Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
Formaster #2746 üzenetére
A ledek hozzávezetéseit, azaz a fóliát kellene elvagdosni úgy,
hogy 3-as led csoportok keletkezzenek. Ezeket a csoportokat lehet
aztán párhuzamosan kötni, de előtte még mindegyik 3-as csoporttal
sorba kell kötni 1-1 kb 4,7 ohm 2W-os ellenállást.
Ennél valamivel szerencsésebb megoldás, ha az ember 24V-ra
alakítja át a panelt. Ez esetben 7-es csoportokat kellene kialakítani,
s ugyanúgy kellene még velük sorba 1-1 kb 4,7 ohm 2W-os ellenállás.
Egyrészt 24V-os tápból könnyebb nagy teljesítményűt szerezni,
másrészt nem lesznek olyan hatalmas áramok, valamint az ellenállásokon
elfűtendő teljesítmény is kevesebb lenne összességében.
De ez elég sok munkával jár és hozzáértés, + megfelelő szerszámok nélkül
nem érdemes nekilátni. Szerintem. -
st6969
őstag
Sziasztok,
hűséges olvasója vagyok a fórumnak, és korábban azt a tanácsot kaptam, hogy inkább 12V-os rendszert építsek (stabilabb, tartósabb a külső meghajtó miatt). Anyagi okokból ebay-ről szereztem be a cuccokat (egyelőre 1db 5W-os és 1db 7W-os COB ledes MR16-os izzót próbaképpen), illetve egy 60W-os tápot, kb. 50W lenne az össz fogyasztás, amit a konyhába tervezek.
Kipróbálni nem tudtam..., mivel akadt egy kis problémám, ami a saját figyelmetlenségemből adódik: a 60W-os táp-ra az van írva, hogy output DC 20-39V. Reklamálni nem tudok, mert a leírásban tényleg ez szerepelt, tehát becsapva nem lettem.
Gondolom ezzel a 12V-os rendszert nem lehet megépíteni. Esetleg valakinek az itt lévő szakértők közül nincs szüksége egy ilyenre? 3000Ft-ba került (IP66-os, kültéri, féláron odaadom). -
-
jeriko2
tag
Hozzátenném, hogy "sima", elektronika nélküli led-et sosem kötünk fix feszültségű tápra. A mai led-es "izzók" azért működnek 220V / 12V stb-ről, mert van bennük egy elektronika, ami előállítja a led működéséhez szükséges áramot (így lényegtelen a vezeték ellenállása is). ha egy led világításhoz tápegység kell, akkor mindig megfelelő led-es tápot kell beszerezni, különben igen könnyen tönkre lehet tenni a led-et.
A led-eknél a rajta átfolyó áram az, ami megszabja, milyen fényerővel világít, de ez a feszültséggel nem lineáris kapcsolatban van (azaz kétszer akkora feszültségtől nem kétszer akkora áram fog átfolyni rajta). Egy led lehet, hogy 3,6V-os feszültségtől még alig pislákol, 3,9V-nál meg már tönkremegy - ráadásul nem is egyformák, még az azonos típusúak sem. A led-es tápok úgy működnek, hogy folyamatosan "figyelik" az áramerősséget (pl. 100mA), és ehhez szabályozzák a feszültséget.
-
jeriko2
tag
válasz
ZsizsiZsozsó #2736 üzenetére
Szia! Ez a probléma elvileg a régi típusú fénycső trafóknál jelentkezett. Ezek ugyanis a hálózati feszültséggel együtt "vibráltak", de ezt szemmel nem láttad, mert ugye 50HZ (illetve a szinuszos hullám két fele miatt 100Hz), amit nem látsz, de az agyad érzékel. Meg voltak más problémák is, például nagyon sok villanymotor szikronban jár a hálózati feszültség frekvenciájával, így ha ilyeneket megvilágítasz egy ilyen fénycsővel (ami gyakorlatilag stroboszkópként viselkedik) úgy tűnhet, hogy a motor áll. Emiatt ilyen világítást üzemekben tilos is volt alkalmazni.
