehol nincs feltüntetve a garancia.
-
TA68
őstag
-
fecus
őstag
A #6616-ban írtam és rögtön válaszoltál is. Azt is leírtam, hogy semmilyen papírt sem adnak a gariról.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Brave_86
aktív tag
Hali
Korábban már mintha olvastam volna itt róla, hogy ha a villanykapcsoló (csillár) helyzetjelzős éjszakai fénye/világítása van, akkor a ledes fényforrások halványan világítanak. Ma én is ezt tapasztaltam. Kicseréltem a régi hanyományos izzókat(5db) ledesekre és mikor az utolsót is csavartam kifelé egyszer csak felvillantak(5-ből 2db) led halványan. Először azt hitem fel van kapcsolva az egyik kapcsoló, és megijedtem, hogy ha ez így fog világítani, akkor gáz van, de utána láttam, hogy le vannak kapcsolva.
Mi a vélemény? Maradthat e így? A ledeket mennyire terheli, élettartam stb.Mit lehetne, vagy kell tenni ellene(ha kell) Fogyasztása gondolom elhanyagolható? Köszi. -
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
nem találtam erre megfelelő fórumot ezért itt kérnék segítséget. Én mechanikus vagyok az elektronikához nem nagyon konyítok.
Van egy 1981-es Suzuki rv125 homokfutóm amit restaurálok. A világítása mindig is gyenge volt. 6V-os a rendszer. Akkumulátorról megy az index és helyzetjelző.
A világítást két tekercs végzi. Az első izzó 6V 25/25W-os.
Arra gondoltam hogy aliexpresszről rendelek motorba való LED világítást. Nem túl drága és egy próbát megérne mert az első lámpa olyan mint a gyertyafény.
Viszont van 1-2 kérdésem amit én nem tudok.
Ennél a motornál nekem most AC vagy DC áramom van. Ezt műszerrel ki tudom mérni. Annyit tudok vagy van egy álló rész és egy rotor. Az álló résznél 3 tekercs 1 db gyújtás 2 db világítás.
Ki tudom mérni műszerrel hogy AC vagy DC áram folyik az első izzóhoz ? Valószínűsítem hogy AC lesz mivel nagyobb fordulaton erősebben világít a lámpa.
Ilyesmi LED-et néztem ki
[link]Persze van még csomó féle is de ezt próbálnám ki első körbe ha van egyáltalán értelme.
Ez alapján működik 6V DC árammal.
-
macilaci78
nagyúr
válasz KoVee84 #6816 üzenetére
Ha megállítja, ha nem, ha megbünteti, ha nem, akkor is vétség, amit nem pártolunk.
Ne azt írd, hogy jó eséllyel megússza, hanem azt, hogy kis eséllyel nem. Radi8tor is erre hívta fel a figyelmet.Létezik megoldás 6 V AC-ról 12 V DC-re. Az ali-s link is 12 V ledet mutat (, ami persze 6-36 V tartományban üzemel, de ugye milyen fényerővel?)
Én az autóknál megszokott akkumulátoros megoldást használnám: a generátor tölti az akkut és az akkuról mennek az elektromos berendezések. Ha már belenyúl a gépbe, akkor én átraknám 12 V-ra a rendszert EU-s webshopokból rendelve. Bár drágább, de rendelkezik EU-s tanúsítványokkal. Például német e-bay, a fontos a származási ország.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Kernel
nagyúr
válasz Khaosz55 #6814 üzenetére
Valószínűsítem hogy AC lesz mivel nagyobb fordulaton erősebben világít a lámpa.
Ennek pont nincs köze a váltóáramhoz, az csak feszültségingadozás. Ha a forgórész permanens mágnes, az álló tekercsben az váltóáramot indukál. Mint a kerékpár generátora, amit népnyelv tévesen dinamónak nevez (a dinamó egyenáramú villamos gép). Tehát ha nincs beiktatva egyenirányító dióda, akkor AC.
Lehetne betenni egyenirányító diódákat, de az még kevés, mert más járműben az akku puffereli a feszültséget, anélkül vibrálna, főleg alacsony fordulaton durván. Vagy pufferkondenzátor kellene.
További kellemetlenség, hogy ez egy szabályozatlan generátor, fordulat függvényében változik a feszültség, ami a LED-eknek nem jó. Ezeknél szűkebb a feszültségtartomány, van egy nyitófeszültség, az alatt semmi, felül pedig behatárol a max. áramtűrés.
