Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz ekrisztian #19678 üzenetére

    1,2 A-os drivert látni az Aliexpressen, de olyan kellene, ami feszültségben is megfelelő.

    Pontosabban meg kell vizsgálni a LED-konfigurációt, de ha soros 12 chipes elrendezésről van szó, annak kihajtásához kellene kb. 40-44 V.

    Mivel áramgenerátoros táplálásról van szó, itt az áramot stabilizálja a driver, azaz esetedben 1,2 A áramra igyekszik beállni, ennek érdekében a feszültséget változtatja, aminek szintje a LED nyitófeszültségétől függ.

    Ezért kell tudni a drivernek a lehetséges maximumot, ami lehet 50 V is, nem gond, mert úgyis leszabályoz, sőt egy 50 X 1,2 driver értelemszerűen 60 W terhelhetőségű, amiből (teljesítményből) nem is árt valamennyi többlet.

    Bár ezt sokan nem értik, de ismét hangsúlyoznám, ha példa kedvéért 1 A-os drivert találnál, az csak 1 A áramot igyekezne ráküldeni a LED-re, ami nyilván annyival kíméletesebb (élettartamot növelő) lenne, de a szükséges nyitófeszültség majdnem ugyanannyi lenne, ez a diódák nemlineáris áram-feszültség karakterisztikájából következik.

    Egyik dolog, hogy szerintem legegyszerűbb az ilyet megjavítani, már akinek.

    Másik dolog, hogy ezt nagyon sokan benézik, mivel a LED általában hajlamosabb elpusztulni és olyankor csak hiszik, hogy hibás a driver.

    Harmadik, hogy az elektronikai kontextust pontosan meg kell vizsgálni és annak ismeretében dönteni a beszerzésről, ha mégis driver kellene.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák