Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:07

LOGOUT.hu

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5601) Gabonetta


Gabonetta
aktív tag

Sziasztok!

Nagy fényáramú, GU10-es foglalatú LED fényforrást NAGY fényszórással (minimum 130°) tud valaki ajánlani?

Köszi: G.

(#5602) laolaj


laolaj
aktív tag

Sziasztok,

ebben a fórumban teljesen új vagyok és a pályán is lakás + világítás terén.
Olyan elképzelésem van, hogy ahol lakom tetőtéri lakás és az egyik szoba nappali lenne.
A világítást LEDdel akarom megoldani.

ötlet: adott egy középen és a leejtésnél egy szakasz amit kiakarok használni dekorral és némi világítással egybekötve. Középen a meggyezetnél 2m szélesen és 1.4m a leejtés felé majd a leejtés 1.6m
Ezt a területet lefedni 1cm vastag mennyezeti burkoló lappal amibe elrejtve G4es SMD (3528 v. 5050) lapos LEDet elhelyezni (ez lenne maga a fényforrás lámpa test helyet). Persze nem egy hanem több darab pl 3-4). Ezeknek a helyét kivésni a burkoló lapban és a kábel helyét is. Majd ez felragasztani és körbe egy díszléccel egy LED szalagot még elhelyezni. Majd ezt külön lehet kapcsolni. Középen az SMDket a fő kapcsolóval a szalagot meg máshol.

Kérdés:
- hőtermelés végett az SMDnek kell több helyet hagyni a burkoló lapban vagy elég ha csak benne van a helyén amit kivágok.
- a G4 csatlakozókkal vagyok megfogva. Mert nem találok számomra jót.
- ha jól látom a neten nekem "AC" kell és nem "DC" vagy DC/AC

Nem vagyok műszerész ezért is kérdek rá. Tudom a netet használni, de egy helyeslés mindig jól jön :)
Majd a végén kap az egész burkolat egy színt.

Ha van valakinek ötlete vagy valamit kifelejtettem akkor kérem jelezzétek.

Üdv.
L
:R

szerk: illetve a fényerősség hogy mennyi kellhet egy szobába mert akkora elszórás van hogy 90lm vagy 150 - 300lm.

[ Szerkesztve ]

Ha nincs jövőképed akkor jövőképtelen vagy! Ne azt hajtogasd h nincs pénzed.. hanem kérdezd meg h milyen módon lehet!

(#5603) macilaci78 válasza laolaj (#5602) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A G4-es foglalatot jellemzően bútormegvilágításnak használják, nem lesz nagy hőtermelése, de fényből sem ad túl sokat. Ebay-en már láttam olyat, ami 15db 5050SMD ledet tartalmaz, de tapasztalatom nincs sok.
Van olyan ledes fényforrás, amit laminált parkettába lehet beépíteni 7mm beépítési mélységgel.
Én ha neked lennék, megfontolnám a GU10 izzók alkalmazásának lehetőségét. Kb 10 centivel lejjebb kell engedni az álmennyezetet, viszont rengeteg fényt ad.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#5604) Dluinet válasza laolaj (#5602) üzenetére


Dluinet
nagyúr

én ezt vetten, tényleg 300 lumen
DC (egyenáram) 12V

én a zuhanykabinba használom, ott cseréltem le a halogént izzókat, ezek a ledek jobban világítanak (nem tudom milyen teljesítményű halogén izzók voltak benne eredetileg, nem volt rájuk írva semmi)

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#5605) laolaj válasza Dluinet (#5604) üzenetére


laolaj
aktív tag

ha jól értem akkor ezekhez a G4es csodákhoz mindig kell majd adapter..?

Az a baj hogy nem tudok leengedni a mennyezetből mert így is alacsonyabb az átlagtól. Ez a 1cm az ami nem érezhetően sokat vesz el.

Akkor G4 sok SMD ledes 5050es típusú kell. + egy adapter hozzá

Ha nincs jövőképed akkor jövőképtelen vagy! Ne azt hajtogasd h nincs pénzed.. hanem kérdezd meg h milyen módon lehet!

(#5606) Dluinet válasza laolaj (#5605) üzenetére


Dluinet
nagyúr

5630-as + adapter

lemaradt az előzőről a link

[ Szerkesztve ]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#5607) xylacc válasza laolaj (#5605) üzenetére


xylacc
csendes tag

Próbálj meg szélesebb feszültségtartományút keresni (10-14V vagy 10-30V AC/DC). Azok sokkal hosszabb élettartamúak lesznek.

[ Szerkesztve ]

(#5608) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Nos, végül is késznek lehet mondani a világító testet. 360 x 230 mm-es acéllap, ráragasztva a szalagok darabonként, a sönt rajtuk pedig rövidre zárva. Tudom, lehetett volna szebb képet is.

Elsőnek egy ilyen kapcsolást csináltam:

Működése, hogy az egyenirányított tápfesszel elkezdi tölteni a pufferkondit egy előtéten keresztül amíg tudja a LED-ek terhelése mellett. Közben egy 5 Voltos USB táp, ami kb. 230 Ft (ezért jó választás segédtápnak), az R késleltetőn keresztül feltölti a C késleltető kondit, ami ha eléri a szükséges feszültséget, a relé meghúz. Ekkor az előtét ellenállást rövidre zárja, és a kondik megkapják a max tápfeszt, valamint nincs semmi olyan, ami ilyen módon fűtene. Ezért ez a kapcsolás jó és nem is túl bonyolult.
Amikor megszakad a hálózati táplálás, a relé elenged, és átkapcsol a kisütő ellenállásra, hogy ne világítsanak tovább a LED-ek.
A bemenetre azért tegyünk egy olvadóbiztosítékot!

Ezzel a megoldással 84 darab LED volt sorbakötve, és ez így háromszor. (252 db.) Töltésnél a feszültség valahol kétszáz akárhány Volt körüliig emelkedett 210 Ohmos előtéttel, és összesen a három LED körben 30 mA körüli áram folyt. Amikor a relé kapcsolt, a feszültség valahol 310 – 320 V körülire emelkedett, és hamar elérte a 300 mA áramot. Ez közel 100 Watt, de nem volt vészes a melegedés, de ehhez erősebb venti kell.
A késleltető ellenállást 200 Ohm körülire lehet választani, a késleltető kondiból elég 2000 uF, ki kell őket próbálni.

A fő pufferkondi nálam névleges 220 uF, de szerintem a fele is bőségesen elég lenne.

A rajzon a motor egy ventilátort akar jelenteni.

Viszont én egy 12 Voltos relét vettem kezelésbe, hogy olyan 4 Volttal kapcsoljon. Időnként enyhe fényerő csökkenés volt tapasztalható, azt hittem, a relé rossz érintkezése az oka. Később rájöttem, hogy valószínű a hálózat nem egyenletes feszültségének köszönhető. Ezért is, és mert nem tetszett, hogy azért váltáskor csak nincs korlátozás, egyszerűsítettem:

A greatz egy 3 Amperes, ez töltéskor csúcsban gond nélkül el kell viseljen akár 16 Ampert is, amekkora a villanyóra biztosítéka. (Adatlapon azt hiszem, 75 Amper / 8,3 ms szerepel.) Egy sima korlátozó előtét van itt, 27 Ohmos, ez legfeljebb 12 Amper terhelést jelenthet. (Mínusz az a kis szűrő/fojtó az elején.)
Ez rá van kötve a még mindig bőségesen elegendő 220 uF pufferre. Valószínű 100 uF is abszolút jó lenne, vagy még kevesebb.
A biztosíték kiolvad (akárcsak az előzőnél), ha a LED részen gond van. Ha nagyon túlmelegedne, akkor is, így részben kiváltható a hőbiztosíték. Ha előtte megy valami tönkre, akkor gyakorlatilag lecsap az automata. Minden esetre a bemeneten is legyen egy biztosíték, csak úgy ajánlhatom.
Az R kisütő itt folyamatosan be van kötve, valahol 100 kOhm fölött van, kettőből összerakva, és nem terheli az előtét ellenállás utáni részt, hisz előtte van. A kisütő minimálisan melegszik, szemben az előtéttel, amit észben kell tartani tervezéskor!
Az USB adapter itt csak a ventilátort táplálja, ami egy 8 centis, 5 Volton nem hallható darab.

Nem igénytelenségből van azon a kemény szivacson, hanem hogy minél kevesebb rezgést vigyen át.

Ebben a kapcsolásban kevesebb, 3x 78 LED van, azaz 234 darab. Az előtét ellenállás után 267 Volt jut rájuk, és bekapcsolás után pillanatok alatt eléri a 175 mA áramot, ami 47 Watt. Ez egy LED binre leosztva 3,42 V, 58 mA, azaz 0,2 Watt. Valamennyit esetleg emelkedik. (Főleg nyáron, vagyis rendelkezik beépített, világosabb évszakhoz igazodó fényerőemeléssel. :D ) Dupla ekkora teljesítményen is jól működnek, lehetséges, hogy ennek érdekében később ezért átkötök párat. Minden esetre így eléggé alul vannak hajtva, úgyhogy a fényhasznosításuk jobb, tehát a melegedésük is kevesebb és jobb arányú. A venti nem túl nagy légáramlásával, fűtött szobában langyos a fémlap. Dupla ekkora teljesítményen se nagyon kellene, hogy zavarba jöjjön; ez esetben nyáron lehet, hogy elkel egy 12 centis venti, szintén 5 V / nagyon halk üzemmódban.

A plafonra lesz szerelve, azért sem törődtem vele, hogy néz ki a "belseje", hisz nem látszik.

A fénye? Igazából csak próbálgattam, de ez a kb. 50 Wattos darab, minden fókuszálás nélkül, úgy tűnik, partiban van egy 300 Wattos halogén fényvetővel. Amit ugye tükrök vesznek körül, igen sokat számít! Ha ez igény esetén kapna egy olcsó fresnel lencsét, szerintem nagyon komoly lenne. Bár így is az, a téli napsütés mellett az ablakba téve kintről "nem jön be fény", a szobában pedig világos lesz.

Eredetileg terveztem elé egy üveglapot, ki is vágtam, rá is fogattam, sokkal jobban is nézett ki, mutatós volt vele. De percek alatt elrepedt, gondolom a nagy, pontszerű hőkülönbségtől. Nem forró sehol, de úgy látszik, elég volt. (Ráadásul még radiátor fölé is tettem félig, hogy lássam, nyáron mire lehet számítani.) Minden esetre üveggel veszélyes, hisz az ember fejére eshet. Esetleg egy plexi, ha lesz kedvem hozzá.

Megcsinálnám-e újra? Meglátjuk, milyen élettartam várható. Ha hosszú, akkor igen, de csak oda, ahol valóban használva van sokat, hisz 50 Wattal annyi fényt csinál, amit tízszer ennyi sima izzó marhára nem közelít meg, legfeljebb ha burában vannak. Ami ugye megint nincs ingyen, szóval az 50 Ft/izzó számítás innentől bukik.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5609) macilaci78 válasza szaszlaci (#5608) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ez megérne egy logout cikket is. Gyakorlatilag némi előzmény + ez a hsz + némi tapasztalat.

Bordás lemezben nem gondolkodtál a nagyobb hőleadó felület miatt? A sima felére a ledek, a bordára régi procihűtő módjára a venti, meg a nyák rácsavarozva.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#5610) szaszlaci válasza macilaci78 (#5609) üzenetére


szaszlaci
addikt

Na igen, a tapasztalat (=hogy nem hal-e meg pár óra után), amire kíváncsi vagyok én is.

De, eredetileg bordával akartam. Aztán rájöttem, hogy nincs sok értelme, mert passzívan úgysem oldható meg (kíméletesen a LEDekre nézve), akkor meg csak bonyolítja az életet. Mert fémlapot lehet guberálni (ez egy bojler oldala volt), bordát viszont marhára nem. Ha meg úgyis kell venti, elég a lap is.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5611) Gabonetta


Gabonetta
aktív tag

Erről az oldalról rendelt már valaki: [link]

(#5612) Laza... válasza Gabonetta (#5611) üzenetére


Laza...
addikt

Kérdés, vagy kijelentés? :F

Never give up!