Illetve most látom, említed az akkut is, de az hová van bekötve, töltése is van?
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Geree
senior tag
üdv, a szakikat kérdezném, sokat olvastam már utána, de még mindig nem világos. hogy mivel tudnám minél előnyösebben megoldani a következőt:
- 2db 230v-os LED izzó egyidejű dimmelése egy fali dimmerrel
- kb 10-15W körül lenne egy LED izzó terhelése, tehát 20-30w összesen
- az izzókat gondolom sorba kell kötni
- ha megoldható, potméteres megoldást keresek a Prodax classic - vagy hasonló kinézetben.
- Ezek közül:
a 20-500W-os megoldás működőképes lenne?vagy egyéb más ajánlott megoldás?
előre is köszi a segítséget!a friend in need is a friend indeed
-
macilaci78
nagyúr
Dimmelhető ledizzó kell.
Ne sorba kösd őket, hanem párhuzamosan! A lényeg, hogy egyazon kapcsolón legyenek.Ha 20-30 W lesz a max teljesítményed, akkor egy olyan dimmelő kapcsolóval, ami 20+ W-tal dolgozik, nem tudod levenni a fényerőt, mert a kapcsoló nem tud olyan keveset adni. Olyan dimmert keress, ami minél alacsonyabban tud nyitni.
Van hagyományos potméteres megoldás is. Olyat keress, ami mondjuk 2-40 W között dolgozik. (Ugye a potméter egy változtatható nagyságú ellenállás. A kapcsoló utáni egységek összellenállása állandó, Te csak azt szabályozod, hogy mennyi megy a fogyasztóra és mi marad a kapcsolóban. Felesleges 500 W ellenállás azért, hogy max 30 W-ot hasznosíts belőle.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Geree
senior tag
válasz macilaci78 #6821 üzenetére
koszi a gyors valaszt, a dimmelheto led izzo az trivialis, ok.
Viszont kis teljesitmenyu fali dimmerrel nem igazan talalkoztam, ezen a csunyasagon kivul:
http://leddiszkont.hu/led-dimmelheto-ego/led-dimmerfenyeroszabalyozos-kapcsolo-1-300w-kozott-life-light-led/LLDK1-300W/adatlap.html
Esetleg tudsz linkelni parat, vagy hogy hol keressem?a friend in need is a friend indeed
-
őstag
Visszakerestem, elvileg még nem volt szó róla. Tegnap láttam élőben olajhűtésű led izzót. Teljes 360 fokos szögben világít, totál úgy néz ki, mint a régi körte.
Gondoltam megosztom, hátha valaki érdeklődik. Egyelőre drága, de gondolom ez sem lesz sokáig újdonság, így majd megy le az ára. Sajnos pontosan nem emlékszem, de a boltban, ahol néztem, mintha olcsóbb lett volna, mint a fenti honlapon, de ez sajnos nem biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Geree
senior tag
közben megrendeltem dimmernek a Busch-Jaeger 6523 U-t... remélem beválik.
a friend in need is a friend indeed
-
Kernel
nagyúr
válasz macilaci78 #6821 üzenetére
Nincs jelentősége a potméter, illetve terhelés ellenállásának, arányának, kapcsolóüzemű szabályzóról van szó. Ha egyszerű potméteres, lineáris, szabályzó lenne, az a kis potméter szétégne a teljesítménytől, amit el kellene fűtenie. Ezért nem is maradhat teljesítmény a kapcsolóban, vagy csak minimális melegedéssel jár a működés, még több száz wattos terhelésnél is.
Tehát a potméter nincs kitéve terhelésnek, csak elektronikát vezérel. Nem véletlen, hogy ennél a LED-dimmernél is 1-100 %-ban adják meg a szabályzási tartományt:
http://www.ebay.com/itm/141430103601
Nézzük például a klasszikus, fázishasítós szabályzó egyik alapáramkörét, amit izzólámpákhoz (is) régóta alkalmaznak:
A triac a szinuszhullám nullátmenete után késleltetve gyújt be, így a hullám elejéből lehasít egy darabot. A késleltetési idő, ezáltal a lehasított rész nagysága szabályozható. Mivel a teljesítmény a hullám által lefedett területtel arányos, az izzó fényereje csökken. A következő nullátmenetnél az áram megszakad, a triac kikapcsol, míg a vezérlés újra be nem gyújtja a kapuelektródát.