Az eletronikus előtét (ami a kompakt fénycsövekben is található) már megoldja ezt a problémát. Minimális vibrálás ezekben is (sőt meg a ledek egy részénél is) van, de ez kb 5%-ot jelent fényerőben (egyszer 100% erővel, egyszer 95%-al világít).
Szerintem komoly problémát egyik sem okoz, de pl. az olyan dolgok sem ideálisak, mint a túl hideg, vagy túl meleg fény, mert ezek torzítják a színeket. De pl. a kékes fénynek egyébként vannak egyéb negatív élettani hatásai is, igaz, ezekről csak érintőlegesen olvastam (de ez kékes izzólámpára is fennáll). -
jeriko2
tag
válasz
jeriko2 #2731 üzenetére
Amire viszont ügyelni kell:
Több olyan (apróbb ledekből összeállított) izzó is kapható - főleg kínai - ahol a led-eket nem védi üvegbúra. Az ilyen led-ek fémes érintkezési pontjain ott van a hálózati feszültség. Igaz, közted és a 220V között van némi elektronika, de senkinek nem javaslom, hogy bekapcsolt állapotban fogdossa ezeket, sőt csak olyan helyen alkalmazzon ilyet, ahol véletlenül sem lehet hozzáérni (lámpabúra alatt, elérhetetlen helyen). Illetve "kicsavarni" is úgy érdemes, hogy nem érsz hozzá ezekhez a részekhez (pl. egy rongyon keresztül fogod meg), mert ha a kapcsoló csak egyik vezetéket szakítja meg, és a villanyszerelő azt - hibásan - a nullára kötötte, akkor a fázis kikapcsolt állapotban is ott lehet a fémes részeken. -
jeriko2
tag
Elvileg - ha jól tudom - a gu10 220V-os feszültségre van tervezve, a GU5.3 pedig 12V-ra. Persze lehet barkácsolni, de GU5.3-ra semmiképp ne tegyél 220V-ot, mert egy szakember azzal a feltételezéssel nyúlhat hozzá, hogy abban csak 12V van (és egyébként is nagyon közel vannak az érintkezői).
Általában a különböző csatlakozókat úgy igyekszenek kialakítani, hogy ne lehessen bedugni egy 12V-os eszközt egy 220V-os csatlakozóba.
-
xylacc
csendes tag
válasz
ZsizsiZsozsó #2736 üzenetére
Hát ha te sem olvasol utána, kénytelen leszek pár dolgot leírni.
A hagyományos izzók hasonlítanak legjobban a lemenő nap fényére, mivel hasonló a fényspektrumuk, leadott hullámhossz-görbéjük, de rettentő sok energiát használnak fűtésre ~90%. Ide tartoznak a halogének is, ahol spec. gázzal kicsit magasabb hőmérsékleten tudják üzemeltetni, elvileg hosszabb ideig, kicsit jobb hatásfokkal. Fűtésre már csak ~70% megy elAz ívkisüléses fényforrások alap esetben magas frekvenciájú váltóáramról tulajdonképpen egy speciális gázban sok-sok villámot hoznak létre, így működnek. Az üvegcső bevonatával határozzák meg azt, hogy mi jöjjön ki onnan(sok káros UV-t tartalmaznak) és mi maradjon bent. Próbálják a kijövő fény spektrumát a napéhoz közelíteni, de ez nem teljesen sikerül. A nagyobb gond inkább mégis a magas frekvenciájú fénnyel van, ez valóban zavarja a szemet, ha nem folyamatos a fény, hanem másodpercenként több-száz-szor felvillan. Itt a fűtésre elmegy ~30%
A másik probléma, ha ilyen fény a látótérbe kerül (szemmagasságtól lefelé, felfelé 15-20°). Ez szabályosan rontja a szemet. Erre vannak a tükrös, ilyen-olyan armatúrák, hogy csak fentről világítson lefelé, ne látótérbe legyen.A LED-es fényforrások más elven működnek. Itt a teljesítményt az egyenáram adja, tehát nem vibráló váltóárammal működik, hanem állandó egyenárammal. Maga a dióda. DE
A 230V váltóáramból valahogy csinálni kell egyenáramot. Ezt nem mindegy, hogy hogy oldja meg az ember. Vannak tápegységes, vasmagos megoldások, drága nehéz, nem éppen stabil de nem vibrál, hosszú élettartamú.
Vannak kapcsoló üzemű megoldások, amik egyenirányítanak nagy vonalakba, és megfelelő méretezéssel kondenzátorokkal el lehet érni a teljesen vibrálásmentes fényt. Drágább megoldás, sok alkatrésszel, nagyobb hibalehetőséggel, viszont teljesen feszültség stabil.
Vannak az áramkorlátos megoldások, amikor a váltóáramot szimplán egyenirányítják, így kapunk egy vibráló, de egyenáramot, és a bejövő oldalon korlátozzák a max átmenő áramerősséget, a kimenő oldalon pedig a vibrálás ellen dobnak egy kondenzátort. Olcsó, nem bírja az ingadozást, ha rossz a méretezés, vibrál.
Ezeknél a fűtésre már csak ~15% megy el.
Az értékek körülbelüli értékek, mielőtt bárki megkövezne. -
ZsizsiZsozsó
tag
válasz
jeriko2 #2730 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Igazság szerint a hagyományos normál izzó lámpával semmi baj nem lenne, az EU a magas fogyasztásra hivatkozott a betiltásával/megszűntetésével kapcsolatban. A LED/kompakt/energiatakarékos halogén izzóknál a kérdés már, csak az, hogy ezek mennyire egészségesek az emberi szemnek. Mert pl. több helyen olvastam/halottam olyat a kompakt fénycsővekkel kapcsolatban, hogy több embernél fejfájást, álmatlanságot, rosszul létet is okozott a folyamatos használata. A kevesebb fogyasztás rendben van, de akár az egészségünkkel is fizethetünk a spórolásért. Ezért keresek olyan izzó alternatívát, ami kevésbé roncsolj a szememet és az egészségemet sem károsítja.
-
xylacc
csendes tag
Bocsáss meg, taglaltuk már nem egyszer a fórumban ezt a témát.
De saját tapasztalatokat írok le:
Régen amikor mindenki csak úgy vett valamilyen tápot, vagy a meglévő tápra rátette a 12V-os LED-es termékeket, nagy gondok voltak a 12V-al, mert az általában táptól függően 10V-16V-ig sokfajta volt, így a led-es fényforrások gyorsan meghaltak.
Ha most veszel 12V-os tápot, az általában kapcsoló üzemű, stabilizált táp, tehát a hatásfoka is magas, megéri azzal üzemeltetni a fényforrásokat. Itt egyetlen probléma van, a vezetékek ellenállása. Ugyanis a kicsi feszültség miatt nagyok az amperek(magas az áramerősség), így a vezetékeken is sok veszteség van. Ha rövid távon kell vinni a 12V-ot, nincs gond, de hosszabb vezetékeken nincs értelme sok(értsd10nél több 3-4W-os 4-5A) fényforrást 12V-ról üzemeltetni.
Áramingadozás: Lehet olyan fényforrást venni, ami 85-260V-ig használható. Ezekkel kevesebb a gond általában. -
Morris
veterán
-
jeriko2
tag
"Számomra nem éri meg, hogy pár száz forint miatt fog pl. a lakás leégni mert valami hibás volt az égőben."