(#5613) Gabonetta válasza Laza... (#5612) üzenetére


Gabonetta
aktív tag

Igazából kijelentés... És aki rendelt, az írja meg a tapasztalait!

(#5614) Ance válasza Gabonetta (#5613) üzenetére


Ance
őstag

Na. Itt is 360°-osnak hirdetik a filament égőket. Nem túl szép dolog, főleg, hogy állítólag le is tesztelték. Pedig aki egyszer megnéz egyet, az rájön kapásból, hogy nem igaz, a lefelé lógó égő pontosan maga alá nem világít, pedig az egy eléggé fontos irány lenne.

(#5615) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Tanácsotokat szeretném kérni. Adott egy ~16m2 -es szoba, ebbe szeretnék hangulatvilágítást csinálni.
Nem vagyok jártak az elektronikában így nézzétek el ha butaságot kérdezek.

Láttam, hogy több fajta led is létezik a led szalagokból, ilyen feladatra melyik ajánlott?
Vennék hozzá alu profilt (vagy amit ajánlotok) amivel el tudom takarni mert magában nem egy szép látvány.
A plafonra szerelném fel, és kb olyan 4-5 méterre gondoltam.

Amit szeretném ha tudna:

-Alap színeket tudja váltogatni
-Lehessen állítani, hogy épp erősebben vagy gyengébben világítson.

Hol ajánlatos beszerezni? Akár külföldről is, de ne gyújtsa rám a lakást.
Nem szeretnék gagyit venni, de ne legyen nagyon magas ára sem.

THX

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#5616) djnyakesz


djnyakesz
aktív tag

Sziasztok!

Rendeltem a netről egy ledszalagot, mely vágható, ragaszható, de azt elfelejtettem hogy ehhez még kell kapcsoló is meg egyéb nyalánkság hogy működjön. Tehát konkrétan megvan a kábelem lásd:

de nem tudom mit kell hozzá vennem hogy működésre bírjam. Tudna valaki hozzáértő segíteni? A konyhapultra akarom tenni, egy kapcsolót szeretnék rá tenni, még... külföldről rendeltem, figyelmetlen voltam a vásárlásnál, azt hittem kapok egy "csakragaszdfel" szalagot :D

Köszönöm a segítséget! :R

(#5617) Dluinet válasza djnyakesz (#5616) üzenetére


Dluinet
nagyúr

18w/m

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#5618) szaszlaci válasza djnyakesz (#5616) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szia,

5 méter, ugye? Kellene hozzá táp, 12 Voltos, és ha az egészet fel akarod használni, akkor egy olyan 100 Wattos elég lesz neki.
Kapcsolót pedig a 230-as ágba érdemes tenni.
Viszont ez nem vízálló, így ha éri a gőz, zsír, kosz, nem tudod (egykönnyen) megtisztítani.

Predator2: Ebayen elég olcsón vannak, háromszínű szalagot keress. Hozzá a vezérlő egy dimmer, az a fajta, ami a színeket is tudja (a távirányítóján egy csomó színes gomb van), szintén nem egy nagy összeg. Ez tudja a színeket is és a fényerőt is állítani, viszont ezt PWM, vagyis pár száz Hz-en vibráltatja.
Na meg persze táp elé, hisz nem 230 Voltról mennek alapértelmezésben.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5619) djnyakesz válasza szaszlaci (#5618) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Köszönöm a választ!

Dluinet:
Sajnos nem tudom mit jelent a "18w/m" :D :U 18Watt/méter? Oké, na de mire is célzol ezzel? :D

szaszlaci:
Igen, 5 méter, de vágható, és le is szeretném majd vágni a jelölt helyen, mert kb 2,5- max 3 méter fog kelleni a konyhapultra. A többit máshova szánnám. Még nem tudom hogy fogom kivitelezni, teljesen "analfabéta" vagyok e téren. Ezeket hol tudom beszerezni, illetve mennyiért? Most keresgéltem, ilyen pl jó lesz?

Ezen felül pedig ha jól sejtem kell még egy ilyen is. utóbbi árát kicsit soknak tartom, ezért kérdem én, szerintetek hol vegyem? A szalagot 1400Ft-s áron vettem, többe kerülne maga a tápkábel? :D

Na és ha megvan a táp, akkor hogy tudok erre kapcsolót machinálni? :O :B
Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#5620) Dluinet válasza djnyakesz (#5619) üzenetére


Dluinet
nagyúr

nem tudni mekkorát hogyan szeretnél felhasználni, majd kiszámolod

azt tudod, hogy az 5630-as ledeket csak a hőelvezetéssel szabad felszerelni, különben 1-2 év alatt jelentősen veszít a fényerejéből

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#5621) Met


Met
nagyúr

félre ment :B

[ Szerkesztve ]

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#5622) djnyakesz válasza Dluinet (#5620) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Nem, ezt sem tudtam. Ha tudnám , nem írnék ide :D

Kiszámolnám, de még jelenleg az érdekel hogy tudom MŰKÖDÉSRE BÍRNI! :) :U

(#5623) Dluinet válasza djnyakesz (#5622) üzenetére


Dluinet
nagyúr

megvan már, hogy hova, mekkorát szeretnél

gondolom nem egyben rakod fel az 5 métert

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#5624) Ance válasza djnyakesz (#5622) üzenetére


Ance
őstag

Én a konyhapult alá az általad vásárolt szalagot alusínbe tenném. Mivel nem vízálló kivitel, ezért olyanba, amibe be lehet tolni egy műanyag fedőlapot. Egyrészt védi majd a ledeket a koszolódástól, párától, csak magát a műanyag lapot kell majd néha letisztítani, másrészt elvezeti a hőt, harmadrészt bár kicsit gyengíti a fényerőt, de homogénebb lesz a fény.

(#5625) djnyakesz válasza Dluinet (#5623) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Dluinet:
Mint fentebb írtam, 2-3 méter kell majd a konyhapult alá, a többit levágom, a szalagon jelölt helyen.

Ance:
A sín nem rossz ötlet, azt bárhol be tudok szerezni?

Közben konzultáltam az eladóval, ő ezt ajánlotta a termék mellé:
AC100-240V to DC 12V 6A adapter (3528 5050 termékekhez).
Az a fura ebben, hogy az én ledem csomagolásán "5630" van megjelölve, ettől függetlenül jó lehet hozzá?

Még lehet otthon a sufniban is találok ilyen adaptert, vagy inkább ne szívózzak vegyek egy újat?
Továbbá a kapcsoló kérdése még mindig adott, az oké, hogy veszek hozzá egy ilyen adaptert, de hogy tudok "kapcsolót" is belevinni a rendszerbe? Ehhez műszakilag több kell már? :D

Köszi a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#5626) szaszlaci válasza djnyakesz (#5619) üzenetére


szaszlaci
addikt

A tápnak 12 Voltos kell. (Van áramgenerátoros LED-tápegység, de azt most felejtsük el, mert bonyolítja az életed.) Szóval 12 Voltos táp, ami a 230 Voltból csinál ennyit. De nem mindegy, milyen erős, hány LED-et bír el.
1 méter ilyen szalaghoz mondjuk 20 Watt elég. Szóval a linkelt dugasztáp kb. 1 métert tud ellátni. Többet nem szabad rákötni, mert a táp tönkremegy.
Ha 3 métert akarsz felhasználni, akkor az 3x 20 Watt, vagyis 60 Wattos táp szükséges.
A nagyobb teljesítményű tápra rátehetsz kevesebb szalagot is, tehát egy 60 Wattosra 1 métert is, vagy még kevesebbet. Viszont 3 méternél többet nem.
A Vaterás tényleg nem olcsó, Ebayen keress, olyasmi áron van ekkora. Itt egy találtai lista. Mondjuk ez jó lesz. De vehetsz nagyobbat is, ha esetleg ráraknál többet, meg amúgy se hátrány, főleg ezeknél, ha erősebb.

A másik linked csak egy dugó, lehet azt egyből bekötni a tápba. Meg drága is, hisz Vatera.

A kapcsoló bekötésére viszont – nem szeretek ilyesmiket tanácsolni – de kéne egy picit hozzáértő, akár Pista bá' a szomszédból, mert az hálózati feszültség.
Akárcsak a tápja, azt is biztonságos helyre kell tenni, gőz ne érje!

Ami a hűtést illeti, jó lenne hozzá védett alusín, de azért az nincs ingyen. Nem túl meleg helyen egy konyhabútorra téve is valószínű nem fog túlmelegedni. De a koszolódása az tényleg gond.
Úgyhogy ez nem a FelrakodAztCsá, hanem ez egy alkatrész.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5627) Dluinet válasza djnyakesz (#5625) üzenetére


Dluinet
nagyúr

nem jó a sima táp,. stabilizált kell neki

nem mindegy hogy egy 2 vagy három méter, az sem hogy egyben vagy több darabban

sokkal pontosabban kell megadnod a méreteket

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#5628) djnyakesz válasza szaszlaci (#5626) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Köszönöm a kimerítő választ!

Azt hiszem nagy fába vágtam a fejszémet... fogalmam sincs hogy ebből hogy lesz egy működő ledsor...a leírtak alapján ezt én nem fogom tudni kivitelezni.
EZ a táp kicsit fura nekem. Azt hittem hogy veszek egy olyan 2-300Ft-s izé kis dugajt belecsavarom a kábeleket, rákötöm a 220-ra az adapterrel és világít és viszlát.

Még ha nincs is kapcsoló hozzá, akkor is világít legalább. Ezek szerint az általad ebayről linkelt IZÉ mindenképpen szükséges.Ezt nem gondoltam.

A most leírt elképzelésem akkor ezek szerint azt eredményezné, hogy rövid/középtávon kiégne a led, vagy egyéb baj származna belőle?

(#5629) djnyakesz válasza djnyakesz (#5628) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Kicsúsztam a szerkesztési időből... idő közben eszembe jutott hogy nekem van egy transzformátorom, csak nem tudom hogy ez vajon jó lehet e...elvesztem a watt, volt, és hz tengerében, szóval inkább megkérdezem.

Szerintetek? Itt egy kép róla:[link]

(#5630) szaszlaci válasza djnyakesz (#5628) üzenetére


szaszlaci
addikt

A 2 – 300 Forintos izé fajtától függően párszor tíz centi szalagot képes ellátni. Azért ez a szalag nem dísznek van, hogy pislákoljon, hanem ezzel világítani is lehet, annak pedig kell azért energia.
Az általam linkelt egy erősebb darab, azzal már több métert is el tudsz látni.

Ha az elképzelésed a vaterás dugasztáp, az 24 Watt, ha jól emlékszem, vagyis olyan másfél métert el kéne lásson. Ha többet teszel rá, jobb esetben leszabályozza magát vagy lekapcsol, rosszabb esetben leég/tönkremegy.
Megjegyzem, 1.5 méter is azért ad már fényt, ha közelre kell, nem is rosszat.

Amivel rendelkezel táppal, ott az AC részre tudsz csatlakoztatni max 30 centi szalagot biztonsággal. A pirosat pedig 100 %-ra állítsd. Úgy meg tudod nézni, egy ilyen kis darab mekkora fényt ad; nyilván nem lesz valami sok.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5631) djnyakesz válasza szaszlaci (#5630) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Rendben.Hálás köszönet a válaszért.

Két ünnep között elkezdek vele fogalkozni mélyrehatóbban.

Kellemes ünnepet nektek.

(#5632) Ance válasza djnyakesz (#5625) üzenetére


Ance
őstag

Itt találsz igényeidnek megfelelő sínt:

http://www.anrodiszlec.hu/index.php/cPath/68_150?gclid=CLTqwLuB38ICFSYTwwod2yEAkg

Attól függ a típusa, hogy hogyan szeretnéd felrakni a ledeket.

A táppal kapcsolatban én az elsőt szakboltban vettem, kb. fél óra okítás után, amikor elmagyaráztak mindent a témával kapcsolatban. Neked is ezt ajánlom, hogy ne dobj ki feleslegesen pénzt az ablakon. Kiszámolod hány méter kell, felírod a típust és elmész a boltba kérdezni. Tippem szerint azért 2-300 forintból nem fogod megúszi, hanem szorozd meg kettővel (hárommal) és tegyél a végére egy nullát. :D

(#5633) Predator2 válasza szaszlaci (#5618) üzenetére


Predator2
addikt

Erről a készletről vélemény? [link]

Ebben pl 5050-es led van az jó? Elég kb 16m2-re?
Alu profilt hol tudok hozzá olcsón venni? Vagy mást esetleg amivel "takarni" lehet? Tudnál/tudnátok esetleg boltot linkelni?

THX

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#5634) szaszlaci válasza Predator2 (#5633) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szerintem jó lesz, többen használnak itt 5050-est megelégedéssel. Hogy mire elég, az annyira szubjektív, hogy nem érdemes rá válaszolni. Könnyen lehet, ha csak hangulatvilágítás, fel se használod mindet, mert elég fénye lesz kevesebbnek is.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5635) Ance válasza Predator2 (#5633) üzenetére


Ance
őstag

Alusínre olvasd el az előtted írt hozzászólást....

(#5636) Predator2


Predator2
addikt

Köszönöm a válaszokat.

A táp is jó lesz hozzá? Mert kb 4-4,5 méter fel lesz használva belőle.

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#5637) djnyakesz válasza Ance (#5632) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Köszönöm májsztró :D

Meg tudod mondani melyik üzletben voltál? Én a belvárosban lakok (Pesten) szóval biztos van sok ilyen bolt, keresek egyet, de ha van "bevált" inkább oda!

Hála, és köszönet!

(#5638) Gábor_79


Gábor_79
újonc

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Az elromlott hagyományos konyhai munkalapvilágítást (táp kipurcant) szeretném ledesre cserélni.
3 db. ilyet néztem ki: http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/8488
Simán 220V-ról üzemeltetném,felsőszekrények aljára szerelve.
Aztán azt olvastam,hogy munkalap világítást nem igazán szoktak 220V-ról üzemeltetni.
Tényleg olyan eretnek dolog ez? Van valaki aki ilyet épített már?
Szívesen kihagyínám a tápot,mint hibalehetőséget.

Ha nem közvetlen hálózatra kötném akkor milyen tipust ajánlotok? Szalag vagy ráépíthetó lámpa? Melyik megbizhatóbb és melyik világít egyenletesebben?
Bocs ha hosszú voltam,
Üdv: Gábor

[ Szerkesztve ]

(#5639) szaszlaci válasza Predator2 (#5636) üzenetére


szaszlaci
addikt

Tapasztalatom szerint a valóságban marhára nincs akkora teljesítményfelvétele ezeknek a szalagoknak az eredeti állapotukban, mint amennyit megadnak. Igaz, hogy azoknak a kínai tápoknak se lesz jó, ha hosszú távon névleges teljesítményen használja az ember. Viszont így a kettő kiegészíti egymást, szóval várhatóan rendben lesz.
(Csak szólok, hogy amiket itthon árulnak ötszörös áron, nagyrészt azok is ebayről rendeltek.. De ha gondolod, vásárold össze a készletet külön, és akkor lehet erősebb táp.)

Gábor_79: próbálkozom ilyen bekötéssel, megbízhatóságról nehéz beszélni, mert még fel sincs szerelve.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5640) Ance válasza djnyakesz (#5637) üzenetére


Ance
őstag

Sajnos ebben nem tudok segíteni, mert Pécsett lakom és itt voltam egy boltban. Talán valaki, aki budapesti tud mondani valamit. Annyi azért eszembe jutott, hogy pár éve voltam a Westendben és ott a legalsó szinten (Metro felőli bejárat) volt egy rész, ahol ledeket, tápokat árultak. Ott is kérdeztem az eladótól és nagyon segítőkész volt, de azt nem tudom, hogy megvan-e még. Az Anro honlapján is van egy kiemelt partner, lehet ott is segítenek.

(#5641) macilaci78 válasza Predator2 (#5633) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Melyik városban kell a bolt?
Az alusínek 2 méteres szálakban vannak, 3 szál lóf@sz súly, de irgalmatlan hülye méret postázás szempontjából. A vízálló ledszalag szilikonba van ültetve, vastagabb a nem vízállótól. Ezt figyelembe kell venni a profil vásárlásánál.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#5642) apóka


apóka
aktív tag

Sziasztok!

A hozzáértők véleményét szívesen fogadnám:
Emeletes ágy alsó szintjén tanul a fiam (természetesen van asztala, de nem ül oda soha), viszont a szoba közepén lévő lámpa miatt kevés fény jut be a fal mellett lévő ágy belső oldalára.
Elképzelésem szerint a felső ágy aljára kellene tennem egy minimum 1 méteres ledszalagot. Fixen felszeret, alumínium sínes dologra gondolok.
Melyik itthoni boltból érdemes rendelnem? Melyik típust, és milyen tartozékok kellenek hozzá?
A forrasztás (vezeték vége), csavarozás nem gond nálam, de az árammal már nem szívesen foglalkozok (vagyis ellenálást, tápot nem szerelgetek össze). Külföldről sem lenne gond a rendelés, de nem akarok rá várni 4-5 hetet.
Néztem még a MOL akcióban kapható POWERstixx lámpatestet is, de nem találok róla felhasználóktól származó gyakorlati tapasztalatot.

Focust bontok, ha kell valami írjál. Mk1 98-2004

(#5643) djnyakesz válasza macilaci78 (#5641) üzenetére


djnyakesz
aktív tag

Nekem lenne szükségem egy budapesti boltra, ahol a led szalagomhoz tudnék venni adaptert, meg minden anyám kínját ami kell. Csak a szalag van meg :D De már az is nagy segítség lenne, ha hozzáértővel tudnék ÉLŐBEN beszélgetni, és a témát megvitatni :D

Ha tudtok segíteni.. :) köszi! :R

(#5644) szaszlaci válasza apóka (#5642) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Elképzelésem szerint a felső ágy aljára kellene tennem egy minimum 1 méteres ledszalagot."
Vagy mondjuk 2 – 3 x 50 centit, valami erősebből a fej részhez; szerintem igen jó fényt adna. Az még kb. egy erősebb dugasztápról is elmegy.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5645) Brave_86


Brave_86
aktív tag

Ilyen szettet rendeltem kb fél éve, azóta használom. Egy ideje, néha elkezd villogni a led sor. Mármint nem más színnel, csak villog pont annyira, hogy zavaró legyen. Van, hogy pár percig ezt csinálja majd rendesen üzemel tovább. A min fényerőtől +3 -s fokozaton szoktam általában használni. Ha villog akkor minden fényerőn, a minimumon is, hiába állítgatom.
Táp gondja lehet (gagyi)? Vegyek hozzá egy másikat?

(#5646) macilaci78 válasza djnyakesz (#5643) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Elektroprofi, LEDdiszkont

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#5647) macilaci78 válasza Brave_86 (#5645) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Inkább vezérlőre tippelek.
Tudok kölcsönadni vezérlőt, tápot is, tesztre, ha gondolod.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#5648) Brave_86 válasza macilaci78 (#5647) üzenetére


Brave_86
aktív tag

Értem! Az lehet, mert kb 1 hónapos használat után mintha 'megbolondult' volna.
Nem a távvezérlőn kapcsolt színek jelentek meg rajta, de ez azóta úgy 'működik', kék volt a zöld stb. :)
Köszönöm a segítséget! ez vagy ez kellene, igaz?
Nem egy nagy összeg, lehet meg is rendelném akkor.

*szerk.: most jut eszembe van egy 24-es vezérlőm azzal is megpróbálhatom akkor

[ Szerkesztve ]

(#5649) macilaci78 válasza Brave_86 (#5648) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A másodikat válaszd, 5-24V bemeneti feszkót tud. Ha a táp elhal később, egy bármilyen bontott notitápról is menni fog.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#5650) Brave_86 válasza macilaci78 (#5649) üzenetére


Brave_86
aktív tag

:R oks, köszönöm!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.