Ez a megoldás a LED-es lámpákhoz több okból sem jó. Például igényel általában 10 W nagyságrendű előterhelést a helyes működéshez, ami a LED-ek világában önmagában is soknak számít. Vibrálást is okoz és még számos részlete van a dolognak, amit igen hosszú lenne kifejteni, nézzük inkább a LED-es lámpáknál alkalmazott dimmer működését:
Itt egy komplikáltabb elektronikával megoldják (ami persze integrálva egy semminek tűnik), hogy a félvezetős kapcsoló a nullátmenetnél kapcsol be, majd egy lefutó éllel szakít meg. Triac ide nem jó, mert az ha egyszer begyújt, csak a nullátmenetnél tudna megszakítani, ezért gondolom, FET van ezekben.
További részletek itt is olvashatók például:
http://www.leapfroglighting.com/trailing-edge-or-leading-edge-led-dimming/
http://www.mondoarc.com/technology/LED/828766/the_right_protocol_dr_geoff_archenhold.html
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
ch003067
addikt
Sziasztok !
Autóba szeretnék 2x 50 - 60 cm 5050ledsort ( vagy 3528 ) amid szivargyújtóról szeretnék működtetni.
Fontos, hogy több színű legyen.
Hogyan lehetne ezt megoldani ?? Mi lenne a legjobb / legolcsóbb megoldás erre ?
-
WestBam
senior tag
Most akcióban adják: Philips E27 2700K 9W 2db-os bliszterben
Vettem párat itthonra, a 60W-os normálnál sokkal erősebb a fénye, a 15W-os energiatakarékost megeszi reggelire, talán amit kitekertem szintén philips 23W-os energiatakarékos azzal egyezik meg a fényerőssége. Szóval szeritntem jó vásár, ha valós a két év gari akkor nekem már megérte.⭐⭐⭐ https://elemlampablog.hu/linkek ⭐⭐⭐
-
macilaci78
nagyúr
válasz ch003067 #6827 üzenetére
Létezik szerelhető szivargyújtóba dugható dugasz, erre rákötöd a két ledszalagot sorban, vagy párhuzamosan, mindegy, és kész. Persze, csak ha 12 V az aljzat.
Érdemes lehet tenni egy akármilyen ledvezérlőt a led és a dugasz közé, ami 2-24V inputot és konstans 12V-ot (vagy amit beállítasz) ad ki.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
bb.bocs
őstag
sziasztok. olyan kérdésem lenne hogy ma vettem egy ilyet.rávan irva hogy 12v és rohs... kérdésem 230ra simán mondjuk lámpa kábelére rádugom az gáz? a másik hogy van itt 1 netgear router maradvány, arra köztöttem rá, de ha kell ha nem kb világit... jó lenne megoldani +pénz nélkül. van ötletetek?
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
-
Kernel
nagyúr
válasz bb.bocs #6832 üzenetére
Az adapterről világít kihúzás után egy ideig, mert a hálózati puffer tárol némi energiát, plusz még a kimeneti puffer is. Ugyanakkor 3 db 5050-es tok áramfelvétele nem túl nagy, ezért nem sül ki azonnal.
1 A terhelhetőségű adapter bőven sok hozzá.
Szerk: azért van két végén csatlakozás, hogy tovább lehessen fűzni, opcionális.
[ Szerkesztve ]
-
bb.bocs
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz bb.bocs #6835 üzenetére
Ez természetes, a pufferkondenzátor gyakorlatilag mintha egy kis akku lenne a tápegységben, ami ilyen kis terhelésnél lassan sül ki. A PWM stabilizáló hatás következménye, hogy eleinte még a fényerő sem változik, csak később zuhan le.
Ezek a tápegységek pontosan 12 V-ra stabilizált feszültséget adnak le, még terhelés nélkül is, így a célnak minden további nélkül megfelel, csak messze nincs kihasználva. Egy 5050 tok névleges áramfelvétele 3 x 20 mA. Három tok összesen 180 mA, a táp viszont elbírna 1000 mA-t.
Túlméretezett tápegységnél a hatásfok lehet érdekes, amire következtetni lehet az adapter melegedéséből. Megfigyelhető, hogy ezek a 12 V / 1A-es tápok általában terhelés nélkül is produkálnak egy bizonyos meleget, ami energiapazarlásként jelentkezik. Önmagában nem sok, csak hosszabb távon, folyamatos üzemben meglepő mennyiség jöhet ki.
De van olyan is, amiben igényesebb elektronika van és alig melegszik.