Villamosmérnök vagyok, szedtem már szét több led-es égőt, mert kíváncsi voltam, mi van belül. Márkásat csak egyet (az éppen tönkrement valamiért), de abban is ugyanaz a vezérlés volt, mint az olcsó kínaiban - lehet, minőségibb alkatrészekből. Viszont maga az elektronika olyan, hogy gyakorlatilag kizárható, hogy zárlatos lesz - több olyan alkatrész van benne, ami magas áram esetén (ami elvileg elő sem fordulhat) "megszakad", tehát utána nem kap áramot semmi.
A kínai lámpák nagy részében Epistar LED található (oké, ezt is csak onnan lehet tudni, hogy leírásban szerepel, tehát nem feltétlenül igaz), ami az egyik legnagyobb led gyártó a világon (taiwani). -
jeriko2
tag
válasz
ZsizsiZsozsó #2724 üzenetére
Szia!
A halogén valószínű ugyanarra a sorsra fog jutni, mint a normál izzólámpa. Nem néztem utána, de a halogén csak picit energiatakarékosabb, kb. a 80%-át fogyasztja. Ezzel szemben a kompakt fénycső a hatodát, a led kb. tizedét.
Élettartam szempontjából is a led-ek a legjobbak, elvileg sosem égnek ki, ezzel szemben idővel csökken a fényük, de kb. 50.000 órát szoktam megadni, ami alatt az eredeti 80%-ra csökken a fényerő. Ez évtizedekben mérhető, normál használat mellett. Led-eknél az élettartam nagyon függ attól is, mennyire vannak kihajtva a led.ek. Ebből a szempontból a power ledekkel érdemes vigyázni, bár gondolom egy márkásabbnál nem lehet gond - de annak az ára is magasabb.
A sugárzási szög szerintem sehol nem probléma, ledeknél ezt úgy oldják meg általában (már ha nem spotról van szó), hogy körben teszik fel őket (lásd a korábban linkelt képet). -
BRIKLY
veterán
Nem kicsit lepődtem meg az 5050-es hideg fehér LED szalagon. 1,5 méterrel be lehet világítani egy helyiséget elég rendesen.
-
Yany
addikt
Nem tudom mennyire egészséges egyik, vagy másik, de én speciel kb. 20 db 50W-os GU10-es halogént kerülgetek a szekrényben, mert a nappali/konyha felújításakor vásárolt cuccokból kapásból kiszedtem őket és 5-9W-os COB LED szpotokkal pótoltam őket.
-
Cyrin
addikt
válasz
ZsizsiZsozsó #2724 üzenetére
nálam 5 évig bírta a halogén, aztán kezdett kiégni, 40W-osak, nincs nagy fényük egyébként, viszont cserébe kurvasokat esznek, de akkor ez volt olcsó, adták a lámpákkal. most meg nem győzöm őket lecserélni LED-ekre, amik töredék fogyasztás mellett jobb fényt adnak.
-
ZsizsiZsozsó
tag
Sziasztok!
Egy olyan dolgot szeretnék körbe járni és főként azok véleményére vagyok kíváncsi, akik mind a két izzó típust használták. Hogy a Normál halogén(ami az eredeti normál izzót hivatott helyettesíteni, amit az EU beszüntetett) vagy az újabb fajta LED(gondolok itt főként Power Led-ekre) fényforrások az egészségesebbek? Olvastam, hogy hőkibocsájtás szempontjából egyértelműen a LED a nyerő, viszont sugárzási szög, élettartam szempontjából a normál halogén a nyerő(nem összekeverendő az energiatakarékos halogénnel). Nektek mi erről a tapasztalatotok? Válaszotokat előre is köszönöm.
-
Formaster
addikt
Tán említettem, nem biztos, ez egy brutál akváriumi megvilágítás. A gond a melegedés és egy hőfok felett valamelyik táp sercegni kezd. Ezért akarnám kivezetni a lámpából a tápokat, de ha már kivezetem akkor legyen mindez kulturáltan 1 tápban megoldva. Szóval ez nem lehetséges? Beruháznék akár egy költségesebb tápba is, ha valaki tudna ilyet linkelni, de ha valaki vállalja a megépítését, arról is beszélhetünk.
-
Adler
aktív tag
Nem látom a honlapot ahonnan olcsóbban veszed!!
Amiket láttam magyar boltokat ott biztos hogy nem olcsóbb!
(#2720) jeriko2: így teljesen korrekt,mivel linket is adtál.
Bár Én nem bízok az ilyen rendelésekben és minőségben sem. Én bízok abban, hogy amit boltokban megveszek az egy bizonyos minőség ellenőrzésen átment. Számomra nem éri meg, hogy pár száz forint miatt fog pl. a lakás leégni mert valami hibás volt az égőben. Bár lehet, hogy Én vagyok nagyon óvatos.
-
jeriko2
tag
Nekem tegnap jött meg kínából EZ - bár én még 24$ körül vettem az 5 darabot, így 1200 Ft körül volt darabja.
Első tapasztalatom, hogy szép meleg a fénye, és kb. annyi (kicsit talán több) fényt produkál, mint a korábbi 14W-os kompakt fénycsövek, amelyek helyére került.
Rendeltem egyébként már 3-4 fajtát, eddig mindegyikkel elégedett voltam. Fényerőben 5050-es és 5630-as ledekkel szerelt lámpákat keresek elsősorban.
-
Morris
veterán
Jó reggelt!
Egy gyors kérdésem lenne a szakértő Urakhoz!
Melyiket érdemes(ebb) használni a két foglalat közül? GU10 vagy GU5.3??
Van egy elméletem, miszerint a GU10-es led spotok egyik gyenge pontja a beépített tápegység. Konkrétan az, hogy silány az anyagminőség, illetve érzékeny a hálózati feszültség ingadozásokra.
Ellenben a GU5.3 esetén -mivel ez is 12V-os tápfeszültségű csak- külső, szabadon választott (jó minőségű) tápegység adhatja a feszültséget a ledeknek. Ezért ez véleményem szerint jobb megoldás!Jól látom, vagy hatalmas hülyeség amit leírtam???
-
PHM
addikt
Több és jobb megoldást is tudnék a problémára,
csakhogy ez nem az én készülékem.
Hidd el, magamnak meg tudnám csinálni.
Ilyen feszültség (közel 100V) és ilyen áram (1,65-1,8A) mellett
azért én nem bíznám a dolgot holmi kondenzátorra.
Különösen, hogy azzal önmagában nem is oldható meg az
áramgenerátoros táplálás. Legyen bármilyen a méretezés.
Ezek a panelek egyenként több, mint 60W-osak, itt már a barkács
megoldások nem jöhetnek számításba.
Nem csak az a fontos, hogy működjön, hanem hogy azt tartósan,
megbízhatóan és tűzveszély nélkül tegye. -
xylacc
csendes tag
válasz
Jester01 #2704 üzenetére
A napfény 2500K-től kezdve egészen 8000K körülig sok színhőmérsékletet felvesz, attól függően, milyen időszakban, évszakban, beesési szögben, felhős időben nézed.
De abban igazad van, ha 5000-5500K fölé megy az ember, akkor már kékít. A baj az, hogy sok gyártó a hideg-fehér színhőmérsékletet pl.5000-6500K közé teszi. Már aki két színhőmérséklettel dolgozik. A meleg-fehér pedig pl.2500-3500-ig.
De vannak gyártók akik jobban szelektálják a LED-eket, ezért drágább is, minőségibb, három, akár négy színhőmérsékletbe is osztályozzák a termékeiket főleg fénycsöveknél.
Persze vannak importőrök, akik a 4kategóriából kiszedik az 1-est meleg fehérnek, a 3-ast pedig hideg fehérnek. Így lesz az, hogy a 4500-5000K-re azt mondja, hogy hideg-fehér. Pedig erre máshol más jelzőket használnak (napfény-fehér, közép-fehér stb.) -
föccer
nagyúr
-
-
PHM
addikt
válasz
Formaster #2705 üzenetére
A probléma ott leledzik, hogy ezen panelek meghajtásához
közel 100V kell, darabonként 550-600 mA-es áram mellett.