Vagy ha találnál kisebb terhelhetőségű tápot, ami kevésbé melegszik (jobb hatásfokkal látná el ugyanezt), vagy azt is mondhatod, hogy nem érdekel ez a része, melegedjen magának.
-
lord_m
senior tag
Sziasztok!
Csütörtöktől lesz megint az Aldiban Led izzó, 2db-os kiszerelésben 2500 Ft-ért:[link]
Illetve szabályozható 2500 Ft/db.
-
Met
nagyúr
Van egy régebbi IKEA-s pult világításom (felső szekrény aljára rögzíthető, 2 db ilyen égő van benne) tehetek bele ledest?
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
Kernel
nagyúr
Ha egyszerű vasmagos trafó táplálja az eredeti izzókat, az AC.
Halogénhez létezik az un. elektronikus trafós táplálás, ami AC-t ad le, izzóhoz jó, LED-hez nem ajánlott, mert alacsony terhelésnél fel tud szaladni a feszültsége, stabilizáló áramkört nem tartalmaz.
G4 LED-nél lehet látni, amikor be van építve a Gratz-hidas egyenirányító, 4 db dióda külön:
http://www.ebay.com/itm/111512455562
Vagy egy négylábú tokba integrálva:
Fentiek AC/DC üzemre alkalmasak, bár az izzóhoz képest jobban fog vibrálni, 50 Hz AC-tápról 100 Hz ütemben (felső görbe), mivel ezek pufferkondenzátort nem tartalmaznak:
Ez például járműbe való DC-változat:
Ezeknek olyan a kiképzése, hogy ha nem világít, akkor fordítva is be lehessen dugni (polaritáscsere).
A fenti tárcsaszerű képződménynél ilyen forgatást nem lehetne csinálni (nem biztos, jó irányba világítana), de nem is kell, mert ott a Graetz-híd miatt közömbös a polaritás.
Viszont az utóbbi DC-változatot nem ajánlatos AC-ra kötni, mert a LED-ek csak a szinuszhullám egyik félperiódusában fognak világítani, 50 Hz ütemben, vibrálva.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
30 nap
detto mint ebaytavaly november óta napi használatban van kettő
annyi 5050-es leddel nem nyúlsz mellé (a többi az rizikó, mert van belőle jobb-rosszabb), 3528-as az biztos kevés fényt ad, de van ahol az a cél:
ez 3528-as:
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
code1005
senior tag
Sziasztok,
szeretnék 20m rgb 5050 ledet a szobában, az alábbiakat néztem ki. Szerintetek hiányzik valami vagy működőképes lehet ez így? Direkt választottam wifis vezérlőt az IR-est zavarja a TV távirányítója. Tehát a lista:
4db 5m 300LED 5050 SMD 12V flexible light 60led/m LED strip
1 db kontroller
1db adapter
plata o plomo
-
macilaci78
nagyúr
válasz code1005 #6847 üzenetére
Ha megtanulsz linkelni, magad és mások életét is megkönnyíted.
A 10 A-es trafó akkor jó, ha nem számolsz a hőveszteséggel. 12 A-t érdemes keresni, vagy bízni abban, hogy a kinézett szalag névleges 5,76 W/m-es fogyasztásánál a tényleges fogyasztás 5 W-nál megáll.
Kábelt el ne felejts venni és 3-4 méter felett mindkét végén tápláld be a szakaszokat!
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
code1005
senior tag
válasz macilaci78 #6848 üzenetére
Mi a gond a linkeléssel? Bocsi, látom...
1008W lenne a fogyasztása a 20 m csíknak, gondoltam a 120W elég lesz, de akkor nézek egy 150W-ost. Kábel van a szalagok két végén és azokon keresztül szeretném összekötni az egészet. Én úgy gondoltam egyébként, hogy csak elöl kap tápot a vezérlőn keresztül. Nem is tudnám máshonnan, esetleg még a másik végén lehetne adni neki.
Helyesen:
4db 5m 300LED 5050 SMD 12V flexible light 60led/m LED strip
1 db kontroller
1db adapter
[ Szerkesztve ]
plata o plomo
-
PHM
addikt
válasz macilaci78 #6848 üzenetére
Nekem még a 12A-es táp is kevésnek tűnik.
Az 5050-es, 60 led/m-es szalag névleges max. fogyasztása nem 14,4W/m?
Mert akkor inkább a 20A-es táp a biztos.
Persze csak akkor, ha számolni kell mindhárom szín egyidejű használatával.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Discord
- PlayStation 5
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Házimozi haladó szinten
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.