Ezt meg lehet oldani hagyományos trafós tápegységgel is,
de egyrészt egy 250VA-es trafó húzós árban van, másrészt
olyan feszültséggel, ami neked kellene, nem is lehet kapni.
Arról nem beszélve, hogy egy hagyományos, analóg áramgenerátor
rengeteg teljesítményt fűtene el fölöslegesen.
Marad az, hogy megpróbálsz hozzá 3db kevésbé alulméretezett
led drivert szerezni, ami azért ilyen teljesítmény mellett szintén nem olcsó.
(Olyan driver, ami képes lenne egyszerre mindhárom panelt meghajtani,
valószínűleg nem kapható, vagy ha mégis, ipari kivitelben, méregdrágán.)
Hirtelenjében egy példa:[link]
A dolog hátulütője, hogy nincs rá garancia, hogy az új driver kevésbé
melegszik majd, mint a régi.
A másik alternatíva a panelek átalakítása 12V-ra, majd azok megtáplálása
egy kellően erős kapcsoló üzemű tápegységgel.
Ez az átalakítás azonban - függetlenül a fórumtársak segítő készségétől -
elektronikai alapismeretek és gyakorlat nélkül nem fog menni.
A harmadik megoldás a led driverek átalakítása, hogy kisebb árammal
dolgozzanak, ezáltal némi fényveszteség árán kevésbé melegedve.
Ehhez viszont hatványozottan szükséges a szakértelem. -
Formaster
addikt
Köszönöm a helpet! Mennyibe fájna egy olyan táp ami mindhárom panelt korrekten hajtaná? Ehhez linkelnél esetleg egy tápot? A gond kettős, illetve hármas. Először is az egyik tápocska serceg, majd a youtubeon rákeresve találtam egy ilyen lámpát, ahol elég komoly zárlatot mutatott a használója, mondhatni kigyulladt az egyik táp. Melegszenek is mint a bűn, a hűtése így semmit nem ér, ezért szeretném mindenképp kivezetni, ha lehet akkor egyetlen táp formájában.
szerk: a led maga nagyon jó árban volt, a fényével sincs gondom, de a tápot meg kell oldani, néha napokig megy itthon egyedül, nem akarok arra hazajönni h leégett a ház.
-
-
PHM
addikt
válasz
Formaster #2698 üzenetére
"Miért nem érdemes egy trafóra kötni?"
Mert egy olyan táp, ami mindhárom panelt korrekt módon meghajtaná,
igen sokba kerülne. A 3 led meghajtó áramgenerátoros üzemmódban
dolgozik, ha egy közös tápot használsz, gondoskodni kell a
megfelelő árameloszlásról, ami csak újabb problémák forrása lenne.
A soros kötés technikai nehézségek miatt (túl magas feszültség)
nem igazán megoldható. A panelek átalakítása mondjuk 12V
egyenfeszültségre szintén költséges és időigényes művelet lenne.
De végül is mi a gond az eredeti tápokkal? -
Adler
aktív tag
Sziasztok!
Én ezeket vettem a csillárba 3 db:
5W E27 SAMSUNG SMD5630 450lm 2900K Körte LED
és a éjjeli lámpának, vagy TV nézés közbeni világításnak:
3,5W E14 295lm 2700K 15 SMD2835 LED Gyertya
Nálam nagyon beváltak! csak ajánlani tudom Mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Politika
- Megint elérhetetlen a Fortnite az iPhone-okra
- Autós topik
- PlayStation 5
- FEJHALLGATÓ / FÜLHALLGATÓ / DAC beárazás
- OLED TV topic
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A kereskedőknek elege van a Visa és a Mastercard díjaiból
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest